教育王國

標題: 上直屬中學還是其他直資 [打印本頁]

作者: cinnapompom    時間: 16-5-25 16:44     標題: 上直屬中學還是其他直資

請指教:  小五開始考慮升中問題了。 灣仔區, 校內數學英文強, 中文時強時普通,唔穩定。本一心直上自己學校不錯的直屬中學, 但近年聽到其他家長意見,如應付到,最好找其他直資因直屬中學會辛苦但無成績,讀其他中學會令小朋友發揮得更好。想請教是真的嗎?  如找更好的學校又擔心女兒應付不到;留底直上又怕沒有給機會女兒.......有點矛盾。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-25 17:07

cinnapompom 發表於 16-5-25 16:44
請指教:  小五開始考慮升中問題了。 灣仔區, 校內數學英文強, 中文時強時普通,唔穩定。本一心直上自己學 ...
灣仔區有直屬中學又收女仔既學校, 應只有3大女校, RC同RH

以你既形容, 似係英小個間. 坦白講, 好得過呢間小學校中學部既, 全港恐怕不多於5間, 直資中只有DGS, SPCC係值得考.

作者: Yanamami    時間: 16-5-25 17:11

同女商量下,EK上有例子,女選擇升上原校中学連SPCC都放棄~
作者: wongkaka    時間: 16-5-25 17:14

真係要跟女商量一下
作者: cinnapompom    時間: 16-5-25 17:16

謝謝回覆!  不是英小那間,時將會轉全日制那間。
作者: cinnapompom    時間: 16-5-25 17:19

回覆 Yanamami 的帖子

唔捨得一齊成長嘅好朋友

作者: 馬媽媽    時間: 16-5-25 17:24

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:16
That St Paul is good. I think that only DGS, SPCC and another St Paul in Causeway Bay will be better than it. By the way, I know that my friend's daughter from your school went to BPS.

作者: hkpapa852    時間: 16-5-25 17:25

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:16
果間..... 咁好得過呢間其實都唔多, 一樣都係得個兩間.

其餘較出名既HY, GH, 除咗Sport, 其餘同你個女個間既中學部分部唔見得有幾大增值

作者: cinnapompom    時間: 16-5-25 17:43

住港島區,所以心目中想考SPCC同St Paul ‘s Convent, 但相信都幾難,而且怕將來應付唔到。知道自己中學不錯,其實都一心上自己中學,但近嚟聽到好多意見,所以好矛盾。有話老師無愛心, 有話功課好大壓力。中學功課一定有壓力, 明白讀書一定要付出。但聽到已小學畢業的家長講, 努力完都無成績。
作者: Yanamami    時間: 16-5-25 17:44

担心沒給女兒机会就考DGS SPCC吧~收了之後由女兒自己選擇入讀与否就最好~
作者: cinnapompom    時間: 16-5-25 17:47

幾年前有師姐決心考BPS.  聽說話有能力嘅學生都寧願出去讀其他學校。聽到這些都會反問,自己中學真是唔太好嗎!
作者: Yanamami    時間: 16-5-25 17:50

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:47
幾年前有師姐決心考BPS.  聽說話有能力嘅學生都寧願出去讀其他學校。聽到這些都會反問,自己中學真是唔太好 ...

好多有中学backup既, top top学生都外闖,我識培正有GH有聖家有Maryknoll都有,人望高处吧~唔係乜稀奇事~就睇你有無野心定想穏陣平淡吧!
作者: mcl203    時間: 16-5-25 19:10     標題: 引用:幾年前有師姐決心考BPS.++聽說話有能力嘅學

原帖由 cinnapompom 於 16-05-25 發表
幾年前有師姐決心考BPS.  聽說話有能力嘅學生都寧願出去讀其他學校。聽到這些都會反問,自己中學真是唔太好 ...
讀左6年想轉下環境都唔出奇吖,始終小朋友大左,揀學校都要睇吓適唔適合佢性格

考其他直資又得,拎個自行1或2去搏吓又得,低調D唔好俾學校知~~~

作者: cmchang0927    時間: 16-5-25 23:20

回覆 cinnapompom 的帖子

Spss是一間校風十分好的中學! 成績约band 1B, 我個人覺得唯獨不夠的是功課測考太多,音樂和體育不太重視。既然有spss做back up, 你大可放心讓囡囡考所有band 1A直資和自行用哂2個choices選band 1A schools, 最多人選作自行通常是bps and ywgs

作者: siden    時間: 16-5-25 23:38     標題: 引用:Quote:cinnapompom+發表於+16-5-25+17:16+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-25 發表
果間..... 咁好得過呢間其實都唔多, 一樣都係得個兩間.

其餘較出名既HY, GH, 除咗Sport, 其餘同你個女個間 ...
Agree

作者: missshasha    時間: 16-5-25 23:47     標題: 引用:幾年前有師姐決心考BPS.++聽說話有能力嘅學

原帖由 cinnapompom 於 16-05-25 發表
請問你會否考慮英華?我都15,16中!

作者: TwinWong    時間: 16-5-25 23:57

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:43
住港島區,所以心目中想考SPCC同St Paul ‘s Convent, 但相信都幾難,而且怕將來應付唔到。知道自己中學不 ...
英文数學強, 去邊都唔會太辛苦
作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 00:27

missshasha 發表於 16-5-25 23:47
請問你會否考慮英華?我都15,16中!
英華應該出年都未搬回港島區吧!

作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 00:34

cmchang0927 發表於 16-5-25 23:20

Spss是一間校風十分好的中學! 成績约band 1B, 我個人覺得唯獨不夠的是功課測考太 ...
bps 係好top嘅學校, 但有些公司同事女兒都是讀bps, 意見係學生好多係要夠屋企, 學校好少在學業上支援學生. (都是聽同事講, 不知是否熟實).

作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 00:38

是的, 多數先選英華.

作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 00:42

如考sister school機會大嗎? 會唔會優先協慮? sister school very strong in English, 難讀嗎?
作者: cmchang0927    時間: 16-5-26 00:48

不會優先。。前輩們表示f1會有些需要適應,f2開始已有師姐入到精英班了。。
作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 00:54

回覆 cmchang0927 的帖子

你那位師姐應該好叻女!  SPCS俾人印象好勁好難入, 仲要入到精英班.

作者: cmchang0927    時間: 16-5-26 00:58

也是你囡囡師姐呢温馨提示,若aim for spcs, better prepare the 2 chi and 2 eng bk reports during summer holidays. 因為到時又要忙呈二,又要趕bk reports 就慘了。。。
作者: scyauchris    時間: 16-5-26 10:41

回覆 hkpapa852 的帖子

如小朋友比較適合活動教學, 請問BPS同灣仔區英小那間學校比較合適。

作者: hugub    時間: 16-5-26 10:54

cinnapompom 發表於 16-5-26 00:42
如考sister school機會大嗎? 會唔會優先協慮? sister school very strong in English, 難讀嗎? ...
我表妹都係由 SPPCS 轉左去 SPCS升中, 她在SPPCS考全級10名内, 入到SPCS都無問題 , 今年中大 YRS1

作者: mcl203    時間: 16-5-26 10:54

scyauchris 發表於 16-5-26 10:41
回覆 hkpapa852 的帖子

如小朋友比較適合活動教學, 請問BPS同灣仔區英小那間學校比較合適。

MSS .....但要諗諗小朋友自律性~~~~~~~~~~~~~

作者: mchu    時間: 16-5-26 11:29

分享一下我小朋友的升中經歷吧!
原本我也一心一意讓她上直屬中學,但在五年級下學期開始,女兒的同學開始討論考中學的話題(所講的都是BPS, YW, DGS, SPCC)。女兒聽後,問我她可否也嘗試出去考學校,我認為一試無防。我的心態是:如果申請的中學認同我女兒的能力,給她一個學位,我不怕她讀不上。

慶幸有幫女兒報考其他學校,因為她最要好的幾個同學全都考到學校,不上直屬中學。以我女兒的經歷來說,朋輩的影響是很重要的,我相信如果她的好友全上直屬,她也會跟上。所以,升中問題一定要跟小朋友多溝通,了解並尊重小朋友的睇法。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-26 13:02

hkpapa852 發表於 16-5-25 17:07
灣仔區有直屬中學又收女仔既學校, 應只有3大女校, RC同RH

以你既形容, 似係英小個間. 坦白講, 好得過呢間 ...
我最初以為樓主個小朋友係MPS, 咁好得過MMS, 認真去數, 應該只有呢幾間:

直資:
SPCC
DGS
SPCS

官津:
St Mary
YWGS
鄧顯

作者: scyauchris    時間: 16-5-26 13:02

回覆 mcl203 的帖子

佢本身無乜自律性, 學校功課一定會做,   抄寫就不太喜歡。是否MSS 其實比較合適?
作者: mcl203    時間: 16-5-26 13:09     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子 佢本身無乜自律性,+學

原帖由 scyauchris 於 16-05-26 發表

佢本身無乜自律性, 學校功課一定會做,   抄寫就不太喜歡。是否MSS 其實比較合適? ...
當然,但要考慮下相對輕鬆會否適合自己,好似係瑪利曼中小學既教學模式都係相似

作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 13:11

回覆 mchu 的帖子

謝謝分享!明白最重要爆當然是女兒的意願。初初她都話要上直屬中學, 但慢慢可能聽到同學間有討論, 近排都話想試試其他學校, 所以都想一試。只係怕如真係上到,到時應付唔到。但話說回來, 聽說直屬中學都唔易讀。

作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 13:14

回覆 hugub 的帖子

👍👍會向這目標出發。
作者: cmchang0927    時間: 16-5-26 13:28

有D姐姐話成日做功課温習到1 to 2am
作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 13:35

回覆 cmchang0927 的帖子

SPCS?
作者: cmchang0927    時間: 16-5-26 13:37

Spss,我們隔離中學。
作者: mcl203    時間: 16-5-26 13:53     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子佢本身無乜自律性,+學

原帖由 scyauchris 於 16-05-26 發表

佢本身無乜自律性, 學校功課一定會做,   抄寫就不太喜歡。是否MSS 其實比較合適? ...

MSS 初中一定好輕鬆,少功課,但一路升一路流失,流失出國率算係嚴重,近2年去到F6 DSE得番100人,自行評估吓~~~

作者: cinnapompom    時間: 16-5-26 14:06

請問YW, SPCS, SPCC 功課測考多嗎?  多學外活動嗎?
作者: hugub    時間: 16-5-26 15:42

cinnapompom 發表於 16-5-26 13:14
回覆 hugub 的帖子

👍👍會向這目標出發。
老師有靜雞雞講

作者: Rattie    時間: 16-5-26 23:36     標題: 回覆:上直屬中學還是其他直資

cmchang0927  考到2A2B, 3A1B or 4As跳船成功機會率也頗大了

女兒呈一呈二只是 2a2b, 1a3b,咁嘅成績應該入唔到級十,我都一樣同佢考直資,自行試另外兩間。當年收到 offer 時亦有猶疑過,有請教過班主任、數老師至決定去直資註冊。自行去 ywgs 面試時老師亦有說 good luck, 加油。老師們都想學生好,唔會介意的。

作者: cinnapompom    時間: 16-5-27 00:13

回覆 Rattie 的帖子

但聽有家長講, 老師都叫學生盡量上自己中學.

作者: MLKC    時間: 16-5-27 00:45     標題: 回覆:cinnapompom 的帖子

請問知不知道大約有幾多小六囡囡會跳船 ?有沒有20%?

作者: cmchang0927    時間: 16-5-27 01:18

你囡囡面試加埋,同4As冇分别有時有經驗的老師睇到的是“潛質”!
作者: cmchang0927    時間: 16-5-27 01:40

其實有時去另一些中學不代表隔離中學不好,只是合適問題。例如一些同學除了學業成績好,在其他方面例如游泳、田徑、球類也很有天分,所以想去些能較全面發展的學校。
作者: Rattie    時間: 16-5-27 08:32     標題: 引用:回覆+Rattie+的帖子 但聽有家長講,+老師都

原帖由 cinnapompom 於 16-05-27 發表

但聽有家長講, 老師都叫學生盡量上自己中學.
如果我係小學老師我都會咁同學生講,都要有咁上下嘅參與率去同中學交待。班主任有在堂上問邊個冇响自行揀䧚離,照舉手冇説話聽冇問題的。你揀人人揀你,好公平。

作者: Rattie    時間: 16-5-27 09:23     標題: 引用:其實有時去另一些中學不代表隔離中學不好,

原帖由 cmchang0927 於 16-05-27 發表
其實有時去另一些中學不代表隔離中學不好,只是合適問題。例如一些同學除了學業成績好,在其他方面例如游泳 ...
女兒同學中,有唔少勁人係一心一意升去隔離,由 F1 帶到去 F6

作者: Rattie    時間: 16-5-27 09:25     標題: 回覆:上直屬中學還是其他直資

兩位狀元亦是 sppcs 升上去

作者: cmchang0927    時間: 16-5-27 12:07

今年都有架。。頭十五入面都有幾個冇考其他
作者: 曲曲    時間: 16-5-27 12:20

作者: Rattie    時間: 16-5-27 16:57     標題: 回覆:cmchang0927 的帖子

cmchang0927  我地班主任直情話考到咩學校記得要講佢知,佢唔要做最後知那個你知學校通常體育老師消息靈通。。

當年班主任一樣有在堂上問同學考到邊間直資。要掌握這些數據其實正常過正常,升小一時幼稚園班主任打電話到我家問添呀!

作者: Rattie    時間: 16-5-27 16:59     標題: 引用:回覆+Rattie+的帖子 今年都有架。。頭十五

原帖由 cmchang0927 於 16-05-27 發表

今年都有架。。頭十五入面都有幾個冇考其他
嘩… 你哋e+咁勁可以知道哂d級名次?我當年真係… 有斷估,冇痛苦吖

作者: piggy-ma    時間: 16-5-27 17:50

讀書是否辛苦都要看孩子的目標、要求。相比我仔中學(灣仔男校)SPSS老師很盡責,materials豐富。有心讀出成績的同學,有鬥志溫習至午夜不奇。

可惜我的女兒較好動,時間主要用在ECA,鮮見她溫習,浪費老師心血。然如此態度so far保持above average。剛有活動邀請學校10位同學參加(按學科成績),老師nominates了她,其實讀SPSS也可輕鬆快活成績尚可。

我的感覺是,孩子大了,人各有志。好讀書的校方有good support,好活動的亦有精彩天地,機會很多。
作者: scyauchris    時間: 16-5-27 21:07

灣仔區那間女校, 老師較盡責?  
作者: cinnapompom    時間: 16-5-30 16:53

多師姐升到英華嗎? 隔離中學轉了校長, 對學生要求有唔同嗎?
作者: cinnapompom    時間: 16-5-30 17:00

如果想報SPCC, 看過要求好像要學校証明全級頭10名. 學校沒有名次, 到時要主動問老師? 學校會出信給學生嗎?  
作者: 馬媽媽    時間: 16-5-30 17:30

cinnapompom 發表於 16-5-30 17:00
如果想報SPCC, 看過要求好像要學校証明全級頭10名. 學校沒有名次, 到時要主動問老師? 學校會出信給學生嗎?  ...
按樓主所說, 女兒是校內數學英文強, 中文時強時普通,唔穩定. 是全級頭10名嗎? How about 常識, Music and VA?樓主最好問清楚老師, 如不是全級頭10名, 要入SPCS, SPCC, DGS 談何容易?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5