教育王國

標題: 將軍澳播道小學vs保良局馮晴小學 [打印本頁]

作者: chanms    時間: 16-6-7 10:47     標題: 將軍澳播道小學vs保良局馮晴小學

請問大家,播道小學及保良局馮晴小學的評價?朋友孩子統一派已收到馮晴小學,擔心太谷又沒有中學。播道無咁谷?

作者: HK-MAN    時間: 16-6-7 10:50

chanms 發表於 16-6-7 10:47
請問大家,播道小學及保良局馮晴小學的評價?朋友孩子統一派已收到馮晴小學,擔心太谷又沒有中學。播道無咁 ...

播道是否剛收到OFFER??
作者: HK-MAN    時間: 16-6-7 10:52

chanms 發表於 16-6-7 10:47
請問大家,播道小學及保良局馮晴小學的評價?朋友孩子統一派已收到馮晴小學,擔心太谷又沒有中學。播道無咁 ...
佢抽得馮晴就早有心理準備谷架喎??而家又黎煩太谷問題你應該開解下佢先啦.
作者: ok3    時間: 16-6-7 12:38

揀馮晴時唔知谷? 派到先嚟驚 講性價比就一定係馮晴. 但兩間學校都唔係好同type, 睇家長自己想要乜!
BTW, take 咗播道個offer, 仲可以大抽獎?
作者: chanms    時間: 16-6-7 14:38     標題: 回覆:ok3 的帖子

原來兩間都收左。要今日決定

作者: 小玲    時間: 16-6-7 14:43     標題: 回覆:chanms 的帖子

播道是英小,若英文底子好的話,選播小好d

作者: ok3    時間: 16-6-7 15:26

chanms 發表於 16-6-7 14:38
原來兩間都收左。要今日決定
除非明知小朋友唔受. 否則俾我會揀馮晴.

作者: BBKDWLAM    時間: 16-6-7 15:40     標題: 回覆:ok3 的帖子

如果你想要將軍澳居民幫你攪公投一次,多數答案都係馮睛!你自己大抽獎都㨂得,你都知得來不易。播道如你想入,我會估之後幾年你都可以再叩門。

作者: BBKDWLAM    時間: 16-6-7 15:46     標題: 回覆:BBKDWLAM 的帖子

話唔定呢個位都係抽到馮睛的同學放出嚟的

作者: ok3    時間: 16-6-7 16:08

BBKDWLAM 發表於 16-6-7 15:46
話唔定呢個位都係抽到馮睛的同學放出嚟的
除非喺6月4日後收播道offer嘅, 否則都冇都得玩抽獎啦!

作者: laiyuen    時間: 16-6-7 16:55     標題: 回覆:將軍澳播道小學vs保良局馮晴小學

如小朋友可以係勤力型就馮晴,否則就播道。 同埋播道留返上中學先叩門都得

作者: chanms    時間: 16-6-7 16:59

回覆 laiyuen 的帖子

年紀咁細,很難知道什麼類型。都係視乎父母的取向。
作者: Yanking520    時間: 16-6-7 17:06     標題: 引用:請問大家,播道小學及保良局馮晴小學的評價

原帖由 chanms 於 16-06-07 發表
馮晴一定谷

作者: HK-MAN    時間: 16-6-7 17:21

chanms 發表於 16-6-7 16:59
回覆 laiyuen 的帖子

年紀咁細,很難知道什麼類型。都係視乎父母的取向。
冇錯,真係自己先清楚.
作者: 蓮蓉包    時間: 16-6-7 17:28     標題: 回覆:chanms 的帖子

Perhaps try to consult kinder teacher ?
Btw, may I know if you"ve just have interview in ec yesterday?

作者: yannie_man    時間: 16-6-7 17:36

作者: claudialuk2011    時間: 16-6-7 17:44

yannie_man 發表於 16-6-7 17:36
我都會播道小學,有冇人讀緊?
我知道呢間學校啲老師有愛心,同埋個校長嘅presentation skill好好 ...
我知道呢間學校啲老師有愛心- Agree
校長嘅presentation skill好好 = good for kid ?

作者: chanms    時間: 16-6-8 11:59

回覆 蓮蓉包 的帖子

sorry, not my kids. Just ask some info for my friend of friend...
作者: 蓮蓉包    時間: 16-6-8 12:13     標題: 回覆:chanms 的帖子

Never mind . Thx so much !

作者: Wonderlady    時間: 16-6-8 12:55     標題: 回覆:將軍澳播道小學vs保良局馮晴小學

我聽太多人講,馮晴好谷,所以樓主真係認真考慮一下自己小朋友既性格。

否則,入到未必好。

作者: lhyxxx    時間: 16-6-10 19:13     標題: 引用:請問大家,播道小學及保良局馮晴小學的評價

原帖由 chanms 於 16-06-07 發表
你好,我囡囡馮晴P2,馮晴同播道既分別,肯爬文都不難找到。我只想講「擔心冇中學」呢一點。其實過往升中記錄已是最佳証明,實毋需擔心。

我自己觀察,其實好多區既非一條龍 / 非聯繫小學既升中成績更佳。人喺太安全既環境下就會坐定粒六,反而無聯繫如馮晴,小朋友大左都知道要背水一戰,加上學校訓練水平好,我覺得一般馮晴小朋友,不論成績高低,都比較勤奮同認真。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5