教育王國

標題: 請問英華書院Band幾? [打印本頁]

作者: mamacare123    時間: 16-7-4 08:29     標題: 請問英華書院Band幾?

如上!謝謝!

作者: lolo272    時間: 16-7-4 09:55

B1頭
作者: penpen    時間: 16-7-4 10:08

lolo272 發表於 16-7-4 09:55
B1頭
邊度嚟資料睇到係Band1頭
作者: lolo272    時間: 16-7-4 10:47

我仔B1中有SECOND IN但REJECT, 所以估計是B1頭
作者: chocolatebean    時間: 16-7-4 10:49

B1頭
從冇聽過係B1A

作者: penpen    時間: 16-7-4 10:55

lolo272 發表於 16-7-4 10:47
我仔B1中有SECOND IN但REJECT, 所以估計是B1頭
點可以咁樣判斷!
作者: lolo272    時間: 16-7-4 10:56

penpen 發表於 16-7-4 10:55
點可以咁樣判斷!
如有錯誤請指正,THX
作者: kimmy2006    時間: 16-7-4 12:48

佢應該係收b1生.
作者: penpen    時間: 16-7-4 12:51

lolo272 發表於 16-7-4 10:56
如有錯誤請指正,THX
你覺得學校會到2nd in先睇學生成績再reject而2nd in唔係睇面試表現?
作者: MimiCactus    時間: 16-7-4 12:51     標題: 回覆:請問英華書院Band幾?

應該B1b,學校有兩三個同學仔收到LS 和九華Second in,所以英華 有offer都 唔去。反而無 LS 和九華second in的同學仔也收到英华offer. 所以估計應該是B1b.

作者: chocolatebean    時間: 16-7-4 14:29

MimiCactus 發表於 16-7-4 12:51
應該B1b,學校有兩三個同學仔收到LS 和九華Second in,所以英華 有offer都 唔去。反而無 LS 和九華second i ...
寧選九華都唔選英華? 係咪好多人咁揀?

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-4 15:08

MimiCactus 發表於 16-7-4 12:51
應該B1b,學校有兩三個同學仔收到LS 和九華Second in,所以英華 有offer都 唔去。反而無 LS 和九華second i ...
英文5以上比率(年報14頁),大約28.8%(應該最少係B1B水平);學校無公佈中文同數學DSE成績(唔知道4以上、5以上比率),但係從收到既學生既中文水平睇(年報13頁), 可能只係B2A水平。所以整體應該大約B1B至B1C左右。
作者: austism    時間: 16-7-4 16:27     標題: 引用:Quote:MimiCactus+發表於+16-7-4+12:51+應

原帖由 chocolatebean 於 16-07-04 發表
我個人比較喜歡九華。其實各有各好,只要適合自己小朋友已經足夠。

作者: chocolatebean    時間: 16-7-4 17:31

王家爸爸 發表於 16-7-4 15:08
英文5以上比率(年報14頁),大約28.8%(應該最少係B1B水平);學校無公佈中文同數學DSE成績(唔知道4以上 ...
B2A, 我第一次聽, 你真敢言, 我唔敢講

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-4 17:43

chocolatebean 發表於 16-7-4 17:31
B2A, 我第一次聽, 你真敢言, 我唔敢講
整體應該係B1B(最差都係B1C)。
通常唔講既部分,基本上可以假設係幾差下。

作者: hkpapa852    時間: 16-7-4 17:48

英文5以上比率(年報14頁),大約28.8%(應該最少係B1B水平);學校無公佈中文同數學DSE成績(唔知道4以上 ...
你睇邊份年報?

如按照2014-2015既校務報告:
http://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2015102803400435253file_file_ub0/1415Report.pdf

P.14: 升讀local degree過去三年分別係: 4X%, 5X%, 6X%, 應在B1B水平
P.15: 4大主科5+比例過去三年都係全港平均至少兩倍, 點都唔會係B2A既.......  

所以我會認為, 英華書院目前應該只係B1B

作者: gracelam    時間: 16-7-4 18:16     標題: 引用:Quote:MimiCactus+發表於+16-7-4+12:51+應

原帖由 chocolatebean 於 16-07-04 發表
九華免學費,慳番啲錢補習或學野。

作者: MC1128    時間: 16-7-4 18:37

王家爸爸講的中文成績, 應是指HKAT,小六升中學生的中文科的確較弱,僅較全港平均數略高

中一生的中文水平,到中六是另一回事,可惜年報睇唔到中六DSE的中文科成績

作者: hkpapa852    時間: 16-7-4 18:45

MC1128 發表於 16-7-4 18:37
王家爸爸講的中文成績, 應是指HKAT,小六升中的學生的中文科的確較弱,僅較全港平均數略高

中一生的中文水 ...
英華HKAT既英文科成績,係意料之外地高
作者: tintinlam    時間: 16-7-4 20:32

chocolatebean 發表於 16-7-4 14:29
我識好多人既仔都係咁選擇

作者: chocolatebean    時間: 16-7-4 22:06

tintinlam 發表於 16-7-4 20:32
我識好多人既仔都係咁選擇
我都會咁揀

如果英華唔洗比$,又點揀?

作者: penpen    時間: 16-7-4 22:32

chocolatebean 發表於 16-7-4 22:06
我都會咁揀

如果英華唔洗比$,又點揀?
揀九華唔揀英華,最大嘅原因應該唔係錢,九華名氣始終大過英華
作者: papapabababa81    時間: 16-7-4 22:32     標題: 引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-7-4+17:31+

原帖由 王家爸爸 於 16-07-04 發表
整體應該係B1B(最差都係B1C)。
通常唔講既部分,基本上可以假設係幾差下。
...
所以我估九華DSE 成績更加。。。。。。。。。。。

作者: hippoo    時間: 16-7-4 22:33     標題: 回覆:請問英華書院Band幾?

,up

作者: 積奇百事    時間: 16-7-4 22:55     標題: 引用:+本帖最後由+MC1128+於+16-7-4+20:09+編輯+

原帖由 MC1128 於 16-07-04 發表
照年份睇,依班應該係親生仔概成績

作者: akys    時間: 16-7-5 00:01

hkpapa852 發表於 16-7-4 18:45
雖然係中文小學,但始終英文高啲。

作者: austism    時間: 16-7-5 06:02     標題: 引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-7-4+22:06+

原帖由 penpen 於 16-07-04 發表
揀九華唔揀英華,最大嘅原因應該唔係錢,九華名氣始終大過英華
九華浄係校舍、舊生network 加小班教學,已經贏一條街。

不過配對好重要,小朋友在某程度上要自動自覺先好選九華,如果中學生溫習做功課要學校鞭策,選地區名校較為適合。

作者: papapabababa81    時間: 16-7-5 07:05     標題: 引用:Quote:原帖由+penpen+於+16-07-04+發表揀九

原帖由 austism 於 16-07-05 發表
九華浄係校舍、舊生network 加小班教學,已經贏一條街。

不過配對好重要,小朋友在某程度上要自動自覺先好 ...
兩個都係傳統補助學校,其實年年都有人compare 呢兩間,如果我個仔入到任何一間我都會feel proud of him啦。

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-5 09:07

MC1128 發表於 16-7-4 18:37
王家爸爸講的中文成績, 應是指HKAT,小六升中學生的中文科的確較弱,僅較全港平均數略高

中一生的中文水 ...
HKAT低,如果六年之後DSE高,證明學校增值大;相反如果HKAT高,六年之後DSE低,學校既增值細。
不過佢哋無提及中文DSE成績,有啲奇怪。

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-5 09:09

papapabababa81 發表於 16-7-4 22:32
所以我估九華DSE 成績更加。。。。。。。。。。。
兩間華仁需要睇將來,因為學校兩年前先開始面對問題,投入多啲資源。
作者: hkpapa852    時間: 16-7-5 09:37

hkpapa852 發表於 16-7-4 18:45
參考吓, 多間名校2014/2015 Pre-S1成績(平均分):

英華

QC

KC

聖若瑟

St Mary

MCS

Marymount

中文

59.1

~65

~68

64.28

70.4

72.26

62.5

英文

80.13

~80

~75

77.45

83.5

88.02

84.9

數學

78.8

~85

~85

83.84

81.2

81.99

70.5

英華書院Pre-S1中文科既成績, 比大部份B1A男校更好, 不過中文同數學就.......

作者: NeoMom    時間: 16-7-5 09:51

hkpapa852 發表於 16-7-5 09:37
參考吓, 多間名校2014/2015 Pre-S1成績(平均分):

有兩個OBSERVATION:
1. ST JOE相當部份由其小學學升上來, 而小學又是英文小學, 反而HKAT英文成績不及英華, 有點奇怪
2. 英華DSE英文>=5只有28%, 而ST JOE有5X%, 是不是說英華的英文科都幾負增值

作者: KikiDaddy    時間: 16-7-5 10:17

回覆 NeoMom 的帖子

There are around 50 Band 2 SJPS students promoted to SJC which will lower the Pre S1 score accordingly.

作者: CPLA    時間: 16-7-5 10:20     標題: 引用:回覆+NeoMom+的帖子 There+are+around+50+

原帖由 KikiDaddy 於 16-07-05 發表
回覆 NeoMom 的帖子

There are around 50 Band 2 SJPS students promoted to SJC which will lower the Pr ...
相信英華都有類似情況

作者: KikiDaddy    時間: 16-7-5 10:27

回覆 CPLA 的帖子

It's true but I believe the proportion of Band 1 students in YWPS, as a DSS school, would be higher than SJPS.
作者: gret    時間: 16-7-5 11:28     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-5+09:37+參考

原帖由 NeoMom 於 16-07-05 發表
1. ST JOE相當部份由其小學學升上來, 而小學又是英文小學, 反而HKAT英文成績不及英華,  ...
年報內DSE成績的學生應該不是英華小學升上去的。有錯請糾正

作者: bwsthomas    時間: 16-7-5 11:44

NeoMom 發表於 16-7-5 09:51
1. ST JOE相當部份由其小學學升上來, 而小學又是英文小學, 反而HKAT英文成績不及英華,  ...

以相同年份計
考HKAT的大部份是直資小學上的英華仔,優量較好。
考DSE 的大部份是津貼小學上的英華仔。作負增值的結論是不合理。

作者: pumber    時間: 16-7-5 12:14

作者: 積奇百事    時間: 16-7-5 12:22

bwsthomas 發表於 16-7-5 11:44
以相同年份計
考HKAT的大部份是直資小學上的英華仔,優量較好。
考DSE 的大部份是津貼小學上的英華仔。作負 ...
但親生仔概中文水平比較差亦係事實.
作者: akys    時間: 16-7-5 12:45

hkpapa852 發表於 16-7-5 09:37

最Top嘅男校在兩科語文上都輸比女校好多。所以B1男女校女仔佔大部份係合理嘅。

作者: mensa    時間: 16-7-5 21:08

小兒和不少brand one 頭的同學因為呢個直資優先收生制度今年入了英華。所以英華因而收到不少好學生。
作者: Gary_family    時間: 16-7-5 21:44     標題: 引用:Quote:原帖由+MC1128+於+16-07-04+發表本帖

作者: 小小莉    時間: 16-7-5 22:36     標題: 引用:小兒和不少brand+one+頭的同學因為呢個直資

原帖由 mensa 於 16-07-05 發表
小兒和不少brand one 頭的同學因為呢個直資優先收生制度今年入了英華。所以英華因而收到不少好學生。 ...
👋🏻👋🏻同學仔

作者: 一三一四    時間: 16-7-5 22:50     標題: 回覆:請問英華書院Band幾?

唔知仲會唔會call下waiting呢?

作者: hkmom    時間: 16-7-5 22:54     標題: 回覆:請問英華書院Band幾?

咁英華書院幾時轉直資㗎?

作者: 積奇百事    時間: 16-7-5 23:01     標題: 引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+16-07-04+發表照

原帖由 Gary_family 於 16-07-05 發表
英華2008 才轉直資,親生仔應該未考DSE 喎!
我指 Pre-S1 成績

作者: www    時間: 16-7-5 23:18

pumber 發表於 16-7-5 12:14
唔好問band 幾啦!答左有人會唔高興的!YWGC都仲可以答係band 1
YWGS:校風好,學術好,成績有目共睹,肯定係 Band 1A!

YWC :校舍唔錯,學校網頁唔錯,今日的天氣又好好......

作者: mensa    時間: 16-7-5 23:59

如果學校收一定數量有運動和音樂才華的學生對以上數據一定有影響。 其實一間學校成績是否Band 1a是否這樣決定性呢? 英華有許多優秀, 多才多藝的學生, 在一般官津校不容易找到的。 我欣賞英華因為它是一間多元化,有heart, 有spirit,有傳統的學校。 因為直資學校的優先收生制度下, 英華書院會收到不少band 1a的學生, 加上本身直資小學的學生, 將來 考DSE的成績 一定有顯著的提升, 過去嘅數據並不代表將來嘅表現。
作者: Tophand8899    時間: 16-7-6 00:01     標題: 回覆:請問英華書院Band幾?

今非昔比

作者: violinviola    時間: 16-7-6 02:00     標題: 回覆:請問英華書院Band幾?

作者: ACE2126    時間: 16-7-8 11:48

作者: wbmom    時間: 16-7-8 14:53

很少聽到在九華讀得叻的會去轉去其他學校,但英華嘛,成日都見到他們出去考插班,考到即走..........這樣也叫歸屬感超強?
作者: judy    時間: 16-7-8 16:39

英華歷史比九華長好多,為何舊生network反比九華差?道理簡單:一向就唔係間好得嘅學校:過去唔係,現在唔係,将來?

家長不去敦促學校努力啲,不去敦促校長少點表演行為藝術。反而熱衷於和别人比。将來?
作者: fdfk    時間: 16-7-8 16:42

雙腳是最誠實。每年多少好成績的插班出逃。升级第二年開學看看前十剩幾多就知。
小學收精英如何,不代表未来也如何。

作者: 積奇百事    時間: 16-7-8 17:06

絶對同意, 雙腳係最成實. 把嘴點講都無用.
作者: www    時間: 16-7-8 17:19     標題: 引用:雙腳是最誠實。每年多少好成績的插班出逃。

原帖由 fdfk 於 16-07-08 發表
雙腳是最誠實。每年多少好成績的插班出逃。升级第二年開學看看前十剩幾多就知。
小學收精英如何,不代表未 ...
同意。用腳投的票,比用口投的票,更能反映事實。

作者: papapabababa81    時間: 16-7-8 18:21     標題: 回覆:fdfk 的帖子

好多學校都面對高中流失問題,真係可以一概而論學校差?

作者: TSUNTINGMA    時間: 16-7-8 19:50

連老師也-樣,又走十幾人
作者: KikiDaddy    時間: 16-7-8 20:00

回覆 papapabababa81 的帖子

it depends on the destination of those students leaving ywc. if most of them go study abroad or transfer to IS, it is in common with many other schools. however, if they leave for another DSE school, it may indicate their dissatisfaction with ywc.
作者: sarali    時間: 16-7-8 20:26     標題: 引用:連老師也-樣,又走十幾人

原帖由 TSUNTINGMA 於 16-07-08 發表
連老師也-樣,又走十幾人
點解嘅?

作者: TSUNTINGMA    時間: 16-7-8 20:34

自己諗下!
作者: nicole-wai    時間: 16-7-8 20:36

papapabababa81 發表於 16-7-8 18:21
好多學校都面對高中流失問題,真係可以一概而論?
另一邊討論,都講九華唔好!  其實每一間學校都各有支持者,好難能迎合所有人的口味!
作者: 積奇百事    時間: 16-7-8 20:59     標題: 引用:+本帖最後由+KikiDaddy+於+16-7-8+20:00+編

原帖由 KikiDaddy 於 16-07-08 發表

回覆 papapabababa81 的帖子
同意,人望高處,水望低流。有更好概學校,走係好正常。最重要睇學生係流左去邊,個結論先會更清晰。如果只用流失就話依間學校差,未面太表面了。一間無人走概學校,係咪就代表更差。原因係有人走已經差,一個都走唔到,係咪更差呢?我估我咁講,大家都會發笑。

作者: mensa    時間: 16-7-9 19:32

B1頭
有不少學生是band1頭,但坊間所謂的band1A學校是指達標學生佔全級學生百份率很高,並非指有很多band 1A學生。假設這些學校達標學全是band 1c,坊間也稱這間學校為band1A
作者: ACE2126    時間: 16-7-10 00:14

作者: jojoplanet    時間: 16-7-12 11:58

gret 發表於 16-7-5 11:28
年報內DSE成績的學生應該不是英華小學升上去的。有錯請糾正
上年同今年DSE的學生應該那時小學部還是在津校階段. 那時質素比較參差...出年開始就唔同了.
作者: Hkchai    時間: 16-7-13 15:24     標題: 回覆:請問英華書院Band幾?

應該B1

作者: Mylove98    時間: 16-7-13 15:58

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5