教育王國

標題: 伊利沙伯 VS 九龍華仁 [打印本頁]

作者: EUNICE714    時間: 16-7-6 10:16     標題: 伊利沙伯 VS 九龍華仁

如題

作者: JasperMelody    時間: 16-7-6 10:26     標題: 回覆:EUNICE714 的帖子

兩間都收?

作者: zzeta    時間: 16-7-6 10:32

你想問乜 ? 兩間都幾大分別, 應該係迎合不同學生的...

男女校: 男校; 無宗教:有宗教; 成績: 課外活動; ...
作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 10:34

純睇成績:伊利沙伯

玩得又讀得:九龍華仁
作者: elbar    時間: 16-7-6 10:36

zzeta 發表於 16-7-6 10:32
你想問乜 ? 兩間都幾大分別, 應該係迎合不同學生的...

男女校: 男校; 無宗教:有宗教; 成績: 課外活動; ... ...
大班: 小班

作者: austism    時間: 16-7-6 10:39     標題: 回覆:伊利沙伯 VS 九龍華仁

比校舍大小,九華贏哂

作者: BallBallMaMa    時間: 16-7-6 10:40     標題: 引用:如題

原帖由 EUNICE714 於 16-07-06 發表
如題
男仔都係男校好D,男仔初中未定性,成績未必夠女仔穩定,到中三升中四選科時會較蝕底。

作者: miffyumiffy    時間: 16-7-6 10:41

伊中得3份1男生, 大部份係女仔
作者: austism    時間: 16-7-6 10:43     標題: 引用:Quote:原帖由+EUNICE714+於+16-07-06+發表

原帖由 BallBallMaMa 於 16-07-06 發表
男仔都係男校好D,男仔初中未定性,成績未必夠女仔穩定,到中三升中四選科時會較蝕底。

...
這是重點有媽媽同我講過個仔讀男女校真係好慘,太遲發力,比女仔take 哂d 理科(大部份女生選理科), 佢個仔要讀西史

作者: twotwoshing    時間: 16-7-6 10:44

九華,嗰份自信伊中比唔到你。
作者: EUNICE714    時間: 16-7-6 10:47

多謝回覆, 另想問自行那一間比較容易入到.
以我小朋友無特別技能,成績 B1 , 只有數學好

作者: JasperMelody    時間: 16-7-6 10:53     標題: 引用:多謝回覆,+另想問自行那一間比較容易入到.

...
你是今年升中or明年升中?

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 11:02

elbar 發表於 16-7-6 10:36
大班: 小班
兩間華仁既小班應該有機會令佢哋幾年之後有大進步。
作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 11:04

EUNICE714 發表於 16-7-6 10:47
...
B1頭,兩間都容易;B1尾,兩間都唔易。
作者: moon.ng    時間: 16-7-6 11:09     標題: 引用:Quote:EUNICE714+發表於+16-7-6+10:47+多謝

原帖由 王家爸爸 於 16-07-06 發表
B1頭,兩間都容易;B1尾,兩間都唔易。
請問港華同九華哪間較容易入?

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 11:11

moon.ng 發表於 16-7-6 11:09
請問港華同九華哪間較容易入?
我估差唔多,可能港華容易啲啲。
作者: vee    時間: 16-7-6 11:14

王家爸爸

想請教港華同九華的分別 ? 如成績 / 校風 / 朋輩 / 高中選科等........

小兒油尖旺 B1生
作者: moon.ng    時間: 16-7-6 11:14     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

我都覺得是,今次我們學校全級第八沒咩課外活動入到港華。

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 11:17

moon.ng 發表於 16-7-6 11:14
呢兩年佢哋附近既小學都有非精英班(35名以外)入到港華,不過唔知道係自行定係大抽獎入。
作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 11:20

vee 發表於 16-7-6 11:14
王家爸爸

想請教港華同九華的分別 ? 如成績 / 校風 / 朋輩 / 高中選科等........
報港華同九華都唔好睇過去成績,原因係小班之後,有好大既改變。校風兩間都好好(當然以男校既標準),朋輩差唔多(男仔好容易玩埋一齊),校友一樣(華仁一家),高中選科差唔多。
作者: IloveJJ    時間: 16-7-6 11:55     標題: 引用:純睇成績:伊利沙伯+玩得又讀得:九龍華仁

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 12:01

IloveJJ 發表於 16-7-6 11:55
伊利沙伯的成績好好的嗎?在那裏可看到?
年報有講,當然無十幾廿年前咁好,但係仍然係算好。
作者: EUNICE714    時間: 16-7-6 12:41

回覆 JasperMelody 的帖子

明年升中

作者: IloveJJ    時間: 16-7-6 14:42     標題: 回覆:IloveJJ 的帖子

作者: IloveJJ    時間: 16-7-6 14:43     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-6+11:55+伊利沙

作者: kkhon    時間: 16-7-6 14:47

借位一問:B1b自行九華,聖芳濟,哪間易入?
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-7-6 17:35

moon.ng 發表於 16-7-6 11:14
誇區自行,定自己區大抽獎?
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-7-6 17:38

王家爸爸 發表於 16-7-6 12:01
年報有講,當然無十幾廿年前咁好,但係仍然係算好。
咁如果女仔,揀油真定伊中好?
作者: 王家爸爸    時間: 16-7-6 17:48

Eat_Sleep_Play 發表於 16-7-6 17:38
咁如果女仔,揀油真定伊中好?
兩間都係好學校,如果小朋友大癲大肺,而你又唔介意,油真適合啲;如果小朋友比較靜,而你又鍾意佢斯文啲,伊中適合啲。
作者: goodboy1    時間: 16-7-6 18:49

作者: KikiDaddy    時間: 16-7-6 19:39

回覆 kkhon 的帖子

Are you in YTM school net? If yes, no need to put SFXC at Discretionary Stage.
作者: kkhon    時間: 16-7-6 20:47

回覆 KikiDaddy 的帖子

是的,油尖旺網,除九華外,自行有咩選擇?
作者: KikiDaddy    時間: 16-7-6 20:53

回覆 kkhon 的帖子

SJC / KC / WYHK
作者: kkhon    時間: 16-7-6 21:04

回覆 KikiDaddy 的帖子

SJC我有諗過,但不是級十名怕冇行,係咪全in?
作者: pumber    時間: 16-7-7 08:41

作者: pumber    時間: 16-7-7 08:52

作者: moon.ng    時間: 16-7-7 08:52     標題: 引用:+本帖最後由+pumber+於+16-7-7+08:43+編輯+

原帖由 pumber 於 16-07-07 發表

回覆 moon.ng 的帖子
這樣搞一場可能港華以後會有進步了!

作者: pumber    時間: 16-7-7 09:01

作者: bbforever    時間: 16-7-7 09:03

pumber 發表於 16-7-7 08:52
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120213/16064912
4年前的事………唔知這4年內學校有沒有相應既改革呢?!
作者: pumber    時間: 16-7-7 09:36

作者: friendfriend    時間: 16-7-7 10:16

austism 發表於 16-7-6 10:43
這是重點有媽媽同我講過個仔讀男女校真係好慘,太遲發力,比女仔take 哂d 理科(大部份 ...
咁奇怪,我有親戚在QE讀,根本很少女仔選理科。
作者: bbforever    時間: 16-7-7 10:35

pumber 發表於 16-7-7 09:36
連絕食、同辭職都改變唔到既事情,你估呢?
宜家做教育都好難搞,好似銘賢咁,學校一心想操多d提升學生成績,但學生又搞對抗。。。
作者: mianyang_99    時間: 16-7-7 11:57

王家爸爸......想請問
伊中, 九華, 荃官及林護...你點排? 純以成績計, MANY THANKS
作者: hcd    時間: 16-7-7 14:23

分別識人在港華、九華畢業,佢地都話學生的成績不算叻。學校較特別的地方,是自由風氣盛行。

試過學生上上吓堂,話想落操場打波,結果大半班人走咗落去,得好少人繼續留在課室上堂,但老師又覺得ok!
如果學生本身讀書自動自覺,過後會主動pick up返書本內的東西,還可。
如學生本身不太重視學業、易心散,呢種環境就未必適合了!

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-7-7 15:50

王家爸爸 發表於 16-7-6 17:48
兩間都係好學校,如果小朋友大癲大肺,而你又唔介意,油真適合啲;如果小朋友比較靜,而你又鍾意佢斯文啲, ...
多謝王家爸爸意見,但如果以成績計又那間好D呢?
作者: miffyumiffy    時間: 16-7-7 16:00

hcd 發表於 16-7-7 14:23
分別識人在港華、九華畢業,佢地都話學生的成績不算叻。學校較特別的地方,是自由風氣盛行。

試過學生上上 ...
學生上上吓堂,話想落操場打波,結果大半班人走咗落去................九華是無可能
作者: 王家爸爸    時間: 16-7-7 16:41

mianyang_99 發表於 16-7-7 11:57
王家爸爸......想請問
伊中, 九華, 荃官及林護...你點排? 純以成績計, MANY THANKS ...
因為學校無公佈詳細數據,好難估得準。但係我估純睇成績,應該林護最好(亦都比較谷),九華應該比較有改善空間(太自由)但係潛質高(多咗資源),荃官及伊中應該係中間。
作者: moon.ng    時間: 16-7-7 17:29     標題: 引用:Quote:mianyang_99+發表於+16-7-7+11:57+王

原帖由 王家爸爸 於 16-07-07 發表
因為學校無公佈詳細數據,好難估得準。但係我估純睇成績,應該林護最好(亦都比較谷),九華應該比較有改善 ...
啊!四間九華最差!😞

作者: hcd    時間: 16-7-7 17:49

miffyumiffy 發表於 16-7-7 16:00
學生上上吓堂,話想落操場打波,結果大半班人走咗落去................九華是無可能 ...
告訴我這件事的畢業生是九華的,現在已二十幾歲。
作者: hcd    時間: 16-7-7 17:53

其實學校自由度高未必唔好,
不過只是較適合本身水平超班,或甚為自律的學生。
作者: friendfriend    時間: 16-7-7 18:49

王家爸爸 發表於 16-7-7 16:41
因為學校無公佈詳細數據,好難估得準。但係我估純睇成績,應該林護最好(亦都比較谷),九華應該比較有改善 ...
王家爸爸: 你話 "校網提及既幾個科學獎得主既名似女仔多啲",因為QE收太多女仔,我外甥女話咁少男仔,似讀女校,所以得獎是女生一點也不出奇。
作者: 奥脫福    時間: 16-7-7 19:40

miffyumiffy 發表於 16-7-7 16:00

學生上上吓堂,話想落操場打波,結果大半班人走咗落去................九華是無可能 ...

面對兩年後的競爭,我都開始對「盲批九」的言論麻木。有本事的話,
唔該同我踩大力d。。。

作者: kkhon    時間: 16-7-7 19:45

回覆 奥脫福 的帖子

動搖吾到你嘅
作者: 積奇百事    時間: 16-7-7 19:47     標題: 引用:Quote:miffyumiffy+發表於+16-7-7+16:00+學

原帖由 奥脫福 於 16-07-07 發表
面對兩年後的競爭,我都開始對「盲批九」的言論麻木。有本事的話,
唔該同我踩大力d。。。
盲批九

作者: 積奇百事    時間: 16-7-7 19:49     標題: 回覆:伊利沙伯 VS 九龍華仁

打錯表情,想問下乜叫盲批九?

作者: austism    時間: 16-7-7 22:36     標題: 引用:Quote:hcd+發表於+16-7-7+14:23+分別識人在

原帖由 miffyumiffy 於 16-07-07 發表
而家邊有可能咁,自從乜乜校長上任後,九華變哂la, 所以d仔咪嘈law, 話校長冇本心,話校長自己曾經係華仁仔都咁做,奪去九華自由風嘅傳統..................我係名校secret 八返嚟

之後有報紙賣(忘了邊份), 話d學生太自由,改革係應該(內容大約係咁)

名校secret好多野睇的,各位家長可以入去八下。

作者: daniel48    時間: 16-7-8 00:57

如果男女校可以將成績分析分為全校/男/女就好了
作者: miffyumiffy    時間: 16-7-8 10:11

hcd 發表於 16-7-7 17:49
告訴我這件事的畢業生是九華的,現在已二十幾歲。
依家唔同晒啦
以前廿幾歲 c hing應該上上下堂走落去打埋波, 會考都考幾條A番黎果批學生

九華啲人都不算叻嗎?? 可能佢要狀元先叫叻, 人人對叻標準唔同

作者: miffyumiffy    時間: 16-7-8 10:16

奥脫福 發表於 16-7-7 19:40
唔該同我踩大力d。。。
九唔搭八
伊中都自由架

佢要咁講, 喇沙, 皇仁, SPC, 英皇, 英華...........間間都自由

成日講九華咸豐年代嘅事做例子

唔好話上堂去踢波, 依家九華ASSEMBLY, 陸運會水運會, 拎部電話出黎玩, 會比人收, 人要你起度, 仲要你坐定定

作者: moon.ng    時間: 16-7-8 10:22     標題: 引用:Quote:奥脫福+發表於+16-7-7+19:40+面對兩

原帖由 miffyumiffy 於 16-07-08 發表
九唔搭八
伊中都自由架
照這樣看來九華比港華吸引人!

作者: 貪圖安逸    時間: 16-7-8 10:27

識兩小朋友入讀九華,成日都係冇功課冇嘢做,真係唔明學校点保持到(真心唔明)
作者: miffyumiffy    時間: 16-7-8 10:39

奥脫福 發表於 16-7-7 19:40
Are you saying me 九唔搭八?  
我話果啲人, 成日亂踩九華
作者: 奥脫福    時間: 16-7-8 10:44

miffyumiffy 發表於 16-7-8 10:39

我話果啲人, 成日亂踩九華

Is this a tradition?  There are so often to have noises surrounding the three boys schools in Kowloon
(except SFX), especailly during application and registration period!

作者: twotwoshing    時間: 16-7-8 11:15

自由係傳统名校可貴之處,banding越低校規越多,呢樣唔比嗰樣唔准,因為唔識自律,拍影響招牌。傳统名校學生可以冬天着短袖,夏天打呔,西褲配波鞋,都冇所謂,一show校章,你就係代表有型自由,b3學生同樣裝辦,就係冇規距死飛仔。
作者: kk80400    時間: 16-7-8 11:20

我朋友早2年係, 丘佐榮同九華之選

佢結果係選咗丘佐榮, 佢話九華係唔會關心學生

而家囝囝係丘佐榮讀得唔差

不過我就鍾意九華多d

因為我覺得男仔最好都係讀返男校, 可以專心d嘛

溝女去到大學大把啦
作者: 奥脫福    時間: 16-7-8 11:49

kk80400 發表於 16-7-8 11:20

佢結果係選咗丘佐榮, 佢話九華係唔會關心學生

This should not be the case.  There is 'big brother scheme' to take care
those newbie F.1 boys. In addition, the school organizes so many parent
meetings to ensure communication between the school and parents are
adequate.  I remember I had to go to school twice a month during the start
of F.1 of my son.  Last but not the least, the Parents' Association also plays
an important part to enhance the communication of the both sides and to
build up the sense of belonging of students, and even their parents!  The
PA also assigns parent represtative to manage a whatsapp group of
a class, and this group will last from F.1 to F.6 of your son!

作者: YDLFATHER    時間: 16-7-8 19:47

九華
作者: mega_yi1    時間: 16-7-8 23:18

friendfriend 發表於 16-7-7 18:49
王家爸爸: 你話 "校網提及既幾個科學獎得主既名似女仔多啲",因為QE收太多女仔,我外甥女話咁少男仔,似讀 ...
今年QE阿囡讀中六, 開了兩班 phy, chem, bio, economic, 其餘科1班. 全級男生比女生1比2
作者: 奥脫福    時間: 16-7-8 23:43

九華中四選科表:(共六班)

作者: hippoo    時間: 16-7-22 10:28     標題: 回覆:伊利沙伯 VS 九龍華仁

Up

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-7-22 11:17

成日聽見人哋話九華好自由,想問吓自由在邊度?
作者: friendfriend    時間: 16-7-22 11:32

今年QE的DSE成績十分好,一定是BAND 1A,但九華只是BAND 1B,一睇DSE成績立見高下
作者: 奥脫福    時間: 16-7-23 00:39

friendfriend 發表於 16-7-22 11:32

今年QE的DSE成績十分好,一定是BAND 1A,但九華只是BAND 1B,一睇DSE成績立見高下 ...

拿男女校同男校比?!

作者: kkhon    時間: 16-7-23 01:33

回覆 friendfriend 的帖子

雖然係,但QE女多男少,男仔好蝕底,到選科更不利。
作者: 煩惱的爸    時間: 16-7-23 20:32

九華
作者: mega_yi1    時間: 16-7-23 20:51

今年中一收生 男女比例  58比86
同時今年Dse 出來結果 優異生10名 男生佔了6人,其實男仔不會蝕底。可以上學校網頁睇。

作者: TwinWong    時間: 16-7-23 21:19     標題: 引用:如題

如題
我鐘意男仔讀男校 女仔讀女校 覺得會専心d讀

作者: karen55407    時間: 16-7-23 22:33     標題: 引用:Quote:friendfriend+發表於+16-7-22+11:32+

原帖由 奥脫福 於 16-07-23 發表
拿男女校同男校比?!
仲要係女多男少嘅男女校

作者: chun媽    時間: 16-7-24 15:23     標題: 回覆:伊利沙伯 VS 九龍華仁

女多男少,是否一定對男生選科不利?經過大仔選科後,我有新體會。大仔在某b1男女校讀書,男女比例差不多,女仔多少少,大仔成績中游,如果佢讀男校,揀m1應該輪唔到佢,畢竟,男女校中,總有不少女生揀文科,以致大仔成邊緣人,幸運地揀到m1,也揀到physics, 因為他想讀engine.

作者: 964000    時間: 16-7-25 08:22     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-07-06+發表純

原帖由 IloveJJ 於 16-07-06 發表
伊利沙伯的成績好好的嗎?在那裏可看到?

我看過banding 報告
伊中是band 1A
九華是band 1c/ band 2

(後加)經過多位家長指出,以上報告並不正確,可以不理

作者: 奥脫福    時間: 16-7-25 10:22

964000 發表於 16-7-25 08:22

呢句我中意。。。拿拿聲同我開行風扇唱行佢!

作者: optman88    時間: 16-7-25 14:00     標題: 回覆:964000 的帖子

邊一份 banding report ?

作者: IloveJJ    時間: 16-7-25 14:41     標題: 引用:+本帖最後由+chun媽+於+16-7-24+22:51+編輯

作者: miffyumiffy    時間: 16-7-25 17:21

964000 發表於 16-7-25 08:22
我看過banding 報告
伊中是band 1A
其實你個又係女, 仲要咁細, 本身又target IS, 亂踩傳統男校是心理有問題???
作為家長, 在網上亂講無事實根據的話太無口德了

作者: hkpapa852    時間: 16-7-25 17:28

miffyumiffy 發表於 16-7-25 17:21
其實你個又係女, 仲要咁細, 本身又target IS, 亂踩傳統男校是心理有問題???
作為家長, 在網上亂講無事實根 ...
無需勞氣吧!

我反而好想知, 係邊份"偉大既Banding報告"呢?

事實上, 九華同伊中公開試成績, 兩者都不如以前, 兩間中學係前四屆DSE, 都達唔到B1A水平.

整體成績近幾年伊中好一點, 但係油尖旺區, 男生又真係無乜理由唔選九華

作者: miffyumiffy    時間: 16-7-25 18:08

hkpapa852 發表於 16-7-25 17:28
無需勞氣吧!

我反而好想知, 係邊份"偉大既Banding報告"呢?

揀得九華嘅根本唔需要去睇咩banding報告, 無論九華或者伊中, 傳統名校本身有傳統名校嘅價值

佢可以唔buy, 佢覺得讀IS, 或地區名校band 1A成績係神, 保佢一世前途光明, 咪去讀囉, 各人頭上一片天, 我覺得眼光唔好狹窄到剩係被幾個no遮晒所有

老實講好多學校所謂banding報告都有問題, 好多學校好似好亮麗, 好似二線直資唔知點計出黎有band 1A咁亮麗

但事實呢?? 好多報告根本就無意思

作者: ivantissue    時間: 16-7-25 18:28

仔仔升上中五之後,要面對嘅已係DSE,曾有感而發咁同我講:「其實無論係讀邊間中學,要入到大學,又或入到想入嘅大學,好大程度都係要靠學生自己努力。」

對我來講,九華係band 1A又或band 1C,並唔重要。

作者: babywoman    時間: 16-7-25 21:01

回覆 奥脫福 的帖子

,兩年後,人棄我取

作者: 964000    時間: 16-7-25 21:04     標題: 引用:Quote:964000+發表於+16-7-25+08:22+我看過

原帖由 miffyumiffy 於 16-07-25 發表
作為家長, 在網上亂講無事實根 ...

其實我看完覺得份野都很懷疑,也有提到些band 1A學校我是未聽過的,只是網上click click 下看到的,隨便八卦看看,也不記得出處,原來不是真的就可以了。
我又不是有心踩九華,我覺得間學校很好,我有仔都想讀。

作者: Soundervolt    時間: 16-7-25 22:44     標題: 引用:Quote:964000+發表於+16-7-25+08:22+九華是

原帖由 奥脫福 於 16-07-25 發表
呢句我中意。。。拿拿聲同我開行風扇唱行佢!

...

冇被人踩嘅學校又點稱得上傳統名校呢?當學業及課外活動成績都十分好嘅時候,又會話學校冇愛心、學生操行差、目中無人、家長白鴿眼.....

作者: bbforever    時間: 16-7-25 22:59

Soundervolt 發表於 16-7-25 22:44
冇被人踩嘅學校又點稱得上傳統名校呢?當學業及課外活動成績都十分好嘅時候,又會話學校冇愛心、學生操行 ...
Hahaha~~!不招人妒是庸材~~ !
作者: hkpapa852    時間: 16-7-26 11:38

伊中自由度高嗎? 睇吓校長係咪忠心囉!
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20141123/53156743
作者: chun媽    時間: 16-7-27 07:26     標題: 引用:Quote:原帖由+chun媽+於+16-07-24+發表本帖

原帖由 IloveJJ 於 16-07-25 發表
咁如果男女校,而又想讀文科,咁又會唔會唔夠女仔成績好,揀唔到呢?

...
咁又唔會,一般而言,理科較吃香,所以競爭較大

作者: redman1    時間: 16-7-29 19:13

第一次聽到九華有人/report話係Band 1C/2A
今年啲油尖旺男仔仲爭得咁勁~~~
作者: Soundervolt    時間: 16-7-29 23:09     標題: 引用:第一次聽到九華有人/report話係Band+1C/2A

原帖由 redman1 於 16-07-29 發表
第一次聽到九華有人/report話係Band 1C/2A
今年啲油尖旺男仔仲爭得咁勁~~~
其實九華宜家係乜野banding真係撲索迷離,如果九華可以喺校務報告詳細披露公開試成績,大家就唔使估估下啦。

作者: violinviola    時間: 16-7-30 15:33     標題: 回覆:redman1 的帖子

作者: babywoman    時間: 16-7-30 17:51

昨天才知老細係九華仔。佢話佢嘅年代讀書已好自由

老細對九華的歸屬感,令我有好大感觸,呢樣也是我希望仔擁有的。
作者: gemmah    時間: 16-7-30 18:50     標題: 回覆:伊利沙伯 VS 九龍華仁

以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,自行一九華(有2nd)自行二伊中,最後入左伊中,我仔自行一喇沙,自行二九華連面試機會都冇,最後入喇沙,我都唔太明九華收生的標準,不是單靠成績排名就可以入到

作者: moon.ng    時間: 16-7-30 22:41     標題: 引用:以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,

原帖由 gemmah 於 16-07-30 發表
以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,自行一九華(有2nd)自行二伊中,最後入左伊中,我仔自行一喇沙, ...
這麼神奇?難道九華是要特異功能多的學生?

作者: Soundervolt    時間: 16-7-30 23:01     標題: 引用:以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,

原帖由 gemmah 於 16-07-30 發表
以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,自行一九華(有2nd)自行二伊中,最後入左伊中,我仔自行一喇沙, ...
可能係喺九華面試時嘅表現冇喺喇沙咁好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5