教育王國

標題: 升中暑假功課 [打印本頁]

作者: Snoopy211    時間: 16-7-8 23:42     標題: 升中暑假功課

終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑期作業做,另有中文&英文讀書報告。

仲打算辛苦左兩年,呢個暑假比小朋友開開心心咁過,以為只要考埋過Pre-S1 & 上bridging course就ok, 原來仲有咁多功課係暑假內完成。

作者: tonychan9    時間: 16-7-8 23:48     標題: 引用:終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑

原帖由 Snoopy211 於 16-07-08 發表
終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑期作業做,另有中文&英文讀書報告。

仲打算辛苦左兩年,呢個暑 ...
做吾完,開學之後做哂先有得停手!

作者: irenenursing    時間: 16-7-9 09:02     標題: 回覆:升中暑假功課

我個仔間學校要做中、英、數和通識4 本。

作者: amysnlee    時間: 16-7-9 09:24     標題: 引用:終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑

我地都係3本,16/8要交回,得一個月時間做

作者: CrabPincers    時間: 16-7-9 09:29     標題: 引用:終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑

在求學生涯,玩得最開心的暑假應是是考完dse果個暑假,我仔依家好羨慕家姐日日去打波食飯行街

作者: kikiboy    時間: 16-7-9 10:19     標題: 回覆:升中暑假功課

5本中文書讀書報告,英、數各一本作業,有排做

作者: 貓大姐    時間: 16-7-9 15:29

我諗最開心都係小學時的暑假, 中學的暑假唔似放假, 可能我小朋友的成績唔好, 佢7,8月仲要返學校補課 (中文補1星期, 英文補兩星期), 升中六果D仲慘, 日日都要補.....   唔洗補課嘅, 都有不同類型活動, 所以家長都唔洗點安排暑期活動比佢地
作者: miriam    時間: 16-7-9 18:10     標題: 回覆:升中暑假功課

我囡升中一時中英數各一本暑期作業,另外中英各十本讀書報告。

前一年係無暑期作業架,只得讀書報告,到我囡時改左。

作者: Yanamami    時間: 16-7-9 18:15

相比第日……再苦也是甜~我同女講,好好享受中学既生活,大学畢業後就再無禁無憂無慮既日子了~
作者: elysemama    時間: 16-7-9 18:20     標題: 引用:相比第日……再苦也是甜~我同女講,好好享

原帖由 Yanamami 於 16-07-09 發表
相比第日……再苦也是甜~我同女講,好好享受中学既生活,大学畢業後就再無禁無憂無慮既日子了~ ...
剛剛才離開小學校園,一下子就要想像到大學畢業後的生涯,真係歲月神偷

作者: elysemama    時間: 16-7-9 18:26     標題: 引用:終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑

我女嘅升中暑期功課是文言文功課一份,Eng Lit功課一份,中、英文讀書報告各一份,量不多,但有難度,現在物色一些文言文書藉讓她先閲讀,吸引相關知識後,才開始做那份文言文功課!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5