教育王國

標題: 讀神校的必要性 [打印本頁]

作者: long0    時間: 16-7-18 17:38     標題: 讀神校的必要性

當dse考試的個人成績受有關於校本評核影響

分 數 調 整 是 指 在 學 校 完 成 評 核 活 動 及 向 考 評 局 提 交 分 數 後,
考 評 局 對 學 生 的 分 數 進 行 調整 的 機 制。
調 整 成 績 的 主 要 目 的,是 保 證 校 本 評 核 的 公 平。
由 於 任 課 教 師 清 楚 了 解 其 學生 的 能 力,所 以 由 他 們 判 斷 學 生 的 表 現 是 最 適 當 的。
通 過 教 師 的 互 相 討 論,他 們 能 對 校內 修 讀 同 一 科 目 的 學 生 作 出 可 信 的 評 核。
可 是 在 評 核 過 程 中,教 師 未 必 明 瞭 其 他 學 校 學生 的 表 現 水 平。
儘 管 考 評 局 已 為 教 師 提 供 有 關 校 本 評 核 的 培 訓 課 程,而 教 師 亦 採 用 相 同的 評 核 準 則,仍 然 難 以 避 免 部 分 學 校 的 教 師 的 評 核 較 其 他 教 師 寬 鬆 或 嚴 格。

此 外,不 同學 校 的 給 分 範 圍 也 可 能 出 現 差 異 。為 處 理 這 些 潛 在 問 題,考 評 局 跟 大 部 分 國 家 和 地 區 的 考 試 機 構 一 樣,會 利 用 不 同 方 法 調整 學 校 所 提 交 的 校 本 評 核 分 數,以 確 保 不 同 學 校 的 校 本 評 核 分 數 的 可 比 性。考 評 局 主 要採 用 兩 種 方 法 調 整 校 本 評 核 分 數 : 統 計 調 整 方 法 及 專 家 判 斷 調 整 方 法 。

因為校本評核影響dse考試的個人成績
所以 有能力就要讀神校
band2生要上
就要追band1校
band3生如果發現你間學校無人理sba
咁最好快快轉校
唔係到時比你考得好
都比學校拖衰你個人成績
結論 一定要搵間成績一直唔錯的學校
你先會dse有著數

作者: flmama    時間: 16-7-18 22:24

Thx for sharing
作者: bwsthomas    時間: 16-7-18 23:30     標題: 回覆:讀神校的必要性

作者: shypama    時間: 16-7-19 00:16

回覆 bwsthomas 的帖子

作者: pekovian    時間: 16-7-19 09:10     標題: 回覆:讀神校的必要性

不如了解下各科SBA佔分幾重先,其實除開得好少,都唔影響由5*變5**。考評局不嬲有SBA調整機制,由當年我讀A level已知,同學校banding關係不大,反而同個人DSE成績關係大d。

作者: long0    時間: 16-7-19 10:58

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/
唔多
中文20%
英文15%
通 20%
PHY CHEM BIO各20%
ART 50%

SBA同學校banding關係不大
但同學校是否認真做足
同學是否按時交齊
學校是否緊張學生成績
很大關係
作者: ac917    時間: 16-7-19 11:08     標題: 回覆:long0 的帖子

Noted w/ thanks.

作者: long0    時間: 16-7-19 11:22

8/2013

現代23生改判僅校本評核零分
香港中學文憑考試廿三名現代書院考生被揭發校本評核嚴重抄襲,原被罰取消中文科全科成績,經上訴覆核後,考試及評核局基於公平原則及覆核成績不會向下調的大前提,決定全改以「輕判」,僅判罰佔中文科兩成比例的校本評核部分零分。考評局強調上訴覆核委員會確認涉事考生屬嚴重抄襲,違反學術誠信,證據確鑿,提醒考生必須承擔抄襲行為帶來的後果。同時,該局將檢視甚至研究修訂實施多年的「覆核成績通常不會降級」指引。
作者: 大貓媽媽    時間: 16-7-19 13:02     標題: 回覆:讀神校的必要性

認真做SBA,考好DSE就係致勝之道。
外在因素影響唔係太大,
學生本人做幾多野先係主因噃!

作者: long0    時間: 16-7-19 17:03

外在因素影響唔係太大
讀書睇自己既啫
讀邊間學校都一樣
邊個老師教都一樣
係架
咁叻自修得啦
讀港大同THEi都一樣
真係唔明d學生點解dse成績出黎要生要死囉
作者: pekovian    時間: 16-7-19 17:39     標題: 引用:+http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/唔多中文

原帖由 long0 於 16-07-19 發表
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/
唔多
中文20%
SBA在成績單上面無獨立既分數,以中文科為例,SBA成績包含在卷三,而卷三佔總成績18%,三年黎十幾廿份既SBA功課,每份除開只佔1-2分。

另外,你提到追SBA功課,可能band 2/3學校仲追得緊,有神校永不追學生功課,認為交功課係學生責任,唔係老師。

我回應你唔係我唔鍾意神校,我都想小朋友入架,只係唔需要神化神校,必要入神校唔會因為SBA有調整,而係因為里類學校有其他吸引家長學生既地方啫!

作者: wbmom    時間: 16-7-19 17:40

Thanks long0!

好多人唔識玩呢個game,但又唔肯學,人地講又唔信,到仔女DSE放榜時俾SBA拖累,又話唔知原來SBA可影響咁大。

作者: bbforever    時間: 16-7-19 20:47

虛心請教什麼是SBA??
作者: 王家爸爸    時間: 16-7-19 21:01

bbforever 發表於 16-7-19 20:47
虛心請教什麼是SBA??
[size=30.3998px]school based assessment
作者: ANChan59    時間: 16-7-19 21:03     標題: 引用:認真做SBA,考好DSE就係致勝之道。 外在因

原帖由 大貓媽媽 於 16-07-19 發表
認真做SBA,考好DSE就係致勝之道。
外在因素影響唔係太大,
學生本人做幾多野先係主因噃!
認同!

作者: bbforever    時間: 16-7-19 22:05

王家爸爸 發表於 16-7-19 21:01
school based assessment
除考DSE外,在校的成績亦計埋分在DSE到?是計個人定全間學校嗰屆既評分??
作者: joyjoyparent    時間: 16-7-19 23:14

回覆 大貓媽媽 的帖子

5, 5* 及5** 往往便是百份之五之差, 所以學校老師懂不懂SBA 運作, 同學做SBA及考試的表現, 都有很大影響!

作者: 3excellent    時間: 16-7-20 11:01

作者: long0    時間: 16-7-20 14:59

神校學生SBA滿分
唔會比質疑
B3校學生SBA攞一半分
都隨時比人封艇
呢個主觀情形
無可能唔存在
結果神校學生sba唔太差就比滿分
B3校學生做到最出色都只有一半分
如果要証明
只要睇下跟住落幾年dse有無爆冷
如果無雜嘜學校彈出
即係神校優勢系統已經完成
SBA利益輸送應記一功
作者: ANChan59    時間: 16-7-20 15:43     標題: 回覆:long0 的帖子

唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課,或者你看完都有同感,水準係爭好遠,到時你又會問,點可以大家都是15分!

作者: ac917    時間: 16-7-20 17:07     標題: 引用:唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課

原帖由 ANChan59 於 16-07-20 發表
唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課,或者你看完都有同感,水準係爭好遠,到時你又會問,點可以大家 ...
虛心請教,可否講多些不同等級SBA功課?想了解多些,謝謝。

作者: 王家爸爸    時間: 16-7-20 17:11

ANChan59 發表於 16-7-20 15:43
唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課,或者你看完都有同感,水準係爭好遠,到時你又會問,點可以大家 ...
非常同意!
作者: ANChan59    時間: 16-7-20 18:10

ac917 發表於 16-7-20 17:07
虛心請教,可否講多些不同等級SBA功課?想了解多些,謝謝。
沒有樣版,好難三言兩語去解釋!

如果學校水準高,由中一已經開始有不同 project , essay, 等等訓練,對SBA的要求亦十分了解,而且學校亦有軟件敎學生去檢查是否有抄襲,不會犯一些基本的毛病,連學生抄襲都不知道,還去怪考評局扣分!

整份功課的大綱,內容,調研方法,圖表,分析,縂結,備註等等差不多,但語文運用,深度,用詞有很大分野!

舉個例子,小兒中一上學期的英文閱讀理解,已經是某香港大學的 press conference ,不單是英文,亦有不少技術用語,遠超過一般高中,幾年后,到高中時語文能力更強,寫得出來的質量有很大差別!

所以舉例同一個題目,會見到質素有一定差異,但在不同校內評分都是15/15,考評局檢視過,會將質量略低的減到8,10或者12分!

我又用另一個例子,我有評審過大學的工程學位,學生的功課,測驗卷,試卷及Project。大學會分別提供HQ,中間,LQ的樣本,一睇就知學生的語文能力及對題目的瞭解。如果看完一間,再看三大,水準的差異十分明顯,就算同是一級榮譽,但是有明顯水準差距!

作者: 大貓媽媽    時間: 16-7-20 18:15     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

中肯呀前輩!

作者: 大貓媽媽    時間: 16-7-20 18:29     標題: 回覆:讀神校的必要性

以中文SBA為例,成績高低都會睇學校本身點設計嘅,老師可以設計到學生多勞多得,咁學生肯用心做、交齊功課,自然會有唔錯嘅成績。
至於不同水平嘅學生都得15分就唔公平呢回事,查實考評局會等學生考埋果幾份再計過條數架,本身考份份卷都低分嘅,咁佢出黎個分都會反映返出黎。
所以只可以講,SBA低分真係學生自己長久(三年)積落架。

作者: 霖霖B媽咪    時間: 16-7-20 18:32     標題: 引用:Quote:ac917+發表於+16-7-20+17:07+虛心請

如果學校水準高,由中一已經開始有不同 project , essay, 等等訓練,對SB ...
咁神校既定義係?瑪利x, DGx, 喇x, 聖x莉?

作者: ANChan59    時間: 16-7-20 18:40     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-20+發表沒

原帖由 霖霖B媽咪 於 16-07-20 發表
咁神校既定義係?瑪利x, DGx, 喇x, 聖x莉?
咦,點解問到去咗神校,我一句都冇講神校喎!

我只是講學校教學水平高低,你是否敏感了。

我只是向樓主解釋一下,等佢不用嘮氣而已。

如果唔鈡意,不用理會我的留言

作者: MC1128    時間: 16-7-20 18:58

其實大家有無去考評局網頁睇過各科SBA的示例及評分?

作者: ANChan59    時間: 16-7-20 19:42

MC1128 發表於 16-7-20 18:58
其實大家有無去考評局網頁睇過各科SBA的示例及評分?
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/faqs/

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/SBA_pamphlet_C_web.pdf

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/HKDSE/SampleTask-ENG-PartA-050510.pdf

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/sba_hkdse_core/LS/IES/2015_Product_Exemplar.html

作者: MC1128    時間: 16-7-20 20:09

ANChan59 發表於 16-7-20 19:42
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/faqs/

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/SBA_pamphlet ...
thanks!

建議關心的家長要睇通識科的IES點做, 呢科人人要考,佔20分, 要寫幾千字, 有示例可以看看,做到咩程度先至高分

唔好理神唔神, 仔細睇吓, 究竟自己孩子能否做到咁高分的程度

作者: b3410    時間: 16-7-20 21:24

非常感謝!

作者: ivantissue    時間: 16-7-20 21:51

MC1128 發表於 16-7-20 20:09
thanks!

建議關心的家長要睇通識科的IES點做, 呢科人人要考,佔20分, 要寫幾千字, 有示例可以看看,做到咩程 ...
通識所有都做晒交晒

作者: ANChan59    時間: 16-7-20 22:17     標題: 引用:Quote:MC1128+發表於+16-7-20+20:09+thanks

原帖由 ivantissue 於 16-07-20 發表
通識所有都做晒交晒
Good boy.

作者: ac917    時間: 16-7-20 22:24     標題: 引用:Quote:ac917+發表於+16-7-20+17:07+虛心請

如果學校水準高,由中一已經開始有不同 project , essay, 等等訓練,對SB ...
非常感謝您詳細講解,真係要了解多些先

作者: mmpo    時間: 16-7-20 23:07     標題: 回覆:讀神校的必要性

好復雜

作者: ivantissue    時間: 16-7-21 09:19

ANChan59 發表於 16-7-20 22:17
Good boy.

通識IES學校要佢哋中五final exam前交晒,花咗唔少時間去做。佢覺得如果上咗中六先做呢份,會係一個伏。

作者: www    時間: 16-7-21 10:06     標題: 引用:唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課

agree

作者: long0    時間: 16-7-21 10:42

其實大家討論完咁耐
得出的結果仍然係
SBA成績係同學校有不可分割的關係
要考好DSE除咗本身能力
同學校識唔識做都非常重要

各升中家長睇路行
千萬小心別選長久積落SBA低分的學校。

作者: bbforever    時間: 16-7-21 10:50

long0 發表於 16-7-21 10:42
其實大家討論完咁耐
得出的結果仍然係
SBA成績係同學校有不可分割的關係
唔好意思~~
請問在那裏得知學校的SBA低定高??

作者: ANChan59    時間: 16-7-21 12:34     標題: 引用:Quote:long0+發表於+16-7-21+10:42+其實大

原帖由 bbforever 於 16-07-21 發表
唔好意思~~
請問在那裏得知學校的SBA低定高??
應該看不到!

作者: long0    時間: 16-7-21 14:00

只有估
用長期dse成績的優良率高低
去估佢SBA成績
如果有邊間學校唔公佈dse成績
即時假定呢間學校
SBA好差甚至唔做SBA
有殺錯無放過
呢d學校不要選
總好過四年後 後悔
作者: 花生友    時間: 16-7-28 20:22     標題: 回覆:long0 的帖子

請教小學有冇這玩意而影響升中的全港排名?

作者: 花生友    時間: 16-7-28 21:57     標題: 引用:請教小學有冇這玩意而影響升中的全港排名?

原帖由 花生友 於 16-07-28 發表
請教小學有冇這玩意而影響升中的全港排名?
Yanamami, 是否有關  “標準分” thx a lot

作者: DSH    時間: 16-7-28 22:58     標題: 引用:Quote:ac917+發表於+16-7-20+17:07+虛心請

👍。要叫亞囝<今年中五>參考這有用資料

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5