教育王國

標題: 誇區名校/ 地區名校 [打印本頁]

作者: Wonderlady    時間: 16-7-19 19:51     標題: 誇區名校/ 地區名校

小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步行要一小時,(或者自己開車,45分鐘左右),地區名校則步行十分鐘。

誇區有直屬中學band 1a, 地區沒有,要升中再鬥生鬥死。

誇區名校普教中,地區名校廣教中。自己較buy 廣教中。

大家會點睇呢?

作者: little_monkey    時間: 16-7-19 20:08     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

真心講,兩間都去試左先

作者: karen55407    時間: 16-7-19 21:29     標題: 引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

原帖由 Wonderlady 於 16-07-19 發表
小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步 ...
我選跨區

作者: sissysze    時間: 16-7-19 22:14     標題: 引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

梗係揀有中學

作者: siden    時間: 16-7-19 22:19     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

誇la

作者: Wonderlady    時間: 16-7-19 22:22     標題: 引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-07-19+發表

原帖由 sissysze 於 16-07-19 發表
梗係揀有中學
C6同我爭論點係,1)跨區減少小朋友睡眠時間,可以記憶精神會差左。2)車程會令小朋友辛苦。3)只要把書讀好,附近返學放學時間短左,可以玩多D,就算學興趣班都唔辛苦。4)愈高班,跨區名校D學團,訓練,都好難留校參加。冇左學校回憶。

誇區,除了自屬中學之外,我好想有宗教背景。唉,兩個大人成日為尼幾點嘈。

作者: s.andp    時間: 16-7-19 22:28     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

作者: Wonderlady    時間: 16-7-19 22:30     標題: 引用:我選近,六年後再算,相信自己小朋友是得的

原帖由 s.andp 於 16-07-19 發表
我選近,六年後再算,相信自己小朋友是得的,而且小朋友本身語文強,又讀地區名校,不會差得去邊,升中一定 ...
尼一點,正正係我c6的想法

作者: Yanamami    時間: 16-7-19 22:31

Wonderlady 發表於 16-7-19 22:22
C6同我爭論點係,1)跨區減少小朋友睡眠時間,可以記憶精神會差左。2)車程會令小朋友辛苦。3)只要把書讀 ...

过多幾年升中人数不断升,有中学backup係-大优点,到時唔係話你肯搏殺就搏到~呢点已係好重要~
作者: winifredwin    時間: 16-7-19 22:37     標題: 引用:我選近,六年後再算,相信自己小朋友是得的

原帖由 s.andp 於 16-07-19 發表
我選近,六年後再算,相信自己小朋友是得的,而且小朋友本身語文強,又讀地區名校,不會差得去邊,升中一定 ...
同意

作者: adriantai    時間: 16-7-19 22:38     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

邊間vs邊間先

作者: kaatt    時間: 16-7-19 22:47     標題: 引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

自己揸車都要45mins都好遠喎,但我都會選有中學。我會搬屋囉!

作者: sissysze    時間: 16-7-19 23:06     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-07-19+發表梗

C6同我爭論點係,1)跨區減少小朋友睡眠時間,可以記憶精神會差左。2)車程會令小朋友辛苦。3)只要把書讀 ...
瞓覺多少,可以變嘅,坐校車都可以瞓

作者: boyi    時間: 16-7-19 23:17     標題: 引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

自己區僧多粥少,中學網非常麻麻,起碼要考級10先大dd機會去到誇區的中學個d level. 所以比我也必定括出去. 必要時搬屋

作者: hha    時間: 16-7-19 23:21     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

Band 1A 中學就真係唔好錯過,到時死讀爛讀都未必入得番1A

作者: boyi    時間: 16-7-19 23:45     標題: 引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

不要忘記,將來你的孫女也old girl, 你個女會多謝你。因為我現在正是埋怨我娘親為何當年不考住家附近的名女校,反而去讀老遠的寶校

作者: popocat    時間: 16-7-20 00:08     標題: 引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

視乎誇區有幾「名」,如果dbs、dgs, 我會誇,唔誇我怕第日後悔冇盡力

作者: siden    時間: 16-7-20 00:11     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

如果你個本區名津係TKO, 我勸你forget it

除非中學搬屋轉網

作者: austism    時間: 16-7-20 01:01     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

我有經驗,最後選了誇區小學,現在入了band1A名中,讀得好ok, 佢好多謝我咁幫佢舖路,雖然返學遠,但絶對值得。

作者: missparent    時間: 16-7-20 01:31

Wonderlady 發表於 16-7-19 22:22
你叫C6上嚟睇吓D叩門POST,跟住再講比佢知小朋友當年出生率.

你問佢如果小朋友呈分失準,又或者派位唔好彩,係咪佢負責叩返間B1a比小朋友先?

作者: mimi222shi    時間: 16-7-20 07:57

選誇區名校
升小唔使睡十三小時
作者: adriantai    時間: 16-7-20 08:02     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

誇區名校係直私小?

作者: HMmummy    時間: 16-7-20 08:09     標題: 引用:誇區名校係直私小? +

原帖由 adriantai 於 16-07-20 發表
誇區名校係直私小?
我會睇是邊間?考慮埋校風,學校強項,直屬中學是邊類?咁長遠,考到再唸!

作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 08:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-07-19+發表

原帖由 kaatt 於 16-07-19 發表
自己揸車都要45mins都好遠喎,但我都會選有中學。我會搬屋囉!
因為要預埋朝早塞車,me me mo mo ,所以會預45 mins. 其實咁樣誇,係咪好辛苦呢?

作者: kititiiwhite    時間: 16-7-20 08:19     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

揀有直屬b1a中學,進可攻退可守。

但感覺你自己似乎已有取向,希望留在區內就讀。

作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 08:21     標題: 引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-07-20+發表

原帖由 HMmummy 於 16-07-20 發表
我會睇是邊間?考慮埋校風,學校強項,直屬中學是邊類?咁長遠,考到再唸!

...
其實跨區嗰間,係要靠小小關係,可以安排到interview. 見下面。面試要靠實力。但若果冇心讀,就寧願唔開囗,費時欠人人情。

c6話,真係諗清楚本區同跨區既利弊,先好麻煩人。

作者: lovebb2    時間: 16-7-20 08:29     標題: 引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-19+發表自己

原帖由 Wonderlady 於 16-07-20 發表
因為要預埋朝早塞車,me me mo mo ,所以會預45 mins. 其實咁樣誇,係咪好辛苦呢?

...
搬,okay?

作者: BBCOW2009    時間: 16-7-20 08:37     標題: 引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-19+發表自己

...
咁即預鬆了,我同區由出門到學校都要預30分鐘

作者: B.B.BaBa    時間: 16-7-20 08:40     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

誇啦!你C6 根本唔清楚升中有幾險峻,你地亦未知道小朋友的適應力其實係好強勁。大人接送會辛苦少少,但 B1A 直屬中學其實係值得你地辛苦的

作者: adriantai    時間: 16-7-20 08:53     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

有直屬b1a中學,小學係普教?無宗教??有邊間呀?

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-7-20 09:44

回覆 Wonderlady 的帖子

可否考慮搬近學校?不論坐校車或自行開車都需要最少45分鐘時間,倒不如住近學校更方便一些。
作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 09:51     標題: 引用:回覆+Wonderlady+的帖子 可否考慮搬近學校

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-07-20 發表

可否考慮搬近學校?不論坐校車或自行開車都需要最少45分鐘時間,倒不如住近學校更 ...
搬,真係不容易。應該暫時唔會諗。

作者: kaatt    時間: 16-7-20 09:54     標題: 引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-19+發表自己

...
如果自己揸車接送不辛苦喎!

作者: 小曳人    時間: 16-7-20 10:03

我會揀近架....
我嘅信念係:孩子如果本身有d書緣,其實去邊讀書都唔會太大出入(如果有多d空間俾佢發展其他興趣仲好),中學都唔駛太擔心

我重視孩子嘅休息時間,記得預時間留白!

作者: cakema    時間: 16-7-20 10:09

B1A 直屬中學係值得辛苦! 讀12年小學+中學我會搬屋!!
作者: adriantai    時間: 16-7-20 10:10

揸車接送係家長辛苦
作者: adriantai    時間: 16-7-20 10:14

小曳人 發表於 16-7-20 10:03
我會揀近架....
我嘅信念係:孩子如果本身有d書緣,其實去邊讀書都唔會太大出入(如果有多d空間俾佢發展其他 ...

正常兩間都係好學校, 我都係選近. 但其中一間有直屬BAND 1中學又唔同講法, 起碼小學唔洗博咁盡.

PS:要我每人揸車送來送去, 我情願搬. 最多養少夠車

作者: 艾菊    時間: 16-7-20 10:22

我係TKO區, 有B1a中學, 我一定跨
作者: Naughty917    時間: 16-7-20 10:33     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

唔開校名系好難比較,一開校名就好快有答案

作者: BBKDWLAM    時間: 16-7-20 10:36     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

我從前的決定是選近,每天慳一個鐘,一年慳到200個鐘,盡量維持愉快學習生活。

作者: joew_525    時間: 16-7-20 10:39

地區名校: 要最精英果班, 先有機會去B1A, 要做最精英果班, 仲有冇13小時訓覺時間?

誇區名校: 有B1A做backup, 可以hea少少咁讀, 可能仲輕鬆d。

請問兩間都是津校嗎?

作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 10:47     標題: 引用:回覆+Wonderlady+的帖子 地區名校:+要最精

原帖由 joew_525 於 16-07-20 發表

地區名校: 要最精英果班, 先有機會去B1A, 要做最精英果班, 仲有冇13小時訓覺時間? ...
Yes 兩間都係津校。

作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 10:49     標題: 引用:唔開校名系好難比較,一開校名就好快有答案

原帖由 Naughty917 於 16-07-20 發表
唔開校名系好難比較,一開校名就好快有答案
我想中肯D去睇本區,和跨區,一講校名,會有好多其他因素影響決定。

作者: wtyedu    時間: 16-7-20 11:07

有研究指睡眠係會幫助腦部發展, 亦會長得高D, 我好羡慕你小朋友可以瞓13個鐘, 唔建議要搭咁耐車。 
作者: adriantai    時間: 16-7-20 11:11

Wonderlady 發表於 16-7-20 10:49
我想中肯D去睇本區,和跨區,一講校名,會有好多其他因素影響決定。
想中肯D就要講校名
其他因素影響不用考慮嗎?

作者: cakema    時間: 16-7-20 11:16

adriantai 發表於 16-7-20 11:11
想中肯D就要講校名
AGREE!
作者: hippoo    時間: 16-7-20 11:22     標題: 引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-20+10:49+我

想中肯D就要講校名
Agree

作者: twotwoshing    時間: 16-7-20 11:44

地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然你覺得小朋友幾好,但你肯定佢五、六年後可以考到級頭十然後去到b1a中學?有時人上有人,好難講,而且冇中學backup的名小,都係谷谷谷,可能慳番搭車,但係嗰個鐘都係用黎抄抄抄或操tsa,我寧願搭車。
跨區不是最主要因素,香港有幾大吖,如跨區收就一定跨區,谷小啲用黎睇下書游下水好過。
作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 12:43     標題: 引用:地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然

原帖由 twotwoshing 於 16-07-20 發表
地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然你覺得小朋友幾好,但你肯定佢五、六年後可以考到級頭十然後去到 ...
你尼個point ,我反而冇諗過。thx 我會再思考一下。

作者: Felix223    時間: 16-7-20 12:56

其實樓主真的不用開名, 小朋友如有書緣, 就算就讀在地區名校, 如果成績好, 將來升中都不用你操心, 以前見很多人入了有back up中學的小學,因小朋友在名小讀不上, 升中時不能直升中學部亦大有人在.
不如看自己心意.
作者: whitepurin    時間: 16-7-20 13:07

仲要留意一點, 升中抽獎只分BAND1, 2, 3, 唔會再細分1A, 1B, 1C, 即可能明明阿仔係BAND 1A, 但最後只抽到BAND1C, 要肯定有BAND1A 只能靠考直資同自行入, 或最後叩門, 比較多不確定性, 玩到最後先知結果. 俾我一定入BAND 1A直屬同埋搬屋
作者: wankapo    時間: 16-7-20 13:38     標題: 引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-19+22:22+C6

原帖由 missparent 於 16-07-20 發表
你叫C6上嚟睇吓D叩門POST,跟住再講比佢知小朋友當年出生率.

你問佢如果小朋友呈分失準,又或者派位唔好彩, ...

作者: retriever    時間: 16-7-20 14:14     標題: 引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

先唔講結果,你覺得兩條路對你孩子成長有什麼得著?

因為予想結果不成,過程有無獲益才實在。

時間計,跨區少於一小時唔算咩野。

作者: dereklg    時間: 16-7-20 14:16

樓上講來講去都係大人既選擇,都冇人理個細路既感受既。

既然兩校水平差不多,不如直情帶個細路去學校付近行下,等佢自己選。唔好以為細路唔識野,佢既選擇比大人更直接,喜惡由心生。選擇往往更佳。
作者: kkhon    時間: 16-7-20 14:25

個人選小学主要看升中的前境。揀有直升的吧,就算成绩中等都可直上B1A中学;如地区津校不是考top10,自行報B1A中学都好難入,再等抽奖時就算係B1生,如果运气不好就更糟。
作者: retriever    時間: 16-7-20 14:47

dereklg 發表於 16-7-20 14:16

既然兩校水平差不多,不如直情帶個細路去學校付近 ...

唔好意思, 唔係好同意你既見解...

小朋友意見隨便聽下算...

5-6歲人仔, 其中有2年食緊奶奶... 真係堅聽佢講讀邊間?

有D 妹妹為, 鍾意件校服, 或者唔鍾意間百年老店校舍舊...

負責任既家長唔會咁做卦?

作者: retriever    時間: 16-7-20 14:53

kkhon 發表於 16-7-20 14:25
個人選小学主要看升中的前境。揀有直升的吧,就算成绩中等都可直上B1A中学;如地区津校不是考top10,自行報B ...
B1ABC 係咩概念?
前人有講, 學校無分ABC, 嚴格來講, BANDING 都無分.

一間學校所謂B1A, 係統計上既B1A, 唔係你小朋友B1A.

津校B1A 又點練成既呢?

有直屬位送到唔係1A 實力既細路入1A 學校又係咩下場?

有D 1A 學校, 5班中有2-3班係運動或者B2 抽入...

結果係什麼一種學習狀況?

作者: hkpapa852    時間: 16-7-20 15:05

dereklg 發表於 16-7-20 14:16

既然兩校水平差不多,不如直情帶個細路去學校付近 ...

如果係兩間同級既, 我會贊成俾小朋友揀 (如APS & KTS, 我會俾小朋友揀)

不過, 呢兩間好明顯有好大既分別, 呢一點係小朋友暫時未能明白既分別.

作者: hkpapa852    時間: 16-7-20 15:07

Wonderlady 發表於 16-7-20 10:49
唔講校名, 都要自己諗吓升中點安排吧!

至少考慮吓自己中學網夠唔夠英中學額, 會唔會派唔到B1中學就直插去B3中學.....

就算係地區名校年年級一, 都唔代表一定有機會入得番某某B1A中學.

作者: kkhon    時間: 16-7-20 15:16

我仔KG時每瞓11個钟,上左小学雖然只行10分钟到校,但返全日又多左野做,每日瞓9個钟,依家上左5年级只得8個钟瞓。孩子是会隨环境而適應,我谂冇乜幾多小学生可以瞓超过10個钟以上,早排学校有講座话瞓7個钟係最好添。
作者: kkhon    時間: 16-7-20 15:28

回覆 retriever 的帖子

我吾会理是否B1a/b/c,我意思係最怕明明係B1生吾好彩落入B2中学,咁6年的努力就白費!好似我C6成日话如果係讀到書的,無論去到边都讀得叻,入咩中学都吾緊要,而我就吾認同。
作者: retriever    時間: 16-7-20 15:47

kkhon 發表於 16-7-20 15:28

我吾会理是否B1a/b/c,我意思係最怕明明係B1生吾好彩落入B2中学,咁6年的努力就白 ...
同意...

其實兩個方向都唔認同.

叻既, 去到雜既學校, 一樣死.

流既, 去到1A, 都係天天返學遊雲.

作者: kkhon    時間: 16-7-20 15:53

所以要竹门对竹门,木门对木门,否则只会苦了孩子。
作者: ok3    時間: 16-7-20 15:55

kkhon 發表於 16-7-20 15:28

我吾会理是否B1a/b/c,我意思係最怕明明係B1生吾好彩落入B2中学,咁6年的努力就白 ...
同意! 雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛.....! 我成日打個比喻: 非洲都有富翁, 歐美都有乞兒. 但如果有得揀, 你想揀喺邊度出世? 況且除咗學業, 品格都好重要. 小朋友到青春期易受朋輩影響, B1中學學風一般較好, 學壞嘅機會低D.

作者: siden    時間: 16-7-20 15:59     標題: 引用:Quote:kkhon+發表於+16-7-20+15:28+回覆+re

原帖由 ok3 於 16-07-20 發表
同意! 雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛.....! 我成日打個比喻: 非洲都有富翁, 歐美都有乞 ...
Agree

作者: whitepurin    時間: 16-7-20 16:10     標題: 回覆:retriever 的帖子

你可以話band 1abc沒有定義,但好老實講就係有分別,以前分band1-5添,而家合埋咗不代表band 1的學校就完全無分別。你指出不是band 1a入到去就棧搞,但倒轉是好材料偏偏入不到咪一樣慘。我覺得入咗band 1a之後發現唔夾轉差d較易,但倒轉要爭入band 1a就較難。

作者: retriever    時間: 16-7-20 16:13

ok3 發表於 16-7-20 15:55
同意! 雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛.....! 我成日打個比喻: 非洲都有富翁, 歐美都有乞 ...

"雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛."

統計上係成立...

但係都要睇返個細路本身, 如果係直屬原因上1A,  咁可能就係成為EXCEPTION 果班..

重點無小學階段培養成點啦.

作者: papa71    時間: 16-7-20 16:23

其實樓主可唔可以透露多少少...

跨區嗰間,升中係一條龍學校?
如果唔係,就算直屬收足85%,你都要確保小朋友一定係B1先可以輕易過馬路... 暫時能確定嗎?

否則,將焦點只集中在一間B1A中學會否問題簡單化?
作者: adriantai    時間: 16-7-20 16:31

直屬band 1A,而小學係普教中,應該唔難知邊間
作者: joew_525    時間: 16-7-20 16:35

回覆 adriantai 的帖子

但樓主冇講自己小朋友係男定女喎~

作者: karee    時間: 16-7-20 16:37     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

誇區名校係咪叩返來? 學校收得即小朋友有返咁上下competitiveness, 理應比機會佢去讀。  將來有重大因素要轉回本區一線插班也是退可守之策。

作者: adriantai    時間: 16-7-20 16:40

joew_525 發表於 16-7-20 16:35
回覆 adriantai 的帖子

但樓主冇講自己小朋友係男定女喎~
我估女

作者: adriantai    時間: 16-7-20 16:44

樓主係馮晴 VS MPS 嗎??
作者: adriantai    時間: 16-7-20 16:55

樓主係話:除了直屬中學之外,仲好想有宗教背景。<----意思即係話誇區有宗教背景, 本區無.
而且根本無直屬band 1A小學係無宗教的
作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 16:55     標題: 引用:+本帖最後由+karee+於+16-7-20+16:39+編輯+

原帖由 karee 於 16-07-20 發表

誇區名校係咪叩返來? 學校收得即小朋友有返咁上下competitiven ...
未去到叩,之前講過,盡可能諗唒D利弊先,免得自己都三心兩意。

不過都多謝大家既意見

作者: adriantai    時間: 16-7-20 16:59

正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩, 有利弊....但利應大於弊
作者: karen55407    時間: 16-7-20 17:08     標題: 引用:Quote:原帖由+karee+於+16-07-20+發表本帖

未去到叩,之前講過,盡可能諗唒D利弊先,免得自己都三心兩意。

不過都多謝大家既意見
咁遲仲有得叩?

作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 17:08     標題: 引用:正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩,+有利弊

正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩, 有利弊....但利應大於弊
唉,針無兩頭利,只可以盡自已本份咋

作者: adriantai    時間: 16-7-20 17:13

唔好咁貪心, 好多人想有呢個機會都無.
作者: joew_525    時間: 16-7-20 17:16

地區名校要去誇區B1中學難D, 定誇區名校去地區B1難D?

作者: adriantai    時間: 16-7-20 17:22

可能樓主唔係一定要挑戰最高的家長呢.
其實迦密主恩都唔錯呀
作者: Kathy_bo    時間: 16-7-20 17:34     標題: 回覆:Wonderlady 的帖子

跨區

作者: ok3    時間: 16-7-20 17:37

adriantai 發表於 16-7-20 17:22
可能樓主唔係一定要挑戰最高的家長呢.
其實迦密主恩都唔錯呀
我覺得比要升返間有B1A直中嘅難度更高. 迦密主恩已經可以話係成個TKO平均質素最好嘅中學. 你要確保小朋友係區內小學最top嗰浸至有機.

作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 17:43     標題: 引用:回覆+Wonderlady+的帖子 地區名校要去誇區

原帖由 joew_525 於 16-07-20 發表

地區名校要去誇區B1中學難D, 定誇區名校去地區B1難D?
所以我有諗過,照開口問interview, 如果真係入到,上一年,覚得小朋友駕馭唔到,交通安排太費時,又成日唔夠瞓,先跨返本區都容易得多,或者到時說服到C6,可能搬到屋。到時真係進可攻退可守。

作者: adriantai    時間: 16-7-20 17:44

係難好多下,  以今年馮晴升中成績來看, KEEP前三分一應該OK.
作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 17:49     標題: 引用:係難好多下,++以今年馮晴升中成績來看,+KEE

係難好多下,  以今年馮晴升中成績來看, KEEP前三分一應該OK.
每一間都派得一個,其實真係好辛苦先入到㗎。

作者: adriantai    時間: 16-7-20 17:53

我睇得比較簡單, 有3X人派去迦密主恩同級或更好...已經很不錯
作者: Wonderlady    時間: 16-7-20 17:56     標題: 引用:我睇得比較簡單,+有3X人派去迦密主恩同級或

我睇得比較簡單, 有3X人派去迦密主恩同級或更好...已經很不錯
其實我C6一樣咁講,但若果中學,我反而唔介意遠少少。係小學階段,怕影響腦部發展。所以掙扎本區跨區咁耐

作者: adriantai    時間: 16-7-20 17:59

Wonderlady 發表於 16-7-20 17:56
其實我C6一樣咁講,但若果中學,我反而唔介意遠少少。係小學階段,怕影響腦部發展。所以掙扎本區跨區咁耐

...
其實如果太累, 校車咁長時間一定會訓下.
或者初小放學回家俾佢小睡一會.

作者: joew_525    時間: 16-7-20 18:07

如果真係MPS, 我一定會問左先, 你知唔知有好多人想IN都冇機會呀! (我就係其一)

作者: joew_525    時間: 16-7-20 18:09

女.....都係睇緊D, 讀女校好D....
作者: joew_525    時間: 16-7-20 18:12

返地區名校, 仲可以訓到13小時嗎?
作者: adriantai    時間: 16-7-20 18:18

6pm-7am
作者: dereklg    時間: 16-7-20 18:58

retriever 發表於 16-7-20 14:47
唔好意思, 唔係好同意你既見解...

小朋友意見隨便聽下算...
上述case,連家長都心大心細,所以我會假定2所學校是條件相若。咁比小孩選擇有什麼問題?
佢中意校服靚而選,不是很好嗎?
家長不凖他因校服靚而選,是真的很負責任嗎?
思考一下問題核心

作者: hohoho~    時間: 16-7-21 01:34

其實大人應該相信孩子既能力及適應力
試過讀band1a 唔得(無論任何因數)...總算無悔
如果未試過已經放棄, 退而求其次...試問將來點教佢精益求精

你想佢係band1a 佢就係band1a,
如果你一路質疑佢, 就算入到誇區band1a , 誇區band1a 都只不過係佢既負累

仲有一樣野要搞清楚, 訓得多腦部發展好d 唔代表成功
成功係需要失敗需要受折磨, 需要付出代價架...
如果因為訓少兩粒鍾, 搭車耐少少不能成材...
我相信呢個小朋友不屬於band1a,
作者: monodad    時間: 16-7-21 02:11     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

有冇校車?有校車我覺得冇問題喎,小朋友喺校車會結交到唔同年級或班別嘅同學,仲做到朋友仔,幾開心。講真,好多人住九龍各區去深水埗區讀某男龍校都要坐成個鐘車,依然大把人願意讀,為嘅都係一條唔係band 1A嘅龍,唔計banding,可以同大部份同學一齊讀12年書亦係一種好好嘅學校生涯,50分鐘車程同同學仔傾下計玩下好快過。

作者: monodad    時間: 16-7-21 02:19     標題: 回覆:誇區名校/ 地區名校

不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷和氣。BTW,咩係C6?即係老公?

作者: MrBeast    時間: 16-7-21 07:35

Wonderlady 發表於 16-7-20 08:16

...
你老公都冇錯的,之前有個分享:叩入st mary 但車程太長令成績不好。不過你不如去睇下呈分試個po,就知有直屬中學係幾幸福。我覺得你預45mins,可能熟路後30-35mins會ok,若可以自己揸車仲可在車食早餐和茶點,細路不會太辛苦,但大人會,捱幾年過了初小時間就會鬆動些。
作者: retriever    時間: 16-7-21 08:30     標題: 引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-07-20+發表

唉,針無兩頭利,只可以盡自已本份咋
如果本區係將軍澳,奉勸你都係跨區。 tko競爭好大,但新區學校成績都係jai谷。 隨便講一間都好多投訴抄寫多。

而且tko去港島跨區其實相對方便得多。

作者: retriever    時間: 16-7-21 08:32     標題: 引用:不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷

原帖由 monodad 於 16-07-21 發表
不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷和氣。BTW,咩係C6?即係老公?

...
唉,呢度係咁稱呼老公架。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5