教育王國

標題: 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [打印本頁]

作者: pollywcw    時間: 16-7-22 14:32     標題: 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

住西九龍PN會讀LH, 眼見好幾間女龍校係港島區, 諗緊報唔報K1? 值唔值得為龍放棄LH

作者: creambun    時間: 16-7-22 14:58     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

如果係聖保祿會考慮下。可以考咗先,收再慢慢諗。

作者: szwani2412    時間: 16-7-22 15:02

yes, SPK ! 如果直上間小學係心儀, 當然去馬~港島好多半龍女校選擇,  好過三年後又同外校生一齊爭..
作者: pollywcw    時間: 16-7-22 15:04

就係想報聖保祿同聖心, 不過我先生話好遠,已經有LH, 仲咩要去到咁遠, 攪到我心大心細. 同埋唔知一個鐘車程對讀幼稚園小朋友係咪好辛苦
作者: Yaleizh    時間: 16-7-22 15:11     標題: 回覆:pollywcw 的帖子

一個鐘對於兩三歲既小朋友會比較辛苦。我估大小小會好d。比如萬一小朋友係車度想去廁所忍唔忍到。。。

作者: konew720    時間: 16-7-22 15:12     標題: 引用:就係想報聖保祿同聖心,+不過我先生話好遠,

原帖由 pollywcw 於 16-07-22 發表
就係想報聖保祿同聖心, 不過我先生話好遠,已經有LH, 仲咩要去到咁遠, 攪到我心大心細. 同埋唔知一個鐘車程 ...
我自己個人意見,一個鐘車程太離譜。
要你返一份工,來回加埋2個鐘車程,你自己可以接受嗎?仲要一返最少3年,分分鐘鐘連小學中學,十幾年,你自己接受嗎?
如果好心儀就搬屋。
LH好好,包你讀過唔會想轉校。

作者: pollywcw    時間: 16-7-22 15:22

我打去問過校車, 佢話我屋苑係中間站,大約45分鐘車程. 我又諗過就算德望都要45 分鐘, 唔知係咪過海就覺得遠D. 有諗過小一先去考, 但我相信冇咩chance.
作者: QQfishs    時間: 16-7-22 16:34

仲有GH都係九龍龍校

作者: siden    時間: 16-7-22 16:55     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

SPK SH St Claire 真光

呢4間都值

作者: HauMiranda    時間: 16-7-22 17:04     標題: 回覆:siden 的帖子

龍校當然好,亦值得去讀,但如果住咁遠,應該認真考慮下搬屋的可能性,小朋友這樣舟車勞頓是辛苦的,過海保姆車車費貴來不值的(識得朋友付校車費比學貴還貴),倒不如用慳回來的車程和車費跟小朋友去玩樂更值得。其實45分鐘車程不算長,但一般保姆車都會早回校,即往往要提早一小時出門,上午班起床會辛苦,下課後往往會累到在車上睡著;下午班可能要匆匆忙忙吃午飯,下課回家坐車又累。如果考上龍校小一,係咪連續九年也這樣過海?

作者: Guaichu    時間: 16-7-22 17:07

我唔會。坐車時间可以用來上其他活動,對於考小一來講都好重要。时间去洒坐車好无谓。
作者: SarahGil    時間: 16-7-22 18:05

回覆 pollywcw 的帖子

德望小一仲有公開招生, 聖保祿冇,自己衡量.利伸: 住九龍,女兒讀緊類似LH的名幼,以上兩間都報了,德望reject 聖保祿 wait list

作者: konew720    時間: 16-7-22 18:39     標題: 引用:我打去問過校車,+佢話我屋苑係中間站,大約4

我打去問過校車, 佢話我屋苑係中間站,大約45分鐘車程. 我又諗過就算德望都要45 分鐘, 唔知係咪過海就覺得遠 ...
過海過西隧?
因紅隧一塞車,可能2個鐘先返到屋企或學校。

作者: QQfishs    時間: 16-7-22 18:54

除非搬屋,住九龍GH,港島SPK,車程太耐真係吾建議。

作者: QQfishs    時間: 16-7-22 19:06

SarahGil 發表於 16-7-22 18:05

德望小一仲有公開招生, 聖保祿就冇,自己衡量.利伸: 住九龍,女兒讀緊類似LH的名幼,以 ...
依兩間真係超難入,我估差吾多全香港生女既都會報。吾好話讀,係自己住屋苑附近見有小朋友著依兩間校服都吾易。

作者: Dragonmama2012    時間: 16-7-22 21:12     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

報左先,收左再考慮

作者: pollywcw    時間: 16-7-22 22:42

校車負責人話返學行西隧放學紅隧, 一個鐘內必到. 其實之前冇諗過要報港島kg, 但最後有好多過內人都話避得就避小一一戰, 有龍揀龍 .九龍除咗GH, 培正同民生又唔太like. 但港島四閒龍女校我都鐘意. 我都有認真考慮車程問題,所以已經check 時間校車路線先決定報邊間. 我諗剩係試spk, 因為係自己學校校車. 其他3間都係要自己搵保母車, 加上保母車唔停學校唔安全. 好多謝大家意見
作者: L+H    時間: 16-7-22 23:00

考到後先諗搬的問題。SPK 有好多九龍/將軍澳的學生。
作者: 螞蟻兵團    時間: 16-7-22 23:05     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

作者: Kikichan724    時間: 16-7-23 14:02

其實小朋友喺幼稚園階段應該係「愉快學習」,每日返學要一個鐘,這有可能令小朋友覺得返學好辛苦,更有機會令佢討厭返學,所以一定要諗清楚
作者: 大埔之友    時間: 16-7-24 07:35     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

講得好. 考到再思考, 變數太多. 你地都可以搬屋就佢返學. 講返樓主, 我又睇再長遠d. 海帆軒LH 近你, 但未來小學又點呢? 當你住浪澄灣, 若你考入海弘道油天, 你可能不論校車或行都要20-25分鐘. 咁你思考就係45分鐘vs 20分鐘. 有好的龍校offer, 我覺得值.

作者: amoyresident    時間: 16-7-24 09:02     標題: 回覆:pollywcw 的帖子

如考到,應該走呀。有backup去考小一,心情輕鬆好多。而且也考少好多小學。

你可以比較下,lh能考到比spk gh sh tl以上更好的小學,有多少比例。

作者: amoyresident    時間: 16-7-24 09:07     標題: 回覆:Kikichan724 的帖子

因為要愉快學習,更加要揀龍。循序漸進,可按小朋友興趣及能力而栽培。如無龍backup, 在兵荒馬亂下,唯有為小一而谷。

作者: 宮二    時間: 16-7-24 10:26     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

報左先,因也不容易考得到,考到先認真諗下要搬家,因為一讀可能會讀9年或以上。
有龍㨂龍,龍校多數是happy school, 有backup,課餘就可參與真正有興趣的課外活動,享受快樂童年。

作者: pollywcw    時間: 16-7-24 13:18

我都係咁諗, 考到龍校, 衰d 講句幼稚園嗰3年都可以以hea 下😂😂.自己住大角咀區, 其實去邊都唔係話勁遠, 但一聽到過海, 個個都會嘩一聲
作者: 大埔之友    時間: 16-7-26 00:37     標題: 引用:我都係咁諗,+考到龍校,+衰d+講句幼稚園嗰3

原帖由 pollywcw 於 16-07-24 發表
我都係咁諗, 考到龍校, 衰d 講句幼稚園嗰3年都可以以hea 下😂😂.自己住大角咀區, 其實去邊都 ...
杏花村/小西灣去坑真都差唔多要一個鐘.所以住九龍未必時間長. 我都是過海但不用一小時咁耐.

作者: DevilPig    時間: 16-7-26 01:22     標題: 引用:住西九龍PN會讀LH,+眼見好幾間女龍校係港島

住西九龍PN會讀LH, 眼見好幾間女龍校係港島區, 諗緊報唔報K1? 值唔值得為龍放棄LH
...
客觀條件,有 band 1龍, 讀  band 1 龍,但預左英數普通話亦要另外教,或外補。。。利申:當年 LH pn, 考到聖心,st Clare , 但無轉校,現在要係公海爭水泡

作者: pekovian    時間: 16-7-26 13:54     標題: 引用:Quote:原帖由+pollywcw+於+16-07-22+發表住

原帖由 DevilPig 於 16-07-26 發表
客觀條件,有 band 1龍, 讀  band 1 龍,但預左英數普通話亦要另外教,或外補。。。利申:當年 LH pn, 考到 ...
嘩,你好勇!好想知做咩唔轉,聖心、St Clare都係band 1A

作者: DevilPig    時間: 16-7-26 17:42     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-07-26+發表客

原帖由 pekovian 於 16-07-26 發表
嘩,你好勇!好想知做咩唔轉,聖心、St Clare都係band 1A
純個人感情,pn 讀起太鍾意,太唔捨得,但以客觀條件,轉走係好事

作者: 千語mami    時間: 16-7-26 17:48     標題: 引用:Quote:原帖由+pekovian+於+16-07-26+發表嘩

純個人感情,pn 讀起太鍾意,太唔捨得,但以客觀條件,轉走係好事
中肯

作者: QQfishs    時間: 16-7-26 19:28

DevilPig 發表於 16-7-26 01:22
客觀條件,有 band 1龍, 讀  band 1 龍,但預左英數普通話亦要另外教,或外補。。。利申:當年 LH pn, 考到 ...
LH我識人讀得好開心又教得好,比我都未必會走。
作者: teambuilder    時間: 16-7-26 21:04     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書

其實呢d選擇好個人既。先唔評論個別幼稚園同龍校,就算我隔離屋(九龍)個小朋友讀村校都冇諗住考龍校。而我住港島既同事,佢地小朋友全部讀緊港島龍幼,佢地直頭搞唔清九龍幼稚園d名邊間打邊間,有部份連st cat, cckg都唔識,有些以為LH有學券,佢地果d龍幼就真係好多有學券。

作者: Monstereasy    時間: 16-7-26 21:14     標題: 引用:Quote:原帖由+pekovian+於+16-07-26+發表嘩

今年我地班pn走好多去龍校

作者: mrsmartie    時間: 16-7-27 11:12     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-07-26+發表純

原帖由 Monstereasy 於 16-07-26 發表
今年我地班pn走好多去龍校
請問邊間分校?

作者: pollywcw    時間: 16-7-27 12:34

讀LH既人通常都好鐘意 好少會走, 聽聞都係得2個轉龍校
作者: HauMiranda    時間: 16-7-27 14:12     標題: 回覆:pollywcw 的帖子

我小朋友讀Lh, 當年升k1時走了不少同學,尤其是女同學佔多,多數為龍校而走,有些去SC or KV. 不過我小朋友是虎、龍年,出生率高,這幾年k1入學人數跌番,考小一競爭少了,可能會有不少家長放棄龍幼offer.

作者: Monstereasy    時間: 16-7-27 16:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-26+發

原帖由 mrsmartie 於 16-07-27 發表
請問邊間分校?
LV, 可能幾年後要遷校有影響,而且好多龍女校收左。我地班唔覺有人去SC or KV,聽聞走既都係去龍。

作者: retriever    時間: 16-7-31 21:05     標題: 引用:Quote:原帖由+pollywcw+於+16-07-22+發表住

有龍校,坐上釣魚船,點解仲要外補?

作者: Monstereasy    時間: 16-7-31 21:10     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-07-26+發表客

原帖由 retriever 於 16-07-31 發表
有龍校,坐上釣魚船,點解仲要外補?
因為即使有band1龍, 都要跟上課程。而且好多係半龍,入唔到龍小學,到時要出去考小一就頭痕。

作者: 大埔之友    時間: 16-7-31 21:59     標題: 引用:讀LH既人通常都好鐘意+好少會走,+聽聞都係

原帖由 pollywcw 於 16-07-27 發表
讀LH既人通常都好鐘意 好少會走, 聽聞都係得2個轉龍校
我覺得亦可能是LH 已夠好, said 100百分有98分. 即便有100分的學校收, 轉校誘因不大. 要適應新環境, 若小朋友唔適應仲煩. 反正都考直私, 無必要轉. 除非是另一樣野 - 龍校.

作者: retriever    時間: 16-7-31 22:32     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-31+發表

原帖由 Monstereasy 於 16-07-31 發表
因為即使有band1龍, 都要跟上課程。而且好多係半龍,入唔到龍小學,到時要出去考小一就頭痕。

...
大家有無諗過,外補有副作用?

作者: Forgetmenot999    時間: 16-7-31 23:45     標題: 引用:如考到,應該走呀。有backup去考小一,心情

原帖由 amoyresident 於 16-07-24 發表
如考到,應該走呀。有backup去考小一,心情輕鬆好多。而且也考少好多小學。

你可以比較下,lh能考到比spk  ...

學之園考獲女龍小的人數極小,女神龍更甚。因此莫說是比spk、gh、sh及tl 以上更好的小學機會極微,即使是以上四間小學也極難,除非是自行夠分,否則放棄女龍幼的話近乎沒機會考回女龍小。

作者: 大埔之友    時間: 16-8-1 07:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-31+發

未諗, 現在只係玩的打波跳舞音樂, 最學術都只是得英文一堂. 你指邊方面? 太多?同學校教的有衝突? 其他?

作者: retriever    時間: 16-8-1 09:52

大埔之友 發表於 16-8-1 07:30
未諗, 現在只係玩的打波跳舞音樂, 最學術都只是得英文一堂. 你指邊方面? 太多?同學校教的有衝突? 其他?

...

本來想借題發揮, 不過都係算啦, 長話短說...

個人幾反對 "學術" 呢兩個字去形容幼稚園生既要求, 咁細個有幾學術呀, 我認為係"認知" 岩D...

真係不需外補啦...

中英咪王道D多閱讀..
數跟其他常識都係生活野, 小朋友陪下爸爸睇電視新聞都知好多野啦, 唔係要成日煲"滴滴尼"架....

我係窮鬼一名, 好CONCERN D MONEY... 另外係時間啦...

最近, 由屋企去屋苑第二期個商場, FOR EXAMPLE 啦, 個CENTER 上班... 上上落落來回都要45MIN 啦...

上多幾個班仲有時間?

作者: christy2011    時間: 16-8-1 11:51

回覆 siden 的帖子

係, 依4間都值
作者: clarachingching    時間: 16-8-1 12:56

我會。你讀完LH,都係心儀嗰啲龍校啦。何妨,SPK,你唔讀佢K,緊本無可能入小學。除非你好識人。

作者: Forgetmenot999    時間: 16-8-1 13:22     標題: 引用:SPK+SH+St+Claire+真光 呢4間都值 +

原帖由 siden 於 16-07-22 發表
SPK SH St Claire 真光

呢4間都值
完全同意,根據上屆小一資料,數百名LH生考獲以上四大女龍總人數只有四名,因此為了這幾間過海也是值得的

作者: Monstereasy    時間: 16-8-1 16:05     標題: 引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-31+發

我明點解有家長會外補,但自己未諗。上左K1睇下返成點先算。

作者: pollywcw    時間: 16-8-1 16:25

我諗半龍要外補係宣道, 因為收50%上小學. 其他HIT既龍校, 大部份都可以直上小學, 反而唔洗外補. 不過我自己唔prefer kg 就要補習, 所以更想入龍校
作者: Ctswa    時間: 16-8-1 17:25     標題: 回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

作者: lvmh88    時間: 16-8-1 23:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-31+發

我都係處於兩難的當事人....

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背景的都唔主張催谷學術。我囡幼稚園家長日其中一個重點係話「不必過於著重學科知識的學習。要明白在幼兒園階段,培養良好的生活習慣及引起學習興趣才是最重要的」。都講到明啦,你仲谷,學校知道咪叫「家校唔合作囉」!到時引火自墳,真係升唔番就大鑊。

但另一方面,就算當你真係成功入返小學,但一級百幾人,其他個個暗谷,跑到離晒地,到時唔知點追囉...

作者: Valenie918    時間: 16-8-1 23:36

3年時間過得好快,如果考到龍校,一定揀龍校!
我每日揸車由元朗送去GH,眨下眼就送左6年!絕對冇後悔!
作者: 大埔之友    時間: 16-8-2 04:58

pollywcw 發表於 16-8-1 16:25
我諗半龍要外補係宣道, 因為收50%上小學. 其他HIT既龍校, 大部份都可以直上小學, 反而唔洗外補. 不過我自己 ...
睇你點叫大部份,約80%以上上到小學,應該大約只是一半。聖羅撤、民生、協恩等都不到8成。
作者: 大埔之友    時間: 16-8-2 05:00

lvmh88 發表於 16-8-1 23:19

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背 ...
什麼是明谷, 什麼是暗谷?
作者: lvmh88    時間: 16-8-2 10:55     標題: 引用:Quote:lvmh88+發表於+16-8-1+23:19+我都係

原帖由 大埔之友 於 16-08-02 發表
什麼是明谷, 什麼是暗谷?
明谷是:係老師面擺到明學呢樣嗰樣,會考啲乜cert物cert. 有啲名幼甚至expect 你自己會考同學,以保其升小靚招牌。

暗谷是:簡單來說避重就輕唔比學校知囉。

作者: teambuilder    時間: 16-8-2 11:25

回覆 大埔之友 的帖子

我覺得暑假大部份時間都要番學都算係明谷。(托兒所除外)
作者: adriantai    時間: 16-8-2 12:08

肯定會讀果間小學先會諗
作者: Monstereasy    時間: 16-8-2 12:31     標題: 引用:Quote:pollywcw+發表於+16-8-1+16:25+我諗

睇你點叫大部份,約80%以上上到小學,應該大約只是一半。聖羅撤、民生、協恩等都不到8成。 ...
聖羅撒同協恩係津小,幼稚園上要靠抽獎,叩門位亦唔多

作者: retriever    時間: 16-8-2 12:45     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-31+發表

原帖由 lvmh88 於 16-08-01 發表

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背 ...
係咪銅鑼灣果間?

養成良好習慣係王道。

但果間有不少人精益求精,騎牛揾馬,平時加料想考串咀女校,我唔明有差咁遠咩?咁都up下 grade?

生活上既習慣要時間培養,俾孩子錯,唔係家長幫小朋友做哂。

要加料一定忙好多趕好多。。。 加料係咪真正吸收再講,但時間少左,俾機會孩子錯亦少左。

作者: phoebewong123    時間: 16-8-2 12:59     標題: 引用:回覆+大埔之友+的帖子 我覺得暑假大部份時

原帖由 teambuilder 於 16-08-02 發表
回覆 大埔之友 的帖子

我覺得暑假大部份時間都要番學都算係明谷。(托兒所除外) ...
好同意,不過,眼見8成人係排到個時間表滿哂lor

作者: sissysze    時間: 16-8-2 13:28     標題: 引用:Quote:pollywcw+發表於+16-8-1+16:25+我諗

睇你點叫大部份,約80%以上上到小學,應該大約只是一半。聖羅撤、民生、協恩等都不到8成。 ...
st rose, hy 向來不是龍校,不要誤導

作者: L+H    時間: 16-8-2 13:40

retriever 發表於 16-8-2 12:45
係咪銅鑼灣果間?

養成良好習慣係王道。
理智上明白,但新手家長定力有限,好容易隨波逐流……
作者: 傻太    時間: 16-8-2 14:24     標題: 引用:因為要愉快學習,更加要揀龍。循序漸進,可

原帖由 amoyresident 於 16-07-24 發表
因為要愉快學習,更加要揀龍。循序漸進,可按小朋友興趣及能力而栽培。如無龍backup, 在兵荒馬亂下,唯有為 ...
Agree, 我兩個小朋友,讀龍果件真係傻豬d,有返點童真

作者: lvmh88    時間: 16-8-2 14:43     標題: 引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-01+發表我都

原帖由 retriever 於 16-08-02 發表
係咪銅鑼灣果間?

養成良好習慣係王道。
唔難估吖,香港有幾多間女龍有PN吖,但我真係唔係銅鑼灣。

就係有啲 aim higher 嘅人,將條curve 拉高晒。老實講,就算原本唔係target 串咀女校都好,見到嗰班跑唔入佐敦香港仔,一齊入番銅鑼灣,我作為家長都唔會想個囡考第尾,於是齊齊暗跑,跑到某個程度時你又自然會去試更上一層樓,惡性循環就係咁。所以龍校唔一定happy school,總之冇100%升小就,個個都會怕自己係「我是歌手」裡被西走嗰個.

作者: pollywcw    時間: 16-8-2 15:19

幼稚園考唔考到龍校, 其實我覺得都係彩數·入到嘅會開心, 有需要咪外補, 冇話一定要or 一定唔要. 我相信上到小學先睇得清楚小朋友咩level , 如果我小朋友唔係band 1 level, 我絶對唔會一至五都補習谷佢上去. 我認為係要搵一間適合學校. 與其要做band 1最尾, 我會選擇做band 2第一. 宜家得2歳半人仔, 咁緊係考龍校博下, 都係上小學煩少d .不過我唔會理人地係暗谷or 明谷, 我會睇番實際需要
作者: retriever    時間: 16-8-3 11:49     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-22+發表SPK+S

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-01 發表
完全同意,根據上屆小一資料,數百名LH生考獲以上四大女龍總人數只有四名,因此為了這幾間過海也是值得的

...
邊4 間龍女校?

作者: lovelinda    時間: 16-8-4 23:00     標題: 引用:住西九龍PN會讀LH,+眼見好幾間女龍校係港島

...
建議樓主可以先行報考,考到先再決定。
另外要睇下你有幾多個小朋友,因相對考慮的因素會有不同。
住屋問題、地點、校車等因素真的因人而異,不能一概而論。
小朋友對坐校車時間的長短也有不同反應。
我女也是spk,我以前也住西九,她3歲起日日校車返放學,完全沒有問題。
相反阿仔性格不同,成長、出路等完全不同,我完全沒有報考st paul,他先後讀km,lh⋯⋯
記得他pn時搭校車返放學,來回九龍塘竟然差不多同家姐一齊到達,幸好我兩個小朋友在搭校車方面完全沒有問題。
我是想告訴樓主,校車時長不是只有地點而定,大多時要睇站數等等好多原因。
如果你女兒考入,你可以再考慮搬家。祝福妳!

作者: DevilPig    時間: 16-8-10 16:49     標題: 引用:+本帖最後由+Forgetmenot999+於+16-8-1+01:

原帖由 Forgetmenot999 於 16-07-31 發表
真係無辦法,見住囡囡返 LH 有感情,我囡怕羞型,要佢識新朋友,重新適應完全唔同教學模式,我好心痛。sh 還好,st Clare 係傳統中再傳统,我好唔慣。。。十幾年既教學模式,要我係 pn 時選擇,亦唔知自己囡係龍係鳳,我唔識揸車。亦無錢搬中西區。。今年唔知考唔考到,如果我有好消息,我諗我會係 EK 燒炮竹

作者: phoebewong123    時間: 16-8-10 17:18

DevilPig 發表於 16-8-10 16:49
真係無辦法,見住囡囡返 LH 有感情,我囡怕羞型,要佢識新朋友,重新適應完全唔同教學模式,我好心痛。sh  ...
St Clare 有幾傳統?
我覺得聖心已經好傳統同好淺了

作者: 旺角卡門    時間: 16-8-10 23:54     標題: 引用:3年時間過得好快,如果考到龍校,一定揀龍

原帖由 Valenie918 於 16-08-01 發表
3年時間過得好快,如果考到龍校,一定揀龍校!
我每日揸車由元朗送去GH,眨下眼就送左6年!絕對冇後悔! ...
住元朗佢地都收? 大b 定細b? 唸緊要吾要用親人地址報名~請指教

作者: JazlynBaby    時間: 16-9-19 16:59

作者: Alice.Hana    時間: 16-9-19 17:48

你想唔想你仔女讀果間龍校既小學中學?
如果OK咪讀龍幼
煩少好多又冇咁大壓力
唔洗考乜考物同人爭餐死
換翻一個正常既童年同埋自由發揮空間俾小朋友
名幼呢D都係虛榮黎既姐
讀完一定成龍成鳳咩
作者: Belite    時間: 16-9-21 19:29

我都分享一下,我仔今年pn ,好幸運地係我屋企附近一間超名幼收左我仔。因朋友介绍(佢仔讀緊)的半龍小學於對面海的也非常好。重要係:我可以繼續大抽奬,雖然中學一般但小六派位超好,今年只有3人派不到頭3自願。但坐車要差不多半個鐘,並且冇校車的。但最終我也申请了。最後,幸運地也收了小兒。我為了决擇,我足足諗左3個月,真係好難選擇!最後,我選擇過海返學。雖然連我屋企人一致覺得我怪獸,我每日接送,仲要等3個鐘。但我相信一鳥在手好過百鳥在林的。

作者: lambeanmama    時間: 16-9-21 21:12

DevilPig 發表於 16-8-10 16:49
真係無辦法,見住囡囡返 LH 有感情,我囡怕羞型,要佢識新朋友,重新適應完全唔同教學模式,我好心痛。sh  ...

等你好消息,加油!

作者: facialma    時間: 16-9-22 22:50

QQfishs 發表於 16-7-22 19:06
依兩間真係超難入,我估差吾多全香港生女既都會報。吾好話讀,係自己住屋苑附近見有小朋友著依兩間校服都吾 ...
我無幫我女報,因想男女校平衡d
作者: facialma    時間: 16-9-22 22:54

DevilPig 發表於 16-7-26 01:22

請推介男女校band one 龍+活動教學+英文語境……如果有,謝謝!
作者: DevilPig    時間: 16-9-22 23:57     標題: 引用:如果心儀個幾間女龍,就吾好唸LH,+由kg開始

原帖由 Ctswa 於 16-08-01 發表
如果心儀個幾間女龍,就吾好唸LH, 由kg開始上去讀。好多揀LH都未必係想去傳統女龍。有批係想去考新派直資私 ...
岩,接觸完 LH, SH, St Clare, 我依家好清楚自己好 like 活動教學,新興直資雖然升學成績無傳統咁好,但童年一定比傳统學校輕鬆愉快,而且語境亦好好。。。不過我既問題係,我鍾意,唔等於岩個女

作者: zmw1031    時間: 16-9-24 19:39

日日過海返學咁辛苦?

作者: penguin8    時間: 16-9-24 20:41     標題: 引用:就係想報聖保祿同聖心,+不過我先生話好遠,

作者: 大埔之友    時間: 16-9-24 22:35

zmw1031 發表於 16-9-24 19:39
日日過海返學咁辛苦?

其實過海唔一定辛苦過唔過海.

我曾有兩個offer, 1)九龍東去九龍東校巴車程是1小時, 2) 九龍東去香港區校巴是30分鐘.

所以唔好一聽過海以為好辛苦.

作者: zmw1031    時間: 16-9-24 22:38

大埔之友 發表於 16-9-24 22:35
其實過海唔一定辛苦過唔過海.

我曾有兩個offer, 1)九龍東去九龍東校巴車程是1小時, 2) 九龍東去香港區校 ...

你有冇考慮過過海邊日唔係塞車?30分鐘真係去到?

作者: 大埔之友    時間: 16-9-24 22:50

zmw1031 發表於 16-9-24 22:38
你有冇考慮過過海邊日唔係塞車?30分鐘真係去到?

得. 當然好視乎家, 校位置.

幼稚園745上車, 815落車, 這個時間未算繁忙. 12點前後又未係食飯時間交通都唔差.

作者: penguin8    時間: 16-9-24 23:07     標題: 引用:Quote:大埔之友+發表於+16-9-24+22:35+ 其

作者: lightingchung    時間: 16-9-25 00:08

penguin8 發表於 16-9-24 23:07
30分鐘過到海真的是罕見
東/西隧應可以
作者: 大埔之友    時間: 16-9-25 00:15

lightingchung 發表於 16-9-25 00:08
東/西隧應可以

無錯, 東/西隧都唔塞車, 30分鐘可以去好遠. 而且一過海就無站直飛學校.

作者: zmw1031    時間: 16-9-25 00:57

大埔之友 發表於 16-9-25 00:15
無錯, 東/西隧都唔塞車, 30分鐘可以去好遠. 而且一過海就無站直飛學校.

如果校巴唔嫌西隧貴,肯走嘅話~of course 30分鐘係有可能嘅

作者: Bitterbpy    時間: 16-9-25 05:08

我唔係好知
SH LH
其實係邊幾間龍校 可以講講嗎
聖心 聖保祿 仲有?

作者: 12246    時間: 16-9-25 10:30

Bitterbpy 發表於 16-9-25 05:08
我唔係好知
SH LH
其實係邊幾間龍校 可以講講嗎

SH 聖心
LH 學之園

聖保祿係SPK

作者: Bitterbpy    時間: 16-9-26 05:58

12246 發表於 16-9-25 10:30
SH 聖心
LH 學之園

Thank you(emoji)

作者: 大埔之友    時間: 16-9-26 12:28

zmw1031 發表於 16-9-25 00:57
如果校巴唔嫌西隧貴,肯走嘅話~of course 30分鐘係有可能嘅

羊毛出在羊身上.

紅隧$20一日, 西隧$140一日. 全月多$2640, 以22日計. 以16座計每個學生多$165. 如果你話比多$165 小朋友早到15-30分鐘我覺得值既.

作者: lightingchung    時間: 16-9-26 13:28     標題: 引用:Quote:zmw1031+發表於+16-9-25+00:57+ 如果

原帖由 大埔之友 於 16-09-26 發表
羊毛出在羊身上.

紅隧$20一日, 西隧$140一日. 全月多$2640, 以22日計. 以16座計每個學生多$165. 如果你 ...
如果錢唔係問題,其實都幾好,回程已經係校巴小休。另説個事實,北角去西區嘅校巴,仲要早過奥運去西區

作者: 大埔之友    時間: 16-9-26 14:24

lightingchung 發表於 16-9-26 13:28
如果錢唔係問題,其實都幾好,回程已經係校巴小休。另説個事實,北角去西區嘅校巴,仲要早過奥運去西區 ...

現實角度睇, 如果多兩百都慳唔到出黎, 唔會選跨區甚至要搭車的學校,(我細個父母揀近,其他完全唔理). 更唔好話樓主所問的名校或女龍.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5