教育王國

標題: 孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎? [打印本頁]

作者: 進進媽    時間: 16-9-6 23:45     標題: 孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎?

如題
作者: 進進媽    時間: 16-9-6 23:45

仔仔現在中四,在香港完全沒有動力讀書,今年忽然話要到外國讀書,他心態是覺得海外較興鬆及感覺他想途避dse.感覺很迷惘,明知他在香港,也不會有大進步,只是在捱,希望他到外國接受教育會有所改變,但又怕他到外國也一樣hea,本身不是大富大貴,供孩子讀書也是很慳才有能力供,家長們,請問,外國讀書真的能令孩子改變嗎?換轉你們,會怎樣選擇呢?
作者: brother4    時間: 16-9-7 00:37     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

會的買個希望,但選英國政府预科中學約1萬五千鎊(學費包宿舍),2年AL,報非聯招本地大學,平均每間大學有二個選擇,可選熱門科及容易入科較保障。

作者: 亞旺媽    時間: 16-9-7 01:41

回覆 brother4 的帖子

我都係有呢個問題呀~ 我仔係香港又係好hea, 但我知佢好聰明, 唔知咩原因, 佢就係讀得唔好, 成績又差~

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-9-7 03:11

我雖然唔係家長,但係我想分享交流一下。
我自己今年過去英國讀書,我阿媽話係一場“一百萬的賭博”。筆錢係阿爸阿媽儲30年的錢。
我雖然畀老師讚我聰明,肯努力讀書就一定考得好,但偏偏我就好似爛泥扶唔上壁,恨鐵不成鋼。我唔玩Facebook Instagram,唔出街同同學玩,唔打機(我親手剷電話game app,因為我突然有一日唔想玩)。但係我對住本書/notes,我就睇極都唔明,中文考試差到reading卷 100分我攞30分,數學又不夠好,仲要讀account 同econ,簡直就攞命。阿媽更加話“你入大學機會渺茫,都係快d搵foundation/college。”
面對住DSE來臨,老師每堂都叫我努力溫書,日日補習,禮拜六日都又朝補到晚,我感覺麻木,學校咩“人生規劃”課,淨係講DSE同揀大學,只字不提畢業以後應該點。

考完試之後,我以為自己會好開心,睇翻以前因為溫書冇睇的節目同打機。但係原來事實係,我心好空虛,DSE的重擔消失,就好似人生唔見左目標。原來學校冇教過我DSE後應該點行,淨係教我讀書。呢段時間,我去幫小學補習,我先搵翻自己掉低十年的鋼琴同埋有想做的工作。

放榜之後,成績比預期好多,都有本土大學offer,雖然阿媽明顯想我留翻香港,就算我懶唔讀書都可以好似以前咁督促我溫書。但係我依然揀左世界排名低幾十名的Birmingham。阿爸阿媽唔睇好我,話我咁懶,去邊都冇用。

但係我想試下自己,總有一日我要離開父母,總有一日我要靠自己,我冇可能成世都畀父母督促。我都同補習小學生的爸媽傾計,他們都鼓勵我出國,他們裡面有兩個更係去英國讀書添。他們話,要一個人獨自處理學業同其他事先會知道一個人的能力和興趣。學生係香港懶散可能係搵唔到興趣同鬥志,加上香港讀書文化,父母“皇帝唔急太監急”同補習,變相依賴,喪失目標同鬥志,讀書邊成滿足父母的工作,而不是為自己的將來。

但係我從來未試過咁期待讀書同積極去搵讀同一科/住同一個hall,以前的我求其就算,鵪鶉到唔咁同陌生人講野,但係今次我自己主動要同大學代表 interview,email 大學都係我自己去send,冇人逼我做。我覺得自己沉睡左的鬥志翻生。

外國大學係輕鬆,但係要求學生主動學習,呢樣野我地香港咁多年讀書都冇,一下子冇父母監督,老師冇要求交功課,真係會有一部分的學生變得更懶散。但係我想,唔試真係唔知能力,雖然呢個要洗好多錢,但係起碼畀學生同父母一個交代。我有3個同學Form 4 因為學校成績唔好,中文都唔好,所以去外國讀書。依家有兩個讀Aviation,讀得開心過以前。另一個派左第一次AL成績,4條A,呢個她係香港點都讀唔到咁高分,頂多攞4。

如果去讀sixth form/boarding school去考AL,我相信都會有幫助,班size少,學校分配畀學生的資源既平均又多(香港學校行精英制,成績唔好被遺棄一邊),學生有可能會在求學時認識到讀書好的朋友,也有老師指導,應該會搵到人生真正的目標。我阿媽以前係英國讀中學,過到去的時候,她成績最好(英國人程度淺得制),於是阿媽為左可以稱霸同衛冕第一名,努力讀書。

諗深一層,考DSE報大學果陣,18歲都未夠,就要決定自己以後40,50年的生活,其實真係好慘。

但係有樣野英國讀大學一定畀香港好,就係大學多,就算成績唔夠好鬥唔會好似香港咁冇書讀。如果去較次等的大學讀,收生門欄低好多(BBB或者BBC,即係大概DSE 444,443,不計中文 LS)。翻來香港打工的話,老闆對讀外國大學的人唔睇邊間直接睇見工表現(呢個係我有做HR的師姐+補習學生父母講的,唔知係咪真),相反讀local的,第一間事就係睇邊間,理工,浸會,城大都會次等左(除非你做律師,會計等有牌的工作)。
作者: ricetaster    時間: 16-9-7 07:45     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

答案唔係真嘅! 你去中小型公司或者可以,去到具規模公司,尤其你係第一份工,除大學名氣及成績外,中學公開試成績,校長testimonial 都睇,好多人唔需要醒覺已經有你嘅水平,始終競争者多,希望你有水平以上嘅communication skill 及臨塲鎮定, 做好面試問题,有定心理準備唔知要見到第幾份工先有人請,千萬不是给interviewer一種 down 嘅感覺,神采飛揚一些。

作者: brother4    時間: 16-9-7 08:14     標題: 回覆:亞旺媽 的帖子

有經濟能力及孩子肯去,可一試,英多數活動教學,及香港教得比英快 如數,希望孩子讀得開心及自信心回來,能夠開竅。

作者: brother4    時間: 16-9-7 08:28     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

good,在英是讀什麼科?畢業未?

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-9-7 09:46

我讀英文系,Year 1
作者: brother4    時間: 16-9-7 09:55     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問題,需要支援,升中派二綫中文中學,中ㄧ考全級尾尾,孩子想入8大的目標是不可能,半推半就去英國讀AL,成績Ok,有英大學offer,但孩子出國另一方面是失敗(除讀書外),原因孩子ㄧ罐罐頭如五香肉丁+陽春面,食足7餐,再讀多三年英國,一定營養不良,孩子知父母賺的是血汗錢(誇開咗) 。自己中學己放手,原因教育王國是一本教育天書,日日看約二星期才全看一次,得到好好啟發。如讀到書邊到讀都可,大學生/海歸派工作估約1萬多,如買樓5xx萬,唔食唔使儲50年,升職加薪快一點,不如用留大學錢幫孩子上車(是否轉直升機家長)

作者: 亮燈    時間: 16-9-7 11:31     標題: 引用:先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問

原帖由 brother4 於 16-09-07 發表
先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問題,需要支援,升中派二綫中文中學,中ㄧ考全級尾尾,孩子想入8 ...
四阿哥,恕小弟不敢苟同。如我有錢買樓,我寧願將筆錢供佢去英國讀書,將來讀完書,做乜野工?買唔買樓?佢自己決定及承擔,唔關我事。因為,就算買樓俾佢,生性就好,唔生性就樓都賣埋,袋袋平安!激到斷氣都似,所以,我只供完佢讀書,以後既事,不理免煩惱。

作者: manning2014    時間: 16-9-7 11:40

回覆 1998Ruby1998 的帖子

非常好的分享!比有用真實資訊給樓主去衡量自己的情況,並不是隨便叫人有能力就去啦。去外國留學並不是教育仔女的靈藥。不要以為喺度睇得多成功嘅個案,就成功機會大。因為失敗嘅、都唔會上嚟同你講,被人笑。祝願妳有個愉快嘅追尋夢想和 life-changing 留學經驗!

作者: brother4    時間: 16-9-7 12:49     標題: 回覆:亮燈 的帖子

講得對,私樓冇錢,想抽居房白表,次次排隊尾,估樓要用自己名買,激死後冇眼看(又題外話)

作者: brother4    時間: 16-9-7 12:57     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

英文出路,朋友英畢業後,落地生根,教書老師,亞細放假住佢家。另一位回港教書,後轉入政府工。

作者: brother4    時間: 16-9-7 13:26     標題: 回覆:manning2014 的帖子

真有很多失敗去咗大陸/台湾升學,講番同孩子講非聯招全報 ,選高分及容易入,最後孩孑只報三大佢自己想的科,俾佢激死,入唔到想過從始消失,上天安排,俾自己繼續吹水(分享)

作者: NanaLi1127    時間: 16-9-7 21:51

四阿哥:你個仔不是入到三大了嗎?
作者: brother4    時間: 16-9-7 22:04     標題: 回覆:NanaLi1127 的帖子

好彩,慢車邊,8月尾尾入咗

作者: brother4    時間: 16-9-7 22:05     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

*摱*車邊

作者: 進進媽    時間: 16-9-8 23:38

很多謝各位心得,同仔仔傾了,過去一樣要讀書,只是教學方式可能跟香港有分別,他表示已一早知道,只是在香港真的沒有心機讀,希望到外國一試,既然咁講,可能我真的應該比佢一試。
作者: brother4    時間: 16-9-8 23:50     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

不只教學不同,肯努力取高分不難,祝學業有成。

作者: Choisumwong    時間: 16-9-9 17:38

作為父母,當然想給機會仔女。我聽到一個和樓主差不多的個案,希望樓主注意。現時很多內地的留學生,有一部份不是想讀書,而只想在外國花時間。有對父母千辛萬苦供他們的兒子到外國讀書,很不幸和一群不想讀書的留學生一起。在他們影響下,更不想讀書,白白浪費兩年時間,更養成花費的習慣!
作者: brother4    時間: 16-9-9 18:15     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

估一定有 無心向學學生,亞大同房是大陸生,有努力教AL,大陸生的算教得多及深比香港,亞大請教佢的數。

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-9-9 18:50

好人壞人,有心讀書冇心讀書,邊度都有,避免唔到。學生自己要記得父母的錢來得不易,自己的青春光陰消逝得快,父母同自己往後食粥食飯定食生果金就睇自己定力同抉擇。
作者: yfchanMa    時間: 16-9-9 19:52

進進媽 發表於 16-9-8 23:38
很多謝各位心得,同仔仔傾了,過去一樣要讀書,只是教學方式可能跟香港有分別,他表示已一早知道,只是在香港真 ...
父母同子女有適量是一件好事,值得鼓勵他繼續用這方式與父母相處。
我囝囝今年U6,U4開始便去了英國讀,佢知道當初是他決定過英國讀書,所以佢一路都好比心機讀。再者,他知道父母都是一般打工仔,所以他更加珍惜有這個機會。他說以前在香港讀書時,堂堂抄筆記抄到手軟,無時間消化和發問;但英國教學好互動,小班教學之餘,你要好留心聽書,因為人小小,老師問多幾次又輪到問自己,不明白的,老師好樂意解答,起碼不用堂堂都抄筆記,所以他很喜歡在英國讀書,還說自己無後悔當初嘅決定!

作者: rfa    時間: 16-9-9 23:53     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

作者: brother4    時間: 16-9-11 19:14     標題: 回覆:進進媽 的帖子

迷惘可一試冇妨方法,不教人迷信,可試求簽,感靈驗。

作者: 小蜜蜂818    時間: 16-9-25 15:45

我囝也是hea爆經常打機,現計劃安排他去加拿大讀書,心知也是一場二百萬賭博,只係想他轉換讀書環境減少壓力能令他對讀書重拾信心。
作者: agchan    時間: 16-9-25 16:43

回覆 小蜜蜂818 的帖子

我的兒子過去沈迷打機,轉換環境只不過博一搏,雖知成功機會不大,最多得50%,但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。當然要對他多作心理輔導,他亦要準備改變,接受挑戰。在外國沒有父母在傍,可能更放任。
現在兩年過去,開始有節制,叫做搏贏,買了個兒子回來,但很貴。

作者: 小蜜蜂818    時間: 16-9-25 17:56

回覆 agchan 的帖子

恭喜你搏得成功。可以說孩子幾年級出去嗎?到了哪裡讀書嗎?
作者: agchan    時間: 16-9-25 19:16

year 8 term 3 , 現在year 10在澳洲。

作者: 小蜜蜂818    時間: 16-9-25 21:43

作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 00:27

小蜜蜂818

我仔又係讀書好hea我知佢係有小聰明,但從來唔用心去讀。佢話佢自己可以讀到好成績架,但佢就係唔想呀!捉佢去補習班,佢話佢唔會用心去補,真係生都畀佢激死,死都畀佢激翻生! 見到佢咁,唉眼淚在心裏流,錢就在銀包流!!

佢依家先中一,我眼火爆咗好幾年。喺香港已同佢搵間直資功課少嘅學校,佢都讀到咁! 正如agchan 所講,「 但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。」作負責任的父母,我同老公都竭盡所能,下年送佢去加拿大讀grade8 (如有學校收的話),希望佢揾到讀書嘅動力。

各位父母一同努力!!

作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 00:28

小蜜蜂818

我仔又係讀書好hea我知佢係有小聰明,但從來唔用心去讀。佢話佢自己可以讀到好成績架,但佢就係唔想呀!捉佢去補習班,佢話佢唔會用心去補,真係生都畀佢激死,死都畀佢激翻生! 見到佢咁,唉眼淚在心裏流,錢就在銀包流!!

佢依家先中一,我眼火爆咗好幾年。喺香港已同佢搵間直資功課少嘅學校,佢都讀到咁! 正如agchan 所講,「 但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。」作負責任的父母,我同老公都竭盡所能,下年送佢去加拿大讀grade8 (如有學校收的話),希望佢揾到讀書嘅動力。

各位父母一同努力!!

作者: 小蜜蜂818    時間: 16-9-26 00:58

回覆 Flying-Man 的帖子

Flying-Man
絕對十分……十分明白你的心情。我兒子今年F.3讀Local school,學科多到有如天上繁星(數極都有),起初F.1時他仍想努力,直至現在他仍肯補習,無奈仍是被其他同學拋離,現在開始失去信心。F.2時他跟英文補習老師講過感到壓力。況且他學校是計算平均分作日後分科,心想某幾科就算取得好成績也幫助不大,他總成績跟本不及女同學,所以分科對他是死路一條。只希望他轉換讀書環境減少壓力可以重拾信心。

作者: nintendo    時間: 16-9-26 10:27

恕我直言,其實如果 hea 讀,入埋 D 野雞學校,到時好釆畢到業,競爭力都唔會好,跟住又點?
揾份一萬蚊工,又繼續 hea ?咁不如一早唔好出國。
心態比資質重要。唔好話佢聰明,只係未發力;sorry ,呢 D excuse 得啖笑。
講真,小聰明個個有,冇人可以靠小聰明大學畢業。
反而就算一個人蠢蠢地,但肯努力,值得供佢讀書。
如果 hea 懶,心態差,不如出去捱下世界先。
唔好造就多個廢青。
我係六十後,我呢一代十分幸福,八十年代經濟好,一大批人去外國讀書。
出到去,咁 free 更加冇王管,當年未有 internet ,冇咁多嘢玩,都大把人讀唔成書。
其實真係好多人二三缐大學都畢唔到業,只係你唔會知,
尤其親戚朋友,反正佢唔駛比張畢業證書比你睇,一定唔認畢唔到業。

作者: Kitty1230    時間: 16-9-26 11:35

回覆 nintendo 的帖子

十分同意

作者: Candice1128    時間: 16-9-26 12:22     標題: 引用:恕我直言,其實如果+hea+讀,入埋+D+野雞學

原帖由 nintendo 於 16-09-26 發表
恕我直言,其實如果 hea 讀,入埋 D 野雞學校,到時好釆畢到業,競爭力都唔會好,跟住又點?
揾份一萬蚊工 ...
Agree.

作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 13:44

nintendo,
以我仔仔的例子,佢依家先剛升中一,再勉強喺香港讀上去,除非佢其間開竅,否則到DSE亦會全軍覆沒!中文唔知有冇可能拎到一分!

我可以點做呢?佢細時都迫自己坐低同佢溫習做功課,有時更要動武!依家佢力大無窮、肥C大隻,比阿爸仲大件,捉住我隻手,我已動彈不得……唉!我唔通唔理佢、唔去盡量幫佢?!

若然出埋國都仲喺咁嘅學習態度,最後亦讀書唔成,甚至畢唔到業,我同老公亦問心無愧,已出咗洪荒之力,只能怨佢無書緣喇!

作者: brother4    時間: 16-9-26 13:50     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

正如月之x人(韓)第9集故事,順其自然定能讓壞事稍微變得好一些,做咗會改變?不能確定,當人明白是上天旨義是什麽,那就是命運!(又想多咗)

作者: 亮燈    時間: 16-9-26 14:00

Flying-Man 發表於 16-9-26 13:44

nintendo,

個人意見,首先跟仔仔認真商量下,佢願唔願意出國讀書?如願意就要認真努力地讀,如成績仍然唔理想就要回港搵工作,無謂浪費資源及時間,路係佢自己行既!做父母只能盡力協助,行唔行到就只有靠佢自己。

作者: connie_tam    時間: 16-9-26 14:11

作者: 亮燈    時間: 16-9-26 16:59

connie_tam 發表於 16-9-26 14:11
回覆 進進媽 的帖子

其實同學習環境有關係吧...如果有能力/機會入到一些比較好的英國中學, 可能會對讀書有 ...

阿大都係咁講,係屋企冇心機溫書,但英國學校就令佢專心及有心機讀書!

作者: brother4    時間: 16-9-26 17:54     標題: 回覆:亮燈 的帖子

作者: connie_tam    時間: 16-9-26 18:37

作者: brother4    時間: 16-9-26 18:59     標題: 回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

玉不琢不成器

作者: 小蜜蜂818    時間: 16-9-26 19:18

Flying-Man 發表於 16-9-26 00:27

小蜜蜂818
Flying-Man,
我兒子今年F.3又係想讓他到加拿大repeat grade 9,我現在周圍揾資料,你有無學校提議下。

作者: noel2010    時間: 16-9-26 20:17

如果hea 讀,英國比加拿大合適,中學住宿舍,有活動溫習時間表,星期六日亦有活動,不可隨便外出,群體生活。加拿大學生交通月票飛,住home stay, 沒有自律性便掛住打機或去街。
作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 21:05

回覆 noel2010 的帖子

加拿大有中學是住宿舍的,特別是私校。公校則大部份沒有宿舍住,要住親友家或homestay。
作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 21:07

我指的只是温哥華,別的省我不知道。
作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 21:19

10月有加拿大教育展,在朗豪坊。已有人posted詳情,你留意吓。我知溫哥華教育局的公校10月17日開始報名。
我女女剛8月尾過去溫哥華, 現讀公校,grade 9。如有需要,我可以我所知有限的話你知。我就喺呢到識咗位JM,佢畀咗好多資訊同意見我,非常感謝佢無私嘅幫忙。

作者: 小蜜蜂818    時間: 16-9-26 22:00

我計劃阿仔讀私校可以boarding, 朗豪坊也有加拿大展?我知8 &9日在尖沙咀朗廷酒店有舉辦。由於有親戚在溫哥華所以選擇很少。請問Grade 9是否香港Form 3?

作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 22:09

作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 22:11

This is it. The venue I mentioned before was wrong. It was 朗豪坊 Mongkok last year.

作者: Flying-Man    時間: 16-9-26 22:30

我女完咗中二過去,現 GRADE 9。

按溫哥華育局的 Grade Placement, 如下:

Grade placement based on age of the student as of December 31.
Grade:K123456789101112Adult

作者: 小蜜蜂818    時間: 16-9-26 23:39

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-9-27 00:21

我剛剛大學開學做兩個禮拜,我生活得好舒服,覺得比以前更開心。雖然我要自己洗衣服,煮飯,買野,搞銀行卡,但係我完全唔介意做。以前我係香港冇咩動力,落街行兩步都唔制,但係我依家好願意做,攞起本教科書,我居然覺得好睇,好想讀完。
阿爸阿媽的金錢暫時冇白費到,希望我可以三年都keep住。
作者: brother4    時間: 16-9-27 00:36     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

你修什麼?好奇一問

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-9-27 06:51

我修英文系 English Language。
作者: brother4    時間: 16-9-27 07:26     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

作者: 亮燈    時間: 16-9-27 08:03

1998Ruby1998 發表於 16-9-27 00:21
我剛剛大學開學做兩個禮拜,我生活得好舒服,覺得比以前更開心。雖然我要自己洗衣服,煮飯,買野,搞銀行卡 ...

恭喜你,好既開始,祝你學有所成,好好享受大學生活。

作者: brother4    時間: 16-9-27 08:09     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

出路好,朋友孩子回港做part time老師,放學後私人補習,好好揾,另一位考政府工做主任,現有4萬人工!

作者: poonseelai    時間: 16-9-27 08:16

1998Ruby1998 發表於 16-9-27 00:21
我剛剛大學開學做兩個禮拜,我生活得好舒服,覺得比以前更開心。雖然我要自己洗衣服,煮飯,買野,搞銀行卡 ...

好好享受大學生活,不如你開個post分享

作者: Kitty1230    時間: 16-9-27 09:52

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好好享受大學生活,不如你開個post分享X2

作者: siumiu2010    時間: 16-9-27 18:32

其實除左讀書之外, 外國教育會鼓勵學生多嘗試, 重啟發, 囡囡番黎做任何事有信心左, 主動左, 學校生活好開心, 辛苦D都值得
作者: rdc888    時間: 16-10-20 17:08

1998Ruby1998 發表於 16-9-7 03:11
我雖然唔係家長,但係我想分享交流一下。
我自己今年過去英國讀書,我阿媽話係一場“一百萬的賭博”。筆錢 ...
A good piece to share, my daughter also went to UK for Year 10 this year, she is extremely happy, no pressure, everything she learnt before in Hong Kong.   Her teachers, classmates are super nice.   

Though is expensive but worth to try.

作者: emmafish    時間: 16-10-20 18:22

rdc888 發表於 16-10-20 17:08
A good piece to share, my daughter also went to UK for Year 10 this year, she is extremely happy, n ...

開心就好 你女讀緊邊間呀?

作者: cakecakemango    時間: 16-11-14 21:36

可以講下讀ENGLISH重有咩出路? THANKS.
作者: ning673    時間: 17-4-30 14:31

我仔都是這樣hea,放學番屋打機食飯先見面,我都是買個希望,今年9月到UK讀書,希望有所改變!
作者: loklam.lai    時間: 17-4-30 20:24

作者: samuellor    時間: 17-5-27 18:50

作者: Vivis    時間: 17-5-30 19:02

rdc888 發表於 16-10-20 17:08
A good piece to share, my daughter also went to UK for Year 10 this year, she is extremely happy, n ...

Congratulations! Can share which school? I'm planning for my son go to UK next year.

作者: August07    時間: 17-6-7 21:58

Flying-Man 發表於 16-9-26 21:19

10月有加拿大教育展,在朗豪坊。已有人posted詳情,你留意吓。我知溫哥華教育局的 ...

Flying man, 我都想送對仔女過加拿大讀書,呀仔現F.2, hea 爆,今年都唔唔可否升班。呀女就勤力讀書,但內向怕羞,很痴我。都唔知係未應該2⃣️個一起出外國讀書?

作者: SJlove    時間: 17-6-8 20:06

UK syllabus is not as easy as the past. GCSE is now much more difficult. And there are many elite students coming from Mainland China, Singapore and even Nigeria. As Ruthin Headmaster said, the standard of HK students are lower competitive in recent years. If you are not hardworking or just HEA, then don't study in the UK.
Sad but true, it is not easy for HK students to enter top 50 UK boarding school now!

作者: Flying-Man    時間: 17-6-9 20:09

回覆 August07 的帖子

August07

你仔女咁似我嗰兩件!女算肯讀(但成績一般),個仔就HEA爆,中文成績勁差!

作者: August07    時間: 17-6-9 22:46

Flying-Man 發表於 17-6-9 20:09
回覆 August07 的帖子

August07

中文差在外國讀書冇問題,點都好過我仔英文差!

作者: brother4    時間: 17-6-9 22:56

August07 發表於 17-6-9 22:46

外國讀講聽寫英文,應快追上?平時改玩英文版game,看多D英文動漫就更快?

作者: 亮燈    時間: 17-6-10 06:48

August07 發表於 17-6-9 22:46

唔使擔心,我兩仔都英文差,去到自然會跟到,當然,要睇番佢地既心態,所以決定前要同仔女好好商量,因為唔係去旅行,唔鍾意就返黎,而係去讀書,唔可以玩玩下,要佢地負番自己責任。

作者: BK999    時間: 17-6-11 18:02

agchan 發表於 16-9-25 19:16

year 8 term 3 , 現在year 10在澳洲。

去讀Year 8時,香港已讀完中二? 可否分享學校名和學費?

作者: BK999    時間: 17-6-11 18:12

Flying-Man 發表於 16-9-26 13:44

nintendo,

中一又真係未能知佢的真正能力,係香港多兩年先,睇定D,太细冇父母係身边,我個人又覺唔太理想喎!

作者: agchan    時間: 17-6-11 22:58

回覆 BK999 的帖子

香港讀完中二,在澳洲讀year 8 下學期。Hutchins School at Tasmania. It is a boarding school. Total fee about 46000 per year.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5