教育王國

標題: 剛升讀小一, 才學phonics會否太遲? [打印本頁]

作者: hinhoma    時間: 16-9-12 16:54     標題: 剛升讀小一, 才學phonics會否太遲?

剛升讀小一, 才學phonics會否太遲?
作者: 0030    時間: 16-9-12 16:56

剛升小一,無學過,系咪系仲死
作者: MASAYA    時間: 16-9-12 17:04

我卅幾歲人都冇讀過...
作者: huba    時間: 16-9-12 17:29     標題: 引用:剛升讀小一,+才學phonics會否太遲?

原帖由 hinhoma 於 16-09-12 發表
唔遲。

作者: jane-wang    時間: 16-9-12 20:47     標題: 引用:剛升讀小一,+才學phonics會否太遲?

其实phonics应该不是必学的,我家现在P2,从没有学phonics或其它任何英文兴趣或学术班,在英文小学,也能跟上,默书不用温习。今天数学默书1-100的英文书写,我们没有温过,孩子说会写。不会我觉得reading更重要过phonics。

作者: karen55407    時間: 16-9-12 22:10     標題: 引用:剛升讀小一,+才學phonics會否太遲?

Phonics基本課程半年,點會遲呢!

作者: IloveJJ    時間: 16-9-12 22:19     標題: 引用:剛升讀小一,+才學phonics會否太遲?

作者: karen55407    時間: 16-9-12 22:22     標題: 引用:Quote:原帖由+hinhoma+於+16-09-12+發表剛

原帖由 IloveJJ 於 16-09-12 發表
大啲先學,易啲上手。
無錯

作者: Yanamami    時間: 16-9-12 23:00

無話遲唔遲,只不过幼稚園番三个鈡学,時间上更輕鬆。小学番全日,又要做功課,时间上較吃力~
作者: longlokma    時間: 16-9-12 23:06     標題: 回覆:剛升讀小一, 才學phonics會否太遲

我都認為無需要學phonics。
要學,不如直接找个外籍老師天南地北地傾計,可同时訓練聽說同習慣跟外國人溝通

作者: bobbob    時間: 16-9-12 23:53

hinhoma 發表於 16-9-12 16:54
非必要,我仔無學過仍然生存緊。
如果要讀亦有心唔怕遲,睇怕ek應該好多人會pm你

作者: IloveJJ    時間: 16-9-13 00:10     標題: 引用:無話遲唔遲,只不过幼稚園番三个鈡学,時间

作者: Obiepapa    時間: 16-9-15 22:31     標題: 引用:剛升讀小一,+才學phonics會否太遲?

無所謂。

作者: py84ko    時間: 16-9-16 03:17     標題: 回覆樓主:

有話遲或早,只是上到小學返全日咁忙,有冇時間學啫。

另外,個人認為小學亦冇必要去學,對我小朋友作用不大。

作者: shirley2014    時間: 16-9-18 14:13

py84ko 發表於 16-9-16 03:17
有話遲或早,只是上到小學返全日咁忙,有冇時間學啫。

另外,個人認為小學亦冇必要去學,對我小朋友作用不 ...
那麼你小朋友有無出去學英文?那麼挑乜英文學
作者: py84ko    時間: 16-9-18 17:14

shirley2014 發表於 16-9-18 14:13
那麼你小朋友有無出去學英文?那麼挑乜英文學

有,其實係補習,主要鞏固番佢在校所學的,主力是Grammer 及Comprehension.

作者: shirley2014    時間: 16-9-18 22:30

py84ko 發表於 16-9-18 17:14
有,其實係補習,主要鞏固番佢在校所學的,主力是Grammer 及Comprehension.
本地老師教?
作者: py84ko    時間: 16-9-18 22:39

shirley2014 發表於 16-9-18 22:30
本地老師教?

係,是本地教師!

作者: chocolatebean    時間: 16-9-19 08:26

hinhoma 發表於 16-9-12 16:54
唔遲
有學生幼稚園已學,而家P2,讀生字,大部份都可拼讀,unseen dictation 掌握好,重點係有興趣朗讀英文,睇英文書,因為好多字她自己有能力讀

有幾個學生P6,冇學過,見到生字唔識讀,串字相對費時

小一仲細,把握時間學,你會見到成效。

作者: Little_lions    時間: 16-9-19 09:23

仔仔剛升小一,phonics未學完,學佐一大半!對串字好有幫助,基本上佢望幾眼讀下個英文字佢就識串,唔洗死記!容易讀同記到D字之後佢好鐘意英文
作者: fanny0139    時間: 16-9-19 17:40

我囡囡k3時已讀完一年半phonics課程.跟住再讀劍橋, 串字時易好多
作者: 1234554321    時間: 16-9-20 14:01

作者: @@    時間: 16-9-20 17:31     標題: 回覆樓主:

有心唔怕遲。但其實都睇小朋友資質...

我大果個小一下學期尾先開始,但可能pick up 到,學得好好+對英文串字及發音好有幫助。

見大果個讀得咁好於是安排細果個「早讀早享受」K2升K3 暑期時拿拿聲開始學,點知... 讀咗2年都無乜進展+幫助。我投降,放棄了

作者: muimuiy    時間: 16-9-21 14:08

@@ 發表於 16-9-20 17:31

有心唔怕遲。但其實都睇小朋友資質...
我的剛與妳相反,大囝讀完好像無讀過,細囡就有成效見到!
同意有心唔怕遲,學了是會對讀及串字有幫助。

作者: Cookie721    時間: 16-10-23 23:39

想問大家係邊度學phonics?
作者: happymama2009    時間: 16-10-24 14:21     標題: 引用:仔仔剛升小一,phonics未學完,學佐一大半

原帖由 Little_lions 於 16-09-19 發表
仔仔剛升小一,phonics未學完,學佐一大半!對串字好有幫助,基本上佢望幾眼讀下個英文字佢就識串,唔洗死 ...
同意,幼稚園學咗小學可以輕鬆啲

作者: happymama2009    時間: 16-10-24 14:23     標題: 引用:想問大家係邊度學phonics?

原帖由 Cookie721 於 16-10-23 發表
想問大家係邊度學phonics?
私幼課堂教埋,K1開始教,仲教埋家長

作者: 小曳人    時間: 16-10-24 16:53

我覺得睇需要

我有兩個唔同性格/能力嘅孩子,一個兩歲已經自通拼音,從來unseen dictation 都滿分,另一個學咗phonics之後睇書好咗好多,但默書都仲係爭d

作者: bananaGi    時間: 16-10-29 11:10

MASAYA 發表於 16-9-12 17:04
我卅幾歲人都冇讀過...

Agree!!!! 根本就人讀我讀!讀黎仲咩?

作者: bananaGi    時間: 16-10-29 11:12

longlokma 發表於 16-9-12 23:06
我都認為無需要學phonics。
要學,不如直接找个外籍老師天南地北地傾計,可同时訓練聽說同習慣跟外國人溝通 ...

Agree.  我只訓練佢speaking, reading.

原本就唔識既,拼出讀出又如何?

作者: IncyWincySpider    時間: 16-10-31 09:17

我個人覺得學phonics係重要既,小朋友可早點自行閱讀,早點建立對閱讀的興趣。

我孩子K1開始學phonics,一年唔夠已經可以讀chapter book了。小學英文科seen dictation只需在上學途中在地鐵睇一兩遍已足夠,unseen多數滿分。不過並非所有英文字都可以拼出來,有些字還是要死記的!

不過我當年是私補的,好貴,還要一星期上兩次,不過快捱完。坊間既course拖得比較耐。當然,我都有日日陪佢睇書既,單靠補習唔夠。

作者: happywangbb    時間: 16-11-7 10:56

學無前後,唔會遲,先學會了,當然比沒有學的(小一)同學默書串字會較為輕鬆, 但多懂幾個英文字,多說幾句英文, 不代表好叻, 如果小朋友暫時沒興趣不用報外面的課程,到YOU TUBE播一些Phonics歌就可以了 ,最緊要培養看書的興趣!
作者: Meiyanhk    時間: 17-1-7 19:15

回覆 IncyWincySpider 的帖子

請問可否介紹你的私補老師呢?謝!
作者: ClaireWmama    時間: 17-1-8 11:08

Phonics不是必學無話遲不遲,但係對串字同讀字有幫助,建議小朋友學吖

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5