教育王國

標題: B1東區中學 vs B1官塘區中學 [打印本頁]

作者: yuchin    時間: 16-9-27 05:15     標題: B1東區中學 vs B1官塘區中學

作者: yuchin    時間: 16-9-28 07:59

作者: pw2011    時間: 16-9-30 09:32

幾年前我有同一問題,最後小朋友去佐東區讀英中。

考慮到:

交通 - 由屋企去官塘心目中中學都要車轉車,不比現在去東區快,特別係下雨天。

校風 - 東區學校學生一般比較純,而小朋友現在的同學都是讀書型。

所以自行時將心儀東區中學放第一,結果入佐。

作者: 王家爸爸    時間: 16-9-30 09:42

yuchin 發表於 16-9-27 05:15
B1東區學 vs B1官塘區中學, 哪一個區好?
東區B1中學比官塘區多,尤其係男仔,東區男仔可能揀張祝珊、聖馬可、中婦等;官塘區同水平既只有聖言。
作者: 維尼熊pooh    時間: 16-9-30 09:58

王家爸爸 發表於 16-9-30 09:42
東區B1中學比官塘區多,尤其係男仔,東區男仔可能揀張祝珊、聖馬可、中婦等;官塘區同水平既只有聖言。 ...

如果男仔係band1B-C,東區又會點揀?
作者: 王家爸爸    時間: 16-9-30 10:08

維尼熊pooh 發表於 16-9-30 09:58
如果男仔係band1B-C,東區又會點揀?
東區B1中下游男仔可以將保險線放喺衛理上,所以保守既可以考慮以下組合:
乙一:聖馬可或者中婦
乙二:民生或者筲官
乙三:衛理

作者: mansum92    時間: 16-9-30 13:41

王家爸爸 發表於 16-9-30 10:08
東區B1中下游男仔可以將保險線放喺衛理上,所以保守既可以考慮以下組合:
乙一:聖馬可或者中婦
乙二:民生 ...

如果東區B1B男仔,自行一想博高一線,除了張祝珊,有沒有其他建議?小朋友數理,音樂比較強。謝謝。

作者: 王家爸爸    時間: 16-9-30 13:51

mansum92 發表於 16-9-30 13:41
如果東區B1B男仔,自行一想博高一線,除了張祝珊,有沒有其他建議?小朋友數理,音樂比較強。謝謝。
...
其實好睇小朋友既性格。一般來講,數理強,如果英文都勁,可以自行一試聖若瑟;如果中文勁過英文,可以自行一試英皇。然後自行二先試張祝珊。

作者: mansum92    時間: 16-9-30 13:58

王家爸爸 發表於 16-9-30 13:51
其實好睇小朋友既性格。一般來講,數理強,如果英文都勁,可以自行一試聖若瑟;如果中文勁過英文,可以自行 ...

謝謝王家爸爸,小朋友英文都唔錯,但只是B1B成績,全級考十幾,以為博st.jo冇可能。請問有沒有經驗全級考十幾有機會嗎,自行二小朋友想報聖馬可,因為佢唔喜歡張祝珊。

作者: 王家爸爸    時間: 16-9-30 14:05

mansum92 發表於 16-9-30 13:58
謝謝王家爸爸,小朋友英文都唔錯,但只是B1B成績,全級考十幾,以為博st.jo冇可能。請問有沒有經驗全級考 ...
St.Jo全in,如果英文、數學勁,面試絕對有利。
作者: mansum92    時間: 16-9-30 16:01

王家爸爸 發表於 16-9-30 14:05
St.Jo全in,如果英文、數學勁,面試絕對有利。

謝謝

作者: yuchin    時間: 16-10-1 00:29

作者: mcl203    時間: 16-10-1 00:40

~~~~

作者: mansum92    時間: 16-10-1 01:22

mcl203 發表於 16-10-1 00:40
~~~~

在東區如果唔選張祝珊,乙一應該都係放聖馬可。你講得有道理,可是我心大心細,又驚自己心頭太高,阿仔成績又未去到級十內,所以先打算只博一個機會。

作者: twotwoshing    時間: 16-10-1 07:03

官塘最top4間
聖言
官瑪
聖靈
藍田st paul全部拍得住東區頂級,尤其聖言及st paul,印象中都出過狀元,但全部男或女校,東區全部都係男女校

官塘4間都唔近地鐵,東區聖馬可,民生,中婦都箅近。校風呢啲頂級b1都唔會差得去邊

作者: hermanmum    時間: 16-10-1 16:03

咁即係入到最top 的就不必跨區
作者: haihaimom    時間: 16-10-1 19:22

hermanmum 發表於 16-10-1 16:03

學術一定唔差,只係東區可能比較多中產家庭,觀塘會比較多基層家庭。

作者: yuchin    時間: 16-10-2 04:19

作者: SingMom    時間: 16-10-2 09:36

yuchin 發表於 16-10-2 04:19
朋友話觀塘競爭都好大,入小學人口係重災,咁上中學都自然要爭得激烈,東區人口比例小d ...
如果驚競爭大,去灣仔區最少競爭。灣仔區中學比東區、觀塘區更多好中學。

作者: 雨果    時間: 16-10-3 09:42     標題: 引用:+本帖最後由+twotwoshing+於+16-10-1+07:11

原帖由 twotwoshing 於 16-10-01 發表

官塘最top4間
你好,如果觀塘B1c女,東區男女校有邊d選擇呢?tkx!

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-3 15:32

雨果 發表於 16-10-3 09:42
你好,如果觀塘B1c女,東區男女校有邊d選擇呢?tkx!
進取既自行諫聖馬可,再加筲官或者中婦; 保守啲既自行筲官、中婦、港島民生三揀二。

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-3 15:38

yuchin 發表於 16-10-2 04:19
朋友話觀塘競爭都好大,入小學人口係重災,咁上中學都自然要爭得激烈,東區人口比例小d ...
官塘過去幾年都無嘜剩餘學額,加上區內B2位比B1位多,而B3位又比B2位多,所以運氣唔好既B1生有機會需要讀B2校,而運氣唔好既B2生有機會需要讀B3校。
作者: 王家爸爸    時間: 16-10-3 15:42

hermanmum 發表於 16-10-1 16:03
應該係最Top既好容易跨到區,例如去東區庇理羅士(女仔)、張祝珊,灣仔區皇仁(男仔)、瑪利曼(女仔)、聖保祿中學 (女仔)等等。
作者: 雨果    時間: 16-10-4 02:05     標題: 引用:Quote:雨果+發表於+16-10-3+09:42+你好,如

原帖由 王家爸爸 於 16-10-03 發表
進取既自行諫聖馬可,再加筲官或者中婦; 保守啲既自行筲官、中婦、港島民生三揀二。

...
再請教 B1c自行 如順利天主教中學機會大吾大呢?

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 09:59

雨果 發表於 16-10-4 02:05
再請教 B1c自行 如順利天主教中學機會大吾大呢?
我估順天應該大約係B1C水平,所以B1C生應該有一定既機會。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-4 10:11

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 10:27

IloveJJ 發表於 16-10-4 10:11
王家爸爸:
又想請教,為什麼中文勁過英文,自行可試英皇呢?係咪英皇鐘意收中文勁既學生?
...
港島B1頭男仔,其實選擇唔多,得三間可以揀。英文勁過中文,自然揀聖若瑟;英文同中文都勁,自然揀皇仁;英皇相對(只係相對而言)英文無咁勁,所以中文勁過英文,自行入到英皇既機會大啲。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-4 10:43

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 11:02

IloveJJ 發表於 16-10-4 10:43
明白,謝謝。
咁如果中文勁過英文,自行聖約瑟是否機會唔大?因為我還在想你上次說,如果仔本身中文強,不 ...
其實有兩種好唔同既教仔心態:第一種係希望小朋友入到一間相配既學校;第二種係希望小朋友入到一間互補既學校。好睇家長既心態、小朋友既性格。如果你係第一種揀英皇,如果係第二種揀聖約瑟。

我覺得聖約瑟近年比以前重視中文,所以如果中文勁,自行機會應該頗大。

三間學校數理都比較強,選任何一間都可以加強小朋友數理能力。

作者: IloveJJ    時間: 16-10-4 11:04

作者: mcl203    時間: 16-10-4 11:56

王家爸爸 發表於 16-10-4 11:02
其實有兩種好唔同既教仔心態:第一種係希望小朋友入到一間相配既學校;第二種係希望小朋友入到一間互補既學 ...
St Joe近年愛大手收SFA學生...跨區應係經自行收....变相令其他小學生機會減低~~~

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 12:00

mcl203 發表於 16-10-4 11:56
St Joe近年愛大手收SFA學生...跨區應係經自行收....变相令其他小學生機會減低~~~
...
外校生多咗好多,所以影響唔大。
作者: cheukcheukma    時間: 16-10-4 22:44

上年的經驗是皇仁只收名次最前的男生,似乎是每間收一個。我校頭10名有5-6個自行報左,但只收左一個。但英皇就收左幾個,都是級頭10的。

作者: 魚子媽媽    時間: 16-10-4 23:06     標題: 回覆:B1東區中學 vs B1官塘區中學

有兩點要考慮:
1. 小朋友既性格~係被動學習型/主動學習型; 偏向消極易動搖/ 遇強越強?
所有極強傳統老牌名校都係要學生自己讀,考既野可以係未教過,上堂俾你發問多過真係講書你聽。預習自習自修一定要!

2. 同學及家庭既質素,學校附近環境~東區普遍較高,我相信近朱者赤,近墨者黑,尤其青少年期,子女聽同學講多過父母。

作者: yuchin    時間: 16-10-5 01:41

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-5 09:20

cheukcheukma 發表於 16-10-4 22:44
上年的經驗是皇仁只收名次最前的男生,似乎是每間收一個。我校頭10名有5-6個自行報左,但只收左一個。但英 ...
皇仁同英皇雖然有類似既地方,但係成績上其實好唔同,唔可以直接比較。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 10:58

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-5 11:03

IloveJJ 發表於 16-10-5 10:58
成績上點樣好唔同法呢?就是皇仁成績較好?還是另有其他?
成績上皇仁比英皇好好多。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 11:28

作者: bobbob    時間: 16-10-5 11:33

yuchin 發表於 16-10-5 01:41
港島民生Brand 2 A or B or c?

2. 同學及家庭既質素,學校附近環境~東區普遍較高,我相信近朱者赤,近墨者 ...
港島民生應該算band 1尾。
其實東區都有唔少屋邨,唔係你哋想像中咁高質,得閒過海望吓。

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-5 11:41

bobbob 發表於 16-10-5 11:33
有句說話係:英雄流落筲箕灣,何時何日上中環?
作者: cheukcheukma    時間: 16-10-5 11:47

IloveJJ 發表於 16-10-5 11:28
呢層當然

皇仁成績上無可否認係好D,因為佢收到的學生相對叻D,面試題目亦以學術為主。所以感覺係要男仔排名要在級一才好揀,否則都係浪費左自行一個機會~

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 11:51

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 11:54     標題: 回覆樓主:

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 11:55

作者: cheukcheukma    時間: 16-10-5 11:59

IloveJJ 發表於 16-10-5 11:51
我哋學校今年2個入皇仁(舊年3個),所以聽聞級十以內都有機。叻既學生應該先考皇仁,其次St. Jo(每年幾個), ...

我校通常1-2個,但另一個往績是跨區撹珠入。所以咁你地學校應該好勁,英皇收20幾個是自行入嗎,係就算好多~

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 12:02

作者: cheukcheukma    時間: 16-10-5 12:18

IloveJJ 發表於 16-10-5 12:02
不是不是,因為我們是中西區小學,所以是抽的。但皇仁應是自行吧!因為他是灣仔區。
...

原來係咁,我地係東區。英皇、皇仁每年都只得1-2個入到,都要頭10名的。

作者: wkpig166    時間: 16-10-8 12:50     標題: 引用:Quote:yuchin+發表於+16-10-5+01:41+港島民

原帖由 bobbob 於 16-10-05 發表
金文泰  衞理  顯理

點揀好呢?

作者: yuchin    時間: 16-10-11 15:43

作者: bkneon0088    時間: 16-10-15 16:33     標題: 回覆:B1東區中學 vs B1官塘區中學

其實頭10名意思,係四年级、五年级全年成繢, 還是呈分試個次的排名?

作者: tracy0927    時間: 16-10-15 23:42

我女係觀塘區,全級160人,第一次呈分試佢排35,我想問下跨區報嘉諾撒書院有冇機會呢?我女唔係好出聲,我覺得跨區好睇面試表現,佢會蝕底,唔知幫唔幫佢跨區好。又或者觀塘報邊間穩陣d呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5