教育王國

標題: 邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績?? [打印本頁]

作者: chrisbayon08    時間: 16-10-4 13:52     標題: 邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 14:08

chrisbayon08 發表於 16-10-4 13:52
去開放日問校長,如果佢願意show出來,又俾你影低,應該係真料。
如果口擘擘或者擘大個口得個窿,咁就聽咗算啦。

呢招間間學校都一樣,萬試萬靈。

作者: Cat108    時間: 16-10-5 15:00     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

那麼説,成績不是太好!
因為想知佢屬於B2⋯頭定⋯尾!

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-5 15:22

Cat108 發表於 16-10-5 15:00
那麼説,成績不是太好!
因為想知佢屬於B2⋯頭定⋯尾!
又唔一定太差,暫時當住B2B先,如果真係有興趣讀,最好去入學講座時問清楚。
作者: queen180307    時間: 16-10-5 17:49

chrisbayon08 發表於 16-10-4 13:52

面試時老師涚學生100%升學

作者: hillken    時間: 16-10-5 23:04

王家爸爸 發表於 16-10-4 14:08
去開放日問校長,如果佢願意show出來,又俾你影低,應該係真料。
如果口擘擘或者擘大個口得個窿, ...

agree

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-6 13:01

queen180307 發表於 16-10-5 17:49
你遇著嗰西遊高手,講咗等於無講。
100%升HKU係100%升學,100%升鯨魚大學都係100%升學,100%升太空、VTC嗰啲都係叫100%升學

作者: hkpapa852    時間: 16-10-6 13:11

王家爸爸 發表於 16-10-6 13:01
你遇著嗰西遊高手,講咗等於無講。
100%升HKU係100%升學,100%升鯨魚大學都係100%升學,100%升太空、VTC嗰 ...
讀毅進,或者去另一間中學repeat中六,算唔算繼續升學呢?
作者: Lucifer3960    時間: 16-10-6 13:18

回覆 queen180307 的帖子

同事個女, 讀了8年, 有2年是留班, 次次家長日, 老師也鼓勵他們送個女去外國讀, 終於讀到中六DSE , 考出來成績麻麻,最後讀副學士.  
作者: KK20010609    時間: 16-10-6 13:39

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-6 14:16

KK20010609 發表於 16-10-6 13:39
我朋友個女, 日日 hea 在家, 連副學士都唔讀
其實讀得直資,屋企應該有啲錢,入唔到大學,無理由唔去讀副學士或者出國讀
作者: idy926    時間: 16-10-6 15:39

王家爸爸 發表於 16-10-6 14:16
其實讀得直資,屋企應該有啲錢,入唔到大學,無理由唔去讀副學士或者出國讀  ...
讀直資吾一定有錢,就算有錢亦吾一定鍾意讀書,邊間都係咁話

作者: idy926    時間: 16-10-6 15:44

開放日真係會有校長隨時袋住資料比人睇㗎?邊間呀?

王家爸爸 發表於 16-10-4 14:08 呢招間間學校都一樣,萬試萬靈。《---吾怪得你咁講

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-6 15:48

idy926 發表於 16-10-6 15:39
讀直資吾一定有錢,就算有錢亦吾一定鍾意讀書,邊間都係咁話
其實唔係有錢,真係唔好讀直資,小朋友見人哋有錢過自己屋企好多,多多少少有啲自卑,咁又點會開心。
作者: 王家爸爸    時間: 16-10-6 15:52

idy926 發表於 16-10-6 15:44
開放日真係會有校長隨時袋住資料比人睇㗎?邊間呀?

王家爸爸 發表於 16-10-4 14:08 呢招間間學校都一樣 ...
如果間學校連校長都講唔出自己學校既情況,基本上可以唔駛諗。
作者: 王家爸爸    時間: 16-10-6 16:10

Lucifer3960,講唔出當然唔OK啦,誤導就簡直係操守問題啦。

記得有次去港華,有人真係問啲新校長唔太想講既野(幾年前既成績的確有問題,舊校長既蘇州野),但新校長都show咗啲powerpoint出來解畫,然後講轉小班既野,校長做足準備,估人會問嘜,俾資料人睇,家長既信心即刻返哂來。

所以校長既能力好重要。
作者: 小時了了    時間: 16-10-6 16:13

王家爸爸 發表於 16-10-6 15:48
其實唔係有錢,真係唔好讀直資,小朋友見人哋有錢過自己屋企好多,多多少少有啲自卑,咁又點會開心。:wahah ...

唔係麻, "唔係有錢,真係唔好讀直資", 咩野道理呀? 王家爸爸我當你講笑咋!

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-6 16:25

小時了了 發表於 16-10-6 16:13
唔係麻, "唔係有錢,真係唔好讀直資", 咩野道理呀? 王家爸爸我當你講笑咋!

...
半講笑,但係講真,都需要睇小朋友既性格同感受。
作者: idy926    時間: 16-10-6 16:54

咁就親身問啦,最緊要吾好只睇BK估估下
作者: Doray    時間: 16-10-6 17:04

上次家長Coffee and tea session 有家長係咁問,校長真係攞咗份Breakdown 出嚟,有啲家長攞咗呢睇,我淨係睇咗個百份比率,同隔離Post 的Result 是Consistent. 我就冇影低,因為是detail list, 有埋名……
作者: idy926    時間: 16-10-6 17:05

王家爸爸 發表於 16-10-6 16:25
半講笑,但係講真,都需要睇小朋友既性格同感受。
咁同哈羅比,我都好自卑㗎

作者: idy926    時間: 16-10-6 17:22

Doray 發表於 16-10-6 17:04
上次家長Coffee and tea session 有家長係咁問,校長真係攞咗份Breakdown 出嚟,有啲家長攞咗呢睇,我淨係 ...
佢應該係覺得學校應該係自己校網向公眾公開資料,如果只比家長睇,就未必係真。

有人經常咬住Li個point吾放,暗示校長作假野,學校無好野,其實吾公開的都有大把啦

不過你睇果份野有埋名,我吾覺得應該全面公開,人地學校可能係咁,但我本身吾認同

作者: hkpapa852    時間: 16-10-6 18:13

idy926 發表於 16-10-6 17:22
佢應該係覺得學校應該係自己校網向公眾公開資料,如果只比家長睇,就未必係真。

有人經常咬住Li個point吾 ...
我想問吓,份資料詳盡到有晒名既話,咁應該入3大同8大,甚至local degree比例,大家都應該可以計到吧!

作者: idy926    時間: 16-10-6 18:16

我冇去coffee &tea
作者: Ocean419    時間: 16-10-6 21:45

請教如果有約25%升讀本地8大degree program, 算是band幾?

作者: Doray    時間: 16-10-7 08:10

hkpapa852 發表於 16-10-6 18:13
我想問吓,份資料詳盡到有晒名既話,咁應該入3大同8大,甚至local degree比例,大家都應該可以計到吧!

...

佢個Total 冇Split 三大出嚟,是Split local degree, oversea degree and others AD+HD.
咁我又唔好意思問佢攞個Softcopy 去分析

作者: mother904    時間: 16-10-7 08:41

Doray 發表於 16-10-7 08:10
佢個Total 冇Split 三大出嚟,是Split local degree, oversea degree and others AD+HD.
咁我又唔好意思問 ...
有畢業班家長計人頭,數到入三大約25+,今年畢業班約廿幾人一班,即大約有一班同學入三大

如果係真,我覺得新校黎講,叫做有交待

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-7 09:11

Ocean419 發表於 16-10-6 21:45
請教如果有約25%升讀本地8大degree program, 算是band幾?

其實好睇點定義升讀本地8大degree program,可以係B2A、B2B、B2C。視乎25%升讀本地8大裡面有幾多係自資學位。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 09:12

mother904 發表於 16-10-7 08:41
有畢業班家長計人頭,數到入三大約25+,今年畢業班約廿幾人一班,即大約有一班同學入三大

如果係真,我覺 ...
請問有幾多人畢業呢?

如果25人一班有4班, 則約100人畢業, 咁如果有1/4人入到3大, 其實表現唔會差過所謂B1C中學, 不過整體升讀local degree比例, 以此推算可能在30%-35%, 咁就未及其餘B1中學

作者: mother904    時間: 16-10-7 09:31

hkpapa852 發表於 16-10-7 09:12
請問有幾多人畢業呢?

如果25人一班有4班, 則約100人畢業, 咁如果有1/4人入到3大, 其實表現唔會差過所謂B1C ...
應該是5班吧。

但要留意一點,其實有些出國的學生,本身是有jupas offer的,例如我知道去年有人派了城大,但選擇外國排名較高的大學,升local degree比例稍遜可能是入不到三大便一心出國,所以實際情況還不太清楚。

我只能說,WKF一直在進步中。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 09:52

mother904 發表於 16-10-7 09:31
應該是5班吧。

但要留意一點,其實有些出國的學生,本身是有jupas offer的,例如我知道去年有人派了城大, ...
其實不少學校都有學生會放棄JUPAS offer去選擇自資學位或者海外升學, 呢一點荃官就公佈得極詳細:
http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2016%20HKDSE%20result%20&%20Exit%20of%20Std.pdf

個人認為, 如果本身個offer夠好, 都唔會選另一條路

作者: Doray    時間: 16-10-7 10:21

王家爸爸 發表 16-10-7 09:11
其好睇點定義升讀本地8大degree program,可以係B2A、B2B、B2C。視乎25%升讀本地8大裡面有幾多係自資學 ...
仲要睇埋入乜科tim! 所以睇咁多figure 有乜用,最緊要係自己嗰個掂唔掂,勉强先谷到一個degree 同仲本身有冇能力去handle是兩件事。小學打好語文根基,理解能力,唔係為應付考試咁硬塞一啲info 入腦,考完後俾返老師……
作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 11:44

Doray 發表於 16-10-7 10:21
仲要睇埋入乜科tim! 所以睇咁多figure 有乜用,最緊要係自己嗰個掂唔掂,勉强先谷到一個degree 同仲本身有 ...
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資料:

如果一間學校, 能"恒常地"保持一貫既入U率, 尤其係不論大環境中學生人數變化, 學制/考試制度轉變, 咁至少反映咗, 學校既教職員, 有能力協助學生面對挑戰.

當然, 你可以話個D學校本身入得去既都係尖子, 成績繼續表現好, 無乜出奇. 但其實只要細心留意, 每次環境改變, 總有一D名校成績向下走, 呢D就係一個顯示. 另一方面睇, 不少無名/二線中學, 多年來都係主收非B1學生, 但佢地既入U率如果可以達到B1中學既水平, 咁好明顯係有增值; 相反, 一間主收B1學生既中學, 最後入U率偏低, 就明顯係負增值學校.

另外, 係一間高入U率既學校, 某程度反映了該校大部份學生既心態同風氣. 學校風氣對學生既學習, 亦有好大影響

參考學校既入U率有冇用, 個人認為有用.

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-7 12:30

hkpapa852 發表於 16-10-7 11:44
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資 ...
先宏觀睇學校既大圍數據(DSE成績、入U比率、學校理念等),然後微觀睇自己小朋友既情況,再睇下學校適唔適合自己小朋友。
作者: Doray    時間: 16-10-7 12:36

hkpapa852 發TIE习、工表…………於 16-10-7 11:H44
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資 ...

參考入u率是咪有用我唔知, 我年代分五band, 250 一级, 總之間小學程度正常,在级考頭1/5 都唔駛理咁多啦
I mean 選小學

作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 13:01

Doray 發表於 16-10-7 12:36
參考入u率是咪有用我唔知, 我年代分五band, 250 一级, 總之間小學程度正常,在级考頭1/5 都唔駛理咁多啦 ...
小學升中, 同中學升大學係唔同玩法

小學升中, B1比例受制於小學前人Pre-S1成績, 中學升大學, 純靠學生實力, 中學資源同校風, 對學生培養/提升實力絕對有影響

作者: Doray    時間: 16-10-7 13:28

hkpapa852 發表於 16-10-7 13:01
小學升中, 同中學升大學係唔同玩法

小學升中, B1比例受制於小學前人Pre-S1成績, 中學升大學, 純靠學生實力 ...
但學生在校內排名是自己的事,中學而家所謂Band one,都不過係頭1/3 成績學生。中學校風當然有影响,所以以前有淘汰試再加中五會考哂走一帶班人,淨返嗰啲咪認真讀書囉,宜家個個都讀到中六,就算比你入所謂band one , 都要各自收修行,同埋你群埋邊啲人玩,講真每間中學有老師有heart 同無heart, 直津一樣,課程教法亦變化不大,我反而覺得中學是反映小朋友能力同學習投入程度count more~
作者: Doray    時間: 16-10-7 13:36

一間主收B1學生既中學, 最後入U率偏低, 就明顯係負增值學校.
我真心覺得而家的教育制度,冇乜邊間中學是正增值( 对大部分學生嚟講 )

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-7 13:42

Lucifer3960 發表於 16-10-6 13:18
回覆 queen180307 的帖子

同事個女, 讀了8年, 有2年是留班, 次次家長日, 老師也鼓勵他們送個女去外國讀,  ...
可以留兩次班?
作者: peggy    時間: 16-10-7 17:41

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-7 13:42
可以留兩次班?
大仔間學校(B2津校)都有個學生留了3-4次班,18歲時重讀緊s3。
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-7 19:20

peggy 發表於 16-10-7 17:41
大仔間學校(B2津校)都有個學生留了3-4次班,18歲時重讀緊s3。
不是規定只能留一次班嗎?
作者: peggy    時間: 16-10-7 19:28

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-7 19:20
不是規定只能留一次班嗎?
教署話學校不可以用學業差的理由趕走學生,所以一路留班,直至學生肯自動退學為止。這位同學好似暑假後,轉左去讀青年學院
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-7 23:14

peggy 發表於 16-10-7 19:28
教署話學校不可以用學業差的理由趕走學生,所以一路留班,直至學生肯自動退學為止。這位同學好似暑假後,轉 ...
咁最高紀錄留咗幾多次?
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-8 03:07

peggy  4次

唔係呀話!
作者: lovebb2    時間: 16-10-8 10:37

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-8 03:07
peggy  4次

唔係呀話!

即是妹妹都反而讀高三年, 哈哈

作者: sunflower2000    時間: 16-10-8 10:56

留级冇上限? 不會吧!
作者: peggy    時間: 16-10-8 11:20

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-8 03:07
peggy  4次

唔係呀話!
佢D同學(同屆入去)都已經畢業
作者: peggy    時間: 16-10-8 11:25

lovebb2 發表於 16-10-8 10:37
即是妹妹都反而讀高三年, 哈哈
阿仔有個小學同學係間b1中學讀,今年仍然是s2,我仔已經讀s5啦!一
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-8 11:49

peggy 發表於 16-10-8 11:25
阿仔有個小學同學係間b1中學讀,今年仍然是s2,我仔已經讀s5啦!一
學校真係咁狠心
作者: mcl203    時間: 16-10-8 11:52

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-8 11:49
學校真係咁狠心

最狠心既做法係由佢升班...6年就可以唔見佢.......

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-8 11:54

mcl203 發表於 16-10-8 11:52
最狠心既做法係升你升班...6年就可以唔見佢.......
咁又係,學校真係點做都苦了孩子
作者: lovebb2    時間: 16-10-8 14:22

peggy 發表於 16-10-8 11:25

學生肯定是一生難忘的經歷

作者: mother904    時間: 16-10-8 22:10

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-8 11:49
學校真係咁狠心
我聽過有名津校要一學生不斷留級,務求令佢自動退學唔考公開試,就算家長求校長俾佢升上畢業班,屋企早已準備個女去外國留學,總之校長話唔俾升就唔俾升,最後差一年畢業都要轉校(中學階段已留班五次以上)

呢d先叫狠心

作者: 小皮優    時間: 16-10-13 19:31

面試時老師涚學生100%升學<<asso 都算有書讀。 大學學位就無乜啦!因為全人炒中文
作者: 小皮優    時間: 16-10-13 19:35

咁最高紀錄留咗幾多次?<<<港島西有間男書院聽說有兩個F.1學生,一個年年升班,一個成日留班。幾年後升班果個同學返母校教佢當年呢個成日留班同學。

呢個係聽返黎,不過有人讀幾年中一真係真事
作者: idy926    時間: 16-10-13 21:24

小皮優 發表於 16-10-13 19:31
你係咪當D人儍㗎?冇乜大學學位?亂咁up! 巳經有證明post左出來!都吾知閣下乜居心?—而再再而三係度亂作野!離晒大譜!
作者: mother904    時間: 16-10-13 21:33

小皮優 發表於 16-10-13 19:31
好心你唔好成日散播謠言,WKF今年在校內已出news letter,升上degree的同學有68%,本土和海外degree約各佔一半,連及Asso及其他文憑課程的約有98%

數人頭入三大的同學都已超過25人

如果你不知道真實情況而發放流言,請你停止。如果你是全心抹黑,你的品格實在卑劣!

ps:上次你說是教職員朋友同你講,今次話面試老師講,邊樣先係真?!

作者: idy926    時間: 16-10-13 21:34

mother904 發表於 16-10-13 21:33
好心你唔好成日散播謠言,WKF今年在校內已出news letter,升上degree的同學有68%,本土和海外degree約各佔 ...

敎精佢了!真係忍無可忍!
作者: aprilcpf    時間: 16-10-14 22:49     標題: 回覆樓主:

http://eclass-ps.hkbuas.edu.hk/home/download_attachment.php?target=%2Fhome%2Fjunior%2Fjunior20%2Fintranet20%2Ffile%2Fnotice%2Ftbrbthu6db5or99ad1ij9di1f1.1473661844.2596%2FA%20New%20Decade%20of%20A-School.pdf

學校news letter, 有學生入到medical school吧!
學校進步中。

圖片附件: myimage.jpg (16-10-14 22:56, 130.36 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=ODQzNjJ8NzM2MWQyNTV8MTcxNjU3NTUzMXww

作者: GGfiona    時間: 16-10-15 10:09

唔太明白,68%裏面八大有幾多?三大又有幾多?
作者: sunflower2000    時間: 16-10-15 16:01

本土及海外各一半, 即本土学位34%?
作者: sunflower2000    時間: 16-10-15 16:03

即本土学位34%?
作者: 牡丹    時間: 16-10-17 19:49

謝謝 aprilcpf 所提供的資料.

"The percentage of A-School students attaining the general admission requirement for JUPAS programmes is 23% higher than all-Hong Kong rate."

2016 DSE 考獲「3322」(中、英文3級;通識、數學2級)入讀本地大學的最低要求,佔整體考生36.6%。

WKF = 36.6% + 23% = 59.3%

以上理解合理嗎?
作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 10:12

牡丹 發表於 16-10-17 19:49
謝謝 aprilcpf 所提供的資料.

"The percentage of A-School students attaining the general admission r ...

我唯一疑問:

23% higher than all-Hong Kong rate. 到底係: 36.6% X 123% 定係 36.6% + 23%?

以數學角度去理解, 係咪應該係前者呢?

作者: mcl203    時間: 16-10-18 10:14

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:12
我唯一疑問:

23% higher than all-Hong Kong rate. 到底係: 36.6% X 123% 定係 36.6% + 23%?
應該係前者....HKR x (1 + 23%) ~~~

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 10:20

mcl203 發表於 16-10-18 10:14
應該係前者....HKR x (1 + 23%) ~~~

36.6% X 123% = ~45%
36.6% + 23% = 59.6%

兩者差~15%, 相差都好遠吓......

作者: mcl203    時間: 16-10-18 10:29

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:20
36.6% X 123% = ~45%
36.6% + 23% = 59.6%

仲有呢一段都唔清楚...68% 係基於 ??....students or total students ?? ...68% 肯定大過 ~45% or 59.6% ~~~
3322 已經可以有undergraduate offer ??
Overseas Undergraduate 會唔太睇 3322 ??

" With the brilliant performance, over 68% of students received undergraduate programme offer by the eight ............................... "

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3356507&pid=43568315&fromuid=1443469

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 10:32

mcl203 發表於 16-10-18 10:29
仲有呢一段都唔清楚...68% 係基於 ??....students or total students ?? ...68% 肯定大過 ~45% or 59.6% ~ ...
咁佢果68%係講明:

UGC degree + SF degree + Oversea degree, 咁就算全級有68%都唔出奇, 只係3者比例, UGC degree應該會較低, 如果3322率只有45%, local degree應該未必有30%

作者: mcl203    時間: 16-10-18 10:40

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:32
咁佢果68%係講明:

UGC degree + SF degree + Oversea degree, 咁就算全級有68%都唔出奇, 只係3者比例, UGC ...

咁係咪要假設 Overseas Undergraduate 會收 無3322既學生....仲係佔大比例....再加 Local 3322 已經入到Undergraduate

或係 HKR (1 + 23%) x 68% 會合理D ~~~

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 10:43

mcl203 發表於 16-10-18 10:40
咁係咪要假設 Overseas Undergraduate 會收 無3322既學生....仲係佔大比例....再加 Local 3322 已經入到Un ...
海外大學, 我一向認為發水成份可以好高

澳門大學同澳洲墨爾本大學都係海外大學, 但一個天一個地. 而且, 就算海外名大學基本上唔睇中文科, 所以就算中文科0級, 其它科成績好都可以入到.

作者: mcl203    時間: 16-10-18 10:51     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-18+10:40+咁係

原帖由 hkpapa852 於 16-10-18 發表
海外大學, 我一向認為發水成份可以好高

澳門大學同澳洲墨爾本大學都係海外大學, 但一個天一個地. 而且, 就 ...
呢個係咪要假設 大比例學生係炒左中文,其他科要好,先大機會被海外大學,直入Undergraduate, 掹掹緊成績應機會細D瓜??

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 10:53

mcl203 發表於 16-10-18 10:51
呢個係咪要假設 大比例學生係炒左中文,其他科要好,先大機會被海外大學,直入Undergraduate, 掹掹緊成績應 ...
話說我朋友當年A-Level攞住6支槍都可以入到美國某大學讀degree學位

作者: mcl203    時間: 16-10-18 10:57     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-18+10:51+呢個

話說我朋友當年A-Level攞住6支槍都可以入到美國某大學讀degree學位

咁都要假設有3X% 係俾1球D仔女去入D要求唔高既大學,點解唔揀海外重讀多1年搏好D呢??

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 11:02

mcl203 發表於 16-10-18 10:57
咁都要假設有3X% 係俾1球D仔女去入D要求唔高既大學,點解唔揀海外重讀多1年搏好口呢??

...
咁我唔認為3X%都係咁(成績極差但以錢入大學), 應該只佔極少數, 估計5%內.

其實入一些國內, 台灣, 歐美既二/三線大學, 成績唔需要好出色, 要求比SF Degree可能仲要低, 甚至只需有AD/HD既資格 (22222, 或者連中文都唔駛) 都入到.

作者: mcl203    時間: 16-10-18 11:08     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-18+10:57+咁都

咁我唔認為3X%都係咁(成績極差但以錢入大學), 應該只佔極少數, 估計5%內.

其實入一些國內, 台灣, 歐美既二 ...
若引用大家既推算, 68% - 46%, 已經係有22% 無3322, 中間呢46% 有幾大比例係有幾好既DSE成績,去選擇海外升學了, 而放棄本地大學~~~

作者: mcl203    時間: 16-10-18 11:11     標題: 回覆:mcl203 的帖子

仲要假設 低%有3322既係入非學位課程, 否則成條數仲大D~~~

作者: 小時了了    時間: 16-10-18 14:40

hkpapa852 發表於 16-10-18 11:02
唔好意思 hkpapa852, 間學校用 total number of 5**/5*/5/4..來分析, 因為我數學真係好 C 唔係好識睇, 以下呢間直資純以 DSE 成績來睇, 佢2016年 DSE 成績好唔好呢? 屬 B1C - B2A 嗎?

http://www.hlc.edu.hk/HLC_data/doc/campus_highlights/student_achievements/15-16/Statistics_of_HKDSE_(2016).pdf

作者: 小時了了    時間: 16-10-18 14:52

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:20
hkpapa852, 想再賜教, 觀塘福建中學 2016年 DSE 成縝如下, 係咪都唔錯呢? 純以DSE 成績睇, 係咪都屬 B1C - B2A 呢?

另外, 黃錦輝 / 李兆基 / 觀塘福建 呢三間直資, 以2016年 DSE 成縝排位, 應該係點呢?

多謝您先!

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 16:47

小時了了 發表於 16-10-18 14:52
hkpapa852, 想再賜教, 觀塘福建中學 2016年 DSE 成縝如下, 係咪都唔錯呢? 純以DSE 成績睇, 係咪都屬 B1C -  ...
如果你想睇其它中學既成績比較, 去呢兩個帖吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D2

作者: IloveJJ    時間: 16-10-19 14:19

作者: 小時了了    時間: 16-10-19 14:34

IloveJJ 發表於 16-10-19 14:19
小時了了:
你個女是想讀中國文學、中史、世史呢啲嗎?你覺得李兆基呢啲科既成績ok嗎?我見佢得兩三個考到4喳喎!

係呀, 係讀呢啲科啊! 我數學真係好喳架, 個表咁多一格格, 又5又4咁, 另外一啲又顯示高於全港%, 我唔係好識睇, 睇到我一頭霧水, 我都唔知好唔好喎

作者: IloveJJ    時間: 16-10-19 15:06

作者: IloveJJ    時間: 16-10-19 15:07

作者: 小時了了    時間: 16-10-20 11:01

IloveJJ 發表於 16-10-19 15:06
我見佢只有:
中國文學2人
中國歷史4人
世史3人
取得4,無人取5/5*
咁成績好麻麻喳喎!
Best five當你中文5英文5數學4,加埋兩個選修4,都係得55444=22分,入大學都掹掹地。唔知我有無講錯?

"Best five當你中文5英文5數學4,加埋兩個選修4,都係得55444=22分,入大學都掹掹地。唔知我有無講錯?" ---- 其實呢, 我真係唔係好識分析及睇數據, 我數學真係C

根據呢個帖資料, 入大學最低要求 3322+2:
1) 李兆基 62.8% (全港 42%)

2) 黃錦輝: 36.6% X 123% = ~45% /  36.6% + 23% = 59.6% refer to 帖# 66 : "The percentage of A-School students attaining the general admission requirement for JUPAS programmes is 23% higher than all-Hong Kong rate."兩者差~15%, 相差都好遠吓......

68%係講明: UGC degree + SF degree + Oversea degree, 咁就算全級有68%都唔出奇, 只係3者比例, UGC degree應該會較低, 如果3322率只有45%, local degree應該未必有30%

refer to 帖# 59

“The percentage of A-School students attaining the general admission requirement forJUPAS programs is 23% higher than all-Hong Kong rate. The highest score obtained by our top student in the best six subjects is 39. Among the 18 subjects taken by our students, 15 subjects reach 90% passing rate, in which 9 achieve 100%. With the brilliant performance, over 68% of students received undergraduate program offer by the eight University Grants Committee funded universities, self-financed universities and overseas universities.”

如果正如呢個討論帖談論黃錦輝 2016年DSE 成績唔差, 仲話幾好tim, 又話數人頭有幾多幾多入到邊間邊間大學. 咁 李兆基  2016年DSE成績 %好似好過黃錦輝, 係咪呢? 但您卻講 "Best five當你中文5英文5數學4,加埋兩個選修4,都係得55444=22分李兆基入大學都掹掹地", 我成個腦好亂!!!

作者: IloveJJ    時間: 16-10-20 13:57

作者: 小時了了    時間: 16-10-20 14:18

IloveJJ 發表於 16-10-20 13:57
3322+2係符合最低入大學要求喳喎,唔係真係入到大學喎!正如我哋當年14分可以升中六,但都好多人14分升唔到中六啦!
今年升大學人少,先話21分入到大學,咁5科都要平均4分先入到啦!而且如果間中學係理科好,咁理科入到,又唔等於文科入到喎!我見佢得2人中國文學,4人中史,3人西史得4,咁即係入到去,要最叻嗰兩個先可以响呢啲科取4?!

IloveJJ 好感激妳詳細解釋, 我明好多喇. 原來入大學唔係 3322+2, 原來係差唔多科科最少要 4架唔怪得之比較好啲嘅中學會公佈整體 4級以上嘅成績啦!

咁, 龍校大圍培僑好似好過黃錦輝喎!

2016年大圍培僑香港中學文憑試, 好似唔差喎 http://www.puikiucollege.edu.hk/file.aspx?clid=143&atid=2430&lan=1
各科整體達四級或以上的百分率(即科目平均優良率)為54%,遠高於全港平均水平。
11個科目其考獲四級或以上的學生人數超過50%。  
截至目前為止,有42%的畢業生透過大學聯招獲本地大學取錄,其中大部份同學修讀政府資助的學位課程
在透過大學聯招獲本地大學取錄修讀學位課程的畢業生當中,超過50% 入讀香港大學、香港中文大學及香港科技大學。
此外,本校再有學生獲英國牛津大學取錄。本校其中1名十一年級學生(2015-16年度)在 International Advanced Levels (IAL)考試中考獲佳績(3科A*及1科A),該同學將於本年9月入讀牛津大學的數學科學位課程。

作者: IloveJJ    時間: 16-10-20 14:50

作者: 小皮優    時間: 16-10-31 17:19

回覆 小皮優 的帖子

都話識人係入面教話我知

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5