教育王國

標題: 聖道迦南中學 [打印本頁]

作者: lamsomei    時間: 16-10-15 13:22     標題: 聖道迦南中學

請問有有人認識聖道迦南中學是怎樣呢?
作者: wangc    時間: 16-10-18 19:11

推,我也想知
作者: vvmon    時間: 16-10-19 09:25

你好,我大女剛上迦南中一,暫時各樣都滿意,不過這問學校講明自己不是「產金」學校,因為我知我大女不是讀書金牌的材料,如果你要追成績就絕不合適
作者: lamsomei    時間: 16-10-19 13:43

回覆 vvmon 的帖子

謝謝你的回覆, 我仔仔不大喜歡讀晝, 只喜歡運動, 那麽這校著重什麽?  運動方面如何?
作者: vvmon    時間: 16-10-20 10:03

其實學校都著重讀書,只不過是不像其他band1中學咁大壓力!

作者: PINK2007    時間: 16-10-20 14:35     標題: 回覆:聖道迦南中學

甘呢間確實無乜band1生,所以校長要扶迦南成績升level系艱辛的,一般是band2~band3學生但我看學生質素普遍是乖的,同時大部分家長也緊張孩子,若不是也不給$讀直資

作者: susi1024169    時間: 16-10-21 23:06     標題: 回覆:聖道迦南中學

朋友個仔讀到中三,學校話佢成績達唔到學校要求,「勸」佢退學,自己搵出路
雖然呢間學校直資+主收band2-3學生,但對成績都有要求,絕對唔係有教無類,亦唔係比$就有得讀⋯三思

作者: PINK2007    時間: 16-10-22 11:13     標題: 回覆:susi1024169 的帖子

我諗除成績外,操行對每一間學校來說都好緊要,不止於迦南!😊

作者: Cat108    時間: 16-11-10 07:15

susi1024169 發表於 16-10-21 23:06
朋友個仔讀到中三,學校話佢成績達唔到學校要求,「勸」佢退學,自己搵出路
雖然呢間學校直資+主收band2-3 ...

請問,所謂成績唔達標,是有多科不合格,或主科不合格!
因為交表截止前都尚未參觀到學校,不知道學校情況如何!
如果小朋友成績都不是太理想,會否擔心會有好大壓力,如果讀落去的時候老師會比好多壓力你呢!

作者: cheuklokmom    時間: 16-11-10 17:29

尼間學校好似較低調, 吾多人識
作者: JM1115    時間: 16-11-10 18:44

cheuklokmom 發表於 16-11-10 17:29
尼間學校好似較低調, 吾多人識

因為學校不是B1直資,收的大部分是B2學生,加上早年風評不好,所以不會有太多人留意!

作者: Chunyan    時間: 16-11-10 19:52

lamsomei 發表於 16-10-15 13:22
請問有有人認識聖道迦南中學是怎樣呢?

聽有同學家長去過他們的簡介會,感覺很好
學校環境都不錯,成績算一般

作者: cheuklokmom    時間: 16-11-14 14:11

尼間好早interview
作者: Cat108    時間: 16-11-17 09:45

vvmon 發表於 16-10-19 09:25
你好,我大女剛上迦南中一,暫時各樣都滿意,不過這問學校講明自己不是「產金」學校,因為我知我大女不是讀 ...

想問學校校風如何,小朋友乖嗎?

作者: vvmon    時間: 16-11-17 10:01

普遍來講,學生還可以,我有朋友在附近住,都話學生唔太差,起碼未見到著校服著到古靈精怪,食煙等!
強烈建議你放學時間親身去睇下
作者: 栢喬媽媽    時間: 16-11-21 11:53

我仔26去面試,請問有冇 人知會問小`朋友咩問題,,好緊張.
作者: cheuklokmom    時間: 16-11-21 14:59

回覆 栢喬媽媽 的帖子

我想聽完简介會先交form
作者: cheuklokmom    時間: 16-11-21 15:00

回覆 栢喬媽媽 的帖子

尼間係咪band 2  ?
作者: annie126    時間: 16-11-21 23:02

cheuklokmom 發表於 16-11-21 14:59
回覆 栢喬媽媽 的帖子

我想聽完简介會先交form

聽完簡介仲有得面試?

作者: JM1115    時間: 16-11-22 10:37

annie126 發表於 16-11-21 23:02
聽完簡介仲有得面試?

有,直至收滿為止

作者: annie126    時間: 16-11-22 15:45

JM1115 發表於 16-11-22 10:37
有,直至收滿為止

明白

作者: chasiuso    時間: 16-11-23 18:02

曾經聽過成績不達標的同學,學校會勸退學,真的嗎?

因為如果學校很著重成績,有些擔心我小朋友的成績會追不上。

作者: jolidora    時間: 16-11-26 12:04

chasiuso 發表於 16-11-23 18:02
曾經聽過成績不達標的同學,學校會勸退學,真的嗎?

因為如果學校很著重成績,有些擔心我小朋友的成績會追 ...

小女現讀中一,同學不少來自各名私津小/國際學校;大都好乖,在學習上似未瞓醒果類,仍舊有許多照抄也抄錯、寫漏野;不過始終也是英中,英文底子也不能太差,如果唔係也辛苦。

老師、校長也很關愛,也似很努力想造就更好成績~(放學後有大學師兄姊幫補習)
小朋友好喜歡返學!
的確見到小朋友比小學時開心左、功課比小學少一點,學習也認真唔hea;不過唔知5年後會點,按小朋友節奏再努力!

作者: annie126    時間: 16-11-26 17:42

jolidora 發表於 16-11-26 12:04
小女現讀中一,同學不少來自各名私津小/國際學校;大都好乖,在學習上似未瞓醒果類,仍舊有許多照抄也抄錯 ...

你好呀,我個小朋友今日面試完,有老師話interview一次就會確認收唔收個小朋友,請問你當年係咪咁架

作者: jolidora    時間: 16-11-26 18:12

annie126 發表於 16-11-26 17:42
你好呀,我個小朋友今日面試完,有老師話interview一次就會確認收唔收個小朋友,請問你當年係咪咁架
...

好快收到offer
其實接受offer之前都擔心,雖然朋友說見證著學校由乜人報都收、到近年可以揀(我覺得:未瞓醒、但乖乖地)嘅學生;所以我交留位之前、再去info day看看(因為之前info day、interview 我本人冇去)校長好nice,亦同d學生傾過偈~~

作者: mccmcc    時間: 16-11-26 19:24

我囝囝今日都in完,但有d小朋友即場有2nd in,我只係係得1st,係唔係冇機會呢
作者: annie126    時間: 16-11-26 19:35

jolidora 發表於 16-11-26 18:12
係好快收到offer
其實接受offer之前都擔心,雖然朋友說見證著學校由乜人報都收、到近年可以揀(我 ...

嘩,即係六年班成績唔睇就決定收同唔收?

作者: mccmcc    時間: 16-11-26 20:31

我地都未派p6成續表,但有叫我地後補,4/12先係中一資訊日呀
作者: jolidora    時間: 16-11-26 21:10

annie126 發表於 16-11-26 19:35
嘩,即係六年班成績唔睇就決定收同唔收?

記憶中都好似係⋯咁上下,好似因為未出成績,打電話去問,延後交留位費

作者: PINK2007    時間: 16-11-26 21:29     標題: 回覆:jolidora 的帖子

同意,d學生未瞓醒,乖乖地!😊😊😊

作者: annie126    時間: 16-11-26 22:21

jolidora 發表於 16-11-26 21:10
記憶中都好似係⋯咁上下,好似因為未出成績,打電話去問,延後交留位費
...

明白,謝

作者: chanwendy    時間: 16-11-28 10:34

其實而家佢收緊咩學生? 最少都BAND 2C? 定係再高啲? 早一兩年見有個家長話仔仔係BAND 1 但好鍾意迦南所以堅持入讀, 咁除了他, 仲有冇其他BAND 1C-2A 學生入讀?
作者: 2bsma    時間: 16-11-28 13:59

chanwendy 發表於 16-11-28 10:34
其實而家佢收緊咩學生? 最少都BAND 2C? 定係再高啲? 早一兩年見有個家長話仔仔係BAND 1 但好鍾意迦南所以堅 ...

我個仔四年前是Band 1C成績入聖道迦南。今年到個女申請,個女成績應該比當年個仔好少少。真係只係好少少,我睇番平均分高4分左右。

作者: comb523    時間: 16-11-28 14:51

回覆 2bsma 的帖子

既然有Band 1成績,點解唔試吓隔離果間
作者: comb523    時間: 16-11-28 14:57

回覆 chanwendy 的帖子

如果妳嘅小朋友成績可以,妳大可以考慮隔離果間,教學模式都幾似妳小朋友讀緊果間小學
作者: cheuklokmom    時間: 16-11-28 15:35

我打算聽完简介會才決定報唔報, 問過朋友好多都話唔認識尼所學校
作者: chanwendy    時間: 16-11-28 15:55

comb523 發表於 16-11-28 14:57

如果妳嘅小朋友成績可以,妳大可以考慮隔離果間,教學模式都幾似妳小朋友讀緊果間 ...
你竟然認得我? 死火, 我對你冇印象添.  我女都對隔離嗰間有與趣, 但係我暫時覺得佢未夠料囉, 如果最後博唔到band 1 , 我都有諗過迦南的, 至怕佢連迦南的程度都未到咋.
作者: jolidora    時間: 16-11-28 16:48

chanwendy 發表於 16-11-28 10:34
其實而家佢收緊咩學生? 最少都BAND 2C? 定係再高啲? 早一兩年見有個家長話仔仔係BAND 1 但好鍾意迦南所以堅 ...

有人✋(emoji)

作者: 2bsma    時間: 16-11-28 17:20

comb523 發表於 16-11-28 14:51

既然有Band 1成績,點解唔試吓隔離果間

我本來都考慮隔離個間,當年隔離個間要交中、英文作文一篇,我都準備好曬。不過我個仔自己堅持要讀迦南,佢話唔好咁大壓力喎!佢聽啲師兄講,隔離谷成績,好多功課。我個仔好鐘意打機架,佢「以為」迦南會輕鬆啲。
他今年中四,妹妹選校時,他說學校的老師真的好好,這幾年收生標準是提高了,去年的中一學生比較活潑好動了一些,但總括來說,都好乖,所以叫妹妹報番自己個間。
其實在這幾年間,我見個仔啲同學來我家,他們都是先溫習、做功課,有時間先玩。考試期間,他們會自發組織讀書會,輪流去同學家溫習。我都招呼過幾次。平時,我見佢地班得閒都係搞下大食會或去海洋公園,都好乖下。不過久不久會聽到啲同學會轉去外國升學。近來我個仔都話想同啲同學一樣,去外國讀書。我叫佢死左條心,我話佢知因為我無咁多錢比佢去外國。

作者: cheuklokmom    時間: 16-11-28 17:28

請問聖道迦南中學多唔多活動 ?  遊學團之類 ?隔離果間我都鍾意,  第一場talk 全場爆满, 我稔勁多人報, 想入都吾容易

作者: 2bsma    時間: 16-11-28 18:08

cheuklokmom 發表於 16-11-28 17:28

請問聖道迦南中學多唔多活動 ?  遊學團之類 ?隔離果間我都鍾意,  第一場talk 全場爆满, ...

年年都有遊學團,不過我個仔無報名,他說要抽的。其實因為他寧願留係香港打機。
平時星期六學校會有些活動,如探訪老人院、農場等,很多是課程以內的活動,一定要參加。如今年中四,有很多生涯規劃的活動要出席。家長都係,開學至今,我們已經聽左三場家長會了。
隔離其實都真係幾好,又有泳池,我都好鐘意(emoji)

作者: annie126    時間: 16-11-28 18:18

2bsma 發表於 16-11-28 18:08
年年都有遊學團,不過我個仔無報名,他說要抽的。其實因為他寧願留係香港打機。
平時星期六學校會有些活動 ...

福建,羅氏同滙基差不多,當年有冇唸過呢間?

作者: 2bsma    時間: 16-11-28 18:22

annie126 發表於 16-11-28 18:18
福建,羅氏同滙基差不多,當年有冇唸過呢間?

當年早上in 福建,有筆試的。個仔考完話頂唔順,好大壓力。下午迦南完全不是哪個氣氛,他在等緊in迦南的時候,已經話要選迦南了。當然宗教氛圍是我們的首要考慮條件。
講成績,當然是福建好好多啦。

作者: chanwendy    時間: 16-11-29 10:25

我想問吓報咗簡介會, 有冇電郵通知架? 定係到時入去講返名就得?
作者: cheuklokmom    時間: 16-11-29 11:15

Thanks!
作者: mimi666    時間: 16-11-29 12:07

昨天學校打電話來確認人數, 佢話直接進入就可以了.

作者: chanwendy    時間: 16-11-29 12:26

mimi666 發表於 16-11-29 12:07

昨天學校打電話來確認人數, 佢話直接進入就可以了.
我係報1月的簡介會, 咁應該到時都有人會通知我的了. 謝謝.
作者: elevenwan    時間: 16-11-30 09:56

我女周六面试,周一通知被录取了,大家加油!
作者: mimi666    時間: 16-11-30 10:33

我仔都係上周六面試, 星期一收到電話取錄. 不過都係睇埋星期日information day才決定.
作者: cheuklokmom    時間: 16-11-30 11:48

恭喜留上兩位mami,  小朋友喜欢學校嗎?  你們會註册嗎  ?  interveiw 難吾難 ? 我打算 睇埋星期日information day才決定交吾交表
作者: 2bsma    時間: 16-11-30 11:58

我都係星期一收到取錄24號前註冊。今個星期四開始呈分試,無咁大壓力。

作者: PINK2007    時間: 16-11-30 12:34     標題: 回覆:聖道迦南中學

你地剩系報迦南一間?冇報其他?

作者: cheuklokmom    時間: 16-11-30 12:38

註冊了是否不可以接受其它直資offer ?  因我其實心儀隔离個間, 但要3月才有result.  我擔心如有其它直資收亞仔, 我註册左就要放棄其它 直資中學
作者: chasiuso    時間: 16-11-30 13:33

HI, 我女都是被取錄了, 都想了解學校多些才做最後決定.
作者: issactmaria    時間: 16-11-30 13:51     標題: 引用:回覆+2bsma+的帖子 註冊了是否不可以接受

原帖由 cheuklokmom 於 16-11-30 發表

註冊了是否不可以接受其它直資offer ?  因我其實心儀隔离個間, 但要3月才有result.  我 ...
註册要交小六資料表给注册中學。如期後想註册其他學校,須往原先註冊學校取回小六資料表,再往其他收你的心儀学校註册。

作者: it23    時間: 16-11-30 14:05

請問直資中學,除了學費之外,會有很多離費嗎? 一般等於每月學費的百分之幾?
作者: vvmon    時間: 16-12-1 14:59

我唔覺有咩雜費,好多係用者自付,如果午餐費,旅行車費,va用品費都計雜費的話,咁都叫多囉
作者: kiang    時間: 16-12-1 17:12

我囡都收咗!
D老師同職員好nice
作者: kpbb    時間: 16-12-1 17:22

請問面試有沒有小組討論?
作者: wongkaka    時間: 16-12-1 17:35

恭喜
作者: annie126    時間: 16-12-1 22:25

kpbb 發表於 16-12-1 17:22
請問面試有沒有小組討論?

第一次冇

作者: danduscc    時間: 16-12-2 23:33

Anyone who had interview but without an offer?
作者: cheuklokmom    時間: 16-12-5 12:52

星期日去唔到INFORMATION DAY, 請問去左的媽咪聽完有咩COMMENTS
作者: kpbb    時間: 16-12-12 09:35

請問有無人上星期六面試呀? 如果有second in 有幾大成數會收呢? 好緊張呀!
作者: kpbb    時間: 16-12-12 11:33

cheuklokmom 發表於 16-12-5 12:52
星期日去唔到INFORMATION DAY, 請問去左的媽咪聽完有咩COMMENTS

真心感覺老師好關愛學生, 阿女好鍾意呢間學校
作者: kpbb    時間: 16-12-12 14:48

剛剛收到電話通知收左, 好開心呀
作者: cheuklokmom    時間: 16-12-12 14:58

回覆 kpbb 的帖子

吾駛second in 呀?  interview題目難 5難
作者: kpbb    時間: 16-12-12 15:23

cheuklokmom 發表於 16-12-12 14:58
回覆 kpbb 的帖子

吾駛second in 呀?  interview題目難 5難

即日second in, 其實題目唔算難

作者: cheuklokmom    時間: 16-12-12 15:45

回覆 kpbb 的帖子

Good luck to you !!!!!!!!!!!
作者: kpbb    時間: 16-12-12 16:05

cheuklokmom 發表於 16-12-12 15:45
回覆 kpbb 的帖子

Good luck to you !!!!!!!!!!!
1 月7日仲有一場資訊日, 你有時間去聽下, 自己感受下啱唔啱小朋友.

作者: cheuklokmom    時間: 16-12-12 16:08

回覆 kpbb 的帖子

我會去聽聽, 謝謝你
作者: 馬媽媽    時間: 16-12-14 10:16

kpbb 發表於 16-12-12 09:35
請問有無人上星期六面試呀? 如果有second in 有幾大成數會收呢? 好緊張呀!
Do your kid have interview on 10.12.2016 (Sat)?

作者: kpbb    時間: 16-12-14 14:16

馬媽媽 發表於 16-12-14 10:16
Do your kid have interview on 10.12.2016 (Sat)?

係呀! 你有無去in呀?
作者: 馬媽媽    時間: 16-12-14 14:30

回覆 kpbb 的帖子

My friend's kid has interview on that day and is awaiting for the reply.

Besides, are your kid in Band 2 or 3?

作者: 進爸爸    時間: 16-12-17 08:59

馬媽媽 發表於 16-12-14 14:30
回覆 kpbb 的帖子

My friend's kid has interview on that day and is awaiting for the reply.

有沒有家長將於2017 1月21日 才interview ?

作者: meimei342    時間: 16-12-22 07:36

作者: 進爸爸    時間: 16-12-28 11:33

cheuklokmom 發表於 16-11-28 17:28

請問聖道迦南中學多唔多活動 ?  遊學團之類 ?隔離果間我都鍾意,  第一場talk 全場爆满, ...

試試google
" STCC 考察 "
就可以發現聖道迦南近年舉行了非常多及廣泛的國際交流活動,
地點:有韓國、澳洲、英國、上海、河南、甚至少林寺.....等等,
頗具吸引力。

作者: sasa_suen    時間: 16-12-28 12:49

回覆 進爸爸 的帖子

有, 21/1

作者: 進爸爸    時間: 16-12-28 13:01

sasa_suen 發表於 16-12-28 12:49
回覆 進爸爸 的帖子

有, 21/1

我們也是21號上午面試
另外,我終於google到,一些有關聖道迦南劍擊活動的資訊了。
我的小朋友喜歡劍擊,起初擔心聖道沒有(支援)。

http://www.stcc.edu.hk/awards2.php?aID=193|

圖片附件: myimage.jpg (16-12-28 13:17, 22.95 KB) / 下載次數 13
/forum.php?mod=attachment&aid=OTU0OTR8NmRhNTA2Yjh8MTcxNzI2NTI2NXww

作者: 進爸爸    時間: 16-12-28 13:26

網上也見到兩篇中文文章,提及師生之間的學習生活,與及他們的中文水平,也具吸引力。
https://www.chocochannel.com/spa ... accessKey=364202232

https://www.chocochannel.com/spa ... accessKey=602032103

作者: 進爸爸    時間: 16-12-28 13:32

進爸爸 發表於 16-12-28 13:26
網上也見到兩篇中文文章,提及師生之間的學習生活,與及他們的中文水平,也具吸引力。
https://www.chococh ...

看到老師用心教學的一面。所以,非常期待一月份的簡介會與面試。

圖片附件: myimage.jpg (16-12-28 13:32, 273 KB) / 下載次數 22
/forum.php?mod=attachment&aid=OTU0OTZ8MTc0YmRhMTB8MTcxNzI2NTI2NXww

圖片附件: myimage.jpg (16-12-28 13:32, 296.42 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=OTU1MDJ8OGEwMWQ2M2F8MTcxNzI2NTI2NXww

作者: 進爸爸    時間: 17-1-10 09:26

kpbb 發表於 16-12-12 15:23
即日second in, 其實題目唔算難
原來您在這𥚃說了。非常感謝。我們今個月21日會面試。
另外,想請問。如果即日second interview ,估計在學校逗留多少時間?另外,何時會知道面試結果?謝謝您。

作者: kpbb    時間: 17-1-10 09:42

進爸爸 發表於 17-1-10 09:26
原來您在這𥚃說了。非常感謝。我們今個月21日會面試。
另外,想請問。如果即日second interview , ...

印象中大約2hrs攪掂,
星期六面試,下星期一電話通知,之後過2天就收到信
good lucky!

作者: 進爸爸    時間: 17-1-11 09:15

kpbb 發表於 17-1-10 09:42
印象中大約2hrs攪掂,
星期六面試,下星期一電話通知,之後過2天就收到信
good lucky!
以前話:男怕入錯行,女怕嫁錯郎。

今天,就怕中學揀錯"學校"了。身為爸爸媽媽壓力大,非常大。

希望21號快點來啊。

作者: annie126    時間: 17-1-12 00:32

進爸爸 發表於 17-1-11 09:15
以前話:男怕入錯行,女怕嫁錯郎。

今天,就怕中學揀錯"學校"了。身為爸爸媽媽壓力大,非常大。

進爸爸,唔洗擔心,面試相對其他直資真係好簡單。最緊要小朋友有禮貌同自然。

作者: 進爸爸    時間: 17-1-12 08:43

annie126 發表於 17-1-12 00:32
進爸爸,唔洗擔心,面試相對其他直資真係好簡單。最緊要小朋友有禮貌同自然。
...
完全明白了。謝謝您。感謝。

作者: kpbb    時間: 17-1-24 10:54

如果大家收到取錄通知,有興趣可以過隔離"中學交流"聖道迦南中一新生2017-2018揮手區,繼續互相分享及打氣
作者: CMPCTLR0920    時間: 17-10-9 14:03

回覆 elevenwan 的帖子

請問你有交學校的推薦信嗎?

作者: CMPCTLR0920    時間: 17-10-9 14:04

回覆 mimi666 的帖子

你申請時有交學校的推薦信嗎?

作者: kwankwanchun    時間: 17-10-10 11:29

cheuklokmom 發表於 16-11-30 12:38

註冊了是否不可以接受其它直資offer ?  因我其實心儀隔离個間, 但要3月才有result.  我 ...

隔離個間係邊間?想問迦南收左係咪都要放棄自行派位?學校會唔會年年加?

作者: JM1115    時間: 17-10-10 13:31     標題: 回覆樓主

隔離係(emoji)基東九龍!B1直資,如果直資收了就要放棄自行,學費合理水平

作者: loloyan    時間: 17-10-20 19:11     標題: 回覆樓主:

我和阿仔都想這間,但學費好甘。所以想等埋統一派位先。
因為仲有個細妹嚟緊。
但又想去試吓interview.
但又驚好彩收左。又唔註冊,黑名單。
二萬幾一年。再加補習。怕負擔唔倒。
派完位先叩,唔知仲有冇位剩。

作者: JM1115    時間: 17-10-20 21:29

loloyan 發表於 17-10-20 19:11
因為仲有個細妹嚟緊。

學校推出了新措施,如果有兄姊讀,弟妺會收一半學費

作者: patpat234    時間: 17-10-21 17:46

JM1115 發表於 17-10-20 21:29
學校推出了新措施,如果有兄姊讀,弟妺會收一半學費

學校有冇得申請學費減免?

作者: JM1115    時間: 17-10-21 18:18

patpat234 發表於 17-10-21 17:46
學校有冇得申請學費減免?

有呀

作者: kpbb    時間: 17-10-22 01:38

loloyan 發表於 17-10-20 19:11
因為仲有個細妹嚟緊。
叩門位應該會有,不過相對亦都有好多人來叩門。每間學校一樣,到時你揀人,人㨂你!如果合乎資格,可以申請減學費,學校網有資料可以作參考。由今年開始,如果阿哥家姐或畢業生喺度讀,弟妹可以減一半學費直至到畢業為止。

作者: asd456    時間: 17-11-18 12:26     標題: 回覆樓主:

係唔係有即日second in 機會大好多呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5