教育王國

標題: 培僑書院國際預科文憑課程 [打印本頁]

作者: whycyh    時間: 16-10-17 10:39     標題: 培僑書院國際預科文憑課程

尋日去面試,聽埋校長講依個賣點,校長講到頭一半學生可修A - level同DSE,入Local或睇高一線入劍牛又得,另一半覺得自己DSE冇乜機入U,可讀依個課程,因為依個課程同啲大學有聯繫,可搏劍牛,又可揀聯繫U做保險線,而且課程較ALevel淺,唔知我有冇get錯,因為跟住趕住接小朋友,冇機會問校長,其實既然依個國際課程可入劍牛又較alevel淺,點解仲要頭果班讀alevel唔直接讀依個國際課程,點解要取難不取易,係咪其實依個課程認受性低,有冇家長知道?

作者: fguy    時間: 16-10-17 11:29

直資係有同政府攞錢辨學, 有規定一定人數要考DSE的

至於點解頭個批先考得?.....相信要同時考兩個試, 唔係人人有能力負擔到
作者: retriever    時間: 16-10-17 13:26

whycyh 發表於 16-10-17 10:39
尋日去面試,聽埋校長講依個賣點,校長講到頭一半學生可修A - level同DSE,入Local或睇高一線入劍牛又得, ...

國際預科文憑,你是指ibdp嗎? 還是另一個試。

作者: caramelpudding    時間: 16-10-17 13:43

另外一個國際課程,是全港首間學校(培僑)推出,聯繫有十幾間英國大學,呢個國際試合格就一定有其中一間大學收,但一定唔係劍牛,亦唔係相對一線的大學,而且冇錢去英國的話,仲可以返國內分校讀,詳情可以問返學校有咩聯繫學校。(以前係簡介會聽的資料,如有錯,歡迎內部人仕指教及更正)
作者: didier99    時間: 16-10-17 13:49

caramelpudding 發表於 16-10-17 13:43
另外一個國際課程,是全港首間學校(培僑)推出,聯繫有十幾間英國大學,呢個國際試合格就一定有其中一間大 ...

校長有提過,是NCUK的International Foundation Year。
作者: hkpapa852    時間: 16-10-17 14:06

caramelpudding 發表於 16-10-17 13:43
另外一個國際課程,是全港首間學校(培僑)推出,聯繫有十幾間英國大學,呢個國際試合格就一定有其中一間大 ...
其實DSE成績都有超過100間海外大學認受, 如果只係攪一個海外認受性唔係特別高既課程, 其實無乜吸引力.

不如好似女拔, 攪GCE仲好! 低成本之餘認受性又高好多

作者: whycyh    時間: 16-10-17 14:13

但係校長話有五個選擇,頭三個可擺russell group嘅大學,最後兩個先擺有聯繫嘅大學做保險線,我就係奇點解可考russell group,點解仲要仲要搞多個Alevel,全部人考DSE同依個文憑咪得囉,又分頭一半Dse加alevel,後一半DSE加文憑,仲要個cert全港第一間學校搞

作者: hkpapa852    時間: 16-10-17 14:33

whycyh 發表於 16-10-17 14:13
但係校長話有五個選擇,頭三個可擺russell group嘅大學,最後兩個先擺有聯繫嘅大學做保險線,我就係奇點解 ...
直資學校, EDB要求一定要有大多數學生讀NSS同考DSE.

所以全民皆考DSE係唔出其.

分頭一半考A-Level, 另一半考文憑, 好明顯係按能力分班咁囉!

但如果一定要所有學生都修兩個課程(係咪一定要修兩個? 只修NSS得唔得?), 恐怕到時有不少人力有不逮

作者: retriever    時間: 16-10-17 14:36

hkpapa852 發表於 16-10-17 14:06
其實DSE成績都有超過100間海外大學認受, 如果只係攪一個海外認受性唔係特別高既課程, 其實無乜吸引力.

不 ...

其實類似女拔或者什麼igcse,  有必要攪另一個課程/另加訓練嗎?

那些年都係自修去考的。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-17 14:38

retriever 發表於 16-10-17 14:36
其實類似女拔或者什麼igcse,  有必要攪另一個課程/另加訓練嗎?

那些年都係自修去考的。

難得學校肯投放資源幫你一齊讀GCE, 唔駛自修, 咁咪幾好!

作者: teambuilder    時間: 16-10-17 16:15

其實我都唔係好識,再加上唔會去英國留學。我所聽到係呢個課程係英國引入,只要讀一年就可以同某些100大的英大學接軌。同dse係唔同,果個課程係勉強合格就一定有大學收。壞處係要花多一年時間。學校亦冇提價錢。同埋會冇左公開試成績對日後搵政府工有影響。
作者: hkpapa852    時間: 16-10-17 16:19

teambuilder 發表於 16-10-17 16:15
其實我都唔係好識,再加上唔會去英國留學。我所聽到係呢個課程係英國引入,只要讀一年就可以同某些100大的 ...
另一問題, 讀一年係銜接咩級數既課程呢? Degree? HD? Cert?

入大學唔一定係讀degree

作者: Cowbit    時間: 16-10-17 16:28

hkpapa852 發表於 16-10-17 16:19
另一問題, 讀一年係銜接咩級數既課程呢? Degree? HD? Cert?

入大學唔一定係讀degree

嗰日校長話讀完一年就可以申請入嗰d大學嘅Degree Year 1。即一共4年課程。 我覺得有d似外國讀一年college先入U嗰款。

作者: 3hearts    時間: 16-10-17 18:42     標題: 回覆:培僑書院國際預科文憑課程

i am also not fully understanding what program is it! NCUK is widely recognizable?

作者: whycyh    時間: 16-10-17 19:19

http://www.ncuk.cn/ug-programmes/ify
上網搵到個website,有其他國家都有搞依個course

作者: retriever    時間: 16-10-18 07:42

國內有分校果d....

其實係咪唔掂,repeat dse好?

甚至在港讀asso,  有唔少人昇去 hku.  仲有英國聯系大學。

講白d,  係商業決定。

無謂花咁多錢去英國只入foundation

作者: Cowbit    時間: 16-10-18 08:10

retriever 發表於 16-10-18 07:42

國內有分校果d....

foundation要去英國讀? 我以為喺香港讀完就再報海外大學咋。
講真, 而家先搞小一入學, 中學都未有時間研究, 仲講入大學十幾年後有無DSE 定叫DDD都未知 可能到時有十大, 十一大, 連珠x書院嗰d都變埋大學

作者: 3hearts    時間: 16-10-18 09:37     標題: 引用:http://www.ncuk.cn/ug-programmes/ify 上

原帖由 whycyh 於 16-10-17 發表
http://www.ncuk.cn/ug-programmes/ify
上網搵到個website,有其他國家都有搞依個course
thank u....still not quite sure how this program can apply oxbridge per pincipal mentioned...maybe non degree oxbrideg course....? need to read more sin.thank u

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 09:39

Cowbit 發表於 16-10-18 08:10
foundation要去英國讀? 我以為喺香港讀完就再報海外大學咋。
講真, 而家先搞小一入學, 中學都未有時間研究 ...
老實講, 好多人成日話1X年後仲有冇DSE都成問題.

個人認為呢個係不切實際既諗法. 需知道政府政策, 極少會知時間內隨意變更, 尤其係DSE剛剛只有4/5年, 12年後都未夠20年, 會消失既可能, 個人認為係零 (最多話不斷檢討/改善, 但唔會消失). 反而IBDP之類既國際課程呢? 幾年後可能又變另一回事了! (可能又有另一個更新更受人追捧既海外課程)

至於大學, 其實依家香港可以提供degree course既院校已有1X家, 只係差在部份未正式叫大學 (如珠海書院), 或未正式納入政府資助課程之列 (如樹仁大學既課程).

其實只要成績達基本要求(3322+2), 個人認為不妨讀自資學士, 雖然院校名氣可能較低 (日後海外升學/移民學歷認受都會差一點), 不過係資歷架構上, 點都係高過AD同HD.

作者: teambuilder    時間: 16-10-18 11:11

我都明白而家入大學機會已經高左好多,不過仍然有好多人入唔到心儀學系。我諗呢個program係比d想去留學而dse 又考得差既學生一個"支援"。當然佢地可以自己出去考外國大學啦,有錢點會冇書讀。
作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 11:16

teambuilder 發表於 16-10-18 11:11
我都明白而家入大學機會已經高左好多,不過仍然有好多人入唔到心儀學系。我諗呢個program係比d想去留學而ds ...
如果真係連自資學士既資格都唔符合(3322+2), 勉強去外地讀degree, 真係會有好結果?
去讀青年會專業書院好過啦!

作者: teambuilder    時間: 16-10-18 12:05

回覆 hkpapa852 的帖子

可能唔關33222事,因為呢個課程可以唔考dse的。本身冇諗住去留學既確實唔適合。我認為如果有budget,出國讀書都唔係壞事,但唔好諗實質回報。其實香港每年都有好多人出國留學的。
作者: retriever    時間: 16-10-18 12:17

teambuilder 發表於 16-10-18 11:11
我都明白而家入大學機會已經高左好多,不過仍然有好多人入唔到心儀學系。我諗呢個program係比d想去留學而ds ...

計錢角度, 無論留港昇HKU (有位預留), 定去國外 (英國), ASSO 都係實際得多既選留..

老實講句, 國外咁多U, 搵間收有幾難? 肯做套餐既大學, 都唔會好得過CITYU, 但去國外每年最少都400K, 讀少一年, 就慳一年錢!

作者: teambuilder    時間: 16-10-18 12:34

回覆 retriever 的帖子

咁喜歡讀asso都冇問題,我個人就比較prefer經dse再入本地資助學位。我識有朋友仔女,在香港有U收都照去外國升大學,讀三年,可以讀自己喜歡既科目(非搵錢科目),又可體驗外國生活(比著我都想試下),呢d係個人選擇。
作者: mcl203    時間: 16-10-18 12:46

teambuilder 發表於 16-10-18 12:05

可能唔關33222事,因為呢個課程可以唔考dse的。本身冇諗住去留學既確實唔適合。我 ...
我睇法係要雙贏...學校砌靚條數...學生又多條出路
真係一早計劃放洋既部份係唔會讀完F6....池走對佢地無好處
另一考慮點係...池一年走慳一年錢...經濟原因...又可以睇到最後...但會蝕底左 ~~~

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 12:46

retriever 發表於 16-10-18 12:17
計錢角度, 無論留港昇HKU (有位預留), 定去國外 (英國), ASSO 都係實際得多既選留..

老實講句, 國外咁多U ...

個人認為, 認AD, 仲搵笨過讀海外二線大學既degree.

如果係UGC既AD, 可以銜接上番UGC degree既位其實少得可憐, 而且就算有, 又有幾多科? 呢樣又係當其實搵笨程度係No. 1.

如果係自資既AD, 升番上相關自資degree機會係高好多, 但有提供類似既課程既院校, 都係8大以外認受性較低既.
咁即係你人地係海外讀3/4年二線大學攞個degree, 你係香港用5/6年或以上讀個自資AD+自資degree, 但認受性可能相差不遠. 不過時間同駛費..... 自己衡量.

作者: retriever    時間: 16-10-18 12:47

mcl203 發表於 16-10-18 12:46
我睇法係要雙贏...學校砌靚條數...學生又多條出路
真係一早計劃放洋既部份係唔會讀完F6....池走對佢地無好 ...

遲走蝕左物?

作者: retriever    時間: 16-10-18 12:50

hkpapa852 發表於 16-10-18 12:46
個人認為, 認AD, 仲搵笨過讀海外二線大學既degree.

如果係UGC既AD, 可以銜接上番UGC degree既位其實少得可 ...

"如果係自資既AD, 升番上相關自資degree機會係高好多, 但有提供類似既課程既院校, 都係8大以外認受性較低既"

識人攪緊呢D 野, 有預留位約50%上, 係講緊昇HKU (YR2定YR3 如無記錯) 喎!

作者: mcl203    時間: 16-10-18 12:52

retriever 發表於 16-10-18 12:47
遲走蝕左物?
睇家長學生要求D乜 ??....有打算放洋既...由P5-6開始....F2-3高峯期
越池走越少時間去適應....要砌靚條數

作者: retriever    時間: 16-10-18 12:56

mcl203 發表於 16-10-18 12:52
睇家長學生要求D乜 ??....有打算放洋既...由P5-6開始....F2-3高峯期
越池走越少時間去適應....要砌靚條數:j ...

"適應....要砌靚條數"

太隱悔.. 適應物?  砌靚條咩數?

國外一年起碼40-50萬... 普通人家, 真係差好遠

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 13:11

副學位值唔值得讀, 可以睇吓舊新聞既分析.

http://topick.hket.com/article/576577/%E5%89%AF%E5%AD%B8%E5%A3%AB9%E6%88%90%E5%8D%87%E4%B8%8D%E4%B8%8A%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E3%80%80%E9%9B%9E%E8%82%8B%E4%B8%8D%E5%A6%82%E4%B8%8D%E8%A6%81%EF%BC%9F

雖然呢個網好多膠料, 但呢份比較正路

又或者睇吓議員既睇法:
https://www.hkptu.org/6490

作者: mcl203    時間: 16-10-18 13:14

retriever 發表於 16-10-18 12:56
"適應....要砌靚條數"

我知有D學生已由F1-2...補習緊F3部份課程
F3完就飛...一去到F4開始就要砌靚D成績...準備入目標U

亦由師兄姊回校分享..F5先走...入名U...都話池左走...未能入理想U
建議師弟妹諗住走要早D決定~~~

作者: retriever    時間: 16-10-18 13:17

mcl203 發表於 16-10-18 13:14
我知有D學生已由F1-2...補習緊F3部份課程
F3完就飛...一去到F4開始就要砌靚D成績...準備入目標U

你意思是否要在國外唸預科, 才可以入目標U?

在港國外公開試不可以嗎?

作者: retriever    時間: 16-10-18 13:20

hkpapa852 發表於 16-10-18 13:11

副學位值唔值得讀, 可以睇吓舊新聞既分析.
你點睇以下官方介紹? 0.79*0.58 = 45%

In 2014-15, 79% of our students and graduates were successfully admitted to undergraduate programmes. Among of them, 58% were admitted to UGC-funded full-time degree programmes offered by local universities. Besides studying, around 20% graduates have joined the workforce.

http://www2.hkuspace.hku.hk/cc/associate-degree/sociology

作者: mcl203    時間: 16-10-18 13:22

retriever 發表於 16-10-18 13:17
你意思是否要在國外唸預科, 才可以入目標U?

在港國外公開試不可以嗎?
你似乎又...不過咁...等於留港讀任何一間中學都分別不大囉
一樣可以憑DSE入神科...路係自己揀...點行都得 ...我同意架

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 13:24

retriever 發表於 16-10-18 12:50
"如果係自資既AD, 升番上相關自資degree機會係高好多, 但有提供類似既課程既院校, 都係8大以外認受性較低 ...
如果係港大大空開辦既AD, 銜接到去港大既機高同比例係高D, 但又真係有幾多呢?

作者: retriever    時間: 16-10-18 13:35

mcl203 發表於 16-10-18 13:22
你似乎又...不過咁...等於留港讀任何一間中學都分別不大囉
一樣可以憑DSE入神科...路係自己揀...點行都得 . ...

唔好意思,我係問個差別? 係d U睇 passport?  定公開試唔同, 定咩?

我理解係入神科要果邊讀預科,好似10A港姐,但版友話唔係。

作者: retriever    時間: 16-10-18 13:38

hkpapa852 發表於 16-10-18 13:24
如果係港大大空開辦既AD, 銜接到去港大既機高同比例係高D, 但又真係有幾多呢?
...

咁你睇返佢d stat,係咪覺得港大太空d asso好過去國外❓

線人話港大辦既有近一半入番港大預留位,唔肯定係現在式定將來式。

作者: mcl203    時間: 16-10-18 13:48

retriever 發表於 16-10-18 13:35
唔好意思,我係問個差別? 係d U睇 passport?  定公開試唔同, 定咩?

我理解係入神科要果邊讀預科,好似 ...

我都唔知箇中有乜著數....只係知果班都係比得起既人
放洋入中/小學睇名氣...講排位...全部唔係俾錢就收....學術高
若池D先入去讀...會少左時間同班尖子鬥成績
我估...全球一樣...學術高名氣大收費貴....成功機會率大D....瓜
即係入到SPCC/DGS...入3大又 ??%...神科又 ??%

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 13:49

retriever 發表於 16-10-18 13:38

咁你睇返佢d stat,係咪覺得港大太空d asso好過去國外❓
讀SPACE, 唔一定係DSE考唔掂去讀既人, 所以佢個畢業生人數唔代表全部都係2年前考完DSE後既收生人數

有得揀, 我一定唔會揀由董伯伯留低既俾學界呢份學界8萬5政策下既產物.

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 13:55

可能我地講得太遠, 嚇親D只係諗"我揀小學啫"既家長, 不過個人認為, 揀得一條龍既中小學, 應該要瞭解埋佢地中學部, 同埋佢地可以協助學生日後如果入大學/就業既方式/途徑會好D.

始終最後可能要一讀12年.
作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 14:06

retriever 發表於 16-10-18 13:38

或者再講多一點, AD畢業後入番UGC degree..... 係Year 1定係Top Up去Year 2先? 統計中無講明.

如果要讀完2年AD再去由Year 1開始讀4年degree, 可能repeat 1年考過DSE/GCE仲化算

作者: whycyh    時間: 16-10-18 15:08

我想請教,點解去外國讀,中二三唔走就遲左?我以前啲同學都係form 5讀得叻或讀唔掂果啲就走,去到讀大學都冇問題,中二三反叛期送佢走唔怕學壞咩?

作者: mcl203    時間: 16-10-18 15:17     標題: 引用:我想請教,點解去外國讀,中二三唔走就遲左

原帖由 whycyh 於 16-10-18 發表
我想請教,點解去外國讀,中二三唔走就遲左?我以前啲同學都係form 5讀得叻或讀唔掂果啲就走,去到讀大學都 ...
我理解係,普遍家庭富裕咗,部份人追求既唔同以前,佢地係希望初中前打好底,爭取多D時間融入外國高中課程,目標並不只於入大學,係想入目標既大學,當然,會否學壞又係其中一個考慮點,只係指能力負擔到又放心既,都會打算高中前走,無絕對睇法既~~~

作者: Cowbit    時間: 16-10-18 15:38

hkpapa852 發表於 16-10-18 13:55
可能我地講得太遠, 嚇親D只係諗"我揀小學啫"既家長, 不過個人認為, 揀得一條龍既中小學, 應該要瞭解埋佢地 ...

你真係嚇鬼親我
我都未知乜打乜。總之嗰日呀校長話讀完呢一年去接大學3年, 前後都係4年, 所以維返條數係同香港讀4年一樣。
咁會唔會即係中六就要決定揀DsE定讀國際預科?
你可唔可以同我補吓習而家個年代讀完中學有咩升學出路?即係嗰堆英文short form 我仲係停留緊喺以前總之呀媽話讀咩就讀嗰個年代

作者: 中天英    時間: 16-10-18 15:56

didier99 發表於 16-10-17 13:49
校長有提過,是NCUK的International Foundation Year。
這是foundation year, 英國學曆的一種,並不是甚麼新東西。
讀foundation year的學生,都是成績稍差的學生;讀完foundation year去申請Oxbridge, 理論上可以,但實際上不可能的。

如果校長真係咁講,就有誤導,甚至欺騙之嫌。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 16:08

Cowbit 發表於 16-10-18 15:38
你真係嚇鬼親我
我都未知乜打乜。總之嗰日呀校長話讀完呢一年去接大學3年, 前後都係4年, 所以維返 ...

現今香港高中學制(NSS), 中三/中四要選DSE選修科目, 中五中六主攻4大主科和選修科, 然後去考DSE

有開辦IBDP或其它國際課程既中學, 部份中四就要決定選NSS/DSE, 定係讀國際課程, 甚至中四上埋bridging course, 最遲中五分NSS/DSE同國際試兩條隊

考DSE參加JUPAS入大學, 其餘國際課程只可參加Non-JUPAS入大學.

本地升讀IBDP或任何國際課程既學生(如IAH, GCE, IBDP), 或係外地讀完國際課程回流既既香港學生, 都係同一條Non-JUPAS隊   

中六畢業先讀國際預科, 咁同留係香港讀AD/HD再上degree其實差無幾, 即係話係預咗俾D成績下游既學生去讀.

作者: 中天英    時間: 16-10-18 16:28

retriever 發表於 16-10-17 13:26
國際預科文憑,你是指ibdp嗎? 還是另一個試。
International foundation應該叫國際基礎課程。
國際預科文憑係IBD.

作者: 3hearts    時間: 16-10-18 16:34     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-10-17+13:26+國

原帖由 中天英 於 16-10-18 發表
International foundation應該叫國際基礎課程。
國際預科文憑係IBD.
but principal said. 国際預科文憑課程

作者: 3hearts    時間: 16-10-18 16:35     標題: 引用:Quote:原帖由+中天英+於+16-10-18+發表Inte

原帖由 3hearts 於 16-10-18 發表
but principal said. 国際預科文憑課程
i dont know which exactly program is that...

作者: Cowbit    時間: 16-10-18 19:26

hkpapa852 發表於 16-10-18 16:08
現今香港高中學制(NSS), 中三/中四要選DSE選修科目, 中五中六主攻4大主科和選修科, 然後去考DSE

有開辦IB ...

感激感激, 3分鐘學會升學知識! 我已經bookmark咗, 得閒再攞出黎溫吓先

作者: poonseelai    時間: 16-10-18 19:37

中天英 發表於 16-10-18 15:56
這是foundation year, 英國學曆的一種,並不是甚麼新東西。
讀foundation year的學生,都是成績稍差的學生 ...

要看foundation接上大學安排,大部分foundation只可上指定大學,但我聽EF講座話EF's foundation 可經UCAS (即好似香港JUPAS)報英國大學,亦有成功例子入oxbridge,相信學校提供多一條出路都是希望幫忙學生

作者: 中天英    時間: 16-10-18 20:51

poonseelai 發表於 16-10-18 19:37
要看foundation接上大學安排,大部分foundation只可上指定大學,但我聽EF講座話EF's foundation 可經UCAS  ...
機會係有,不過要等奇蹟出現!
作者: 中天英    時間: 16-10-18 20:59

回覆 中天英 的帖子

呢類foundation program, 明明係比成績稍差的學生讀,點解又要同oxbridge連上關係,誤人子弟啊
作者: whycyh    時間: 16-10-18 21:37

hkpapa852 發表於 16-10-18 16:08

有開辦IB ...

咩係NSS?

作者: sunflower2000    時間: 16-10-18 22:25

我之前也了解過, WKF 和培橋好似都係今年開始有GCE AL讀, 是嗎? 學費多少?
作者: teambuilder    時間: 16-10-19 07:44

回覆 中天英 的帖子

副學士本來都係比成績較差的同學讀,但他們仍然有入港大的機會(我識得唔止一個),也不能說什麼誤人子弟。人好多時都會將自己放了在一個框框內而自己唔知,內心亦有好多"唔得"同埋"唔好"... 結果人地做到了,自己就原地踏步。
作者: 中天英    時間: 16-10-19 08:13

teambuilder 發表於 16-10-19 07:44
回覆 中天英 的帖子

副學士本來都係比成績較差的同學讀,但他們仍然有入港大的機會(我識得唔止一個),也不 ...
Foundation program類似香港毅進課程,讀完之後先算中學畢業。
作者: HaYi    時間: 16-10-19 08:21

Foundation year 在外國俾未有資格上大学的讀住先,唔知有冇錯
作者: 中天英    時間: 16-10-19 08:28

HaYi 發表於 16-10-19 08:21
Foundation year 在外國俾未有資格上大学的讀住先,唔知有冇錯
正確
作者: 中天英    時間: 16-10-19 08:37

回覆 中天英 的帖子

完全同意安排foundation program係好事、可以比一些成績稍差,未能直接讀英國大學的學生,提供另一個機會。
但係話讀完foundation可以入oxbridge, 就等於叫人去買六合彩, 有機會中頭獎幾仟萬一樣;中六合彩頭獎機會有幾多, 大家很清楚吧。

作者: jutma    時間: 16-10-19 09:14

培僑開辦的就是IGCSE!
家長會所明白的, 大致如下:
1. 尖子: HKDSE+IAL: 學生可選香港大學或英國最頂尖大學
2. 考HKDSE
3. 考IGCSE
原因: IGCSE相對比HKDSE較易及較易拿取好成績, 對成績中等、HKDSE marginal case的同學, IGCSE是一個好選擇。

作者: 中天英    時間: 16-10-19 09:54

回覆 jutma 的帖子

呢間學校好混亂, 一事話開foundation program, 一事話開IGCSE, 究竟邊個係真!
作者: 中天英    時間: 16-10-19 09:57

jutma 發表於 16-10-19 09:14

請問是否F6去考IGCSE? 考IGCSE嘅學生,就唔考HKDSE?
作者: 小ot    時間: 16-10-19 10:13     標題: 回覆:中天英 的帖子

兩個都真。foundation program 是將會搞的

作者: Cheesepop    時間: 16-10-19 14:37     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 培僑開辦的就是IGC

原帖由 jutma 於 16-10-19 發表

那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香港嘅大學同外國回流生都係同等資格?謝謝

作者: Cheesepop    時間: 16-10-19 14:41     標題: 引用:Quote:原帖由+jutma+於+16-10-19+發表回覆+

原帖由 Cheesepop 於 16-10-19 發表
那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香 ...
女拔:劉靳麗娟指該批中文不及格學生其他科成績優異,「佢哋覺得中文好難,屋企講開英文」,每年都有學生擔心中文肥佬而提早到外國升學,故決定開辦英國高考(GCE A-levels)。學生另需報考簡稱英國會考的國際普通中學教育文憑考試(IGCSE)中文科和國際英語水平測試(IELTS),另必修數學,以符合八大非聯招入學要求。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-19 14:48

Cheesepop 發表於 16-10-19 14:37
那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香 ...

IGCSE同GCE係唔同既國際課程, 都可以用作海外升學, 直上大學 (IGCSE未能肯定是否可以)

本地讀國際課程既中六考生(即考IBDP, GCE), 同香港出生但係海外考取咗國際試(其實咪又係IBDP, GCE個D)既學生, 都係經同一條NON-JUPAS既隊.

而至資格認受性邊個高D, 係個別院校自己決定 (其實大家考同一個試, 基本上可以話係無分高低).

作者: hkpapa852    時間: 16-10-19 14:54

Cheesepop 發表於 16-10-19 14:41
女拔:劉靳麗娟指該批中文不及格學生其他科成績優異,「佢哋覺得中文好難,屋企講開英文」,每年都有學生擔 ...
唔知係咪報紙轉載問題, 呢篇文中劉校長呢個講法其實有D問題

其實如果一心係海外升學, DSE成績如果只係中文差但其它科好, 一樣大把學校爭住收(英美大學根本唔會睇你中文科成績)

如果目標係本地大學, 咁衰中文係慘D. DGS開辦GCE既原意係提供多一項DSE以外既選擇比學生增加入本地大學既機會

作者: retriever    時間: 16-10-19 15:27

hkpapa852 發表於 16-10-19 14:48
IGCSE同GCE係唔同既國際課程, 都可以用作海外升學, 直上大學

請問有GCE , 點解仲要考IGCSE?

作者: hkpapa852    時間: 16-10-19 15:36

retriever 發表於 16-10-19 15:27
請問有GCE , 點解仲要考IGCSE?

糾正一點, 好似IGCSE未能直接升讀degree, 大學只會參考相關成績, 但要依據其它成績來收生. 呢點我要再核實一下

作者: Cheesepop    時間: 16-10-19 15:52     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-10-19+15:38+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-19 發表
謝謝,咁就奇怪培橋點解唔直接開GCE 而開樣 IGCse?

作者: 中天英    時間: 16-10-19 16:01

hkpapa852 發表於 16-10-19 15:36
糾正一點, 好似IGCSE未能直接升讀degree, 大學只會參考相關成績, 但要依據其它成績來收生. 呢點我要再核實 ...
英國中學讀7年,第5年考GCSE, 第7年考GCE AL.
所以要報大學,係需要GCE AL成績先得。

IGCSE等同GCSE, 通常係英國以外學生考嘅。

作者: 結結巴巴    時間: 16-10-19 16:03

GCE是AL,成績可以直接報考大學。IGCSE只相當於OL,不能直昇大學,一般用來報讀AL或FOUNDATION。

無論GCE還是IGCSE,對於新高中似乎很難匹配。簡單而言,要中六就考完GCE,不是一般人能夠做到。
作者: sunflower2000    時間: 16-10-19 17:15

我之前了解過, 培橋開的好像是IAL課程, 等同GCE AL的, 有錯請指正。係報紙見過, 那個中五生印象中也是考IAL的。
作者: hkpapa852    時間: 16-10-19 17:18

sunflower2000 發表於 16-10-19 17:15
我之前了解過, 培橋開的好像是IAL課程, 等同GCE AL的, 有錯請指正。係報紙見過, 那個中五生印象中也是考IAL ...
如果係IAL, 係可以直接用嚟申請大學, 因為St Paul Convent有開辦呢個課程

作者: retriever    時間: 16-10-19 18:33

糾正一點, 好似IGCSE未能直接升讀degree, 大學只會參考相關成績, 但要依據其它成績來收生. 呢點我要再核實 ...

igcse = gce o level? I think

作者: retriever    時間: 16-10-19 18:37

Cheesepop 發表於 16-10-19 15:52
謝謝,咁就奇怪培橋點解唔直接開GCE 而開樣 IGCse?

seem like a nos of DSS would require the student to sit for igsce.

it sounds like igsce way too easy. every yr cky have a nos of kids achieving straight A for eleven subjects.

作者: ANChan59    時間: 16-10-19 18:42

香港學生通常中四考IGCSE. ,個程度咁低,點入大學呀!

作者: sunflower2000    時間: 16-10-19 19:23

IAL 資歷是否真的等同GCE AL。咁女拔也是IAL嗎?
作者: jutma    時間: 16-10-19 22:27

中天英 發表於 16-10-19 09:57
請問是否F6去考IGCSE? 考IGCSE嘅學生,就唔考HKDSE?

其實IGCSE等同英國會考(即類似香港以前的HKCEE)
咁即係讀兩年可考、及程度比HKDSE淺(因DSE是三年課程)
學生加一年foundation,即也是三年。
其實如最後入讀,就會有更詳細資料。學校會提供更多資訊給家長。
至於IAL,(英國高級程度會考,類似香港以前HKAL).因課程有不少內容跟HKdSE相同,所以有能力學生可同時修讀)。
小朋友係培僑讀,聽過幾次校長講,算是歸納出一些重點。其實最重要幾點:
1. 不是國際學校的IB課程
2. 英國考試制度
3.升上高中時,學生可按興趣、能力選擇國際或本地課程、或兼修
其實,提供多元出路而已。
今年有一位中五學生兼修IAL、獲牛津破格提早取錄,修讀數學系。

作者: Cheesepop    時間: 16-10-20 00:40     標題: 引用:Quote:中天英+發表於+16-10-19+09:57+ 請問

原帖由 jutma 於 16-10-19 發表
其實IGCSE等同英國會考(即類似香港以前的HKCEE)
咁即係讀兩年可考、及程度比HKDSE淺(因DSE是三年課程)
...
再問多少少,即係培橋讀完3年中學,就讀2年 IGCSE, 跟著出外一年foundation 就可入外國U?

作者: jutma    時間: 16-10-20 12:43

回覆 Cheesepop 的帖子

對!

作者: 3GB    時間: 16-10-20 14:51     標題: 回覆:培僑書院國際預科文憑課程

IGCSE並不是個個申請都可以讀, 學校要簡過先。

作者: beautyhar    時間: 16-10-31 00:06     標題: 回覆:培僑書院國際預科文憑課程

圖片附件: 1477843559561.jpg (16-10-31 00:06, 58.41 KB) / 下載次數 54
/forum.php?mod=attachment&aid=ODYyMDJ8NmYwNTZlYzB8MTcxNjczOTIzMHww

作者: beautyhar    時間: 16-10-31 00:07     標題: 回覆:培僑書院國際預科文憑課程

圖片附件: 1477843638083.jpg (16-10-31 00:07, 57.58 KB) / 下載次數 27
/forum.php?mod=attachment&aid=ODYyMDh8NTYxNzMwMWR8MTcxNjczOTIzMHww

作者: beautyhar    時間: 16-10-31 00:07     標題: 回覆:培僑書院國際預科文憑課程

圖片附件: 1477843665650.jpg (16-10-31 00:07, 63.13 KB) / 下載次數 26
/forum.php?mod=attachment&aid=ODYyMTB8YmQwOWNjZGN8MTcxNjczOTIzMHww

作者: beautyhar    時間: 16-10-31 00:08     標題: 回覆:培僑書院國際預科文憑課程

圖片附件: 1477843689371.jpg (16-10-31 00:08, 64.37 KB) / 下載次數 66
/forum.php?mod=attachment&aid=ODYyMTR8MWVkMGQwMmZ8MTcxNjczOTIzMHww

作者: hkpapa852    時間: 16-10-31 09:33

beautyhar 發表於 16-10-31 00:08
其實IGCSE, IAH, GCE全部可以自己考, 多年嚟都有唔少人咁做

所以學校開辦, 只係叫Official會有支援

作者: Cowbit    時間: 16-10-31 10:07

beautyhar 發表於 16-10-31 00:06

請問係邊本magazine? 我想買黎睇睇

作者: beautyhar    時間: 16-10-31 14:47     標題: 回覆:培僑書院國際預科文憑課程

一間學校, 任何層面的學生也有, 不同升學途徑適合不同學生。 學校願意投放資源,人力, 時間上去做值得讚許。 對任何層面的學生無疑多了支援, 特別是一條龍學校。

作者: JadeW    時間: 17-3-29 01:10

培僑書院學校網頁已出了正式課程資料。

http://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=818&atid=2687&lan=1

作者: ICbaby    時間: 17-3-29 17:57     標題: 回覆樓主:

其實如果好似校長講到出路真係咁好,理應好多人爭住讀,有冇人可分析吓?

作者: JadeW    時間: 17-3-31 16:30

Cheesepop 發表於 16-10-20 00:40
再問多少少,即係培橋讀完3年中學,就讀2年 IGCSE, 跟著出外一年foundation 就可入外國U?

...

不對,應該培橋讀完3年初中,讀2年學校特別為國際部修訂的DSE 課程 , 跟著接讀IFY一年foundation ,達到IFY指定的入學成績就保證可入英國 IFY 入面指定的U及小部份澳州大學有關科目。亦可以用IFY成績報讀其他英國大學,IFY GRADING成績類近A-LEVEL的等級。
作者: sunflower2000    時間: 17-3-31 19:12

佢地一條龍, 如果唔係小一入, 中學估計好難入呢。
作者: JadeW    時間: 17-4-2 12:38

sunflower2000 發表於 17-3-31 19:12
佢地一條龍, 如果唔係小一入, 中學估計好難入呢。

今年同明年報考的仍會收一班學生約40人左右,但之後學位就會少很多了!

Ify 報讀條件校內有公報了,只要平均分合格即可。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5