教育王國

標題: sixth form 轉校 [打印本頁]

作者: 安安    時間: 16-10-30 02:46     標題: sixth form 轉校

阿女現在讀y10, 打算sixth form 轉校,是否普遍?

Agent 介紹左幾間,有什麼要注意的?

作者: brother4    時間: 16-10-30 07:38     標題: 回覆:sixth form 轉校

,重點知道老師和學生比例

作者: Candice1128    時間: 16-10-30 09:08

安安 發表於 16-10-30 02:46
阿女現在讀y10, 打算sixth form 轉校,是否普遍?

Sixth form轉校,請問考慮什麼因素多一些許呢?

作者: Kai12345678    時間: 16-10-30 09:29

安安 發表於 16-10-30 02:46

阿女學校也是有其他學校轉過來的sixth form學生 ,本來學校的也是有轉到其他學校的!包括英國和外面人也是一樣! 所以我覺得應該是很普遍的!

作者: brother4    時間: 16-10-30 11:22     標題: 回覆:sixth form 轉校

budget是一個因素

作者: 安安    時間: 16-10-30 13:53

Kai12345678 發表於 16-10-30 09:29
阿女學校也是有其他學校轉過來的sixth form學生 ,本來學校的也是有轉到其他學校的!包括英國和外面人也是 ...

我要等12月回來去agent 度先。 但要入form admissions

作者: 安安    時間: 16-10-30 13:54

brother4 發表於 16-10-30 11:22
budget是一個因素

Agent 比我幾間£36000起跳。 貴現正幾千鎊。

作者: ying1999ying    時間: 16-10-30 14:09

你囡在英國讀書緊, 大部分好學校都會要求佢出席其學校舉辦的sixth form 統一入學試.  排名最好高過呢間五十名才轉, 否則未必值得轉. 重新適應頗辛苦.
作者: wloi    時間: 16-10-30 14:31

英國sixth form, 本土生...幾乎所有學校都係9月或之前報名, 11月內面試同考試...12月頭出conditional offer....如果學生在英國讀緊書, 一定會耍求學生到學校面試,不能在香港skype.....所以,多數人都自己申請, 唔需要agent.
作者: Candice1128    時間: 16-10-30 14:45

wloi 發表於 16-10-30 14:31
英國sixth form, 本土生...幾乎所有學校都係9月或之前報名, 11月內面試同考試...12月頭出conditional offer ...

是Y10 or Y11申請呢?

作者: Ruby1219    時間: 16-10-30 16:50

Candice1128 發表於 16-10-30 14:45

Your son just went to UK for year 9? Why so quickly consider change school in year 12?

作者: Candice1128    時間: 16-10-30 16:56

Ruby1219 發表於 16-10-30 16:50
Your son just went to UK for year 9? Why so quickly consider change school in year 12?

Year 10呀,Ruby. 了解多d啫。

作者: Ruby1219    時間: 16-10-30 17:01

Candice1128 發表於 16-10-30 16:56
Year 10呀,Ruby. 了解多d啫。

Ic. I think if not for budget saving, most people consider changing schools for 1) really unhappy with current school 2) a new school with higher academic ranking.

Otherwise, don't see why making a disruptive change during a 4-5years school life

作者: 安安    時間: 16-10-30 18:23

wloi 發表於 16-10-30 14:31
英國sixth form, 本土生...幾乎所有學校都係9月或之前報名, 11月內面試同考試...12月頭出conditional offer ...

等我target 一間學校試下自己申請。

作者: 安安    時間: 16-10-30 18:24

阿女下學年GCSE , 之後會否hea 到尾?

作者: basbyy    時間: 16-10-30 21:34

安安 發表於 16-10-30 18:24
阿女下學年GCSE , 之後會否hea 到尾?
通常D香港學生考完 GCSE就提早返黎香港,唔會 stay 喺學校。
作者: 安安    時間: 16-10-30 21:35

basbyy 發表於 16-10-30 21:34
通常D香港學生考完 GCSE就提早返黎香港,唔會 stay 喺學校。

謝謝你。 咁咪一個漫長的暑假。

作者: basbyy    時間: 16-10-30 21:35

Candice1128 發表於 16-10-30 14:45
我亞女係 Year 11 申請。
作者: noel2010    時間: 16-10-30 23:22

英國朋友話sixth form 轉校在英國人都很普通,有些人upgrade 學校,有些人downgrade 怕讀得辛苦,香港朋友都是考完GCSE 回港才找新學校,主要是由細校去大校,多些課外活動。最緊要是一早同學校交代唔讀就不會扣學費。
作者: Ruby1219    時間: 16-10-30 23:22

我個仔冇提早返港,響英國學校安排一星期work experience.
七月頭返港過暑假,我覺得佢哋考完GCSE 都值得hea 吓嘅,我有同阿仔去family trip, 比一谷hea 1-2weeks, 另外佢同意下安排佢summer job, 對佢考大學personal statement 有用。

作者: noel2010    時間: 16-10-30 23:45

呀仔考完GCSE 都hea 足幾個月,同同學去曰本十天和北京五天。我同他講人生最開心都是個幾年冇憂的暑假。今年Year 1 的大學暑假冇得放,學校要5月安排實習啦。
作者: 安安    時間: 16-10-31 10:21

Ruby1219 發表於 16-10-30 23:22
我個仔冇提早返港,響英國學校安排一星期work experience.
七月頭返港過暑假,我覺得佢哋考完GCSE 都值得h ...

聽個女說GCSE 後可以參加學校旅行看「動物大遷徙」。

作者: 安安    時間: 16-10-31 10:23

noel2010 發表於 16-10-30 23:45
呀仔考完GCSE 都hea 足幾個月,同同學去曰本十天和北京五天。我同他講人生最開心都是個幾年冇憂的暑假。今 ...

實習什麼? 他讀什麼

作者: 安安    時間: 16-10-31 10:24

4月學費交哂,但幾月回港?

作者: 亮燈    時間: 16-10-31 11:10

安安 發表於 16-10-31 10:21
聽個女說GCSE 後可以參加學校旅行看「動物大遷徙」。

去非洲?

作者: 安安    時間: 16-10-31 12:36

亮燈 發表於 16-10-31 11:10
去非洲?

係呀

作者: 亮燈    時間: 16-10-31 12:41

安安 發表於 16-10-31 12:36
係呀

阿大學校冇呢D,考完就返香港HEA。

作者: 安安    時間: 16-10-31 12:42

亮燈 發表於 16-10-31 12:41
阿大學校冇呢D,考完就返香港HEA。

幾月回來? 阿大今年y11?

作者: 亮燈    時間: 16-10-31 12:44

安安 發表於 16-10-31 12:42
幾月回來? 阿大今年y11?

唔係,六月考完,現讀Y12。

作者: 安安    時間: 16-10-31 12:45

亮燈 發表於 16-10-31 12:44

好快做大學生了。  

作者: 亮燈    時間: 16-10-31 13:01

安安 發表於 16-10-31 12:45
好快做大學生了。

有大學收先算

作者: DKmum    時間: 16-10-31 13:05

亮燈 發表於 16-10-31 12:44

請問一般是六月頭、中、尾考完GCSE? 或有冇website 可以check exam schedule? 因為有親戚1/7結婚,所以想早少少安排行程,謝謝

作者: brother4    時間: 16-10-31 13:12     標題: 回覆:sixth form 轉校

主打本地8大,現英大學畢業後好難留抵,所以考好AL算

作者: khwong67    時間: 16-10-31 14:03

其實GCSE大慨幾月考完
作者: 亮燈    時間: 16-10-31 14:13

DKmum 發表於 16-10-31 13:05
請問一般是六月頭、中、尾考完GCSE? 或有冇website 可以check exam schedule? 因為有親戚1/7結婚,所以想 ...

要睇你女女報乜野科,因當時阿大報further maths,所以佢要留到六月尾先考,考完就夜晚上機。你最好問學校,睇下女女考既科目,最後既考試日期,咁就較易安排。

作者: wloi    時間: 16-10-31 14:17

DKmum 發表於 16-10-31 13:05
請問一般是六月頭、中、尾考完GCSE? 或有冇website 可以check exam schedule? 因為有親戚1/7結婚,所以想 ...
叫個女自己查,我女話佢6/20考最後一科,等佢估計好要幾多日執行李,我就幫佢改機票
作者: basbyy    時間: 16-11-1 00:32

khwong67 發表於 16-10-31 14:03
其實GCSE大慨幾月考完
我諗係關乎佢讀邊科,亞女話大約6月尾考晒佢D科,我叫佢check清楚,今個聖誕返黎話我知買幾時機票!
作者: DKmum    時間: 16-11-1 09:46

wloi 發表於 16-10-31 14:17
叫個女自己查,我女話佢6/20考最後一科,等佢估計好要幾多日執行李,我就幫佢改機票 ...

是否去不同嘅exam board 嘅website check ?

另我地申請下星期離校去面試,前后已三星期,問左幾次叫我地考慮5好sixth form (emoji)校,到宜家都末批假!擔心學校會否其他學校做reference check 時不配合呢!你地有無遇到類似情況?

作者: 安安    時間: 16-11-1 12:25

DKmum 發表於 16-11-1 09:46
是否去不同嘅exam board 嘅website check ?

另我地申請下星期離校去面試,前后已三星期,問左幾次叫我地 ...

咁耐也不批。

作者: basbyy    時間: 16-11-1 13:50

作者: wloi    時間: 16-11-1 14:19

另我地申請下星期離校去面試,前后已三星期,問左幾次叫我地 ...

我無問佢喎,我知佢係上網站check.佢見到further math咁遲先考,話要返學問下老師佢有無睇錯。
至於同學校請假,我send email去學校,即日已覆我無問題,仲問我會考邊幾間,等佢早些準備reference letter.

我女學校只會利誘好成績的同學留底,而唔會阻撓。舊生唔讀,咪收新生,對學校來講,見慣見熟。

你應該再問學校,因為無學校批准,宿舍未必放學生走。

作者: jason_sa    時間: 16-11-2 00:49

請問點解自己申請,唔等小朋友返香港thro agent 報嘅? 係咪自己報收嘅機會大啲?

作者: wloi    時間: 16-11-2 09:14

jason_sa 發表於 16-11-2 00:49
請問點解自己申請,唔等小朋友返香港thro agent 報嘅? 係咪自己報收嘅機會大啲?
...

幾個原因.........就算經agent報,學校都會叫你仔女去學校interview...咁agent 真係無咩作用....只係幫你寄報名表.....二來好多唔錯學校都無同agent 掛鈎...直接同學校傾..極方便,學校反應亦好快.我個人覺得,好多時叫Agent介紹學校,都加左佢公司的私心,都未必係最適合自己仔女的學校,選擇亦少。不如上網做多些準備功夫,寫信問學校拎資料,然後再自己報名係唔難。

我女下星期五同六都會去interview,我下星期三晚飛。

作者: brother4    時間: 16-11-2 09:23     標題: 回覆:sixth form 轉校

如果學校來港招生,直接面試會好D?

作者: wloi    時間: 16-11-2 11:44

brother4 發表於 16-11-2 09:23
如果學校來港招生,直接面試會好D?
但係好多學校都唔會來香港喎,尤其是少收外國學生的細校。
我唔知大家點想,我同我女都覺得要參觀埋學校先可以決定讀唔讀。咁既然我地都會去學校,索性在學校interview同考埋。

作者: brother4    時間: 16-11-2 12:01     標題: 回覆:wloi 的帖子

講得好估要用點時間去in.

作者: DKmum    時間: 16-11-2 19:51

wloi 發表於 16-11-1 14:19
我無問佢喎,我知佢係上網站check.佢見到further math咁遲先考,話要返學問下老師佢有無睇錯。
至於同學校 ...

唉,我已由隔日追變由今天起日日追,是關我今星期六就要接呀女走!好離譜,咁耐都5批!

作者: DKmum    時間: 16-11-2 19:55

wloi 發表於 16-11-2 11:44
但係好多學校都唔會來香港喎,尤其是少收外國學生的細校。
我唔知大家點想,我同我女都覺得要參觀埋學校先 ...

我唸法同你一樣,我直接辛請學校的,從申請嘅過程都可以覌察學校d行政,最怕d agent 慢吞吞,自己申請簡單快捷!另外,我亦prefer school visit, 如財力時間許可,我會同呀女一齊去attend interview, 一齊揀!

作者: wloi    時間: 16-11-2 21:14

DKmum 發表於 16-11-2 19:55
我唸法同你一樣,我直接辛請學校的,從申請嘅過程都可以覌察學校d行政,最怕d agent 慢吞吞,自己申請簡單 ...
呢樣啱....因為個女自己一個在學校住....如果學校反應唔快,有咩事會好擔心.
我女今次因為唔舒服兼機位難求...結果星期二早上先返到學校. matron 剛剛email我話我女的情況,亦會 make sure 佢依時食antibiotics..叫我唔駛擔心

作者: 安安    時間: 16-11-3 11:56

DKmum 發表於 16-11-2 19:51
唉,我已由隔日追變由今天起日日追,是關我今星期六就要接呀女走!好離譜,咁耐都5批!
...

星期六見學校?祝成功。

作者: DKmum    時間: 16-11-3 20:39

安安 發表於 16-11-3 11:56
星期六見學校?祝成功。
謝謝啊!面試在星期一,我星期六接呀女走早d到面試嘅學校,可逛逛周邊環境,因為之前試過揀左一間學校,我和女i都5鍾意學校週圍環境而放棄,所以site visit 對我們來說頗重要!
作者: DKmum    時間: 16-11-4 17:18

DKmum 發表於 16-11-2 19:51
...
It's really frustrated that the school is playing trick, they finally approved next Mon & Wed (the dates that we have interviews) but requested my daughter return to school on next Tue.  Since it takes 5 hours+ to travel one way back to school on Mon night, it then takes another 5 hours to travel to the second school on Tue night so that we can attend the interview on wed early morning.  it's almost not practical for the arrangement.   Despite following up, there is still no approval granted from school while I shall take the night flight tonight to UK.   
Students come & go in sixth form is very normal, but their way of handling is really disappointed.  Now I just worry that they wont cooperate when the other schools asked for my daughter's reference.  

作者: saamama    時間: 16-11-4 17:58

回覆 DKmum 的帖子

我女學校也介意,話要和有意轉校的學生家長傾計...而且有其他不同程度的壓力。以往沒有,今年才這樣。
作者: basbyy    時間: 16-11-4 18:18

我亞女好早已經同學校講會轉讀男女校帶住個細佬,所以學校就無比壓力佢。
作者: 安安    時間: 16-11-4 18:32

DKmum 發表於 16-11-4 17:18
It's really frustrated that the school is playing trick, they finally approved next Mon & Wed (the d ...

按自己的需要吧。 不合情理的要求應該婉轉告知。  希望阿女轉校成功。  其實你轉走, 其他轉來讀, 跟本不用介意。

作者: DKmum    時間: 16-11-4 20:47

安安 發表於 16-11-4 18:32
按自己的需要吧。 不合情理的要求應該婉轉告知。  希望阿女轉校成功。  其實你轉走, 其他轉來讀, 跟本不 ...

Finally I call the school tonight and explain the situation to the head of teacher. However, they said this was school policy that they would not authorise the leave and my daughter will record as unauthorised leave if she doesn't come back on next tue.  When I asked whether there was any impact on her conduct, reference report etc, they replied no.  Anyway, this showed the school was very inflexible and not cooperative for students who showed intention to leave!

作者: Umi    時間: 16-11-4 20:59

DKmum 發表於 16-11-4 20:47
Finally I call the school tonight and explain the situation to the head of teacher. However, they s ...

咁學校真是有點強人所難!祝你下星期阿女面試成功

作者: 安安    時間: 16-11-5 07:33

Finally I call the school tonight and explain the situation to the head of teacher. However, they s ...

第日告知是什麼學校。   

作者: wloi    時間: 16-11-6 12:26

你間學校真係小家,你好同佢講要reference letter.
我女學校係呢方面又幾好,有間學校同我講,已經拎到Reference letter
作者: 安安    時間: 16-11-8 02:00

順利嗎?

作者: DKmum    時間: 16-11-10 01:18

安安 發表於 16-11-8 02:00
順利嗎?

很緊密的行程,但我覺得很值得!始終網頁上的資料有限,要靠實地覌察,school visit 後我們對所選學校次序大翻轉,原先作為後備的學校參觀完後大大加分,相反原先首選的學校看完周圍環境後我同女都5鍾意,真是出乎我們意料之外!

作者: saamama    時間: 16-11-10 10:51

可以親身去睇當然是很好的,但我沒有時間陪阿女去學校interview, 全由阿女自己去感受和決定。可否PM分享哪間學校覺得比較好?

作者: cyhp    時間: 16-11-10 23:32

DKMum說得對,我女兒interview之後都話唔鐘意學校環境
作者: DKmum    時間: 16-11-11 00:54

cyhp 發表於 16-11-10 23:32
DKMum說得對,我女兒interview之後都話唔鐘意學校環境

隔山買牛,真的冒很大的風險!

還有一間在星期六,便完成所有面試了,取錄結果在十二月頭便會知曉!祝大家可入讀心儀嘅學校

作者: 安安    時間: 16-11-11 06:36

DKmum 發表於 16-11-11 00:54

還有一間在星期六,便完成所有面試了,取錄結果在十二月頭便會知曉!祝大 ...

聽完你說我會考慮飛過去看。

作者: 3b    時間: 16-11-11 11:03

DKmum 發表於 16-11-10 01:18
很緊密的行程,但我覺得很值得!始終網頁上的資料有限,要靠實地覌察,school visit 後我們對所選學校次序 ...

同意, 如果有時間真係要飛去看一看.

作者: etoile    時間: 16-11-11 16:32

DKmum 發表於 16-11-11 00:54

還有一間在星期六,便完成所有面試了,取錄結果在十二月頭便會知曉!祝大 ...
有時間上嚟分享下你sch visit 嘅所見所聞!我哋大部分都係隔山買牛,你指點下等我哋減少買錯嘅機會!
作者: brother4    時間: 16-11-11 16:49     標題: 回覆:etoile 的帖子

唔知以為買樓!選學校

作者: wloi    時間: 16-11-13 05:22

我都去完兩間學校interview. 兩間都係細校,一間就連學校都好細,設備比較舊。兩間都有限外國學生數目。最頭痕係一間要一月先有消息,另一間就好快會知。中六的留位費通常係一個學期學費,所以已經又開始要煩。
作者: cyhp    時間: 16-11-13 08:18

wloi 發表於 16-11-13 05:22
我都去完兩間學校interview. 兩間都係細校,一間就連學校都好細,設備比較舊。兩間都有限外國學生數目。最 ...
我女兒兩間都是12月頭知,我就驚兩間都唔收就煩!dKmum,你對昨天那間學校有何觀感呀?可否分享一下?女兒説不是參觀太多地方,不過環境好像不錯。

作者: tung_yan0623    時間: 16-11-13 08:41

請問大家揀選d學校?可分享一下嗎?我亦開始為亞仔準備sixth form轉校
作者: Candice1128    時間: 16-11-13 08:56

tung_yan0623 發表於 16-11-13 08:41
請問大家揀選d學校?可分享一下嗎?我亦開始為亞仔準備sixth form轉校

你也考慮轉校?是普遍的,right?

作者: tung_yan0623    時間: 16-11-13 09:57

回覆 Candice1128 的帖子

sixth form轉校好普遍架,更上一層樓嗎
作者: 3b    時間: 16-11-13 10:26

tung_yan0623 發表於 16-11-13 09:57
回覆 Candice1128 的帖子

sixth form轉校好普遍架,更上一層樓嗎

請問A*比例相差幾多個%才值得轉校?

作者: Kai12345678    時間: 16-11-13 10:45

3b 發表於 16-11-13 10:26
請問A*比例相差幾多個%才值得轉校?

我覺得Alevel成績好難參考, 因為可能很多海外學生轉過去所以成績很好.

作者: brother4    時間: 16-11-13 11:28     標題: 回覆:sixth form 轉校

Cardiff 一樣靠外地生才top school

作者: DKmum    時間: 16-11-14 00:57

etoile 發表於 16-11-11 16:32
有時間上嚟分享下你sch visit 嘅所見所聞!我哋大部分都係隔山買牛,你指點下等我哋減少買錯嘅機會! ...

終於送左呀女返宿舍了,今晚打道回港搵錢交學費,宜家一個人在途上,可以慢慢寫返出來同大家分享!

我地轉校有2個原因:要轉男女校同宜家間學校讀得5開心,不是要搵ranking 高嘅學校而轉,所以揀嘅學校不是top school, 我嘅宗旨系要佢愉快學習,寧願她在above average 嘅學校有自信地學習,rather than 在top school 下追逐名次。

今週一共去了四間學校,而我收了很多pm問我考學校的情況,我系呢度答大家,恕不逐一回答了!

作者: DKmum    時間: 16-11-14 01:13

DKmum 發表於 16-11-14 00:57
終於送左呀女返宿舍了,今晚打道回港搵錢交學費,宜家一個人在途上,可以慢慢寫返出來同大家分享!

我地 ...
首先講的是king's Canterbury, 這原先是我們的首選,但現在我們放棄了!
原因是他的校園在遊客區內,Canterbury cathedral 嘅則門與校園連接,其中一間課室嘅窗戶更是對正大街,我可在街上看到學生上課,而sports  centre 距離學校15分鐘,sixth form 宿舍更在校外,每天出入學校、宿舍及打波都均在旅遊區出入,這絕不是我們理想的boarding school 環境,如我沒有school visit 的話便可能中伏了!

但切記每人的要求不同,我們放棄他純粹因為環境, 大家只當作參考便好了!

作者: DKmum    時間: 16-11-14 02:59

第二間是Epsom College

這間學校距離London 大概一小時,交通很方便!學校有2日安排考生考試,我女當日大概50+,2天合共起碼100+,末計算oversea applicants, 所以都頗多人報此校!

考試同其他學校不同,我女考了3份cognitive thinking 嘅paper, 一份考數理,一份系英文另一份推理!

校園很大很美,運動設施很好,而sports centre 會於部分時間對外開放(我猜目的是賺錢及平衡開支)

School tour 學校安排了數位同學帶我們參觀,但由於太多家長,同學仔有點應接不下,坦白說有點走馬看花,亦沒有機會同admission teacher 問問題,其后嘗試要求可否帶我看看science subjects 嘅教室及medical centre, 可惜被婉拒了!感覺學校帶點商業化,而學生面試只有15分鐘,有點流水作業,呀女話老師普通,並沒有聽完她的作答便急急問下一條問題了可能她是第一個,當天還有很多人呢!

但感覺這裏的學生很活潑,每每轉堂有很多學生在校園在走動,下午的時候還有大量學生湧往不同的球場,這是這幾間中最活潑最有人氣的!

他們將所有sixth form 嘅新生,無論day student or boarders 都安排在同一
boarding house, 二人share 一間房,upper six 才single room! 這對我們來說好壞參半!

作者: DKmum    時間: 16-11-14 05:58

DKmum 發表於 16-11-14 02:59

這間學校距離London 大概一小時,交通很方便!學校有2日安排考生考試,我女當日大 ...

展轉已到機場,另外兩間待我回港後再分享吧!

作者: 3b    時間: 16-11-14 12:00

Kai12345678 發表於 16-11-13 10:45
我覺得Alevel成績好難參考, 因為可能很多海外學生轉過去所以成績很好.

所以要睇GCSE成績才可知道師資如何?

作者: 3b    時間: 16-11-14 12:17

DKmum 發表於 16-11-14 05:58
展轉已到機場,另外兩間待我回港後再分享吧!

期待你其餘的分享!

作者: golulu2002    時間: 16-11-14 18:25

My girl just started her lower six in Concord College this Sept. School campus is great and lots of facility. This school has lots of Asian mainly from Singapore and Malaysia, of course also has lots of Chinese and HK student too. But the academic is very good. It is more like an international school then a boarding school.

I think the most important goal for sixth form student is to get the best A level result. And this school every year has 15% of student get into Cambridge and Oxford. So you can consider
作者: etoile    時間: 16-11-14 19:11

DKmum 發表於 16-11-14 01:13

Deleted
作者: DKmum    時間: 16-11-15 15:20

DKmum 發表於 16-11-14 02:59

這間學校距離London 大概一小時,交通很方便!學校有2日安排考生考試,我女當日大 ...

第三間是dauntsey's college

這間學校位於Wiltshire, 近Devices, 位置比較偏辟,距離倫敦大概2小時車程。坦白説,初到這裡真是想盡快離開,因為方圓百里,人跡牟見,巴士往小鎮班次亦很疏,交通不方便!但學校提供機場接送,另每週亦安排校巴往小鎮買日用品!

參觀完學校後,感覺亦完全改觀!學園設計很有心思,很有特色,設備亦很完善!老師同學很友善,很caring, canteen 食物很好吃!另宿舍,common room 亦很大很舒適,部分房間還有獨立浴室呢!

作者: DKmum    時間: 16-11-15 15:36

DKmum 發表於 16-11-15 15:20
第三間是dauntsey's college

這間學校位於Wiltshire, 近Devices, 位置比較偏辟,距離倫敦大概2小時車程 ...

最後一間是Clifton college

這間學校位於Bristol, 距離倫敦大概2小時車程。學校交通很方便,有巴士直往市中心,不用出入撘的士!而這屬於大學,校園非常大,設備齊全亦有很多課外活動!

考試當日的安排很清楚亦很妥善,反映這間學校行政很不錯!呀女要考3份試卷,還要見三位不同老師,反映學校較selective, overall 感覺不錯!

宿舍房間一般,但我女話食物很難食,所以覺得這校普通!所以家長同學生嘅選擇條件完全不一樣,要同佢慢慢分析每間學校嘅好與壞。Anyway, 都要睇學校收5收,除king's 地理環境外,這三間都可以考慮!

如上純屬分享,如家長們對以上學校有任何意見,歡迎交流!

作者: 英子    時間: 16-11-15 17:51

DKmum 發表於 16-11-15 15:36
最後一間是Clifton college

這間學校位於Bristol, 距離倫敦大概2小時車程。學校交通很方便,有巴士直往市 ...

多謝分享所見所聞,好有參考價值

作者: etoile    時間: 16-11-15 19:51

DKmum 發表於 16-11-15 15:36

Deleted
作者: saamama    時間: 16-11-16 10:55

DKMum, 謝謝你的分享!很有參考價值。
作者: cyhp    時間: 16-11-16 13:47

Thanks DKMum,開始有D擔心😰
作者: wloi    時間: 16-11-16 17:35

我今日都仲係英國,今日細女生日,一陣放學接細女,再等埋大女放學,一家去慶祝生日,聽日返香港
我地揀學校,同兩年前的criteria好唔同。第一成績唔可以太差,因為始終要報大學。二來要少香港同中國同學,第三要單人房。

我地英國只報兩間。

St Catherine's, Bramley
係一間細校,學生少,不過校園亦小。我女有兩個香港同學讀緊,所以對學校有一定認識。我女個級現有三個香港人,三個大陸人。中六會再收一批學生。去到見到Sixth form centre都ok,但一定要同人share 房。本來都無特別抗拒,不過去完另一間就改觀。

St Mary's, Calne
校長係美國人,個Style好爽快,無英國人的轉彎枺角。admission同我地講,中六最多收5,6個,因為少人走。我地去當日,仲有個鬼妹來interview.我女話校長的問題好尖銳,半個鐘的interview,死好多腦細胞,跟住做左份數學卷,係中六程度。全校 80%都係寄宿生admission話全校非英國學生係10%,佢地唔會多收international student.

Sixth form centre 3年前起好,每位學生都有單人套房。學校少學生,不過校園唔細。
admission話要等我女出左mock成績,先會決定有無offer.

我女在原校,最死黨的都係日校的鬼妹,亦係佢最唔捨得的地方。如果唔係學校逐步轉IB,佢未必轉校,因為有成班朋友。咁既然決定要轉校,就要搵佢會讀得最自在的學校

作者: saamama    時間: 16-11-16 17:50

回覆 wloi 的帖子

萬一今次未能如願入心儀學校,不會再搵其他?
作者: etoile    時間: 16-11-16 19:56

wloi 發表於 16-11-16 17:35
我今日都仲係英國,今日細女生日,一陣放學接細女,再等埋大女放學,一家去慶祝生日,聽日返香港
我地揀學 ...

Deleted
作者: wloi    時間: 16-11-16 20:20

etoile 發表於 16-11-16 19:56
St Mary Calne sixth form我囡當年響香港考,12月底admission test成績因為biol比較差,俾conditional offe ...
宜家讀緊個間都有6個exeat. 學校話會有車去reading 火車站。到時可以搭火車去oxford guardian到。我女話exeat可以離開學校抖下氣,唔錯。
作者: wloi    時間: 16-11-16 20:22

saamama 發表於 16-11-16 17:50
回覆 wloi 的帖子

萬一今次未能如願入心儀學校,不會再搵其他?
我有一間唔係在英國的sixth form已經收左,成績要求無咁高,呢間係後著
作者: saamama    時間: 16-11-16 20:39

回覆 wloi 的帖子

有後著就好!想請教:如果學校出conditional offer, 是否也要俾一個學期留位費?
如果GCSE唔達要求,如何退回留位費?

作者: wloi    時間: 16-11-16 22:10

saamama 發表於 16-11-16 20:39
回覆 wloi 的帖子

有後著就好!想請教:如果學校出conditional offer, 是否也要俾一個學期留位費?
收幾多留位費,每間學校唔同,不過通常都一個學期學費。成績唔達標,所有學校都會全數退回。自己唔去,就無錢退。
作者: saamama    時間: 16-11-16 22:35

回覆 wloi 的帖子

明白了,謝謝!
作者: DKmum    時間: 16-11-19 22:55

好高興,雖然d學校12月先出offer, 其中一間已出email 通知獲取錄!
作者: SaSaMummy    時間: 16-11-21 00:17

咁早有結果!恭喜曬!
如果Six Form 新班吾多,有些學校得十個八個位。大家都中六,大個仔,大個女,新生同舊生之間磨合要時間。會否有困難?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5