教育王國

標題: 小一面試班 [打印本頁]

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-3 08:13     標題: 小一面試班

小兒依家k2,性格慢熱、缺乏自信,但如果warm up左或者熟左會好活躍好多野講,想搵一啲小一面試班俾佢,最主要係俾佢有心理準備,有個概念,加強思維、講故事、同群體遊戲,請問大家有冇介紹?

太學術唔需要,最主要俾啲信心佢,因為我見好多都話會好嚴、又恐嚇個小朋友、又會話個小朋友點點點打擊佢自信,好怕呢種

Thank you

作者: Pigmama1012    時間: 16-11-3 10:55

好多名幼生去nice / wise studio, jolly Jupiter, jolly learning.  你online 用key words 揾下「面試班小一教育王國」,好多用家意見。

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-3 12:33

Pigmama1012 發表於 16-11-3 10:55
好多名幼生去nice / wise studio, jolly Jupiter, jolly learning.  你online 用key words 揾下「面試班小 ...

呢幾間我都有search過,好壞參半,好似好公式化好嚴肅,驚小朋友怕左,未必係我想要類型,想知仲有冇其他

多謝

作者: ritachan2012    時間: 16-11-3 14:15

曾在以上三家其中上過1年,是很公式化的,老師一天6/7堂,一至六,愛心沒ga。主要是模拟以前的面試環節,如聽故事做工作紙、一對一問問題、玩合作游戏、提醒一些細節(坐姿、聲線)。 但又不至於好嚴、恐嚇小朋友... 不過到了真正面試時,老師一天要見幾百個小朋友,半小時一組,連續8小時,應該也很難熱情,或者可以讓小朋友有個心理準備。

我當初選這家"大校"主要覺得老師見的學生sample較大,收風容易D,同時參加下他們所謂幾百人規模的mock interview(有所謂排名的),讓自己大概心裡有數小朋友在同年的位置(尤其是kg評語相對寬容),到了真面试时不至于有太大落差。

如果您下不定主意,不要一次過交太多堂$,或問清楚是否可以轉老師。但老實講,很多人已經報了全期,這時候週六、日班應該都几滿。
作者: mytambb    時間: 16-11-3 14:20

zoeyimmy 發表於 16-11-3 12:33
呢幾間我都有search過,好壞參半,好似好公式化好嚴肅,驚小朋友怕左,未必係我想要類型,想知仲有冇其他
...

Leo sir (#曲線要講明)

作者: thousandtwinkle    時間: 16-11-3 14:45

回覆 zoeyimmy 的帖子

已經PM你
作者: thousandtwinkle    時間: 16-11-3 14:45

mytambb 發表於 16-11-3 14:20

Leo sir
我女都係跟LEO SIR學~
作者: ozduckie    時間: 16-11-3 16:46     標題: 引用:Quote:mytambb+發表於+16-11-3+14:20+本帖

原帖由 thousandtwinkle 於 16-11-03 發表
我女都係跟LEO SIR學~
我覺得Leo sir 係最勁的面試班 (反面), 竟然公然話有100個學生入左YW second in,甘即是每五個YW second in 的小朋友就有一個上過Leo sir? 不可能吧?

作者: Lu324    時間: 16-11-3 17:30

ozduckie 發表於 16-11-3 16:46
我覺得Leo sir 係最勁的面試班 (反面), 竟然公然話有100個學生入左YW second in,甘即是每五個YW second in ...

朋友like fb, 我見到。我都好surprise 五中一咁勁

作者: 咪臣    時間: 16-11-3 18:42

我覺得Leo sir 係最勁的面試班 (反面), 竟然公然話有100個學生入左YW second in,甘即是每五個YW second in ...

呢條友吹水就最叻!唔好再害人!佢所有所謂「貼士」其實都係上網搵。不如係度問「用家」仲好!至少唔會畀人老點!(emoji)

作者: tinaxxy    時間: 16-11-3 18:47     標題: 回覆:小一面試班

講真,面試班冇用。真嘅睇當時各方面因素,也有運氣成份。面試班補的不是小朋友的底,補的是家長的心。

作者: mytambb    時間: 16-11-3 20:31

tinaxxy 發表於 16-11-3 18:47
講真,面試班冇用。真嘅睇當時各方面因素,也有運氣成份。面試班補的不是小朋友的底,補的是家長的心。

...

同意呃錢成份居多 特別lex sir

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-4 00:10

...

其實學術方便我係寧願自己補,只係想佢知道group in時間要點做同玩乜野,同埋增強下信心

作者: Felix223    時間: 16-11-4 00:47

...

Marketing + package.
多少多謝d傳媒吹捧,又大把家長buy ,咪愈來愈多呢D搵錢商機,貴貴都有人報不過我唔buy.

作者: Hopeforb    時間: 16-11-4 01:07

我情願去wise studio/ Ms K/ 苗教育,都唔會去Leo sir, 一未吹水,欠經驗,感覺好浮誇
作者: LittleButter    時間: 16-11-4 01:19

沒可能吧!我認識至少十個入到的,也没有上過他的面試班。堅。。。流料!
作者: retriever    時間: 16-11-4 07:31

zoeyimmy 發表於 16-11-3 08:13
小兒依家k2,性格慢熱、缺乏自信,但如果warm up左或者熟左會好活躍好多野講,想搵一啲小一面試班俾佢,最 ...

唔駛去面試班:

想學社交俾細路去公園playground同其他細路玩下。自己企埋一邊,記著未到細路間大打出手,最好袖手旁觀!

想學自信去參加多d豬肉獎,唔駛哂錢上培訓班架,最緊要多d參加,多d鼓勵。

作者: retriever    時間: 16-11-4 07:37

Felix223 發表於 16-11-4 00:47
Marketing + package.
多少多謝d傳媒吹捧,又大把家長buy ,咪愈來愈多呢D搵錢商機,貴貴都有人報 ...

主要係呢代普遍富裕,家長手鬆。

基本上within某個magic no,  家長都願意俾,求安心,幫食維他命。 爸爸求耳根清靜,亦願意支持。

作者: sunnymama2    時間: 16-11-4 07:57     標題: 回覆樓主:

大家知Chxx Sxr ,又點呢?

作者: lui    時間: 16-11-4 08:01

LittleButter 發表於 16-11-4 01:19
沒可能吧!我認識至少十個入到的,也没有上過他的面試班。堅。。。流料! ...

Saw he claims 83% of the gals get in DGJS second in. I doubt .

作者: siden    時間: 16-11-4 08:36

我建議你去上。

揾間口裨ok的

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-4 09:17

siden 發表於 16-11-4 08:36
我建議你去上。

揾間口裨ok的

我知都係得一、兩間,請問有冇提議?

作者: eeie    時間: 16-11-4 15:07

sunnymama2 發表於 16-11-4 07:57

未去過但之前睇佢已覺「騎呢」

作者: eeie    時間: 16-11-4 15:14

唔記得係L sir定 C sir, 班家長1st in前一齊book間酒店房準備,聽到都覺得怪怪地

作者: Monosaru    時間: 16-11-4 15:27

zoeyimmy 發表於 16-11-3 08:13
小兒依家k2,性格慢熱、缺乏自信,但如果warm up左或者熟左會好活躍好多野講,想搵一啲小一面試班俾佢,最 ...

其實有閱讀習慣,能讀出大量中文及英文句子,咁就成功,唔駛上面試班

作者: dereklg    時間: 16-11-4 15:38

個人意見。
咁細個,唔好上雞精斑;應該教他從從生活中學習,學習忠於自己,唔好咁快去學背答案。
聽過有教古怪事情,例如問佢中意食咩野水果,唔可以答橙,蘋果, 香蕉,要答 blueberry, 勁 d 威水 d 掛。

說到尾,應該冇咩父母想制做一個為了滿足面試而失去自我的小朋友吧 ?!

作者: kkqueendom    時間: 16-11-4 15:44

我也不贊成上面試班,多d鼓勵小朋友,俾佢多些信心
作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 15:44

retriever 發表於 16-11-4 07:37
主要係呢代普遍富裕,家長手鬆。

基本上within某個magic no,  家長都願意俾,求安心,幫食維他命。 爸爸 ...
完全認同!!同拜文昌一樣...

作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 15:47

開BB學爬班 / 學行姿勢班,呢門生意唔知有冇得做呢??
作者: zoeyimmy    時間: 16-11-4 15:55

dereklg 發表於 16-11-4 15:38
個人意見。
咁細個,唔好上雞精斑;應該教他從從生活中學習,學習忠於自己,唔好咁快去學背答案。
聽過有教 ...

乜依家啲面試班仲係咁老土架?(emoji)

我想佢學下group play同team work咋

學術嘅野,我都同大家諗法一樣,唔會好得過屋企同學校教,冇諗過要背model answer 喎

作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 16:03

zoeyimmy 發表於 16-11-4 15:55

點會GROUP PLAY 咁簡單...當小朋友發覺自己不及他人時,會否更大打擊呢???

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-4 16:09

Monosaru 發表於 16-11-4 15:27
其實有閱讀習慣,能讀出大量中文及英文句子,咁就成功,唔駛上面試班

最近幾年都係group interview 多,我相信單一閱讀,認字已經未能滿足入2nd in要求

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-4 16:11

HK-MAN 發表於 16-11-4 16:03
點會GROUP PLAY 咁簡單...當小朋友發覺自己不及他人時,會否更大打擊呢???

唔明,可唔可以詳細小小?

係咪唔上面試班,直接interview衰左個小朋友會冇咁hurt咁解?

作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 16:25

zoeyimmy 發表於 16-11-4 16:11
唔明,可唔可以詳細小小?
我意思group play,真係玩就冇所謂...但面試班果類group play 係有目的既play 跟本就係一種訓練唔係play 黎.
作者: zoeyimmy    時間: 16-11-4 17:07

HK-MAN 發表於 16-11-4 16:25
我意思group play,真係玩就冇所謂...但面試班果類group play 係有目的既play 跟本就係一種訓練唔係play 黎. ...

你說中了重點,請問點樣可以喺屋企做到有訓練嘅group play?呢點我困惑不解,請指教

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-4 17:11

真心想請教一啲用家,上完邊間覺得好、覺得有用,或者邊間唔好、點樣唔好法。

請俾意見

作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 23:13

zoeyimmy 發表於 16-11-4 17:07
你說中了重點,請問點樣可以喺屋企做到有訓練嘅group play?呢點我困惑不解,請指教
...
角色扮演...攞啲公仔,玩具...一齊扮. 例如:小朋友就扮佢班主住,你及公仔就扮佢既同學....比小朋指揮..你跟公仔既溝通,做啲反面野,等小朋友批評你錯既地方..(當然你要做得生動投入啦).

作者: dereklg    時間: 16-11-4 23:20

zoeyimmy 發表於 16-11-4 15:55

根本平時返幼稚園,小朋友係夠投入既一早就係日日都 team work /group play架啦。

好多野只要跟平時節奏學習就得架啦。

呢家 d 人連 team work 都話要特登上課專修,........上堂上到好似病態咁.就來連點樣食飯食得夠快都要特登搵專家上課教導.....都係果句嬴在xx前累事

作者: Felix223    時間: 16-11-4 23:24

dereklg 發表於 16-11-4 15:38
個人意見。
聽過有教 ...

作者: ^GGmami^    時間: 16-11-4 23:29

dereklg 發表於 16-11-4 23:20
根本平時返幼稚園,小朋友係夠投入既一早就係日日都 team work /group play架啦。
...

不能同意更多

作者: 邪留丸ha    時間: 16-11-5 06:30     標題: 回覆樓主:

有d面試班都係混水摸魚,根本冇料到,但勁多宣傳,個個走去報,開個話xxxxx sir 小一面試交流群組
實質係度賣廣告,得閒就sendd乜班物班資料,家長問佢野選擇性地答,但多數都係唔答,我心唸,答左你,我仲洗做生意咩

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-5 10:29

邪留丸ha 發表於 16-11-5 06:30

有d面試班都係混水摸魚,根本冇料到,但勁多宣傳,個個走去報 ...

有同感,所以希望收集下用家意見,請問你係咪都有經驗?

作者: 邪留丸ha    時間: 16-11-5 17:30

zoeyimmy 發表於 16-11-5 10:29
有同感,所以希望收集下用家意見,請問你係咪都有經驗?

其實冇經驗,不過聽朋友講,自己都有入個交流group真係廣告group,冇乜交流可言

作者: Felix223    時間: 16-11-5 17:48

邪留丸ha 發表於 16-11-5 17:30
其實冇經驗,不過聽朋友講,自己都有入個交流group真係廣告group,冇乜交流可言
...

我都覺得係,似廣告group 多d。

作者: 邪留丸ha    時間: 16-11-5 18:27

Felix223 發表於 16-11-5 17:48
我都覺得係,似廣告group 多d。

你知我講邊個?

作者: Felix223    時間: 16-11-5 18:40

邪留丸ha 發表於 16-11-5 18:27
你知我講邊個?

敝!我估估吓知邊個 ,我唔太buy

作者: 6903658    時間: 16-11-5 18:52

雖然好多家長都不願意承認,但係今年很多例子係資質差唔多的情況下,有返面試班的考小一成績好過好多冇返面試班的小朋友。所以,真覺得這是考小一這個遊戲的可笑與無奈之處。所以,我都勸諭我的同事俾小朋友返面試班。
作者: zoeyimmy    時間: 16-11-6 00:50

6903658 發表於 16-11-5 18:52
雖然好多家長都不願意承認,但係今年很多例子係資質差唔多的情況下,有返面試班的考小一成績好過好多冇返面 ...

我都因為睇過好多人係咁,而想睇睇面試班。但無奈好多唔buy嘅人會覺得係怪獸,但係面試只得一次機會,唔想到時無offer時先後悔

作者: kkcnine    時間: 16-11-6 03:09

邪留丸ha 發表於 16-11-5 06:30

有d面試班都係混水摸魚,根本冇料到,但勁多宣傳,個個走去報 ...

出名同機構形式的下下都計錢!你問問題永遠答你最面個層答案,如first in/second in過去in 過乜,有答同無答無分別!要你再俾錢上course 先再話你知!

作者: ritachan2012    時間: 16-11-6 07:41

回覆 6903658 的帖子

其實報面試班的家長普遍比較認真, 揼本對待考小一這件事. 除了你見到的面試班, 可能幼稚園選擇又高D.再加中英數音體及Ek fans...最後加少少運氣, 小朋友出線機會大咗, 好似簡單比較是面試班的功勞. 在今時今日, 要頂得住不上的"peer pressure" 不容易.k2 開始大家都話沒上, 過幾個月人人都上, 好容易動搖. 畢竟沒有太多人願意將自己小朋友take risk, 直至有真的interview 考驗實力(assume 音小,GT,logos都要k2尾). 如果小朋友不是太抗拒, 花D錢免得自己及另一半有0.000001%機會後悔.
有D大機構是有2nd/3rd in 專班嘅, 收費有D同正常堂一樣, 也有D近千元一堂. 到了那一刻,通常D父母都會毫不猶豫再look 爆張card...again 但求心安...

作者: ritachan2012    時間: 16-11-6 07:44

仲有D mummy 唔敢俾daddy 知咁貴, 自己啃咗, 真是世上只有媽媽好
作者: lui    時間: 16-11-6 08:26

ritachan2012 發表於 16-11-6 07:44
仲有D mummy 唔敢俾daddy 知咁貴, 自己啃咗, 真是世上只有媽媽好

肯定有很多。

作者: ivypooh    時間: 16-11-6 09:26     標題: 回覆:小一面試班

上一個堂嘅時間,不如陪佢去公園玩or圖書館睇書仲實際,學嘅嘢仲多

作者: MiiL    時間: 16-11-6 10:18

曾經俾過小朋友join 以上所講其中一間出名的面試班,上足一年,但越上越唔對路。老師流水作業式教學,無heart 都明白,教小朋友時事,其實只係自己讀一次工作紙,小朋友出到嚟完全吸收唔到...

到自己另一小朋友,完全無上面試班,只由小教多看書,so far 報3間,全部有second in... 所以結論都係靠自己....慳返啲錢買書好過...

作者: GGGGG_B    時間: 16-11-6 10:45     標題: 回覆:zoeyimmy 的帖子

面試班有一定的好處,小朋友面對咁多陌生老師,地方,都會有半點恐懼不安,如果上面試班可以讓小朋友知道更多模式(內容不一定100%一樣,當然有學校係會連續2年同一條試題),咁樣小朋友入到去面試都無咁驚,有D“渣拿”喺手

作者: LinusYip    時間: 16-11-6 14:21     標題: 回覆樓主:

去公園玩同面試班我兩樣都有做
去公園會學習小朋友之間既溝通方法
去面試班喺想小朋友適應面試既模式,同對大人既溝通
其實兩者都有好處

當然,如果時間或金錢方面有concern,就要計算一下

如果面試班質素唔好,當然也沒太大作用,但可以選擇些好的

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-7 00:01

ritachan2012 發表於 16-11-6 07:41

其實報面試班的家長普遍比較認真, 揼本對待考小一這件事. 除了你見到的面試班, 可能 ...

Agree

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-7 00:04

GGGGG_B 發表於 16-11-6 10:45
面試班有一定的好處,小朋友面對咁多陌生老師,地方,都會有半點恐懼不安,如果上面試班可以讓小朋友知道更 ...

Agree,正正是我想讀面試班嘅原因

講真,我唔係target咩神校,但我所target嘅係一啲比較早interviews嘅學校,小朋友冇咩機會warm up

作者: bubuG    時間: 16-11-7 07:59

我自己覺得有d用,俾小朋友有d心理準備,當然老師都好重要。同一個centre ,也有好老師和冇咩料老師。

作者: GGGGG_B    時間: 16-11-7 08:36     標題: 回覆:zoeyimmy 的帖子

係呀,有小朋友都好需要“安全感”,當清楚知道入去嘅流程時,都會少左恐懼,同埋較有自信,老師問起來,反應都快D

作者: tingtingword    時間: 16-11-7 08:50     標題: 回覆:小一面試班

利申,我女有上面試班

我join目的好簡單,有group play,畫下野玩下玩具,學下同其他小朋友相處,開開心心就上完一堂。論面試成效,唔知有無用,但一定無害。

學術上有另外上堂,都有去公園玩,圖書館等等地方,只係每星期加插75分鐘上面試班而己

作者: fatchoibaby    時間: 16-11-9 18:06

tingtingword 發表於 16-11-7 08:50
利申,我女有上面試班

我join目的好簡單,有group play,畫下野玩下玩具,學下同其他小朋友相處,開開心心 ...
我想問下,我問過各大面試班都係以廣東話上堂,但係直私小學都係以英文/普通話面試,咁面試班學到d野咪又要到時轉返英文?
作者: sophiali_mama    時間: 16-11-9 18:11

我都覺得係,眼見好多有上面試班的有不同熱門學校2nd, 3rd in, 其實 in 左咁多間, 自覺真係要技巧
作者: olivia601    時間: 16-11-13 16:06

fatchoibaby 發表於 16-11-9 18:06
我想問下,我問過各大面試班都係以廣東話上堂,但係直私小學都係以英文/普通話面試,咁面試班學到d野咪又要 ...

我小朋友in咗5間,得最尾嗰間有second in,跟住就嗱嗱聲幫佢報咗面試班,因為時間緊迫,所以上得4堂,每堂1小時,然後叫佢重點教佢考嗰間學校second in嘅技巧,仲要話明比佢知係英文面試,叫佢用英文教佢。依家收到信,學校收咗嘞,個心都定哂,所以面試班有無用,我真係唔知,如果真係用$1000而幫到小朋友,咁咪有用囉。

作者: Avig    時間: 16-11-13 16:15

olivia601 發表於 16-11-13 16:06
我小朋友in咗5間,得最尾嗰間有second in,跟住就嗱嗱聲幫佢報咗面試班,因為時間緊迫,所以上得4堂,每堂1 ...
congratulations = money well spent.
作者: tingtingword    時間: 16-11-13 22:22     標題: 引用:Quote:tingtingword+發表於+16-11-7+08:50+

原帖由 fatchoibaby 於 16-11-09 發表
我想問下,我問過各大面試班都係以廣東話上堂,但係直私小學都係以英文/普通話面試,咁面試班學到d野咪又要 ...
上面試班係感受個考試模式,學下技巧,同語言完全無關係。除非有model answer背定答案,否則點都要小朋友運用腦袋作答。

作者: aztecs    時間: 16-11-13 22:30     標題: 回覆樓主:

睇小朋友性格,見人唔怕醜多野講,可以唔使上,但怕醜慢熱型是一定有用

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-11-14 14:01

今年,有朋友安排兩個出名既面試班俾小朋友上,上面試班評語好好,一致睇好考名校或神校,但係考直資/私小都差不多全軍覆沒。亦有另一朋友無安排小朋友上面試班,反而有幸入到2nd & 3rd interview,宜家等收 offer 結果。上唔上面試班都係睇吓家長點睇。
作者: Danrice    時間: 16-11-14 14:25

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

嘩, 咁你朋友打擊應該好大, 一心以為俾咗錢, 個小朋友又有 good comments 應該無死...

不過真係要講運氣, 緣份, 可能對手太強/果日表現緊張...

總之, 大家平常心, 考到未必一天光晒, 考唔到玩到出年開學前自有上天安排.

作者: vpo0615    時間: 16-11-14 16:11

Danrice 發表於 16-11-14 14:25

嘩, 咁你朋友打擊應該好大, 一心以為俾咗錢, 個小朋友又有 good comments 應 ...
我覺得係希望越高, 失望越大.

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-11-14 18:13

回覆 Danrice 的帖子

對!朋友打擊好大,朋友一向覺得面試班有用,鼓勵好多人上。點知!原來自己小朋友上完後對考小一無幫助,浪費好多時間及金錢。我就一向鼓勵自己教,無上面試班,所以無俾佢影響,反而,我自己小朋友舊年多 offer。
作者: fatchoibaby    時間: 16-11-15 18:35

HappyCheerBaby 發表於 16-11-14 18:13
回覆 Danrice 的帖子

對!朋友打擊好大,朋友一向覺得面試班有用,鼓勵好多人上。點知!原來自己小朋友上 ...

唉,唔上又怕出 result 後悔!

如果上完都考唔到,就對小朋友能力更加懷疑。

兼且揾間好既面試班,好難!

我仲掙扎緊

作者: creambun    時間: 16-11-15 18:49

上過上述某間,原則上只會指出小朋友有咩問題要改善,但從來冇實則行動幫助小朋友改善問題,每星期只是按課程上堂,課程徧深,小朋友未必完全吸收到,除非自己回家再教再跟!但是如果要我做咁多,咁為什麼每堂比咁多$上堂?我原意想老師可改善小朋友害羞,細聲,冇自信,被動等問題,不過,上完咁多堂依然冇改善!
作者: retriever    時間: 16-11-15 19:03

fatchoibaby 發表於 16-11-15 18:35
唉,唔上又怕出 result 後悔!

如果上完都考唔到,就對小朋友能力更加懷疑。

所以爸爸話呢d係掩口費。

上左以後唔駛後悔無野講!

少少錢,值得俾既

作者: zoeyimmy    時間: 16-11-15 20:54

creambun 發表於 16-11-15 18:49
上過上述某間,原則上只會指出小朋友有咩問題要改善,但從來冇實則行動幫助小朋友改善問題,每星期只是按課 ...

即係L sir or C sir?

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-11-16 08:40

creambun 發表於 16-11-15 18:49
上過上述某間,原則上只會指出小朋友有咩問題要改善,但從來冇實則行動幫助小朋友改善問題,每星期只是按課 ...
基本上,面試班針對小朋友答題技巧,少D針對改善小朋友自信心、內向性格及聲線問題。有個同學仔媽咪跟我講,有自信心既小朋友上面試班會越做越好,無自信心又內向既小朋友越上越差,甚至會變得經常發脾氣。所以,上小一面試班都係睇小朋友受唔受!
作者: creambun    時間: 16-11-16 09:09

其實答題技巧也包括如何表現出自信地去答問題,例如眼望老師,笑容,充足聲線,完整句子,主動舉手答問題,跟老師說再見丶謝謝等!這些看似很基本又係人都知要做嘅基本功夫,其實小朋友可以點教㸃提佢都唔肯做!而我相信是基於小朋友唔夠自信同怕醜而造成!面試班老師每星期也在評語提出以上問題,但從來沒有在課堂上引導小朋友去克服這些問題,因為,根本在課堂內,有指定課程要教要做,用意只是讓小朋友接觸不同的問答形式,答得唔好,只寫在評語,要改善都是交番比父母處理,我日日對住自己小朋友,好清楚佢不足之處,但就是找不到方法改善,以為上面試班老師有能力處理,才不是呢!
作者: chuchu226226    時間: 17-9-21 00:51

olivia601 發表於 16-11-13 16:06
我小朋友in咗5間,得最尾嗰間有second in,跟住就嗱嗱聲幫佢報咗面試班,因為時間緊迫,所以上得4堂,每堂1 ...

可以pm我你上邊間面試班嗎?thx

作者: szelau123    時間: 17-9-21 07:55     標題: 回覆樓主:

有時間,有閒錢咪去玩下囉…

作者: ChocoMilk33    時間: 17-9-21 09:13

fatchoibaby 發表於 16-11-9 18:06
直私小學主要面試語文為廣東話,再輔以英文/普通話問題。

作者: Nateric    時間: 17-9-21 14:04

sunnymama2 發表於 16-11-4 07:57

佢個女讀邊間?就知佢train人有冇一手

作者: ChocoMilk33    時間: 17-9-21 14:07

Nateric 發表於 17-9-21 14:04
佢個女讀邊間?就知佢train人有冇一手
邊間??

作者: Nateric    時間: 17-9-21 14:09

ChocoMilk33 發表於 17-9-21 14:07
邊間??

我想知

作者: bktcc    時間: 17-9-26 12:44

請勿在版面留下 pm/email 或 索取資料 相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5