教育王國

標題: 2017 non jupas 入來傾傾啦 [打印本頁]

作者: wesleypiano    時間: 16-11-6 06:15     標題: 2017 non jupas 入來傾傾啦

大家仔囡開始申請未?如報 hku law, 大約要咩成績?

作者: bforbtec    時間: 16-11-6 08:49

alevel  conditional offer

hku law 2016收生

不面試, 不太懂中文的, 3A*

面試,2A*2A

CU LAW 2016

面試的, 1A*2A

作者: yoyo2103    時間: 16-11-6 10:31

HKU 2016 conditional offerBBA (LAW)  3A*1A
LLB & BA (LAW)2A*2A

作者: mahmah    時間: 16-11-7 16:38

點解會有3A*1A 或 2A*2A , 考4 科? 唔係AL只考3科咩?
因唔熟識A-L, 唔好見怪.
作者: Shootastar    時間: 16-11-7 17:25

How about IB score for LLB and BBA (Law) for 2016?
作者: bforbtec    時間: 16-11-7 21:31

2016  IB CU LAW 40/45(HL eng, sl chinese B) ,

如果IGCSE 成績好及 英文+文學1A*1A

38-39 /45 後備都有機會(英基)

港大LAW  39/42

----------------------------------------------------
英國alevel 學校制度, 通常

year 12 讀4科, year 13 3科

但排名高的中學, year 13 會建議讀4科最少,

英國大學offer  出3科,

hku/cu law school 見你4科, 通常出3科offer

見你5科, 則出4科offer  

保留學生讀5-7科alevel 的權利

如果7科的alevel, 就是triple maths

(18科edexcel maths 砌三科maths + 再加4科)
作者: kswong37    時間: 16-11-7 21:53

想請教港大和科大工程IB收幾分?
作者: kswong37    時間: 16-11-7 21:56

想問吓港大和科大工程IB收幾多分?
作者: wesleypiano    時間: 16-11-8 00:38

City u law 咁又點呢?

作者: wesleypiano    時間: 16-11-8 00:39

bforbtec 發表於 16-11-6 08:49
alevel  conditional offer

hku law 2016收生

Hello,呢D數據係邊度可以揾到?tks!

作者: wesleypiano    時間: 16-11-8 00:41

Hku有邊科比較易入? 一定需要personal statement?聽講DSE唔使ps?係嗎?

作者: hkparent    時間: 16-11-8 03:18     標題: 引用:Quote:bforbtec+發表於+16-11-6+08:49+ ale

原帖由 wesleypiano 於 16-11-08 發表
Hello,呢D數據係邊度可以揾到?tks!
我都想知,是否個別例子?因我知有人IB Eng B 入到HKU Law。

作者: jui    時間: 16-11-8 21:52

kswong37 發表於 16-11-7 21:53
想請教港大和科大工程IB收幾分?
35-36
作者: kswong37    時間: 16-11-12 23:18

回覆 jui 的帖子

港大是否收得高過科大?
作者: brother4    時間: 16-11-13 00:31     標題: 回覆:wesleypiano 的帖子

好似文物保護/社會工作

作者: TracyChanYip    時間: 16-11-13 12:40

kswong37 發表於 16-11-12 23:18
回覆 jui 的帖子

港大是否收得高過科大?

睇下讀咩科!!! BBA 可能UST 好少少, 但係其他科 in general 都係HKU高D, 同埋有好多科HKU都要睇英文要有4-5先收

作者: kswong37    時間: 16-11-13 22:12

回覆 TracyChanYip 的帖子

Thanks
作者: smartyou    時間: 16-12-29 20:36

HKU Personal Statement required maximum 6000 characters.
其實寫幾多至為之「適中」?一半? 其實寫咁多究竟有冇人睇?
作者: Ruby1219    時間: 16-12-29 21:33

smartyou 發表於 16-12-29 20:36
HKU Personal Statement required maximum 6000 characters.
其實寫幾多至為之「適中」?一半? 其實寫咁多 ...

我都想知邊度搵到HKU, UST 的non jupas entry requirements. 如果想考Engineering, A level requirement ?

作者: ivyho48143    時間: 16-12-29 21:38

想問下理工放射治療A level 要咩成績呢? 謝
作者: brother4    時間: 16-12-29 23:56     標題: 回覆:2017 non jupas 入來傾傾啦

HKU估要2A1B,UST 估要3A for engineering,  非聯招報理工放射收生很少,AL更少少,不如考慮東華學院放射冶療,最近取得專業認證,如符合資格可成為註冊師,2017年有12個位sssdp,每年有7萬資助。。

作者: Ruby1219    時間: 16-12-30 09:35

brother4 發表於 16-12-29 23:56
HKU估要2A1B,UST 估要3A for engineering,  非聯招報理工放射收生很少,AL更少少,不如考慮東華學院放射冶 ...

Thanks Brother4!

作者: ivyho48143    時間: 17-1-1 11:28

Thanks
作者: alexlui    時間: 17-1-6 14:52

多一間學院提供課程, 中伏機會更大。 要留意香港其實有幾多間醫院提供放射治療師嘅職位, 不是只聽需求有多大。 好多人都講過, 唔夠人唔等於會請人。
作者: etoile    時間: 17-1-7 16:52

Deleted
作者: WeiSB    時間: 17-1-7 19:29

etoile 發表於 17-1-7 16:52
阿囡收到UST offer,要俾一萬蚊留位費!

(emoji)(emoji)(emoji)

作者: WeiSB    時間: 17-1-7 19:30

Congratulation!

作者: SaSaMummy    時間: 17-1-7 20:04

Congratulation !!!
作者: brother4    時間: 17-1-7 20:10     標題: 回覆:etoile 的帖子

好奇,有冇在英國面試?那科?收幾分?

作者: yfchanMa    時間: 17-1-7 20:10

咁幾多號前要你交留位費
作者: etoile    時間: 17-1-12 19:32

brother4 發表於 17-1-7 20:10
好奇,有冇在英國面試?那科?收幾分?

Deleted
作者: etoile    時間: 17-1-12 19:34

yfchanMa 發表於 17-1-7 20:10
咁幾多號前要你交留位費
1月24號前。
作者: DKmum    時間: 17-1-12 19:55

etoile 發表於 17-1-12 19:32
冇面試,chemical eng., 1A2B就得,門檻比想像中低。

恭喜晒,咁你女有個很好的backup plan了!

作者: brother4    時間: 17-1-12 21:25     標題: 回覆:2017 non jupas 入來傾傾啦

亞大朋友有offer,要3A,真係個個要求分不同男仔要求高,靚女要求分可少D

作者: etoile    時間: 17-1-13 00:13

DKmum 發表於 17-1-12 19:55

Deleted
作者: etoile    時間: 17-1-13 00:18

brother4 發表於 17-1-12 21:25

...

Deleted
作者: Band5    時間: 17-1-13 00:37

etoile 發表於 17-1-13 00:18
冇面試,見唔到個貓樣!
不過佢summer有去科大讀過summer course,幾年前又經科大去過IC讀summer course, ...

會唔會pre-u可以低分啲?

作者: etoile    時間: 17-1-13 17:44

Band5 發表於 17-1-13 00:37

Deleted
作者: DKmum    時間: 17-1-13 21:00

etoile 發表於 17-1-13 00:13
係呀,壓力㑹少D。UCAS又全中,下一步就係揀學校。

全中?即Cambridge 都收埋,好勁及羨慕啊!

作者: NanaLi1127    時間: 17-1-13 21:47

回覆 etoile 的帖子

沒有必要交留位費,好似我個仔,浪費了1萬圓.最後還是去了英國讀.
作者: yoyo2103    時間: 17-1-13 22:05

etoile 發表於 17-1-13 00:13
係呀,壓力㑹少D。UCAS又全中,下一步就係揀學校。
恭喜哂,你囡囡好勁呀!留位費可以唔使比啦,IC,Cambrige 甘勁都有offer.
作者: etoile    時間: 17-1-14 14:07

NanaLi1127 發表於 17-1-13 21:47
回覆 etoile 的帖子

沒有必要交留位費,好似我個仔,浪費了1萬圓.最後還是去了英國讀. ...

deleted
作者: etoile    時間: 17-1-14 14:14

DKmum 發表於 17-1-13 21:00

Deleted
作者: WeiSB    時間: 17-1-14 16:02

etoile 發表於 17-1-14 14:14
講真,佢唔算叻,佢舊校一齊去咗英國嗰班同學仔入面就有好多真正叻人,target 醫同law,英國入唔到都會返香 ...

其實以你囡囡能夠拿到cambridge和ICL的conditional offer,所需要嘅成績也可以達到香港神科如醫科的要求,一定唔會輸蝕,祇不過我相信你也希望你囡囡能夠以興趣為先,呢個亦都係我地比兒女們去英國升學其中一個原因。香港家長或學生好多時都會用成績去決定選科,有好成績就離唔開medi或law嘅選擇。

作者: Ruby1219    時間: 17-1-14 16:23

WeiSB 發表於 17-1-14 16:02
其實以你囡囡能夠拿到cambridge和ICL的conditional offer,所需要嘅成績也可以達到香港神科如醫科的要求, ...

確實大部分香港成績top學生/家長都會「自動」揀medicine 或law ,有啲的確係因為小朋友真係有興趣,但有啲係父母一廂情愿甚至威迫利誘,或小朋友盲目追求神科,呢啲做法我真係不敢苟同。

作者: etoile    時間: 17-1-16 14:26

WeiSB 發表於 17-1-14 16:02

Deleted
作者: Ruby1219    時間: 17-1-16 14:35

世界日日在變,遲D先算啦。 << totally agree.

父母做呢行,自小就會引導佢哋向呢個方向走 << My case is the opposite! I told my son not to pursue the same as me in terms of study and career! Hahaha.

作者: brother4    時間: 17-1-16 14:40     標題: 回覆:2017 non jupas 入來傾傾啦

E科一定昰心儀及慈愛之心,E生 常俾病人投訴,賠償,另非禮,攻擊E生新聞常有,最怕不知名末曰病菌,傳染不只E生自己,全家可受感染。。。

作者: kswong37    時間: 17-1-25 22:36

回覆 jui 的帖子

Many thanks!
作者: wesleypiano    時間: 17-1-25 22:59

想問下中大law 咩predicted grade 有interview?or 其實meet 到AAA 任何人都有interview?

作者: yoyo2103    時間: 17-1-26 15:15

wesleypiano 發表於 17-1-25 22:59
想問下中大law 咩predicted grade 有interview?or 其實meet 到AAA 任何人都有interview?
咩PG 就唔知,但AAA係最低要求。
作者: Cai-Jianlin    時間: 17-1-30 00:15

作者: Ruby1219    時間: 17-1-30 00:56

etoile 發表於 17-1-12 19:34
1月24號前。

你最後有冇響UST 留位?

作者: Ruby1219    時間: 17-1-30 00:59

brother4 發表於 17-1-12 21:25
亞大朋友有offer,要3A,真係個個要求分不同男仔要求高,靚女要求分可少D

...

也是Chem Eng? 我諗Chem Eng 比其他傳統Eng 例如 Civil, Mechan, Elec 要求會低d?

作者: brother4    時間: 17-1-30 09:47     標題: 回覆:2017 non jupas 入來傾傾啦

英文。。。講番少少因亞大之前冇任何offers,八月2x號通知收佢,果日有一起上大學,在門外聽要求英文程度看ielts分數,另每間大學ielts分要求是不同的。。。

作者: etoile    時間: 17-1-30 22:42

Cai-Jianlin 發表於 17-1-30 00:15
邊間?

Deleted
作者: etoile    時間: 17-1-30 22:46

Ruby1219 發表於 17-1-30 00:56
你最後有冇響UST 留位
Deleted
作者: Ruby1219    時間: 17-1-30 22:52

etoile 發表於 17-1-30 22:46
俾咗deposit啦。佢今次考mock麻麻,如果公開試都係咁嘅成績,就可以告別康橋同ICL啦。

...

Oh, 咁叫阿囡真係要努力返尐,唔好功虧一簣。

作者: Cai-Jianlin    時間: 17-2-1 01:41

作者: Cai-Jianlin    時間: 17-2-1 01:42

作者: rexmarco    時間: 17-2-1 19:55

wesleypiano 發表於 17-1-25 22:59

是否有predicted grade 就可以email 去心儀大學?

作者: etoile    時間: 17-2-1 20:28

rexmarco 發表於 17-2-1 19:55

是否有predicted grade 就可以email 去心儀大學?
香港嘅大學有聯招,英國都有,叫UCAS,要跟UCAS個system運作。
作者: nintendo    時間: 17-2-1 22:47

rexmarco 發表於 17-2-1 19:55

Predicted grades have to be sent by the secondary school. Not you.

作者: rexmarco    時間: 17-2-3 22:16

nintendo 發表於 17-2-1 22:47
Predicted grades have to be sent by the secondary school. Not you.

即自己唔須要做任何嘢?

作者: brother4    時間: 17-2-4 00:45     標題: 回覆:2017 non jupas 入來傾傾啦

家長去大學聽入學講座及問教授問題

作者: wesleypiano    時間: 17-2-8 00:43

大家有冇任何interview or conditional offer from 三大?

作者: etoile    時間: 17-2-8 15:44

rexmarco 發表於 17-2-3 22:16
即自己唔須要做任何嘢?
你想報用non Jupas報香港嘅大學?咁要自己上心儀大學個網站自己報名,跟返該大學招生程序做。
作者: poonseelai    時間: 17-2-8 20:28

wesleypiano 發表於 17-2-8 00:43
大家有冇任何interview or conditional offer from 三大?

你指那一科?聽聞中大医科三月才面試,HKU medi 一早已面試,亦知人已收中大法律offer

作者: wesleypiano    時間: 17-2-11 01:49

Law!如收唔到刞代表failed?

作者: Lofty    時間: 17-2-12 14:47

回覆 bforbtec 的帖子

如果小朋友成績麻麻,在IB 選math studies ,English B,希望總分高d
請問這個想法可行嗎?
Thanks

作者: Lofty    時間: 17-2-15 16:06

Salami

其實都無target,成績吾好唯有想辦法幫下忙
作者: poonseelai    時間: 17-2-15 17:35

Lofty 發表於 17-2-15 16:06
Salami

其實都無target,成績吾好唯有想辦法幫下忙

30 樓下?之前看過city u 有科目收20+

作者: wesleypiano    時間: 17-2-25 04:14

大家收到CO 未?hku, cityu and Cu?

作者: Taiwaibobo    時間: 17-2-25 18:42

阿女收左HKU offer, 但多數不會讀,想續留英讀大學。她報psychology. 港大只有social science 專psychology. ,中大未出offer. UCAS 就5間有offer.
作者: wesleypiano    時間: 17-2-26 04:48

Taiwaibobo 發表於 17-2-25 18:42
阿女收左HKU offer, 但多數不會讀,想續留英讀大學。她報psychology. 港大只有social science 專psychology ...

Hku 使唔使interview?

作者: Taiwaibobo    時間: 17-2-27 09:14

回覆 wesleypiano 的帖子

不須要。
作者: slamai    時間: 17-2-27 18:31

回覆 Lofty 的帖子

If you choose Eng B, you'll need to choose Chi A.  Will the overall score be maximised? You need to evaluate carefully the pros and cons before making your choices.

作者: malam    時間: 17-3-2 01:02     標題: 回覆樓主:

HKUST理學院已出CO,這是仔的2nd   choice, 是否1st choice 工學院的rejected? 還是大學仍會考慮他工學院的申請呢?

作者: wesleypiano    時間: 17-3-11 03:29

如果成績出左可以non jupas返嚟香港讀,仔女願意返嗎?而父母又想仔女返嗎?好矛盾

作者: Ruby1219    時間: 17-3-11 10:54

wesleypiano 發表於 17-3-11 03:29
如果成績出左可以non jupas返嚟香港讀,仔女願意返嗎?而父母又想仔女返嗎?好矛盾
...

仔女大都想響英國讀,尤其已經在英國讀緊中學的。我作為父母就好矛盾,一方面想佢願望達成,一方面又想佢返香港讀,可以慳好多又可以成日見到佢照顧佢。不過最後應該都係俾佢揀。

作者: brother4    時間: 17-3-11 11:47     標題: 回覆樓主:

真係很多野考慮,本港/外國讀書都難,如budgets,孩子成績,學校要求,將來生活等。

作者: Chole    時間: 17-3-11 15:07

wesleypiano 發表於 17-3-11 03:29
...

由中四揀科、預科、到大學,父母都任我決定,我亦覺得無怨無悔。

到宜家,我會list 出優點缺點,由得小朋友自己選擇。好多事情都有 trade off, 唔會全部著數哂,經濟許可下佢衡量囉!

Oxford open day 我眼見一個香港女仔參觀完dorm 藐爆咀及大叫核突,可能佢嫌殘舊收佢都唔讀呢!

作者: Ruby1219    時間: 17-3-11 15:15

Chole 發表於 17-3-11 15:07
由中四揀科、預科、到大學,父母都任我決定,我亦覺得無怨無悔。

到宜家,我會list 出優點缺點,由得小朋 ...

係呀。 三四年響嗰度讀書同起居飲食嘅係佢,應該俾佢自己決定,做父母分析利弊就夠。
好得意我個仔反而唔鍾意倫敦啲大學太modern, 鍾意Oxbridge 嗰啲有歷史嘅建築。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5