教育王國

標題: 初中補習嗎? [打印本頁]

作者: alhy.love    時間: 16-11-21 23:07     標題: 初中補習嗎?

請問你們的孩子初中有補習嗎?不補習都會有好成績嗎?

作者: KingGor    時間: 16-11-22 03:22

其實我覺得去什麼英皇,現代個D補習無乜作用,私補會有幫助如果簡到個好導師。
作者: miriam    時間: 16-11-22 08:59

真係唔明最好專科專補, 出面好少有大包圍補中學既補習社.
作者: brother4    時間: 16-11-22 11:21     標題: 回覆:初中補習嗎?

初中補習大型果D是talk show多,試下冇妨,買個希望吧!不補習有好成績一定有,各施各法,亞大強項是玩,所以中一成績是全級尾尾,亞大同全級排頭成績同學玩,佢地捉亞大去溫習,住新界每星期去causeway bay果間圖書館溫習!由排近200位升至50名內,每事有可能的。(又用亞大舉例子)

作者: sharonslng01    時間: 16-11-22 11:36

alhy.love 發表於 16-11-21 23:07

我初中冇補習
淨係買練習做

作者: alhy.love    時間: 16-11-22 13:04

sharonslng01 發表於 16-11-22 11:36
我初中冇補習
淨係買練習做

請問哪科綀習?外面除中英數之外,唔見其他科目

作者: alhy.love    時間: 16-11-22 13:23

brother4 發表於 16-11-22 11:21
初中補習大型果D是talk show多,試下冇妨,買個希望吧!不補習有好成績一定有,各施各法,亞大強項 ...

俾人捉去溫習…可能性=零

作者: sharonslng01    時間: 16-11-22 20:40

alhy.love 發表於 16-11-22 13:04
請問哪科綀習?外面除中英數之外,唔見其他科目

其他科都有。
eg geog, chinese history, history, science

作者: teddybear414    時間: 16-11-23 02:02

無話唔補習就無好成績,不過主要睇個小朋友自唔自覺,我有兩個侄女,孖生,阿妹唔需要補習,成績都ok,家姐呢就相反,本來英文底子差,小五先開始補,而家一星期返兩日功課班(都係問返平時唔識嘅嘢,搵補習老師教返)星期六就補英文專科,暫時都叫俾佢追到返啲成績

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-11-23 05:52

我初中數學因為唔好,所以阿媽逼我去學校附近間補習社補英數。
個導師超有心,同時又熟悉我間學校教學進度同測驗考試的時間。她曾經因為我教極都唔明,特登留我兩堂教到識為止(其實好痛苦,不過值得)。考試前,我同學更加由2點留到7點,個老師只係收2堂(3個小時)的錢。個老師仲會督促所有人一定要做曬所有題目,一題不剩。
我自己唔鍾意做數,但係英文好所以唔需要補英文(雖然阿媽覺得我英文會考差過 4),自己會自動自覺睇英文書,練筆,睇英文片,阿媽好反對我咁專注一科而唔去研究其他科。
作者: alhy.love    時間: 16-11-23 13:02

中文、I S

作者: Himma0904    時間: 16-11-23 15:10

我係頭痛醫頭 腳痛醫腳果隻,因為亞仔pre s1嘅時候數學考得唔好,於是乎就去返以前小學功課輔導班的補習社補專科,即係只補數學。

作者: minglam49    時間: 16-11-27 20:13     標題: 引用:我係頭痛醫頭+腳痛醫腳果隻,因為亞仔pre+s

原帖由 Himma0904 於 16-11-23 發表
我係頭痛醫頭 腳痛醫腳果隻,因為亞仔pre s1嘅時候數學考得唔好,於是乎就去返以前小學功課輔導班的補習社 ...
我由始至終都好反对頭痛医头……,但無奈系升小六時中文差,所以走左去医头,幸好,我女堅持由小一補小六,之後停左個老師轉另一個,現在升上s1起碼所有英教科目都oK明白。

作者: esmehouse    時間: 16-11-28 21:05

alhy.love 發表於 16-11-23 13:02
中文、I S
I want to know, too.
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-11-30 07:46

不補習能否好成績,就要視乎孩子自學能力同有冇人幫,如果有問題家長有能力教,又或者有兄/姊或學長可問,當然可以唔補習啦。補習睇需要,成績弱可以補,欲更上一層樓亦可以補,冇話唔補習就一定叻啲,好視乎要求啲咩囉!
作者: alhy.love    時間: 16-11-30 13:00

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 07:46
不補習能否好成績,就要視乎孩子自學能力同有冇人幫,如果有問題家長有能力教,又或者有兄/姊或學長可問, ...

什麼類型補習適合?私補/專補?很貴,一堂半堂好似效果唔大; 補習社又怕太依頼,上學會唔留心聽書,矛盾!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-11-30 13:59

alhy.love 發表於 16-11-30 13:00
什麼類型補習適合?私補/專補?很貴,一堂半堂好似效果唔大; 補習社又怕太依頼,上學會唔留心聽書,矛盾 ...
要睇你揾補習其實要求甚麼,要補底定係想解決日常功課問題?如果係問下功課督促下,我會認為只算係功課輔導而非補習。補習當然唔會3幾堂就見效,尤其語文更要時間慢慢浸。如果會倚賴上堂又唔聽書,咁呢個就係另一個學習態度嘅問題。個人覺得初中或小學要補最好私補或小組補,唔好㨂大型補習社,仲要係補專科先可以教得比較深入,中學如補全科嘅通常都唔會精,如果請個哥哥/姐姐補全科頂多只係解答下功課問題,所以你可以睇下孩子究竟邊科有問題先,再同佢研究吓補邊科,定還是連功課都攪唔掂?因佢地始終都要自己摸索吓,搵個啱自己嘅方法去讀。到高中就可以㨂大型補習社學吓答題技巧以應付公開試,因有時補習社教嘅學校未必有教。

作者: alhy.love    時間: 16-11-30 14:31

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 13:59
要睇你揾補習其實要求甚麼,要補底定係想解決日常功課問題?如果係問下功課督促下,我會認為只算係功課輔導 ...

學習態度懶散唔主動,要督促才是,同時想解決功課問題。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-11-30 18:50

alhy.love 發表於 16-11-30 14:31
學習態度懶散唔主動,要督促才是,同時想解決功課問題。
如果功課都未攪得掂,或者請個大哥哥私補睇住功課先。
作者: alhy.love    時間: 16-11-30 18:57

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 18:50
如果功課都未攪得掂,或者請個大哥哥私補睇住功課先。

日日私補⋯好重皮吓

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-11-30 23:53

alhy.love 發表於 16-11-30 18:57
日日私補⋯好重皮吓
又唔駛日日補嘅,可以一個星期試2-3日,主要教佢唔識嘅野,已經中學生冇可能好似小學生咁日日跟功課,會唔會你小學習慣左督住佢?中學一定要學懂自我管理,要比機會佢試下,家長冇可能日日跟住囉。
作者: alhy.love    時間: 16-12-1 10:16

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 23:53
又唔駛日日補嘅,可以一個星期試2-3日,主要教佢唔識嘅野,已經中學生冇可能好似小學生咁日日跟功課,會唔 ...

你講得冇錯,佢係要督住先溫書,坐唔定!
好多謝你意見,我都要學放手俾佢自己handle

作者: 梁太2010    時間: 16-12-1 19:07

作者: chingmon    時間: 16-12-4 23:53

作者: 馬媽媽    時間: 16-12-6 10:09

回覆 chingmon 的帖子

"Able" is good but difficult.

作者: Mattison    時間: 16-12-6 11:39

alhy.love 發表於 16-11-30 18:57
日日私補⋯好重皮吓
簡單如取捨而已 就如天天唔刷牙 見牙醫時 張單就一定長
家中漏水 自己唔識做 都要請人做的道理一樣
少時不交學費 大時還不是要交 或受騙 或墮落 或須扶持 終夠一生都是在消費 遑論賺取 在某些區域 遍目皆是

作者: 梁太2010    時間: 16-12-6 12:35

作者: 梁太2010    時間: 16-12-6 12:38

作者: LingChiBaBa    時間: 16-12-6 12:44

馬媽媽 發表於 16-12-6 10:09

Yes.  My daughter recommended "Able" too.  She said that the exercise is more challenging and worth to do.  She did it from S1 and we have already bought the full set.

作者: chingmon    時間: 16-12-6 14:31

作者: aesopn09853    時間: 17-2-28 01:39

初中補細補習社仲好,小班 或者單對單,跟得貼啲,我表弟妹都係補細補習社,成績進步不小
作者: blee427    時間: 17-2-28 07:01     標題: 回覆樓主:

我覺得校內老師教書教的好,好過補習,阿女中一時,係新老師教數,有補都係70分。今年中二,轉左個有經驗老師,無補都90. 反而語文要浸,我就長期俾佢去補英文。

作者: TwinWong    時間: 17-2-28 08:21

視符需要至補 初中科目太多 反學早出晚歸 悪性循環 唔夠瞓 無心機上堂 專注唔到仲斃 先定目標底線無唔合格 就得
到依家中三只補數學一科 keep 住成績無大落差
其他自己搞 試過測驗有唔合格 考試追回 全部都合格

作者: daisy17772    時間: 17-2-28 10:17

馬媽媽 發表於 16-12-6 10:09

where can I find this "able" ? thanks

作者: daisy17772    時間: 17-2-28 10:18

LingChiBaBa 發表於 16-12-6 12:44
Yes.  My daughter recommended "Able" too.  She said that the exercise is more challenging and worth ...

may I know where have you bought this series of exercises? which subjects that this series cover? thanks

作者: LingChiBaBa    時間: 17-2-28 10:31

daisy17772 發表於 17-2-28 10:18
may I know where have you bought this series of exercises? which subjects that this series cover? t ...

This is a series of Mathematics exercise which can be brought at any book shop such as Joint Publishing, Popular, etc.

There is a big π at the front cover.

作者: fion6406    時間: 17-2-28 13:42

daisy17772 發表於 17-2-28 10:18
may I know where have you bought this series of exercises? which subjects that this series cover? t ...

任何一間有賣中學參考書嘅書店都有,三聯、商務、大眾、漢榮、天地、中華 etc .....

作者: daisy17772    時間: 17-2-28 16:45

LingChiBaBa 發表於 17-2-28 10:31
This is a series of Mathematics exercise which can be brought at any book shop such as Joint Publis ...

thanks very much.

作者: daisy17772    時間: 17-2-28 16:45

fion6406 發表於 17-2-28 13:42
任何一間有賣中學參考書嘅書店都有,三聯、商務、大眾、漢榮、天地、中華 etc .....
...

thanks very much

作者: ongor    時間: 17-3-1 01:32

派了成績表,想讓呀仔去小型補習試下,有沒有好介紹?求幫忙。

作者: sammag    時間: 17-3-3 10:03

blee427 發表於 17-2-28 07:01
我覺得校內老師教書教的好,好過補習,阿女中一時,係新老師教數,有補都係70分。今年中二,轉左個有經驗老 ...

請問你女在哪裡補英文?

作者: blee427    時間: 17-3-3 10:17

sammag 發表於 17-3-3 10:03
請問你女在哪裡補英文?

我住大西北呀。。在雞地的啟哲,因為近學校。佢小學就一星期私補二日,中一開始在呢度補,輕輕鬆鬆,但阿SIR唔錯。

作者: sammag    時間: 17-3-3 11:04

blee427 發表於 17-3-3 10:17
我住大西北呀。。在雞地的啟哲,因為近學校。佢小學就一星期私補二日,中一開始在呢度補,輕輕鬆鬆,但阿S ...

謝謝你

作者: amy997    時間: 17-3-6 13:00

小型補習社
數學-黃大仙 超研
中文-油麻地 漢一
英之-太子     英博
語文 須 浸  數學 須 理解
學習 需 求知 興趣
初中要 自主學習
作者: metrochung    時間: 17-3-7 11:38

amy997 發表於 17-3-6 13:00
小型補習社
數學-黃大仙 超研
中文-油麻地 漢一

我都想佢自主學習,但他的自主學習就是休息,我就快斷氣

作者: Lavonne    時間: 17-3-25 16:28

amy997 發表於 17-3-6 13:00
小型補習社
數學-黃大仙 超研
中文-油麻地 漢一

超研是大班的,不是跟學校的進度。

作者: Lavonne    時間: 17-3-25 16:31

metrochung 發表於 17-3-7 11:38
我都想佢自主學習,但他的自主學習就是休息,我就快斷氣

完全同意,我女都是,要叫才做,我都叫到好疲累了!  

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-3-26 07:22

我自己係懶散、漫無目的、得過且過嘅人,激死阿媽。因為佢學歷唔高,我數學又差,中學又係英數(小學中數所以唔習慣),所以中一下學期就踢左我去個中小規模嘅補習社,個老師睇班學生好緊,冇得唔做練習同功課,逼我一定要操數。我試過漏做幾題睇下可唔可以過骨,佢即刻發現,然後要我做埋佢,冇得偷懶。

結果唔合格變合格,Form 2 上學期高左 20 分 (由此可見我中一係幾咁差
作者: Tungkwan00    時間: 17-3-27 11:08

作者: blee427    時間: 17-3-27 13:19

Tungkwan00 發表於 17-3-27 11:08
我囡囡中二都有比佢補習,以前揀私補但係真係太貴,請翻喱既老師又吾負責任,好多都係跟功課或者解下書咁 ...
請問邊區, 中學好少有全科補..我侄女好需要
只要英文教的科目都唔合格
好怕今年F1要留班.
已經係2A中文班,
但都有好幾科英文教
IS & MATHS
MATHS唔識解題
得20分..
都唔知點幫.

作者: MariaTsui    時間: 17-3-27 15:43

blee427 發表於 17-3-27 13:19
好怕今年F1要留班.

如果Maths只有20分,可能私補1對1針對性補習較佳

作者: blee427    時間: 17-3-27 16:46

MariaTsui 發表於 17-3-27 15:43
如果Maths只有20分,可能私補1對1針對性補習較佳

已經試過,唔得。小女孩好像對讀書灰心,說讀唔到咪去賣餅,一樣可以生活

作者: MariaTsui    時間: 17-3-27 19:30

blee427 發表於 17-3-27 16:46
已經試過,唔得。小女孩好像對讀書灰心,說讀唔到咪去賣餅,一樣可以生活
...

這就煩了,現在的數學有很多文字題,跟我們以前中學時不同,可能最初不懂解題,到之後的方程運算未能掌握,趁現在課程不多,找私補重新開始,勤做練習,應該還可以追回。

作者: October.    時間: 17-3-27 20:47

blee427 發表於 17-3-27 13:19
好怕今年F1要留班.
睇來唔止英文痲痲, 數學底子都弱,中一數起碼有一半係運算題,得20分少咗d。咁多科唔合格,轉中文中學可能會適合d,起碼無語言障礙,再補弱科,無咁困難。

作者: Tungkwan00    時間: 17-3-27 20:54

作者: blee427    時間: 17-3-28 06:57

October. 發表於 17-3-27 20:47
睇來唔止英文痲痲, 數學底子都弱,中一數起碼有一半係運算題,得20分少咗d。咁多科唔合格,轉中文中學可能 ...

band2A中中,但總想升band1,比我女的band1英中更多要求話係中文班,但數及is都英文教,佢中文,地理有七十幾分,但英及數拉到平均分唔合格

作者: blee427    時間: 17-3-28 06:57

Tungkwan00 發表於 17-3-27 20:54
係北角有間叫華禮既商場入面呀,叫雅X教育。
數學如果得20分可以揀專科補左底先,IS個啲佢星期一至五個常 ...

thx

作者: TwinWong    時間: 17-3-28 07:50

blee427 發表於 17-3-28 06:57
thx

你都可叫啊女問師姐中學附近有邊補習社
我地係附近補 會多同級學生 佢tutor 開group
比佢地到測考時 發聲問自己唔識嘅題型
唔係啊sir 答 佢只係從旁觀察 係同學自己有時間
會睇下覆條數掂計 都有同學有收效

作者: blee427    時間: 17-3-28 09:51

TwinWong 發表於 17-3-28 07:50
比佢地到測考時 發聲 ...

其實我覺得小朋友都有問題,唔覺得讀書好重要,佢媽媽已經又搵私補又補習社都唔係好幫都佢。有時俾佢入到好學校都無用。多謝你哋的建議,我會同我細佬再建議下。總之多謝大家

作者: blee427    時間: 17-3-28 09:51

TwinWong 發表於 17-3-28 07:50
比佢地到測考時 發聲 ...

其實我覺得小朋友都有問題,唔覺得讀書好重要,佢媽媽已經又搵私補又補習社都唔係好幫都佢。有時俾佢入到好學校都無用。多謝你哋的建議,我會同我細佬再建議下。總之多謝大家

作者: TwinWong    時間: 17-3-28 12:54

blee427 發表於 17-3-28 09:51
其實我覺得小朋友都有問題,唔覺得讀書好重要,佢媽媽已經又搵私補又補習社都唔係好幫都佢。有時俾佢入到 ...

對症下藥

作者: dordormom    時間: 17-4-4 23:30

中一起超懶散, 成績唔好, 上堂唔明唔問,  而家都要去補.
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-5 12:41

dordormom 發表於 17-4-4 23:30
中一起超懶散, 成績唔好, 上堂唔明唔問,  而家都要去補.
成績弱還可以急起直追,但懶佢自己唔改善,通常無藥可救
作者: bkfans123    時間: 17-4-9 11:59

blee427 發表於 17-2-28 07:01
我覺得校內老師教書教的好,好過補習,阿女中一時,係新老師教數,有補都係70分。今年中二,轉左個有經驗老 ...

請問在哪裡補英文?阿仔S2英文好差,可否pm我,謝謝

作者: 維尼熊pooh    時間: 17-5-13 21:10

如果中學生在小型補習社補習,一般學費大約多少, 一週又需要上多少堂?
作者: maychow0330    時間: 17-5-19 09:36

維尼熊pooh 發表於 17-5-13 21:10
如果中學生在小型補習社補習,一般學費大約多少, 一週又需要上多少堂?

大仔剛上中一,唔會日日補㗎,成日都有活動,一星期補2-3日,補返啲唔識嘅嘢,大約1800/3日,每堂2個鐘左右

作者: 維尼熊pooh    時間: 17-5-19 22:49

maychow0330 發表於 17-5-19 09:36
大仔剛上中一,唔會日日補㗎,成日都有活動,一星期補2-3日,補返啲唔識嘅嘢,大約1800/3日,每堂2個鐘左 ...
是否$1800 三堂,即係一堂$600。
作者: maychow0330    時間: 17-5-19 23:20

維尼熊pooh 發表於 17-5-19 22:49
是否$1800 三堂,即係一堂$600。

sorry,應該係$1800一個月,每星期三堂,每堂2hrs左右

作者: ongor    時間: 17-6-10 18:09     標題: 回覆樓主

針對那科弱就補那科呀。由3月補到現在,有明顯進步,數學小測功課都好了很多,希望會越來越好。其他本來中上的科就沒補了,不想小孩太累,做點運動更好

作者: lamyuenyu    時間: 17-6-16 00:13

作者: cindyming    時間: 17-6-21 20:07

sharonslng01 發表於 16-11-22 11:36
我初中冇補習
淨係買練習做

請問中一中英數買麼練習好(emoji)(emoji),另外港島西到銅鑼灣有麼好補中文、英文介紹?(emoji)(emoji)(emoji)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5