教育王國

標題: 培正 / 協恩 / 優才 [打印本頁]

作者: 快樂股民    時間: 16-12-3 21:55     標題: 培正 / 協恩 / 優才

如果想唔好太辛苦,唔太谷,唔好太多功課,應選擇那一間?
作者: lingan    時間: 16-12-3 23:53     標題: 回覆:培正 / 協恩 / 優才

如果想唔好太辛苦,唔太谷,唔好太多功課:
優>培,協。
不過優才似乎無想像中咁輕鬆舒服,都係從今年小一朋友度聽返嚟。

作者: siden    時間: 16-12-4 00:02

培/協唔使諗

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-4 00:13

培正一定合,很多功課及project優才聽聞循序漸進,應該冇咁多功課,活動教学
協恩不太清楚

作者: rhung    時間: 16-12-4 00:23

lingan 發表於 16-12-3 23:53
如果想唔好太辛苦,唔太谷,唔好太多功課:
優>培,協。
不過優才似乎無想像中咁輕鬆舒服,都係從今年小一 ...

是,我也聽過話,低過70分,冇得參加課外活動!不知傳聞是否屬實!

作者: Mchacha    時間: 16-12-4 00:23

培正 協恩一定不會輕鬆啦

作者: AgapePa    時間: 16-12-4 11:41

rhung 發表於 16-12-4 00:23
是,我也聽過話,低過70分,冇得參加課外活動!不知傳聞是否屬實!

優才,中英數低過70分,無得去才華班(課外活動),因為要去努力小組(補底班)直至下次考試。
低過60分要留班。
平日功課小。所以唔谷,但唔可以hea.

作者: rhung    時間: 16-12-4 11:59

AgapePa 發表於 16-12-4 11:41
優才,中英數低過70分,無得去才華班(課外活動),因為要去努力小組(補底班)直至下次考試。
低過60分要 ...

考試定測驗,每科計,定係平均分低過70分?想問一般小朋友也可以達70分以上?

作者: AgapePa    時間: 16-12-4 12:37

rhung 發表於 16-12-4 11:59
考試定測驗,每科計,定係平均分低過70分?想問一般小朋友也可以達70分以上?
...

每學年有4個學段,兩測兩考。
只要中丶英、數任何一科低過70分,就要去努力小組努力一個學段,其他科唔計。下次測考高過70就唔使再去。
每學年每人每星期有兩項才華班,如果一科要去努力小組,就停一項才華班一個學段。兩科要去,就停兩項。好似無人三科死晒。
中、數的全級平均分是八十幾,英文的全級平均分是九十
所以要去努力小組,每級只有數名.
努力小組是一至兩個老師教幾位同學,用廣東話講解(平時中文是普通話,英文是全英),務求教到你明,要額外做補充練習和交功課,

作者: siden    時間: 16-12-4 13:25

AgapePa 發表於 16-12-4 12:37
只要中丶英、數任何一科低過70分,就要去努力小組努力一個學段,其他科唔計 ...

幾好丫。

所以我成日話GT係一間好學校,佢唯一趕客係個不知所謂嘅入學申請程序。

作者: siden    時間: 16-12-4 13:26

只要中丶英、數任何一科低過70分,就要去努力小組努力一個學段,其他科唔計 ...

Repeated

作者: siden    時間: 16-12-4 13:26

Repeated

作者: siden    時間: 16-12-4 13:27

Repeated

作者: siden    時間: 16-12-4 13:36

Repeated

作者: ggfather222    時間: 16-12-4 15:17

回覆 AgapePa 的帖子

大部份學校只顧"拔尖", 有多少間學校會"補底" ? 一般只留給家長自己去補習, GT真的做得不錯. 是一間好學校
作者: morgen    時間: 16-12-4 18:43

請問2測2考和才華班係俾小一開始or 小二開始?
作者: AgapePa    時間: 16-12-4 22:28

morgen 發表於 16-12-4 18:43

請問2測2考和才華班係俾小一開始or 小二開始?

小一九月開學就即刻要選兩項才華班,九月第二、三個星期就開始上才華班。每年都可轉其他或繼續上深造班。
小一就要兩測兩考,而且考試形式多,讀寫講聽都要考,因為好多人都怕跌入補底班,所以都有一定的考試壓力。

作者: morgen    時間: 16-12-5 10:01

Thanks!
作者: hkpapa852    時間: 16-12-5 10:45

siden 發表於 16-12-4 13:25
幾好丫。

所以我成日話GT係一間好學校,佢唯一趕客係個不知所謂嘅入學申請程序。
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like, GT其實都係一間唔錯既直資一條龍中小學.

不過佢最近竟然話想攪IBDP...... 反而令人失望..... 要協助學生海外升學, 攪GCE/AP好過啦!

作者: BCoLick    時間: 16-12-7 00:15

AgapePa 發表於 16-12-4 22:28
小一九月開學就即刻要選兩項才華班,九月第二、三個星期就開始上才華班。每年都可轉其他或繼續上深造班。
...

請問GT的家長日同成績表係點架呢?老師了解每個小朋友嗎?

面見時會唔會滾水淥腳?

作者: gwenmother    時間: 16-12-7 08:09

hkpapa852 發表於 16-12-5 10:45
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like,  ...
前輩, 點解搞IBDP令你失望呢?
作者: whycyh    時間: 16-12-7 08:47

我識一個GT讀左六年,中學去左SPCC,應該個底打得幾好,新派直資一條龍嘅,我只係覺得港同同優才跑出

作者: hkpapa852    時間: 16-12-7 09:11

gwenmother 發表於 16-12-7 08:09
前輩, 點解搞IBDP令你失望呢?
首先, 要明白到底點解GT要開辦IBDP呢? 呢點我唔知.

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海外大學, 基本上GCE之類既課程已足夠 (St Paul Convent已實行多年, DGS同St Paul College都將會開辦). 而且GCE成本遠較IBDP低, 考試模式與DSE相對較接近, 係較適合習慣咗香港傳統學制既學生去修讀.

IBDP呢? 如果認真瞭解過IBDP, 就知道IB其實唔只係一個課程, 更加係一種學習模式. 而呢一種學習模式, 同香港傳統學制既大環境係極之不同.

基本上, 如果唔係好似CKY同真道咁, 由小學階段已經訓練以IB模式去學習, 除非個學生本身好叻, 否則讀完9年傳統課程先去讀IBDP, 未必有好結果.

所以GT開辦IBDP, 個人認為, 係秉承校方一貫鍾意攪Gimmick既形象, 多於真係為學生/學生家長著想.

作者: AgapePa    時間: 16-12-7 09:18

BCoLick 發表於 16-12-7 00:15

請問GT的家長日同成績表係點架呢?老師了解每個小朋友嗎?

GT 家長日是班主任單獨接見父母,有15分鐘時間。
另每科老師會約見小部分父母(通常是成績低),
校長亦會約見小部分父母。
家長亦可自行約見校長、或各科老師。
之後家長可以在問卷上,寫下問題,老師會電話回覆。
因為一班只有25人,而且上課用互動形式,所以老師都了解各同學。
家校溝通渠道有很多,通常都無需等家長日先講。

成績表主要用分數表示,有各份卷成績和各科總分.
如果該科是全級頭五名,會列出名次。
無全部科目總分或平均分,亦無名次。
會派發全級統計表,顯示各科成績人數分佈和
另有一頁是操行,有十幾個項目。
才華班亦有獨立成績表。

作者: retriever    時間: 16-12-7 09:19

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:11

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海 ...

其實會唔會而家一條龍既直資, 在小學階段, 已經滲左唔少IB 元素.

如你講讀完9年轉讀IB, 以SPCC 為例無記錯平均分係全港最高, 40.X. 比大部份IS 考IB 高得多.

作者: retriever    時間: 16-12-7 09:23

hkpapa852 發表於 16-12-5 10:45
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like,  ...
其實其他學校攪所謂GCE/AP 班, 係點攪法?
係開另一個STREAM? 定只係加開準備某公開試既免費補習班?!

作者: hkpapa852    時間: 16-12-7 09:24

retriever 發表於 16-12-7 09:19
其實會唔會而家一條龍既直資, 在小學階段, 已經滲左唔少IB 元素.
全港IBDP成績最理想個兩間, 係SPCC同DBS, 佢地學生係咩水平, 唔駛估吧!

傳統IS, 就算讀足9年仿IB課程, 成績都唔一定出色, 又何況只係半途出家既人呢?

至於另一問題:

你咁鍾意諗, 建議你自己去研究吓

作者: sukitelfold    時間: 16-12-7 09:42

whycyh 發表於 16-12-7 08:47
我識一個GT讀左六年,中學去左SPCC,應該個底打得幾好,新派直資一條龍嘅,我只係覺得港同同優才跑出
...

一個SPCC 例子,會否太少,應否看整體?!

如果用GT和港同相提並論,個人覺得相差有一D距離!

作者: bradma    時間: 16-12-7 10:19

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:24
全港IBDP成績最理想個兩間, 係SPCC同DBS, 佢地學生係咩水平, 唔駛估吧!

傳統IS, 就算讀足9年仿IB課程, 成 ...

真心請教,優才vs培僑,應如何選擇呢?

作者: sab1008    時間: 16-12-7 10:55

bradma 發表於 16-12-7 10:19
真心請教,優才vs培僑,應如何選擇呢?
個人意見,不喜勿插我不是 GT and 培僑家長,我兩間學校都有去聽 talk 、上家長課。
GT:小班、專科專教、補底、Band 1c 中學、較高入 U 率
培僑:我聽完 talk 嘅感覺係,校長不停 sell 唔同途徑上大學,英國嘅、美國嘅,似著重海外升學。。。
由於我 target 本地升學,我 prefer GT。

作者: muimui2    時間: 16-12-7 11:05

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:24

傳統IS, 就算讀足9年仿IB課程, 成 ...
我都認同其實gt未必一定要搞ibdp, 老實講,搞咁多嘢資源分配好可能有問題。要升本地u 有dse, 想升外國u 有gce。學校應該集中資源做好呢兩邊,gt優勢在於輕鬆得唻入u率不錯,應該把握呢點再繼續努力,我都唔讚同搞ibdp。
作者: AgapePa    時間: 16-12-7 12:26

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:11

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海 ...

其實GT 都有IGCSE, 而且是全級中二、三越級去考, 因為IGCSE 太淺。
近年GCE-A 成績量化寬鬆,大派A。除非去英國,我覺得GCE-A 考大學不及IBDP.

我記得當年SPCC 攪IB, 是因為對DSE 無信心。所以留多條後路。

作者: teambuilder    時間: 16-12-7 12:44

GT. 小班教學,NET 充足。而培僑三十幾人一班,沒有NET .
作者: assado    時間: 16-12-7 13:28     標題: 引用:Quote:bradma+發表於+16-12-7+10:19+真心請

原帖由 sab1008 於 16-12-07 發表
個人意見,不喜勿插我不是 GT and 培僑家長,我兩間學校都有去聽 talk 、上家長課。
GT:小班、專科 ...
兩者PKC, GT, 我都選GT

作者: hkpapa852    時間: 16-12-7 13:53

AgapePa 發表於 16-12-7 12:26

其實GT 都有IGCSE, 而且是全級中二、三越級去考, 因為IGCSE ...
其實真係要去外國升學, 除非又係非某某大學不入, 否則只要DSE成績好, 海外不少著名大學, 如以下呢批全球排名極高既專上學府:

University of Cambridge
Yale University
King’s College London
University of Edinburgh
New York University
University of Melbourne
University of Sydney
Australian National University

係認可以DSE成績作為入學條件.

所以, 如果只係為方便海外升學, 開辦IBDP, 絕對係無意思

作者: 中天英    時間: 16-12-7 17:44

hkpapa852 發表於 16-12-7 13:53
其實真係要去外國升學, 除非又係非某某大學不入, 否則只要DSE成績好, 海外不少著名大學, 如以下呢批全球排 ...
想入海外著名大學,IBDP肯定比HKDSE好!
以Cambridge為例,每年響香港收約50學生,其中持DSE學歷嘅, 一隻手數囇, 其餘嘅大部分考IBDP.

作者: hkpapa852    時間: 16-12-7 18:08

中天英 發表於 16-12-7 17:44
想入海外著名大學,IBDP肯定比HKDSE好!
以Cambridge為例,每年響香港收約50學生,其中持DSE學歷嘅, 一隻手 ...
又咁講吧! DSE成績好既, 留港升學比例亦遠較讀IBDP多, 少人申請自然少人入吧!

如果為提升學校學生入U機會, 攪海外課程係好事, 但無必要攪IBDP, 因為要投入既資源一定唔少.

所以, 點解DGS同St Paul College, 唔會一窩蜂走去攪IBDP, 反而攪GCE, 因為佢地只係希望以較低成本提供DSE以外, 而認受性又高既途徑, 加上佢地根本唔需要攪Gimmick

作者: Cowbit    時間: 16-12-7 18:13

teambuilder 發表於 16-12-7 12:44
GT. 小班教學,NET 充足。而培僑三十幾人一班,沒有NET .

以我了解, 培僑係雙班主任制, 所以唔係應該好過Gt咩?
不過其中一樣我唔喜歡的, 就係普教數

作者: 中天英    時間: 16-12-7 21:05

hkpapa852 發表於 16-12-7 18:08
又咁講吧! DSE成績好既, 留港升學比例亦遠較讀IBDP多, 少人申請自然少人入吧!

如果為提升學校學生入U機會, ...
用DSE申請Cambridge人數, 同用IBDP申請人數差不多; 即係話IBDP嘅成功率高很多
作者: siden    時間: 16-12-7 21:06

sab1008 發表於 16-12-7 10:55
GT:小班、專科 ...

Fair comment

作者: siden    時間: 16-12-7 21:10

中天英 發表於 16-12-7 21:05
用DSE申請Cambridge人數, 同用IBDP申請人數差不多; 即係話IBDP嘅成功率高很多

Cambridge? 唔攞獎學金,我冇錢送佢去讀囉。

根本好多DSE人係唔會申請Oxbridge呢啲學校。

作者: 中天英    時間: 16-12-8 00:07

siden 發表於 16-12-7 21:10
Cambridge? 唔攞獎學金,我冇錢送佢去讀囉。

根本好多DSE人係唔會申請Oxbridge呢啲學校。
你冇錢啫, 大把人有
作者: 中天英    時間: 16-12-8 00:13

每年有成千上萬學生,去英國讀中學、大學,比得起錢嘅人,大有人在
作者: 中天英    時間: 16-12-8 00:17

單以Oxbridge計, 香港每年都有幾佰人申請
作者: siden    時間: 16-12-8 00:20

中天英 發表於 16-12-8 00:07
你冇錢啫, 大把人有

咁又係

有$真係可以讀名排大學贏在人生起跑線

好在我豁達睇得開

作者: 3hearts    時間: 16-12-8 00:25

其實用DSE申請得oxbridge 都係尖子成績點解會俾IB差?難道是weak in presentation?
作者: 中天英    時間: 16-12-8 00:31

3hearts 發表於 16-12-8 00:25
其實用DSE申請得oxbridge 都係尖子成績點解會俾IB差?難道是weak in presentation?
係呀,我識幾個朋友仔女, DSE成績都係満天星, interview完Oxbridge, 連,offer都冇
作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 08:32

中天英 發表於 16-12-8 00:31
係呀,我識幾個朋友仔女, DSE成績都係満天星, interview完Oxbridge, 連,offer都冇 ...
原來讀完兩年IBDP就曉飛,咁真係應該叫全港直資學校由PYP開始攪,讀足12年IB,咁人類登陸太陽應該不是夢了!
作者: MrBeast    時間: 16-12-8 08:52

中天英 發表於 16-12-8 00:31
係呀,我識幾個朋友仔女, DSE成績都係満天星, interview完Oxbridge, 連,offer都冇 ...
令我想起兩三年前一報道:尖子在cambridge e 科in 時講不出讀e原因,no offer。
或許ib 可inspire 學生去思考,父母在小朋友成長時的角色也重要

作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 09:52

回歸正題:

小學部催谷程度:
協恩 > 培正 > 優才

升中保障:
優才 > 培正 > 協恩

中學部DSE成績:
作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 09:52

回歸正題:

小學部催谷程度:

升中保障:

中學部DSE成績:
作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 09:57

hkpapa852 發表於 16-12-8 09:52
回歸正題:

小學部催谷程度:

小學部催谷程度:
===============

係咪㗎⋯⋯⋯你讀過以上三間?

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 09:59

hkpapa852 發表於 16-12-8 09:52
回歸正題:

小學部催谷程度:

升中保障:
———————————

係咪架?!協恩公布咗今年5年班的升中安排咩?

作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 10:05

sukitelfold 發表於 16-12-8 09:59
升中保障:
———————————
就係未公佈, 所以..... 話明脫咗鈎, 係未有公佈既情況下, 當然要當佢乜保留位都無啦!

作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 10:08

sukitelfold 發表於 16-12-8 09:57
小學部催谷程度:
===============
唔信的話問吓近兩三年先入讀協小既家長吧!

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 10:10

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:05
就係未公佈, 所以..... 話明脫咗鈎, 係未有公佈既情況下, 當然要當佢乜保留位都無啦!

哦!!!明白,咁講會好D,呢度有好多新手,以免誤導人嘛!

可能佢脫鈎也會收6返成人呢,邊有人知?!

作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 10:16

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:10
哦!!!明白,咁講會好D,呢度有好多新手,以免誤導人嘛!

可能佢脫鈎也會收6返成人呢,邊有人知?!
中學部轉得做直資但又唔同時轉埋小學部, 其實內裡原因已經不言而喻了.

而且直資中學收生要求有自主權, 就算有所謂一條龍/直屬小學, 升中要求都可以隨時搬籠門, 德望就係最好既例子

家長要一廂情願幻想一定會繼續有好高比例學生可以上得番中學部既, 咁咪由得佢繼續幻想囉, 無問題.

學星爺話齋, 一個人如果無夢想(幻想), 同條咸魚有咩分別?

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 10:22

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:05

用家市場傳緊,校內成績分A-E共約一百人,每等級約20人,A、B好大機會收返,C就一半半!

如果當佢小學部學生和公海學生,一樣咁要求去爭協中學位,你估舊生會會唔會放過佢?!所以當佢冇學位預留小學部,機乎近乎「0」!

Ps.協中校長是協小校監。。。

作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 10:24

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:22
用家市場傳緊,校內成績分A-E共約一百人,每等級約20人,A、B好大機會收返,C就一半半!
大家拭目以待吧!

協恩就算最後有60%小學部學生可以升中, 咁升中無障一樣係: 優才 > 培正 > 協恩

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 10:34

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:16
中學部轉得做直資但又唔同時轉埋小學部, 其實內裡原因已經不言而喻了.

而且直資中學收生要求有自主權, 就 ...

5年班入學時已知升中已經脫鈎,這點是明白的!

幻想,也是以現實客觀環境去幻想,中學部校長也是協記舊生、小學部校監、小學部成績也有競爭力、體藝方面也有競爭力(全港計),特別在音樂、游泳、乒乓球、羽毛球、田徑方面。。。

感情➕學術➕體藝⋯⋯幻想50-60%收返,個人覺得一D也不過份!

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 10:35

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:24
大家拭目以待吧!

協恩就算最後有60%小學部學生可以升中, 咁升中無障一樣係: 優才 > 培正 > 協恩

大家拭目以待吧!⋯⋯⋯x2

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 10:36

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:08
唔信的話問吓近兩三年先入讀協小既家長吧!

唔使問,日日面對中!

作者: siden    時間: 16-12-8 10:39

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:34
5年班入學時已知升中已經脫鈎,這點是明白的!

幻想,也是以現實客觀環境去幻想,中學部校長也是協記舊生 ...

我認同。

我覺得delink後,也會收番6成左右甚至7成,尤其初脫果一兩年。Run順咗會去番5-6成。

但hkpapa852也冇錯,就算收6成,升中保障GT>PC>HY 係完全正確。

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 10:44

siden 發表於 16-12-8 10:39
我認同。

我覺得delink後,也會收番6成左右甚至7成,尤其初脫果一兩年。Run順咗會去番5-6成。

問題是,一日未公布,一日都不應有這排位,對嗎?

如果佢收返8成6又點計?

吡D時間等待消息吧,唔爭少少時間!

作者: siden    時間: 16-12-8 11:02

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:44
問題是,一日未公布,一日都不應有這排位,對嗎?

如果佢收返8成6又點計?

呢個數absolutely impossible

拭目以待拭目以待

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 11:07

siden 發表於 16-12-8 11:02
呢個數absolutely impossible

拭目以待拭目以待

同意不可能的任務及結果!但六合彩都開1、2、3、4、7、10啦

作者: siden    時間: 16-12-8 11:11

sukitelfold 發表於 16-12-8 11:07
同意不可能的任務及結果!但六合彩都開1、2、3、4、7、10啦

作者: siden    時間: 16-12-8 11:14

老實說。

協小頭一半成績升中應該幾穩陣,但一過一半,就要謀定後路以防萬一。最後果兩三成就打定輸數。

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 11:29

siden 發表於 16-12-8 11:14
老實說。

協小頭一半成績升中應該幾穩陣,但一過一半,就要謀定後路以防萬一。最後果兩三成就打定輸數。

一針見血,絕對同意!

作者: teambuilder    時間: 16-12-8 14:24

理得佢升中幾多成都一定揀協恩。呢個vs 同隔離福建vs德望相似。就算得三成升德中都一定揀德望。因為德望就係德望,協恩就係協恩,升德望協恩的優勢點都係比其他學校大。除非講明會減分。
作者: teambuilder    時間: 16-12-8 14:28

回覆 siden 的帖子

你講包尾果兩三成就算勉強上到中學都一樣包尾,在名校包尾都唔算係咩保障,只係掛住名校生個名多六年而已。
作者: hkpapa852    時間: 16-12-8 14:45

teambuilder 發表於 16-12-8 14:24
理得佢升中幾多成都一定揀協恩。呢個vs 同隔離福建vs德望相似。就算得三成升德中都一定揀德望。因為德望就 ...

當然, 如果目標係HY中學, 入HY小學, 升到上HY中學既機會一定比任何小學高.

如果對中學沒有preference, 又係另一回事

作者: siden    時間: 16-12-8 14:47

teambuilder 發表於 16-12-8 14:28
回覆 siden 的帖子

你講包尾果兩三成就算勉強上到中學都一樣包尾,在名校包尾都唔算係咩保障,只係掛住名 ...

I don't think can go back is good to the poorest 20%

But at least we can sympathise their situation

作者: siden    時間: 16-12-8 14:50

teambuilder 發表於 16-12-8 14:24
理得佢升中幾多成都一定揀協恩。呢個vs 同隔離福建vs德望相似。就算得三成升德中都一定揀德望。因為德望就 ...

如果GH只有3成直升, 我一定讀培正/GT。

做乜要上山讀間只有3成齋校?

個人選擇而已。

作者: punlik    時間: 16-12-8 15:30

作者: daibok    時間: 16-12-8 15:47

如果只係培正 vs 協恩? 又點揀呢?

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 15:59

daibok 發表於 16-12-8 15:47
如果只係培正 vs 協恩? 又點揀呢?

我也會繼續選協恩,始終目標協中,這是個人喜好英中!

作者: sell2japan    時間: 16-12-8 16:40

你真看透啊!  真的有同學仔媽咪認為協中將來會收協小C grade 小朋友,
這可能是小學催谷下, 又考得深到死, 等有家長自我以為個女達C級已經是band 1 吧!

作者: siden    時間: 16-12-8 17:35

係。德望係最好的壞例子。

協恩長遠來說應該也是最多收5-6成左近

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 19:38

sell2japan 發表於 16-12-8 16:40
你真看透啊!  真的有同學仔媽咪認為協中將來會收協小C grade 小朋友,
這可能是小學催谷下, 又考得 ...

2個不同概念⋯

1)次弟C是否協中收是一個問題,答案:唔知。

2)次弟C是否Band 1生?答案:個人比較仔囡讀過三間的學校⋯⋯夠Band 1有餘(指學術水平)。。。

作者: teambuilder    時間: 16-12-8 20:07

回覆 hkpapa852 的帖子

係,我 assume大部份人都放拹中over GT和PC。好難想像心儀協恩但選培正咩心態,可能有細佬吧。如果心儀培正,咁vs有意義嗎?不過諷刺係三間中我只報過GT,可能因為培正冇地方吸引到我報。
作者: YolandaTam    時間: 16-12-8 20:19

sukitelfold 發表於 16-12-8 19:38

2個不同概念⋯

想講過去嗰屆協小有大約十二三位同學未能升上中學部(排名好大機會E),獲派中學如下:
培道 1位
九真 3位
五旬節 唔肯定1定2位
彭學高 2位
德蘭 1位
鄧英喜 1位
根據EK前輩評價,即當中差唔多一半派Band2 (唔排除同2004年出生率低有關),因此估計C grade 包括部份 Band 1尾同Band 2頭學生。
而小女今年協中F1,佢小六係 GradeC, 今次UT科目排名一半係中上.  另外3科GradeD嘅同學要見家長,當中外來生較多,好似同大家喺呢個帖所講唔大相同,外來生似乎好參差,係咪大部份係勁人要拭目以待。

作者: siden    時間: 16-12-8 20:35

YolandaTam 發表於 16-12-8 20:19
想講過去嗰屆協小有大約十二三位同學未能升上中學部(排名好大機會E),獲派中學如下:
培道 1位
九真 3位

你講得冇錯。

協小grade C係一定有band1 生。而且我認為大部分grade C都係band1生。

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 22:58

punlik 發表於 16-12-8 15:30
依個幻想是基於中學道義上既責任,
就算今年小五個班有五六成可入HY, 唔等於出年小一個班有五六成入HY.
  ...

好啦既然你回我帖,禮貌上我又回返你啦。

依個幻想是基於中學道義上既責任,
答:~除咗道義外,還有協小本身妹妹在學術及體藝上的競爭力、還有是姊妹感情。
(舉個例:亞女在舊校,以協小分法是考次弟A頭,過來協小只能考A中至尾。)

就算今年小五個班有五六成可入HY, 唔等於出年小一個班有五六成入HY.
~相信以往收86%時,協中對協小妹妹的學術水平心中有數(樓上中一用家已說了),相信不會這麼短視,另外12年的課程改革,便是保持協小的學術水平作升中凖備。

小一學生又唔是自己挑選.
~舊生女兒➕小一扣門位➕每年2、3個插班生(5年下來已經有10-15人),估計總數已經佔不少百分比。

中小學同名,俾夠聯繫位二十幾三十個位都已經滿足道義上既責任.
(唔少中小學同名既都只是聯繫位關係)
~已經答咗除了道義還有其他因素

全港千幾個叻女比你選,都要好抵受到誘惑. 如果只選最叻既,整體成績真是可以挑戰DGS.
(其他名津都有七成是派番來或自己直屬小學).
答:~協中申請沒有篩選,千幾個是否全部尖子?最尖那些協中可能只收到第二浸,SPCC 、DGS揀先,另外:協中也要收部分體藝優異生,除非協小冇供應,如有也會收先,例如協小高管、田徑、游水、乒乓、羽毛球等大把現成選擇。(次第C、D頭➕這些大機會)

另外協小Band1 A/B既會唔會想讀免費津校呢?
答:~有幾間呢,DSE成績要好過協中,我只能數到紅磚牆,仲要扣門階段,如果自行大抽獎,機會成本是要放棄協中。
一班朋友齊齊上,開心又愉快,正所謂讀生不如讀熟。

既然脫左龍,是否會比其他有聯繫位既小學更優,真是靠估.
~講過了,耐心等待消息。

反正都是估,我會估,協小以後與地區一線小學相若,5X%入Band1中學.其中約一半入HY.
~又是耐心等待消息。

~講多句:谷與唔谷,好睇個人,亞女每天用1-1.5小時KO!

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 23:09

sukitelfold 發表於 16-12-8 22:58

唔夠位:1-1.5小時KO功課,默書小測前自己用多0.5小時,相比較舊校10谷:11谷協小。。。

作者: siden    時間: 16-12-8 23:12

sukitelfold 發表於 16-12-8 22:58

協恩。一定谷。

你覺得唔谷,只不過係因為你女兒能力屬上等,所以如此說(唔需要謙,插得入協小能力冇可能不是上佳)。有時你需要代入一下普通資質小朋友身份先可以有更客觀睇法。

我兩位朋友在協小一個中游一個中下游,日常也是吃力的。

協小啲卷同默書我睇過比較過,確實是比培正吃緊。

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 23:21

siden 發表於 16-12-8 23:12
協恩。一定谷。

你覺得唔谷,只不過係因為你女兒能力屬上等,所以如此說(唔需要謙,插得入協小能力冇可 ...

有代入過所以用「好個人」,我只能比較舊校(因為多家長分享,所以予人輕鬆學習印象)我只能作兩校的比較,舊校高小又面試班,又補課班,這些也是要計算的,起碼協小無這些補課/面試班。

谷的程度:10:11

作者: sukitelfold    時間: 16-12-8 23:26

siden 發表於 16-12-8 23:12
協恩。一定谷。

你覺得唔谷,只不過係因為你女兒能力屬上等,所以如此說(唔需要謙,插得入協小能力冇可 ...

另外隔離另一個帖,也是說港島真光、SFA、聖心,又係話谷,大家也是講谷,只能說香港天下烏鴉一樣「谷」,所以只有選擇合適的!

作者: punlik    時間: 16-12-9 15:41

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-12-9 15:49

回覆 快樂股民 的帖子

唔想谷, 就要揀優才。協恩勁谷。
作者: hkpapa852    時間: 16-12-9 15:51

punlik 發表於 16-12-9 15:41
估計報考協恩中學既考生中絕大部分是Band1生,或有異能.
考生只有約10%既中獎率或更低.(之前有報導是15人 ...
係我眼中, 所有要同小學脫鈎/脫龍既中學, 基本上都已經無乜道義可言了.

作者: sukitelfold    時間: 16-12-9 20:01

punlik 發表於 16-12-9 15:41
估計報考協恩中學既考生中絕大部分是Band1生,或有異能.
考生只有約10%既中獎率或更低.(之前有報導是15人 ...

絕對同意你各點的見解

只是「爭論」改成「討論」會好一D。

起碼呢度不似隔離《福:德》,充滿火藥味⋯⋯如果唔係我都唔敢入嚟

作者: Felix223    時間: 16-12-9 20:29

sukitelfold 發表於 16-12-9 20:01
絕對同意你各點的見解

隔離個post 邊有火藥味?咩都散晒...大家都是對事討論,一定心胸豁達嗰頭講完嗰頭散!

返正題,請教一下你是否協小用家,只是想幫朋友8下協小課程現時是否一樣教深一年?好作準備。(朋友是舊生+教友,相信下年應大機會入)謝謝。

作者: siden    時間: 16-12-9 20:32

sukitelfold 發表於 16-12-9 20:01
絕對同意你各點的見解

Telford?

作者: sukitelfold    時間: 16-12-9 22:59

Felix223 發表於 16-12-9 20:29

隔離個post 邊有火藥味?咩都散晒...大家都是對事討論,一 ...

初小唔知,分享一下高小:

中文偏深,評估與出面正常課程快大約6-9個月

英文頗深,大約快出面正常課程9個月-1年

數學也深,大約快正常課程6個月

過來人經驗:初小時要重視一些中文。

作者: Felix223    時間: 16-12-9 23:24

sukitelfold 發表於 16-12-9 22:59

Thanks for your sharing!!

作者: ok3    時間: 16-12-10 12:43

sukitelfold 發表於 16-12-9 22:59

同意。今時今日, 好多名小或名中嘅學生就係死喺中文科上。
作者: siden    時間: 16-12-10 12:50

ok3 發表於 16-12-10 12:43
同意。今時今日, 好多名小或名中嘅學生就係死喺中文科上。

所以我唔大認同有些家長覺得英小有很大優勢。

作者: sukitelfold    時間: 16-12-10 13:09

siden 發表於 16-12-10 12:50
所以我唔大認同有些家長覺得英小有很大優勢。

K3升小一的家長未感受到,難怪!

但有上EK唔多唔少知的!

作者: Yanamami    時間: 16-12-10 15:29

sukitelfold 發表於 16-12-10 13:09
K3升小一的家長未感受到,難怪!

但有上EK唔多唔少知的!

升中考直資考文言文咪知味道……中小同学都考起咯~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5