教育王國

標題: 請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀? [打印本頁]

作者: zenwin    時間: 16-12-9 14:29     標題: 請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀?

如題
作者: siden    時間: 16-12-9 14:33

zenwin 發表於 16-12-9 14:29
如題

如果$同地點不是問題,又唔介意齋校,SPB應該少些升中壓力。

作者: manmonster    時間: 16-12-9 14:35

SPCPS 仍未開始第二輪面試,樓主在決定是否應試?
作者: Felix223    時間: 16-12-9 14:39

兩間都好學校, 仲好好接近, 睇自己有無相同宗教信仰. 同是否喜歡齋校..定喜歡男女校.
作者: zenwin    時間: 16-12-9 14:41

樓主在決定是否應試
yes
作者: nicholasnip    時間: 16-12-9 14:56

回覆 zenwin 的帖子

[reply]回覆 zenwin 的帖子[/reply]

論學術上兩校是同一水平的, RCPS可能更谷., 論名氣, 因為St Paul Boy有百年歷史, 名氣好似大一點.
如果是我, 會選擇男女校, 所以選RCPS. 因為如果你下一個孩子是女仔, 你就不會煩多次. 加上, RCPS在灣仔比較方便.

作者: hkpapa852    時間: 16-12-9 15:35

如題

邊間中學你想個仔入多D?

作者: iamiris    時間: 16-12-9 17:27

如題

我會揀spb

作者: JKR    時間: 16-12-9 18:06

你的考慮是甚麼?
宗教? 地點? 男女校? 升中? 還是其它因素?
作者: ahpooh712    時間: 16-12-9 18:56     標題: 回覆樓主:

vote for spb.

作者: tiffany168168    時間: 16-12-9 18:57     標題: 回覆樓主:

一定st paul boys.  又歷史悠久,中學又是band 1b.  RC似乎只是band 1c.

作者: KikiDaddy    時間: 16-12-9 19:04

Comparing the feeder secondary schools, SPC is better than RC.

However, RCPS will give you more flexibility for SSPA. As a private school, its students can apply for both top subsidized / government schools and DSS schools and at the same time have RC as a back up.
作者: tsangnamnam    時間: 16-12-9 20:51

St Paul Boys
作者: siden    時間: 16-12-9 20:55

KikiDaddy 發表於 16-12-9 19:04
Comparing the feeder secondary schools, SPC is better than RC.

However, RCPS will give you more fle ...

Well said

作者: AEteam    時間: 16-12-10 11:03

我個人覺得St paul boys 好D。
作者: mmpo    時間: 16-12-10 11:07

SPB好D

作者: retriever    時間: 16-12-10 12:07

Felix223 發表於 16-12-9 14:39
兩間都好學校, 仲好好接近, 睇自己有無相同宗教信仰. 同是否喜歡齋校..定喜歡男女校. ...

其實宗教信仰上唔係差異咁大,除非對禮儀上好在意。

但天主教學校,跟聖公會教仔方面嚴緊自由方面好似唔多同。

作者: lileikam    時間: 16-12-10 13:11     標題: 回覆:請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀?

spb

作者: siukaipp    時間: 16-12-10 13:58     標題: 回覆樓主:

如果男仔,暫時傾向喺文科人, 邊間啱d?

SPB 純男校, 唔知會唔會文科較弱。

作者: 786    時間: 16-12-10 14:25

KikiDaddy 發表於 16-12-9 19:04

However, RCPS will give you more fle ...

這不是太正確。

1. 所謂flexibility,不是因為小學是直資還是私校,而是因為高記中學是津貼,所以小學一樣被迫要玩政府升中遊戲。

2.如果在聖保羅要玩政府升中遊戲,就要放棄自己學校必收權。所以除了自己中學外,一樣可以報讀其他學校。

3.高記如想考其他學校,一樣放棄要放棄自行第一志願。否則中左一樣不能試其他學校。

作者: IICHENG    時間: 16-12-10 14:47

如題

樓主考左先算啦

作者: siden    時間: 16-12-10 15:14

786 發表於 16-12-10 14:25

這不是太正確。

不太認同。

我覺得正正就係SPB 如要自行名津中如皇仁或大抽獎,必須放棄自己學校必收權,呢樣減低flexibility。

有幾多個夠膽放了必收權出公海搏過?有,但唔會多。一試津中,就冇SPB包底。

咁即係,SPB如果想跳走,只能靠考其他直資。

高記個好處係,想搏高一線津中,自行仲有兩個選擇,band 1生只要抽獎乙1放高記,就已經有高記包底。仲可以同時報直資。咁當然,如果已經有直資收咗又注冊,就冇自行冇大抽獎。

SPB對校內成績中游/中下游學生係有保障(超下游升唔到中la),但對上游學生有些制爪。

RC,中下游成績學生煩惱升中,但上游學生可經自行或派位去更好津中。

有錯請指正。

作者: 786    時間: 16-12-10 16:03

siden 發表於 16-12-10 15:14
不太認同。

我覺得正正就係SPB 如要自行名津中如皇仁或大抽獎,必須放棄自己學校必收權,呢樣減低flexibi ...

我想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校。

至於其他,有得必有失。spb會包底線但會流失最尖,而高記不能全收band 2而包最頂個層,所以差不多。小朋友會成為那個band學生無人可預計。

作者: siden    時間: 16-12-10 16:14

786 發表於 16-12-10 16:03
我想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校。

至於其他,有得必有失。spb會包底線但會流失 ...

想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校 - true

個仔資質性情的確呢刻難估,見步行步。

反而父母願意承受壓力程度現在可以作主。

作者: JKR    時間: 16-12-10 16:18     標題: 回覆:請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀?

RC 今年校網升中資料只寫79個升上高主教書院,無寫其它同學去咗邊幾間中學,亦唔知有幾多同學係去咗比高主教更好的中學。高主教書院今年只收79個高小學生,咁應該自行時都只收小部份高小學生(估計排名好前先收) ,大部份都係收外校生,高小學生主要靠乙一抽獎入高主教書院 .
係咁嘅情況下, 自行兩間,一間填比RC 好的,另一間填高主教書院, 除非名次好前先有機會自行成功,否則都係靠抽獎。
大抽獎時band 1 生一定可以入書院,band 2生就驚險啦,因為要抽簽,唔係排前啲就收先,band 3 差唔多一定無得入書院。
所以,如果肯定成績好,名次可以排得好前,就可以選RC 搏升中時可以多個機會去好啲津校。但6年小學都要不停打仗,長期作戰狀態。

作者: siden    時間: 16-12-10 16:22

JKR 發表於 16-12-10 16:18
RC 今年校網升中資料只寫79個升上高主教書院,無寫其它同學去咗邊幾間中學,亦唔知有幾多同學係去咗比高主 ...
所我之前個post講,我prefer SPB。
壓力細些。

作者: 786    時間: 16-12-10 16:46

siden 發表於 16-12-10 16:14
想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校 - true

個仔資質性情的確呢刻難估,見步行步。

同意,所以那flexibility, actually comes with price.

我只識兩位高小生,都去了band 2中中和大埔直資。應該都不能回原校吧。

作者: mcl203    時間: 16-12-10 17:02

siden 發表於 16-12-10 15:14
不太認同。

我覺得正正就係SPB 如要自行名津中如皇仁或大抽獎,必須放棄自己學校必收權,呢樣減低flexibi ...
朋友升中果年既派位後分享....高小有一現象係...前列學生係全攻型....唔會以升高中為目標
自行2個位全搏他校...連乙1亦唔少家長會放棄高中條保險線...佢甚至放高中係乙5/6
只睇佢果年...個人睇法...考直資/自行只係成績平平 ~~~

作者: manmonster    時間: 16-12-10 17:14

回覆 mcl203 的帖子

請問,你朋友子女當年,沒有選高主教書院為乙一的,最終係咪去了比它差的中學?

另,spcps 同高主教書院小學部比較,你會建議前者?除升中保障外,是否因為 spc 比 rc 公開試成績較佳?
先謝。

作者: mcl203    時間: 16-12-10 17:36

manmonster 發表於 16-12-10 17:14
回覆 mcl203 的帖子

請問,你朋友子女當年,沒有選高主教書院為乙一的,最終係咪去了比它差的中學?

朋友果年有1半女仔係無升去高中(高小女仔係唔多)...佢當然會派左去Banding比高中高既中學
客觀地...灣仔女仔派去比高中高既Banding係唔算難...男仔都係好既
令我奇怪既係高小生竟然咁大數字放棄高中...甚或連乙1保險線都唔要
可以參考下入QC數字(應係抽入)...但似乎直資/自行又唔係咁標青
另一估估吓既睇法...高中只肯用~60%去收直小生...似乎...對高小生信心不大...亦可能係近年高中DSE成績欠理想有關

相對地...我會揀SPB...比較穩陣...但要預讀12年 ~~~

作者: KikiDaddy    時間: 16-12-10 21:25

回覆 786 的帖子

For subsidized / government secondary schools, the reserved places for its feeder primary school is at Central Allocation Stage. Hence, you can put two other better secondary schools as your 1st and 2nd choices at Discretionary Stage and still well protected by the reserved place at Central Allocation. Of course, you need to make sure you are Band 1 student before taking this approach. In fact, many top RCPS students will choose QC/KC/SJC at Discretionary Stage and apply for SPCC and DBS at the same time.

For a SPCPS student, he needs to reject the offer from SPC before he is eligible for entering SSPA. This is too risky and I don't think any SPCPS student's parent will do so. Well, you can sign the confirmation of offer from SPC and still apply for DSS schools like SPCC and DBS. You can wait until you got the offer from SPCC or DBS and then inform SPC that you will give up the offer. The school will not know that. This is "practical" but not that "ethical". For top subsidized or government schools, you can only try your luck at "knocking the door" but the chance is not that high.  

This is what I meant for "flexibility".

作者: KikiDaddy    時間: 16-12-10 21:32

SPC's DSE results are better than RC's in the past few years. I believe SPC's DSE results will continue to show an improving trend after the new principal on board.

That's why I said SPC is better than RC.
作者: 786    時間: 16-12-10 22:52

KikiDaddy 發表於 16-12-10 21:25
回覆 786 的帖子

For subsidized / government secondary schools, the reserved places for its feeder p ...

as i mentioned, this "flexibility" comes with the "subsidizing" and 直屬 nature of the "secondary" school, not the "private" nature of "primary" school.

作者: babybear    時間: 16-12-10 22:53     標題: 引用:RC+今年校網升中資料只寫79個升上高主教書

原帖由 JKR 於 16-12-10 發表
RC 今年校網升中資料只寫79個升上高主教書院,無寫其它同學去咗邊幾間中學,亦唔知有幾多同學係去咗比高主 ...

據我所知今年RC嘅升中派位的確派得唔錯~
升中派位結果令人興奮~

如果兩間比我揀, 我會揀RC!

原因好簡單, 就係因為SPB中學校網係南區, RC係灣仔區。
如果到時唔想上中學部, SPB就係揀南區中學網, 而RC呢? 就係灣仔網。

南區中學網 vs. 灣仔中學網你地又會點揀?

作者: siden    時間: 16-12-10 22:56

babybear 發表於 16-12-10 22:53
升中派位結果令人興奮~

住址網靚,學校升中網差有乜所謂?

作者: babybear    時間: 16-12-10 23:00     標題: 引用:Quote:babybear+發表於+16-12-10+22:53+ 據

原帖由 siden 於 16-12-10 發表
住址網靚,學校升中網差有乜所謂?
升中係睇小學屬咩網去派。
若轉網, 例如由弱區轉強區, 可能會降band喎~
除非由強區轉去弱區就話升band啫~

作者: siden    時間: 16-12-10 23:35

babybear 發表於 16-12-10 23:00

除非邊緣人,否則點解擔心跌band?

作者: mcl203    時間: 16-12-10 23:36

升中派位結果令人興奮~
SPB 係 中環....係中西區 ~~~

作者: mcl203    時間: 16-12-10 23:39

babybear 發表於 16-12-10 23:00
SPB 小學都係中西區 ~~~

作者: babybear    時間: 16-12-10 23:42     標題: 引用:Quote:babybear+發表於+16-12-10+23:00+升

原帖由 mcl203 於 16-12-10 發表
SPB 小學都係中西區 ~~~
SPB小學近幾年已由中西區舊址搬咗去域多利道口嘅新校舍。 屬南區地段~

作者: babybear    時間: 16-12-10 23:43     標題: 引用:Quote:babybear+發表於+16-12-10+22:53+據

原帖由 mcl203 於 16-12-10 發表
SPB 係 中環....係中西區 ~~~
SPB已經搬咗去南區新校舍。

作者: manmonster    時間: 16-12-11 00:22

回覆 babybear 的帖子

高主教書院可能避免尷尬,只在官網公佈小學部升書院的學生人數。請問你有否剛過去一年小六升中的大致派位概況?
作者: mcl203    時間: 16-12-11 00:36

manmonster 發表於 16-12-11 00:22
回覆 babybear 的帖子

高主教書院可能避免尷尬,只在官網公佈小學部升書院的學生人數。請問你有否剛過去一 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41149739&fromuid=1443469

作者: bobbob    時間: 16-12-11 00:42

升中派位結果令人興奮~
揀得有直屬嘅小學梗係預咗升上中學部,預咗出去讀其他學校洗乜讀呢間?讀官校都得啦。
比較2間中學成績RC明顯差SPC至少1皮,小學又谷又逼夾,真係冇咩理由唔揀SPCPS。

作者: mcl203    時間: 16-12-11 00:51

回覆 bobbob 的帖子

上年無人俾吖嗎 ~~~

作者: Gerard    時間: 16-12-11 11:24

作者: siden    時間: 16-12-11 12:00

忽然省起,兩三年前有位同學仔的哥哥,由高小插入SPB (唔記得插P2 定P3)。

肯定佢走最大原因係SPB唔使煩中學,另外當時剛轉制增加測考次數,亦即加谷,也令佢反感想走人。依家高小情況如何我又冇再問,要現在家長解答了。

作者: pekovian    時間: 16-12-11 13:10

高中尼幾年DSE成績未見突出,又換左新校長(本人對她觀感麻麻),所以近兩三屆高小考得頭既學生都唔擺高中係乙一。

回正題,vote for SPB

作者: 小小山    時間: 16-12-11 22:31

St paul boys
作者: porkbau1    時間: 16-12-12 02:15

我會選SPB

作者: Charlotte_mom    時間: 16-12-12 07:11

朋友係spb老師。我有佢facebook。佢亦有唔少畢業生add左佢facebook。從佢地嘅互動我會睇到佢地都好熱愛學校,凝聚力好強。

作者: retriever    時間: 16-12-12 07:30

Charlotte_mom 發表於 16-12-12 07:11
朋友係spb老師。我有佢facebook。佢亦有唔少畢業生add左佢facebook。從佢地嘅互動我會睇到佢地都好熱愛學校 ...

呢方面傳統名校係好犀利,特別係男校。fb時常洗版。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-12-12 08:44

retriever 發表於 16-12-12 07:30
呢方面傳統名校係好犀利,特別係男校。fb時常洗版。

見到佢地咁都幾開心架!我好憎自己母校,所以呢樣幸福唔屬於我,真心羨慕

作者: siden    時間: 16-12-12 08:47

Charlotte_mom 發表於 16-12-12 08:44
見到佢地咁都幾開心架!我好憎自己母校,所以呢樣幸福唔屬於我,真心羨慕
...

噚晚fb啲相多到,好似自己去咗現場

作者: JKR    時間: 16-12-12 09:14     標題: 回覆:請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀?

尋晚確實很熱鬧,超過2000位賓客,我哋無係現場,但睇同學家長傳來的錄影, 幾代st paul boy (老中青小) 一齊唱校歌,真係好感動,好感受到佢哋對學校嘅熱愛。

作者: Fortop    時間: 16-12-13 14:39

JKR 發表於 16-12-12 09:14
尋晚確實很熱鬧,超過2000位賓客,我哋無係現場,但睇同學家長傳來的錄影, 幾代st paul boy (老中青小) 一 ...

前晚165晚宴好慶幸有出席,現場氣氛和過程真係高潮迭起,掌聲、歡呼聲和笑聲不斷,無論老、中、青任何一代果種向心力、激昂和情義令人熱血沸騰感動艷羡不已。經此一晚更加肯定選擇St Paul's Boys 係絕對正確嘅選擇,呢啲對母校嘅熱愛同學校友師生嘅深厚情誼,保羅萬有嘅多元光譜,還有那份經久不衰嘅激情鬥志,什麼DSE成績、高考狀元仲有片面狹窄嘅所謂排名呀統統都可以拋諸腦後啦!置身此氣場包圍之中不期然對囝仔10多年之後會否親身重演此情此景充滿了憧景希冀.....

作者: Charlotte_mom    時間: 16-12-13 15:28

siden 發表於 16-12-12 08:47
噚晚fb啲相多到,好似自己去咗現場

作者: sai913    時間: 16-12-13 15:53

Fortop 發表於 16-12-13 14:39
前晚165晚宴好慶幸有出席,現場氣氛和過程真係高潮迭起,掌聲、歡呼聲和笑聲不斷,無論老、中、青任何一代 ...

好羨慕,唔知我家小兒有無機會經過這些(emoji)

作者: Ryan_baba    時間: 16-12-13 21:02

我有幸參與過RC同SPB近年的校慶活動,坦白講,SPC果種凝聚力係同RC有好大嘅分別。單係上星期嘅校慶音樂會,最尾一段已經能夠令我不生難忘。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5