教育王國

標題: 其實坊間D升中而試班係咪真係有用? [打印本頁]

作者: patpat234    時間: 16-12-11 21:53     標題: 其實坊間D升中而試班係咪真係有用?

如有,應該點揀?

作者: chocolatebean    時間: 16-12-11 22:55

patpat234 發表於 16-12-11 21:53
如有,應該點揀?
自己TRAIN都得啦!冇為晒$

作者: Band5    時間: 16-12-12 01:55

patpat234 發表於 16-12-11 21:53
如有,應該點揀?

如果唔係報頂級名校,又唔想俾貴學費,可以睇下啲社區中心有冇搞。阿仔當年上過明愛一個一堂過嘅模擬面試課程,包括單對單中英文同小組中文,錄影過程後同你分析,平平地當攞過經驗兼有埋建議。我都係唯一一次見到阿仔嘅面試表現!

作者: vvmon    時間: 16-12-12 18:59

有無用係睇個人,我兩個女都有上d雞精面試班,我要返工,應付呈分仲要搞埋面試,講真我真係做唔做咁多嘢!
不過話說回來,面試班係比小朋友有個面試概念,不可能靠哂佢
作者: kkhon    時間: 16-12-12 19:31

小学報过,E家中学又再報,但……都学吾到野返黎,最后都係学校同自己train!
作者: 王家爸爸    時間: 16-12-12 19:38

如果係反正得閒無嘢做,可以揾間近近地既一試,好過喺屋企打機。
作者: kkhon    時間: 16-12-12 19:46

上完恆常班,仲有d咩喇叭丶星展專班叫你報,我冇閒錢再采佢
作者: 王家爸爸    時間: 16-12-12 19:50

真係俾錢買安慰,加上托兒,其他作用唔大。
作者: 王家爸爸    時間: 16-12-12 19:53

kkhon 發表於 16-12-12 19:46
上完恆常班,仲有d咩喇叭丶星展專班叫你報,我冇閒錢再采佢

上喇叭班、星展班反而有副作用,老師見有幾個小朋友對答方式相似,佢會點做?

作者: kkhon    時間: 16-12-12 20:11

回覆 王家爸爸 的帖子

仔话如果有得in,叫我報専班只攞面试题目,返黎我教佢答
作者: patpat234    時間: 16-12-13 00:40

王家爸爸 發表於 16-12-12 19:53
上喇叭班、星展班反而有副作用,老師見有幾個小朋友對答方式相似,佢會點做?
...

我都擔心呢樣

作者: patpat234    時間: 16-12-13 00:46     標題: 回覆樓主:

其實大仔果時無諗呢啲,只要佢keep到係個pool入邊就可以,而且佢果年(03) 人數小。
細女06 出世,人多左,佢成績好過哥哥,我想佢都想升讀到間更加好的,最好緊係自行收到唔洗大抽獎先抽,雖然都係7月先知結果,但想係面試時做好啲。
佢手寫嘅野正常過把口講出來,面試無筆試所以想睇下有無面試班之類嘅野可以幫佢報下。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5