教育王國

標題: 邊間學校中四選科有音樂讀? [打印本頁]

作者: meimei342    時間: 16-12-18 12:48     標題: 邊間學校中四選科有音樂讀?

作者: laiping    時間: 16-12-18 14:15

Ying Wa Girls'
作者: ivantissue    時間: 16-12-18 15:36

九華、協恩都有
作者: 虫虫主人    時間: 16-12-18 18:08

黃笏南
作者: meimei342    時間: 16-12-19 07:43

作者: MariaTsui    時間: 16-12-20 09:28     標題: 回覆:邊間學校中四選科有音樂讀

可風都好似有,是額外上堂

作者: meimei342    時間: 16-12-22 07:04

作者: MariaTsui    時間: 16-12-22 08:15     標題: 引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-12-20+09:28+可

原帖由 meimei342 於 16-12-22 發表
邊間校風好啲?
這裡jm提議都是好學校,成績好,校風好,都是B1校。

作者: ivantissue    時間: 16-12-22 12:06

可以講講點解要選修音樂嗎?
作者: meimei342    時間: 16-12-22 13:21

作者: laiping    時間: 16-12-22 14:16

有些中學係會有類似聯校的額外dse 音樂科的,通常來自不同學校的學生會在星期六上課,假如學校沒有音樂科作為選修科,學生可以自己詢問音樂科老師如果自己想修音樂科可以怎樣!我估如果小朋友對音樂有熱誠,老師會幫佢諗辦法的!其實,如果樂器考到演奏級,讀音樂都幾着數,因為 SBA己經可以攞滿分!

作者: meimei342    時間: 16-12-22 14:18

作者: laiping    時間: 16-12-22 14:26

真係唔清楚!不過,你可以睇吓邊D band 2中學係有樂團同埋 choir 之類的課外活動,通常有呢啲活動嘅學校嘅音樂老師都應該係好有心攪好音樂的!
作者: ivantissue    時間: 16-12-22 15:16

我仔中四時也有修讀音樂作為第四個選修科,佢學校係每星期上兩次堂,一次weekday放學後,另一次星期六上午。

呢科課程非常廣泛,所花時間非常多,亦難以預計公開試成績。我仔去到中五下學期決定drop咗呢科,專注其餘科目應付DSE。數據顯示,過去幾屆的師兄修讀呢科,去到接近考公開試,80%都drop咗。
作者: MariaTsui    時間: 16-12-22 15:44     標題: 引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-12-22+08:15+這

原帖由 meimei342 於 16-12-22 發表
我淨係想要band 2學校,校風好最緊要。
其實B2學校有音樂修真的很少,直資不清楚,以官津為例深水埗區就沒有,我去聽簡介會,DSE都是考4C+2X,由於資源問題,2X多是大路的科目,有些連VA都不開,何況音樂,B1校開音樂都不是多人報讀,只是4C+3X+1科unknown,以可風為例,這個unknow科可以PE,音樂,但全級讀的人真的很少,如果真想選修音樂,考好呈分試,報黃勿南,如果校網是九龍城,仍有機會。

作者: ivantissue    時間: 16-12-22 19:47

MariaTsui 發表於 16-12-22 15:44
其實B2學校有音樂修真的很少,直資不清楚,以官津為例深水埗區就沒有,我去聽簡介會,DSE都是考4C+2X,由於 ...
有其他選擇的話,VA/Music可免則免。

作者: 232    時間: 16-12-23 07:25

meimei342 發表於 16-12-18 12:48

KC

作者: meimei342    時間: 16-12-23 07:27

作者: 232    時間: 16-12-23 07:33

meimei342 發表於 16-12-23 07:27
請問全名?

King's College

作者: 小Monkey    時間: 17-1-3 00:38

回覆 laiping 的帖子

請問演奏級是要考到ATCL, LTCL OR FTCL 才SBA 有滿分?
作者: laiping    時間: 17-1-4 21:44

回覆 小Monkey 的帖子

亞女話老師冇特別提到要去到那一個演奏級!但對佢嚟講,呢個係其中一項吸引佢修 music 的因素!(雖然佢都只係嚟緊考八級琴,同埋未決定考唔考埋演奏級!)
作者: BSCYL    時間: 17-1-4 22:08     標題: 回覆樓主:

Band 2 官津校開設音樂科的較少。
資源分配問題, 很難遷就少數人修讀的科目

作者: ilmsc    時間: 17-1-4 22:19

http://www.icqm.edu.hk/admission/1617_ICQM_Curriculum_Structure.pdf

作者: meimei342    時間: 17-1-5 07:04

作者: ilmsc    時間: 17-1-5 07:31

meimei342 發表於 17-1-5 07:04
學費幾錢?

https://www.schooland.hk/ps/icqm

作者: 小Monkey    時間: 17-1-7 21:56

囝仔現F2, 剛pass 了小提琴ATCL, 如果夠資格,可多個選科考慮
作者: laiping    時間: 17-1-7 22:58

回覆 小Monkey 的帖子

Ok 喎!希望你囝囝揀科成功啦!我囡囡三個選修科中最鍾意係音樂!亦好慶幸可以入到一間有提供音樂作為選修科的中學!
作者: meimei342    時間: 17-1-12 08:05

作者: laiping    時間: 17-1-12 20:19

回覆 meimei342 的帖子

英華女學校,音樂老師非常有料到!佢哋兩個老師一齊教!剛剛聖誕假仲捉佢哋每人單對單補課半小時!另外,今年仲有導盲犬同佢哋一齊上音樂堂!

作者: 芝麻街    時間: 17-1-19 21:09

小Monkey 發表於 17-1-3 00:38

請問演奏級是要考到ATCL, LTCL OR FTCL 才SBA 有滿分?
考到ATCL  SBA就已經有满分啦
作者: 小Monkey    時間: 17-1-19 21:40

回覆 芝麻街 的帖子

Thank you for your information!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5