教育王國

標題: 請問屯門仁愛堂田家炳中學是Band幾? [打印本頁]

作者: arun    時間: 17-1-9 14:36     標題: 請問屯門仁愛堂田家炳中學是Band幾?

1. 近幾年DSE成績如何?
2. 會否很谷學生?

作者: jimjimjim    時間: 17-1-14 22:11

1. Band 1 尾 有band 2 學生
2. 好hea 唔谷 讀書不是重要
作者: chingman1976    時間: 17-1-15 21:30     標題: 回覆樓主:

點hea法?我打算幫小朋友自行報呢間

作者: 15850773804    時間: 17-1-17 23:10

band one尾,只係中三分精英班,校風唔錯,唔算谷,有唔少有heart既老師,
DSE成績普遍理科班較好,可以睇下官網升學率
作者: wallacemama    時間: 17-1-19 09:23

雖然係BAND 1C, 但係同學讀得好開心
作者: jimjimjim    時間: 17-1-21 07:18

回覆 chingman1976 的帖子

著重體育視藝英文成績差
轉左校長之後一年比一年差

作者: jimjimjim    時間: 17-1-21 07:20

如果是band 1 尾或band 2 學生 想開開心心玩多6年 一試無妨如果醒目既 又想公開試會成績好點 考慮另一間

作者: chingman1976    時間: 17-1-21 09:55

jimjimjim 發表於 17-1-21 07:20

如果是band 1 尾或band 2 學生 想開開心心玩多6年 一試無妨如果醒目既 又想公開 ...

謝謝你的回覆!自行申請我最終都冇去田中交表,只交了一間我小朋友心儀的中學

作者: optman88    時間: 17-1-21 10:15

chingman1976 發表於 17-1-21 09:55
謝謝你的回覆!自行申請我最終都冇去田中交表,只交了一間我小朋友心儀的中學
...

啱的,自行係揀啱 banding 同入左唔會後悔嘅先得,唔好諗咩嘥咗個機會。自行階段校都會擇優而取,大抽獎乙部先係主菜。

作者: jimjimjim    時間: 17-1-21 12:45

岩呀如果是band 1 既
派位都一定入到田家炳
因為佢連band 2學生都要收
唔使自行揀啦

作者: hohei    時間: 17-4-13 17:54

jimjimjim 發表於 17-1-21 07:18

著重體育視藝英文成績差
DSE英文100%合格喎
作者: jimjimjim    時間: 17-4-15 11:39

回覆 hohei 的帖子

你在哪裡收到資料架?再者 作為band 1 中學佢有5/ 5* / 5 ** 英文既少得可憐

作者: wingfamily    時間: 17-5-7 13:14

jimjimjim 發表於 17-1-14 22:11
1. Band 1 尾 有band 2 學生
2. 好hea 唔谷 讀書不是重要

完全同意,佢個小學同學讀利間名次好前,  之前一齊去補導理跟唔上時常 WhatsApp 問我個仔。 自問亞仔英文只是中上。 若果小朋友Brand one 尾簡佢應該讀得輕鬆。

作者: jimjimjim    時間: 17-5-7 15:35

回覆 wingfamily 的帖子

英文科呢間好弱的

作者: wingfamily    時間: 17-5-7 15:39

jimjimjim 發表於 17-5-7 15:35
回覆 wingfamily 的帖子

英文科呢間好弱的

你好清楚wor 你小朋友讀利間

作者: miriam    時間: 17-5-8 08:43

jimjimjim 發表於 17-4-15 11:39

你在哪裡收到資料架?再者 作為band 1 中學佢有5/ 5* / 5 ** 英文既少得可憐
識人讀緊, 佢話逢星期一測驗, 二至五都好多 quiz, 同埋睇校務報告 DSE 考得唔算差喎.

作者: hkpapa852    時間: 17-5-8 09:56

miriam 發表於 17-5-8 08:43
識人讀緊, 佢話逢星期一測驗, 二至五都好多 quiz, 同埋睇校務報告 DSE 考得唔算差喎.
...
田家炳既英文科成績以B1中學嚟講, 的確唔算強, 4+比例只有3X%, 一定比不上屯門其餘幾間B1名中, 亦只係同B2頭既南屯門官立相近.

但計及整體成績, 已拋離其餘B2中學一大截了

作者: miriam    時間: 17-5-8 10:10

hkpapa852 發表於 17-5-8 09:56
田家炳既英文科成績以B1中學嚟講, 的確唔算強, 4+比例只有3X%, 一定比不上屯門其餘幾間B1名中, 亦只係同B2 ...
噚晚臨訓前望左一主校務報告, 剩係講 6x% degree, 包括晒香港, 大陸, 台灣同外國, 到底有幾多 % 係香港.........
作者: hkpapa852    時間: 17-5-8 10:27

miriam 發表於 17-5-8 10:10
噚晚臨訓前望左一主校務報告, 剩係講 6x% degree, 包括晒香港, 大陸, 台灣同外國, 到底有幾多 % 係香港.... ...
田中過圹年3322率都有70%+, 整體4+比例有~48%, 4大主科4+比例, 除英文一科3X%, 其餘3科都有4X%+

以表現相近既中學比較, 升讀Local degree可能有35%-45%

作者: jimjimjim    時間: 17-5-8 19:26

回覆 miriam 的帖子

台灣大學唔使有dse 成績都已經收左架了
作者: hkpapa852    時間: 17-5-9 10:13

jimjimjim 發表於 17-5-8 19:26

台灣大學唔使有dse 成績都已經收左架了

其實我又好想知, 坊間所謂非B1既中學, 又有幾多間整體升讀本地+海外Degree, 可以有50%以上呢?

記住係升讀Degree, 唔係入大學

如果成績本身唔掂, 唔好話台灣既大學, 澳門大學都唔會收你, 到時可能要搵國力

作者: jimjimjim    時間: 17-5-11 00:20

回覆 hkpapa852 的帖子

呢間係band 1因為英中一定是band 1

不過我唔太同意你最後一句

另外band1 中呢間一定係所謂band 1c
當中有band 2 學生
而且睇番畢業生英文情況的確唔理想
之前有人留言講話呢間公開試英文合格100% 一定不是事實
咁當然我唔排除其他band 1 都不是100% 英文拎到level 3

作者: 小Monkey    時間: 17-5-12 13:44

回覆 jimjimjim 的帖子

請問你是用家嗎?
作者: miriam    時間: 17-5-14 01:55

jimjimjim 發表於 17-1-21 07:18

著重體育視藝英文成績差
著重體育呢點好有保留....................

作者: vmum    時間: 17-5-14 20:29

田中同馬中,邊間好D?
作者: yinyinBB    時間: 17-5-21 12:22

vmum 發表於 17-5-14 20:29
田中同馬中,邊間好D?

馬中好谷,超多功課

作者: hohei    時間: 17-5-27 22:10

jimjimjim 發表於 17-4-15 11:39

學校網頁有資料,但就真係5級好少
作者: hohei    時間: 17-5-27 22:13

yinyinBB 發表於 17-5-21 12:22
馬中好谷,超多功課
大仔讀緊又唔覺多功課,但就好多活動好開心
作者: jimjimjim    時間: 17-5-29 07:17

有咁既事?學校網站既邊度?

佢網站都有話自己連續幾年收生100% band 1
不過係幾多年前既事了?
依家一早唔係100% band 1啦
Band 2 既大有人在
公開試仲要轉用中文考
因為學生英文差

作者: jimjimjim    時間: 17-5-29 07:18

佢sell 自己重體育藝術叩門成功既都係體育人喎
點解你唔覺既

作者: miriam    時間: 17-5-30 14:57

jimjimjim 發表於 17-5-29 07:18

佢sell 自己重體育藝術叩門成功既都係體育人喎
我當然知道某 d 事先會咁講, 唔想講出黎影響到有關學生.

作者: jimjimjim    時間: 17-5-31 06:18

👍🏼佢咁重體育都唔重既話
(例如 叩門收運動員、校內成績唔達標運動員會升班....)
咁.... 仲有咩可以sell....

作者: miriam    時間: 17-5-31 08:51

jimjimjim 發表於 17-5-31 06:18

👍🏼佢咁重體育都唔重既話
睇左屯門區學界賽成績, 運動都唔算強啵

總之 "重" 同 "支持" 係有好大分別

作者: ANChan59    時間: 17-5-31 09:21

jimjimjim 發表於 17-5-11 00:20
回覆 hkpapa852 的帖子

呢間係band 1因為英中一定是band 1

100% 是指 level 2 or 3?

作者: jimjimjim    時間: 17-6-1 07:13

只能說 重視 支持 都唔一定會比賽拎獎

作者: jimjimjim    時間: 17-6-1 07:14

回覆 ANChan59 的帖子

唔知話佢100%。pass既係指咩了不過英文科合格點睇都應要有3 啦
佢一定無100% 拎到3

作者: ANChan59    時間: 17-6-1 10:11

jimjimjim 發表於 17-6-1 07:14

唔知話佢100%。pass既係指咩了不過英文科合格點睇都應要有3 啦
That's my point, some schools take 100% based on level 2 and not level 3.

In old system, CCSC had consecutively 20+ years Chinese, English and Maths all 100% passed in HKCEC, it's an amazing achievements.

作者: jimjimjim    時間: 17-6-2 07:04

CCSC?呢個post 唔係講呢間學校
講緊山景間田家炳啊

作者: miriam    時間: 17-6-2 11:47

jimjimjim 發表於 17-6-1 07:13

只能說 重視 支持 都唔一定會比賽拎獎
總之我識既人所發生既事, 叫呢間學校只重成績算數喇!
作者: jimjimjim    時間: 17-6-3 06:27

但呢間學校成績唔多掂 除非唔當佢係band 1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5