教育王國

標題: 去同學家溫書 [打印本頁]

作者: MonkeyGirl    時間: 17-1-10 15:02     標題: 去同學家溫書

各位家長,會唔會比? 正在考試中....

考試日會放早, 大家會唔會比呢? 明天都有課目會考的....
作者: ChapmanMa    時間: 17-1-10 18:12

MonkeyGirl 發表於 17-1-10 15:02

考試日會放早, 大家會唔會比呢? 明天都有課目會考的....  ...

為何不留校温?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-1-10 18:48

考試日會放早, 大家會唔會比呢? 明天都有課目會考的....  ...
認識對方家長嗎?如果唔識最好唔好
作者: Yanamami    時間: 17-1-10 18:50

我女留校温~
作者: jumphigh    時間: 17-1-10 18:52

作者: gracelam    時間: 17-1-10 21:39     標題: 引用:各位家長,會唔會比?+正在考試中....考試日

原帖由 MonkeyGirl 於 17-01-10 發表

我唔會比。 一來唔想打搞人地,二來根本冇人管住,傾計/玩多過温書。

作者: TwinWong    時間: 17-1-11 08:15

試過 真係唔好 話温中史 半曰反泥 一段都温唔到
以後啊囡唔應約

作者: brother4    時間: 17-1-11 08:39     標題: 回覆:去同學家溫書

一般放手,只擔心太遠,小朋友不懂乘車回家。。。

作者: idy926    時間: 17-1-11 11:02

我女有時會視像同同學一齊温
作者: yaya_c    時間: 17-1-11 13:29

唔會, 一來唔知對方屋企有乜野人, 二來我唔相信一齊溫書會入腦, 佢地傾計多過溫書.
作者: emmafish    時間: 17-1-11 13:54

好多時候玩多過温。

我唔多想佢去人地屋企,除非我都識人地父母。

作者: Daleyung    時間: 17-1-11 14:15

1定唔比!要温我陪你温
作者: ELING2004    時間: 17-1-11 16:01

回覆 Daleyung 的帖子

我囡囡都有去同學家溫書, 我識佢地父母, 而且咁岩第二日不用返學.
佢兩個女仔在家溫. 而婆婆突擊上門, 見佢地好乖溫緊書. 不過都係一次.

作者: 靚靚C9    時間: 17-1-14 14:46     標題: 回覆樓主:

唔會

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-1-14 20:01

我同同學 Form 6 考試同 DSE 前一齊返學校溫書,我地好奇怪冇咩傾計。
作者: 大貓媽媽    時間: 17-1-26 08:13

一定唔俾!
自己都做過學生,一齊溫定一齊玩,心裡有數啦…

作者: chun媽    時間: 17-1-28 08:49

在安全的情況下,可以一試,有時下下唔比,反抗好大,記得亞仔中一時到同學家溫習,他覺得效果唔好,試過一二次後,沒有再去同學家
作者: ar_mak    時間: 17-1-31 22:56

作者: YmOra    時間: 17-2-1 09:51

一定唔俾,一定無可能溫得到,因為要

"1個懂自律嘅學生" + "1個懂自律嘅學生"

才會有一群會互相幫助嘅""溫習小組""呢!
作者: 2jkidsfather    時間: 17-2-2 22:03

去自修室就得.
去同學家?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5