教育王國

標題: 想問band 3學生叩門有機會去港同? [打印本頁]

作者: wacha    時間: 17-1-15 19:55     標題: 想問band 3學生叩門有機會去港同?

真係有機會?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-15 20:03

應該無可能

作者: wacha    時間: 17-1-15 20:11

Charlotte_mom 發表於 17-1-15 20:03
應該無可能

咁有無收過band 3生?

作者: yamaneko    時間: 17-1-16 10:28

特異功能?

作者: little_yolky    時間: 17-1-16 10:34

wacha 發表於 17-1-15 20:11
港同應該係B1成績喎。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 10:34

yamaneko 發表於 17-1-16 10:28
特異功能?
講真特異功能應該去DBS,做得B3生,應該唔會係太享受學習既喜悅。 睇返學校既辦學理念,我估港同未必會為特異功能以收B3生。

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 10:51

little_yolky 發表於 17-1-16 10:34
港同應該係B1成績喎。
我估又未必一定需要係B1成績,但係最少都需要係B2A先有多啲機會。
如果係B2,真係需要俾人明顯地睇到有「志」同埋將來會「勤」。  

作者: lala12345678    時間: 17-1-16 10:59     標題: 回覆樓主:

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-16 12:21

lala12345678 發表於 17-1-16 10:59
睇返上年post, 港同有收band 2, 但究竟多唔多?

老實說,我唔信100%校外生都係 band one。港同未至於有本事咁揀。
所以band two表現好應該有機。band three就應該無。因我見band two有唔入第二輪

作者: mcl203    時間: 17-1-16 12:34     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+17-1-15+20:03

原帖由 wacha 於 17-01-15 發表
你想問B3生可否試叩港同而係有機會收??定,以往有無B3生被港同收咗?? ~~~

作者: ma記    時間: 17-1-20 12:18

我囡B1C, 有特異功能,都冇2nd in.......
今年多人比學校選學生呀!
不過我會扣門,再試一試!
作者: optman88    時間: 17-1-20 12:44

wacha 發表於 17-1-15 19:55
真係有機會?
其實,我唔會信港同會收 band 3 學生。就算有咩特異功能,最非果樣嘢叻到曉飛,或者有啲機。
作者: wacha    時間: 17-1-20 14:41

ma記 發表於 17-1-20 12:18
不過我會扣門,再試一試! ...

但有好多家長以為港同係收Band 2C-Band3 學生。

作者: mcl203    時間: 17-1-20 14:54     標題: 引用:Quote:ma記+發表於+17-1-20+12:18+ 我囡B1C

原帖由 wacha 於 17-01-20 發表
但有好多家長以為港同係收Band 2C-Band3 學生。
我所知港同係會收~~~

作者: wacha    時間: 17-1-20 15:08

mcl203 發表於 17-1-20 14:54
我所知港同係會收~~~

真的?咩叻?重有幾多年前收?

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-20 18:02

ma記 發表於 17-1-20 12:18
不過我會扣門,再試一試! ...

舊年認識既B1全部有2nd in,B2全部無,所以我唔相信B3有可能。另外,印象中港同無華仁、SJC之類既學校咁睇特異功能。

作者: mcl203    時間: 17-1-20 18:09     標題: 引用:Quote:ma記+發表於+17-1-20+12:18+我囡B1C,

原帖由 王家爸爸 於 17-01-20 發表
舊年認識既B1全部有2nd in,B2全部無,所以我唔相信B3有可能。另外,印象中港同無華仁、SJC之類既學校咁睇 ...
但事實我小朋友間小學有推介有風險既學生考港同,亦有考入,仲唔止一個考到~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-20 18:15

mcl203 發表於 17-1-20 18:09
但事實我小朋友間小學有推介有風險既學生考港同,亦有考入,仲唔止一個考到~~~

...

前幾年B2中游都有可能,近年一年比一年難。

作者: mcl203    時間: 17-1-20 18:24     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-20+18:09+但事實

原帖由 王家爸爸 於 17-01-20 發表
前幾年B2中游都有可能,近年一年比一年難。
有風險應已起碼係B2边緣啦~~~

作者: wacha    時間: 17-1-20 19:39

mcl203 發表於 17-1-20 18:24
有風險應已起碼係B2边緣啦~~~

真係band 3? 你又點知係band 3.

作者: ILoveCinderella    時間: 17-1-20 19:46     標題: 回覆樓主:

相信自從港大同誕生咗兩位狀元之後,就會多咗人留意同申請佢,咁入學要求亦只會越來越高!

作者: ma記    時間: 17-1-20 22:46

回覆 王家爸爸 的帖子

那可能我囡已跌出B1尾行列,在B2啦⋯⋯那真的要考好呈3, 希望可以升到B1, 再扣門。

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-20 23:58

ma記 發表於 17-1-20 22:46
回覆 王家爸爸 的帖子

那可能我囡已跌出B1尾行列,在B2啦⋯⋯那真的要考好呈3, 希望可以升到B1, 再扣門。

真係要加油,考好呈三,上返去B1,大抽獎都好好多。

作者: optman88    時間: 17-1-21 10:18

王家爸爸 發表於 17-1-20 23:58
真係要加油,考好呈三,上返去B1,大抽獎都好好多。

如個係擲界嘅,考好呈三,對大抽獎有利。最後個次考試都重要,叩門有用的。

作者: duckduckQ    時間: 17-1-21 12:39

wacha 發表於 17-1-15 20:11

我估無可能啦!我問個女你覺得有無收band 3生,佢話外來收就無,自己原校上就唔知。不過我當年都比人以為個女係band 3生,自己學校唔收走啦!

作者: mcl203    時間: 17-1-21 12:57

wacha 發表於 17-1-20 19:39
真係band 3? 你又點知係band 3.
其實我係#17已講左...我咪答左話有囉
始終咁多網友去否定....無謂多講...信既會信...唔信既都係唔信 ~~~

作者: duckduckQ    時間: 17-1-21 14:53

mcl203 發表於 17-1-16 12:34
你想問B3生可否試叩港同而係有機會收??定,以往有無B3生被港同收咗?? ~~~

...

咁真係想知邊間喎!咁你間小學一定好勁,band 3生都重有校長信,小學校長真係好人。

作者: ILoveCinderella    時間: 17-1-21 23:47     標題: 回覆樓主:

唔知會唔會係靠關係而入的呢?

作者: duckduckQ    時間: 17-1-22 00:34

ILoveCinderella 發表於 17-1-21 23:47
唔知會唔會係靠關係而入的呢?

直資係自己選擇學生有band 2唔要要band 3, 可能捐好多錢。
政府津貼抽籤就無得講,比個band 3A抽到band 1就唔奇。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-22 16:42

duckduckQ 發表於 17-1-22 00:34
直資係自己選擇學生有band 2唔要要band 3, 可能捐好多錢。
政府津貼抽籤就無得講,比個band 3A抽到band 1 ...
Band 3A抽到 Band 1?真係得架?
作者: lovebb2    時間: 17-1-22 17:35

duckduckQ 發表於 17-1-22 00:34
政府津貼抽籤就無得講,比個band 3A抽到band 1 ...

不用努力讀書, 只講運?

作者: Soundervolt    時間: 17-1-22 18:30

mcl203 發表於 17-1-21 12:57
其實我係#17已講左...我咪答左話有囉
始終咁多網友去否定....無謂多講...信既會信...唔信既都係唔信 ~~~:jo ...

因為以您個女嗰間學校,B3既學生喺其他學校未必係B3成績既category嘛。

作者: mcl203    時間: 17-1-22 19:06     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-21+12:57+ 其實

原帖由 Soundervolt 於 17-01-22 發表
因為以您個女嗰間學校,B3既學生喺其他學校未必係B3成績既category嘛。
其實我係#14係回B2C-B3既~~~

咪係,直資有好多種考慮點去評核學生,唔明點解咁多網友用自己既認知作為唯一既可能性。現實,報直資係咪要申報自己組別呢?? 我係回樓主有或無,無意去研究點解有或無,我都唔知港同如何選擇學生㗎~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-23 09:27

mcl203 發表於 17-1-22 19:06
其實我係#14係回B2C-B3既~~~

咪係,直資有好多種考慮點去評核學生,唔明點解咁多網友用自己既認知 ...
不過大部分學校叩門階段位都係唔會多,所以我估多數都係主要睇成績。
作者: mcl203    時間: 17-1-23 09:47     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-22+19:06+其實我

原帖由 王家爸爸 於 17-01-23 發表
不過大部分學校叩門階段位都係唔會多,所以我估多數都係主要睇成績。
我係見樓主#3, 我理解樓主已改為有或無,並非局限於叩門。叩門階段我識人少,若只問叩門機會,我都唔會答~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-23 12:12

mcl203 發表於 17-1-23 09:47
我係見樓主#3, 我理解樓主已改為有或無,並非局限於叩門。叩門階段我識人少,若只問叩門機會,我都唔會答~~ ...
三年前或者更早,比較弱(我估未必係B3,可能B2中、下游)既學生都仲有啲機會。
我細仔升中嗰年,已經識得有B2生入唔到,今年好似話有成九百人申請,更加唔容易。

作者: mcl203    時間: 17-1-23 12:47     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-23+09:47+我係見

原帖由 王家爸爸 於 17-01-23 發表
三年前或者更早,比較弱(我估未必係B3,可能B2中、下游)既學生都仲有啲機會。
我細仔升中嗰年, ...
樓主係問往績有無發生過嘛。

是旦啦,我收回我見到既分享~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-23 12:57

mcl203 發表於 17-1-23 12:47
樓主係問往績有無發生過嘛。

是旦啦,我收回我見到既分享~~~
始終升中人數上升,競爭大咗,今年情況會好唔同。
作者: lala12345678    時間: 17-1-23 13:05

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-23 15:06

經驗分享+有用祕訣

申請=有機,唔試就一定無機。叩門no harm,一試無妨

唔好打面

作者: lala12345678    時間: 17-1-23 15:28     標題: 回覆樓主:

作者: duckduckQ    時間: 17-1-24 10:35

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-22 16:42
Band 3A抽到 Band 1?真係得架?

E兩年少人,好多個都抽到,真係好lucky。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-24 11:05

lala12345678 發表於 17-1-23 15:28
叩門應在何時叩?

早兩年,聽講派位日兩個counter,一個俾waitlist補資料、一個俾新申請。
今年唔知呀

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-24 11:59

duckduckQ 發表於 17-1-24 10:35
E兩年少人,好多個都抽到,真係好lucky。
少極都無可能3A生抽到Band 1,有無實例講嚟聽聽?
作者: optman88    時間: 17-1-24 12:27

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 11:59

咁講,試試冇壞嘅,雖然我都認為冇乜可能。

作者: lala12345678    時間: 17-1-24 12:28

作者: mcl203    時間: 17-1-24 12:34

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 11:59
3A生抽到Band 1...理論上3C生同樣有機會派到
唔知直資可否享有相同幸運呢 ~~~

作者: little_yolky    時間: 17-1-24 12:39

mcl203 發表於 17-1-24 12:34

如果B3生入到B1校, 即係該區B1位極充裕, B2都入晒, 又或者部份B1/B2生為咗保住頭3派位選校太保守, 所以派晒B2生都仲有B1校剩, 咁至有B3生可以抽入。

不過, 我真誠地覺得係該B3學生惡夢既開始。

作者: duckduckQ    時間: 17-1-24 12:58

佢地原校小學升返上,因為5升6已經走咗幾個,到6升中一,又有20個走,到最後得返100個選返自己學校,所以機會大咗,但早三四年band 2b 都係邊位。
2003-2004沙士年。

作者: mcl203    時間: 17-1-24 13:31

duckduckQ 發表於 17-1-24 12:58
佢地原校小學升返上,因為5升6已經走咗幾個,到6升中一,又有20個走,到最後得返100個選返自己學校,所以 ...
走左幾多個...又得返幾多個...同直屬派位制度有乜直接關係...除非當年已申請會收B3生 ??
直屬派位 似乎又唔可以同一般派位 混為一談...直屬可以用自行位收小學部B3生~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-24 13:43

mcl203 發表於 17-1-24 12:34
講得啱,3A同3C,理論上無差別,ABC只係坊間既分法。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-24 13:49

little_yolky 發表於 17-1-24 12:39
如果B3生入到B1校, 即係讓區B1位極充裕, B2都入晒, 又或者部份B1/B2生為咗保住頭3派位選校太保守, 所以派晒 ...
B3生可以入到B1校既勵志故事,雖然動聽,但係要再續故事一啲都唔容易。
作者: little_yolky    時間: 17-1-24 15:13

mcl203 發表於 17-1-24 13:31
走左幾多個...又得返幾多個...同直屬派位制度有乜直接關係...除非當年已申請會收B3生 ??
直屬派位 似乎又 ...
基本上直屬學校都收唔返晒所有B2生, 用自行位收B3生, 咁, 對B2生公平嗎?
作者: little_yolky    時間: 17-1-24 15:14

王家爸爸 發表於 17-1-24 13:49
B3生可以入到B1校既勵志故事,雖然動聽,但係要再續故事一啲都唔容易。
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。
作者: mcl203    時間: 17-1-24 15:24

little_yolky 發表於 17-1-24 15:13
基本上直屬學校都收唔返晒所有B2生, 用自行位收B3生, 咁, 對B2生公平嗎?

講吓啫...我都唔知架 ~~~

只係估估吓有D直屬中學都會收小學部學生多於直屬位...無乜途徑可以清楚學校係如何收直小生...乜情況吓用自行位
坊間所講直屬學校都收唔返晒所有B2生...其實都係估估下...究竟係咪真係收唔晒呢 ??

仲有...我理解係有直屬中學係能力許可下盡收自己學生...不論Banding既....

作者: little_yolky    時間: 17-1-24 15:35

mcl203 發表於 17-1-24 15:24
講吓啫...我都唔知架 ~~~

只係估估吓有D直屬中學都會收小學部學生多於直屬位...無乜途徑可以清楚學校係如 ...
聽講好多時自行會收一部份叻既B1生, 因為怕佢哋叻, 所以俾其他學校收咗, 另外仲有叩門位。直屬位只有乙部的85%, 都唔係好多下, 無理由收得晒B1+B2吧。
作者: mcl203    時間: 17-1-24 15:43

little_yolky 發表於 17-1-24 15:35
聽講好多時自行會收一部份叻既B1生, 因為怕佢哋叻, 所以俾其他學校收咗, 另外仲有叩門位。直屬位只有乙部的 ...

咁...若某D直屬有10% B1-2生離隊...咁中學部又收番~7X%
真係要評估吓直小係咪有8X% B1-2生了...依EDB標準係67%
一間超於標準...即係其他已有低於標準
況且...部份坊間既B1-2生離隊率...係高於10%...甚或去到20-30%...條數仲難估 ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-24 15:47

little_yolky 發表於 17-1-24 15:14
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。 ...

美麗動人既Belle同隻野獸結婚,之後隻野獸因為Belle既眼淚而變返小鮮肉王子,可能其實Belle一早睇到隻野獸既潛力,知道佢係隻優質股。隔離有另一隻真野獸,見到隻野獸返生之後變成小鮮肉,都想試試,你話Belle既眼淚對隻真野獸有無效?

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-24 15:51

little_yolky 發表於 17-1-24 15:14
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。 ...
啲人淨係睇到佢哋幸福快樂咁生活,唔知道佢哋為咗互相適應既付出。
作者: optman88    時間: 17-1-24 16:07

王家爸爸 發表於 17-1-24 15:51
啲人淨係睇到佢哋幸福快樂咁生活,唔知道佢哋為咗互相適應既付出。  ...

唔好話 b3 去 b1, b1 去 b1 有啲都要適應,真係感同身受,所以啱嘅學校真係重要~

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-24 16:18

duckduckQ 發表於 17-1-24 12:58
佢地原校小學升返上,因為5升6已經走咗幾個,到6升中一,又有20個走,到最後得返100個選返自己學校,所以 ...

坦白講,我唔係好相信,如果你話你3A抽返入Band 1,而小學同中學係直屬關係,咁即係小學B3生直屬入返自己B1中學,第一...有直屬關係咁仲算唔算抽?第二...以我的認知如果中學收小學嘅band 3生是要向教育局講明佢哋收埋B3生,否則去到band 2已經行人止步,而用唔哂的直屬位會放落大抽獎比其他學生抽,如果你話間band 1中學自行時特登收返D band 3生,咁又唔叫抽,不過學校無乜可能咁做,就算早兩年出生率點低都好,我都諗唔到有邊間學校會收直小嘅B3
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-24 17:31

王家爸爸  除非個校長玩野,臨退休做差間學校。

咁會俾人咀咒一世個喎
作者: mcl203    時間: 17-1-24 17:45     標題: 引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-24+12:58+佢

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-24 發表
坦白講,我唔係好相信,如果你話你3A抽返入Band 1,而小學同中學係直屬關係,咁即係小學B3生直屬入返自己B1 ...
所以我都唔明,直資彈性政策收生就一定唔會收B3,官津硬性政策收生就有機會收B3,為何好似怪怪地既說法。某年升中人數少左,係官津就易派入左,係直資就仲要求可以高咗,又好似怪怪地既說法。

作者: duckduckQ    時間: 17-1-24 19:03

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 16:18
坦白講,我唔係好相信,如果你話你3A抽返入Band 1,而小學同中學係直屬關係,咁即係小學B3生直屬入返自己B1 ...

小學每位同個都有一個号碼,老師話個号碼都好影響。
舊時真係band 2B 以上先有機會,唔知點解抽到,但今年就唔知啦!

作者: duckduckQ    時間: 17-1-24 19:10

mcl203 發表於 17-1-24 17:45
所以我都唔明,直資彈性政策收生就一定唔會收B3,官津硬性政策收生就有機會收B3,為何好似怪怪地既說法。某 ...

早兩年之前我都好肯定唔會收,就算叩門自己友,有特異功能都唔收。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-24 19:54

duckduckQ 發表於 17-1-24 19:03
小學每位同個都有一個号碼,老師話個号碼都好影響。
舊時真係band 2B 以上先有機會,唔知點解抽到,但今年 ...
小學每位同學都有一個號碼,老師話個號碼都好影響......
這個人人都知道,咁同直屬生B3抽到B1校有咩關係呢?

我想再講多一次,直屬中學想收返自己小學的B3生,係要同教育局講明,否則最多只會收到Band 2C嘅啫,我真係唔明你所講嘅小學Band 3A都會抽到自己間Band 1中學,無論出生率高與低都好,我都未聽過有直屬中學肯收返小學嘅Band 3生,如果係咁,不如轉做一條龍啦,所以你講嘅情況我真係唔相信,定係你自己估估下,"以為"人哋上到中學果D係Band 3生?

邊間Band 1中學收Band 3直屬小學嘅學生?不如開個名嚟等大家敬拜一下

作者: 瑩瑩老豆    時間: 17-1-24 20:53

Charlotte_mom 發表於 17-1-15 20:03
應該無可能

無可能x2

作者: lala12345678    時間: 17-1-24 21:18

作者: duckduckQ    時間: 17-1-24 21:27

mcl203 發表於 17-1-24 17:45
所以我都唔明,直資彈性政策收生就一定唔會收B3,官津硬性政策收生就有機會收B3,為何好似怪怪地既說法。某 ...

攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。我講大抽獎。

作者: mcl203    時間: 17-1-24 22:22     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-24+17:45+ 所以

原帖由 duckduckQ 於 17-01-24 發表
攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。 ...
我諗你唔太清楚直屬派位基制,你妨去EDB網頁參考下,可以將疑點掃除。係一般情況下,直屬位係唔會派俾B3生的。今年EDB既單張,直情無再提中學可以預先申請收直屬小學B3生了,以往就可以申請。

BTW,小學提供既組別,係未必真EDB組別,校內評既B3生,係有機會為本區B2生,甚或係B1生(機會係微既),實情家長或外人係好難知實情。

作者: mcl203    時間: 17-1-24 22:36     標題: 引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-24+19:03+小

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-24 發表
小學每位同學都有一個號碼,老師話個號碼都好影響......
這個人人都知道,咁同直屬生B3抽到B1校有咩關係呢 ...
我估,網友係深信學校提供既組別,就係EDB排位既真正組別,須知有D直屬小學,只依EDB既本區學生分3組,將自己學生總數除3,甚或除9,將呢D組別提供俾家長。家長就當成真正組別。即係部份校內B2生,可能係本區B1,部份校內B3生,根本係本區B2生。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-24 22:36

duckduckQ 發表於 17-1-24 21:27
攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。 ...
我哋都係講緊大抽獎,你在#29講"

政府津貼抽籤就無得講,比個band 3A抽到band 1就唔奇。

我哋想知道直小B3生點樣抽到自己間B1直中?可唔可以開名?

作者: mcl203    時間: 17-1-24 22:38     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-24+17:45+所以

原帖由 duckduckQ 於 17-01-24 發表

一般直資面試會考D乜東東,可以真正考到學生學術水平 ?? ~~~

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-24 22:44

duckduckQ 發表於 17-1-24 21:27
其實你明唔明白,直屬中學收返70-80%,只限直小嘅band 1 及 band 2生,就算70-80%收哂B2生之後有剩,剩返嘅學位都唔會留比B3生,只會撥落大抽獎,所以直小嘅B3生無論Band 3abc都好,無論出生率點低都好,無論直屬中學收幾多%都好,直小嘅B3生都無可能"抽"返入直屬中學
作者: duckduckQ    時間: 17-1-24 23:25

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 22:44
其實你明唔明白,直屬中學收返70-80%,只限直小嘅band 1 及 band 2生,就算70-80%收哂B2生之後有剩,剩返嘅 ...

咁我就唔明,因為我無大抽獎,我正係知當日放鎊佢開心到喊。

作者: duckduckQ    時間: 17-1-24 23:27

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 22:44
其實你明唔明白,直屬中學收返70-80%,只限直小嘅band 1 及 band 2生,就算70-80%收哂B2生之後有剩,剩返嘅 ...

Band 3C, 去咗幾間唔同

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-25 08:16

duckduckQ 發表於 17-1-24 23:25
吓,人哋開心到喊你就當人哋係Band 3,咁如果我囡放榜果D派第一志願開心到喊,你又當咗我個女係Band 3啦喎
作者: duckduckQ    時間: 17-1-25 08:20

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-25 08:16
吓,人哋開心到喊你就當人哋係Band 3,咁如果我囡放榜果D派第一志願開心到喊,你又當咗我個女係Band 3啦喎: ...

我都成日比日當,無所謂啦!

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-25 08:21

duckduckQ 發表於 17-1-24 23:27
Band 3C, 去咗幾間唔同
之前你講Band 3A抽去Band 1,而家又變咗Band 3C,去咗幾間唔同,睇嚟你講嘅嘢都唔係好可信
作者: duckduckQ    時間: 17-1-25 08:23

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-25 08:21
之前你講Band 3A抽去Band 1,而家又變咗Band 3C,去咗幾間唔同,睇嚟你講嘅嘢都唔係好可信 ...

我自己都唔信命自己(emoji)

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-25 08:49

duckduckQ 發表於 17-1-25 08:23
我自己都唔信命自己(emoji)
如果有EK家長睇咗你的言論,以為直小嘅Band 3生都有機會搏上直中而走去填直中為第一志願,你隨隨便便咁講可能會累死人
作者: judy    時間: 17-1-25 10:25

如果有EK家長睇咗你的言論,以為直小嘅Band 3生都有機會搏上直中而走去填直中為第一志願,你隨隨便便咁講可能會累死人

其實,band2生最難填表,band3生反而無所謂,第一志願填band1又有咩所謂。

小六生,讀得六年書仔,咁快下結論?入到去俾心機讀,有幾難追?
作者: mcl203    時間: 17-1-25 10:41     標題: 引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-25+08:23+我

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-25 發表
如果有EK家長睇咗你的言論,以為直小嘅Band 3生都有機會搏上直中而走去填直中為第一志願,你隨隨便便咁講可 ...
事實係位網友根本唔明白直中派位機制,(部份)直小提供既banding,根本係依EDB各 1/3去提供,校評B3根本唔係B3。 又事實,強直小B3生,盡管直小解釋咗好多家長都係乙1排直中既~~~

作者: mcl203    時間: 17-1-25 10:46     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

咁若唔睇成績表住,你解釋既直資面試內容,似乎仲未區分到B1和B3學生既分別喎~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-25 10:53

mcl203 發表於 17-1-25 10:46
咁若唔睇成績表住,你解釋既直資面試內容,似乎仲未區分到B1和B3學生既分別喎~~~

...
我估讀下文章,問下問題(其實係唔用筆既閱讀理解),面試老師已經大約知道學生既水平,分到學生既語文能力。俾一、兩條數,睇個學生點approach個問題,已經知道,分到學生既邏輯思考能力。所以加埋,唔駛睇成績表都應該分到學生既BANDING。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-25 10:56

judy 發表於 17-1-25 10:25
其實,band2生最難填表,band3生反而無所謂,第一志願填band1又有咩所謂。

小六生,讀得六年書仔,咁快 ...
最難係B1C、B2A之間既,因為如果選校策略錯,有啲B1、B2位少既區,隨時派咗去B3學校。
作者: mcl203    時間: 17-1-25 11:01     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-25+10:46+咁若唔

原帖由 王家爸爸 於 17-01-25 發表
我估讀下文章,問下問題(其實係唔用筆既閱讀理解),面試老師已經大約知道學生既水平,分到學生既語文能力 ...
呢D就係我小朋友以前間小學係簡介會老師所分析既,主要係仲對有機會要離校既學生,建議佢地依往績可以試考既直資,似乎仲未解釋到如何區分~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-25 11:04

雖然話有六年可以追,但係現實係真係好難追,有幾多個B3生係可以追上去(唔係話無,係唔多)。其實原因唔係B3生笨,好多時係因為其他原因,例如佢哋比較難長時間集中精神、無咁俾心機(唔係唔想,係做唔到)、貪玩等。個個人既問題唔同。解決方法只有一個,針對每個人既獨特問題,重點解決。
作者: judy    時間: 17-1-25 11:09

最難係B1C、B2A之間既,因為如果選校策略錯,有啲B1、B2位少既區,隨時派咗去B3學校。

B1C、B2A係最難。

以家長的定義,一個區通常只有幾家band1、幾家band2,然後是band3。

但以理性來定義,band1,band2,band3各佔1/3。並不存band1、2 學校少的可能。又因band1生選先、再輪到band2,最後band3生。那麽,band1生只需将30格填滿,而格中又無填band3校,band1生無可能派到band3校。
作者: judy    時間: 17-1-25 11:53

雖然話有六年可以追,但係現實係真係好難追,有幾多個B3生係可以追上去(唔係話無,係唔多)。其實原因唔係B3生笨,好多時係因為其他原因,例如佢哋比較難長時間集中精神、無咁俾心機(唔係唔想,係做唔到)、貪玩等。個個人既問題唔同。解決方法只有一個,針對每個人既獨特問題,重點解決。

唔笨就得啦。較難長時間集中精神,只佔少數吧。

至於無咁俾心機、貪玩等,小朋友個個都係啦。開竅早同晚嘅分别而已,我唔信70分左右和90分左右有咁大分別。要區分,6年小學雞也太早了吧!

band1, band2, band3之分,過早将學生分類,不但不能有效區分學生水準,對band2, band3生來說是落井下石,嚴重打擊其自信心。

分band1,2,3從來目的只有一個,節省資源,方便管理。並不是為了針對每個人既獨特問題,重點解決。

band3生應盡量找一些banding區分不明顯之學校,例如一些直資學校,咁對其心理健康大有幫助。

我估港同參加DSE考試呢批學生,應band1,2,3學生都有吧!港同成績不錯吧?
作者: optman88    時間: 17-1-25 13:29

judy 發表於 17-1-25 11:53
唔笨就得啦。較難長時間集中精神,只佔少數吧。

至於無咁俾心機、貪玩等,小朋友個個都係啦。開竅早同晚 ...

有教冇類係理念,實際係資源同成績

作者: judy    時間: 17-1-25 14:45

有教冇類係理念,實際係資源同成績

呢啲唔係有教冇類嘅問題,資源更唔係問題。全世界,有幾可有地區象香港咁樣泿費1/3嘅學生。
作者: little_yolky    時間: 17-1-25 15:14

duckduckQ 發表於 17-1-24 23:25
唉吔, 即係果個同學本身係B2 (maybe B2尾), 老師認為佢係B3頭囉, 因為老師個banding其實都係估估下, 有機會有少少出入, 咁佢係邊緣人, 實情係B2, 咁直屬咪有機會抽入囉!

仲有, 大抽奬無分ABC, 所以唔會話B3A有機會入, B3C無機會入。所以果位同學可能係B2C, 但入到, 另一位B2A既同學入唔到都有可能。

作者: little_yolky    時間: 17-1-25 15:18

唔得架judy, 有D Band 3學校老師都好俾心機教, 校風都仲可以的, 所以B3生要揀呢類學校, 如果胡亂填表, 直插入B3C中學, 學壞咗就死喇。

如果你見識過真正B3生既成績, 就唔會話入到B1學校俾心機都追到。佢就係讀咗六年都無心機所以做B3, 或者讀咗六年都讀唔通, 所以做B3。B3生一定要慢慢嚟, 先可以追返上去架, 入B1學校真係幾難追的。

作者: little_yolky    時間: 17-1-25 15:26

judy 發表於 17-1-25 11:09
B1C、B2A係最難。

以家長的定義,一個區通常只有幾家band1、幾家band2,然後是band3。
會的。

如果你係一名死黑仔B1生, 只填滿晒B1學校, 而好肯定全港18區都無一區係有30間B1學校的, 所以, 如果你堅持唔填B2學校, 只填B1, 而該區實情係B1位少於B1生, 就算係只少一個位都好, 因為你係死黑仔, 咁, 你表入面所有既B1學校輪到你攪珠時已經全部full晒, 如此, 你就會等到最後一位B3生抽完, 有位剩至是旦派個有剩位既學校俾你, 就入B3了, 明白未? 所以, 就算係B1生, 都要填B2學校。

作者: lovebb2    時間: 17-1-25 15:32

little_yolky 發表於 17-1-25 15:18
唔得架judy, 有D Band 3學校老師都好俾心機教, 校風都仲可以的, 所以B3生要揀呢類學校, 如果胡亂填表, 直插 ...

b3生入b1校, 追得到的 如果有毅力, 但有幾多人有?

作者: little_yolky    時間: 17-1-25 15:36

lovebb2 發表於 17-1-25 15:32
b3生入b1校, 追得到的 如果有毅力, 但有幾多人有?
即係, 呢個世界有幾多凱特皇妃................
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-25 15:48

little_yolky 發表於 17-1-25 15:26
會的。

如果你係一名死黑仔B1生, 只填滿晒B1學校, 而好肯定全港18區都無一區係有30間B1學校的, 所以, 如果 ...
B1C同B2A其實只係一線之差,如果邊緣人既家長唔接受現實,當B1生填,又係喺B3位多既區(例如官塘、離島、元朗),真係好大機會去咗B3。

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-25 16:01

little_yolky 發表於 17-1-25 15:36
即係, 呢個世界有幾多凱特皇妃................
想重演童話故事,首先需要有個高薪厚職既老豆同,同埋有能力做生意致富既媽媽,然後仲要讀到知名寄宿學校,同埋入到皇室成員鍾意讀既大學。
作者: judy    時間: 17-1-25 16:01

會的。

如果你係一名死黑仔B1生, 只填滿晒B1學校, 而好肯定全港18區都無一區係有30間B1學校的, 所以, 如果你堅持唔填B2學校, 只填B1, 而該區實情係B1位少於B1生, 就算係只少一個位都好, 因為你係死黑仔, 咁, 你表入面所有既B1學校輪到你攪珠時已經全部full晒, 如此, 你就會等到最後一位B3生抽完, 有位剩至是旦派個有剩位既學校俾你, 就入B3了, 明白未? 所以, 就算係B1生, 都要填B2學校。

一定唔會,你理解唔到而已。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5