教育王國

標題: 成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間? [打印本頁]

作者: jadenhayden    時間: 17-1-16 00:58     標題: 成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間?

日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所餘無幾!真的好好奇,級十小朋友係如何利用有限嘅時間,煉出好成績?有冇人可以分享一下?

作者: py84ko    時間: 17-1-16 03:01     標題: 回覆樓主:

我都好想知,希望有人可以分享,不過我覺得讀書叻唔叻係天生,當然亦有人後天發奮努力。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-1-16 05:22

我有三個成績非常好的同學,做左 friend 好多年(做佢地 friend 其實有一點點壓力)

我地全部人 8 點上堂,4 點放學,中小學讀同一間 Band 1 女校。

同學 A 放學時間表:睇電視,廣告時間做功課,夜晚 11 點訓覺
同學 B 放學時間表:訓覺,起身做功課,訓覺,夜晚 12 點起身做功課,2 點訓覺
同學 C 放學時間表:補習/課餘班,做功課,溫書,1 點訓

呢三位同學由小一認識到依家大學 Year 1。佢地成績年年都係全級頭 20,我之前好奇問佢地到底點生活,結果就係咁。依家同學 A 同 B 讀港大雙學位「商業管理法律系」,另一個中大讀計量金融系。

我點知佢地冇講大話?(有 d 同學同家長可能講大話騙你)

因為同學 A 對 TVB 劇情、時間表、演員等等清楚到不得了(我同佢玩估演員遊戲,我一講兩套 TVB 劇,佢就知我講緊邊個演員)

同學 B 每次打電話去佢屋企,都聽到佢媽媽叫醒佢「家姐,起身啊!好心你啦!」,而且經常凌晨 2 點 message 我。

然後我與同學 C 一齊補習,而且都睇過佢時間表。

可能佢地天生聰明掛,我都好想做同學 A 同 B,聽聞佢地兩個因為成績好學校叫佢地做過 IQ test,都好似係正常 IQ。

佢地返學精神?

同學 A 精神唔錯,如果眼睏會捏同打醒自己(試過係老師面前一巴刮自己,全班都聽到)。不過可能佢上堂好專心做功課認真,所以唔洗點溫書同補習。

同學 B 好似成條死魚咁挨住我,佢坐我隔離,基本上堂堂訓。不過佢做功課同溫書都好高效率。而且佢除左訓覺,基本上冇咩興趣,唔睇電視煲劇玩手機,只會睇書。

同學 C 都會眼睏,不過會不斷飲水提神。佢成績好因為佢好懂得利用時間,7:15 返到學校溫書,一轉堂、小息、吃完飯就做功課或者溫書。
作者: retriever    時間: 17-1-16 08:36

1998Ruby1998 發表於 17-1-16 05:22
我有三個成績非常好的同學,做左 friend 好多年(做佢地 friend 其實有一點點壓力)

我地全部人 8 點上堂 ...

好有啟發性既例子!

作者: 0030    時間: 17-1-16 09:52

1.上堂認真聽課 2.記性好,3.利用學校的導休堂做功課 4.放學返屋企先訓覺至少過來鐘,起身食飯沖涼先做功課(半個鐘之內做完),二線小學功課少且簡單
作者: 小曳人    時間: 17-1-16 09:58

我只知,越係成績好嗰d,越係花時間响課外
成績唔係咁理想嗰d,就成日花時間响功課上面

作者: Pigbaby    時間: 17-1-16 11:00     標題: 回覆:成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間?

你可以問問同班同學。
用多少時間完成功課?
自動做?家長回家才做?
分別已好大:
有人自動波+30min 內完成
有人要等家長陪都要1至2小時
有人補習班要7點才回家,還要溫默書
不同小朋友,同一班各有不同回應,首要是看小朋友能力

作者: mamasprits    時間: 17-1-16 11:43     標題: 回覆樓主:

唔係考第一個隻
但都會年年係15名內
功課大致係學校做哂
回家就自己時間 好hea
默書評估前一晚用10分鐘就攪掂
考試都係每日溫1~2小時
我有問佢點解 佢答上堂真係要聽書已入腦
所以上堂用心與發夢差好多

作者: Yanamami    時間: 17-1-16 11:51

首先係記性好,上堂專心听明就唔洗花太多時间温~~專注!功課拿拿林就做好~~时間管理好~~唔係点洗瞓太多~~有活力~~自律~~人人只有24小時,做到以上就可以好有效律~

以上係阿女既特性,佢考呈分試仲睇武則天……
作者: tkinwong    時間: 17-1-16 11:55

其實天資真係一個很重要的因素。

我睇返自己的讀書經歷,越叻的同學,花在做功課或溫書的時間,返為無普通人咁多。

作者: jadenhayden    時間: 17-1-16 12:14

tkinwong 發表於 17-1-16 11:55
其實天資真係一個很重要的因素。

我睇返自己的讀書經歷,越叻的同學,花在做功課或溫書的時間,返為無普通 ...

乜叻嗰啲真係唔需要溫書架?我仲覺得佢地屋企應該好谷架添!
升左小一之後,時間成日都好唔見駛!
所以好難理解人地係點使用時間!

作者: HappyCheerBaby    時間: 17-1-16 12:22

回覆 jadenhayden 的帖子

我想知初小生如何善用時間?
作者: pamelaywy    時間: 17-1-16 12:22

我仔,已經高小,算較前的一堆
每天放學都有留校的課外活動, 拉琴、捉棋、畫畫、服務都有,輕鬆群體為主,希望佢多的群體生活
四五點返到屋企,不用半小時做好功課執埋書包,就算要默書都唔會溫超過十分鐘,跟住佢會自己匿埋睇書或到圖書館蒲或上網做功課同打機(學校學習網的低B遊戲)、自己同自己捉棋、同妹玩
晚飯後學琴練琴
星期六、日有不同類型運動同音樂活動
同意成績有番咁上下咁駛煩,多的往外接觸學術以外嘅野
作者: IloveJJ    時間: 17-1-16 12:39     標題: 回覆樓主:

作者: IloveJJ    時間: 17-1-16 12:43

作者: huba    時間: 17-1-16 12:48

jadenhayden 發表於 17-1-16 12:14
所以好 ...

先不用想天資這問題,反而要注意一些後天可培養及可學習的能力。

初小是一個很合適的時間去培養及強化學習態度/習慣及時間管理,這些對大多數的孩子(無論是天資高或普通)都有長遠的學習影響。

另外,在小一請勿太著意比較孩子跟同學仔的表現,因有些幼稚園早教了小一程度的課程,這些學生在小一時會較輕鬆及可能學術表現較優秀,這並不表示他們全部都天資特高,很多時到小二至小三才漸見高下。

後天培養及努力不會白費的,繼續鼓勵孩子去培養好的態度及習慣吧。

作者: Yanamami    時間: 17-1-16 17:47

所以好 ...
要谷就唔係叻啦……
作者: scyauchris    時間: 17-1-16 18:03

回覆 IloveJJ 的帖子

我細妹小學唔讀都好成績, 上到中學唔讀又不會衰到邊, 不過一定不是top。  最尾想通左入左所謂神科, 去到神科佢先知點讀書。現在寫野都會有獎, 最大分別係專注力高加完美主意者, 我見佢不停改好有要求, 次次話好唔得, 點知就有獎。不過睇返佢真係好勤力唔怕辛苦, EQ都好高。
天資加態度同努力, 讀書係長跑, 小學初中唔top, 突然發力無人知, 所以各位家長唔好放棄, 加油。

作者: IloveJJ    時間: 17-1-16 18:16

作者: IloveJJ    時間: 17-1-16 18:18

作者: tkinwong    時間: 17-1-16 19:01

所以好 ...

叻人當然都要讀書,但佢地溫半小時,已可等如普通人溫一小時。

當然,勤力也是有回報的。在小學求學,不是特別叻但肯用心讀書,入頭三分之一,應可以達至。但你話長期入到級十以內,一定要有天資。

喜歡與否,人的學習和解難能力,始終是有差別的。

作者: scyauchris    時間: 17-1-16 19:50

回覆 IloveJJ 的帖子

你後最尾那段似話我女。
作者: Miss_Parker    時間: 17-1-16 20:23

自身經驗:平時上堂專心聽書,番屋企做功課溫書要專注唔好分心,用的時間少之餘知識自然會記到入腦。點樣可以高效學習?充足睡眠很重要 我同身邊成績唔錯的同學共通點都係早訓
作者: IloveJJ    時間: 17-1-16 22:34

作者: nobletree    時間: 17-1-16 22:44     標題: 回覆樓主:

還有就是大多數都喜愛閱讀

作者: Tintin926    時間: 17-1-17 01:14

成績中上,我覺得天資佔8成,勤力佔2成
成績上上,天資勤力各5成

我中學讀名男校,有個好友給我印象最深刻,阿爸係黑社會,阿爸阿媽生佢時都未到15歲,阿嫲帶大,升中係自己填表選校,我中一識佢時已食煙,中四上堂瞓足8堂或氹同學賭錢,會考7A1C,學校的跳遠、足球、籃球和排球校隊,中六開始跟阿爸去嫖妓,高考3A1B1C,入左港大醫科,現在是出名醫生,家住半山

其他同學只知他聰明絕頂,只有好友才知他其實專注力一流,佢少時住3百尺公屋,阿嫲在打牌,阿爸在賭馬,佢可以一邊聽住discman一邊食住煙溫書,佢上堂瞓覺係因為晚晚等家人睡了讀通宵,同埋因為阿sir太廢
作為一個理科生,當你日做3小時純數仍遇到的難題給他用5分鐘就拆解了的時候,你就會明白天資的無敵了

順帶一提:他是不喜歡閱讀課外書的
作者: yovin    時間: 17-1-17 01:42     標題: 引用:+本帖最後由+Tintin926+於+17-1-17+01:31+

原帖由 Tintin926 於 17-01-17 發表

實在係 一命二運三風水 四積陰德五讀書,落地哭三聲,好醜命生成……命裡有一個讀書慨腦袋就是好成績了、師父話齋勤力不勤力都是命中注定的。雖然好玄,但我都參透左好耐才開始明白。

作者: Tintin926    時間: 17-1-17 02:20

yovin 發表於 17-1-17 01:42
實在係 一命二運三風水 四積陰德五讀書,落地哭三聲,好醜命生成……命裡有一個讀書慨腦袋就是好成績了、師 ...
説得好,但為人父母也沒選擇,盡了力也無憾
我當年也一樣,明白怎努力也不及我朋友,但我唯一選擇就是勤力,佢pure maths A1, 我都有B3,只不過我情願攞B4囉!哈哈!

作者: Tintin926    時間: 17-1-17 02:36

yovin 發表於 17-1-17 01:42
實在係 一命二運三風水 四積陰德五讀書,落地哭三聲,好醜命生成……命裡有一個讀書慨腦袋就是好成績了、師 ...
我仲好記得佢當年會考前講笑又好串,佢話佢只需要Maths and AMaths 拿A1,其他6科A2就夠,如果唔係會好蝕和費事我唔開心,結果佢真係maths and amaths A1, 其餘5科A2,中文C6
無語!!!

作者: retriever    時間: 17-1-17 07:59

小曳人 發表於 17-1-16 09:58
我只知,越係成績好嗰d,越係花時間响課外
成績唔係咁理想嗰d,就成日花時間响功課上面
...

你講果個係結果喎,原因係物?

上課留心,明哂。返屋企做功課快手?

作者: retriever    時間: 17-1-17 08:00

Tintin926 發表於 17-1-17 02:20
説得好,但為人父母也沒選擇,盡了力也無憾
我當年也一樣,明白怎努力也不及我朋友,但我唯一選擇就是勤力 ...

HKAL? 唔係A3, B4 咩?

作者: retriever    時間: 17-1-17 08:08

Tintin926 發表於 17-1-17 01:14

我識有位師兄都係老黑出身,而家都好似係皮膚科,哈哈,不過應唔係你朋友。

你朋友唔睇課外書,段估個C 係英文。

三A 應該係兩科數加物理?

作者: jadenhayden    時間: 17-1-17 09:12

IloveJJ 發表於 17-1-16 22:34
唔係呀!唔好咁諗啦!仲細啫,仲有好多變數。

通常啲成績,幾年班會定落黎?
好多人都話,小一未見真章
但又好多人話,其實年年上台頭十名,來來去去都係同一班人!

作者: jadenhayden    時間: 17-1-17 09:18

Tintin926 發表於 17-1-17 01:14

深感佩服!嗰個年代啲人就係咁!憑自己努力可以讀得好好!
不過佢似乎學習態度都好好!而且都好努力溫習!佢嘅成功我諗天資+良好學習態度+努力溫習

作者: 小曳人    時間: 17-1-17 09:20

retriever 發表於 17-1-17 07:59
你講果個係結果喎,原因係物?

上課留心,明哂。返屋企做功課快手?
本身識哂,唔一定留心聽書,但都有部份係留心聽書嘅,特點係吸收快,記性好
當然,我都認同有一批中上成績嘅,真係好勤力,好乖...

作者: suzuki12    時間: 17-1-17 09:51

小曳人 發表於 17-1-17 09:20
本身識哂,唔一定留心聽書,但都有部份係留心聽書嘅,特點係吸收快,記性好
當然,我都認同有一批中上成績 ...

大家認為怎為之天資好? 專注力、記性、仔細、分析力、應變?

作者: huba    時間: 17-1-17 10:22

retriever 發表於 17-1-17 08:00

HKAL? 唔係A3, B4 咩?

相信他是在2002年或之後考A Level, 當時已改為一級分二等即A1, A2, B3, B4 ...

作者: 山海兒女    時間: 17-1-17 10:42

回覆 jadenhayden 的帖子

估計你小朋友只係小一,現在不要太著眼成績和分數。
派卷後應睇佢錯的原因,係唔識就敎返佢,唔小心就提醒佢。

每個成績好的小朋友也有唔同的讀書方法。小兒似Daddy那邊的人,要早睡才吸收,小兒堂兄現在大四,也要十二點前睡覺,他說考DSE時最夜十一點要瞓。之於小女,就似我,早上發夢,晚上就愈讀愈精神,但考試係早上,所以唯有慢慢改變佢。

作者: Tintin926    時間: 17-1-17 10:49

retriever 發表於 17-1-17 08:08
我識有位師兄都係老黑出身,而家都好似係皮膚科,哈哈,不過應唔係你朋友。

你朋友唔睇課外書,段估個C  ...

我忘記了他C了什麼,他物理失手揸B3,但A左Chem, 因入醫最緊要科化學

佢唔睇書,但看當時流行的South China Morning Post

作者: Tintin926    時間: 17-1-17 10:53

suzuki12 發表於 17-1-17 09:51
大家認為怎為之天資好? 專注力、記性、仔細、分析力、應變?
我覺得
小學:記性、專注力已夠殺
高中:以上全部,但仍是記性、專注力最緊要

作者: jaycee_mami    時間: 17-1-17 10:57

jadenhayden 發表於 17-1-17 09:12
通常啲成績,幾年班會定落黎?
好多人都話,小一未見真章
但又好多人話,其實年年上台頭十名,來來去去都 ...
我小朋友今年小四, 這四年來, top 10 爭來爭去都是同一班人.  中英文這兩科語文要時間去浸, 好難突然進步.

作者: Tintin926    時間: 17-1-17 10:58

huba 發表於 17-1-17 10:22
相信他是在2002年或之後考A Level, 當時已改為一級分二等即A1, A2, B3, B4 ...

對不起,我不想說我們哪一年高考,因怕有機會有人估到我朋友身份,但wiki說1992開始分A1\2直到2002停止
若2002後才高考的話,應還沒夠時間熬到出名吧!

作者: huba    時間: 17-1-17 11:07

Tintin926 發表於 17-1-17 10:58
對不起,我不想說我們哪一年高考,因怕有機會有人估到我朋友身份,但wiki說1992開始分A12直到2002停止
若 ...

你對。我看錯了起始及取消年份。

其實只想告訴網友 A Level 曾有段時間成績是用一級二等制公佈的,我並沒有意圖或興趣起底,就此不再談論。

作者: retriever    時間: 17-1-17 11:19

Tintin926 發表於 17-1-17 10:53
我覺得
小學:記性、專注力已夠殺
高中:以上全部,但仍是記性、專注力最緊要

我果個年代,科數掂而經夠殺三科,兩科數,物理。如果係讀名校,英文爛船都有三根釘。基本上一定夠分入U 了。

作者: huba    時間: 17-1-17 11:20

Tintin926 發表於 17-1-17 10:58
對不起,我不想說我們哪一年高考,因怕有機會有人估到我朋友身份,但wiki說1992開始分A12直到2002停止
若 ...

也補提一句,最好不要將你老友私隱(包括專業、男女關係及不良嗜好等)在論壇公開,可能已有人猜到你老友是誰。

作者: Tintin926    時間: 17-1-17 11:26

retriever 發表於 17-1-17 11:19
我果個年代,科數掂而經夠殺三科,兩科數,物理。如果係讀名校,英文爛船都有三根釘。基本上一定夠分入U  ...
對,但入醫,化學是必修科
作者: IloveJJ    時間: 17-1-17 12:07

作者: jc2009    時間: 17-1-17 16:57

1998Ruby1998 發表於 17-1-16 05:22

我地全部人 8 點上堂 ...
似乎這幾位同學, 本身資質也好聰明咁..哈哈...
多謝分享....

作者: 701003    時間: 17-1-17 17:04     標題: 引用:日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所

原帖由 jadenhayden 於 17-01-16 發表
日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所餘無幾!真的好好奇,級十小朋友係如何利用有限嘅時間,煉出好成 ...
我兩個女小學時都係級頭十,大女top 3讀全日制小學!屋企附近返學,初小,放學4:30之前到家,小食,換衫沖涼後去瞓,瞓到7:00起身晚餐,食完做功課,兩小時內完成功課,有默書就溫習,無就做中英數補充各一篇,然後自由hea到10:30上床瞓星期六上興趣班,星期日家庭日!五六年級開始,放學去補習社,7:00左右回家食飯,然後自由活動其實主要係"唔睇電視",所以時間好用咗

作者: cmchang0927    時間: 17-1-18 01:08

以前我女級頭十那些,最少七個好忙玩課外活動,例如音樂、田徑、球類、跳舞、游水。所以都係最多臨考前一星期才會開始温習,而且冇去補習社。反而日日去補習社操卷,盡量cut哂活動的同學成績比較不理想。

作者: greentea000    時間: 17-2-11 12:45

我表姐家例子:2女1仔
無學任何樂器,因為負擔不到3個都學,為公平完全不學。
興趣斑以體育活動為主,不過學識之後就自己玩,無參加比賽。
仔女放學就食野(自備食物),返到屋企就zzZ 1小時6pm起身沖涼
6:30pm睇新聞
7pm食飯
8pm~8:30pm 自由活動
8:30pm~10:00pm 做功課
10:15pm zzZ

星期五晚自由活動

星期六上午做功課,下午戶外活動,晚上練習英文(各種形式)

星期日上午練習中文(各種形式),中午家庭聚餐,下午練習數學(各種形式),晚上自由活動

自由活動:仔女可以zzZ/玩電腦/睇電視,任揀

比其他人多左返教會同興趣班既時間,輕鬆D。

大女上年後備入左德望小學

二仔自行入錦泰小學

三女屋村幼稚園K2中

作者: ar_mak    時間: 17-2-11 14:03

作者: Jumama2000    時間: 17-2-11 18:48

ar_mak 發表於 17-2-11 14:03
綜合左大家既個案,就係唔浪費時間,做每件事之間都係交接得好好,形成好似多左時間出黎. 而又懂得管理時間,管 ...

不浪費時間的大前提是在學校上課時專注。我的兒子小學一至三年班是返下午班,6點才回家,每晚9:30便要睡覺,做功課時間不需要1個小時,我每晚8點才返家,他便已經完成功課及溫習,他告訴我他會利用轉堂5分鐘去完成部分功課,以節省時間。高小見老師時,老師亦告訴我她對阿仔印象深刻,因為男校小朋友大多頑皮,轉堂時非常嘈吵,老師入課室後仍未收拾心情,唯獨阿仔已把書本揭到上一堂完結時一頁,專心地上課。他這個學習態度一直維持至今,現在他已經是中五了。

作者: palmchristy    時間: 17-2-11 23:54

我有其中一個小朋友響讀書上令家長好放心的.

我覺得係好睇睇個小朋友自己鍾唔鍾意成績好, 同自己緊唔緊張.

如果個小朋友本身就好緊張成績, 佢一定有方法去令自己成績好啲, 包括善用時間, 留心上課, 或一些符合佢地生理時鐘的獨特溫書模式.  至於課外活動, 平時佢地可以好多, 但如果覺得會影響成績的話, 佢地會自己識得分配的.

仲有, 除左自己緊張讀書以外, 佢係鍾意睇書, 對音樂體育藝術都有興趣有要求及願意花時間, 但同時鍾意睇漫畫、卡通片同打機.
作者: greentea000    時間: 17-2-12 07:29

並唔係每個學生都可以10項全能,家長要有取捨同分輕重。
作者: 200904    時間: 17-2-13 16:08

我女級一,家長日時老師說她上課極爲專心,大腦跟著老師的課題轉。可能上課用完“專心”quota,所以,回家各種拖延,但都能在我放工回到家前做完功課。然後就自己看各種小説。 沒有上任何課外學術興趣班,只有自己喜歡的游泳,芭蕾,小提琴。提出想上繪畫班,被我否決,因爲我覺得小朋友必須有放空時間,睡覺時間。
一般考試前,要我督住溫功課,否則就是自己看小説,一般能靜靜溫一個小時,我已經偷笑。(現在小二)
作者: irischowys    時間: 17-2-14 11:09

jadenhayden 發表於 17-1-16 00:58
日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所餘無幾!真的好好奇,級十小朋友係如何利用有限嘅時間,煉出好成 ...

天分冇得改變, 我女唔醒目但上堂留心, 只有用適合的學習方法教明佢先有成果。
我女做嘢好慢 , 我專登畀佢多啲課外活動 ,迫佢在短時間內做曬啲功課。
現已小五,成績係好的一群,善用時間的能力比以前高。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5