教育王國

標題: 德望vs陳守仁 [打印本頁]

作者: chowalice    時間: 17-2-13 18:16     標題: 德望vs陳守仁

非常幸運二間都有offer,想聽下大家意見,點選擇
作者: Felix223    時間: 17-2-13 18:20

chowalice 發表於 17-2-13 18:16

除非你不喜歡女校,正常選擇,德望。

作者: siden    時間: 17-2-13 18:21

TSL better overall。

But TSL 升中競爭在公海。

GH升中收50%小學生,雖不理想,也叫做有一半。

睇你自己想點。

要注意GH番學時間7:30am而且冇功課堂(一星期1堂你當冇好過)。你最好check下兩校校車時間再決定。

作者: royalbb2012    時間: 17-2-13 18:39     標題: 回覆樓主:

作者: chowalice    時間: 17-2-13 18:50

回覆 royalbb2012 的帖子

一般人會做的我會都,每間學校鍾意都不同,有成功也有失敗,有些過不了第一輪。
作者: raymond338hk    時間: 17-2-13 23:17

siden 發表於 17-2-13 18:21

GH is better than TSL overall.
Also, GH has secondary school. TSL does't has any backup for secondary school.
However, the school fee of TSL is cheaper than GH!

作者: lingan    時間: 17-2-14 00:17     標題: 回覆:德望vs陳守仁

阿女係咩性格?讀開咩類型幼稚園?

作者: ipadress    時間: 17-2-14 07:13

作者: francis_chan    時間: 17-2-14 10:29

兩間都係英小,德望就返7:30,TSL就返8:10,早上交通問題都要考慮!又要睇下樓主住近邊頭!德望就約40人一班,TSL就每班30人!另外雖然有中學back up,但係如果只係收番60%德望小學學生,而其餘就要去黃大仙校網搵中學,到時都幾頭痕!

作者: mrschiang    時間: 17-2-14 11:31

舊年我同樣情況揀左GH, so far囡囡超級鍾意返學,佢亦無懼要咁早起身搭校車
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-14 11:55

正路都應該係GH,陳守仁都好,但6年又要面對多一次升中,而且派位唔係真係話好好好好,只有頭1/3派去D神校,其餘都要在油尖旺網抽獎,而油尖旺對男仔係有利D,女仔麻麻地,只有油真同St Mary,及男女校的QE,但St Mary只有7個位,不抽也罷
作者: 國家    時間: 17-2-14 11:59

GH for sure.
作者: HappyCheerBaby    時間: 17-2-14 13:32

GH 不論學術及出路會好過TSL。
作者: 大頭旻    時間: 17-2-14 13:36

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-14 11:55
正路都應該係GH,陳守仁都好,但6年又要面對多一次升中,而且派位唔係真係話好好好好,只有頭1/3派去D神校 ...

同意

作者: ok3    時間: 17-2-14 15:30

除非你prefer男女校, concern學費同交通. 否則一定係GH.
利申:  去年我都有呢兩個offer. 諗都唔洗諗, 直飛GH. So far, 我同囡囡都好滿意呢個選擇.
作者: Jane1983    時間: 17-2-14 19:28

德望最唔好的地方係女校,其他好似40幾人一班或得50%升中學,反而唔係太大問題。你ok12年女校的話,應該揀德望。
作者: francis_chan    時間: 17-2-14 19:49

Jane1983 發表於 17-2-14 19:28
德望最唔好的地方係女校,其他好似40幾人一班或得50%升中學,反而唔係太大問題。你ok12年女校的話,應該揀 ...

其實女校有甚麼大問題?

作者: Jane1983    時間: 17-2-14 20:23

回覆 francis_chan 的帖子

呢d人人想法唔同,無意左右其他家長。但你問我,我自己讀女校,真係深痛惡絕。
作者: francis_chan    時間: 17-2-14 20:28

Jane1983 發表於 17-2-14 20:23

呢d人人想法唔同,無意左右其他家長。但你問我,我自己讀女校,真係心痛惡絕。 ...

其實讀女校會唔會更專心讀書?

作者: Jane1983    時間: 17-2-14 22:39

專唔專心,讀唔讀到書,好睇個人情況。讀女校,理論上早戀的機會係低d,可能算係無咁易分心, but at what cost?

作者: khl920    時間: 17-2-14 22:40     標題: 回覆樓主:

六年後升中一樣咁大競爭,所以選GH穩陣D

作者: (=.=)    時間: 17-2-15 01:28     標題: 回覆:ok3 的帖子

GH 課程深唔深?有無要求1體1藝?功課和課外活動多晤多?多唔多外補?其實小朋友家庭背景是否中產多?

作者: siden    時間: 17-2-15 08:09

(=.=) 發表於 17-2-15 01:28
GH 課程深唔深?有無要求1體1藝?功課和課外活動多晤多?多唔多外補?其實小朋友家庭背景是否中產多?

...

1. 深,尤其英文

2. Sports/musical instruments not compulsory but highly encouraged in primary (牧童笛compulsory). Secondary must have an instrument.

3. 外補一向不盛行,校外荒涼冇補習社,番7:30am,放學番去都攰。通常邊科弱就weekend 去上堂雞精班,比起某一、兩間名女校算補得不多。不過依家中學收少咗,可能嚇到家長補多啲都未定。

4. 大部分中產,working mum比例比另外幾間女名小都高,working mum不難搵到知音。有小朋友一年去3次旅行,不過家長間不多比較。直至P4,小朋友都唔興比較,你去澳洲我去澳門一樣冇問題。P5以上則不清楚,唔識人。

5. 初小功課不多,你甚至會嫌佢唔夠worksheet 。高小功課多,咁我諗間間名校高小都忙。默書測驗少。不過一年考兩次試,測過的不會自動清要全考,所以考試好「那利」。

6. 課外活動抵讚,嚴謹認真,訓練有水準,小朋友眼界會闊,但要花時間練習。

作者: chowalice    時間: 17-2-15 09:44

回覆 siden 的帖子

非常感謝,以上資訉很啟發性
作者: retriever    時間: 17-2-15 09:51

siden 發表於 17-2-13 18:21

番學時間7:30am

係咪即係再要早15MIN 到校, 第一課前交功課之類?

作者: ok3    時間: 17-2-15 12:20

(=.=) 發表於 17-2-15 01:28

...
siden已說得非常詳細。唯一要考慮就真係學校位置比較偏僻同返學比較早。
作者: lionmimi    時間: 17-2-15 13:53

retriever 發表於 17-2-15 09:51
番學時間7:30am

係咪即係再要早15MIN 到校, 第一課前交功課之類?

7:30前返到就可以。校車好早就到校

作者: fixedstar99    時間: 17-2-15 18:18

siden 發表於 17-2-15 08:09
1. 深,尤其英文

2. Sports/musical instruments not compulsory but highly encouraged in primary (牧 ...

very detailed. thx so much for ur useful info!

作者: b3410    時間: 17-2-15 18:39

唯一頭疼交通同返學時間,除此之外GH
作者: raymond338hk    時間: 17-2-15 19:26

francis_chan 發表於 17-2-14 10:29
兩間都係英小,德望就返7:30,TSL就返8:10,早上交通問題都要考慮!又要睇下樓主住近邊頭!德望就約40人一班 ...
讀德望,許多家長都會有D見識和計劃,所以佢地不會只在黃大仙校網搵中學!
基本上德望學生在出面不難找學校,除非操行和成績特別差。

作者: mermaidmama    時間: 17-2-16 01:09

raymond338hk 發表於 17-2-15 19:26
讀德望,許多家長都會有D見識和計劃,所以佢地不會只在黃大仙校網搵中學!
基本上德望學生在出面不難找學校 ...

好想知道升唔上德中嘅同學會去邊D學校

作者: Ocean419    時間: 17-2-16 07:27

mermaidmama 發表於 17-2-16 01:09
好想知道升唔上德中嘅同學會去邊D學校

我都想知今年德小收到德中offer有冇50%?

作者: (=.=)    時間: 17-2-16 18:31     標題: 回覆:siden 的帖子

Many thanks. 好詳細。好怕太多有$人又互相比較。而且亦怕女生之間太多是非。

作者: kwokbobo    時間: 17-2-16 23:11

Jane1983 發表於 17-2-14 20:23

呢d人人想法唔同,無意左右其他家長。但你問我,我自己讀女校,真係深痛惡絕。 ...

請問㸃解,可否分享下?是因為女仔多是非定㸃樣?thx

作者: greentea000    時間: 17-2-17 00:49

報考時呢兩間係心水top 1/2/3?

作者: greentea000    時間: 17-2-17 00:51

(=.=) 發表於 17-2-16 18:31
Many thanks. 好詳細。好怕太多有$人又互相比較。而且亦怕女生之間太多是非。

...

女仔係比較小氣愛比較

如果生活中有其他機會多接觸到男仔

建議揀德望

作者: Jane1983    時間: 17-2-17 07:43

回覆 kwokbobo 的帖子

小器、善妒、多是非,呢d都算了,最唔好係唔係咁識男女相處。一係禽禽清,第一個就commit,一係要求好唔合理,到佢花時間理清一切,已經老了,同齡男都被人mark晒。當然唔係個個係咁,都睇其他因素。
不過好多家長係鍾意女校的小朋友乖和純,專心讀書。朋友中亦有比女兒十幾年讀女校,話最好大學畢業先拍拖。我非常尊重佢地的想法,但真心覺得有隱憂。

作者: siden    時間: 17-2-17 07:52

Jane1983 發表於 17-2-17 07:43

小器、善妒、多是非,呢d都算了,最唔好係唔係咁識男女相處。一係禽禽清,第一個就c ...

True

I estimate half of the girls are like this in girls' schools.

同級數的話有得揀我一定揀男女校。

可惜好多傳統名小都係uni-sex。

作者: retriever    時間: 17-2-17 08:55

siden 發表於 17-2-17 07:52
True

I estimate half of the girls are like this in girls' schools.

如果同級數係計成績, 以舊年網上流傳資料, 港同已經同德望拍住.

咁港同又昇中有保證, 係男女校不錯之選.

作者: francis_chan    時間: 17-2-17 09:36

retriever 發表於 17-2-17 08:55
如果同級數係計成績, 以舊年網上流傳資料, 港同已經同德望拍住.

不過港同學校在柴灣!如果家住九龍新界就真係有點遠!

作者: nicholasnip    時間: 17-2-17 11:03

francis_chan 發表於 17-2-17 09:36
不過港同學校在柴灣!如果家住九龍新界就真係有點遠!

其實我都比較喜歡男女校,將來有個弟弟或妹妹都可以有機同校。如果有辦幼稚園、小學和有B1中學的話,我覺得九龍有民生,而港島有高主敎可以選擇。至於培正我就覺得行政上比較老化,有點不与時並進的感覺。港同就有地理上考慮,小學在東區,而中學在南區,一般家長都首要解決交通問題,如果搬屋成本又好似太大啦。

作者: retriever    時間: 17-2-17 13:15

nicholasnip 發表於 17-2-17 11:03

中學仲要幫佢諗地點遠近搬近D?

作者: kwokbobo    時間: 17-2-17 14:36

小器、善妒、多是非,呢d都算了,最唔好係唔係咁識男女相處。一係禽禽清,第一個就c ...
是呀, 我都是喜歡男女校多些, 但也沒辦法
作者: kwokbobo    時間: 17-2-17 14:39

retriever 發表於 17-2-17 08:55

原來港同變得咁勁嗎???已同德望拍住??我唔知睇咩聽到德望其實都好拍得住GDJS, 咁即係港同已升了做神校之一??
作者: siden    時間: 17-2-17 14:54

kwokbobo 發表於 17-2-17 14:39
原來港同變得咁勁嗎???已同德望拍住??我唔知睇咩聽到德望其實都好拍得住GDJS, 咁即係港同已升了做神校之一? ...

DGS DSE成績比GH好一截。

港同唔係神校,佢DSE core subjects 比GH好係因為佢進步神速,但GH停濟不前甚至稍跌。

所以如果有人GH vs 港同。

我會建議佢揀港同。

作者: hkpapa852    時間: 17-2-17 17:01

kwokbobo 發表於 17-2-17 14:39
原來港同變得咁勁嗎???已同德望拍住??我唔知睇咩聽到德望其實都好拍得住GDJS, 咁即係港同已升了做神校之一? ...
以DSE成績計, 應該未有一間女校既成績可以 "拍住" DGS.

作者: karllambb    時間: 17-2-17 21:46

hkpapa852 發表於 17-2-17 17:01
以DSE成績計, 應該未有一間女校既成績可以 "拍住" DGS.

St Mary 算差不多?入U率同樣是九成

作者: siden    時間: 17-2-17 21:59

karllambb 發表於 17-2-17 21:46
St Mary 算差不多?入U率同樣是九成

追得最近DGS嘅女校係 SMCC/MCS/SPC

但都尚有一些距離。

SMCC/MCS/SPC JUPAS 入HKU/CUHK/HKUST接近60%

DGS係足7成。

St Mary 如果計JUPAS入大學應該未有九成咁多。九成入大學不等同九成JUPAS offer。DGS係近9成JUPAS offer。

作者: kwokbobo    時間: 17-2-17 22:09

Oic, thx

作者: kwokbobo    時間: 17-2-17 22:11

請問你地點知?係自己收集了資料後計算出來?還是可以從那裡可以睇到呢類資料?

作者: siden    時間: 17-2-17 22:23

kwokbobo 發表於 17-2-17 22:11
請問你地點知?係自己收集了資料後計算出來?還是可以從那裡可以睇到呢類資料?
...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D6

作者: kwokbobo    時間: 17-2-17 22:25

siden 發表於 17-2-17 22:23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D6

Thx alot

作者: keep-calm    時間: 17-2-18 01:12

siden 發表於 17-2-17 14:54

港同唔係神校,佢DSE core subjects 比GH好係因為佢進步神速,但GH停濟不前甚至 ...

其實唔少人都較心儀男女校, 但無奈選擇唔多。請問前輩,如果和GH同級數,又有聯繫中學的男女校小學有什麼建議?

作者: siden    時間: 17-2-18 11:28

keep-calm 發表於 17-2-18 01:12
其實唔少人都較心儀男女校, 但無奈選擇唔多。請問前輩,如果和GH同級數,又有聯繫中學的男女校小學有什麼 ...

培正。

但中中令不少人卻步。

港同已經係追得近的對手,如果下年DSE港同成績keep到呢個level,就更加明朗。

作者: hkpapa852    時間: 17-2-18 11:37

keep-calm 發表於 17-2-18 01:12
其實唔少人都較心儀男女校, 但無奈選擇唔多。請問前輩,如果和GH同級數,又有聯繫中學的男女校小學有什麼 ...
較接近的男女校, 除培正和港同, 仲有民生.

之後的要數優才了

作者: JaneLou    時間: 17-2-18 19:31

你講的都很正確,我都係女校出生,但現在我個囡讀緊男女校(只是K1),淨係識得同男仔玩,話D男仔好好人,佢很靚女,我又好擔心,唔知應唔應該轉返女校……
作者: 73662710    時間: 17-2-19 07:40

港同今年好勁,如 果DSE連續3年這個成績,就站穏Band 1 A.

作者: Jane1983    時間: 17-2-19 09:31

回覆 JaneLou 的帖子

你女講自己好靚,可能係聽人地讚得佢多,知道係好嘢,就咁講。唔使擔心,你可以順便同佢講吓靚係好,但內在美先至歷久常新,得人鍾意。至於鍾意同男仔玩,係志趣相投的問題,唔係兩性吸引,幾歲的友誼係幾純潔的。
如果小朋友係好早熟的孩子,咁你早發現,一路教佢,灌輸正確的價值觀和態度,好過將問題收落地毯底,拖住當睇唔到。女校一樣可以拍拖,但可能更清澀,有人獻殷勤,就即刻答應。兩性相處和了解,係一種技巧,一樣要熟習。

作者: raymond338hk    時間: 17-2-19 09:43

siden 發表於 17-2-17 14:54

港同唔係神校,佢DSE core subjects 比GH好係因為佢進步神速,但GH停濟不前甚至 ...
以成績計,DG最好,但GH和港同比較,港同還是有一段距離,而且GH的學生的成績平均都不錯,而港同學生差異較大,但因港同早年有學生DSE教到狀元,所以名氣大增。GH則好似第一或二年的DSE有學生教到狀元。ANYWAY,其實大家都是好學校,也不容易入。

作者: siden    時間: 17-2-19 09:48

raymond338hk 發表於 17-2-19 09:43
以成績計,DG最好,但GH和港同比較,港同還是有一段距離,而且GH的學生的成績平均都不錯,而港同學生差異較 ...

你看看2016年DSE成績先la

Core subjects港同比GH更好
Grade 5 or above %:

中/英/数/Liberal studies

GH: 13.7/62.1/32.9/28.6

HKUGAC: 20.7/57.9/47.1/34.3

除咗科英文GH好少少,其他主科全差過港同。

一間一條龍一間爭5x%上中學,如果HKUGAC keep到呢個成績,有呢兩間小學offer我一定去港同。

有時名氣呢啲嘢好deceptive. 正常冇人會諗GH比不上HKUGAC, 但数字騙不了人。

作者: raymond338hk    時間: 17-2-19 18:53

HKUGA College

Hong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE) Examination Result Release

Core subjects at 3322 or better 71.4%

Good Hope
•The performance of our students in the DSE was as follows: 83.5% of Good Hopers met the basic entrance requirement for admission to publicly funded undergraduate programmes (3322).

即達到(3322或以上)入大學基本要求,GH有83.5%,而港同有71.4%
單看某一CORE科目數字,不排除港同好,但當要學生同一時間達到入讀大學要求(即4科要3322或以上)就GH好!   (當然我不太完全掌握港同學生的成績,但不排除學生在部份成績很好,但另一科成績就一般,引致未達3322要求)。

以上只是理性從數字上的估算,始終我只是普通家長,不是專家或老師。

作者: siden    時間: 17-2-19 19:13

raymond338hk 發表於 17-2-19 18:53

Hong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE) Examination Result Release

你資料從何來?HKUGAC 3322 唔止71%

2016年HKUGAC 78.6%

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/HKUGA%20College%20HKDSE%202016.pdf

GH 83.5%

我一早已經比較過。

一間中學差不多S1全收band1生, 但出來3322只比一間當年只係講緊band 2ab嘅中學高5%,我完全唔覺得呢5%可以反映GH中學平均水平比HKUGAC高得幾多。

老實說,睇完個3322 (GH 83 vs HKUGAC 78%),再睇埋個core subjects 5 and above (HKUGAC明顯優勝),再比較埋兩間學校收生水準,邊間中學能夠為學生增值,非常明顯。

淨係GH只收5x%上中學但港同一條龍,港同已經十分吸引。GH行傳統加一班45人港同非傳統加每班3x人,仲要女校vs男女校。

GH在體藝上的明顯成就,確令HKUGAC被比下去。可是,一條龍壓力少男女校,根本港同比GH吸引已經係事實。

作者: siden    時間: 17-2-19 19:20

raymond338hk 發表於 17-2-19 18:53

仲有,以前GH年年將DSE主科及其他科目成績詳細post 上校網,但自從上年起已經唔再咁做,原因你自己想想。

一間「band1a」校中文科5級或以上連續兩年都只有13.x%,真係

作者: hkpapa852    時間: 17-2-19 21:40

你D數字....... 不如睇吓人地校網同校務報告先啦!

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

人均5+數/平均5+率

主科5+率

2012 - 2013

港大同學會書院

68.20%

27.91%

1.71/26.4%

10.1%/45.3%/31%/14%

德望中學

83.30%

22.6%/68.3%/32.3%/24.7%

2013 - 2014

港大同學會書院

71.40%

30.30%

1.8/27.8%

8.3%/38.3%/33.8%/15.8%

德望中學

86.50%

48.10%

3.16/?

19.4%/80%/44.5%/41.9%

2014 - 2015

港大同學會書院

64.30%

25.60%

1.62/25.4%

9.5%/29.4%/32.5%/20.6%

德望中學

84.10%

13.4%/61%/32.3%/25.6%

2015 - 2016

港大同學會書院

78.60%

46.76%

2.60/40.3%

20.7%/57.9%/47.1%/34.3%

德望中學

85.10%

47.83%

13.7%/62.1%/32.9%/28.6%

早幾年, GH同UGA係有距離, 但上年, GH同UGA既水平基本上無乜大分別, 甚至係4大主科成績中, 只有英文一科GH係好過UGA.

UGA一條龍低門檻可讓大部份學生由小學部直升, 加上6/7年前既名氣亦遠遜GH, 相信UGA中學部當時收取既B2或以下成績既學生比例, 遠比GH多一大截吧! 所以3322率較低係好正常. 但整體成績, 5+比例和入3大率, 分別有幾大呢?

同級中學以成績計, 一般表現係: 女校 > 男女校 > 男校

3322率, 其實只係最低要求, 好似以前中五升中六要至少14分, 但3322率高, 係咪代表多人入到U呢?
自己諗吓以前會考14分, 係咪一定升到中六就知了!

作者: raymond338hk    時間: 17-2-19 23:27

hkpapa852 發表於 17-2-19 21:40
你D數字....... 不如睇吓人地校網同校務報告先啦!

謝謝 siden 和  hkpapa852的數字, 為公平起見,我就用hkpapa852的數據作分析吧!

就3322率比率而言,由2012 - 2013至2015 - 2016,一直是GH優於UGA約8%-15%。

另外,3大比例UGA只有2013 - 2014和2015 - 2016的數字,所以只以這2年比較吧! 2013 - 2014,GH優於UGA約18%。 到2015 - 2016,GH優於UGA約1%,差距大幅收窄。但這2年仍是GH優於UGA。

至於主科5+率,由2012 - 2013至2014 - 2015,一直是GH優於UGA,只有2015 - 2016是UGA其中三科主科優於GH,只有英文是GH優於UGA。

從數字而言UGA只有在2015 - 2016的其中三個主科優於GH,其餘年度的各項數據均是GH優於UGA。

此外,引用  
hkpapa852所述,(3322率高, 係咪代表多人入到U呢?),客觀而言3322率高不能代表多人入到U。但3322是入大學的基本要求,未能達到3322是入不到U ,絕對會影響學生的入U率。 簡單而言,有3322未必入到大學,但沒有3322就會入不大學。作為家長,也是希望子女入到大學吧! 就2015 - 2016,UGA有21.4%(100-78.6%)未達入U基本要求,而GH只有14.9%(100-85.1)未達入U基本要求,這就是GH和UGA的差距。 正如我上面所說,GH的學生成績比UGA穩定。

(以上數字均是來自hkpapa852的數據作分析)

最後,只有以下數字是引用GH
85.1% of our S.6 students received JUPAS offers.  (
http://www.ghs.edu.hk/sec/hkdse.htm )
GH的3322率是85.1%,而JUPAS offers比率亦是85.1%。

基本上我只是理性跟據數據分析表達意見。

作者: hkpapa852    時間: 17-2-19 23:46

raymond338hk 發表於 17-2-19 23:27
謝謝 siden 和  hkpapa852的數字, 為公平起見,我就用hkpapa852的數據作分析吧!

又俾多少少統計你睇:

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

人均5+數/平均5+率

主科5+率

2012  - 2013

港大同學會書院

68.20%

27.91%

47.29%

55.81%

95.31%

>=47.29%

1.71/26.4%

10.1%/45.3%/31%/14%

德望中學

83.30%

63.98%

81.74%

97.87%

>=63.98%

22.6%/68.3%/32.3%/24.7%

2013  - 2014

港大同學會書院

71.40%

30.30%

39.39%

52.27%

74.87%

>=39.39%

1.8/27.8%

8.3%/38.3%/33.8%/15.8%

德望中學

86.50%

48.10%

65.16%

85.16%

100.00%

3.16/?

19.4%/80%/44.5%/41.9%

2014  - 2015

港大同學會書院

64.30%

25.60%

48.00%

52.00%

81.10%

>=48%

1.62/25.4%

9.5%/29.4%/32.5%/20.6%

德望中學

84.10%

60.98%

81.10%

99.39%

>=60.98%

13.4%/61%/32.3%/25.6%

2015  - 2016

港大同學會書院

78.60%

46.76%

66.19%

74.10%

100.00%

>=66.19%

2.60/40.3%

20.7%/57.9%/47.1%/34.3%

德望中學

85.10%

47.83%

65.84%

88.20%

98.76%

>=65.84%

13.7%/62.1%/32.9%/28.6%

JUPAS offer, 包括Degree, AD, HD, 所以只睇JUPAS offer, 好易被誤導

2016年有既Local degree, UGA最後返而高過GH. 所以合格(符合3322)係唔夠. 而實際上, 3322率高低, 極其量只能反映學校補底是否做得較理想.

舉例來說, 以主收B2學生既培道中學, 2016年3322率有80.3%, 反而St Joseph, KC同英華書院, 3322率都只有7X%, 唔通代表後3者學生成績普遍比前者差?

而且, GH中學有近60年歷史, 成績較一間只有10年左右既UGA穩定係眾人期望, 甚至基本要求吧?

作者: raymond338hk    時間: 17-2-19 23:55

siden 發表於 17-2-19 19:20
仲有,以前GH年年將DSE主科及其他科目成績詳細post 上校網,但自從上年起已經唔再咁做,原因你自己想想。
...
引用hapapa852 的數據,回應你對中文科成績的看法。

除2015-2016, UGA 中文科5*有20.7%外,之前3年都是10.1%或以下。  借用你的說法,一間「band1a」校中文科5級或以上連續3年都只有10.1%或以下,真係.......................(其實可能都不差,因5*是最TOP的一群)。當然GH於2015-2016中文科不及UGA亦是事實。不過,4個年度中UGA只有一個年度中文科5*優於GH,這就等於超越了GH?我就不大認同。

作者: siden    時間: 17-2-20 00:10

raymond338hk 發表於 17-2-19 23:55
引用hapapa852 的數據,回應你對中文科成績的看法。

其實,邊間學校上緊位

邊間學校停濟不前甚至退步

大家一睇盤数已經知

我冇氣同你爭論

你繼續自我感覺良好就好了

善意提醒:無論是孩子,或是學校,有勇氣承擔和接受自身不完美的地方然後作出相應檢討和改善,才是有氣量和有進步空間的關鍵。

家長若不接受現實或試圖淡化,對學校的進步並無好處。

作者: raymond338hk    時間: 17-2-20 00:26

hkpapa852 發表於 17-2-19 23:46
又俾多少少統計你睇:

其實學校歷史與成績沒有相對性關係,正如UST比POLY U歷史短,UST收取學生DSE成一般比POLY U高。

其實除2015  - 2016外,之前各年數字都是GH優於UGA。至於在2015  - 2016,可以說GH 和UGA 在不同數據上各有千秋,3322率和3大比例就GH比較優,而本地學士課程比例則是UGA比較好。不過Local degree包括了自資學士課程,就算明愛和港專的學士課程也是Local degree,但收生質素可能一般。ANYWAY,我都明白每人的看法和重點不同。其實,2間我都有同事的小朋友入讀,2間都是好學校,入到都是很難得。

作者: siden    時間: 17-2-20 00:29

raymond338hk 發表於 17-2-20 00:26
其實學校歷史與成績沒有相對性關係,正如UST比POLY U歷史短,UST收取學生DSE成一般比POLY U高。

其實除201 ...

"2間都是好學校,入到都是很難得"

agree

作者: hkpapa852    時間: 17-2-20 00:40

raymond338hk 發表於 17-2-20 00:26

其實除201 ...
兩間都係好學校, 一間老牌名校, 但近年學術表現有所下跌, 一間上位新星, 成績有進步.

個人不認為UGA可以長久維係上年表現, 能恆常地維持在B1B水平已夠出色了.

畢竟以UGA對小學部學生既低直升門檻既, 中學學生差異難免較大, 沒可能與盡收B1學生既B1A名校所比.

如果真係要細心分析各學校, 花時間瞭解清楚DSE相關既評分, 同埋各種大學既要求. 當然要睇吓各中學校網同校務報告.

港同每年透明度都好高, 每年DSE同JUPAS offer都有較詳盡資料. 2016年個6X%全部係JUPAS degree, 自己去睇吓吧!

港同2016 DSE成績:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/HKUGA%20College%20HKDSE%202016.pdf

港同2016 JUPAS 結果:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2016-17/HKUGA%20College%20JUPAS.pdf

作者: raymond338hk    時間: 17-2-20 00:58

hkpapa852 發表於 17-2-20 00:40
兩間都係好學校, 一間老牌名校, 但近年學術表現有所下跌, 一間上位新星, 成績有進步.

個人不認為UGA可以長 ...
其實我要講聲對不起,今天多口了!若引起他人不滿,請見諒。

其實我有時都喜歡看看hkpapa852的回應,還是覺得你有很多數據。

作者: Kawasakiz1000    時間: 17-2-20 16:59

其實TSL唔係已經註冊左好耐咩?就算後補都唔會有太多時間考慮。
想問問樓主最後決定係㸃?
小學都未選擇好,變成德望同港同大比拼,重計埋入大學,香港D小朋友真係好慘!

作者: uglyghost    時間: 17-2-20 20:19

Kawasakiz1000 發表於 17-2-20 16:59
其實TSL唔係已經註冊左好耐咩?就算後補都唔會有太多時間考慮。
想問問樓主最後決定係㸃?
小學都未選擇好 ...

係囉,漫漫長路。小一都未讀就憑數字諗定12年後既嘢。真係有咁既需要

作者: 大頭旻    時間: 17-2-20 20:22     標題: 回覆樓主:

又係選擇困難症?

作者: HCB    時間: 17-2-20 22:45

德望教學比較傳統,陳守仁比較活(家長話係傳統與IB結合)
德望女校,陳守仁男女校可從小在兩性相處的生活圈中成長
德望不是真正一條龍,陳守仁升中又要再戰

作者: yumichan530    時間: 17-2-28 16:38

作者: Gary_family    時間: 17-2-28 23:52

作者: poplolli    時間: 17-3-1 00:42

我個人喜歡GH的校風,雖然比較傳統但勝在小朋友乖巧,成績當然重要但品格和價值觀影響一生,TSL都是很好的學校還可選擇升顔寶O讀IB,視乎你要什麼方向。
作者: luvgaga    時間: 17-3-5 20:17

Ghs

作者: GetReal    時間: 17-3-5 22:39

What a question
Definitely GHS
作者: HappyCheerBaby    時間: 17-3-6 17:58

回覆 chowalice 的帖子

兩間英文程度差不多, 不過, 我會揀德望, 至終有機會搏入德中。
作者: morgen    時間: 17-3-6 19:03

GHS~~
作者: bonbon1106    時間: 17-3-7 12:17

GHS
作者: hillcattery    時間: 18-1-23 10:33

請問你最終為小朋友選了什麼小學呢??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5