教育王國

標題: 中大工程學院﹕兩成新生數學要補底 [打印本頁]

作者: elbar    時間: 17-2-22 11:01     標題: 中大工程學院﹕兩成新生數學要補底

中大工程學院昨天與傳媒茶敘,圖為副院長(研究)呂自成(左起)、副院長(外務)黃錦輝、助理院長(學生事務)蘇文藻。

【明報專訊】新高中學制自2009年推行後,開辦數學延伸部分(即俗稱M1、M2)課程的中學在過去數年大減。中文大學工程學院指出,未有修讀M1或M2的學生入學後,校方另需為他們「補底」。該院副院長黃錦輝表示,「沒讀過M1或M2的學生好難跟得上(工程學科)」,又料未來數年有更多學生需要補底。

沒讀M1M2學生難跟上

黃錦輝昨表示,新高中課程的數學必修部分只具「liberal art level(人文學科程度)」,以往一直着重數學及理科底子的工程學科,近年也多了沒有修讀進階數學M1或M2的學生修讀,本學年約有兩成新生因中學時沒修讀M1或M2而需接受補底,「這幾年是吃力的,其實如果學生(入大學)想讀理科,中學時選M1或M2都有幫助」,他盼更多有意日後修讀工程或理科學生選讀M1或M2。

下學年開「金融科技」

另外,中大工程學院將於下學年推出金融科技學士學位課程。黃錦輝指出,曾有國際銀行的行政總裁指行內缺乏金融科技人才,加上各地用電子交易十分普遍,但同樣衍生安全、監管及法律問題,故認為該科的畢業生將不愁出路。

工程學院助理院長蘇文藻指出,該科來年只設30個學額,暫有數百名中六生把該科放於首三志願(Band A),情况踴躍;他又透露,該科着重學生的中、英、數成績,比重分別為1.5、1.5及1.7(其他科目比重為1),他解釋,因學生需參考不同地方的法律及企業發展計劃,故需要有良好的中英文程度,重視數學則是因為該科涉及複雜的金融操作及工程知識。

作者: tangko    時間: 17-2-22 11:19

其實當時大學工程科目收生可以指定M1/M2為必修,現在各大學可謂自食其果!
作者: ppmmbb    時間: 17-2-22 12:16

tangko 發表於 17-2-22 11:19
其實當時大學工程科目收生可以指定M1/M2為必修,現在各大學可謂自食其果!

咁學生味唔揀工程羅!

作者: ppmmbb    時間: 17-2-22 12:18

取消「通識科」最有用!
作者: ppmmbb    時間: 17-2-22 12:28

一係將通識科範圍減少及納入中文科,好似以前「中國語文及文化科(高級補充程度)」,咁啲理科學生揀M1/M2動力會增加。

http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/kla/chi-edu/curriculum-documents/asl1991.html#1

作者: ANChan59    時間: 17-2-22 14:41

tangko 發表於 17-2-22 11:19

因为新学制时,是学院制收生,要迁就 Information Engineering ,因为这科不用物理及M1M2。

作者: ANChan59    時間: 17-2-22 14:42

ppmmbb 發表於 17-2-22 12:16
咁學生味唔揀工程羅!

好事嚟,減少错配!

作者: ppmmbb    時間: 17-2-22 16:16

ANChan59 發表於 17-2-22 14:42
好事嚟,減少错配!

減下減下,無人讀工程啦!

作者: ANChan59    時間: 17-2-22 19:07

ppmmbb 發表於 17-2-22 16:16
減下減下,無人讀工程啦!

唔会,物極必反。

细心考慮一下,比一般BBA或理科有更好的出路。

作者: retriever    時間: 17-2-22 19:11

ppmmbb 發表於 17-2-22 12:16
咁學生味唔揀工程羅!

係應該科數深D。

滲入多D 統計,微積分呀。

咁樣又可以幫下D 仔。

作者: Yanamami    時間: 17-2-22 21:50

ANChan59 發表於 17-2-22 14:42
好事嚟,減少错配!
索性工程系收生要必修M1/M2或x大两倍?
作者: silvia_ng    時間: 17-2-22 21:55     標題: 回覆樓主:

我仔係好心儀工程系,冇當過佢水泡呢!只怕佢中文會炒,咁就乜都唔洗諗。

作者: hw1115    時間: 17-2-23 08:13

silvia_ng 發表於 17-2-22 21:55
我仔係好心儀工程系,冇當過佢水泡呢!只怕佢中文會炒,咁就乜都唔洗諗。
...

me too

作者: daisy17772    時間: 17-2-23 08:29     標題: 回覆樓主:

其實工程 真係應該 要讀m1/ m2。 中學唔讀,大學會好辛苦喎。

喺香港,唔少人當工程科係水泡科,真係可惜。不過如果阿仔想讀,去美國讀。

作者: Glau    時間: 17-2-23 10:09

HKU 工程都收到高分學生架.吾好話水泡
作者: Jackielee    時間: 17-2-23 10:47

回覆 Yanamami 的帖子

超贊
作者: Kittymummy    時間: 17-2-23 11:48

直頭張m1 m2 X 大兩倍啦!

作者: johnmamama    時間: 17-2-23 12:01

工程 今年中大收人改了
Core Subjects        English Language        3x1
Chinese Language        3x1
Mathematics        3x1.75
Liberal Studies 2x0.5
Two Elective Subjects       
Any one science subject from the following: Biology / Chemistry / Combined Science / Physics / Mathematics Extended Module 1 or 2
3x1.5 (1.75 for M1/M2, if applicable)
作者: ANChan59    時間: 17-2-23 14:56

johnmamama 發表於 17-2-23 12:01
工程 今年中大收人改了
Core Subjects        English Language        3x1
Chinese Language        3x1

More reasonable and reduced mismatching.

作者: Kittymummy    時間: 17-2-23 15:07

工程 今年中大收人改了
Core Subjects        English Language        3x1
Chinese Language        3x1
明顯maths & M1/2 比重大左, 重視左.
作者: 888iphone4s    時間: 17-2-23 19:30

工程 今年中大收人改了
Core Subjects        English Language        3x1
Chinese Language        3x1
其實不嬲m12都有重啲嘅weighting.....
作者: ANChan59    時間: 17-2-24 09:25

Glau 發表於 17-2-23 10:09
HKU 工程都收到高分學生架.吾好話水泡

三間大學工程系學生都幾两極化,有好勁的,亦有當水泡的!

勁唔勁就一科科,土木,機械及生物醫學工程是不錯的!我指收生成績。

按收生成績,工程不是低的,但名額就算多嘅!

作者: kls12    時間: 17-2-24 11:08

ANChan59 發表於 17-2-24 09:25
三間大學工程系學生都幾两極化,有好勁的,亦有當水泡的!

勁唔勁就一科科,土木,機械及生物醫學工程是 ...

不是太明,不是幾間大學的工程系都是院校收生嗎?即是二年級才選工程的那一系,怎知那一系的收生成績呢?

作者: ANChan59    時間: 17-2-24 11:36

kls12 發表於 17-2-24 11:08
不是太明,不是幾間大學的工程系都是院校收生嗎?即是二年級才選工程的那一系,怎知那一系的收生成績呢?
...

改变中!

作者: JustAParent    時間: 17-2-26 10:09     標題: 回覆樓主:

明知收既學生數學唔掂,仲要越開越多垃圾系。金融科技?Computer Science叻既學生,讀多一科半科就識哂啦。加埋咁多垃圾學系點提高收生質素呀?難怪中大工程變水泡。

作者: tangko    時間: 17-2-27 11:20

JustAParent 發表於 17-2-26 10:09
明知收既學生數學唔掂,仲要越開越多垃圾系。金融科技?Computer Science叻既學生,讀多一科半科就識哂啦。 ...
中大工程最弊係冇civil,成績較好而又想讀工程的學生都唔會把它作首或次選!
作者: ANChan59    時間: 17-2-27 13:31

tangko 發表於 17-2-27 11:20
中大工程最弊係冇civil,成績較好而又想讀工程的學生都唔會把它作首或次選! ...

You are
Correct.

作者: ANChan59    時間: 17-2-27 13:35

JustAParent 發表於 17-2-26 10:09
明知收既學生數學唔掂,仲要越開越多垃圾系。金融科技?Computer Science叻既學生,讀多一科半科就識哂啦。 ...

又咁样講,数学及电䐉弱嘅学生都入唔到 Fintech.

中大收生成绩最高应该是BME,学生应该識得点选!

Quota 得咁多,唔开新学科,点斬旧学科,间间大学靣对类似问题!

作者: lindalowailing    時間: 17-2-27 14:14

ANChan59 發表於 17-2-27 13:35

請問讀完機械或生物醫學工程, 將來會做咩?
作者: ricetaster    時間: 17-2-27 14:32

回覆 lindalowailing 的帖子

職位係有, 不過空缺少啫! 尤其是醫學工程, 外國留學生尤其是澳洲都幾多, 但香港有幾多間醫藥科研公司吖?

作者: hw1115    時間: 17-2-27 14:58

tangko 發表於 17-2-27 11:20
中大工程最弊係冇civil,成績較好而又想讀工程的學生都唔會把它作首或次選! ...

你唔讲真係不知?你如何得知架?

作者: ANChan59    時間: 17-2-27 15:11

ricetaster 發表於 17-2-27 14:32
回覆 lindalowailing 的帖子

職位係有, 不過空缺少啫! 尤其是醫學工程, 外國留學生尤其是澳洲都幾多, 但 ...

大家讨论一下!

BME畢业点解一定要做科研,可以做設计,生产,釆购,质检,法规,销售,客服,等等!

问题出在大学教授,在象牙塔内不接地,教学生贯输错誤信息,以为科研才是唯一出路!上星期出席某大学BME旧生会,绝大部分在医疗行业,只是不是科研。不少已经是MNC的 executive , 最多是销售,售后服务务及法规。

今年第三季,有可能医疗器械註册的法例会上立法会,如果通过,法规人材会供不应求!MDCO都要請一批法规的熟手技工。

你说到澳洲毕业生,你是正确的,我識那些,多是做 technical sales, distribution, after sales service. 现在自己做老板

作者: JustAParent    時間: 17-2-27 23:30

ANChan59 發表於 17-2-27 13:35

如果要以computer science discipline獨立一個Fintech degree, 根本就晤夠野讀, 亦無謂.  睇一下中大Fintech的course list, 讀數讀law讀management為主, 加幾科introduction to programming玩下, 放錯學院啦.  我就睇下佢同一個engineering門口點收生.  簡直亂晒籠.

作者: ANChan59    時間: 17-2-27 23:41

JustAParent 發表於 17-2-27 23:30
如果要以computer science discipline獨立一個Fintech degree, 根本就晤夠野讀, 亦無謂.  睇一下中大Finte ...
No matter what, you are right, shouldn't under Engineering School. Should be like IFAA, QFin under Science or Business School.
MIT Fintech online certificate course.

https://www.getsmarter.com/courses/us/mit-fintech-certificate-course-future-commerce

作者: tangko    時間: 17-2-28 10:49

hw1115 發表於 17-2-27 14:58
你唔讲真係不知?你如何得知架?
入中大 JS4401課程資料便可看到

http://www.jupas.edu.hk/tc/programme/cuhk/JS4401/

作者: BallBallMaMa    時間: 17-2-28 10:59

JustAParent 發表於 17-2-27 23:30
如果要以computer science discipline獨立一個Fintech degree, 根本就晤夠野讀, 亦無謂.  睇一下中大Finte ...

工程學院之前整個4不像的SEEM仲唔夠,仲要跟風整多隻Fintech, 真係阿茂整餅

作者: sukifong311    時間: 17-3-6 12:03

作者: shadeslayer    時間: 17-3-7 08:03

除了非常專門的,有學會評審學術水平的科目外,大學不是職業先修,不應分科過細。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5