教育王國

標題: 成日欠功課.... [打印本頁]

作者: hi_baby    時間: 17-3-8 15:27     標題: 成日欠功課....

我個女中一成日欠功課,又唔寫家課冊,仲有兩次就記缺點啦,點算?

作者: emmafish    時間: 17-3-9 10:33     標題: 回覆樓主:

同佢傾吓,問吓佢点解無乜心機讀?

作者: MariaTsui    時間: 17-3-9 11:40     標題: 回覆樓主:

先找出原因,是不懂做,還是不想做?!

作者: hi_baby    時間: 17-3-9 11:47

傾過.... 佢嘅籍口係唔習慣寫手冊嘅家課日誌,其實小學咁多年都係咁寫,又問佢係咪功課多,佢又話唔係,好難搞

作者: MariaTsui    時間: 17-3-9 12:28

hi_baby 發表於 17-3-9 11:47
傾過.... 佢嘅籍口係唔習慣寫手冊嘅家課日誌,其實小學咁多年都係咁寫,又問佢係咪功課多,佢又話唔係,好 ...

可能是不懂做,又不想做,沒有寫家課冊而不做功課是藉口,已經是中學生,有上堂,聽老師講書,一定知道有什麼功課,老師會在堂上講做什麼功課,也可以問同學,是否跟不上,或者跟班主任聯絡,了解上堂情況,在對症下藥。

作者: hi_baby    時間: 17-3-9 12:30

MariaTsui 發表於 17-3-9 12:28
可能是不懂做,又不想做,沒有寫家課冊而不做功課是藉口,已經是中學生,有上堂,聽老師講書,一定知道有 ...

班主任已經同我傾過,問題係佢懶寫家課又甩漏,應該並唔係唔識做嘅問題,呢家唯有聽天由命,班主任佢叫佢寫手刷、我響屋企又再提點佢囉

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-3-9 12:58

hi_baby 發表於 17-3-9 12:30
班主任已經同我傾過,問題係佢懶寫家課又甩漏,應該並唔係唔識做嘅問題,呢家唯有聽天由命,班主任佢叫佢 ...

懶同甩漏只係藉口,若非唔識做而刻意唔寫唔記得,根本就係學習態度有問題,學校有 e class 嗎?中一應該仲有渠道可以睇,又或者佢在校有好朋友嗎?就算冇抄都可以問同學啫,佢唔做功課在家時間有咩做?玩電話?煲劇?睇小說?佢成績ok嗎?樓主你女兒是否小學習慣有人督住做?如果倚賴慣升中後冇人督促通常易失控。樓主要做嘅並不是聽天由命,而是與孩子約法三章,適量地收緊孩子自由度,e.g.在家玩電話唔做功課就減少上網功能,與老師協商佢唔抄功課就搵班長/同學幫佢檢查,抄好才可以放學,佢咁大個覺得醜自然自己會去做好佢。樓主若而家唔管,過兩年就更加冇法再管到架啦。

作者: hi_baby    時間: 17-3-9 13:03

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-9 12:58
懶同甩漏只係藉口,若非唔識做而刻意唔寫唔記得,根本就係學習態度有問題,學校有 e class 嗎?中一應該仲 ...

多謝你嘅回覆。平時佢唔做功課就係響屋企meme momo 睇下小說、睇下漫畫、畫畫...,屋企唔會俾wifi佢用,我已經搵相熟家長影當日功課俾我,同時班主任話會督促佢寫好手冊先放學,學校冇eclass 睇功課提供

作者: hi_baby    時間: 17-3-9 13:33

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-9 12:58
懶同甩漏只係藉口,若非唔識做而刻意唔寫唔記得,根本就係學習態度有問題,學校有 e class 嗎?中一應該仲 ...

尋晚已經同佢白紙黑字約法三章,佢再有欠功課會沒收手機兼取消課後活動

作者: brother4    時間: 17-3-9 16:05     標題: 回覆樓主:

太似自己孩子,中一記缺點,但學校有將功補過的制度,最後升中二冇缺點,另冇做留堂做,一般做到晚上七時。。。

作者: hi_baby    時間: 17-3-9 16:09

brother4 發表於 17-3-9 16:05
太似自己孩子,中一記缺點,但學校有將功補過的制度,最後升中二冇缺點,另冇做留堂做,一般做到晚上七時。 ...

剛剛問過班主任,學校沒有將功補過,只有記優點,班主任話呢幾個月我同佢一齊努力,希望可以幫到我女

作者: mandywongmandy    時間: 17-3-9 17:45

作者: YmOra    時間: 17-3-9 18:22

hi_baby 發表於 17-3-9 16:09
剛剛問過班主任,學校沒有將功補過,只有記優點,班主任話呢幾個月我同佢一齊努力,希望可以幫到我女
...

也許,試試這方法如何!若然是"中英數通"四科的功課就要求她寫落""學生手冊""內,其餘科目可以把要做嘅範圍即時直接寫落本書裡,約法三章,若然此方法效果好媽咪會象徵式鼓勵下你,待習慣每(事)都會寫在手冊中,並視之為自己嘅("私人記事簿"),媽咪一定好開心,唔送你一份大禮物都唔得呢!

作者: gracelam    時間: 17-3-9 22:13

hi_baby 發表於 17-3-8 15:27
我個女中一成日欠功課,又唔寫家課冊,仲有兩次就記缺點啦,點算?
...

學校有冇留堂制度? 我女間中學講明欠交功課就留堂做返,所以我女唔敢欠交。 其實係責任問題,除左功課,成績怎樣? 真係要跟緊D,再上到高中,仲係咁嘅學習態度,好難改。 加油!!

作者: yovin    時間: 17-3-10 01:53     標題: 回覆樓主:

試下用whatapps內群组功能,習慣每日同同學 對功課

作者: vincat    時間: 17-3-10 11:40

回覆 hi_baby 的帖子

你講緊我個女呀?

阿女好緊張做功課, 不過因為唔係第二日交, 成日無帶, 都無佢辦法..........

作者: little_yolky    時間: 17-3-10 12:38

...
同我親戚仔仔一樣, 無辦法, 佢伯爺就同佢講, 如果佢到學期尾無再欠交功課俾人記缺點, 會獎一千蚊俾佢, 咁佢就無再欠交喇。
作者: hi_baby    時間: 17-3-10 12:39

little_yolky 發表於 17-3-10 12:38
同我親戚仔仔一樣, 無辦法, 佢伯爺就同佢講, 如果佢到學期尾無再欠交功課俾人記缺點, 會獎一千蚊俾佢, 咁佢 ...

用呢個方法有效呀

作者: hi_baby    時間: 17-3-10 12:39

yovin 發表於 17-3-10 01:53
試下用whatapps內群组功能,習慣每日同同學 對功課

佢地同學好似唔想互傳家課冊

作者: hi_baby    時間: 17-3-10 12:40

vincat 發表於 17-3-10 11:40

你講緊我個女呀?

我個女正正係唔係第二日交嘅就唔記得交

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-3-10 12:58

hi_baby 發表於 17-3-10 12:40
我個女正正係唔係第二日交嘅就唔記得交

呢樣問題好易解決啫。我仔升中就比左個日曆佢放響書枱,會遲交嘅功課、默書、測驗、要帶嘅嘢都會寫在日曆上要交功課的前一天,每天執書包/執功課時就睇下個月曆, so far 我仔暫沒有有帶漏嘅情況,不過而家佢已經懶唔會寫在日曆上,我就教佢可以好好利用手機嘅日曆做記錄,手機亦有提示功能。其實孩子剛剛升中可能未摸索到如何管理自己,家長可以提點下方法,待孩子習慣了,就能建立到自我管理嘅模式。只要佢肯做,其實一定有方法,問題在於孩子是否有責任心啫。

作者: CPLA    時間: 17-3-10 19:53

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-10 12:58
呢樣問題好易解決啫。我仔升中就比左個日曆佢放響書枱,會遲交嘅功課、默書、測驗、要帶嘅嘢都會寫在日曆 ...

我仔寫家課冊時,將功課索性寫喺交嗰日,並會寫低收到功課日子。例如今天10/3老師話26/3要交剪報,佢就喺家課冊26/3嗰欄寫「10/3 - 剪報」。咁佢就日日揭往後兩三個星期嘅家課冊睇住來做,佢連默書、小測、各科幾時要指定帶乜都係咁mark,所以佢嗰本唔係家課冊,係「交貨冊」。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-3-10 20:05

CPLA 發表於 17-3-10 19:53
我仔寫家課冊時,將功課索性寫喺交嗰日,並會寫低收到功課日子。例如今天10/3老師話26/3要交剪報,佢就喺 ...
做功課本來就是學生基本責任,最重要孩子自己都有責任心,各施各法,佢地自然會搵倒啱自己嘅方法 。
作者: mother904    時間: 17-3-10 22:23

我女中一上學期都係經常欠功課,到學期尾俾老師扣左平時分,係佢讀書以來成績最差既一次之後,佢就開始交足功課

如果學生覺得交功課緊要,佢自然搵到方法令自己記得要交乜咩,如果根本冇心做,就算你搵籐條日日fit佢,佢都係唔會做,家長可以督促一時,唔可以督足成個讀書生涯。

如果你小朋友明知就快要記缺點都唔肯行動,唯有等佢自己撞板後領悟
作者: little_yolky    時間: 17-3-13 10:37

洋蔥頭媽咪  做功課本來就係學生基本責任,要用錢去交換先做,我就唔多認同啦   發表於 3 天前

人哋個仔, 我緊係唔出色, 咪食花生囉。仲等佢成日話我個女點點唔得。
作者: JJDBB    時間: 17-3-13 11:23

little_yolky 發表於 17-3-10 12:38
同我親戚仔仔一樣, 無辦法, 佢伯爺就同佢講, 如果佢到學期尾無再欠交功課俾人記缺點, 會獎一千蚊俾佢, 咁佢 ...

咁樣做,第日只会睇錢好大,一些好處都無

作者: littlelamlam    時間: 17-3-13 15:10

...

唉! 我個仔ㄧ樣, 成日欠功課, 上學期已比人扣過分, 而家下學期已經7次,好快記缺點~佢有eclass有班羣登手册添, 奈何吾上心至死

作者: hi_baby    時間: 17-3-13 15:12

littlelamlam 發表於 17-3-13 15:10
唉! 我個仔ㄧ樣, 成日欠功課, 上學期已比人扣過分, 而家下學期已經7次,好快記缺點~佢有eclass有班羣登手册 ...

我諗只有你明白我!

作者: littlelamlam    時間: 17-3-13 15:16

hi_baby 發表於 17-3-13 15:12
我諗只有你明白我!

唉~我真係好明! 吾提佢吾做, 提佢又好似好煩, 佢有ADD, 夠膽堂課都吾做! 攪到英文UT有80分比平時分拉到吾合格!!!

我都吾想理佢, 但又怕佢會一沉不起, 好頭痛

作者: 鋒媽    時間: 17-3-14 11:25

明白你的感受, 無奈又無助, 小兒case 跟你一樣, 我校還不幫助學生, 叫話呢樣是學生責任, 不是學校責任. 所以中1時都不知記過多少缺點了.
作者: 粉紅虎    時間: 17-3-17 16:49

我個女都是中一生,昨晚就這,問女女點解既真的無時間抄抵,她說懶及無責仕心問題,我跟她說希望你保持住有讀書責仕的心態.
作者: nintendo    時間: 17-3-21 11:36

hi_baby 發表於 17-3-9 13:03
平時佢唔做功課就係響屋企meme momo 睇下小說、睇下漫畫、畫畫...,屋企唔會俾wifi佢用,我已經搵相熟家長影當日功課俾我,同時班主任話會督促佢寫好手冊先放學,學校冇eclass 睇功課提供

原因就係唔想做,懶,奇在佢唔怕後果。
我就唔贊成用錢做獎,考頭五名之類獎佢就合理。
做功課係基本責任,咁都要比錢?
其實應該要好好傾下,甚麼是責任。
靠用錢去吸引佢做本來是本份的事,長遠只有比佢不良價值觀。

作者: tingting2018    時間: 17-3-24 14:54

我嗰個一樣
作者: TwinWong    時間: 17-3-25 09:51

nintendo 發表於 17-3-21 11:36
原因就係唔想做,懶,奇在佢唔怕後果。
我就唔贊成用錢做獎,考頭五名之類獎佢就合理。
做功課係基本責任 ...

用錢吸引泥做事 以後同你講金 唔講責任心就斃

作者: littlelamlam    時間: 17-4-7 08:11

...

我仔終於因欠功課記左次缺點~唉! 以後好快再欠又再記多次了, 不過我要講既講晒, 罰既奬既斱做齊, e class又有提做功課, 連班羣都有影手册, 但佢吾上心無法子, 都中一生了, 唯有同佢講自己承擔後果了

作者: hi_baby    時間: 17-4-7 08:29

littlelamlam 發表於 17-4-7 08:11
我仔終於因欠功課記左次缺點~唉! 以後好快再欠又再記多次了, 不過我要講既講晒, 罰既奬既斱做齊, e class ...

我明白你嘅心情,其實我哋做家長嘅角色真係好無奈,一直提點佢都冇任何幫助,唔明佢哋呢種小朋友嘅讀書心態係點嘅,以前我哋讀書寧願早啲返去抄功課都唔想欠功課,希望你仔仔今次記缺點後有警惕作用。
我呢家每晚都會提點阿囡要在群組睇吓有冇同學問聽日要交嘅功課,我都唔知道一直咁提佢對佢冇幫助,但我諗每個父母都唔會希望自己嘅仔女被記缺點,你依家仲有幾個月我希望最後兩次欠交唔會發生。

作者: littlelamlam    時間: 17-4-7 08:42

hi_baby 發表於 17-4-7 08:29
我明白你嘅心情,其實我哋做家長嘅角色真係好無奈,一直提點佢都冇任何幫助,唔明佢哋呢種小朋友嘅讀書心 ...

青春期既少年係難攪D, 提多次又嫌你煩, 吾提自己又過吾到~唉! 我仔有ADD, 專注力不足, 自我控制力弱, 有時我都好擔心佢犯錯, 但佢大個了, 做媽媽既只有比意見和支持, 其實我仔有少聰明記性佳, 可惜hea懶既性格拖累佢, 佢無補習考試靠我同佢温, 歷史通識我迫佢背, 可能有人覺得我怪獸, 但我仔係吾迫可能成績得個位數, 迫下有7~8字頭既人~唉! 我同佢講你要中三選理科就吾可以hea, 最多我push到就push

有時, 吾係個個小朋友一樣, 我細女就係自律又考得好既人~ 做亞媽的我已盡力, 以後聽吾聽都係靠佢自己

作者: kawaiimasaki    時間: 17-8-27 20:30

...

我女一樣
缺點已經有
幫佢check, 有時都欠,因為手冊寫唔齊,有心幫佢又覺得我中一管住曬

今年試升中二
成績差
無心機
之前數學成日欠(因為唔識)就俾佢補習,欠少左
英文差又唔識又欠,要面子,唔想人笑佢,唯有依家搵英文補底老師
但唔知邊個好~

作者: hi_baby    時間: 17-8-27 20:54

kawaiimasaki 發表於 17-8-27 20:30
我女一樣
缺點已經有
幫佢check, 有時都欠,因為手冊寫唔齊,有心幫佢又覺得我中一管住曬

我十分明白你嘅心情! 嚟梗我都女升中二,我都開心擔心欠功課問題,我女係冇責任心多囉!

作者: skkeung    時間: 17-8-28 21:32

傾過.... 佢嘅籍口係唔習慣寫手冊嘅家課日誌,其實小學咁多年都係咁寫,又問佢係咪功課多,佢又話唔係,好 ...

是否好多補習,興趣班?

作者: hi_baby    時間: 17-8-28 21:58

skkeung 發表於 17-8-28 21:32
是否好多補習,興趣班?

冇乜囉~ 好正常兩日補習,補佢最差嘅中、數。

作者: skkeung    時間: 17-8-29 07:57

hi_baby 發表於 17-8-28 21:58
冇乜囉~ 好正常兩日補習,補佢最差嘅中、數。

問題在此!成人認為二日補習好正常,但小朋友又怎看?小學一定無問題,高壓手段!中學……!

作者: hi_baby    時間: 17-8-29 08:28

skkeung 發表於 17-8-29 07:57
問題在此!成人認為二日補習好正常,但小朋友又怎看?小學一定無問題,高壓手段!中學……!
...

補習係佢自願架,佢覺得補習後成績顯著進步咗,而且老師係佢學校已畢業嘅師姐,佢一啲都冇抗拒,所以問題應該並非補習啦!係佢本身冇責任感~

作者: hwl2b    時間: 17-9-26 16:59

我個仔咪又係, 中一已記左2個缺點, 到現在升左中二嘞, 都仲係咁, 成日做漏, 我唔識教佢, 管佢唔到, 已經叫佢每天諗清楚有冇嘢做漏, 佢好肯定咁答我冇, 但最終又係漏, 就嚟比佢激死

作者: Hoining    時間: 17-10-14 23:26

作者: Hoining    時間: 17-10-14 23:28

作者: hi_baby    時間: 17-10-15 18:37

Hoining 發表於 17-10-14 23:26
我好明白你嘅處境,我仔由中一到中四都唔交功課,日日留堂記缺點...但佢唔在乎,到今年暑假佢突然同我講終 ...

你仔中四先開竅都好丫..... 我都好期待我女開竅。

作者: Hoining    時間: 17-10-15 18:38

作者: hi_baby    時間: 17-10-15 18:40

Hoining 發表於 17-10-15 18:38
所以我明白你嘅感受,JM唔好放棄撐住呀!

雖然我女已經中二,但都仲有欠功課情況,請問我係咪冇乜嘢可以做到?又唔鬧得又唔話得~ 有時真係好無奈。

作者: Hoining    時間: 17-10-15 18:52

作者: TTeresa    時間: 18-1-12 14:01

我都好想布這一天
我仔暑假都清唔晒欠交既功課, 咩住20個缺點升中二. 佢成日話有人差過佢..
唔怕後果..
升左中二, 連讀書都無動力.....我都想死...收佢手機, 電腦就問點解. 又話自己有人思想. 點解要做功課

作者: hi_baby    時間: 18-1-12 14:43

TTeresa 發表於 18-1-12 14:01

我都好想布這一天

我好明白你,同樣有讀中二嘅麻煩友,又係完全冇讀書心態,我唯有見步行步,捱過呢幾年就算。

作者: TTeresa    時間: 18-1-14 17:03

好煩, 現全家都唔理佢, 唔同佢講野....一開聲就係駡佢......
連個細佬都話佢...煩住佢做功課......最慘細佬要溫書. 佢就係到引佢玩, 一係就自己係到大聲唱歌.....趕佢出街又唔肯.......
作者: IloveJJ    時間: 18-1-16 11:27

作者: IloveJJ    時間: 18-1-16 11:29

作者: Hoining    時間: 18-1-16 13:00

作者: IloveJJ    時間: 18-1-16 13:09

作者: Hoining    時間: 18-1-16 13:13

作者: IloveJJ    時間: 18-1-16 13:26

作者: Hoining    時間: 18-1-16 14:38

作者: IloveJJ    時間: 18-1-16 15:11

作者: Hoining    時間: 18-1-16 15:12

作者: IloveJJ    時間: 18-1-16 22:52

作者: Hoining    時間: 18-1-16 23:07

作者: keep4life    時間: 18-1-17 16:23

作者: hwl2b    時間: 18-1-18 10:58

keep4life 發表於 18-1-17 16:23
太耐冇上黎,超有同感!!!!!!! 我大仔中一,又係ADD唔肯寫手冊,成日欠功課,睇完覺得自己唔係孤軍作戰:c ...
係呀, 真係一點都不孤單呀, 我仔FORM 1 時已唔寫手冊, 勁欠交功課, 班主任打電話來同我反映, 我都覺得勁样衰, 啞口無言...日話夜話個仔, 但佢都係咁... 最終F1 已因欠功課, 記左1個小過+2缺點, 學校可以做剪報來抵硝缺點 ( 10篇剪報可抵硝1缺點), 好不容易, 迫佢做左50篇剪報, 諗住可以抵硝晒佢啦, 點知佢可以唔記得交剪報, 做左都唔記得交, 最終F1 成績表上有2缺點... 真係激死人

今年FORM 2 好小小, 雖然都仲係KEEP 住唔寫手冊, 欠功課, 但明顯比上年進步左, 欠交情況小左小小... 今年班主任打電話來反映時, 都話睇返上年RECORD, 佢係冇咁嚴重, 叫我比多點時間佢...

時間我梗係比佢啦, 不過佢真係超級甩漏, 煩死人 !!!

我仔以邊緣人身份升上1B中學, 讀得吃力, F1 時全級考尾十, 中文數學永遠唔合格, 我都要陪太子讀書,
不停係隔離迫佢做數 (仲要遇著佢唔識的題目, 陪佢一起研究) , 溫中文, 好辛苦, 需知道我地放低書本咁多年, 要重拾返真係唔係易事.  佢仲要唔自律, 考試期間 打機多過溫書, 由於我要返工, 只可以放工返來, 用幾個鐘時間陪佢溫, 但幾個鐘裡面, 又要食飯, 一陣又話去廁所, 溫書的時間唔夠2個鐘, 真係人都癲

今年中二, 佢開始好小小, 雖然都係要迫, 但自律性係比中一時好左, 我仍然要陪佢溫書, 但佢 終於願意背下書, 成績都有明顯進步, 咁我都叫安慰小小!!

希望大家唔夠自律的仔女, 都能一邊成長, 一邊改善. 咁我地就可以放心了

作者: keep4life    時間: 18-1-18 12:38

作者: Jasmine-4711    時間: 18-1-18 23:20     標題: 回覆樓主:

中一,家長要放手了。她可能不怕記缺点,她未必覺得重要。“I couldn't care less”個種, i.e..盤pae.

可否請班主任罰d佢怕的野,eg.罰抄。為左唔想罰抄,她才有動力去改習慣。中一改唔倒,以後仲難。

作者: hwl2b    時間: 18-1-19 10:53

keep4life 發表於 18-1-18 12:38
我個仔比1個鐘佢都溫唔到一課! 激死! 希望佢中2好似你個仔咁生性D
上年我個仔都係架, 攞住本書, 叫佢背重點, 佢背來背去都背唔到, 仲要有點發脾氣.
溫左2個鐘, 同冇溫過冇分別, 佢攞住本書發呆, 因為中學同小學溫書的方式實在係有點不同,
佢可能未適應?

到今年中二, 佢叫做適應到小小, 叫佢背書, 佢終於肯用心記下...
都係果句, 比多D時間, 比多D耐性... 唉!! 冇計

好多人都話中一啦, 家長放手啦!! 佢應該識諗架啦, 如果佢自己唔識諗, 唔努力,
你點迫佢都冇用.

但呢個諗法真係唔適用係我仔身上. 其實佢升中一, 我係完全放晒手, 完全冇理佢, 冇睇佢功課, 冇陪佢溫書,
但只係一兩個月, 已收到班主任來電, 又見佢喪欠交功課, 勁罰留堂, 勁記缺點, 我唯有好慘咁, 又重拾返佢D 功課, 同埋同佢溫書. 旁人眼中我可能係怪獸家長, 但係我一邊同佢CHECK 功課 (其實都只係CHECK佢有冇做齊) 有時陪下佢溫書
慢慢的我覺得佢做功課同溫書的習慣都改善左, 到中二雖然都係有欠交, 但情況真係有明顯改善,
每個小朋友, 都有唔同的方法, 家長要搵一個岩自己同岩小朋友的方式, 令大家一齊進步

作者: CheungAA    時間: 18-1-19 12:20

朋友個仔在小學名列前茅(父母從來無理), 中學順理成章入讀名津中,
中學階段, 做功課做到兩三點, 吾識吾問漏空吾交, 夜訓, 起吾到身返學, 被記缺點都吾理, 當然學校電話到, 父母吾理都吾得, 而家自己放工後跟功課外, 仲要跟埋課程進度先頂得住. 小學已放手, 但中學階段, 課程又深, 功課又係思考題多, 真係吾可以吾理佢架!

作者: keep4life    時間: 18-1-19 12:38

作者: keep4life    時間: 18-1-19 12:39

作者: egg.plant    時間: 18-1-19 16:31

hwl2b 發表於 18-1-19 10:53
上年我個仔都係架, 攞住本書, 叫佢背重點, 佢背來背去都背唔到, 仲要有點發脾氣.
溫左2個鐘, 同冇溫過冇分 ...

我好少留言,不過你講既,同我個F1仔exactly一模一樣,唔同既,係我老公陪太子讀書,我負責個女。你話你仔F2後有改善,真係絕望裏的一點點曙光!

作者: keep4life    時間: 18-1-22 15:22

作者: hwl2b    時間: 18-1-22 16:09

keep4life 發表於 18-1-19 12:38
回覆 hwl2b 的帖子

我同你真係一樣!!!!! " 完全放晒手, 完全冇理佢, 冇睇佢功課, 冇陪佢溫書,
希望佢地真係會慢慢識諗啦,
現在仲要正值青春期, 佢地好多時脾氣又唔多好,
剛上中學, 仲要學埋唔少壞習慣,
真係要比好多心機同耐性,
一齊努力啦~~  

作者: hwl2b    時間: 18-1-22 16:17

egg.plant 發表於 18-1-19 16:31
我好少留言,不過你講既,同我個F1仔exactly一模一樣,唔同既,係我老公陪太子讀書,我負責個女。你話你仔 ...
係, 真係希望佢地自己慢慢識諗,
你都好, 有老公幫手分担個仔,
我就鬧完個仔, 仲要顧埋個女,
個仔就懶同甩漏,
個女仲大鑊, 教極唔識, 成績差到無朋友,
我現在唯有成日同自己講, 睇開D.. 放鬆D

大家努力, 加油, 希望小朋友早日識諗

作者: keep4life    時間: 18-1-22 16:31

作者: keep4life    時間: 18-1-22 16:33

作者: hi_baby    時間: 18-1-22 16:49

keep4life 發表於 18-1-22 16:33
報喜: 剛出左幾科成績, 暫時未有唔合格

恭喜晒呀!我個女應該炒剩一兩科,不敢想像。

作者: keep4life    時間: 18-1-22 17:14

作者: egg.plant    時間: 18-1-22 17:20

keep4life 發表於 18-1-22 16:33
報喜: 剛出左幾科成績, 暫時未有唔合格

恭喜(emoji)飲得杯落

作者: egg.plant    時間: 18-1-22 17:28

hi_baby 發表於 18-1-22 16:49
恭喜晒呀!我個女應該炒剩一兩科,不敢想像。

阿女唔驚升唔到班嗎?

作者: egg.plant    時間: 18-1-22 17:32

hwl2b 發表於 18-1-22 16:09
希望佢地真係會慢慢識諗啦,
現在仲要正值青春期, 佢地好多時脾氣又唔多好,
剛上中學, 仲要學埋唔少壞習慣,

我地做阿媽嘅,真係少d EQ都唔掂…我d EQ都係阿仔train番來,如果唔係我老公頂住,我就抑鬱死

作者: hi_baby    時間: 18-1-22 18:10

egg.plant 發表於 18-1-22 17:28
阿女唔驚升唔到班嗎?

當然會擔心,但擔心唔嚟,事實佢有溫習,讀唔嚟都冇辦法,而且呢家啲年青人唔能夠俾壓力,算啦~ 阿Q啲諗「行行出狀元」,希望佢唔好學壞就算啦!

作者: keep4life    時間: 18-1-23 09:12

作者: keep4life    時間: 18-1-26 12:34

作者: CWNA    時間: 18-5-6 16:31

想問下:
有無因欠交/欠帶記錄太多而留班(成績中游)?

作者: CWNA    時間: 18-5-6 16:41

Deleted
作者: skkeung    時間: 18-5-7 12:17

keep4life 發表於 18-1-26 12:34
我依家當歧小學咁跟,好D 

能跟到幾大?

作者: rulerL    時間: 18-5-7 21:39

CWNA 發表於 18-5-6 16:31
想問下:
有無因欠交/欠帶記錄太多而留班(成績中游)?

咁你要睇返學校要求。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5