教育王國

標題: 應否幫小學生取得好成績? [打印本頁]

作者: palmchristy    時間: 17-3-14 16:44     標題: 應否幫小學生取得好成績?

其實一直都有掙扎, 雖然已經過左呢個階段, 就係: 究竟應否幫小朋友在小學階段取得好成績.

經驗話我知: 小朋友係可以透過早教及其他幫助, 在小學階段取得好成績的.  這個好成績, 與補習無關, 也未必關讀邊間幼稚園事, 而是靠家長跟緊一些.

點解咁問? 因為覺得小朋友的自信心, 某程度上同佢是否取得好成績有關. 見過一直保持好成績的小朋友, 細細個已經會有要求, 識得在學業上緊張, 因為唔想成績跌返落去, 所以唔會懶散.

但同時, 佢地好似燃燒緊未來的青春咁, 有時見到都覺得佢地辛苦. 一個階段的成功, 如果係建基於透支將來, 對成長未必係好事, 因為佢地總會有乏力的一日.

大家點睇?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-3-14 17:08

我都明白呢種感受。

不過「唔跌得落去」,好多小朋友會扭曲成「我唔失敗得」而唔係「我要 keep 住呢個成績來證明自己實力」。我見前者嘅學生唔少,佢地年年月月積聚嘅壓力,唔比大人少。

我覺得既然由父母決定,不如同仔女講,等佢地都有一半人生話事權。同佢地講:如果依家小學我地努力讀書,將來讀中學就會輕鬆d,因為你根基打得好過其他人,但係可能你呢幾年會讀得比較辛苦。如果我地依家輕輕鬆鬆過小學,將來中學多好多野讀,有機會因為其他同學小學已經準備好中學,你可能會追得辛苦。

咁樣黎等一家人一齊行量,我建議就劃個表出來,列出好處壞處,咁樣父母同仔女都清楚風險同回報,等埋有時間冷靜思考,公平討論,唔會「父母咩都話曬事,有佢講冇我講」。
作者: hkpapa852    時間: 17-3-14 17:10

palmchristy 發表於 17-3-14 16:44
其實一直都有掙扎, 雖然已經過左呢個階段, 就係: 究竟應否幫小朋友在小學階段取得好成績.

經驗話我知: 小 ...
我既諗法係, 只要唔會令小朋友增加太多壓力, 我認為可以.

我自己到依家都無俾小朋友去補習, 只係安排小朋友參加佢地有興趣既興趣班(對升學完全無幫助).

想"谷"成績都只係買多幾本課外補充叫佢地做吓

作者: Jane1983    時間: 17-3-14 17:18

學業成績係重要,小朋友係全職學生,讀書係佢的主要工作。

但追求呢個目標,唔應該係以透支,或者用晒佢所有時間谷恒佢去達到。我女無補習,但我唔反對人地補,但真係要有針對性。
作者: MC1128    時間: 17-3-14 17:20

回覆 palmchristy 的帖子

我會從旁協助,  但目的不是要孩子跑前很多, 保持中間位置即可

升到中學, 又是另一階段

作者: little_yolky    時間: 17-3-14 17:25

我又覺得小朋友有無自信心同佢係咪好成績無必然關係喎。

我大女小一成績都係一般, 不過佢對學業好緊張, 好努力, 因為我同佢講讀書要靠佢自己, 阿媽我唔得閑, 阿爸又只會教錯佢, 見佢努力, 我又會勁讚佢(原來呢個年代, 小朋友自己努力溫書做功課, 係好神奇既事), 所以, 佢又更加上心。呢個我覺得係性格既問題。至於佢既自信, 係由佢興趣班比賽得獎攞返嚟既, 同學業又無乜關係。

細女仲勁, 讀書唔多掂, 但自信心爆晒棚, 不過, 佢就真係間唔中要跟下, 唔係就真係可以錯得好離譜。但就算係錯得好離譜, 甚至唔合格, 佢都仲係咁有自信, 有時我真係好佩服佢既。呢D都應該又係性格問題。

作者: little_yolky    時間: 17-3-14 17:27

hkpapa852 發表於 17-3-14 17:10

我自己到依家都無俾小朋友去補習, 只係安排小朋 ...
原來我又谷過你, 我有俾佢補英語會話。
作者: MASAYA    時間: 17-3-14 17:30

進步比成功更令人成長,小學六年,我計劃慢慢進步到畢業之後自己飛,因為父母幫助而由頭帶到尾,到放手時佢係向下跌定向上飛,冇人知
作者: MC1128    時間: 17-3-14 17:34

little_yolky 如果只係中間位置就收貨,直頭叫佢自己跑啦。

有時, 保持中間都唔係好容易

作者: MrBeast    時間: 17-3-14 17:43

我見身邊某些谷谷例子,做到父母要求,會收到手指公和稱讚,起初子女係好受,亦受谷,正因為咁,如你所說,較有自信,但隨著成長,有自己主見,就開始反抗。所以我會覺得,這套only works if everything 順風順水。

on the other hand,若子女學習上遇到困難,父母有責任去幫。要子女成材,我念父母的involvement 對大部分家庭來說是絕對需要,有些人會選擇學業,有些就選擇處事態度和解難行先,當然後者亦有risk of 小朋友變hea 和缺乏目標
作者: little_yolky    時間: 17-3-14 17:50

MrBeast 發表於 17-3-14 17:43
我見身邊某些谷谷例子,做到父母要求,會收到手指公和稱讚,起初子女係好受,亦受谷,正因為咁,如你所說, ...
係, 小朋友成長開始反抗真係好麻煩, 我果個無端端變得好黏身, 要我幫手佢學習同溫習。阿妹已經煩得我要死, 仲要同阿妹睇書, 真係邊有咁多時間理佢。

即時將個波丟咗俾C6, 但係, 我都係見C6揸住本常識書問佢問題佢答, 同佢自己溫都唔知有乜分別, 但佢就係都要黏住我哋, 反判期真係好奇怪, 唔知佢諗乜。

作者: palmchristy    時間: 17-3-14 18:02

1998Ruby1998 發表於 17-3-14 17:08
我都明白呢種感受。

不過「唔跌得落去」,好多小朋友會扭曲成「我唔失敗得」而唔係「我要 keep 住呢個成績 ...

不過「唔跌得落去」,好多小朋友會扭曲成「我唔失敗得」

呢件事係會發生, 而且發展落去, 會好令人擔心.

至於劃表分析討論, 似乎高小係最後階段做呢樣野. 一到中學, 個回應相信係: 知啦, 你好煩!

作者: palmchristy    時間: 17-3-14 18:03

hkpapa852 發表於 17-3-14 17:10

我自己到依家都無俾小朋友去補習, 只係安排小朋 ...

無補習好勁. 唔知有幾多父母做得到.

作者: palmchristy    時間: 17-3-14 18:05

MC1128 發表於 17-3-14 17:20

我會從旁協助,  但目的不是要孩子跑前很多, 保持中間位置即可

師姐, 到中學要向你請教吓.

作者: palmchristy    時間: 17-3-14 18:06

little_yolky 發表於 17-3-14 17:25

我大女小一成績都係一般, 不過佢對學業好緊張, 好 ...

咁兩姐妹一定係有啲其他野做得好好, 並得到認同.

作者: MC1128    時間: 17-3-14 18:11

palmchristy 發表於 17-3-14 18:05
師姐, 到中學要向你請教吓.
中學好多嘢玩, 另一個世界

學業上放手, 但不是對個孩子的教養放手。

其實, 家庭組合我們有點相似

作者: jumphigh    時間: 17-3-14 18:30     標題: 回覆樓主:

作者: judy    時間: 17-3-14 18:39

我會建議盡量讓孩子正正常常、自自然然地讀書。正常作息、正常課外活動。不為測驗考測而讀書。

作者: Jane1983    時間: 17-3-14 18:58

回覆 little_yolky 的帖子

反叛得咁sweet,我希望我女青春期都係咁就好啦!
作者: greentea000    時間: 17-3-14 22:37

問題係好多家長自己接受唔到仔女成績唔係最好,主動上刀山下火海,一分都不能少既唔係仔女。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-3-15 00:03

jumphigh 發表於 17-3-14 18:30
对小朋友,所谓幫是教孩子學習態度、技巧及方向,唔係小一至小六陪住佢温書叫帮。其實初小已經要帮他建立好 ...

好同意,我對呀仔就係用呢啲方法,初小囝囝成績只是中上,但我重點並非放在成績上,而是培養孩子學習態度、技巧,讓佢明白讀書求知識係為自己,幫佢建立自信,初小就開始逐少放手,佢好成績亦是靠自己慢慢趕上,當然佢嘅弱項我會諗辦法去幫佢,但要比機會小朋友承受挫敗,升中後再讓佢展翅高飛。
但我亦同意樓主所講,小朋友成績好的確自信心會較大,但個人覺得不應全由家長發功去幫佢取得好成績,反而孩子弱項家長可以幫佢加強,讓孩子建立自信及良好學習態度,佢地自然會揾倒啱自己嘅讀書方法。

作者: October.    時間: 17-3-15 00:26

要留港升學,就會睇住佢哋成績,無論升中或升大,都係講求分數,自細培養佢哋自動自覺做功課,唔識就問教到佢哋識,測考前俾練習做下,以入到本地大學為目標,成績中上就得,冇話逼佢哋要名列前矛,唔覺佢哋透支精力,我女上到大學仲出乎意料地勤力,阿仔過咗初小后,成績-路上,依家中學成績優異,全靠佢自已,所以小學父母幫吓佢哋打好基础好應該,當然各施各法啦,我就算從頭來過都會咁做。
作者: picture    時間: 17-3-15 00:45

MASAYA 發表於 17-3-14 17:30
進步比成功更令人成長,小學六年,我計劃慢慢進步到畢業之後自己飛,因為父母幫助而由頭帶到尾,到放手時佢 ...

我都係咁諗。
希望未來幾年,我仍然堅持到呢一個信念,能夠約束着我在小朋友學習(emoji)嘅參與,讓小朋友自己自發自主自信地學習。

我經常覺得自信心,是來自憑自己努力克服困難之後成功所取得對自己能力嘅認同和肯定,而不是從拿到高分數比其他同學疑似優勝而產生的優越感。

To believe in one's ability is different from being proud of achievements.

作者: picture    時間: 17-3-15 00:47

对小朋友,所谓幫是教孩子學習態度、技巧及方向,唔係小一至小六陪住佢温書叫帮。其實初小已經要帮他建立好 ...

有意思。
多謝分享!

作者: S-Kwok    時間: 17-3-15 07:54

little_yolky 發表於 17-3-14 17:50
係, 小朋友成長開始反抗真係好麻煩, 我果個無端端變得好黏身, 要我幫手佢學習同溫習。阿妹已經煩得我要死,  ...

引證自己的存在價值表現

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 09:04

S-Kwok 發表於 17-3-15 07:54
引證自己的存在價值表現
咁理論性既?平時返學行去校巴站, 佢都係拖爸爸, 近日又要行快D, 要拖住我, 同妹妹講:我霸住媽咪一隻手先。你知啦, 荒山野嶺D行人路好窄, 三個人拖住行真係好迫既。
作者: IloveJJ    時間: 17-3-15 09:16

作者: S-Kwok    時間: 17-3-15 09:19

little_yolky 發表於 17-3-15 09:04
咁理論性既?平時返學行去校巴站, 佢都係拖爸爸, 近日又要行快D, 要拖住我, 同妹妹講:我霸住媽 ...

睇書話青春期會有“who am I ?”、"證明自己嘅重要性"……呢啲想法

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 09:21

S-Kwok 發表於 17-3-15 09:19
睇書話青春期會有“who am I ?”、"證明自己嘅重要性"……呢啲想法
但係, 呢D咁深既問題, 我依家都未解答到........................
作者: IloveJJ    時間: 17-3-15 09:37

作者: IloveJJ    時間: 17-3-15 09:39

作者: CALVEN    時間: 17-3-15 09:45

我仔成績好,令佢自信心大左不少
家長的作用是從旁推動十指引,讀書始終睇小朋友資質,否則家長做幾多都無可能將佢推至名列前茅。
作者: jumphigh    時間: 17-3-15 09:56     標題: 回覆樓主:

作者: palmchristy    時間: 17-3-15 10:10

jumphigh 發表於 17-3-15 09:56
成绩好自然有自信,有自信亦会对保持及提升更好成績有幫助。

呢個好似係一個好的循環.

只係擔心小朋友會唔會俾好大壓力自己? 另外萬一有日個循環破左, 例如某次唔知點解成績大跌, 影響埋自信, 都幾頭痕.

作者: IloveJJ    時間: 17-3-15 10:18     標題: 回覆樓主:

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 10:31

IloveJJ 發表於 17-3-15 10:18
我會選擇某程度既幫。
例如,如果佢係上堂聽唔明(因為唔專心/發夢),咁我會教佢。但佢唔專心所以唔知要交 ...
呢樣你講起我又想起, D小朋友上堂唔知係咪真係發夢喎, 因為谷入面成日有家長問D嘢, 阿細話其實老師上堂有講, 但同學仔又唔知點解好似無聽過咁, 好神奇。
作者: jumphigh    時間: 17-3-15 10:33

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 10:34

palmchristy 發表於 17-3-15 10:10
呢個好似係一個好的循環.

只係擔心小朋友會唔會俾好大壓力自己? 另外萬一有日個循環破左, 例如某次唔知點 ...
唔............只係某「一」次, 應該問題唔會好大吧, 點會因為一次半次影響埋自信。尤其去到高小, 自己衰D乜而影響該次成績, 佢哋心裡有數的。咪下次努力囉。
作者: CALVEN    時間: 17-3-15 10:35

little_yolky 發表於 17-3-15 10:31
呢樣你講起我又想起, D小朋友上堂唔知係咪真係發夢喎, 因為谷入面成日有家長問D嘢, 阿細話其實老師上堂有講 ...
我仔都成日聽唔到老師講既野,有時我講既亦聽唔到。
作者: YanKanMom    時間: 17-3-15 11:08

little_yolky 發表於 17-3-15 10:31
呢樣你講起我又想起, D小朋友上堂唔知係咪真係發夢喎, 因為谷入面成日有家長問D嘢, 阿細話其實老師上堂有講 ...
唔出奇啊, 我囝正是其中一個上堂發大夢的表表者呢!
作者: little_yolky    時間: 17-3-15 11:10

YanKanMom 發表於 17-3-15 11:08
唔出奇啊, 我囝正是其中一個上堂發大夢的表表者呢!
咦? 乜真係咁common? 唔怪得要有whatsapp谷既出現啦。好, 今晚返去又搵位入讚下阿細先。雖然佢唔鐘意溫書, 但佢次次都解答到其他家長既提問, 即係佢上當發夢之餘, 耳仔都仲有一半功能聽緊嘢既。
作者: October.    時間: 17-3-15 12:24

如果純粹要自信,又唔至淨係成績好先俾到既, 運動、音樂及其它技能出色的話,都可以令人提高自信心及自我形像。

只是, 讀書是小朋友既本份, 如無特殊情況或個人特質, 成績保持一定水準, 呢d要求唔算過份, 只要小朋友盡咗力, 乜成績都接受.
作者: hkpapa852    時間: 17-3-15 12:56

little_yolky 發表於 17-3-15 11:10
咦? 乜真係咁common? 唔怪得要有whatsapp谷既出現啦。好, 今晚返去又搵位入讚下阿細先。雖然佢唔鐘 ...
其實我覺得有3個層次:
聽到(有留心聽書),記得(有記住老師教過乜嘢),識用(識得係做功課, 測考時用番)

通常層次2到3既落差會較明顯

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 12:59

October. 發表於 17-3-15 12:24
如果純粹要自信,又唔至淨係成績好先俾到既, 運動、音樂及其它技能出色的話,都可以令人提高自信心及自我形像 ...
咁又回歸起點。

如果小朋友已經好努力, 自動自覺, 不過, 因為依家求學不是求分數, 係求名次, 同學仔個個阿媽發功輸入強大內功心法, 如此, 你會幫小朋友一把, 輸入你既內功心法, 抑或讓佢自己盡力, 到時乜band就乜band?

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 13:05

hkpapa852 發表於 17-3-15 12:56
其實我覺得有3個層次:
聽到(有留心聽書),記得(有記住老師教過乜嘢),識用(識得係做功課, 測考時用番)
...
阿細上堂發夢架..........因為上次家長日班主任講佢上堂成日遊魂 , 不過, 就唔知點解佢聽得到(因為遊魂即無可能留心聽書啦)。班主任都話, 見佢遊魂叫佢起身答問題, 佢又即刻可以回魂答到, 所以無佢符。不過, 佢未去到第3個層次, 有時要我再教一下, mark低個重點。不過都好彩, 講一下佢就明白, 唔似家姐當年, 激到我飛起, 教極都唔識。
作者: Jane1983    時間: 17-3-15 13:11

回覆 little_yolky 的帖子

我覺得只要無食晒小朋友玩樂的時間,無谷到佢生厭,家長在佢成長期發功幫佢係好事。
好似家長係屋企,每日重點教佢20分鐘,好過佢出去補習,連埋搭車、換衫無咗個半鐘。

作者: wan_sosin    時間: 17-3-15 13:27

little_yolky 發表於 17-3-15 13:05
阿細上堂發夢架..........因為上次家長日班主任講佢上堂成日遊魂 , 不過, 就唔知點解佢聽得到(因為 ...

到底老師口中嘅遊魂,是否判斷準確?老師總是覺得學生眼定定望實老師,先叫留心!其實四圍望唔等於對耳仔無做野,合埋眼耳仔都識聽野㗎喎!有時眼定定嗰個先遊緊魂都唔定。
老師在家長日夠話我仔唔留心啦,一時望同學,一時望窗口,一時掛住傾偈,我唔敢講佢聽到十足,但比我自己坐落去都唔會聽十足,但基本佢都知上堂做緊乜野。準確形容這類小朋友,不是唔留心,係太多心!

作者: Ahbee02    時間: 17-3-15 13:55

judy 發表於 17-3-14 18:39

我會建議盡量讓孩子正正常常、自自然然地讀書。正常作息、正常課外活動。不為測 ...
我都甘認為。讀書係靠平時,吾係考試時靠父母去谷,去幫溫書。
但我又有D矛盾,一方面係孩子某些科目基礎沒有打好,甘父母係吾係由得佢而不作為呢呢?另一方面,我阿女今年小五,黎緊6月有第一次呈分試,呢D時刻,係放手呢還是都要谷一谷呢?

作者: October.    時間: 17-3-15 13:59

little_yolky 發表於 17-3-15 12:59
咁又回歸起點。

如果小朋友已經好努力, 自動自覺, 不過, 因為依家求學不是求分數, 係求名次, 同學仔個個阿 ...
我理解求分數以及求名次其實係同一回事, 只是學校份卷深淺度稍爲不同導致分數高低有別而已.

我會幫, 事實上我幫咗,再加上小朋友肯配合,效果唔錯。我仔小一第一、二次中測得56 & 57分, 我即刻發功,教佢做題俾練習佢, 阿仔又合作, 到咗學期尾考試, 佢份中文卷成績已躍至全班第二, 我好記得取成績表果日, 班主任同我講, XXX係匹黑馬啊! 不過, 佢初小成績唔穩定.

如果小朋友盡晒力, 結果成績唔達標, 我睇到佢學習態度無問題既, 我會接受乜band就乜band啦.

作者: MC1128    時間: 17-3-15 14:13

Ahbee02 發表於 17-3-15 13:55
但我又有D矛盾,一方面係孩子某些科目基礎沒 ...

呈分應該着緊些,除非孩子已經很自律,成績很穏定。

作者: Ahbee02    時間: 17-3-15 14:18

IloveJJ 發表於 17-3-15 10:18
我會選擇某程度既幫。
例如,如果佢係上堂聽唔明(因為唔專心/發夢),咁我會教佢。但佢唔專心所以唔知要交 ...
“我會選擇某程度既幫。”  -- 贊成 X 2

阿女平日的功課我係吾會幫手看的,除非佢吾識走黎問我。至於有否欠做欠交,我亦吾會幫佢問人。但佢嚮某D科目成績不太理想,我覺得係佢呢D科目的能力不夠,基礎未打得穩固,我會出手幫忙,但有一個大前提,就係嚮佢有精神的情況下,盡量用比較短的時間,譬如每日20分鐘左右,逐D逐D幫佢打返好個基礎。我好珍惜佢能有自己的自由時間做自己想做的事情,吾想剝奪佢所有功課以外的自由時間。

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 14:23

Ahbee02 發表於 17-3-15 13:55
但我又有D矛盾,一方面係孩子某些科目基礎沒 ...
個人意見而已。
1. 某些科目基礎沒有打好, 當然要打返好。
2. 呈分呢, 真係要谷一谷了。考完呈三先放手啦。

作者: Ahbee02    時間: 17-3-15 14:27

little_yolky 發表於 17-3-15 14:23
個人意見而已。
2. 呈分呢, 真係要谷一谷了。考完呈三先 ...
我問返自己,可吾可以接受阿女入吾到B1,答案係可以。所以,有時我好矛盾,甘需吾需要谷呢?
作者: Ahbee02    時間: 17-3-15 14:36

little_yolky 發表於 17-3-15 14:23
個人意見而已。
2. 呈分呢, 真係要谷一谷了。考完呈三先 ...
剛剛結束的呢次考試,我同阿女比起以往任何一次考試都要輕鬆,沒點去谷阿女。該出去玩或者辦事就去做,吾會一日24小時部係屋企溫書。我未知佢成績會否大跌,我實在吾想比阿女同我自己都有太大的壓力。但有時都矛盾,吾知甘做對不對。

作者: wan_sosin    時間: 17-3-15 14:39

little_yolky 發表於 17-3-15 13:05
阿細上堂發夢架..........因為上次家長日班主任講佢上堂成日遊魂 , 不過, 就唔知點解佢聽得到(因為 ...

你期望小朋友一心一意,但小朋友本質天生的。只係盡量在本質下揾方法做得好些。
有社工同我傾過我仔多心嘅問題,佢主張唔好阻佢。
但如果比太多規範,規則要佢跟,在高度限制下,可能就會影響到佢。社工意見叫我唔好咁做。
咁比你又會點樣諗?

作者: Ahbee02    時間: 17-3-15 14:42

你阿細個腦裡邊裝左天線嘎!我個細既都係甘,佢地係有本事一心二用,個腦同時處理吸收吾同野。
作者: palmchristy    時間: 17-3-15 14:52

October. 發表於 17-3-15 12:24
如果純粹要自信,又唔至淨係成績好先俾到既, 運動、音樂及其它技能出色的話,都可以令人提高自信心及自我形像 ...

同意其他項目都能令小朋友增強信心.

好難知道小朋友有無盡力.  見過對自己有要求的小朋友, 家長已經用左幾年講到明唔會在學業上有要求, 但小朋友都話讀書大壓力.

作者: Ahbee02    時間: 17-3-15 14:53

MC1128 發表於 17-3-15 14:13
呈分應該着緊些,除非孩子已經很自律,成績很穏定。
我依家的想法係幫佢的弱項打返好個基礎(其實打基礎呢樣野,佢四年級已經開始,成效還不錯),因基礎吾穩,始終會影響佢將來升中的學習。
至於佢的能力最終去到Band ?,我就沒有硬性的要求了。

作者: palmchristy    時間: 17-3-15 15:22

greentea000 發表於 17-3-14 22:37

問題係好多家長自己接受唔到仔女成績唔係最好,主動上刀山下火海,一分都不能少 ...

如果屬實, 呢個係歪風亦係小部份家長的盲點.

其實, 正確的學習態度, 學習要用心, 做卷要小心等, 先至係最重要. 分數雖然可某程度反映學習態度, 但亦可能與卷的深淺, 學生的心情或狀態等其他學習以外因素影響.

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 15:23

Ahbee02 發表於 17-3-15 14:27
我問返自己,可吾可以接受阿女入吾到B1,答案係可以。所以,有時我好矛盾,甘需吾需要谷呢? ...
我個最大既問題老師都話係穩定性不足。佢穩定時係B1B, 唔穩定係B1C, 如果谷一谷+上穩定可以上B1A應該無問題。所以, 我依家只係諗保持穩定性, 抑或谷上B1A而已。因為, 我target間學校係B1C, 佢target間學校係B1A。
作者: little_yolky    時間: 17-3-15 15:25

Ahbee02 發表於 17-3-15 14:42
你阿細個腦裡邊裝左天線嘎!我個細既都係甘,佢地係有本事一心二用,個腦同時處理吸收吾同野。 ...
即係好似當年李國章咁, 响立法會一邊玩手機, 但又聽到議員講D乜.........但最後都係要俾人鬧。
作者: palmchristy    時間: 17-3-15 15:29

judy 發表於 17-3-14 18:39

我會建議盡量讓孩子正正常常、自自然然地讀書。正常作息、正常課外活動。不為測 ...

如果平時底子好, 做事小心的, 用這種模式學習問題不大, 呢個模式對佢地係理想.

但一般孩子本性上總是愛玩樂多於學習, 未懂分配時間, 不明白學習意義, 也未懂得如何處理堂上所學的知識. 如果佢地用呢種正常自然模式應付測考, 表現分分鐘嚇死人.

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 15:32

wan_sosin 發表於 17-3-15 13:27
到底老師口中嘅遊魂,是否判斷準確?老師總是覺得學生眼定定望實老師,先叫留心!其實四圍望唔等於對耳仔 ...
你講開呢樣嘢, 我又記起, 阿細同我有個共同點, 係發夢時人哋以為我諗緊嘢, 諗緊嘢時人哋以為我發夢。我都唔知點解人哋會有咁既誤解。有次, 陪阿細做功課, 佢揸住枝筆發呆, 俾我鬧咗佢一餐, 原來佢响度諗緊條數點計, 俾佢鬧返轉頭。

不過, 抄寫時揸住枝筆發呆就肯定係遊魂, 因為抄寫唔駛用腦既。

作者: palmchristy    時間: 17-3-15 15:33

MASAYA 發表於 17-3-14 17:30
進步比成功更令人成長,小學六年,我計劃慢慢進步到畢業之後自己飛,因為父母幫助而由頭帶到尾,到放手時佢 ...

如果講進步, 咁會唔會一開始等個小朋友靠自己考出一個普通成績, 然後再引導佢地進步, 從而令佢一直保持進步?

放手的時機, 係藝術.

作者: Yanamami    時間: 17-3-15 15:33

little_yolky 發表於 17-3-14 17:25

我大女小一成績都係一般, 不過佢對學業好緊張, 好 ...
Bingo! 我地学校行自信教育。希望每个学生有“-技之長”,从而增强自信,為自己建立目標。有時係課外活到既比賽中獲得自信,甚至帶动学業。
作者: little_yolky    時間: 17-3-15 15:44

palmchristy 發表於 17-3-15 15:33
如果講進步, 咁會唔會一開始等個小朋友靠自己考出一個普通成績, 然後再引導佢地進步, 從而令佢一直保持進 ...
真係失禮晒, 我C6係用呢招。我哋自小一放手, 你知啦, 邊有人咁沙泡, 所以, 阿大當年個成績肯定係好極有限。佢小一考個28返嚟, C6話好丫, 年廿八, 洗邋遢。阿女你年年考廿八就得, 三十都無所謂, 你有二十八名既進步空間, 好輕鬆, 做人唔好咁辛苦, 年年考第一好大壓力既。到二年班, 因為個數學老師教得唔好(仲要連續兩年係佢教), 數學持續低迷, 考試仲驚現45!我哋沉著應戰, 一邊努力協助提升強項:即睇多D書。佢下學期都叫收復失地。
之後, 好彩三年級數學換咗個科主任教, 真係唔一樣, 解釋得好清楚, 咁佢就無咁憎數學, 各科亦持續地進步。可能, C6個諗法係啱既都唔定。

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 15:53

wan_sosin 發表於 17-3-15 14:39
你期望小朋友一心一意,但小朋友本質天生的。只係盡量在本質下揾方法做得好些。
有社工同我傾過我仔多心嘅 ...
咁你囝囝有無試過寫兩版抄寫做咗45分鐘? 成日行來行去攞擦膠、攞筆刨? 你點應付?

佢好離奇既, 如果當日功課好易做又唔多, 佢係做得勁快靚正既。但一有唔識, 佢就會click住响度, 唔會先做簡單果D先, 係都要諗到先會繼續, 已經話過好多次了。測考又係咁, 如果中途遇到唔識既, 佢會無晒心機, 唔會鬥志頑強, 專心做好其他, 份卷就唔駛恨, 無眼睇。

作者: palmchristy    時間: 17-3-15 16:13

大致認同.

只是今時今日的學習要求, 已經同我們讀書時期有很大分別. 即使在學習態度沒多大問題的情況下, 每個新學年的學習重點同方向已有點不同.  在小學階段如果唔幫 (特別是技巧上), 始終唔係好放心.

作者: h0020345    時間: 17-3-15 16:34

其實一向有留意你的blog及你的post, 你兩女是品學兼優,而你也是十分親力親為,用心教小朋友的好媽媽,是我心中一個好榜樣。
至於你提出的問題,其中一點要考慮,就是家長想不想放手讓小朋友用自己能力去經歷現實上有點扭曲的教育環境,去面對可能的較不理想成绩。真實人生都是多變及有高底,眼光放得越遠的家長較放心早d放手。

當然家長放手都要一直從旁睇實,看看要不要counsel  the kids n offer any help as necessary.

作者: judy    時間: 17-3-15 16:36

但我又有D矛盾,一方面係孩子某些科目基礎沒有打好,甘父母係吾係由得佢而不作為呢呢?另一方面,我阿女今年小五,黎緊6月有第一次呈分試,呢D時刻,係放手呢還是都要谷一谷呢?

基礎未打好紧係要幫手啦,呈分試當然要着緊。

作者: jumphigh    時間: 17-3-15 16:40

作者: wan_sosin    時間: 17-3-15 17:08

little_yolky 發表於 17-3-15 15:32
你講開呢樣嘢, 我又記起, 阿細同我有個共同點, 係發夢時人哋以為我諗緊嘢, 諗緊嘢時人哋以為我發夢。我都唔 ...

可能想得太投入,人哋覺得好似無晒反應。

作者: IloveJJ    時間: 17-3-15 17:15

作者: wan_sosin    時間: 17-3-15 17:18

little_yolky 發表於 17-3-15 15:53
咁你囝囝有無試過寫兩版抄寫做咗45分鐘? 成日行來行去攞擦膠、攞筆刨? 你點應付?

我隻仔好快手,因為佢個人好心急,甚少拖慢嚟做,但因為太快就好易錯,我最近經常提佢要慢D做準確D.
你細女比較介意自己唔識,男仔粗枝大葉,唔識就唔識,費事諗咁多。其實你細女可能都對自己有要求,只係唔明顯,佢未必真係最需要學術上的幫助,佢要有人關心掌握到佢心理,從而幫助佢。嗰D遊魂嘅位,到底佢想緊什麼,都可以去了解下。

作者: little_yolky    時間: 17-3-15 18:36

wan_sosin 發表於 17-3-15 17:18
我隻仔好快手,因為佢個人好心急,甚少拖慢嚟做,但因為太快就好易錯,我最近經常提佢要慢D做準確D.
你細 ...
你講到阿細對自己有要求, 我又諗起一樣嘢。
上個禮拜, 阿大唱校際, 我直頭叫佢早退幫佢開聲。咁難得, 因為係小息, 我就事先約好阿妹响學校門口見。但等咗10分鐘都唔見人, C6話緊係掛住玩唔記得約咗我。我心裡納悶, 因為阿細最愛媽媽, 無理由既。咁我叫阿大上課室搵佢, 同佢講媽媽要走喇。之後, 好彩家姐個同學走過嚟同我講:XX上課室搵妹妹都無用喇, 原來佢俾副校捉咗走罰企。

咁我走過去罰企區, 見到阿細响度喊。原來佢落堂好開心, 即刻跑落樓梯諗住見媽咪, 但好衰唔衰去到操場俾副校見到, 話佢跑, 罰企!佢喊得好可憐。副校唔識我, 見到我攬住佢, 問我:佢喊呀? 我就用好凶既眼神同佢講:係呀, 我哋約好响門口見, 所以佢一落堂就行快兩步想落嚟見媽咪呀, 唔係玩呀!

最堅係, 原來阿細個位係見到我, 但佢故意呢埋, 唔俾我見到, 然後自己喊, 話唔想俾媽咪見到佢俾人罰企, 真係吹脹。我叫佢下次如果再有咁情況, 要大叫媽咪, 等媽咪去救佢。

作者: wan_sosin    時間: 17-3-15 19:01

little_yolky 發表於 17-3-15 18:36
上個禮拜, 阿大唱校際, 我直頭叫佢早退幫佢開聲。咁難得, 因為 ...

只係咁細嘅妹妹,好可憐! 做呀媽真係心痛!
細妹其實好乖女,比我個仔,一定會同副校講原因,要求放人。

作者: MASAYA    時間: 17-3-15 19:55

palmchristy 發表於 17-3-15 15:33
如果講進步, 咁會唔會一開始等個小朋友靠自己考出一個普通成績, 然後再引導佢地進步, 從而令佢一直保持進 ...
其實由佢唔識溫書,到識自己溫書都係一個進步,唔一定同分數掛勾,小一咁淺,基本上容易高分過高小既...
作者: simonwan    時間: 17-3-16 03:30

little_yolky 發表於 17-3-15 18:36
上個禮拜, 阿大唱校際, 我直頭叫佢早退幫佢開聲。咁難得, 因為 ...

本地學校老師的 mindset 就系甘保守僵化,唔怪得越來越多人喜歡國際學校,唔剩衹爲左英文。

作者: retriever    時間: 17-3-16 08:06

“授人以漁,非魚”

其實樓主議題既重點係成績定係自信?

個人覺得,信心係來自獨立解難既能力,而咩唔一定係任何野既成績。

我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既,成績唔係目標。當然話說回頭,擁有某些能力,成績亦自然唔會差。

如果要講個比喻,印象中樓主係有信仰之人, 大概似“你求天上既財寶,其他地上既野你需要自然會給你”

呵呵。。。

作者: 2jkidsfather    時間: 17-3-16 08:58

"應否幫小學生取得好成績?"
應該。為何要看他/她在小學階段便承受大挫折?中學生都未必能承受。
作者: little_yolky    時間: 17-3-16 09:09

2jkidsfather 發表於 17-3-16 08:58
"應否幫小學生取得好成績?"
應該。為何要看他/她在小學階段便承受大挫折?中學生都未必能承受。 ...
如果以現時既標準, 初小成績90至係達標, 95至係好, 95以上至可以令父母開心, 咁, 我又唔覺得小朋友沒有「好成績」會有大挫折喎。小朋友可能有某D問題, 如果溫完書都係得7X, 甚至6X, 父母唔覺得佢哋有問題, 咁小朋友其實大部份都唔會感受挫折的。小朋友最大既挫折係, 已經有95, 但係阿媽要求科科96, 否則會被鬧, 咁, 佢就算係全級最高分, 都肯定有挫折了。
作者: 2jkidsfather    時間: 17-3-16 09:18

little_yolky 發表於 17-3-16 09:09
如果以現時既標準, 初小成績90至係達標, 95至係好, 95以上至可以令父母開心, 咁, 我又唔覺得小朋友沒有「好 ...

所以答案是父母應幫小學生取得--父母心中的--好成績。
如果 父母心中的好成績 是70分,>=70分 就 OK!
都係睇父母要求

作者: IloveJJ    時間: 17-3-16 09:27

作者: little_yolky    時間: 17-3-16 09:29

IloveJJ 發表於 17-3-16 09:27
有一種例外架,就係:自我要求好高既小朋友。
好似我細仔,佢上學期成績好好,今次測驗,佢就自己話:其實第 ...
其實第一次考得好,都唔係幾好,咁我今次如果考得唔好咪弊? <========= 所以我C6有時都講得啱, 起點低D, 個人無咁辛苦, 仲可能攞埋個飛躍進步獎。
作者: IloveJJ    時間: 17-3-16 09:31

作者: IloveJJ    時間: 17-3-16 09:34

作者: IloveJJ    時間: 17-3-16 09:37

作者: shadeslayer    時間: 17-3-16 13:49     標題: 回覆樓主:

失敗是要學習的。愈细嘗試失敗, 愈好。

作者: 山海兒女    時間: 17-3-16 15:02

回覆 IloveJJ 的帖子

我又覺得,唔可以話「小學成績唔值得一曬」,咁如果小朋友努力咗,得到好成績,都希望得到人讚賞和鼓勵。
如果作為父母表現得可有可無,小朋友會冇咗繼續向上的動力。

當然,我會同佢講天外有天,人外有人。中學唔再只係同自己同學比,係同全香港的考生比。

作者: IloveJJ    時間: 17-3-16 15:09

作者: 山海兒女    時間: 17-3-16 15:14

好成績?何謂好成績?
小學階段我唔贊成早敎,當然,如果小朋友係學習上係有困難的,幫他先預習係好事。

但如果只係為咗想贏人,搵人之前敎識晒,到佢上堂嘅時候冇心機聽書,只會養成左一個壞習慣。

作者: MASAYA    時間: 17-3-16 15:46

山海兒女 發表於 17-3-16 15:14

好成績?何謂好成績?
睇下係早教學術定早教學習,前者容易初期得到好成績,後者係長遠,初期好唔好視乎學生自己能力
作者: palmchristy    時間: 17-3-16 18:08

山海兒女 發表於 17-3-16 15:14

好成績?何謂好成績?

早期教育, 主要係指0-6歲階段的親子學習, 內容是提供各式各樣的學習經驗, 刺激孩子的視覺、聽覺、觸覺, 思維等. 這並不是把學校將會教的內容提早教給孩子 (我反對的, 因為上堂會悶), 也不是預習.

作者: palmchristy    時間: 17-3-16 18:37

2jkidsfather 發表於 17-3-16 09:18
所以答案是父母應幫小學生取得--父母心中的--好成績。
如果 父母心中的好成績 是70分,>=70分 就 OK!
都 ...

除左父母要求, 都要睇埋同學仔.

一班成三十個同學, 總會有啲熟人. 雖然同學之間未必會直接比較, 但同學大大吓都會攞成績黎講, 例如話: 我今次測驗得XX分覺得唔開心.

如果互相溝通下, 自己小朋友原來係同輩中稍弱的, 佢自己或多或少總會有壓力. 而呢個壓力, 同父母心目中的好成績無關, 但或許更影響孩子在朋輩間的自我形象, 除非佢本身內心強大.

作者: palmchristy    時間: 17-3-16 19:59

retriever 發表於 17-3-16 08:06
“授人以漁,非魚”

其實樓主議題既重點係成績定係自信?

重點係講緊成績, 唔係自信. 如果係自信, 答案應該係肯定的.

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既" <- 呢點有意思, 值得深思. 面對未來幾十年, 大家覺得終身有裨益既能力會係乜野呢?

至於追求天上財寶, 係好好的提醒, 謝謝.

作者: shadeslayer    時間: 17-3-16 20:12

palmchristy 發表於 17-3-16 19:59
重點係講緊成績, 唔係自信. 如果係自信, 答案應該係肯定的.

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既"  ...

轉數快, 獨立思考, 創意, 綜合能力, 溝通好, 對身边事物感興趣。

作者: greentea000    時間: 17-3-16 21:05

IloveJJ 發表於 17-3-16 15:09
咁我唔係話唔會讚佢,只係覺得,父母唔好諗得咁緊要囉!其實真係無咩野。
...
我會睇人決定點做,如果佢自我要求非常嚴格、對每次得失睇得好重,我就會表現出相對無咁重視佢既成績,稍為平衡下。
作者: IloveJJ    時間: 17-3-16 23:37

作者: MASAYA    時間: 17-3-17 10:34

palmchristy 發表於 17-3-16 19:59

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既"  ...
最基本:自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感
作者: little_yolky    時間: 17-3-17 10:57

shadeslayer 發表於 17-3-16 20:12

轉數快, 獨立思考, 創意, 綜合能力, 溝通好, 對身边事 ...
除咗綜合能力我未見到以外, 阿細有齊你全部講既特徵, 可惜佢係唔肯專心溫書呢, 叫佢學校功課堂做多D功課, 佢就走去畫心意咭, 畫書仔, 永遠都唔會將個精神放响學科上面。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5