教育王國

標題: 聖保羅書院校風如何? [打印本頁]

作者: 為食仔    時間: 17-3-29 18:48     標題: 聖保羅書院校風如何?

有用家分享一下嗎?另外學校是否多活動及外國交流呢?

作者: bb815    時間: 17-3-30 04:44

為食仔 發表於 17-3-29 18:48
有用家分享一下嗎?另外學校是否多活動及外國交流呢?

個人感覺St paul男仔比較斯文,讀書氣氛也很好,校服有要求,不能太隨便,例如冬季時出校門不論多熱也要穿上校䄛。每年暑假有不同地方的遊學團,如不同種類運動的,音樂的,語文的,科學的,宗教也有,非常豐富

作者: 為食仔    時間: 17-3-30 06:57

上年DSE 考生是第一屆轉直資後的聖保羅小學學生嗎?上年成績提升了很多。

作者: 為食仔    時間: 17-3-30 07:07

bb815 發表於 17-3-30 04:44
個人感覺St paul男仔比較斯文,讀書氣氛也很好,校服有要求,不能太隨便,例如冬季時出校門不論多熱也要穿 ...

謝謝!這兩年是否主要是B1B 學生入學?

作者: artroboy    時間: 17-3-30 12:10

為食仔 發表於 17-3-30 07:07
謝謝!這兩年是否主要是B1B 學生入學?
B1b&c
作者: artroboy    時間: 17-3-30 12:12

個人感覺St paul男仔比較斯文,讀書氣氛也很好,校服有要求,不能太隨便,例如冬季時出校門不論多熱也要穿 ...

唔斯文喎⋯,不過個樣醒過隔離好多。(表面咋,可能校服型仔一些)
作者: CALVEN    時間: 17-3-30 13:32

artroboy 發表於 17-3-30 12:12
唔斯文喎⋯,不過個樣醒過隔離好多。(表面咋,可能校服型仔一些) ...
我唔了解此校,不過見過佢地幾次成羣外出午餐,樣子醒,校服筆直
作者: littlecath    時間: 17-3-30 13:47

校服確實型仔。不過貌似我哋離題了。

作者: artroboy    時間: 17-3-30 13:58

littlecath 發表於 17-3-30 13:47
佢地有私下改裝的,公道些⋯隔離大部分都係讀書精,好少咁緊外表。
作者: littlecath    時間: 17-3-30 14:00

artroboy 發表於 17-3-30 13:58
佢地有私下改裝的,公道些⋯隔離大部分都係讀書精,好少咁緊外表。

你仔仔揀呢間定港同呀?

作者: 花老爺    時間: 17-3-30 14:31

間學校要全面訓練學生,所以要"玩得", 同"讀得"!
佢地好多課外活動, 若果唔想參加校外, 都要參加每年班際比賽, 而班際比賽有很多, 例如各項球類,文史, 數學, 英文, 中英文辯論....每個學生都幾乎一定要參與!
所以你有心理準備, 這些學校不是"死讀書", 有很多活動和比賽, 你要接受這種理念, 先好揀這間學校!學校著重全面訓練佢,包括人際, 領導....
作者: yeesumyin    時間: 17-3-30 16:03

花老爺 發表於 17-3-30 14:31
佢地好多課外活動, 若果唔想參加校外, 都要參加每年班際比 ...

作者: bb815    時間: 17-3-30 16:30

littlecath 發表於 17-3-30 13:47

目測旁邊幾間學校,st Paul 仔的校服整體較企理

作者: chanting0111    時間: 17-3-30 19:38

回覆 花老爺 的帖子

作者: ing2004    時間: 17-3-30 20:07

花老爺 發表於 17-3-30 14:31
佢地好多課外活動, 若果唔想參加校外, 都要參加每年班際比 ...

其實學生壓力大嗎?教學是否都係好傳統?好多學校英文都分組上堂,但St  Paul衹有S1有分組,英文能力較差的會否追不上?

作者: sunnygirl    時間: 17-3-30 22:51     標題: 回覆樓主:

多少爺仔嘛!當然官仔骨骨d啦!隔離個間相對較平民

作者: Bravewoman2011    時間: 17-3-30 23:00

隔離個間

which one?
作者: 煩惱的爸    時間: 17-3-30 23:05

隔離個間

Is Kings College ?
作者: IYY    時間: 17-3-30 23:05

King's College ??
作者: IloveJJ    時間: 17-3-30 23:11

作者: tracy1972    時間: 17-3-30 23:11

是的
作者: IYY    時間: 17-3-30 23:15

Kings  出名校風好, 讀書派
作者: IYY    時間: 17-3-30 23:28

今年孩子有幸去英皇面試, 英皇門生都純樸有禮, 大方得體, 有大家風範。

利申: 我兒已註冊 SPC  

作者: 牛奶朱古力    時間: 17-5-9 11:46

下,會中暑架喎

作者: bb815    時間: 17-5-9 13:17

牛奶朱古力 發表於 17-5-9 11:46
下,會中暑架喎

係Arh,好熱都要穿住,我個仔係咁,話學校要求,但其他同學則不淸楚再走遠D會否脫下

作者: 牛奶朱古力    時間: 17-5-10 00:05

bb815 發表於 17-5-9 13:17
係Arh,好熱都要穿住,我個仔係咁,話學校要求,但其他同學則不淸楚再走遠D會否脫下
...

請問活躍小朋友不適合入st Paul boy 嗎?

作者: bb815    時間: 17-5-10 00:17

牛奶朱古力 發表於 17-5-10 00:05

其實每間學校都有活潑、斯文不同性格的學生,男校亦然。St paul也是,open day時你要同仔仔一齊去了解同感受一下才知啱吾啱你仔

作者: 王家爸爸    時間: 17-5-10 09:11

牛奶朱古力 發表於 17-5-10 00:05

比較活躍既小朋友,其實SPC算係適合既,不過近年學校比之前嚴。
作者: bb815    時間: 17-5-10 18:32

王家爸爸 發表於 17-5-10 09:11
比較活躍既小朋友,其實SPC算係適合既,不過近年學校比之前嚴。

我覚得轉左中國人校長後比較執得嚴,但同時成稹也提升不少

作者: IYY    時間: 17-5-10 20:30

回覆 bb815 的帖子

可否講多D 點嚴法?? 我驚家裡的小馬騮頂唔順。

作者: lett    時間: 17-5-10 22:06

簡介會同open day感覺校長幾nice, 有無資深家長可以分享吓?

作者: bb815    時間: 17-5-10 23:22

IYY 發表於 17-5-10 20:30
回覆 bb815 的帖子

可否講多D 點嚴法?? 我驚家裡的小馬騮頂唔順。

外表,校服執正左,校風也不錯,讀書氣氛(尢其是考試期間)濃厚,校長積極提升入3大入學率,但又不是凈讀書,也有很多不同學會,課外活動等

作者: lett    時間: 17-5-11 00:01

最近有一次同副校傾計,佢強調聖保羅書院唔係想培養淨係讀書叻嘅學生,而係希望同學讀得玩得。仲講笑話如果純粹想讀好書應該揀佢地友校。

我覺得學校係真心教好「學生」

作者: 牛奶朱古力    時間: 17-5-11 00:49

bb815 發表於 17-5-10 00:17
其實每間學校都有活潑、斯文不同性格的學生,男校亦然。St paul也是,open day時你要同仔仔一齊去了解同感 ...

Thanks

作者: 東寶    時間: 17-5-14 10:04

lett 發表於 17-5-11 00:01
最近有一次同副校傾計,佢強調聖保羅書院唔係想培養淨係讀書叻嘅學生,而係希望同學讀得玩得。仲講笑話如果 ...

友校即是?

作者: flyda    時間: 17-5-14 10:14

回覆 東寶 的帖子

SPCC?
作者: artroboy    時間: 17-5-14 13:20

lett 發表於 17-5-11 00:01
最近有一次同副校傾計,佢強調聖保羅書院唔係想培養淨係讀書叻嘅學生,而係希望同學讀得玩得。仲講笑話如果 ...

咁講有d小家子氣,人地SPCC係好全面,非只收讀書精。
作者: lett    時間: 17-5-14 14:50

其實當時係一次輕鬆對話,我只節錄幾句可能會引起誤會。我嗰陣get到嘅意思係副校話平時佢見同學讀到咁上下,會叫佢地放低書本去玩下先,無論高低年級都一樣。或者會有家長唔同意呢種做法,所以佢講出黎等家長選校時有心理準備。

我feel唔到佢批評其他學校,佢亦無講係邊間友校。

作者: sunnygirl    時間: 17-5-15 11:23

東寶 發表於 17-5-14 10:04
友校即是?

我覺得佢係暗示 KC

作者: IYY    時間: 17-5-15 13:04

回覆 lett 的帖子

如果學校能夠大少少就好了, 咁就可以多D 活動玩。

作者: artroboy    時間: 17-5-15 13:21

sunnygirl 發表於 17-5-15 11:23
我覺得佢係暗示 KC
如果咁比就似樣,KC確實讀書派多。Spc 比較活。
作者: fatman69    時間: 17-5-15 15:23     標題: 回覆樓主:

覺得個標題有些問題!
會吾會有人答「校風一般」或「校風差」?

作者: 232    時間: 17-5-20 13:57

IYY 發表於 17-3-30 23:28
今年孩子有幸去英皇面試, 英皇門生都純樸有禮, 大方得體, 有大家風範。

吾等kc??

作者: IYY    時間: 17-5-20 16:42

回覆 232 的帖子

KC 冇暗示啊, 唔敢搏 。

另一方面, 仔仔考到SPC 獎學金, 學費現在變成很低。我們也考慮扣門, 但只考慮 Band 1A 英中, KC 已不是 1A了。

作者: fatman69    時間: 17-5-20 16:57

IYY 發表於 17-5-20 16:42
回覆 232 的帖子

KC 冇暗示啊, 唔敢搏 。

SPC都吾係1a。

作者: jumphigh    時間: 17-5-20 17:05

作者: IYY    時間: 17-5-20 17:13

回覆 fatman69 的帖子

對, SPC 是一間BAND 1B 來的, 可能差 KC 少少, 但不會差很多。 英文水準高, 唔算谷而且多活動玩。

我不是說KC 不好所以不扣, 請不要誤會。我們只是認為, 既然一鳥在手, 如想再搏的話, 應該搏更好的。

KC 是百年名校, 質素很好, 否則我們不會把她列作自行首選。她一直是我們心儀的學校之一。

校風之佳, 十分難得。面試時也見識過, 是一所值得推介的學校。

作者: HappiMom    時間: 17-5-20 19:28

IloveJJ 發表於 17-3-30 23:11
呢樣真喎!食晏飲starbucks!

我食晏都唔捨得飮Starbucks !

作者: IYY    時間: 17-5-20 23:23

我食晏都唔捨得飮Starbucks ! x 2

我明白 SPC 有不少家境優越的孩子, 反而像我家要有獎學金才決定入讀的學生相對較少 (老實講, 如沒有獎學金, 我們很大機會選擇大抽獎, 因為本身升中校網極佳。)。但此校確實校風良好, 整體質素不俗。

作者: 232    時間: 17-5-21 00:26

IYY 發表於 17-5-20 23:23
我食晏都唔捨得飮Starbucks ! x 2

我明白 SPC 有不少家境優越的孩子, 反而像我家要有獎學金才決定 ...

點考可減獎學金?

作者: IYY    時間: 17-5-21 00:32

回覆 232 的帖子

可考學術, 運動及音樂。
另外聽說, 如成績能達級前20, 便可得到 25%減免學費。

作者: chun媽    時間: 17-5-21 09:36

IYY 發表於 17-5-21 00:32
回覆 232 的帖子

可考學術, 運動及音樂。

最後貴子弟是否有學費獎學金?

作者: LKMBK    時間: 17-5-21 20:59

本人不熟識港島區學校, 最近聽一位住港島的朋友講, SPC的學生好曵, 成績又唔好, 勸我不要選此校, 我有些懷疑, 想問下大家意見. 不過佢個小朋友(其他中學)已經畢業了, 不知道她的感覺是否還停留在以前.
作者: magtam0520    時間: 17-5-21 21:44

回覆 LKMBK 的帖子

你朋友的看法,似乎和今時今日的實際情況有頗大分別。
作者: plastic    時間: 17-5-21 22:22

LKMBK 發表於 17-5-21 20:59
本人不熟識港島區學校, 最近聽一位住港島的朋友講, SPC的學生好曵, 成績又唔好, 勸我不要選此校, 我有些懷 ...

按BK幾位資深會員的硏究,SPC近年多方面比以前進步,包括公開試成績。你可以看多些BK,再作判斷。

作者: LKMBK    時間: 17-5-21 23:21

plastic 發表於 17-5-21 22:22
按BK幾位資深會員的硏究,SPC近年多方面比以前進步,包括公開試成績。你可以看多些BK,再作判斷。
...
我就是睇得多BK, 所有有關SPC的POST已睇過, 加上自己去過幾次學校, 感覺同朋友所講有分別. 所以想請教各位. 謝謝你的意見.

作者: LKMBK    時間: 17-5-21 23:30

magtam0520 發表於 17-5-21 21:44

你朋友的看法,似乎和今時今日的實際情況有頗大分別。
可能她小朋友已畢業, 不知現時SPC的進步.
請問"似乎和今時今日的實際情況有頗大分別"在於那一方面呢?

作者: magtam0520    時間: 17-5-22 07:03

以男校來說,學生整體算乖成績也算不錯,並越見進步

當然測默較以前多了!

作者: mymelody2003    時間: 17-5-22 10:05

IYY 發表於 17-5-20 17:13
回覆 fatman69 的帖子

對, SPC 是一間BAND 1B 來的, 可能差 KC 少少, 但不會差很多。 英文水準高, 唔算谷而且多活動玩。
對, 學生英文程度比想像中高, s1有部份來自小學部, 而且總人數約190人, 當然成績好跟差的學習上有差距, 學生也需自動學習, 校長話time management好重要.

作者: chun媽    時間: 17-5-22 10:59

識得一些B1A的學生選讀ST.PAUL BOYS, 正如IVY所說一鳥在手好D, 而我校一些B1尾的同學都沒有機會面試,可想而知,該校收生要求高了不少,而轉了華人校長後,成績及校風應該會更上層樓
作者: 為食仔    時間: 17-5-22 15:01

本人不熟識港島區學校, 最近聽一位住港島的朋友講, SPC的學生好曵, 成績又唔好, 勸我不要選此校, 我有些懷 ...

有去過升中簡介會、面試和165週年校慶開放日,感覺不錯,學生辦活動能力也不錯

作者: IYY    時間: 17-5-22 15:21

回覆 chun媽 的帖子

音樂獎學金  
作者: IYY    時間: 17-5-22 15:33

LKMBK
校風如何, 最好是近距離觀察。

講讀書派, KC 勝。 SPC 的較活潑。

一級 190 人, 6 級成千人, 個個都乖, 冇可能。

我選SPC 時, 不少朋友話網上評級 SPC 是1C, 起碼都應該去搏英華, 扣門扣九華, QES 等等。

我諗除了成績, 學校還有其他配套和特質需要考慮。

對 SPC 的 BANDING 及校風, 我們沒有太大疑問。7月考慮扣門只因交通問題。

作者: LKMBK    時間: 17-5-23 19:23

謝謝各位的解答
作者: 小鹿揀學校    時間: 17-5-24 10:33

不知道她的感覺是否還停留在以前.
如果講舊時.......
我地呢一輩,SPC生是港大醫學院的大戶,係醫院見既SPC醫生比 KC/LS/SMC/DB/DG...還要多!!! <<< 其實可能是我時運高,其他的睇唔到.....

作者: IYY    時間: 17-5-24 13:10

回覆 小鹿揀學校 的帖子

早已今非昔比, 現在的醫生搖籃是SPCC。

作者: manmonster    時間: 17-5-24 15:00

回覆 IYY 的帖子

是皇仁?
作者: IYY    時間: 17-5-24 15:28

回覆 manmonster 的帖子

SPCC 呀  

作者: chun媽    時間: 17-5-24 15:47

IYY 發表於 17-5-22 15:33

LKMBK

根據hkpapa 852 的數據, SPC已升到B1中啦,成績不比KC弱

作者: RoseRose1980    時間: 17-5-24 15:49

IYY 發表於 17-5-24 15:28
回覆 manmonster 的帖子

SPCC 呀
SPCC一年有3x人入醫科>>>勁呀
作者: IYY    時間: 17-5-24 15:51

Chun 媽

我是長老 hkpapa 852 的忠實 fans  

作者: gwenstephen    時間: 17-5-24 16:08     標題: 回覆樓主:

想問問点解 SPC is Band 1C from Schooland?
From HKPAPA, 入3大U率超過45% 才是 BAND1A. 找个例子,大坑真光入三大U近年仲高过 培正/St Stephen Girls/港華, 但大坑真光1B 而这三間係 1A ???  怎計算出來…………

作者: chun媽    時間: 17-5-25 07:49

gwenstephen 發表於 17-5-24 16:08

想問問点解 SPC is Band 1C from Schooland?

不應只計入U率,還要計整體DSE攞Level 4或以上的成績,而spc近年應增值左,達b1b的水平

作者: hkpapa852    時間: 17-5-25 09:53

gwenstephen 發表於 17-5-24 16:08

應該要問吓schooland根據咩去為學校定Banding

其實只有有呈分既小六學生先會有Banding, 學校Banding從無準則.

好似有D津小老師, 鍾意將多B1學生入讀既學校當B1, 又或者係英中都當B1

坑真成績雖好, 但肯定未達B1A, 培正反而真係有B1A水平...... 至於港華, 公開既成績極少, 連公佈資料既方式, 4年都轉咗3次, 但幾可肯定, 頂多只有B1B 水平

作者: IYY    時間: 17-5-25 12:05

回覆 hkpapa852 的帖子

培正好難考入呀......

你話"至於港華, 公開既成績極少, 連公佈資料既方式, 4年都轉咗3次, 但幾可肯定, 頂多只有B1B 水平" ...... 好嚇人 wor......

作者: hkpapa852    時間: 17-5-25 12:19

IYY 發表於 17-5-25 12:05

2013-2014年: 只公佈整體4+, 5+.... 等數據 (4+: ~65%, 5+: ~34%)
2014-2015年: 只公佈4主科平均4+, 5+.... 等數據 (4+: ~65%, 5+: ~30%)
2015-2016年: 只公佈最佳5科平均4+, 5+.... 等數據 (4+: 60.7%, 5+: 20.5%)

作者: IYY    時間: 17-5-25 12:27

港華 2015/16 係強差人意左少少, 不過佢兄弟校九龍華仁業績不錯。

作者: chun媽    時間: 17-5-25 15:55

IYY 發表於 17-5-25 12:27

港華 2015/16 係強差人意左少少, 不過佢兄弟校九龍華仁業績不錯。

九華好好睇睇都出左DSE狀元,而且九龍區b1 男校無香港區咁多,收生有機會較好

作者: 232    時間: 17-5-25 18:36

IYY 發表於 17-5-22 15:33

LKMBK

你仔仔依加可減幾多學費?

作者: IYY    時間: 17-5-25 19:50

九華自行收得唔低, 以我所知今年我校有九華SECOND IN 及校章的都是級35 內叻仔

作者: jumphigh    時間: 17-5-25 21:33

作者: chun媽    時間: 17-5-25 22:40

IYY 發表於 17-5-25 19:50

九華自行收得唔低, 以我所知今年我校有九華SECOND IN 及校章的都是級35 內叻仔

我知道有人收到校章都唔要,要st.  paul boys.  可見,魚與熊掌各有所好

作者: IYY    時間: 17-5-25 23:16

咁嘥 ?? 九華幾好ga。

作者: lett    時間: 17-5-25 23:48

2間都係好學校,沒有最好只有最適合。不過,九華個校舍又真係加分

作者: IloveJJ    時間: 17-5-25 23:51

作者: IYY    時間: 17-5-25 23:56

回覆 IloveJJ 的帖子

JJ, 我仔拿的是音樂獎學金  

我仔仔冇級10 咁叻, 有就入左 DBS。

作者: IloveJJ    時間: 17-5-26 09:01

作者: gwenstephen    時間: 17-5-26 10:31

hkpapa852 發表於 17-5-25 09:53
應該要問吓schooland根據咩去為學校定Banding

其實只有有呈分既小六學生先會有Banding, 學校Banding從無準 ...

唔明呀 HKPAPA, 看你做的表,这三年坑真的成績同培正差不多,点解你認為培正 HIGHER grade ? 因為前年成績下跌?
如坑真不是1A, st Stephen girls, 聖心,華英全應不是了,对嗎?

作者: 小鹿揀學校    時間: 17-5-26 10:42

gwenstephen 發表於 17-5-26 10:31
唔明呀 HKPAPA, 看你做的表,这三年坑真的成績同培正差不多,点解你認為培正 HIGHER grade ? 因為前年成績 ...
培正去年入3大degree 有成 49% wor !!!
可能入到全港最好成績中學十大 wor !.

作者: IYY    時間: 17-5-26 10:57

回覆 小鹿揀學校 的帖子

培正勁ga, 不過你仔仔自行一o個間仲勁。

作者: gwenstephen    時間: 17-5-26 11:22

小鹿揀學校 發表於 17-5-26 10:42
培正去年入3大degree 有成 49% wor !!!
可能入到全港最好成績中學十大 wor !.

oh... 原來你指 greenapple最新 嗰表,看了,咁仍然st stephen girls 聖心 華英 冇理由1A
SPC should be at least 1B, 冇唸过港同標升得咁快

作者: IYY    時間: 17-5-26 11:51

回覆 gwenstephen 的帖子

港同出狀元, 走勢凌厲

作者: aeiou_drm    時間: 17-5-26 13:42

IYY 發表於 17-5-25 23:56
回覆 IloveJJ 的帖子

JJ, 我仔拿的是音樂獎學金  

咁係咪中—至中六,你仔仔都可以拿到音樂獎學金,有沒有甚麼條件的?

純粹了解下,我仔今年已升中。Thx

作者: IYY    時間: 17-5-26 14:55

回覆 aeiou_drm 的帖子

要每年 review 的。

但聽聞 SPC 的 review 好少唔續批, 而且要求合理。

在校內亦可每年申請不同獎學金。Recognition + positive reinforcement,

作者: hkpapa852    時間: 17-5-26 15:16

gwenstephen 發表於 17-5-26 10:31
唔明呀 HKPAPA, 看你做的表,这三年坑真的成績同培正差不多,点解你認為培正 HIGHER grade ? 因為前年成績 ...
其實係任何一項統計, 培正過去幾年平均都較坑真好喎?

畢業年度

中學名稱

3大比例

本地學士課程比例

平均5+率

平均4+率

主科平均5+率

2012-2013

香港真光中學

37.72%

68.42%

35.20%

71.00%

33.35%

培正中學

33.00%

60.00%

31.75%

2013-2014

香港真光中學

18.78%

51.30%

21.80%

67.00%

22.23%

培正中學

41.84%

67.35%

31.43%

2014-2015

香港真光中學

38.27%

69.60%

36.10%

75.40%

33.50%

培正中學

31.09%

62.69%

30.23%

2015-2016

香港真光中學

35.86%

62.50%

25.20%

75.10%

27.13%

培正中學

49.73%

71.89%

84.80%

39.80%

作者: little_yolky    時間: 17-5-26 16:29

hkpapa852 發表於 17-5-26 15:16
其實係任何一項統計, 培正過去幾年平均都較坑真好喎?
睇你個表係丁當馬頭, 2:2打成平手喎。
作者: little_yolky    時間: 17-5-26 16:37

IYY 發表於 17-5-25 12:05

培正唔係好難考入, 係根本考唔入, 因為佢哋自行同叩門都只留俾培小生, 要入, 一係小學插班, 一係有超人既運仔去搏佢個19個位。居然連叩門既後路都唔俾人, 佢真係好趕客。

但如果小朋友有超人既運仔, 又有幾多家長會攞嚟搏B1中中呢? 始終KLN3網好多B1英中, B1A都唔少。

作者: hkpapa852    時間: 17-5-26 16:40

little_yolky 發表於 17-5-26 16:29
睇你個表係丁當馬頭, 2:2打成平手喎。
培正入3大例, 每年都係30%+,主科5+平均, 都係30%+

相比之下, 坑真只係偶有佳作, 水準不穩

作者: cheukcheukma    時間: 17-5-26 17:13

回覆 little_yolky 的帖子

我都覺得相差無幾,哈哈!

作者: 小鹿揀學校    時間: 17-5-26 17:27

真光豬,嶺南牛,培正馬騮頭...
豬同馬騮之爭 .

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5