教育王國

標題: 請教沙田band2頭學生選校 [打印本頁]

作者: SzeTse    時間: 17-4-12 19:01     標題: 請教沙田band2頭學生選校

搬入沙田不久,小兒今年升中,大埔小學band2頭,請問派位沙田區有乜學校可選? (回沙田讀中學),請指教(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Hoining    時間: 17-4-12 21:24

作者: connie0810    時間: 17-4-13 17:31

馬崇B1A啦同胡中已經升左B1C
作者: MASAYA    時間: 17-4-13 18:47

connie0810 發表於 17-4-13 17:31
馬崇B1A? 係咪同沙崇搞亂左?我諗冇band1生願意揀胡忠,甚至保險線都唔會填佢先...
作者: Hoining    時間: 17-4-13 19:11

作者: Hoining    時間: 17-4-13 19:14

作者: BLouie    時間: 17-4-13 20:46     標題: 回覆樓主:

基督 2A

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-15 11:41

SzeTse 發表於 17-4-12 19:01
搬入沙田不久,小兒今年升中,大埔小學band2頭,請問派位沙田區有乜學校可選? (回沙田讀中學),請指教(emoj ...
睇你想唔想博一間英中?若只想排band2,可考慮 馬崇、聖若瑟、胡中、陳震夏、基督。

作者: kittypo    時間: 17-4-21 17:37

我仔都係B2頭成積之1尾邊緣人,最慘係博左一間1尾後,就唔知點填先較為穩陣
下星期要交張表比老師,仲未唸掂
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-21 20:30

kittypo 發表於 17-4-21 17:37
我仔都係B2頭成積之1尾邊緣人,最慘係博左一間1尾後,就唔知點填先較為穩陣
下星期要交張表比老師,仲未唸掂:p ...

有冇帶仔仔參觀過學校?其實唔同學校都有自己特色,留意小朋友性格、是否受谷、運動型⋯⋯,再揀間啱佢及與家長理念相近嘅學校。
作者: elbar    時間: 17-4-21 20:37

kittypo 發表於 17-4-21 17:37
下星期要交張表比老師,仲未唸掂:p ...

加油

作者: kittypo    時間: 17-4-21 22:37

因為B2大多都差唔多,乙1寫完就唔知點填,有帶佢去睇過D學校,問阿仔你想邊間?佢同我話媽咪你鐘意邊間咪去邊間羅,我話係你讀唔係我讀呀仔

作者: Fayme    時間: 17-4-21 22:40

陳震夏, 基督 , 那一間較好,有沒有人可以細説一下? thx
作者: Fayme    時間: 17-4-21 23:03

回覆 Fayme 的帖子

可細說下嗎?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-21 23:41

Fayme 發表於 17-4-21 22:40
陳震夏, 基督 , 那一間較好,有沒有人可以細説一下? thx
個人意見,我覺得兩間成績相差不算太大,但陳係千禧校舍,大基督一倍,佔優。教學語言方面,基督只有英文為英語授課,其他係按班別/組別去訂定教學語言,而陳則英、數、科學均以英語教學,亦較優。再比較,高中選修科方面,陳可選修 2x或3x,基督only 2x,亦明顯較好。陳與中大連結,舉辦許多活動讓學生參與,近年亦頗受家長歡迎。而聽聞基督老師對學生十分關愛,亦是好學校。但綜合所有,個人覺得陳仍是較優,若你問我會答你必選陳。以上資料家長其實細心留意及了解下學校唔難發現。不過當然只是我個人意見,希望幫倒你  

作者: kittypo    時間: 17-4-22 15:54

但陳派位得46個,而基督多d位有72個

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-22 16:56

kittypo 發表於 17-4-22 15:54
陳去年有 61個位,今年得咁少?
其實好嘅學校都會多啲人揀,視乎家長博唔博,正如馬崇有聯繫小學,位少啲但一樣多家長選擇。

作者: kittypo    時間: 17-4-23 00:25

係呀,我見呢好幾間都係少位,位少左個競爭又大左
馬祟,聖若瑟也得53個位,而胡中老師話係B1學校

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-23 13:14

kittypo 發表於 17-4-23 00:25
係呀,我見呢好幾間都係少位,位少左個競爭又大左
馬祟,聖若瑟也得53個位,而胡中老師話係B1學校
...
胡中肯定非 b1啦,但陳得 46個位就唔係太明?係資料表寫 46?如果係唯有睇彩數。
作者: BLouie    時間: 17-4-23 15:09     標題: 回覆樓主:

學校老師都話胡忠Band 1喎

作者: kittypo    時間: 17-4-23 15:36

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-23 13:14
胡中肯定非 b1啦,但陳得 46個位就唔係太明?係資料表寫 46?如果係唯有睇彩數。 ...
係呀,老師派果本沙田NT7網資料表係咁寫,得咁少位可以大抽獎
胡中係中中,但老師話B1喎,有時都唔知信唔信佢好

作者: genpub    時間: 17-4-23 15:47

kittypo 發表於 17-4-23 15:36
係呀,老師派果本沙田NT7網資料表係咁寫,得咁少位可以大抽獎
胡中係中中,但老師話B1喎,有時都唔知信唔信佢好 ...

是否保良局小學提供的?

作者: kittypo    時間: 17-4-23 15:52

不是,應該是政府教育局發放出來的,佢尾頁有印住
作者: genpub    時間: 17-4-23 15:57

kittypo 發表於 17-4-23 15:52
不是,應該是政府教育局發放出來的,佢尾頁有印住

我想説的是如何你來自保良局小學,他們可能欺瞞家長指胡忠是Band 1, 希望谷起同系學校。如果不是,就是老師資料不對了

作者: kittypo    時間: 17-4-23 16:32

哦~我們不是保記小學,所以有時也怕老師的信訊有所出入
所以我要來EK請教下各位,在這真係好多謝你們的分亨
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-23 17:54

kittypo 發表於 17-4-23 16:32
哦~我們不是保記小學,所以有時也怕老師的信訊有所出入
所以我要來EK請教下各位,在這真係好多謝你們的分亨:f ...
保記小學的確好落力推介胡,有家長仲話老師不斷講成績升好多,但因有家長小朋友讀緊胡,所以知道根本冇升反而跌左先係真。
作者: bbkingdombb    時間: 17-4-24 02:30

胡中 2012 DSE:
'同學成績符合本地四年制學士學位課程的基本入學要求高達 47.9%'

所以 ~Band 2 中 or above
作者: MASAYA    時間: 17-4-24 11:00

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-23 17:54
保記小學的確好落力推介胡,有家長仲話老師不斷講成績升好多,但因有家長小朋友讀緊胡,所以知道根本冇升反 ...
胡忠係咪仲有一班英文班?
作者: ice99    時間: 17-4-24 13:11

請問基督是否Ok?老師話基督學校裏面有好多有問題的學生

作者: ah_wa    時間: 17-4-24 14:58

kittypo 發表於 17-4-22 15:54
陳震夏是龍校 (大圍張煊昌), 當年有同學家長因為一條龍選張煊昌. (現在已脫龍).
所以應該有張煊昌B3生直升.

作者: happyyu    時間: 17-4-25 00:19

回覆 ah_wa 的帖子

張煊昌直升陳震夏依然是一條龍。因我仔女讀張煊昌。今年女兒要升中了,依然有得簡直升上去的。
作者: happyyu    時間: 17-4-25 00:22

回覆 ice99 的帖子

我住左喺基督書院旁邊7年。我房窗對住該學校。平時出入。唔見有學生喧嘩嘈吵同做不檢點行為。出入見都好正經。學生喜歡留校打波。這意見純粹眼見
作者: happyyu    時間: 17-4-25 00:25

回覆 BLouie 的帖子

暫時胡中依然是band2 a-b。始終係中中,唔會係band1 的。該位老師資料唔可靠了。 同埋我囡老師都話係band2中學
作者: happyyu    時間: 17-4-25 00:34

我仔讀陳震夏精英班。除中文科普教外。其他都係英文教。但好多功課,唔知係咪因為精英班問題谷d。教科程度都算ok. 課外活動都多選擇,老師落力提升學生運動項,我仔參加運動活動多,所以這點較留意倒。而一班有幾位班主任的,上堂小組形式。每次我去學校。見師兄姐都好樂於幫人。整體上, ok啦。未至於十分滿意,但又冇反感既。而基督書院,我住喺旁邊7年, 你碌去後面我回應既post,我提供左少量資料。你可參巧下

作者: Fayme    時間: 17-4-25 08:19

回覆 happyyu 的帖子

多謝分享
作者: ice99    時間: 17-4-25 09:42

回覆 happyyu 的帖子

個班主任見我填基督,著重同我講話佢既舊同學同佢講話有好多有問題,比如智障的特殊學生就讀,搞到我無填另外仲話胡中系B1

作者: ah_wa    時間: 17-4-25 12:38

happyyu 發表於 17-4-25 00:19

張煊昌直升陳震夏依然是一條龍。因我仔女讀張煊昌。今年女兒要升中了,依然有得簡直升上 ...
讀小一時是一條龍, 就保證升中時可直升. 所以當年有同學家長因為一條龍選張煊昌 (今年升中可直升).
我所知今年小一已脫龍 (好似是轉聯繫, 但我唔知幾時開始脫龍), 他們升中已不保證可直升.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-26 08:38

ah_wa 發表於 17-4-25 12:38
讀小一時是一條龍, 就保證升中時可直升. 所以當年有同學家長因為一條龍選張煊昌 (今年升中可直升).
我所知 ...
不少學校近年都想辦法脫龍、脫離直屬,原因就是不想收太多小學成績較差嘅學生,以致拖累中學整體成績,聖心/沙官/鄭榮之 或多或少都因此原因降 band, 不過鄭榮之好快就回復自由身,相信有望收到更多b1生而升番 level 。
作者: ah_wa    時間: 17-4-26 11:04

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-26 08:38
不少學校近年都想辦法脫龍、脫離直屬,原因就是不想收太多小學成績較差嘅學生,以致拖累中學整體成績,聖心/沙官/鄭榮之 或多或少都因此原因降 band, 不過鄭榮之好快就回復自由身,相信有望收到更多b1生而升番 level 。.

鄭榮之今年已回復自由身 (非保留位:72 / 聯繫位:0).

作者: Gobby_lam    時間: 17-4-26 11:29

可唔可以問下你小朋友讀邊間小學呀?

我兩個囡都讀保記,由舊年家姐升中老師已經不斷推銷胡忠
囡話學校解釋胡忠係因為當年教局微調後先變左中中,但仲係band 1學校
但家姐係Band 1 生當然冇考慮揀胡忠啦 (即使家住馬鞍山都寧願出沙田讀)

今年輪到細囡升中,佢係band 2頭,早兩個星期家長日,老師又繼續hard sell胡忠
我同老師講我自己都係胡忠舊生,都好清楚呢幾年胡忠的走向同老師質素,我講明唔會揀

利伸︰細囡自行聖若瑟、陳震夏,乙1 馬祟, 2 陳震夏, 3 聖若瑟

作者: MASAYA    時間: 17-4-26 13:41

Gobby_lam 發表於 17-4-26 11:29

可唔可以問下你小朋友讀邊間小學呀?
事實係,而家band2生首選都唔會考慮胡忠,老老實實改善教學,好過呃人仲係band1,如果有band1生真係信佢地講而揀左入去,之後發現真相咪仲衰,唔會幫到任何人
作者: ice99    時間: 17-4-26 14:26

回覆 Gobby_lam 的帖子

我仔仔都係讀保記。
作者: Gobby_lam    時間: 17-4-26 14:49

我囡莊小

作者: JessicaElla    時間: 17-4-27 10:57

我女當年也是保記小學就讀, 屬 B1生.  老師不建議我在保險線後第一家選胡忠, 她建議基督, 說沙田學校會比馬鞍山的好.

並說基督比以前好很多, 我亦上網查過資料, 近幾年口碑不錯.
作者: kawaiiliz    時間: 17-5-8 16:25     標題: 回覆樓主:

陳震夏最快要 2021-22年度先可以回覆自由身

因為我女當年係讀張煊昌幼稚園的,當年學校 hard sell 張小,賣點就係有龍校,計返條數,最小仲有4年

作者: Boborachel    時間: 17-6-9 09:51

happyyu 發表於 17-4-25 00:19

張煊昌直升陳震夏依然是一條龍。因我仔女讀張煊昌。今年女兒要升中了,依然有得簡直升上 ...

yes —條龍

作者: www    時間: 17-6-9 13:03

connie0810 發表於 17-4-13 17:31

馬崇B1A ?!  咁講都得

另外,MOS區中學,胡中算最好之一,但胡中屬B2A。

作者: Boborachel    時間: 17-6-9 15:27     標題: 回覆樓主:

陳震霞band 2尾!如入OK??

作者: elbk    時間: 17-6-27 15:37

JessicaElla 發表於 17-4-27 10:57
我女當年也是保記小學就讀, 屬 B1生.  老師不建議我在保險線後第一家選胡忠, 她建議基督, 說沙田學校會比馬 ...

請教知否如深水埗轉入沙田網會否降banding?

作者: mickeywinnie3    時間: 17-7-2 09:15

Boborachel 發表於 17-6-9 15:27
陳震霞band 2尾!如入OK??
呢間D學生我幾年前投訴過,在快餐店十幾個學生粗囗勁過地盤工人!嘈到拆天!!
作者: Hoining    時間: 17-7-4 13:58

作者: Hoining    時間: 17-7-4 14:05

作者: Boborachel    時間: 17-7-9 19:12

Hoining 發表於 17-7-4 14:05
我有個唔熟嘅朋友個女入咗,佢勁讚間學校,又話收咗一半b1學生...我無同佢拗,但呢2年沙田B1位多個B1生有 ...

我地讀張煊昌小學直入!但住大圍有些遠!但仔成績唔太好!驚入唔到band 2尾學校驚入band 3.所以會否直入陳中!

作者: M6    時間: 17-7-25 08:06

我小朋友都係保記,佢今年考呈一,但學校未有講座,想問幾時先第一次講座,呈一失手視藝跌得好慘,我都唔知依家排名?

作者: kittypo    時間: 17-7-25 15:24

M6 發表於 17-7-25 08:06

我小朋友都係保記,佢今年考呈一,但學校未有講座,想問幾時先第一次講座,呈一失手視 ...
不用灰心,我阿仔呈分件視藝作品,直頭整爛左..老師比佢"D"添,
你在主科增取返成績,可以救得返,仲有2個呈分也可以追回

我仔是B2頭的邊緣人,好彩地比我入到B1尾的,雖然唔知佢係自行OR派的

致於講座,你要上去心儀學校網站度,睇返幾時有簡介會

作者: M6    時間: 17-7-25 16:37

kittypo 發表於 17-7-25 15:24
不用灰心,我阿仔呈分件視藝作品,直頭整爛左..老師比佢"D"添,
你在主科增取返成績,可以救得返,仲有2個呈分也 ...

上年已經聽咗2間中學,概念係有,但小學到呈ㄧ都應該講解下計分或呈分預備...

作者: nicolemummy    時間: 17-8-10 23:40     標題: 回覆樓主:

請問馬崇還可以嗎?我聽說派到都去叩門培基。

作者: mch411    時間: 17-8-11 11:12

nicolemummy 發表於 17-8-10 23:40
請問馬崇還可以嗎?我聽說派到都去叩門培基。
今年BAND 1生派 馬崇 NO GOOD
過兩年BAND 1生派 馬崇 安慰獎
(中一生人數勁升, 到時英中學位唔夠BAND1生分)

今年BAND 2生派 馬崇 VERY GOOD過兩年BAND 2生派 馬崇 要擺酒慶祝

作者: hkpapa852    時間: 17-8-11 11:30

JessicaElla 發表於 17-4-27 10:57
我女當年也是保記小學就讀, 屬 B1生.  老師不建議我在保險線後第一家選胡忠, 她建議基督, 說沙田學校會比馬 ...

基督書院一直未見過佢既DSE成績 (校網完全無公佈過), 不予評論.
4/5年前, 胡忠可能係B2A, 今時今日就難講了.

MOS崇真, 近年DSE成績, 其實同梁文燕差不多, 都只係B2B水平.

作者: little_yolky    時間: 17-8-11 11:53

kittypo 發表於 17-7-25 15:24
你在主科增取返成績,可以救得返,仲有2個呈分也 ...
如果唔係果件爛咗既視藝作品, 可能唔駛做邊緣人嚇餐飽.................
作者: nicolemummy    時間: 17-8-11 13:40

mch411 發表於 17-8-11 11:12
今年BAND 1生派 馬崇 NO GOOD
過兩年BAND 1生派 馬崇 安慰獎
(中一生人數勁升, 到時英中學位唔夠BAND1生分) ...

我的朋友搬了,以下是他的經歷

「5月從九龍城搬到沙田區裡馬鞍山,才認真細看附近中學。

最附近的是馬崇B2B中中。如果大抽獎跌落何文田胡兆熾B2B中中或以後志願,倒不如叩入馬崇。仔成績表見得人,應穩叩入。

但心想唸英中。直資德信B2C英中可以步行回校。但仔是次精英班頭4名,心中還是有點猶疑。。。

全沙田最好的直資是培基B2A英中也近。所以在考慮之列。

土瓜灣直資顏寶鈴B1C英中,有IB和優良英語環境,但很遠。如果能叩入,亞仔只好留在九龍姑母家居住。

馬鞍山其他津中都是B2的。陳震廈B2A中中是大抽獎志願4。陳震廈差不多接近英中,但始終是中中。如果派中了,還是考慮直資英中。而且,雖是同區,但交通是行路25分鐘,而坐車是20分鐘,那應該行路還是坐車?

馬鞍山另一間熱門聖若瑟B2A
中中,但我真不知在那裡。胡忠B2A中中也不知,基督B2A中中實在太遠。

B2中中其實不在考慮之列。

沙田區B1英津都不在馬鞍山,而本區B1英津因有君子協議不收派同區學校的學生叩門。大部份索性完全不收叩門。餘下的只有林裘謀要求級頭5才能叩和沙官。其他熟悉的英津都不設叩門。

一直掙扎到7月10日也未定叩門路線圖,只希望第二天不用叩門,跟這些這考慮說再見。

結果,收到派位紙,上面寫著何文田胡兆熾。

即時腦海裡叩門圖形成了:

顏寶鈴→培基

派位當天11:00am顏寶鈴只是後補,1:15pm註冊了培基。」

作者: kangaroo1101    時間: 17-8-11 15:21

我家有個踩界的男仔...唔知佢係Band 1 尾定Band 2 頭...

做左一年第一班精英班中最尾果個..我地唔想再玩喇..所以都想考直資...如果沙田區考到培基/培橋就好啦,另外都想考慮埋顏寶玲同李國寶 (不過就要諗交通問題)

再其次唔知考唔考王錦輝,羅定邦同德信好...

如果考太多驚小朋友太攰, 影響表現, 唔考多D又驚無位....

作者: 小時了了    時間: 17-8-11 15:25

nicolemummy 發表於 17-8-11 13:40

沙田區校網小學生實在太幸福了.

培基DSE 係你哋眼中係B2A, 培基DSE成績係北區應該好過B1C英津陳融, 緊緊追住東記李嘉誠呢!

作者: nicolemummy    時間: 17-8-11 15:52

小時了了 發表於 17-8-11 15:25

培基DSE 係你哋眼中係B2A, 培基DSE成績係北區應該好過B1C英津陳融, 緊緊 ...

沙田一個區已經有5間直資,還有13間英中加1間體藝。可惜英中無得叩門。

作者: little_yolky    時間: 17-8-11 15:59

培基DSE 係你哋眼中係B2A, 培基DSE成績係北區應該好過B1C英津陳融, 緊緊 ...
其實沙田係B1位相對充裕。我哋九龍城, B1有唔同程度, 連B2/B3都有較好選擇添。大埔同北區差唔多, 係好在位充裕, 但有D英中成績其實同九龍城B2A唔差好遠, 仲要B2學位好缺, 所以做唔到B1就好麻煩。就係因為咁, 所以我當年選擇跨區返學, 因為我唔肯定自己小朋友係咪一定係B1, 所以只可以盡人事, 搵最好既校網俾佢。
有其他家長話, 「點會一早就覺得自己小朋友做唔到B1架」。其實, 學校入面總有B1, B2, B3, 做唔到B1都無乜出奇, 所以我要熟書。好多家長, 真係升小揀學校時, 都唔知升中既玩法, 所以揀小學或揀校網時, 會唔去了解校網既中學分布同小學既升中情況。始終知己知彼, 百戰百勝。

作者: little_yolky    時間: 17-8-11 16:02

nicolemummy 發表於 17-8-11 15:52
沙田一個區已經有5間直資,還有13間英中加1間體藝。可惜英中無得叩門。
...
可惜並沒有一線既直資, 對於想入一線直資既小朋友, 就要行遠D了。但對於B2小朋友, 真是一個好好既選擇, 考入咗, 就唔駛等大抽奬了。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-11 16:09

陳震廈B2A中中......

呢間中學過去3年校務報告都只係夠膽講 "XX科合格率在上升中", 竟然有人當佢B2A??

又嚟平行時空?

作者: yaumuimui    時間: 17-8-11 16:10

但我朋友做沙田區中學老師既,她話培基DSE今年考得唔好,大約band 2B水平。因我唔識睇,你有冇留意它今年DSE成績呢?我認識一個朋友囝囝band 2成績一樣叩門入到培基。

作者: YmOra    時間: 17-8-11 16:13

"沙田區"中學Banding十分""鮮明"",好好揀嘅升中校網呢!!

作者: hkpapa852    時間: 17-8-11 16:13

yaumuimui 發表於 17-8-11 16:10
但我朋友做沙田區中學老師既,她話培基DSE今年考得唔好,大約band 2B水平。因我唔識睇,你有冇留意它今年D ...

培基既DSE成績的確今年係差咗, 不過你果位做老師既朋友, 似乎根本唔瞭解現今中學既水平
作者: yaumuimui    時間: 17-8-11 16:15

hkpapa852 發表於 17-8-11 16:13
培基既DSE成績的確今年係差咗, 不過你果位做老師既朋友, 似乎根本唔瞭解現今中學既水平 ...

我都一樣唔太了解可以指教下解釋一下嗎?謝謝你!

作者: hkpapa852    時間: 17-8-11 16:16

little_yolky 發表於 17-8-11 16:02
可惜並沒有一線既直資, 對於想入一線直資既小朋友, 就要行遠D了。但對於B2小朋友, 真是一個好好既選擇, 考 ...
其實沙田區有一個大問題, 係一間出色既B2A官津中學都可能無...... 當然, 如果鄭榮之, 林漢光, 聖母無玷聖心成績再下跌, 大家會多三間B2A中學揀
作者: 小時了了    時間: 17-8-11 16:35

yaumuimui 發表於 17-8-11 16:10
但我朋友做沙田區中學老師既,她話培基DSE今年考得唔好,大約band 2B水平。因我唔識睇,你有冇留意它今年DSE成績呢?我認識一個朋友囝囝band 2成績一樣叩門入到培基。

我記得培基 DSE (33222)
舊年2016年印象中6X%
今年2017年           57% http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=983&mid=123

舊年培基有6X%拋離咗少少長沙灣崇真5X%

今年培基確實倒退咗少少又去返5X%. 咁咪同長沙灣崇真又再差唔多?

仲之培基及長沙灣崇真係其他校網口碑係B2, 真係好過北區B1C津校

作者: little_yolky    時間: 17-8-11 16:37

hkpapa852 發表於 17-8-11 16:16
其實沙田區有一個大問題, 係一間出色既B2A官津中學都可能無...... 當然, 如果鄭榮之, 林漢光, 聖母無玷聖心 ...
咁你認為九龍城區呢? B2A女仔有培道, 進取可搏九真, 男仔可揀陳喇, 仲有無邊間B2A官津?
作者: little_yolky    時間: 17-8-11 16:39

小時了了 發表於 17-8-11 16:35
今年2017年           57% http://www.spkc.edu.hk/home/ind ...
培基呢個3322率, 真係只可以叫B2A而已。我間聯繫除咗第一年DSE得59.X%, 之後一直都係穩守6X%, 大家都認為佢係B2, 毫無爭議。
作者: 小時了了    時間: 17-8-11 16:46

little_yolky 發表於 17-8-11 16:39
培基呢個3322率, 真係只可以叫B2A而已。我間聯繫除咗第一年DSE得59.X%, 之後一直都係穩守6X%, 大家都認為佢係B2, 毫無爭議

所以呢, 真係讀外區B2中學, 好過讀北區B1C英津. 北區B1C英中都唔知有無6X%?

作者: little_yolky    時間: 17-8-11 16:51

小時了了 發表於 17-8-11 16:46
所以呢, 真係讀外區B2中學, 好過讀北區B1C英津
係架, 係跨區時辛苦D, 但留北區, 狂谷都係辛苦。我有個朋友仔, 已經係入到惠州小學, 都叫一線啦, 但數學差, 小四係咁谷數學想小五入精英班, 我知佢其他科都補, 成日補習補到喊, 最後可能辛苦過頭, 弄巧反拙, 小四下學期成績仲好似食咗瀉藥咁狂瀉, 科數仲要唔合格。暑假移咗民去加拿大了, 依家返學好開心。
作者: yaumuimui    時間: 17-8-11 17:18

今年2017年           57% http://www.spkc.edu.hk/home/ind ...

明白,謝謝你解釋。

作者: hkpapa852    時間: 17-8-11 17:31

崇真如何呢, 要問吓相關家長了.
又睇吓培道同培基既比較:

業年度

中學名稱

3322率

人均4+數/平均4+率

主科4+率

主科2+率

主科4+率平均

主科2+率平均

2012-2013

培基書院

54.5% (33222)

?/41.9%

?/45.5%/51.7%/39.3%

/ (95.5%)

2012-2013

培道中學

28.7%/42%/?/64.1%

97.8%/97.8%/96.1%/99.4%

97.78%

2013-2014

培基書院

65.4% (33222)

?/46.4%

37.8%/54.2%/54.8%/37.4%

91.7%/100%/97.4%/97.4%

46.05%

96.63%

2013-2014

培道中學

99.4%/100%/97%/100%

99.10%

2014-2015

培基書院

62% (33222)

?/46.1%

27%/52.6%/51.1%/38.7%

92.7%/100%/99.3%/94.2%

42.35%

96.55%

2014-2015

培道中學

64.46% (33222)

~43%/~16%/~37%/50%

~98%/100%/~96%/100%

36.50%

98.50%

2015-2016

培基書院

69.70%

?/47%

32.4%/49%/53.8%/??

98.6%/100%/97.2%/99.3%

98.78%

2015-2016

培道中學

* 80.3% (33222)

~55%/~33%/~45%/~53%

~99%/100%/98%/98.7%

46.50%

98.93%

2016-2017

培基書院

57.1% (33222)

?/37%

97.4%/100%/95.5%/96.8%

97.43%

2016-2017

培道中學

33222率, 培道好似都高過培基喎? 不過留意主科4+成績, 你會見到分別

作者: hkpapa852    時間: 17-8-11 17:34

little_yolky 發表於 17-8-11 16:37
咁你認為九龍城區呢? B2A女仔有培道, 進取可搏九真, 男仔可揀陳喇, 仲有無邊間B2A官津?  ...
其實都係得呢3間, 另外比較接接既, 算係何官了
作者: little_yolky    時間: 17-8-11 17:39

hkpapa852 發表於 17-8-11 17:31
我記得2012-13, 33222係59.X%, 2013-14就係6X%, 但六十幾多唔記得, 只記得係中間, 唔係六十尾的, 同2014-15差唔多。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-11 17:43

小時了了 發表於 17-8-11 16:46
所以呢, 真係讀外區B2中學, 好過讀北區B1C英津. 北區B1C英中都唔知有無6X%?
風采今年33222有69.3%
作者: 小時了了    時間: 17-8-11 18:03

hkpapa852 發表於 17-8-11 17:43
風采今年33222有69.3%

都唔錯喎.

唔怪得之. 聽阿女講佢啲同學今年多同學入風采過馬錦明 (兩間都係中中, 有開英文班)

但B1生, 甘唔甘心去中中有開英文班嘅中學呢?

作者: little_yolky    時間: 17-8-11 18:47

小時了了 發表於 17-8-11 18:03
都唔錯喎.

唔怪得之. 聽阿女講佢啲同學今年多同學入風采過馬錦明 (兩間都係中中, 有開英文班)
老實講, 住得北區, 預咗了吧, 始終你哋學額係差得太遠了。真係無得話唔甘心。

我反而好奇, 點解學額差咁遠, 道理上應該好多中中收到B1生, 成績應該好好至係, 咁點解你話B1C成績仲差過外區B2A?

作者: nicolemummy    時間: 17-8-11 20:54     標題: 回覆樓主:

想問下,培僑其實派位當日有無得叩門?

作者: 小時了了    時間: 17-8-11 23:10

little_yolky 發表於 17-8-11 18:47
老實講, 住得北區, 預咗了吧, 始終你哋學額係差得太遠了。真係無得話唔甘心。
我反而好奇, 點解學額差咁遠, 道理上應該好多中中收到B1生, 成績應該好好至係, 咁點解你話B1C成績仲差過外區B2A?

以下排名,純係我個人心水排名(不喜勿插啊)

DSE 33222

李嘉誠:(英中尾2嗰間): 學校網站搵唔到。純個人意見,我有一位好FRIEND 教友係度教,上星期同我講今年考得唔好,並且佢成日叫我無好選呢間俾阿女讀。

陳融 (英中最尾嗰間) (2017年): http://www.skhcyss.edu.hk/image/slideShow/201707121429189318869.jpg 個個都講陳融呢幾年比以前差多。

風采 (中中,有英文班) (2017年: 69.3%): https://drive.google.com/file/d/0B9lsOgqcdjj7U2NkZzdUWXFjcFk/view

馬錦明 (中中,有英文班) (2017年: 52.6%): http://www.plkmkmc.edu.hk/%E5%85%AC%E9%96%8B%E8%A9%A6%E6%88%90%E7%B8%BE-0

所以,我揀得落手的,北區B1英中只有甲寅年及田家炳呢兩間咋(鄧顯係道教同我信仰唔一樣唔會考慮)

北區B1C好咩?馬錦明仲差過培基啊!定係我有偏見?

P.S. 風采 DSE 33222
2016年: 63.6% http://www.elegantia.edu.hk/upload/effectivelearing/dse2016.pdf
2015年: 57.4% http://www.elegantia.edu.hk/upload/effectivelearing/1415dse.pdf

作者: little_yolky    時間: 17-8-12 10:41

hkpapa852 發表於 17-8-11 17:31
唔好意思, 我對於數字好蠢, 係咪即係培基同培道四主科比較, 培基英文同數學好D, 培道中文同通識好D?
作者: kittypo    時間: 17-8-14 16:45

我住培基附近,佢D學生都幾乖,
我仔之前也有有申請,
但連面試都無機會,
因為阿仔操行得B-

馬安山返培基都唔叫遠了

作者: salpaut    時間: 17-12-12 18:27

happyyu 發表於 17-4-25 00:34

我仔讀陳震夏精英班。除中文科普教外。其他都係英文教。但好多功課,唔知係咪因為精英班 ...
請問每天平均有多少份功課?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5