教育王國

標題: . [打印本頁]

作者: saetang    時間: 17-4-13 10:26     標題: .

已解決, 謝謝

作者: little_yolky    時間: 17-4-13 11:07

saetang 發表於 17-4-13 10:26
小女band 1A,自行時亦報咗1A學校。我想問~ 當幾佰個band 1A學生,同時去一間band 1A學校爭果幾十個自行位 ...
過咗去就唔好問咁多了, 只有等待。我朋友仔今年小六升中, 一線小學級9, 報1A校in都無得in, 另一間全in既跨區1A校, in完佢都同阿媽講唔得, 因為英文實在太難了, 今年競爭真係激烈咗。所以, 級3又好級1X都好, 只要有得in, 都係有機。如果都係一線學校, 兩者個學術水平可能差好少, 小朋友淡定有錢剩, 緊係去邊都著收好多。

我覺得又係官腔果句, 緊係間間學校唔同啦, 但係响一定既成績大前題下, 其餘活動獎項同面試表現, 就可以分高下了。同一間學校級3同級13可能平均分只差一分以內, 更何況唔同校, 大家都知呢一分可以係小心唔小心, 好彩唔好彩, 根本同小朋友能力唔能夠掛鈎, 中學收生老師都應該知。

忘記自行, 努力研究大抽獎張form吧。

作者: BBKDWLAM    時間: 17-4-13 14:01     標題: 回覆樓主:

大家選邊間中學總有原因,其實呢個本身就係答案。

如果中學出名成績好,佢咪係選成績好的學生。
如果中學出名運動好,佢咪係選運動好的學生。
如果中學兩樣都出名,佢咪兩款學生都收啲。

香港情況根本係中學選靚麵粉去做靚麵包。

作者: os_ecu    時間: 17-4-13 15:10

BBKDWLAM 發表於 17-4-13 14:01
大家選邊間中學總有原因,其實呢個本身就係答案。

如果中學出名成績好,佢咪係選成績好的學生。

同意 >> "香港情況根本係中學選靚麵粉去做靚麵包。"

神校有能力去專揀一啲佢哋缺少既專材嚟壯大自己既校隊去學界攞牌;  因為好成績既佢哋已經夠多了. 等於剨禾青一樣盡收天下兵器.

返主題,我估自行揀學生都係成績行先,rank order 夠前一定佔優 (40%),其次就係面試表現, 主要睇英文表達能力, 解難能力 (30%), 再落嚟係特異功能 (30%). 興趣玩下嗰啲唔計, 啲獎如果啱學校口味又有可能加分 (例如佢管弦樂團缺巴松管,而你又咁啱校際攞咗牌,咁就肯定佔大優勢).

呢啲間間校唔同,好睇當時情況 (同場有乜競爭對手),不過做好學業成績,操好英文對答應該係最重要.

作者: little_yolky    時間: 17-4-13 15:17

os_ecu 發表於 17-4-13 15:10
同意.

神校有能力去專揀一啲佢哋缺少既專材嚟壯大自己既校隊去學界攞牌;  因為好成績既佢哋已經夠多了. 等 ...
但係依樓主講, 級3同級1X, 中學自行時個ranking可能只係前後腳, 或差幾個位, 就就同校, 都無理由咁黑仔級4-1X都一齊考同一間, 更惶論唔同校添, 中學睇個次第, 差得幾個位又唔係差幾十個位, 可能面試都好重要了。當然, 你要打低前面果十幾名, 面試要好標青至得, 又有幾多個咁口齒伶俐, 講嘢又有point丫。
作者: os_ecu    時間: 17-4-13 15:54

little_yolky 發表於 17-4-13 15:17
但係依樓主講, 級3同級1X, 中學自行時個ranking可能只係前後腳, 或差幾個位, 就就同校, 都無理由咁黑仔級4-1X都一齊考同一間, 更惶論唔同校添, 中學睇個次第, 差得幾個位又唔係差幾十個位, 可能面試都好重要了。當然, 你要打低前面果十幾名, 面試要好標青至得, 又有幾多個咁口齒伶俐, 講嘢又有point丫
Rank order 係 全港/全區 排位,你嚮本校後佢一名,出到大海可能後佢十幾名其實可以好 significant 差別好大的. 學校跟 rank order 咁 shortlist 咗最 top N 嗰啲人嚟 in,  級3入圍,1x嗰個可能連入場面試機會都無.  

只於係咪考埋同一間,強校 (估樓主小朋友係B1A都應該係喉住嗰幾間架嘞) 全港只係嗰十零間,自行你得嗰兩個 choices, 同校差唔多 background / standing 考埋同一兩間絕唔出奇喎.

去到最後成績其實知晒,要鬥就只會係鬥特別技能(獎)多同埋面試表現既唧.

作者: mcl203    時間: 17-4-13 16:08

little_yolky 發表於 17-4-13 15:17
但係依樓主講, 級3同級1X, 中學自行時個ranking可能只係前後腳, 或差幾個位, 就就同校, 都無理由咁黑仔級4- ...

口齒伶俐與否,學校6年來既培訓係絕對有影響,可以改寫表面評核。跟以前同學家長分享經驗,係小組討論係擁有優勢,甚或曾經該校學生去考直資面試,碰巧多於1位同學被安排同1小組,被面試老師叫停,好讓其他同學表達吓意見,其實佢地唔係搶答,而係慣於類似培訓,但佢地只係校中成績中下既學生。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 17:21

作者: saetang    時間: 17-4-13 17:58     標題: 回覆樓主:

感謝以上各位既回覆!

我女學校有幾個同學一齊去考同一間既band1A學校,有啲排名級頭幾,而我女就排級1X,但我估我女面試應該有優勢!

正如樓上所講,同校相差果幾名只係好少問題,但係可能個全港 Rank Order 就會相差好多!

作者: 章太郎    時間: 17-4-13 18:07

IloveJJ 發表於 17-4-13 17:21
我覺得要睇返你in那間學校重視乜野啦!有啲重面試,有啲重成績。

就咁睇,我會覺得第二個學生好啲。因為 ...

(emoji)

作者: os_ecu    時間: 17-4-13 18:12

saetang 發表於 17-4-13 17:58
非常感謝以上各位既回覆!

我女學校有幾個同學一齊去考同一間既band1A學校,有啲排名級頭幾,而我女就排級 ...
有無特異功能 ? 如果有可以追返 rank order 較後所失既分.

至於面試表現就真係好主觀的. 面試嗰位老師覺得你好就係好, 無怎客觀準則 (即係唔係多嘢講就得). 但係以我理解首先你要唔怕醜肯講 & 識得操詞; 英文會話能力強 (平時都有多講或者訓練), 詞彙豐富, 表達流暢真係會加分.

據睇完某啲 B1A 強校簡介會後了解, 會放片俾你睇問你睇到乜嘢, 如果識主動發掘問題, 見微知著亦會加分. 呢方面就有少少係天份了.

努力 & Good Luck !!

作者: os_ecu    時間: 17-4-13 18:21

章太郎 發表於 17-4-13 18:07
音藝,真係好多男生的死穴。我都有幻想過真正的中學係會睇清楚,逐份睇,小朋友次第好可能係比音藝拖低, ...

對學校嚟講, Rank order 真係一個好方便既工具,

試想佢有幾百份自行表, 入晒人名同佢個rank order 去一個 excel,   sort 一個 column 再 cut 就得到一個都幾客觀既candidate list 去 in 了. 你話幾大 incentive 去用呢.  所以有傳有啲強校 級十 之後無得 in 不無道理. 個filter 跟本一開始就落咗去個 rank order 度.  特異功能只係俾佢撈啲漏網之魚.

Btw , 音樂視藝好似 weighting 係好低既, (音 2, VA 3), 男仔主科夠強都應該未至於俾呢兩科拉低既.

作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 18:21

作者: cmchang0927    時間: 17-4-13 18:31

朋友個仔級十ㄧ、二和同校級三有得見男神校,結果只收左朋友個仔。
朋友個仔從小是幼稚園司儀、小學每年drama男主角、演講比賽冠軍、很多校際朗誦獎。個性鬼鬼馬馬,能言善道,去幾間中學interview老師和他傾過不停。所以我相信級二十內、面試很關鍵。

作者: greentea000    時間: 17-4-13 18:32

小女band 1A,自行時亦報咗1A學校。我想問~ 當幾佰個band 1A學生,同時去一間band 1A學校爭果幾十個自行位時,學校會怎樣考慮以下的兩類學生呢?

(1) 成績較前既1A學生(級頭3),但面試表現只屬一般或中上

(2) 成績稍後既1A學生(級1X),但面試表現好好

其實,「面試表現」是否真的是取錄關鍵?定係根本「成績」已勝於一切呢?

謝謝!
你呢2個假設已經預設左立場
咁成績好又面試好呢?成績稍遜又面試差呢?

報名表其實有列明各項比重,點解忽視呢?

作者: greentea000    時間: 17-4-13 18:37

音藝,真係好多男生的死穴。我都有幻想過真正的中學係會睇清楚,逐份睇,小朋友次第好可能係比音藝拖低, ...
學校同人一樣,要投其所好。唔通個個家長 / 學生重視音藝?咁學校亦自然有重視有唔重視。
作者: little_yolky    時間: 17-4-13 18:52

os_ecu 發表於 17-4-13 15:54
Rank order 係 全港/全區 排位,你嚮本校後佢一名,出到大海可能後佢十幾名其實可以好 significant 差別好 ...
實質ranking差幾多大家都係靠估, 你估多我估少, 自行已經過咗去, 唔駛再諗咁多, 我主旨係叫樓主唔好再諗, 反正諗極都係得個估字, 不如花多D精神填好張大抽獎form仲實際。
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-13 18:57

greentea000 發表於 17-4-13 18:32
成績好面試又好咪即收囉,成績稍遜又面試差就緊係out啦,就係咁簡單
作者: little_yolky    時間: 17-4-13 18:58

我又唔係咁睇, 因為好多自行表, 只係填中英數常, 有D只係填中英數。拿, 如果小朋友真係只俾兩科術科拖累, 都唔可能太低分, 因為音樂始終有筆試, 其他有嘢可以練, 你唔下苦功, 就唔好怨人哋叻。如果下咗苦功, 都係相差少少, 果5分, 我又會覺得中學係睇得出既。不過, 如果對手中英數常音樂視藝都叻咁全能, 你就只好認命了。有時好多嘢唔係講天份, 係講努力, 女仔願意努力, 男仔唔願意努力, 就係咁。
作者: os_ecu    時間: 17-4-13 19:03

greentea000 發表於 17-4-13 18:32

樓主都係擔心自行有無機上嚟舒發下,俾我都會心卦卦嘅。

B1A生比起其他嘅同學的確考慮多啲,邊個唔想入神校吖。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-13 19:06

little_yolky 發表於 17-4-13 18:58
我又唔係咁睇, 因為好多自行表, 只係填中英數常, 有D只係填中英數。拿, 如果小朋友真係只俾兩科術科拖累,  ...
Deleted
作者: cmchang0927    時間: 17-4-13 19:19

“投其所好”是十分重要的策略。例如學生A中樂好勁,但阿媽幫佢捒間冇中樂團的,那機會又減少了一點

作者: greentea000    時間: 17-4-13 19:21

os_ecu 發表於 17-4-13 19:03

B1A生比起其他嘅同學的確考慮多啲,邊個唔想入神校吖。
呢個又係立場預設
咩成績既學生,家長都一樣咁多擔憂。唔通仔女b2、b3,反正b1無望,就唔理唔盡下人事?咪一樣上黎問,b3有咩校風好學校,b2可以搏邊間b1c。。。

我只係覺得呢種問題不會有答案,學校不會公開準則。又,學校公開準則都無用,年年報考人數/質素唔同,學校唔到收表都唔知咩情況。

作者: greentea000    時間: 17-4-13 19:24

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 18:57
成績好面試又好咪即收囉,成績稍遜又面試差就緊係out啦,就係咁簡單
然係又有音樂、運動既比較 邊有咁快即收即out
作者: greentea000    時間: 17-4-13 19:32

真係無人重視中學自行報名表列明既各項比重嗎?

有D面試佔成50%、特長30%,真係無暗示嗎?
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-13 19:34

greentea000 發表於 17-4-13 19:24
然係又有音樂、運動既比較  邊有咁快即收即out
Deleted
作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 19:38

作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 19:41

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-13 19:42

IloveJJ 發表於 17-4-13 19:38
剩係一個B,都拖低成條街?咁誇張?咁我仔兩個C,我咪暈低!(emoji)
學校競爭激烈,差一分已經爭好遠,我哋學校頭50名,中英數常都係全A,D同學傻架
作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 19:48

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-13 19:48

IloveJJ 發表於 17-4-13 19:41
講呢個比率,我真係拗晒頭。
KC俾人話讀書型,但面試佔50%,仲係小組面試
DBS話揀醒目仔,但成績佔60%
唔好去明,坦白講,我覺得呢D佔分比例似擺姿態多D,佢想收你就算你係啞嘅佢都會收你,佢唔想收你就算你係開籠雀佢都唔會望你一眼,我覺得各學校有自己的一套評分標準,而唔係公開的什麼面試40%、成績50%之類
作者: AndyQ    時間: 17-4-13 20:22

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:42
學校競爭激烈,差一分已經爭好遠,我哋學校頭50名,中英數常都係全A,D同學傻架 ...

A 係由86-100, 頭1-5,6-10,11-20 已經分高低!

自行有得in 已過第一關成績,再睇就一定睇表現,英語能力、談吐、禮貌、特異功能等。

作者: greentea000    時間: 17-4-13 20:42

IloveJJ 發表於 17-4-13 19:41
講呢個比率,我真係拗晒頭。
KC俾人話讀書型,但面試佔50%,仲係小組面試
DBS話揀醒目仔,但成績佔60%
首先,我認為學校對白紙黑字既野係十分慎重的,寫得出黎就係一個立場。但係家長睇唔睇 / 有幾重視,學校控制唔到,收到一堆非目標考生,無得in唔出奇。

俾我選擇都係小組面試優先,比個人面試知道多好多訊息,可以更全面更正確咁評估 / 比較個學生。部分學生小組面試正正常常,小組面試連發言機會都搶唔到,負面想法:收左佢要多D關愛佢,即係佔用多D資源。小組面試OK,再個人面試更深入了解個學生特質如果二選一,除非考生質素一向隱定地符合要求,咁我先會放棄小組討論呢個淘汰賽,直接個人面試決賽。即係我認為,傾向小組討論既學校考生參差直接個人面試既學校考生素較高。選in學校亦比全in學校有自信考生素欠佳自信何來?

醒目仔唔係成績好+轉數快既咩?唔通我out左?

作者: mcl203    時間: 17-4-13 20:43

little_yolky  小組面試唔停咁講,真係自殺。  發表於 1 小時前

你誤會咗分享既意思, 點會係自殺, 我係話學校培訓係有小組討論, 佢地係正常討論去回應對方, 只係可能其他組員過於被動, 老師希望佢地減少回應, 去評核吓其他組員

學校係升中簡介會都有鼓勵邊緣生以後既學生去考直資, 去保障佢地一旦未能直升中學部, 強調面試係佢地學生既强項, 因多數係用英語

我小朋友早年考某直資, 我已提佢先留5秒去左右觀察有無組員先開波, 中間留位讓其他組員回應, 避免被扣分, 面試後, 佢話無人開波先, 全程除左一英小學生積極回應, 佢不時邀請其他組員回應, 但佢地一係"yes, I agree", 或 "Umumum.."左半分中先開口, 令佢無時間做closing

我只係想指出, 表達技巧係可以練和迫出黎, 除非你係學校係拒絕做功課 ~~~

作者: greentea000    時間: 17-4-13 20:44

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:48
唔好去明,坦白講,我覺得呢D佔分比例似擺姿態多D,佢想收你就算你係啞嘅佢都會收你,佢唔想收你就算你係開 ...
選擇唔理亦係一個方法,起碼精神壓力少D。
作者: mcl203    時間: 17-4-13 21:43

greentea000 發表於 17-4-13 20:42
首先,我認為學校對白紙黑字既野係十分慎重的,寫得出黎就係一個立場。但係家長睇唔睇 / 有幾重視,學校控 ...

傾向小組討論既質數參差? 有中學連申請表格都無俾喎,填到正式表格多為全港前列學生,小組討論難度更高,要留放自如。

作者: kkhon    時間: 17-4-13 21:56

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:48
唔好去明,坦白講,我覺得呢D佔分比例似擺姿態多D,佢想收你就算你係啞嘅佢都會收你,佢唔想收你就算你係開 ...

同意到極,好似見工咁,實力+运气,你吾係老师杯茶答啱晒都冇用!
作者: kkhon    時間: 17-4-13 22:21

樓主,如果呢间学校吾会好似喇叭咁明示收,就不用费神去谂,到时得左就當bonus,因为真系吾知学校想要乜。好多孩子去面试都自我感觉良好,我仔去見某校,老师问完问题,我仔再伸延话题,亦有问老师与他互动,但结果都係被out。果日我校主任同仔话试过有家长自行自我感觉良好以为得左,劃左份抽奖表交,后尾教育局打黎话你小朋友未有学位,点解吾参加统一派位,叫佢快d填返上黎,话会安排学位比佢,但隨机number就会係最后。真攞命!
现可做的是平常心等待7月派彩,祝成功!
作者: asweetmom    時間: 17-4-13 22:27

kkhon 發表於 17-4-13 21:56
同意到極,好似見工咁,實力+运气,你吾係老师杯茶答啱晒都冇用!
唔答中老師心中答案自然非老師茶,求其俾個答案撞運氣,咁叫實力?
作者: kkhon    時間: 17-4-13 22:38

回覆 asweetmom 的帖子

實力=成绩+体藝
运气=外型是否老师like的type
          有d问题冇standard answer都通,答的當然不可亂           撞,而不是老师心想的。

作者: asweetmom    時間: 17-4-13 22:39

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:42
學校競爭激烈,差一分已經爭好遠,我哋學校頭50名,中英數常都係全A,D同學傻架 ...
人地A係傻,你個評價幾有趣!
作者: asweetmom    時間: 17-4-13 22:45

知道老師心中答案也是實力

作者: littlecath    時間: 17-4-13 22:46

kkhon 發表於 17-4-13 22:21
樓主,如果呢间学校吾会好似喇叭咁明示收,就不用费神去谂,到时得左就當bonus,因为真系吾知学校想要乜。 ...

竟然有啲咁既家長??

作者: asweetmom    時間: 17-4-13 22:58

IloveJJ 發於 17-4-13 1:38
剩係一個B,拖低成條街?咁誇張?咁我仔兩個C,我咪暈低!(emoji)
我女音藝有私補,有A。佢肯搏A,我肯出錢。
佢無心搏,我也接受c。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 23:13

作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 23:14

作者: mcl203    時間: 17-4-13 23:16

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:34
睇下邊間啦,如果係旺角體藝男校就好難講,band 3都有機會收,但其他的就好難講,今年我囡學校入得男女拔 ...

我估你指以上咁多間,B3生體藝出色都唔係完全無機會,尤其係體出色,係基本上用好多時間去操練,對成績一定有影響,只係,當有埋成績就更理想~

作者: IloveJJ    時間: 17-4-13 23:18

作者: kkhon    時間: 17-4-13 23:28

11,12歳能知道老師心中答案的是"神"
作者: asweetmom    時間: 17-4-13 23:41

IloveJJ 發表於 17-4-13 2:18
我仔都肯博,佢都補緊藝,我諗住暑假自己再教佢樂理,不過我哋都係佔10%啫,盡下人事。其實如果只係等大抽 ...
呢10%又已經分左兩批學生同家長,比重太少不要了,10%都要搏。
所以不怪別人全A,一切都是自己的選擇。

作者: AndyQ    時間: 17-4-13 23:55

mcl203 發表於 17-4-13 21:43
傾向小組討論既質數參差? 有中學連申請表格都無俾喎,填到正式表格多為全港前列學生,小組討論難度更高, ...

邊間學校咁誇張?

作者: mcl203    時間: 17-4-14 00:02

AndyQ 發表於 17-4-13 23:55
邊間學校咁誇張?

九龍某直資,佢地睇完申請者交既資料,會覆你可以交"申請表"了, 但並非所有申請者可以交"申請表"而獲面試機會 ~~~

作者: IloveJJ    時間: 17-4-14 00:16

作者: 章太郎    時間: 17-4-14 00:35

(emoji)

作者: suzuki12    時間: 17-4-14 01:28

os_ecu 發表於 17-4-13 19:03

B1A生比起其他嘅同學的確考慮多啲,邊個唔想入神 ...

你講得啱,能做到B1A家長&小朋友呢幾年真落左好多苦功。升中時自然想升中選校望高一線,可以在自行階段離場,所以面試完真會心掛掛的。大吉利是講如自行失利,統一時要跟B1ABC一齊抽,早前博到咁盡爭取到級五級十,之後要跟級30一齊抽(打個比喻),心裏真有些戚戚然嘅。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-14 03:11

AndyQ 發表於 17-4-13 20:22
A 係由86-100, 頭1-5,6-10,11-20 已經分高低!

自行有得in 已過第一關成績,再睇就一定睇表現,英語能 ...

有D小學90分以上先至係A
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-14 03:31

asweetmom 發表於 17-4-13 22:27
唔答中老師心中答案自然非老師茶,求其俾個答案撞運氣,咁叫實力?

Deleted

作者: asweetmom    時間: 17-4-14 06:37

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

點解不可以又睇立場又睇表達手法?點解老師不可以有前設?個問題已經限制答案。問支持邊個特首候選人,答長毛。長毛係候選人之一?老師會認為個學生好特別,識think out of the box?答非所問,俾零分,完全合理。
作者: asweetmom    時間: 17-4-14 07:02

梁頌恒事件更明顯前設立場問題,仲有法庭裁決。真係可以有多過一種睇法?請指教。
作者: ms.aeroplane    時間: 17-4-14 07:38

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:34
睇下邊間啦,如果係旺角體藝男校就好難講,band 3都有機會收,但其他的就好難講,今年我囡學校入得男女拔 ...

我女有同學band 2男仔,因某體育項目出色,年初已被st Paul boys 收左。當然佢英文好好

作者: 2jkidsfather    時間: 17-4-14 08:33

asweetmom 發表於 17-4-14 06:37

點解不可以又睇立場又睇表達手法?點解老師不可以有前設?個問題已經限制答案 ...
問題是作為一個 小六生,為了升中,真的要透過答這些所謂 [政治/法律題],顯出自己的思路口才,才夠資格入讀?

作者: kkhon    時間: 17-4-14 09:40

好简单一條问题:有冇為這次面试作任何準備?
答:有,……
答:冇,……
其实答有同冇都係死,不同的老师心中有不同答案
有,老师可能覺得你有備而來吾自然
冇,老师可能覺得你冇重视今次面试
11,12的歲孩子懂睇相?懂看穿老师心里?我並不認為答中老师心中想要的就是實力。

作者: mcl203    時間: 17-4-14 09:57

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-14 03:31
嗱,即係咁講,呢一年嚟特別多政治嘢發生,梁游件事完咗之後又選特首,in中學的時事題特別多政治嘢問,今 ...

若果中學係面試出以上問題考申請者,我只會覺得問題在於學校~

作者: IloveJJ    時間: 17-4-14 10:12

作者: ANChan59    時間: 17-4-14 10:47

而這些政治題的答案又永遠沒有對或錯,可能佢係睇你表達手法,又可能佢係睇你立場

More like this "可能佢係睇你表達手法", they are not looking for "correct" answers, more on your logic and assumptions.

An easy way to differentiate who is really "smart".

My son had the interview question 10 years ago, "if you were the CE candidate of HK, which particular policy you would like to change and why?"

Teachers had follow-up questions to challenge your grounds .....

Same happen in university interviews, interviewers take opposite views to challenge your initial thoughts, particularly in medical school interview.

作者: mcl203    時間: 17-4-14 11:00

ANChan59 發表於 17-4-14 10:47

而這些政治題的答案又永遠沒有對或錯,可能佢係睇你表達手法,又可能佢係睇你 ...

似乎問題方向係2碼子事喎,之前果2條肯定係政治敏感性問題。若係我小朋友答,佢可能會答,父母教我係學生階段,思想未完全成熟前,宜觀察思考,不宜表態 ~~~

作者: ANChan59    時間: 17-4-14 11:04

mcl203 發表於 17-4-14 11:00
似乎問題方向係2碼子事喎,之前果2條肯定係政治敏感性問題。若係我小朋友答,佢可能會答,父母教我係學生 ...
Different people can have different views !

The parents just quoted the questions as example with his impression, not necessary the same wordings from the interviewers.

作者: mcl203    時間: 17-4-14 11:07

ANChan59 發表於 17-4-14 11:04
Different people can have different views !

The parents just quoted the questions as example with h ...

問題唔係如何作答,而係問題根本唔適合出現於面試中。若我係面試人,我會認為面試者係拒答問題。

作者: mcl203    時間: 17-4-14 11:10

mcl203 發表於 17-4-14 11:07
問題唔係如何作答,而係問題根本唔適合出現於面試中。

我小朋友都被問過,香港咁多歷史尤久既建築物,你覺得應如何處理,但呢條唔係政治敏感性問題 ~

作者: AndyQ    時間: 17-4-14 11:20

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-14 03:31
嗱,即係咁講,呢一年嚟特別多政治嘢發生,梁游件事完咗之後又選特首,in中學的時事題特別多政治嘢問,今 ...

邊間咁問? 阿仔in 嗰幾間九龍名校都冇!

作者: ar_mak    時間: 17-4-14 13:15

作者: SingMom    時間: 17-4-14 13:31

小女band 1A,自行時亦報咗1A學校。我想問~ 當幾佰個band 1A學生,同時去一間band 1A學校爭果幾十個自行位 ...

Delete
作者: mcl203    時間: 17-4-14 14:58

ar_mak 發表於 17-4-14 13:15
特首果條可唔可以試下咁:

"行政長官候選人分別係1號前大法官胡國興,2號前政務司長林鄭月娥,3號前財政司長 ...

不如你試下問下P6既同學仔, 1號係乜, 1194係乜。11歲既小朋友,咁積極去理解政治真係好叻仔女。若果教埋佢小圈子選舉,投暗票,女鍋補天,就完美答案。

作者: mcl203    時間: 17-4-14 15:11

mcl203 發表於 17-4-14 14:58
不如你試下問下P6既同學仔, 1號係乜, 1194係乜。11歲既小朋友,咁積極去理解政治真係好叻仔女。若果教埋 ...

仲有一點,你係俾錯答案,1號係民意最高果位 ~~~

作者: Yanamami    時間: 17-4-14 16:28

升中面試題仲問政治題?中六DSE既LS都唔考咯……
作者: ANChan59    時間: 17-4-14 17:33

ar_mak 發表於 17-4-14 13:15
特首果條可唔可以試下咁:

"行政長官候選人分別係1號前大法官胡國興,2號前政務司長林鄭月娥,3號前財政司長 ...

Well said.

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-14 22:29

AndyQ 發表於 17-4-14 11:20
邊間咁問? 阿仔in 嗰幾間九龍名校都冇!

唔係男校......問特首候選人果間,我只能講係一間好出名的女校,大家不用pm我,還是不開名比較好

作者: emibaby    時間: 17-4-14 23:39

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-14 22:29
唔係男校
問特首候選人果間,是一間好出名的女校,大家不用pm我,還是不開名比較好
...

呀囡同學有in 呢間,我都奇怪問政治題

作者: munce    時間: 17-4-14 23:54

我知邊間,因我個女都被問呢題!
佢答薯片,因佢樣子比較和藹,咁答會唔會太短?

作者: munce    時間: 17-4-14 23:55

喇叭附近嗰間
作者: saetang    時間: 17-4-15 11:10

非常認同!

作者: ar_mak    時間: 17-4-15 13:43

作者: mcl203    時間: 17-4-15 17:29

ar_mak 發表於 17-4-15 13:43
當有一個自行面試既機會,我就要問下,閣下係咪就因為不滿學校問既一條問題,而決定放棄學位,抽身而去?

去為 ...

你D思維幾特別,講緊係面試應否出政治性問題,你就討論緊家教。唔同意面試出政治問題 = 會令下一代去掟磚,明白晒

作者: ar_mak    時間: 17-4-15 21:37

作者: ar_mak    時間: 17-4-15 21:44

作者: mcl203    時間: 17-4-15 21:52

ar_mak 發表於 17-4-15 21:37
我試下再講清楚小小.

果條特首問題,你認為係帶有政治性,學校唔應該問,學生亦唔好答佢.

我真係堅認真答你,我幾時講過細路仔,你又會否持續偏離話題,想得太多 ~~~

作者: sarali    時間: 17-4-15 21:56

成績加埋你女學校勁與不勁的關係

作者: little_yolky    時間: 17-4-18 12:15

IloveJJ 發表於 17-4-13 23:18
我仔都肯博,佢都補緊藝,我諗住暑假自己再教佢樂理,不過我哋都係佔10%啫,盡下人事。其實如果只係等大抽 ...
C又離譜咗D喎, 畫張畫, 唱下歌仔都可以咁差? 要諗諗佢呀, 唔可以C呀, 大抽獎呢D術科一跳就5分, 視藝X3, 音樂X2, 仲要人人都有B, 你個係C, 即係below average啦, 好大鑊架, 隨時B1變B2架。
作者: IloveJJ    時間: 17-4-18 12:26

作者: little_yolky    時間: 17-4-18 13:04

IloveJJ 發表於 17-4-18 12:26

所以今年已去咗學畫畫啦!唱歌就都係同佢練囉!牧童笛又每 ...
你哋學校術科好嚴架?
作者: IloveJJ    時間: 17-4-18 13:39

作者: little_yolky    時間: 17-4-18 13:42

IloveJJ 發表於 17-4-18 13:39
係呀!我問過老師啦!小五六都唔會鬆手,真係有人視藝攞C,D都有。
視藝要count全年所有作品,唔派返屋企, ...

我哋平時音樂都有筆試了, 唱歌、樂器、牧童笛、筆試、打拍子, 不過, 今年學校改革, 取消音樂筆試, 所以只剩4項。視藝同你哋一樣, 加一個project(即參觀工作紙), 但無筆試。

好彩阿女唔駛煩術科, 術科唔掂真係唔知點搞。阿大只煩數學一科, 阿細就煩中英兩科。

作者: asweetmom    時間: 17-4-18 17:00

IloveJJ 發表於 17-4-18 13:39
係呀!我問過老師啦!小五六都唔會鬆手,真係有人視藝攞C,D都有。
視藝要count全年所有作品,唔派返屋企, ...

好多對眼睇住,點可能鬆手。我女私補之後音藝拎A,平時A開同學即刻問老師我女邊方面做好左由C變A。
作者: littlecath    時間: 17-4-18 17:04

我嗰個,視藝同音樂差到冇朋友,而我都一直冇特別理佢⋯⋯依家先知道原來都咁重要

作者: asweetmom    時間: 17-4-18 17:31

littlecath 發表於 17-4-18 17:04
我嗰個,視藝同音樂差到冇朋友,而我都一直冇特別理佢⋯⋯依家先知道原來都咁重要
...
比重大家都知,爭不爭取就各自考慮。
作者: asweetmom    時間: 17-4-18 17:51

ar_mak 發表於 17-4-15 21:44
或者你解釋下,由家長干預學校出咩面試題目,呢D嘜鬼野黎架?
哈哈哈,由源頭控制嘛!
作者: IloveJJ    時間: 17-4-18 17:51

作者: asweetmom    時間: 17-4-18 19:02

IloveJJ 發表於 17-4-18 17:51
咁犀利?咁你介紹俾我啦!
佢教完大女、二女已無教,三女靠兩個家姐傳授拎B。
全部堂上做最公平,你及早打聽之前小五、小六出過咩題目,學校開放日展示優秀作品,就心中有數A的標準。

作者: asweetmom    時間: 17-4-18 19:02

我無意中發現三女學校視藝同培小有一半類似,長假期就綀習定。培小小一至小六優秀作品都有放上網。
作者: IloveJJ    時間: 17-4-18 19:48

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5