教育王國

標題: 沒有band 3 生的小學 [打印本頁]

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 15:22     標題: 沒有band 3 生的小學

可能嗎?

作者: sharon26788    時間: 17-4-21 15:29

sunnygirl 發表於 17-4-21 15:22
可能嗎?

宣道

作者: brother4    時間: 17-4-21 16:24     標題: 回覆樓主:

小學冇分banding,只有家長自己評分,如happy school排尾尾,中學好似有 但家長只有估估吓。。。

作者: lovebb2    時間: 17-4-21 17:27

可能嗎?

禮賢 好似是

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 17:29

brother4 發表於 17-4-21 16:24
小學冇分banding,只有家長自己評分,如happy school排尾尾,中學好似有 但家長只有估估吓。。。
...

我意思唔係學校 banding,  而係有無小學係只有 band 1, 2 學生,而無 band 3 學生

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 17:33

lovebb2 發表於 17-4-21 17:27
禮賢 好似是

原來真係有架? 朋友個女讀有直屬中學的小學,老師話佢女上唔返直屬中學,但就話佢知佢地小學係無band 3 組別學生的,叫佢可以進取d 揀學校

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 17:39     標題: 回覆樓主:

我一直以為每間學校都係1/3 係 band 1 生,1/3 係 band 2, 1/3 係 band 3

作者: mcl203    時間: 17-4-21 17:43

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:33
原來真係有架? 朋友個女讀有直屬中學的小學,老師話佢女上唔返直屬中學,但就話佢知佢地小學係無band 3  ...

講大咗既機會係存在既~

作者: Yanamami    時間: 17-4-21 17:55

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:39
我一直以為每間學校都係1/3 係 band 1 生,1/3 係 band 2, 1/3 係 band 3
呢个係“-般”小学既成績~好d既有四、五成band1, 有d成績再好d既私小有七、八成同学入band1中学,总有起碼5~10%係band3,係比較上既問題而矣~0 band3我只听过APS夠胆講~
作者: mcl203    時間: 17-4-21 18:02

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:33
原來真係有架? 朋友個女讀有直屬中學的小學,老師話佢女上唔返直屬中學,但就話佢知佢地小學係無band 3  ...

你朋友讀直屬小學,去問吓老師若係本區B2生,係咪可以乙1照揀中學部吖嗎,咪答案呼之欲出囉 ~

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 18:04     標題: 回覆樓主:

老師講左唔洗揀,因為中學部只收頭xx 名學生

作者: mcl203    時間: 17-4-21 18:10

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:04
老師講左唔洗揀,因為中學部只收頭xx 名學生

學生家長有權問多D吖, 問清楚機制下係依校內名次 定 本區組別 去派位 ~~~

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 18:16

mcl203 發表於 17-4-21 18:10
學生家長有權問多D吖, 問清楚機制下係依校內名次 定 本區組別 去派位 ~~~
...

坦白講我覺得佢學校安排得好差,只係話你知唔洗揀中學部 + 學校無 band 3 生 + 唔會教你填/幫你睇統一張表

作者: mcl203    時間: 17-4-21 18:22

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:16
坦白講我覺得佢學校安排得好差,只係話你知唔洗揀中學部 + 學校無 band 3 生 + 唔會教你填/幫你睇統一張表 ...

呢個係學校問題,我已提示若唔清楚自己可能位置,問多D係會好D,問左唔答就無計~

作者: hkpapa852    時間: 17-4-21 18:24

可能嗎?
沒有為學生呈分既學校, 就一定無B3學生.

有呈分學既學校之中, 比較有可能接近"沒有"B3學生既學校, 恐怕只有APS一間.

因為APS近年入B3學校極少(個位數字人數), 前年更試過"沒有人入B3中學"

作者: mcl203    時間: 17-4-21 18:29

hkpapa852 發表於 17-4-21 18:24
沒有為學生呈分既學校, 就一定無B3學生.

有呈分學既學校之中, 比較有可能接近"沒有"B3學生既學校, 恐怕只 ...
直私小學...有見學生入B2/直私中學...就有機會係B3生 ~~~

作者: brother4    時間: 17-4-21 18:32

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:29
我意思唔係學校 banding,  而係有無小學係只有 band 1, 2 學生,而無 band 3 學生
...

可以想像學校要求一定很高,跟不上一定冇得留低,所以不要1就是2。。。想問神校?

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 18:37

brother4 發表於 17-4-21 18:32
可以想像學校要求一定很高,跟不上一定冇得留低,所以不要1就是2。。。想問神校?
...

是神校

作者: mcl203    時間: 17-4-21 18:46

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:37
是神校
你講果間係收頭XX位....定...頭XXX位...??....

作者: brother4    時間: 17-4-21 18:50

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:37
是神校

想起低x喜劇,杜文澤同 神校校長的對句。。。哈哈,點解家長要孑女入讀神校。。。哈哈

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 18:50

mcl203 發表於 17-4-21 18:46
你講果間係收頭XX位....定...頭XXX位...??....

xxx 位

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 18:53

brother4 發表於 17-4-21 18:50
想起低x喜劇,杜文澤同 神校校長的對句。。。哈哈,點解家長要孑女入讀神校。。。哈哈
...

神校你考得好就當你係寶,考得唔好就當你係草

作者: mcl203    時間: 17-4-21 18:55

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:50
xxx 位

咁就跟老師指示啦...佢地似係學校有方法去控制收生次序
但唔於佢地無真正B3生...始終本區多位...係會有上移機會
舉例...4主科炒3科無乜可能唔係B3生瓜...況且無公佈名次點估 ~~~

作者: kaman813    時間: 17-4-21 19:59

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:39

應該係每區內的小六學生分為3個組別,理論上有可能其中一些學校沒有band3學生

作者: 173173173    時間: 17-4-21 20:37

早兩年朋友的女兒升中選校,她說女兒的小學(港島區有直屬中學)全部都是 Band 1 生, 沒有 band 2 或 band 3,我也很好奇想知道是否有可能?
作者: IloveJJ    時間: 17-4-21 20:38

作者: elbar    時間: 17-4-21 20:39

173173173 發表於 17-4-21 20:37
早兩年朋友的女兒升中選校,她說女兒的小學(港島區有直屬中學)全部都是 Band 1 生, 沒有 band 2 或 band 3 ...

SPCC, SPCS

作者: sunnygirl    時間: 17-4-21 21:14

早兩年朋友的女兒升中選校,她說女兒的小學(港島區有直屬中學)全部都是 Band 1 生, 沒有 band 2 或 band 3 ...

全部band 1 生呢間仲誇喎

作者: lovebb2    時間: 17-4-23 13:50

女拔小學 可能冇band 2生

作者: Yanamami    時間: 17-4-23 14:06

SPCC DGS SMCC呢d全數收番自己小學學生,只因為中學喺band1A但唔代表全數學生中無band2/3 質素既學生,尤是津校SMCC,亦有天神band3亦照直升SMCC(St Mary's小六有留班機制?)。MCS,LS,PC甚至SPCS唔喺全數收自己小學部學生就即喺有band2/3被淘汰。
作者: mcl203    時間: 17-4-23 15:52

港島區真係有間咁神全B1直屬小學 ?? 我只知有1間係無Banding生既SPCS,因係無呈分~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5