教育王國

標題: 男仔高度問題 [打印本頁]

作者: mshopuiyin    時間: 17-4-23 06:29     標題: 男仔高度問題

亞仔中一時有163cm,但之後中二和中三都沒有高過。他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,也有吃鈣片,但半年來都沒有高到。附:爸爸174cm媽媽158cm
請問有沒有西醫可推介呢?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-23 08:32

我雖然係女仔,但係我仲大問題。
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依家得 144,中二到依家都冇高過。我小學同中學都打校隊籃球,但係就係得我唔高,所以畀教練踢走。阿媽煲田七同埋飲韓國營養劑,但係都係唔高。我生長激素係正常,但係腎上腺就偏低。我已經放棄左

我唔知關唔關事,我睇政府醫生驗骨齡,我 12 歲果年骨齡得 9 歲,16 歲就去翻 14 歲骨齡。
作者: 2jkidsfather    時間: 17-4-23 09:29

mshopuiyin 發表於 17-4-23 06:29
亞仔中一時有163cm,但之後中二和中三都沒有高過。他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,也有吃鈣片,但半 ...
Could you tell me why 田七湯水 ???

作者: 2jkidsfather    時間: 17-4-23 09:31

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 08:32
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依 ...
May I know how to 睇政府醫生驗骨齡, please ? Which hospital?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-23 09:35

回覆 2jkidsfather 的帖子

我因為一直身高掂唔到最低果條線,所以 10 歲就畀私家醫生 refer 去廣華兒科。我一開始個醫生就話要排骨齡,一排就排兩年,好彩有人退出所有讓到個位畀我。
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-23 09:39

田七唔係可以幫助長高,但係可以幫助骨骼強健。我個大伯係中山醫院做,佢話有 d 小朋友係因為骨質本身弱,所以長高嘅空間都留黎強健骨骼。
就好似如果你血虛而手腳冰冷,可以飲湯等等黎活血促進新陳代謝,但係唔係幫你製造血。

作者: 2jkidsfather    時間: 17-4-23 10:01

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 09:39

田七唔係可以幫助長高,但係可以幫助骨骼強健。我個大伯係中山醫院做,佢話有 d ...
Thank you.
作者: 2jkidsfather    時間: 17-4-23 10:02

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 09:35

我因為一直身高掂唔到最低果條線,所以 10 歲就畀私家醫生 refer 去廣華兒科。 ...
Thank you.
作者: mshopuiyin    時間: 17-4-23 10:51

亞仔中一時有163cm,但之後中二和中三都沒有高過。他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,也有吃鈣片,但半 ...

唔知應唔應該打生長激素,因為十五歲唔打,以後打都無用?
但好多人話中四有機會再高,我個心十五十六,只想個仔有17ocm都滿足。

作者: TwinWong    時間: 17-4-23 12:10

唔紧要 有163都ok 依家仲細
女仔18就高定點 男仔仲有得高多點
最紧要係身體健康

作者: gracelam    時間: 17-4-23 15:20

mshopuiyin 發表於 17-4-23 10:51
但好多人話中四有機會再高,我個心十五十六,只 ...

男仔高到18,19歲,中三仲有機會高。

作者: mamee    時間: 17-4-23 17:30

沒醫生可推介,但你小朋友有參加學童保健嗎?
我沒有跟小朋友入房見姑娘,但上年中二時見完姑娘,阿仔有講姑娘話佢應該高埋呢2年就差不多,可能見他發育情況同睇到身高個trend吧!? 阿仔中二至中三呢年,真的高少/慢左了。

會不會你仔是'未發高'?我中學的男同學真的有幾個中三才開始高。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-23 19:06

回覆 mshopuiyin 的帖子

打生長激素唔可以亂打,如果醫生 check 到係正常,點打都冇用。不過男仔呢個年紀應該仲有得高少少。
作者: Yanamami    時間: 17-4-23 21:23

夜唔夜瞓?夜瞓無得高。要拉筋,筋鬆又好d。我女由細跳中國舞又游水,成日要拉筋,一噠落床3分鐘就瞓著,而家13歲半有166cm。打羽毛球對增高無乜幫助吖~~
作者: TwinWong    時間: 17-4-24 00:04

Yanamami 發表於 17-4-23 21:23
夜唔夜瞓?夜瞓無得高。要拉筋,筋鬆又好d。我女由細跳中國舞又游水,成日要拉筋,一噠落床3分鐘就瞓著,而 ...

我地就係遺傳 婆婆同嫲嫲超婑 連143都無
我两個囡 幼稚園都跳芭蕾舞 就諗住拉筋有幫助
到小學两個跳現代舞 中學家姐keep 住跳到
Y4畢業 出泥做野 依家仲跳紧舞
但都高唔過我 連150到無
妹的就一星期打两日波 都係一樣依三年高
唔到2cm 雖然比家姐同齡時高 但都係xs碼
最低過条線

作者: TwinWong    時間: 17-4-24 00:09

TwinWong 發表於 17-4-24 00:04
到小學两個跳現代舞 ...

我两個囡 幼稚園都跳芭蕾舞 諗住拉筋有幫助
到小學轉現代舞 中學家姐keep 住跳到
Y4畢業 出泥做野 依家仲跳紧舞
但都高唔過我 連150到無
妹就一星期打两日波 都係一樣依三年高
唔到2cm 雖然比家姐同齡時高 但都係xs条線
家姐小學中學10:30瞓 妹小學9:30瞓中學10:30瞓
次次我奶奶帶两個孫體檢 護士见到嫲嫲高度
話孫有得高個佢 係咁上下

作者: bobbob    時間: 17-4-24 00:55

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 08:32
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依 ...
打籃球游水作用不大,有親人身高一直below 3rd percentile,每次照親骨齡都話係少3歲(即係同你差唔多),佢一直有打籃球同游水但無乜點改善,後來聽醫生話日日跳繩,終於由below 3% 升到10%線。

作者: Yanamami    時間: 17-4-24 07:26

TwinWong 發表於 17-4-24 00:04
到小學两個跳現代舞 ...
母系矮似乎比父系矮更影响孫子高度?不过我阿嫲好矮但阿爺好高,我爸唔矮,但姑姐矮~我外公外婆都矮,我媽矮,好彩我自己都有165.
作者: TwinWong    時間: 17-4-24 07:50

Yanamami 發表於 17-4-24 07:26
母系矮似乎比父系矮更影响孫子高度?不过我阿嫲好矮但阿爺好高,我爸唔矮,但姑姐矮~我外公外婆都矮,我媽 ...

我老爺6呎高 奶奶婑 隨咗老公唔高 156
佢兄弟妹都過165x 姑仔個仔18x 女17x
我爺爺公公6呎高 我嫲我媽都婑 家中女係第二高
但都係婑 啊哥細佬都唔高我諗 160都無
我讀書小中學係田徑 中學教練要勁拉筋
仲要落水操 我始終都係無咩高過 得152
所以两公婆婑 两個女仲婑
我地唯一好處 係凍齡 两公婆都唔識老

作者: yovin    時間: 17-4-24 08:29

母系矮似乎比父系矮更影响孫子高度?不过我阿嫲好矮但阿爺好高,我爸唔矮,但姑姐矮~我外公外婆都矮,我媽 ...

你是否早睡早起的人?

作者: bobbob    時間: 17-4-24 10:10

同一對父母生,姊妹高度由149-167都有,遺傳只係局部原因。。
作者: yovin    時間: 17-4-24 10:54

中學生階段,你幾點睡呢?

作者: Yanamami    時間: 17-4-24 11:11

bobbob 發表於 17-4-24 10:10
同一對父母生,姊妹高度由149-167都有,遺傳只係局部原因。。

禁又係~我大女出世到幼稚园畢業屬90%嘅大碼小朋友,但上小学到畢業就变75~80%。阿妹出世係中碼,幼稚園开始就变75%, 但上小-开始每年高6~8cm, 小四著家姐六年班校服。家下中-好似高我dd.....家姐中六咯,矮我dd....不过以女仔計都夠用。
作者: LingChiBaBa    時間: 17-4-24 11:47

2jkidsfather 發表於 17-4-23 09:31
May I know how to 睇政府醫生驗骨齡, please ? Which hospital?

學童保健計劃嘅醫生可refer政府醫院驗骨齢。

作者: cherrychung    時間: 17-4-24 12:22

我168, 老公171,我仔現在13歲中二,都係得152高咋,去健康院又話一齊正常,佢有游水打波,都唔知幾時先高.
作者: October.    時間: 17-4-24 12:49

有一個講法, 發育期唔好長太多肌肉, 一長肌肉就會高得慢, 聽返來, 僅供參考.
作者: littlecath    時間: 17-4-24 16:29

如果太擔心高度,又不似是家族遺傳矮的話,最好去睇醫生,看兒科內分泌科。除了生長激素,腎上腺素也會影響身高,當然還有其他的因素,要驗血才知道。

我仔係有一種罕見遺傳病,這種病有很多種程度的。程度低的可以無任何病症,只是兒童時期早於其他小朋友長高,但是青春期就會停止發育和長高,所以最終身高會比較矮。如果男仔是這種情況,很有可能是有這個遺傳病。因為是隱性基因遺傳,父母可能無任何病症,身高也是正常的。

我仔係程度最嚴重的,有其他病症,所以很早便發現,可以控制。有在政府照骨齡,今年P6,身高150左右,醫生話發育正常(太早發育其實是不好的!!)。醫生還說,控制藥量正常發育預測成年身高會在185-190之間。

其實有太多我們不懂的疾病,其實也影響身高的,如果有擔心,最好是去看醫生。小朋友發育就是那麼幾年,過了最佳時期就很難追。
作者: littlecath    時間: 17-4-24 16:35

October. 發表於 17-4-24 12:49
有一個講法, 發育期唔好長太多肌肉, 一長肌肉就會高得慢, 聽返來, 僅供參考. ...
這個講法是對的,運動科學解釋,肌肉太多,會包裹骨骼,影響骨骼的發育。
我仔練運動的,教練的體能訓練也不會著重肌肉的訓練。男仔20歲前最好都不要練“大隻”。

我成日同阿仔講,“大隻”幾時練都得,身高只有幾年長,長高了以後再練“大隻”都唔遲。

作者: ^曾小姐^    時間: 17-4-24 17:24

其實最重要係要早瞓
作者: YmOra    時間: 17-4-24 17:37

臨訓前兩個鐘飲杯奶,拉5-10分鐘筋,試下晚晚做呢!

作者: awah112    時間: 17-4-25 01:33

作者: silvia_ng    時間: 17-4-25 14:06

cherrychung 發表於 17-4-24 12:22
我168, 老公171,我仔現在13歲中二,都係得152高咋,去健康院又話一齊正常,佢有游水打波,都唔知幾時先高. ...
我仔都係咁上下呀! 但睇返上年同今年健康院本書仔,見佢都高左10CM,我諗真係開始發育了。我對佢高度都好心急,不過急唔黎。
作者: littlecath    時間: 17-4-25 14:28

2jkidsfather  From 150 to 185-190?? Very big change

依家小6,未發育150,將來成年後是185-190嘛。
作者: 活出彩虹    時間: 17-4-27 21:47

TwinWong 發表於 17-4-24 07:50

我老爺6呎高 奶奶婑 隨咗老公唔高 156

咁睇好似母親對孩子的身高影響大一點呢

作者: TwinWong    時間: 17-4-27 21:56

活出彩虹 發表於 17-4-27 21:47

作者: sunnygirl    時間: 17-4-27 22:01

我都覺得係,朋友子女當中高的全是阿媽都高,反而阿爸高阿媽唔高嘅子女都唔太高

作者: 2jkidsfather    時間: 17-4-28 08:57

sunnygirl 發表於 17-4-27 22:01
我都覺得係,朋友子女當中高的全是阿媽都高,反而阿爸高阿媽唔高嘅子女都唔太高
...
以媽媽來説,最少要多高才算高??

作者: sunnygirl    時間: 17-4-28 10:22

2jkidsfather 發表於 17-4-28 08:57
以媽媽來説,最少要多高才算高??

以我地舊一輩標準,起碼要有5尺6或以上,最好仲要係母系嗰邊都係高人

作者: fion6406    時間: 17-4-28 11:33

唔會主要關媽媽事卦,有呢個錯覺,係因為通常夫婦結婚,老公會高過老婆,咁老婆高、老公都唔會矮。父母都高,仔女高嘅機會就梗係會大過父母其中一個矮啦。

作者: fion6406    時間: 17-4-28 11:41

fion6406 發表於 17-4-28 11:33
唔會主要關媽媽事卦,有呢個錯覺,係因為通常夫婦結婚,老公會高過老婆,咁老婆高、老公都唔會矮。父母都 ...

加多句……,王祖藍同李阿男如果有仔,唔會高過李阿男卦……

作者: TwinWong    時間: 17-4-28 12:21

fion6406 發表於 17-4-28 11:41

我哥矮係過我嫂 但佢仔女都高過我啊哥

作者: TwinWong    時間: 17-4-28 12:24

fion6406 發表於 17-4-28 11:41

不過佢地外國生活 水土生活 壓力都細
所以夠瞓 同休閒 小朋友到高得好 讀得開心

作者: fion6406    時間: 17-4-28 13:20

TwinWong 發表於 17-4-28 12:21
我哥矮係過我嫂 但佢仔女都高過我啊哥

Google 孩子身高和父母身高關係,D 研究大概都話係父母身高嘅平均再乘個系數或加個系數咁,男孩、女孩、唔同國藉、... 個系數都有差別。總之,一般會話孩子會在父母身高嘅中間位,偏向爸爸定媽媽個高度就略有不同。不過我都識好多高過哂爸爸媽媽,矮過哂爸爸媽媽我就未見過。
作者: TwinWong    時間: 17-4-28 13:21

fion6406 發表於 17-4-28 13:20
Google 孩子身高和父母身高關係,D 研究大概都話係父母身高嘅平均再乘個系數或加個系數咁,男孩、女孩、唔 ...

我嫂係中國人
我家姐d 女 同我 d女都矮過我地两公婆
佢地老公都過17x
我另一個家姐两公婆都係移民外國住
两個仔外國出世 依家高過家姐
大仔同爸爸一樣高 細仔高過爸爸

作者: fion6406    時間: 17-4-28 13:27

TwinWong 發表於 17-4-28 13:21
我嫂係中國人

先天後天都有關係。想阿仔高D ,先天就無得搞,後天努力搵方法咁囉。至於想以後D 孫高D ,就叫阿仔娶個高妹就應該有幫助嘅
作者: TwinWong    時間: 17-4-28 13:34

fion6406 發表於 17-4-28 13:27
先天後天都有關係。想阿仔高D ,先天就無得搞,後天努力搵方法咁囉。至於想以後D 孫高D ,就叫阿仔娶個高 ...

緣份嘅野 好難講
唔一定嫁到個高人

作者: Yanamami    時間: 17-4-28 13:49

唔會主要關媽媽事卦,有呢個錯覺,係因為通常夫婦結婚,老公會高過老婆,咁老婆高、老公都唔會矮。父母都 ...
信我啦~有d基因受母系影响多d㗎……外国人眼睛颜色尤其明顯~
作者: fion6406    時間: 17-4-28 14:12

Yanamami 發表於 17-4-28 13:49
信我啦~有d基因受母系影响多d㗎……外国人眼睛颜色尤其明顯~
我記得男仔IQ 係遺傳阿媽,所以我唔會埋怨阿仔蠢
作者: October.    時間: 17-4-28 14:13

要睇埋爺爺嫲嫲,公公婆婆, 見過倆個成年既女矮過爸爸媽媽好多, 原來隔代遺傳,阿嫲好矮小.
作者: TwinWong    時間: 17-4-28 16:31

fion6406 發表於 17-4-28 14:12
我記得男仔IQ 係遺傳阿媽,所以我唔會埋怨阿仔蠢

我都覺得仔似啊媽 女似啊爸

作者: littlecath    時間: 17-4-28 18:48

fion6406 發表於 17-4-28 13:20
Google 孩子身高和父母身高關係,D 研究大概都話係父母身高嘅平均再乘個系數或加個系數咁,男孩、女孩、唔 ...

如果一般是父母身高的中間位,人類咪會越生越矮??

作者: YDLFATHER    時間: 17-4-28 23:36

多睡覺長身高
作者: BBKDWLAM    時間: 17-5-4 16:32

littlecath 發表於 17-4-28 18:48
如果一般是父母身高的中間位,人類咪會越生越矮??

都講話仲有一個系數。

例如:
男仔係父母平均加6.5cm
女仔係父母平均減6.5cm

不過,呢啲都係統計分析,因人類基因會突變,後天因素亦唔同,所以無辦法可預知的。

作者: BBKDWLAM    時間: 17-5-4 16:48

TwinWong 發表於 17-4-28 13:21

我嫂係中國人

如引用普遍的公式計算,你的例子沒有問題的。

爸爸高過媽媽13cm以內,仔會高過阿爸,女會矮過阿媽。

爸爸高過媽媽超過13cm,仔會矮過阿爸,女會高過阿媽。

作者: Kimuimoon    時間: 17-5-4 18:09

聽過思想早熟(性方面)都會影響身高,
作者: 2jkidsfather    時間: 17-5-5 15:46

Kimuimoon 發表於 17-5-4 18:09
E樣好難禁止喎

作者: friendfriend    時間: 17-5-11 13:08

先天+後天,後天講你吃什麼,有沒有壓力,我家那位很喜歡吃暑仔,除了菜,什麼都愛吃,沒有壓力,天天都快樂,現在快14歲,169cm,他已高過daddy。所以我覺得如果 growth hormone 沒有問題,那就試下從吃方面入手。你看非洲去美國的黑人原都較白人矮的,但到美國後,食方面就改了,現在很多黑人都很高,以上只是我的推測。
作者: little_yolky    時間: 17-5-12 16:21

我阿媽五呎夠, 阿爸响佢果代嚟講算高, 有5呢9吋。我哋幾姐妹得大家姐比較矮, 其他的都係差唔多around 155-165 cm, 同一代人嚟講係標準身高。不過, 我哋除咗大家姐, 個個樣都係同阿爸餅印咁, 可能遺傳阿爸多D都唔定。

C6屋企就62矮99高, 好彩佢哋幾個仔身高似99, 但姑仔就似62, 又係五呎唔夠。佢响外國生活, 早10年俾架巴士撞, 壓住咗, 巴士司機上到庭居然話佢太矮, 所以見唔到佢, 真係咁既理由都得。

作者: little_yolky    時間: 17-5-12 16:22

Kimuimoon 發表於 17-5-4 18:09
應該無根據吧, 鬼佬個個都咁高, 印度人都唔見得矮...........
作者: dlam141231    時間: 17-5-13 10:40

BBKDWLAM 發表於 17-5-4 16:32
都講話仲有一個系數。

例如:

如果用這個方法計算, 我仔應該是 (我164 + 丈夫180) / 2 + 6.5 = 178.5

阿仔出世時算早產, 36週, 剖腹產, 得5磅14安, 細時一直很瘦, 幸好身體健康, 少病痛.   從小一直習慣飲奶, 又瞓得, 三歲開始習泳, 一直游到初中才停.  初中時也是偏瘦, 但老人家話有骨長肉, 直到高中, 真係開始長肉.  18歲出國讀書時, 已經唔瘦, 身高180.  今年大學畢業,  幾年美國生活, 又長高長胖了, 不會有人再話佢瘦, 現在身高有182, 加上天生長腿, 體型很好看.  佢細時我見佢一直奀奀瘦瘦咁, 我係唸住個仔高唔過爸爸, 但飲奶 + 瞓得 + 游泳, 我相信有幫助.  

作者: RoseRose1980    時間: 17-5-26 00:09

https://www.youtube.com/watch?v=ReWlnfZGYjg

https://www.youtube.com/watch?v=R99FbcHx-uc

https://www.youtube.com/watch?v=f-XMudFCiSY

https://www.youtube.com/watch?v=QGgCClkcghs

https://www.youtube.com/watch?v=jt2jguuHDrM

作者: teabag    時間: 17-6-29 11:59

""我我生長激素係正常,但係腎上腺就偏低。我已經放棄左 ""

Hi 1998Ruby1998,

你話放棄左.....腎上腺偏低不可治好嗎??可否吃藥痊癒??  

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-6-29 13:26

回覆 teabag 的帖子

腎上線素 500 係正常,我 330-480,偏低問題係我喉嚨疼/發燒/有炎症果陣,會拖好耐先好翻,例如人地病 3-5 日好,我可能要 7-10 日先好到。我以前真係咁,阿媽以為我潺。每次有病就一日食 3 粒腎上線素藥,提高翻。
剛剛複診,醫生話有機會腦刺激分泌唔夠或者腎功能差(簡單黎講,一係就腦殘,一係腎虧),未搵到真正原因,長期食藥都唔係一件好事,腎上線素偏低影響唔大,係驚我病得耐同埋做手術發炎身體都冇信號。

已經放棄搵原因同埋增高,touch wood 唔死得就算

作者: teabag    時間: 17-7-5 13:58

1998Ruby1998 發表於 17-6-29 13:26

腎上線素 500 係正常,我 330-480,偏低問題係我喉嚨疼/發燒/有炎症果陣,會拖好耐 ...
不要放棄吧!  你現在還是在中學階段, 坊間是否有中醫拉骨治療, 我不是太清楚是否這名稱, 田七湯....做運動等........雖然我已經係一個 c9, 但我都係個子不高的, 明白個子小的感受, 若果還有希望的話, 請不要放棄!  

發育期還有希望啊...    醫生有否建議呢? e.g.吃什麼...

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-5 19:37

田七湯係唔 work,呢個係幫助骨骼強健,等你 d 營養唔好浪費曬去補骨骼,所以唔係用黎增高。睇醫生,話係咁高架啦,驗過曬所有指數正常(除左腎上線)。因為我阿爸阿媽都唔係高果隻,所以我矮係正常,只不過冇諗過係咁矮。
拉骨我就冇試,同埋我已經大學,所以放棄~

作者: BigWin2017    時間: 17-11-6 10:09     標題: 回覆樓主

請幫忙!
我個囝,現在中一,只143cm, 是否要睇醫生?

作者: aa06    時間: 17-11-6 12:30

回覆 BigWin2017 的帖子

父母身高如何? 如果高, 不用看醫生, 只是遲發育, 如果不高, 看看醫生check下骨齢也好.
作者: judy    時間: 17-11-6 16:46

他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,

少啲食中藥。

媽媽以前過养猪,佢話猪食飽訓訓飽食,蠢蠢地所以大得快。所以佢話盡量令小朋友無憂無慮,咁先大得快。

我相信小朋友嘅高度,同佢地嘅營養、睡眠、身心健康影響至大。我睇過啲資料,5,6百年前,英國人都係1.5米左右,南北韓只差幾十年光境,身高差别幾大!

仲有一樣嘢,有冇留意政客高官,好多都唔高。
作者: B哩baba    時間: 17-11-7 03:12

judy 發表於 17-11-6 16:46
少啲食中藥。

媽媽以前過养猪,佢話猪食飽訓訓飽食,蠢蠢地所以大得快。所以佢話盡量令小朋友無憂無慮, ...

俗語有話矮仔多計,所以政客多矮仔!

作者: judy    時間: 17-11-7 08:39

俗語有話矮仔多計,所以政客多矮仔!

我諗緊會唔會多計變矮仔。
作者: October.    時間: 17-11-7 09:39

judy 發表於 17-11-7 08:39
我諗緊會唔會多計變矮仔。
自細思慮過多,影嚮生長激素及荷爾蒙分泌

不過, 父母DNA遺傳應是最關鍵因素.

作者: artroboy    時間: 17-11-7 12:46

作息同運動都好重要,至少身型、個樣都醒d
作者: retriever    時間: 17-11-7 12:51

mshopuiyin 發表於 17-4-23 10:51
但好多人話中四有機會再高,我個心十五十六,只 ...

男仔可以遲高。當年同學考完會考,過左個暑假,高左近一呎。

最重要係睇遺傳。

作者: BigWin2017    時間: 17-11-7 12:53

aa06 發表於 17-11-6 12:30

父母身高如何? 如果高, 不用看醫生, 只是遲發育, 如果不高, 看看醫生check下骨齢 ...

父:170
母:165
哪裡看醫生?
謝回覆

作者: retriever    時間: 17-11-7 12:55

1998Ruby1998 發表於 17-6-29 13:26

腎上線素 500 係正常,我 330-480,偏低問題係我喉嚨疼/發燒/有炎症果陣,會拖好耐 ...

試過路過藥材舖,位呀姐SELL 我兩公婆(呀媽出現係重點), 話燕窩可以幫助細路增高。

我話:吓?! 未聽過喎。

你有D 嬲話: 都唔識野,唔賣俾你。

作者: elbar    時間: 17-11-7 18:36

BigWin2017 發表於 17-11-6 10:09
請幫忙!
我個囝,現在中一,只143cm, 是否要睇醫生?

盡量每日跳繩700下,可分階段進行

作者: alhy.love    時間: 17-11-7 19:16

elbar 發表於 17-11-7 18:36
盡量每日跳繩700下,可分階段進行

我大仔中二每天跳繩300下,細女小五每天跳繩200咋,好難700下喎!佢地一定唔制。
我老公高174,我高160,唔知仔女高唔高?

作者: elbar    時間: 17-11-7 19:36

alhy.love 發表於 17-11-7 19:16
我大仔中二每天跳繩300下,細女小五每天跳繩200咋,好難700下喎!佢地一定唔制。
我老公高174,我高160, ...
父母矮不代表子女一定矮  晚上10時入睡多跳繩助增高
作者: aa06    時間: 17-11-7 23:19

父母高度正常,可能只是遲發育,阿仔是否偏食, 夜睡?健康院醫生可轉介照骨齡
作者: Mini-mummy    時間: 17-11-8 01:25

silvia_ng 發表於 17-4-25 14:06
我仔都係咁上下呀! 但睇返上年同今年健康院本書仔,見佢都高左10CM,我諗真係開始發育了。我對佢高度都好心 ...

你仔而家中幾呀?
我的中一。
我都發覺我仔對比暑假7月份時,高左有至少4cm…平時佢係一年才高4cm
我個心當然希望佢黎緊下半年繼續高⋯⋯
但又唔想佢咁早發育(一來唔捨得阿仔長大,二來怕佢早發育,高唔到幾多)

作者: silvia_ng    時間: 17-11-8 08:23

Mini-mummy 發表於 17-11-8 01:25
你仔而家中幾呀?
我的中一。
我都發覺我仔對比暑假7月份時,高左有至少4cm…平時佢係一年才高4cm

我仔而家中三,上到160了,應該仲有得高啦。我唔貪,170就夠

作者: natnatbaby    時間: 17-11-17 01:00     標題: 回覆樓主:

我都相信壓力影響生長高度因素之一。我見過有case,男仔在dse後才就長高好多,可能心情放鬆左。另外
有女孩上直資中學,壓力比較少,長得雖不太高,但胖胖有肉,而其他同學卻是高度差不多,但瘦瘦無肉。又識有初中男生,早睡及休閒型,長得很高。

作者: 無知人    時間: 17-11-17 09:37

中學好似有d最近學童健康檢查,可以問下姑娘或者醫生(一年見姑娘,另一年見醫生)。或睇下兒童健康記錄本野第15頁,每年既高度走勢係邊條線,唔係成日都線性地增高,我地試過最低75果條線,最高97條線。依個圖睇,男仔15歲前都係高得比較快。
作者: Trekblack    時間: 17-11-17 13:15

作者: 978212    時間: 17-11-17 13:47

170我巳好滿足,依家望好似細個唔得
作者: georgechu    時間: 17-11-18 09:53     標題: 回覆樓主

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20568097

作者: georgechu    時間: 17-11-18 09:59

978212 發表於 17-11-17 13:47
170我巳好滿足,依家望好似細個唔得

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20555844

作者: 無知人    時間: 17-11-18 21:39

Trekblack 發表於 17-11-17 13:15
中二, 165CM, 但係成70KG
中二165,一d問題都無。
165高70KG,呢個比例要注意下,好在體重係後天可以想辦法。睇下  "因而" 就知,當然決心係必要的。
控制飲食加運動,健康檢查唔止一次派食物營養吸收既建議,營養金字塔等....。
趁健康檢查問下姑娘啦(雙數年班見姑娘,單數見醫生)。

作者: hippoo    時間: 17-11-19 22:48

有見地

作者: yuyueng    時間: 17-11-22 21:16

natnatbaby 發表於 17-11-17 01:00
我都相信壓力影響生長高度因素之一。我見過有case,男仔在dse後才就長高好多,可能心情放鬆左。另外
有女孩 ...
影響生長高度之一可能係睡眠,D學生瞓左一個暑假之後就高左好多。
作者: TwinWong    時間: 17-11-23 07:27

yuyueng 發表於 17-11-22 21:16
影響生長高度之一可能係睡眠,D學生瞓左一個暑假之後就高左好多。

唔係 係基因問題
我两個女
大女從小學到中學 係10:30瞓
細女一樣小學9-9:30 中學9:30-10:30
間唔時有活動夜返 至夜 最多11:00瞓
有打波 飲奶到十歲十一歲
两個都唔過150 矮過我

作者: 章太郎    時間: 17-11-23 08:53

TwinWong 發表於 17-11-23 07:27
唔係 係基因問題
我两個女
大女從小學到中學 係10:30瞓

(emoji)

作者: shanna852    時間: 17-11-23 11:17

好想問吓樓主,開 post 到依家已經七個月,阿仔有冇長高了?有冇帶佢去求診?
作者: TwinWong    時間: 17-11-23 18:34

章太郎 發表於 17-11-23 08:53
係咪好早發育了?

都係

作者: 幪面超人    時間: 17-12-1 16:23

retriever 發表於 17-11-7 12:51
男仔可以遲高。當年同學考完會考,過左個暑假,高左近一呎。

最重要係睇遺傳。
1呎係30CM, 邊有咁誇!
作者: retriever    時間: 17-12-1 16:26

幪面超人 發表於 17-12-1 16:23
1呎係30CM, 邊有咁誇!

唔信無辦法,佢係我老友,從小玩大。

作者: 2jkidsfather    時間: 17-12-1 17:08

retriever 發表於 17-12-1 16:26
唔信無辦法,佢係我老友,從小玩大。

I believe.

作者: pocoyo123    時間: 17-12-8 16:44

身高和父母遺傳有大部分關係, 但後天營養, 運動, 休息亦有幫助, 好多仔女的高度是比父母高出小小, 如果男孩到13,14歲青春期沒有長高, 健議父母帶子女睇醫生, 因為骨骼去到成人接合左鈣化左後係無得再高, 太遲神醫都幫你唔到
作者: AC117    時間: 17-12-9 01:38

高度應跟遺傳但有時又未必如願,有無曾經在發育期減肥?
我媽只有4呎10,爸5呎6我也有5呎6,弟還高我小小;兩個姪女,爸5呎9媽5呎7,但他們跟祖母差不多只有5呎3❨其中一個中一起開始減肥,可能影響發肉,但另一個一直好食得又係食極唔肥個隻❩,哥近6呎;我仔是巨人,中一已高過父母,明年18現在176了。女仔比男仔更早停高。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-12-9 02:24

回覆 AC117 的帖子

我冇減肥,不過可惜我唔係食極都唔肥果隻,容易飽,更加容易肥,醫生話過唔識高就會增肥。不過我一直都係矮開,小一 105,中一果陣大概 130 左右,之後發育高左 10 cm。醫生仲問我家族係咪有菲利賓、印尼血統。
依家有幾個中學同學同兩個外國女仔同我差唔多高,都係唔過 155,大家都唔係早產嬰,冇早發育,父母唔係遲生(40 歲前生),冇任何病,飲食正常冇減肥,父母雖然唔係高但係都正常,佢地有兄弟姊妹,高度正常。所以唯一出事嘅,應該都係基因。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5