教育王國

標題: 請問邊間國際學校係學繁體中文架? [打印本頁]

作者: LittleTmama    時間: 17-5-17 19:27     標題: 請問邊間國際學校係學繁體中文架?

如題,謝謝!
作者: poly1220    時間: 17-5-17 20:47

回覆 LittleTmama 的帖子

most bilingual schools, CIS, ISF, YCIS, IMS, Kingston, Think, KCIS, VSA...
作者: ddbb0099    時間: 17-5-17 22:10     標題: 回覆樓主:

ESF ~ RC

作者: Jmachi    時間: 17-5-17 22:30

LittleTmama 發表於 17-5-17 19:27
如題,謝謝!

CDNIS

作者: happyfleet    時間: 17-5-17 22:31

LittleTmama 發表於 17-5-17 19:27
如題,謝謝!

anfield

作者: ncjkbb    時間: 17-5-18 10:43

happyfleet 發表於 17-5-17 22:31
anfield

借樓主位問, anfield 係普通話敎繁體中文? 學生能寫中文嗎?

有冇人知 Think / Anfield 邊間中文好d?

作者: poly1220    時間: 17-5-18 13:12

回覆 ncjkbb 的帖子

think
作者: wahahawahaha    時間: 17-5-18 14:05

ESF 好似係教簡體

作者: wahahawahaha    時間: 17-5-18 14:07

ncjkbb 發表於 17-5-18 10:43
借樓主位問, anfield 係普通話敎繁體中文? 學生能寫中文嗎?

用家意見:think 幾好,吾硬塞中文,幫小朋友打好中文基礎多,吾會大量抄寫。

作者: Dear-Valerie    時間: 17-5-18 14:45

del.
作者: happyfleet    時間: 17-5-18 19:37

ncjkbb 發表於 17-5-18 10:43

對, 普通話教繁體中文。open day見過六年級生的作文, 都可以作到三四百字。

作者: tyjchan    時間: 17-6-15 23:40

ICA黎緊新學年都會變繁體。

作者: ol_bb    時間: 17-6-16 09:07

還有YMCA私校,深同淺既stream都用繁體
作者: arc1230    時間: 17-6-16 10:50

請問ICHK HLY 是用繁體字嗎?
作者: Rhapsody2    時間: 17-6-17 12:59

arc1230 發表於 17-6-16 10:50
請問ICHK HLY 是用繁體字嗎?
我朋友的兒子讀緊ICHK, 係用繁體字教Chinese as first language,  用簡體字教Chinese as foreign language.
作者: arc1230    時間: 17-6-19 09:53

回覆 Rhapsody2 的帖子

Thanks Rhapsody2 :)
作者: LittleTmama    時間: 17-6-20 14:31

請問小朋友中文程度OK嗎?
作者: Rhapsody2    時間: 17-6-20 15:14

LittleTmama 發表於 17-6-20 14:31

請問小朋友中文程度OK嗎?
我朋友的兒子在year13畢業時(他讀Chinese as first language),已能講非常流利的普通話,也能寫四千多字的中文essay,而且老師常要求學生看畢普通話電影或中國文學後作文或寫感想,經過長時間的訓練,學生的中文水平非常之高。
作者: 858    時間: 17-6-21 13:21

wahahawahaha 發表於 17-5-18 14:05
ESF 好似係教簡體
RC繁體
作者: aquamarine1030    時間: 17-9-1 21:17

Dear-Valerie 發表於 17-5-18 14:45
以下國際/私立學校提供外國課程及教授繁體中文:

港島: CIS, VSA, ISF, CDNIS

how about KCIS?
thanks

作者: SuetSuetChu    時間: 17-9-2 10:29     標題: 回覆樓主

KIS今年開始
Chinese as First Language用繁體字教
Chinese as Foreign Language用簡體字教

作者: Dear-Valerie    時間: 17-9-2 19:40

del.
作者: aquamarine1030    時間: 17-9-2 23:27

Dear-Valerie 發表於 17-9-2 19:40
回覆 aquamarine1030 的帖子

not sure about this sch... sorry...

有jm回覆我係繁體字呀!thank you!

作者: 紅紅    時間: 17-9-4 01:25

Rhapsody2 發表於 17-6-17 12:59
我朋友的兒子讀緊ICHK, 係用繁體字教Chinese as first language,  用簡體字教Chinese as foreign language ...

ICHK中學唔清楚,但ICHK HLY是native and foreign 都用繁體字,我自己小朋友讀緊。

作者: rw    時間: 17-9-4 08:31

happyfleet 發表於 17-5-17 22:31
anfield

Anfield primary用繁體教中文? I am interested in Anfield primary , if you dont mind please share more with me please. TIA

作者: ANChan59    時間: 17-9-4 09:24     標題: 回覆樓主

學繁體字最理想!

作者: momofish2002    時間: 17-9-5 08:59

rw 發表於 17-9-4 08:31
Anfield primary用繁體教中文? I am interested in Anfield primary , if you dont mind please share mo ...

Anfield普通話課係教寫繁體字的,Y2開始每週要默生字/詞語。

作者: jlac2008    時間: 17-9-7 18:31

tyjchan 發表於 17-6-15 23:40
ICA黎緊新學年都會變繁體。

咁請問係咪每日都有中文堂?用普通話教嗎?程度深嗎?

作者: tyjchan    時間: 17-9-12 00:21

jlac2008 發表於 17-9-7 18:31
咁請問係咪每日都有中文堂?用普通話教嗎?程度深嗎?

我小朋友今年Year 2 (相對本地小一),每天也有一堂(45分鐘)中文,用Mandarin教。

他們中文堂會將全級分成三班(3 pathways)上堂,一般來說來自中文家庭的都會被編到"Advanced" pathway。
我覺得今年中文忽然深了很多,用的是本地小一課本。中文老師也每天send email給家長通知進度和功課(其實功課只是很少很少)。

作者: LittleTmama    時間: 17-9-13 00:34

回覆 紅紅 的帖子

想請問一下,ICHK HLY 中文程度好嗎? 會唔會每日都有hw?
作者: lemon    時間: 17-10-23 22:11

CAIS
作者: gv2017    時間: 17-11-29 11:27     標題: 回覆樓主:

ASHK in Taipo also learns traditional Chinese

作者: djbrianng    時間: 17-12-15 21:59

回覆 ncjkbb 的帖子

其實中文真係需要家長跟一跟,始終在學校只有半小時去教,絕大多數學生都冇興趣去學,家長可以同小朋友由睇老夫子開始學中文!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5