教育王國

標題: Marco Polo club [打印本頁]

作者: sumsummummy    時間: 17-6-3 08:27     標題: Marco Polo club

想問吓有咩好處?仔仔在英國讀書,值得俾佢入會嗎?入會費幾多?是否有年費?
作者: 小蜜蜂818    時間: 17-6-4 22:00

sumsummummy 發表於 17-6-3 08:27
想問吓有咩好處?仔仔在英國讀書,值得俾佢入會嗎?入會費幾多?是否有年費? ...

我囝在加拿大也有為他做Marco Polo

作者: TABOU    時間: 17-6-13 14:49

入會費US50
常坐CX/BA,就入會啦

作者: Band5    時間: 17-6-13 16:38

TABOU 發表於 17-6-13 14:49
入會費US50
常坐CX/BA,就入會啦

Marco Polo 搭BA都用得嗎?

作者: 168148    時間: 17-6-13 17:59

入會費US50 ?  
作者: TABOU    時間: 17-8-21 15:57

如果常搭CX,一般到18歲,CX會邀請入會.可慳番USD50
我仔13歲開始去UK,每年4次CX來回,18歲生日收到銀卡.
作者: cow    時間: 17-8-21 16:21

綠卡, 馬可孛羅會專櫃checkin,優先登機服務.
銀卡, 商務客艙專櫃checkin,優先登機服務, 10公斤額外寄艙行李限額(適用大部份的航班), 國泰航空及國泰港龍航空商務機場貴賓室
兌換機場貴賓室獎勵
作者: kit2004    時間: 17-8-21 16:21

我上網睇係USD100.
作者: 洋子    時間: 17-8-21 16:59

kit2004 發表於 17-8-21 16:21
我上網睇係USD100.
是不是加左價呢?我網上見到也是USD100

作者: 3b    時間: 17-8-21 17:30

洋子 發表於 17-8-21 16:59
是不是加左價呢?我網上見到也是USD100

收US$100很久了

作者: 3b    時間: 17-8-21 17:34     標題: 回覆樓主:

銀咭會員訂最平的機票都可以優先選座位, 亦可以免費選extra-legroom seat, 每次搭CX都可以入lounge

作者: kit2004    時間: 17-8-21 17:36

如申請左未有會員卡甘點享服務?
作者: heilingmama    時間: 17-8-21 18:10

不用等會員咭,只要他們的電腦系統更新了你的會員資格便可。
作者: andyng2014    時間: 17-8-22 19:08

我女兒有EK Skywards(金卡),她說比Marco Polo 好(銀卡會員)
作者: kit2004    時間: 17-9-4 00:48

現在優先排隊是否一卡一人?不能帶多個?
作者: kykyma2000    時間: 17-9-4 01:11

kit2004 發表於 17-9-4 00:48

綠卡衹可以一個,上次在香港機場因為是綠卡會員,行了三十分鐘找錯了兩個較高級的Lounge 衹想拿支水都唔比,指示牌不淸楚,職員嘴臉難看,話你綠卡啊不能幫你了

作者: kit2004    時間: 17-9-4 14:48

kykyma2000 發表於 17-9-4 01:11
綠卡衹可以一個,上次在香港機場因為是綠卡會員,行了三十分鐘找錯了兩個較高級的Lounge 衹想拿支水都唔比 ...

以前綠卡係可以帶人一齊入。依家好似唔得。

拎支水都唔得好mean.

作者: 3b    時間: 17-9-4 15:43

是否有誤會? 以我所知綠咭沒有入lounge的權利, 大約3/4年前, 銀咭或以上會員是可以帶1個人入lounge的, 但已經取消了
作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-4 15:58

kit2004 發表於 17-9-4 00:48
緑卡排隊boarding我唔覺佢哋有限人數,當然唔會多到10個8個,2, 3個好似問題不大的。
作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-4 16:00

3b 發表於 17-9-4 15:43
是否有誤會? 以我所知綠咭沒有入lounge的權利, 大約3/4年前, 銀咭或以上會員是可以帶1個人入lounge的, 但 ...
啱,緑咭係唔入得lounge的,銀咭只可以持咭人入,金咭可以帶一個入lounge.
作者: kit2004    時間: 17-9-4 16:03     標題: 回覆樓主:

sorry, 我係講排隊問題

即係可帶priority1,2個一齊入嗎?

作者: 3b    時間: 17-9-4 16:22

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 16:00
啱,緑咭係唔入得lounge的,銀咭只可以持咭人入,金咭可以帶一個入lounge.

我都搞錯左, 以為銀咭可以帶1個, 現在金咭仍可以嗎?

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-4 16:29

3b 發表於 17-9-4 16:22
我都搞錯左, 以為銀咭可以帶1個, 現在金咭仍可以嗎?
而家銀咭只可以咭主入lounge, 金咭可以帶一個人入lounge, 其實小朋友讀書,最基本一年三次我小朋友都拎到銀咭,我大嗰個嗰high school 時一年返香港6次,佢試過上金咭,不過到入大學時又跌返落銀咭
作者: ANChan59    時間: 17-9-4 16:50

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 15:58
緑卡排隊boarding我唔覺佢哋有限人數,當然唔會多到10個8個,2, 3個好似問題不大的。 ...

現在有限,只限綠咭持咭人,其他咭可以帶朋友,有數目限制!

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-4 17:41

ANChan59 發表於 17-9-4 16:50
現在有限,只限綠咭持咭人,其他咭可以帶朋友,有數目限制!
我6月時試過仲未有限制,哩幾個月又改了?
作者: ANChan59    時間: 17-9-4 17:45

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 17:41
我6月時試過仲未有限制,哩幾個月又改了?

我4月时知道!

作者: kit2004    時間: 17-9-4 17:52

優先登機

剛剛望左,銀卡先可以

會員與同行貴賓亦可享用此禮遇。

綠卡只限會員專享此禮遇(恕不招待同行貴賓)。
作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-4 21:55

ANChan59 發表於 17-9-4 17:45
我4月时知道!

我6月帶過3個優先登機,其實佢冇exactly點咩人數,只係同時幫我哋搞登機,我唔知連優先登機都有限人數。
作者: 3b    時間: 17-9-4 22:31

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 16:29
而家銀咭只可以咭主入lounge, 金咭可以帶一個人入lounge, 其實小朋友讀書,最基本一年三次我小朋友都拎到銀 ...

Thx! 入左大學, 假期通常是什麼時間? 1年有無3次長假期?

作者: Ruby1219    時間: 17-9-4 22:37

3b 發表於 17-9-4 22:31
Thx! 入左大學, 假期通常是什麼時間? 1年有無3次長假期?

大學都有三個term,如果每次都返係可以有三次來回,不過好似好多細路到大學就唔想返嚟咁多次。

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-4 23:33

3b 發表於 17-9-4 22:31
有,同以前差唔多,都係聖誕,復活,暑假咁,我啲小朋友次次都返的,不過有時返之前可能會去其他地方玩一轉先。

作者: kykyma2000    時間: 17-9-5 15:21

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 15:58
緑卡排隊boarding我唔覺佢哋有限人數,當然唔會多到10個8個,2, 3個好似問題不大的。 ...

離港時只准綠卡持有人,回港時三個人都得,好像寫的規定是持有人,比唔比其他人便是人情。我們是拿Cathay AE ,可以入指定的Lounge, 但不是有Cathay Pacific 那些,很易搞錯

作者: Ruby1219    時間: 17-9-5 16:01

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 23:33
有,同以前差唔多,都係聖誕,復活,暑假咁,我啲小朋友次次都返的,不過有時返之前可能會去其他地方玩一轉 ...

咁係咪如果妹年來回英國香港3轉,每次都買CX Econ at 100% asia miles booking class, 就可以由green 升上 silver?

作者: 3b    時間: 17-9-5 16:45

Ruby1219 發表於 17-9-4 22:37
大學都有三個term,如果每次都返係可以有三次來回,不過好似好多細路到大學就唔想返嚟咁多次。
...

如果只回來3次, 每次只搭經濟位, 好難保持銀咭喎!

Class (Y, B, H, K) - 45 club points
Class (M, L, V) - 35 club points
Class (S, N, Q) - 10 club points

作者: 3b    時間: 17-9-5 16:54

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 23:33
有,同以前差唔多,都係聖誕,復活,暑假咁,我啲小朋友次次都返的,不過有時返之前可能會去其他地方玩一轉 ...

我見鄰居的兒子只返一兩次, 到時可能是我們飛過去一齊去玩.

作者: demio    時間: 17-9-5 17:11

Ruby1219 發表於 17-9-5 16:01
咁係咪如果妹年來回英國香港3轉,每次都買CX Econ at 100% asia miles booking class, 就可以由green 升上 ...
通常 CX Econ Standard 來回係 70 Club Points 3 轉都係得 210 Club Points

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-5 17:46

kykyma2000 發表於 17-9-5 15:21
離港時只准綠卡持有人,回港時三個人都得,好像寫的規定是持有人,比唔比其他人便是人情。我們是拿Cathay  ...

咁可能係人情吧

至於lounge,我從來冇研究邊個好或者唔好,只係多一個冇咁多人嘅地方休息罷了,7月我坐BA business, 都係入CX lounge, 冇記錯,坐BA都可以入分喺Marco Polo, 平時短途我就跟我老公張金咭入CX lounge, 不過話時話,我囝張銀咭都高過我

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-5 17:52

Ruby1219 發表於 17-9-5 16:01
咁係咪如果妹年來回英國香港3轉,每次都買CX Econ at 100% asia miles booking class, 就可以由green 升上 ...
我大嗰個之前係一年飛六次來回(high school),有段日子升咗佢上金咭, 我細嗰個一年飛3次(high school 至大學),而家佢係攞緊銀咭。
作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-5 18:01

3b 發表於 17-9-5 16:45

Class (Y, B, H, K) - 45 club points

我冇計過佢啲分,因為機票一直係我travel agent幫我跟,甚至入Marco Polo, 都係由公司秘書同travel agent搞,所以我唔太知詳情,我只係跟有冇位,記得以前,就算一早俾晒Term dates agent, 但因為CX lock晒平class嘅位,小朋友high school時仲細, 真係唔敢博,我會買貴class嘅位(但仍然係Econ),可能咁啲分又多啲?

不過近年小朋友都讀大學了,每年坐Econ 返嚟3次,仍然係銀咭。

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-5 18:05

3b 發表於 17-9-5 16:54
我見鄰居的兒子只返一兩次, 到時可能是我們飛過去一齊去玩.
過去玩開心ga, 我乘機睇下佢間屋亂唔亂
作者: 我係c奶    時間: 17-9-5 18:18

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 16:29
而家銀咭只可以咭主入lounge, 金咭可以帶一個人入lounge, 其實小朋友讀書,最基本一年三次我小朋友都拎到銀 ...

我頭先計,三次來回都冇300分,亦就係話我女上唔到銀卡

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-5 18:24

我係c奶 發表於 17-9-5 18:18
我頭先計,三次來回都冇300分,亦就係話我女上唔到銀卡
...
講分我真係唔知點計,因冇計過,照計我囝每年都係飛3次Ecno長途,其他短途嘅東南亞都唔會多分得去邊吧?

作者: 我係c奶    時間: 17-9-5 18:29

DoReMi媽媽 發表於 17-9-5 18:24
講分我真係唔知點計,因冇計過,照計我囝每年都係飛3次Ecno長途,其他短途嘅東南亞都唔會多分得去邊吧?:qu ...

飛澳洲三次210分,不過如果返黎後又同我哋去旅行就差不多夠,如果個衰女唔肯返就一定唔夠,到時先算了

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-5 18:49

我頭先計一計,來回英國3套有270, 去一轉上海或者北京玩都有30, 啱啱好夠銀咭。咁事實佢返嚟時我哋都有去下東南亞或者中國玩,可能咁就夠分。
作者: DoReMi媽媽    時間: 17-9-5 18:50

我係c奶 發表於 17-9-5 18:29
飛澳洲三次210分,不過如果返黎後又同我哋去旅行就差不多夠,如果個衰女唔肯返就一定唔夠,到時先算了:lau ...
係啦,到時先算
作者: Nohoeast    時間: 17-9-5 20:52

kit2004 發表於 17-9-4 17:52
優先登機

剛剛望左,銀卡先可以

上次美國去同返時排隊都無左priority, 楝住個版只有prem econ, buz class, 同silver 以上可以排另外一條隊。利申:好幾年前係silver, 後來跌落green 從來無要求比會費

作者: fishmum    時間: 17-9-9 09:53

請問是否計一年的 club point, 去決定來年的 level 呢?呀女已超過100 club point, 是否是綠咭呢?佢暑假返來在英國閘口, 工作人員話佢boarding pass個名下面冇綠色圓點話佢不是 green 喎

作者: 3b    時間: 17-9-9 10:10

fishmum 發表於 17-9-9 09:53
請問是否計一年的 club point, 去決定來年的 level 呢?呀女已超過100 club point, 是否是綠咭呢?佢暑假 ...

所有分數都是1年期, 你本身有申請做會員嗎?如果有, 上網可以查返戶口積分及miles餘數。 開咭後1年內要儲滿100分才可以在下一年續會綠咭, 而升級去銀咭就要300分。

作者: 我係c奶    時間: 17-9-9 17:56

fishmum 發表於 17-9-9 09:53
請問是否計一年的 club point, 去決定來年的 level 呢?呀女已超過100 club point, 是否是綠咭呢?佢暑假 ...

要上網申請架,100美元申請費,然後先開始儲分

作者: fishmum    時間: 17-9-9 18:48

我係c奶 發表於 17-9-9 17:56
要上網申請架,100美元申請費,然後先開始儲分

有呀!上年有申請

作者: 我係c奶    時間: 17-9-9 18:50

fishmum 發表於 17-9-9 18:48
有呀!上年有申請

俾咗綠色行李牌同綠色卡未?正常就算你唔show卡佢電腦都有記錄喎,你打去問下

作者: fishmum    時間: 17-9-9 18:50

3b 發表於 17-9-9 10:10

申請咗,上年返了4次,但有2次是cx online 平飛,所以應該只得200分左右

作者: fishmum    時間: 17-9-9 18:52     標題: 回覆樓主

唔該曬兩位!

作者: 3b    時間: 17-9-9 18:55

fishmum 發表於 17-9-9 18:50
申請咗,上年返了4次,但有2次是cx online 平飛,所以應該只得200分左右
...

200分足夠續會, 你上CX網頁log in看看會員積分及過往記錄, 是否有航次沒有記錄

作者: fishmum    時間: 17-9-9 20:24

3b 發表於 17-9-9 18:55
200分足夠續會, 你上CX網頁log in看看會員積分及過往記錄, 是否有航次沒有記錄
...

有呀!已經過了一年所以重新計過!是綠卡

作者: Nohoeast    時間: 17-9-9 22:39

3b 發表於 17-9-9 10:10

我連續兩年唔夠100 club point, 但繼續比我green, 個問題係green 無乜benefit, 兩次搭long haul 時,green 會員去到閘口無得排快隊

作者: 3b    時間: 17-9-10 08:57

Nohoeast 發表於 17-9-9 22:39
我連續兩年唔夠100 club point, 但繼續比我green, 個問題係green 無乜benefit, 兩次搭long haul 時,green ...

我好多年都唔夠分, 可能因為有Citibank, AE跟CX的聯營咭, 所以每年都可以免費續會。 入會儲分普及了,多了很多人申請, 為了保持資深會員的褔利,綠咭優惠唔多, 想要多些唯有升級吧!

作者: Nohoeast    時間: 17-9-10 14:56

3b 發表於 17-9-10 08:57
我好多年都唔夠分, 可能因為有Citibank, AE跟CX的聯營咭, 所以每年都可以免費續會。 入會儲分普及了,多 ...

我幾年來都免費續會兼每年唔夠100 club point,無申請其他銀行聯營卡,只係回應番先前有人話要儲夠100 point 繼續維持下年度基本會員,另外一個話去到閘口話佢張機票沒貼上綠色標籤,其實我意思係green club member 已經無左排隊優惠,有無貼上綠點已經唔重要,另外又要儲夠100 club point 先可以下年維持基本green 會員資格兼且第一次申請比usd 100, 我覺得唔值啫

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5