教育王國

標題: 德雅 vs 瑪利諾神父 [打印本頁]

作者: hnyiris    時間: 17-6-3 18:11     標題: 德雅 vs 瑪利諾神父

德雅 vs 瑪利諾神父,在品德同功課量上如何比較?係咪瑪神多D抄寫功課?

作者: bubuG    時間: 17-6-3 19:13     標題: 回覆樓主

學術上,TN 應該較好。

作者: elbar    時間: 17-6-3 19:25

bubuG 發表於 17-6-3 19:13
學術上,TN 應該較好。

作者: rabbittwin    時間: 17-6-3 19:58     標題: 回覆樓主:

瑪神優勢在於升中唔洗煩,如你接受個間中學

作者: lokkayung    時間: 17-6-3 20:36

Sure 瑪利諾
作者: fredmama    時間: 17-6-3 21:03     標題: 回覆樓主

品德教育上應該两間差不多,只是一間私校,學校係自己㨂學生,另一間係津校,多數靠大抽奖入到,同學背景不同!

作者: karen55407    時間: 17-6-3 21:19

lokkayung 發表於 17-6-3 20:36
Sure 瑪利諾

同意

作者: Krissi    時間: 17-6-3 21:35

TNPS
作者: 232    時間: 17-6-3 22:43

rabbittwin 發表於 17-6-3 19:58
瑪神優勢在於升中唔洗煩,如你接受個間中學

間中學係band 2

作者: wince_612    時間: 17-6-3 23:56

瑪神
作者: hayley_leung    時間: 17-6-4 00:06

瑪神

作者: Angel_BB    時間: 17-6-4 02:16     標題: 回覆樓主

瑪神

作者: hnyiris    時間: 17-6-4 11:25     標題: 回覆樓主:

多謝大家意見。
請問大家知唔知功課量上係點呢?聽聞瑪神多 D 功課,而德雅就教得深 D?

作者: Gary_family    時間: 17-6-4 11:28

作者: Gary_family    時間: 17-6-4 11:38

作者: tpmon    時間: 17-6-4 14:32

hnyiris 發表於 17-6-3 18:11
德雅 vs 瑪利諾神父,在品德同功課量上如何比較?係咪瑪神多D抄寫功課?

如果是男仔,不應選德雅

作者: hnyiris    時間: 17-6-4 15:14

tpmon 發表於 17-6-4 14:32
如果是男仔,不應選德雅

Agree. 但我個係女,所以有得考慮下。

作者: twlo    時間: 17-6-4 15:39

Gary_family 發表於 17-6-4 11:28
瑪神,係傳統政府天主教小學, 由初小開始,一日十幾樣功課,做到十一、二點,日日有剪報,如果你小孩頂得 ...
日日有剪報?你家小朋友是瑪神學生?功課十多樣是包括改正吧。

作者: tpmon    時間: 17-6-4 15:55

hnyiris 發表於 17-6-4 15:14
Agree. 但我個係女,所以有得考慮下。

如有細妹細佬,應選瑪神。

將來女兒有沒有信心考到較好的中學,如上智,聖母玫瑰和銘賢? 如沒有,直屬85%升上Band 2頭 的瑪利諾神父較安全。

(中學程度,瑪利諾神父中學程度應比德雅中學好。

最top 的德雅小學女生,目標是上智和聖母玫瑰,不是德雅中學。)

作者: Felix223    時間: 17-6-4 16:21

tpmon 發表於 17-6-4 15:55
如有細妹細佬,應選瑪神。

將來女兒有沒有信心考到較好的中學,如上智,聖母玫瑰和銘賢? 如沒有,直屬85 ...

有部份是正確。不過早排有post已經有帶出如果接受得到瑪神不是全英中咁選瑪神是ok。

作者: Gary_family    時間: 17-6-4 18:14

作者: 章太郎    時間: 17-6-4 19:03

Gary_family 發表於 17-6-4 18:14
我有朋友個仔係,呻到樹葉都落!
是日日有剪報!
佢呢段說話係上年,個仔二年班時跟我說的,我亦不好意思 ...

(emoji)

作者: tkinwong    時間: 17-6-4 19:14

章太郎 發表於 17-6-4 19:03
乜咁啱,我朋友個女話德雅勁多功課辛苦到爆!呻到樹葉都落!

佢呢段說話係今年,個女二年班時跟我說的。

同意。

之前有人在EK貼過德雅的英文課本,我相信一定深過一般津校。

如果錢唔係問題,而且小朋友是受谷的,我都會揀德雅。

作者: twlo    時間: 17-6-4 19:37

Gary_family 發表於 17-6-4 18:14
我有朋友個仔係,呻到樹葉都落!
是日日有剪報!
佢呢段說話係上年,個仔二年班時跟我說的,我亦不好意思 ...
我的小朋友讀緊,剪報一個月一份,功課十樣樓下連改正。我放工回家,通常功課已完成,同佢check 一下。
可能我要求不高,小測唔會温,所以可以開心過每天。

作者: Gary_family    時間: 17-6-4 19:56

作者: Vlone778    時間: 17-6-4 20:01     標題: 回覆樓主:

我囝暫時只有德雅offer 而官津被派到寶校 所以都無其他選擇 想聽聽有無囝囝讀緊德雅可以分享一下

作者: minibigmac    時間: 17-6-4 20:09

德雅初小只係得5-7樣功課連改正,功課量唔算過份了,起碼唔係一味抄寫。不過英文書用深一年但好多人好快都跟得上,因為佢地有好多學校自己出既worksheet比同學做唔係淨係用課本。但男仔人數多數係1/3班比較人小
作者: hnyiris    時間: 17-6-4 22:01

twlo 發表於 17-6-4 19:37
我的小朋友讀緊,剪報一個月一份,功課十樣樓下連改正。我放工回家,通常功課已完成,同佢check 一下。
可 ...

多謝你回覆。請問你小朋友多抄寫功課嗎?

作者: Vlone778    時間: 17-6-4 23:11

minibigmac 發表於 17-6-4 20:09
德雅初小只係得5-7樣功課連改正,功課量唔算過份了,起碼唔係一味抄寫。不過英文書用深一年但好多人好快都 ...

明白 多年來德小都係女多男少 想知道男仔升中成績與及班內適應能力如何 有無特別配套活動for一小撮男生

作者: twlo    時間: 17-6-4 23:16

hnyiris 發表於 17-6-4 22:01
多謝你回覆。請問你小朋友多抄寫功課嗎?
唔覺得多,中文詞語找三次,英文通常一課抄六句,每句兩次。反而數學多一些。

作者: bubuG    時間: 17-6-5 08:33     標題: 回覆樓主

以前我都會因爲有瑪中,而偏向瑪小,但原來瑪神中學成績真係極......麻麻,呢條保險缐不可靠。德雅中學應該比較有保證。

作者: nelsonlum    時間: 17-6-5 09:28

bubuG 發表於 17-6-5 08:33
以前我都會因爲有瑪中,而偏向瑪小,但原來瑪神中學成績真係極......麻麻,呢條保險缐不可靠。德雅中學應該 ...
今年小一, 德雅中學同小學無掛勾喇

作者: mimi222shi    時間: 17-6-5 09:55

點會唔信?

大部分津校都係狂谷功課

好多放學仲要去補習, 又要做多一份功課

作者: bubuG    時間: 17-6-5 10:16

nelsonlum 發表於 17-6-5 09:28
今年小一, 德雅中學同小學無掛勾喇

我知,但是瑪中直屬又如何........

作者: nelsonlum    時間: 17-6-5 10:25

bubuG 發表於 17-6-5 10:16
我知,但是瑪中直屬又如何........
我睇瑪中算係B1尾架喇喎,咁都差?

作者: bubuG    時間: 17-6-5 10:28

nelsonlum 發表於 17-6-5 10:25
我睇瑪中算係B1尾架喇喎,咁都差?

我估B2。萬一,德小生要揀入瑪中,應該唔難。

作者: cherry_chum    時間: 17-6-5 11:22     標題: 回覆樓主

我仔同女都讀緊德雅, 德雅英文係深用longman express 2年級書,但課程係教完再重溫, 數係快半年, 一年級學期尾係2位數加減混數,中文我諗間間都深, 德雅應該同出門差唔多, 功課一日4-6樣, 老師好有愛心, 懂得孩子心理, 情理兼備

作者: ConnieTsang    時間: 17-6-6 00:58

請問瑪神用家,現在還是少班教學25人一班嗎?
作者: ghosta618    時間: 17-6-6 08:00

回覆 ConnieTsang 的帖子

今年(2016-2017)小一是的
2017 - 2018 年度,吾知是否小班。

作者: rose2017    時間: 17-6-6 12:30

回覆 Vlone778 的帖子

好具體, 謝謝你資料, 好有用的參考!

作者: rose2017    時間: 17-6-6 12:32

回覆 twlo 的帖子

孩子、學校, 互相適合, 真好!

作者: hailey_ma    時間: 17-6-8 10:36

cherry_chum 發表於 17-6-5 11:22
我仔同女都讀緊德雅, 德雅英文係深用longman express 2年級書,但課程係教完再重溫, 數係快半年, 一年級 ...
德雅如果是中游多數升中去邊??其實也知學校好低調,但每年又有好多人放棄TN...點解呢
作者: cherry_chum    時間: 17-6-8 10:59

hailey_ma 發表於 17-6-8 10:36
德雅如果是中游多數升中去邊??其實也知學校好低調,但每年又有好多人放棄TN...點解呢 ...

我小朋友都是一年級, 所以未知中學派位,但係德雅俾大抽獎, 所以抽得好唔洗錢會走, 校舍唔大, 家長唔鐘意會走, 但我覺得孩子在愛的環境長大好重要, 老師年資高, 有經驗, 肯教書, 修女校長投入孩子生活。 這些是我的經驗, 其實間間都是好學校, 最重要是媽媽想孩子如何成長!

作者: minibigmac    時間: 17-6-8 23:40

其實d人成日話德雅校舍細,但係入面已經係U型有3橦樓連埋一齊,當然同千禧校舍有別,但已比我地細個時既火柴盒校舍大左幾倍了。去過天神其實覺唔大得幾多,因為有st Mary即刻無嫌棄。 (不喜勿插)
作者: www    時間: 17-6-9 09:45

hnyiris 發表於 17-6-3 18:11

TN

作者: 88881111    時間: 17-6-9 13:27

twlo 發表於 17-6-4 19:37
可 ...

哇,連改正十樣真系好多喎

作者: elizayyn    時間: 17-6-11 23:05

cherry_chum 發表於 17-6-5 11:22
我仔同女都讀緊德雅, 德雅英文係深用longman express 2年級書,但課程係教完再重溫, 數係快半年, 一年級 ...

我的也是兒子,也很喜歡德雅校風,唯一掙扎是女多男少,請問你當年有冇考慮這因素?男生升中如何? 因為有妹妹跟尾,收返機會高嗎?

作者: cherry_chum    時間: 17-6-11 23:13

elizayyn 發表於 17-6-11 23:05
我的也是兒子,也很喜歡德雅校風,唯一掙扎是女多男少,請問你當年有冇考慮這因素?男生升中如何? 因為有 ...

請問你當年有冇考慮這因素?沒有, 男仔在德雅係全校都識, 老師特別留意,所以唔德做得幾好

男生升中如何?  我未知, 但未擔心到
因為有妹妹跟尾,收返機會高嗎?我的case 比較特別, 所以的只知修女校長明白家長的困難, 佢講明只要level 唔太差一定收siblings, 高年級家長都過收siblings 有9成

作者: SHEEPYEUNG    時間: 17-6-12 17:29     標題: 回覆樓主:

瑪神用家,冇日日剪報,功課量睇小朋友做得快慢啫,高小,通常1個多鐘完成!

作者: SHEEPYEUNG    時間: 17-6-12 17:45

SHEEPYEUNG 發表於 17-6-12 17:29
瑪神用家,冇日日剪報,功課量睇小朋友做得快慢啫,高小,通常1個多鐘完成!
...

還有初小只有中文剪報,高小才加英文剪報的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5