教育王國

標題: 令小朋友近似native English speaker [打印本頁]

作者: R.Monique    時間: 17-6-8 16:48     標題: 令小朋友近似native English speaker

自己同老公都不是native English speaker, 但响屋企會同小朋友講英文, 而現在囡囡1.5歳已可用英文說3-4個字的短句子, 有冇媽咪可以分享點樣可以 train up 小朋友做到較近似 native English speaker, 有冇playgroup可以做到 (不可以返全英幼兒園, 因想囡囡也學好中文, 已報讀本地幼兒園)? 只可以諗其他如課外活動, 或請NET上門教, 但又唔知有冇效?  有冇有經驗的媽媽可以分享?  或小朋友在家講得好好英文的, 平日又是怎樣教小朋友?
作者: shadeslayer    時間: 17-6-8 22:12

R.Monique 發表於 17-6-8 16:48
自己同老公都不是native English speaker, 但响屋企會同小朋友講英文, 而現在囡囡1.5歳已可用英文說3-4個字 ...

好貪心。

無 native 語境想有近 native, 中英同時 native 是鳳毛麟角。

作者: 小寶貝兒    時間: 17-6-8 23:59

以我女同身邊小朋友經驗, 即使讀國際班(即班主任係NET, 仲要係負責任果D喎), 都未必個個可以有native英文, 如果想讀本地又想英文好, 你預左要比既錢係多過你讀國際班既幼稚園! 而且英文好都未必達到你想要既native程度~
作者: Nbs    時間: 17-6-9 08:38     標題: 回覆樓主

唔係native eng speaker, 又返本地幼兒園,應該有 d 難度。。。
我明你,其實我都想我 bb 又識中文但英文又勁,但我屋企都係得我同工人可以講英文,老公 / 公公婆婆 / 爺爺嫲嫲 都係廣東話之餘仲要有鄉下音,所以我唯有compromise, 識中文英文同到中國人/外國人溝通到就ok, 唔使講到native 甘勁。
我琴日先去完個talk 講 local vs international school. 佢都係話好難兩樣都好叻。佢都建議學英文可以搵d 講英文既興趣班, 由 social 開始。佢亦話 d 英文幼兒園雖然老師係native speaker, 但同學間係講中文 (playground language), 同真係講native english 既同學仔 (真正的國際學校) 係唔同。

作者: Covenant2017    時間: 17-6-9 10:13

作者: 厚多士    時間: 17-6-9 13:52

Nbs 發表於 17-6-9 08:38
唔係native eng speaker, 又返本地幼兒園,應該有 d 難度。。。
我明你,其實我都想我 bb 又識中文但英文 ...

我朋友個女讀真國際學校,但英文都只係流利而非native, 因為好多香港人同學仔,同埋屋企亦係講廣東話。

作者: Nbs    時間: 17-6-9 14:51

厚多士 發表於 17-6-9 13:52
我朋友個女讀真國際學校,但英文都只係流利而非native, 因為好多香港人同學仔,同埋屋企亦係講廣東話。
...

yeh 要做到好似native 甘真係唔容易。真係要全屋企人連親戚都係講native eng 先得。 父母講英文但港式口音已經爭 d 喇。

作者: Covenant2017    時間: 17-6-9 15:19

作者: Nbs    時間: 17-6-9 16:13

Covenant2017 發表於 17-6-9 15:19
當然不是啦。
只需安排孩子自幼在真正國際學校就讀,而在家可完全用廣東話溝通,到高小或初中,廣東話及英 ...

甘犀利 ! 甘真係要真正既國際學校,喺同學之間都係講英文。。。 不過唔容易入,我都唔打算行呢條路喇。。。

既然係甘,樓主考慮下國際學校啦 ~

作者: Cheeselover    時間: 17-6-9 16:36     標題: 回覆樓主

不如移民去澳洲或紐西蘭。

作者: ChocoMilk33    時間: 17-6-9 16:40

聘請個純正的NATIVE ENG SPEAKER做褓姆,日對夜對,數年間一定可達NATIVE ENG SPEAKER的水平。
作者: R.Monique    時間: 17-6-9 17:00

多謝大家的回應先, 奇實我想小朋友考國際學校, 但看到報明文件上面寫住小朋友的英文要係NATIVE程度.

其實現階段阿囡仲細, 只有1.5歳, 我自己現時覺得她的英文已算好, 英文指令, 日常生活的英文都聽懂, 但始絡我們家長不是NATIVE, 有些用字/日常語都唔係咁正宗, 我見她已有了一個頗好的開始, 看有沒有其他方法令她再進步些.

嚟繄2歳會返本地N地, 每星期才2天NET ENGLISH (但返學也只是幾個小時而已), 最近諗緊不如上TUTOR TIME 英普 playgroup (每次45分鐘ENGLISH, 45分鐘普通話), 唔知有冇用?  

現在其實返緊 ENGLISH & CANTONESE playgroup, 我自己跟過阿囡上一堂, ENGLISH NET 說話用正常速度 (反而 CANTONESE的會慢慢講及用誇張口形), 結果阿囡返了幾個月, 從她平日的說話, 我聽到她學到有些CANTONESE是我們在家從沒有說過的, 明顯她吸收到, 但英文我唔覺得她有學到我們平日沒有講的.

言歸正傳, 大家的小朋友有沒有返純英文的playgroup?  有沒有從playgroup中感到小朋友有學到英文?  若要學NATIVE ENGLISH, woodland / tutor time 好?  我只諗到PLAYGROUP, 因太細個, 沒有什麼補英文的會收.  請個NATIVE ENGLISH BABYSITTER 太貴啦, 更何況我囡基本上唔跟工人 (工人也是講英文, 但可能我一有時間便自己同小朋友玩, 所以除了返PLAYGROUP外, 工人同我小朋友基本上是不會交談).
作者: R.Monique    時間: 17-6-9 17:16

我知道自己係貪心, 但現在社會競爭那麼大, 唔具備二文三語又怕小朋友冇競爭力, 而她細個, 在日常返學/PLAYGROUP以玩為主, 順便可不知不覺學到相關語言, 就最好不過.

而我本身想TARGET 英普的國際小學(現在競爭勁大), 中文我自己不是太擔心 (我知中文係仲難學, 但我自己係NATIVE), 所以想從小便TRAIN UP她的英文.  而萬一收唔到, 我又唔會考慮全英的國際學校, 返回讀LOCAL的, 我的問題亦不大, 故幼稚園我必選中英普都有的, 唔可以讀internatonal kindergarten.

作者: Carroad    時間: 17-6-9 17:40     標題: 回覆樓主:

唔知你native嘅意思係單指講到流利英語,定係要有像在外國大的英語口音。如只係前者,其如係後者,?實俾佢一個語境係最重要,如學校、出去上chatroom咁,如細細個學應該都ok. 但如係要後者,咁父母本身係香港人,口音係好難俾到佢,真係睇佢自己吸收

作者: Carroad    時間: 17-6-9 17:40     標題: 回覆樓主:

唔知你native嘅意思係單指講到流利英語,定係要有像在外國長大的英語口音。如只係前者,其實俾佢一個語境係最重要,如學校、出去上chatroom咁,如細細個學應該都ok. 但如係要後者,咁父母本身係香港人,口音係好難俾到佢,真係睇佢自己吸收

作者: R.Monique    時間: 17-6-9 17:51

流利英語OK, 口音其實處處不同, 我並不是太介意. 由她開始懂聽(約5-6個月), 在家是KEEP住跟她說英文, 原先她似是懂英文多過中文, 但近2-3個月, 她開始講多了很多說話, 跟我說話, 我囡大多數說英文, 但因為平日我父母會給我照顧小朋友, 現在我發現她的主要語言是中文, 跟住變成學中文快過英文, 我屋企人說了一句中文, 她"即時"跟著說, 但英文, 我說一句, 她很少即時便跟著說 ... 而這亦是我開始擔心的 - 她越大會越說得多中文, 這個不緊要, 但我怕她之後不說英文, 故語境真的很緊要, 故現在是諗緊有什麼方法去令她KEEP住英文語境(尤其是以後上本人幼稚園).

作者: Cheeselover    時間: 17-6-9 17:55     標題: 回覆樓主

乜香港口音(唔係讀錯音)會好失禮㗎咩?很多本地大律師都滿口港音!

作者: R.Monique    時間: 17-6-9 18:04

香港口意唔失禮, 我都唔介意口音.但native涉及的不只是口音, 而是怎樣回答及用字.
作者: Covenant2017    時間: 17-6-9 20:29

作者: hume    時間: 17-6-9 21:23     標題: 回覆:令小朋友近似native English speaker

國際學校大把大陸人,邊學到native

作者: Moonlight819    時間: 17-6-9 23:00

R.Monique 發表於 17-6-9 17:00
多謝大家的回應先, 奇實我想小朋友考國際學校, 但看到報明文件上面寫住小朋友的英文要係NATIVE程度.

其實 ...

我囝仔之前讀過Tutor Time, 純正外國人說英文,真的不錯呢!

作者: mother904    時間: 17-6-9 23:10

R.Monique 發表於 17-6-9 18:04
香港口意唔失禮, 我都唔介意口音.但native涉及的不只是口音, 而是怎樣回答及用字. ...
呢方面,我覺得可以請net同呀女玩,參加外國人為主的playgroup同課外活動,睇多d外國卡通片
日常用語、回應涉及語境,你只能盡量為呀女創造一個好的英文語境

作者: Jane1983    時間: 17-6-10 11:18

要睇樓主對近似native條綫係邊,聽過麥明詩的英文訪問,其實亦未必達到你上述的要求,咁可能國際學校會比較適合。

作者: samsam123321    時間: 17-6-10 18:06

......
作者: R.Monique    時間: 17-6-11 00:32

Moonlight819 發表於 17-6-9 23:00
我囝仔之前讀過Tutor Time, 純正外國人說英文,真的不錯呢!

返Tutor Time playgroup,45分鐘英文,以你經驗,小朋友有冇跟學到native英文, 請問你小朋友由幾歲返?返到幾時停?每個星期返幾多堂?playgroup內全部香港小朋友?還是有個別外國的?

作者: Moonlight819    時間: 17-6-11 00:37

R.Monique 發表於 17-6-11 00:32
返Tutor Time playgroup,45分鐘英文,以你經驗,小朋友有冇跟學到native英文, 請問你小朋友由幾歲返?返 ...

其實每堂分別約20分鐘英文,20分鐘普通話,中間有約20分鐘活動及茶點,我囝仔由九個月開始上,上到讀n班停,一星期只上一次。

作者: R.Monique    時間: 17-6-11 00:39

Moonlight819 發表於 17-6-11 00:37
其實每堂分別約20分鐘英文,20分鐘普通話,中間有約20分鐘活動及茶點,我囝仔由九個月開始上,上到讀n班停 ...

有用?阿囝返到屋企有冇跟你說你們在家沒教過/講過的英文?

作者: LeeCC    時間: 17-6-11 06:33

hume 發表於 17-6-9 21:23
國際學校大把大陸人,邊學到native

近屯門那間國際學校的大陸人學生英文都native,不過唔知系未入學前已native定學校環境另他們native

作者: LeeCC    時間: 17-6-11 06:42

R.Monique 發表於 17-6-9 18:04
香港口意唔失禮, 我都唔介意口音.但native涉及的不只是口音, 而是怎樣回答及用字. ...

非常同意,學口音首先學好發音,多聽,肯練,都會學到,但用語和怎樣回答這些一定要每日沉浸在那種語境才學到

有朋友在香港嚴格女校讀了13年,學得一口漂亮的英國口音,後來到澳洲升學,有人讚她口音好British,但她發覺自己只是學到口音,要流利用字和怎樣應對,她仍要思考一番,並不是自然反應,這是否native程度?

所以我覺得學校要求這樣小的小朋友有native英文,似乎係小朋友能否如native般應用,口音可以是英國,美國東西岸中部夏威夷,加拿大東西岸,澳洲,紐西蘭,甚至南非都有,好多口音,學校好難要求哪種口音才會收,但應用同小朋友玩下就知

應用是每天浸出來,不是一星期幾堂net,上堂可改善發音是真的

作者: Covenant2017    時間: 17-6-11 11:53

作者: shadeslayer    時間: 17-6-11 15:19

Jane1983 發表於 17-6-10 11:18
要睇樓主對近似native條綫係邊,聽過麥明詩的英文訪問,其實亦未必達到你上述的要求,咁可能國際學校會比較 ...

有些人批評麥講得慢,其實我唔覺有問題。Obama 仲慢,但佢係歷任其中一個最好的 public speaker. Chris Patten 也好慢,但字字鏗鏘。

更加唔使講 D Trump, 成個小學雞咁。

唔一定要機關槍甘先啱!

麥的口音已比較近英式多過港式。

作者: Jane1983    時間: 17-6-11 16:01

回覆 shadeslayer 的帖子

https://youtu.be/WFFr6CqSQTc

唔關快慢事,單計講,唔計有無內涵,佢口英文和反應,唔及讀IS但寫唔掂的幾個藝員和歌星。

作者: 964000    時間: 17-6-11 20:37

自己同老公都不是native English speaker, 但响屋企會同小朋友講英文, 而現在囡囡1.5歳已可用英文說3-4個字 ...

如果真是很native, 相信要讀「全英」國際學校先可以。但如果不會考慮全英IS,其實Victoria, 弘立,蔡継有這類中英並重的學校的英文也不錯。至於local school, 就算神校,都和native的相差很遠。我朋友讀的IS都有不少神校插班,他們的口語英文是溝通到,但完全不是那回事,笑話又吾識笑。
反而我見讀IS很多小朋友,口語中英文都可以達至native level。

作者: samsam123321    時間: 17-6-11 20:55

.......
作者: shadeslayer    時間: 17-6-11 20:59

Jane1983 發表於 17-6-11 16:01

https://youtu.be/WFFr6CqSQTc

比起有質數的lS學生,當然有不足,但在一個考DSE的本地中學生計,唔覺得係反應慢。

作者: Jane1983    時間: 17-6-11 22:32

係,所以睇每個人的要求係邊。
作者: Activehealth    時間: 17-6-11 22:39

shadeslayer 發表於 17-6-11 20:59
比起有質數的lS學生,當然有不足,但在一個考DSE的本地中學生計,唔覺得係反應慢。
...

麥明詩英文完全係Chinglish, 因為腦內要中譯英才講,所以會有delay。唔係口音問題,係用字表達、grammar 文法問題,native English speaker 完全唔會咁講野。

第一次睇去佢做全英語訪問, I thought that she would have done better,可能佢寫會好過講。

睇完佢條YouTube 片再睇Grace Chan 陳凱琳YouTube 訪問,就知麥明詩Chinglish vs 陳凱琳 native English 嘅分别。
Grace Chan https://youtu.be/Oqe5oFH7oIc

阿仔讀香港國際學校,好多學生都可以native 英語+ native 廣東話+ 流利普通話(無港式口音),識睇寫中文,完全唔係問題。

作者: shadeslayer    時間: 17-6-11 23:18

Activehealth 發表於 17-6-11 22:39

delay 唔一定係中譯英,Chris Patren, Obama 也好 delay。  都係嗰句,考第二語言DSE生跟本就唔應該以 native speaker 比較。 香港大的學生來說麥己不錯。相信好過好多高官。

作者: samsam123321    時間: 17-6-11 23:33

......
作者: Moonlight819    時間: 17-6-12 00:01

R.Monique 發表於 17-6-11 00:39
有用?阿囝返到屋企有冇跟你說你們在家沒教過/講過的英文?

因我囝仔只是一星期上一堂,不能說有沒有用;我由他一出世便跟他用英文溝通(我的英文不算native),之後他也順利考到ESF kindy。

作者: Activehealth    時間: 17-6-12 00:07

shadeslayer 發表於 17-6-11 23:18
delay 唔一定係中譯英,Chris Patren, Obama 也好 delay。  都係嗰句,考第二語言DSE生跟本就唔應該以 nat ...

Delay 可以係抑揚頓挫嘅演說技巧,停頓位用來強化重點,好似Chris Patten 咁。
https://youtu.be/bjLF21qprs4

但若你留心睇條YouTube 片,麥明詩停頓位絕不是用來強化重點。再者,麥的中文訪問亦沒有delay,若是演說技巧如Chris Patten 的,為什麼麥的中文訪問又沒有delay?
https://youtu.be/cNma9uZ4sZ4

作者: Activehealth    時間: 17-6-12 00:10

samsam123321 發表於 17-6-11 23:33
肯定係local school 學生的top 1 %

Local school top 1% 唔代表英文係或近似native, 對嗎?

作者: shadeslayer    時間: 17-6-12 00:47

Activehealth 發表於 17-6-12 00:07

眼神不堅定,多數諗緊野,同意,但不一定係中譯英。 不過麥小姐要中譯英也不出奇。I just give her the benefit of doubt.

話時話,唔好以為個個 native 也好似 Chris Patten 咁先得架。

作者: Jane1983    時間: 17-6-12 07:29

拿local school top 1%學生的英文和母語係英文的人比較,係唔公平,始終係第二語言咁學,當事人投入的時間和精神都唔一樣。只係樓主咁問,至會有咁嘅回應。

作者: 964000    時間: 17-6-12 08:38

Jane1983 發表於 17-6-12 07:29
拿local school top 1%學生的英文和母語係英文的人比較,係唔公平,始終係第二語言咁學,當事人投入的時間 ...

其實真的吾需要比,等如拿IS vs local school的中文讀寫能力來比較,也一定無得比,始終大家花了時間在不同的地方。

作者: Jane1983    時間: 17-6-12 09:12

回覆 964000 的帖子

每一個小朋友都唔同,每一個家庭亦唔同,睇家長投放乜嘢資源,比到乜嘢配套小朋友發展。local school的課程、師資,目標亦唔係要教出英文口語如母語的人材。
認識讀本地小學的小朋友,確有英文講得近native的,但大部份係有類近native speaker的父或母發功,唔同情況。

作者: Caduceus    時間: 17-6-12 14:20

如果本身唔係native English speaker,  絕對唔建議用英文同細路仔講嘢 ,因為會將自己嘅語言毛病 教曬畀細路

作者: Caduceus    時間: 17-6-12 14:27

R.Monique 發表於 17-6-9 17:16
我知道自己係貪心, 但現在社會競爭那麼大, 唔具備二文三語又怕小朋友冇競爭力, 而她細個, 在日常返學/PLAYG ...

train up已經係中式英文.....

作者: 貝珠    時間: 17-6-12 18:56

Caduceus 發表於 17-6-12 14:20
如果本身唔係native English speaker,  絕對唔建議用英文同細路仔講嘢 ,因為會將自己嘅語言毛病 教曬畀細 ...

非常同意,最少有一個家長用熟悉的母語和小朋友溝通

作者: 貝珠    時間: 17-6-12 19:06

樓主,假如你的目標係要入國際學校,而家長本身又不是native English speaker , 其實很多家庭都是這樣。那麼,從N班,或k1 開始,就以入IS 為目標,選一些入學門檻不太高的IS, 你另一post 的Gsis 應該對家長要求比較高。我覺得如果你英文不夠好,vocab 不足,也表達不了情感,其實會大大影響小孩認知。我其實也是這種家庭,我也是把英文交給playgroup , nursery , 興趣班,private NET . 你現在要找全英學校,全英playgroup , 反而自己同小朋友講返母語。

作者: R.Monique    時間: 17-6-12 19:31

貝珠 發表於 17-6-12 19:06
樓主,假如你的目標係要入國際學校,而家長本身又不是native English speaker , 其實很多家庭都是這樣。那 ...

可否分享吓你的經驗(小朋友讀那一間),因自己雖然是兩個小孩的媽媽,但始終是新手,未經歷過怎樣為小朋友選學校,而身邊朋友的小孩入IS, 已是N年前的事, 那時候IS較易入呢.

作者: Covenant2017    時間: 17-6-13 09:23

作者: jenntang    時間: 17-6-13 10:59

樓主, 其實如果你家有一個人經常同小朋友講英文, 佢一定OK.
作者: Covenant2017    時間: 17-6-13 12:13

作者: R.Monique    時間: 17-6-13 12:18

jenntang 發表於 17-6-13 10:59
樓主, 其實如果你家有一個人經常同小朋友講英文, 佢一定OK.

希望ok, 但自己睇EK, 好多媽咪都話IS難入, 新手媽咪好緊張, 想預早諗定有什麼給小朋友做「外援」,尤其是我給大的報了間心儀的本地N班(今年12月滿2歲才插班,諗住N班不求學術,給小朋友返學學群體生話,與其他小朋友溝通,練好母語廣東話,又有2日NET, 2日普通話,聽講老師好有愛心,其實係好滿意。

但最近開始Plan幫2個小朋友報名IS, 見到其中要求要小朋友貼近native English speaker (其實我都唔知4歲native English speaking 的小朋友會懂講什麼,流(emoji)到什麼程度),故便開始諗是否要另外給小朋友上額外的playgroup,我大的那個才歲半,已開始懂說3-4個字的英文sentence, 現階段是滿意,但就是怕返N後,會否太多人說廣東話,她會不進則退,所以想另報playgroup, 但playgroup有太多free play time, 我有質疑到底聽到多少及學到多少,現在她也返緊playgroup, 1星期三天英文及廣東話,我偶然也會聽她說一些屋企不曾講的字,又似乎返playgroup 是有用. 現在正收集大家意見,再諗諗應否讀一年本地N班,之後幫阿囡轉讀第2間全英/英普讀K1。

作者: jenntang    時間: 17-6-13 12:20

回覆 Covenant2017 的帖子

我自己本身同阿女講英文, 老公同阿女講中文.  佢地細細個就睇Dora, 自問佢地D英文OK喎!
作者: R.Monique    時間: 17-6-13 12:21

Covenant2017 發表於 17-6-13 12:13
當然不是啦,例如,如果只有家的菲傭經常同小朋友講英文,我估就唔OK啦 ...

若小朋友肯跟姐姐講英文,我覺得也不是壞事,但最幣我囡係唔跟姐姐(而我又好鈡意經常性跟阿囡玩,故基本上我姐姐除了湊我囡返playgroup,平日同我囡是零溝通)

作者: Covenant2017    時間: 17-6-13 12:27

作者: sweetbaby13    時間: 17-6-13 12:27

R.Monique 發表於 17-6-11 00:32
返Tutor Time playgroup,45分鐘英文,以你經驗,小朋友有冇跟學到native英文, 請問你小朋友由幾歲返?返 ...
我小朋友都係TT 番呀!我覺得自從上年轉左去TT之後,佢明顯學快左好多,同埋pick up到native English! 之前帶佢去 cheesecake factory 食野,waitress姐姐都讚佢講得流利,我超開心!總算比$上堂比得有價值
作者: Covenant2017    時間: 17-6-13 12:28

作者: R.Monique    時間: 17-6-13 12:42

回覆 sweetbaby13 的帖子

你小朋友幾多歲?  每星期返多少天? 班中小朋友有外國人嗎?

我都硏究緊TT同Woodland, 但其實2間都不近我屋企, TT好在pg是英普(個人偏好), 但Woodland pg主力是英.

除pg外, 我亦諗緊會否給阿囡K1轉去TT/Woodland, 而Woodland好似語境更好(聽講多些外國小朋友讀), TT冇extended (我上他們的website見有, 但send email去問又回覆冇), 但Woodland 有全日.  當然若我plan讀那間的k1(即pre-school), 正常我應join讓間的pg, 才較易接住上.

但令我煩惱的是阿囡12月返本地N班, 我係想 keep住給她上英文/英普playgroup, 但她返學時間是12:30-4:30 (連埋搭校車時間), 她那麼細, 要多睡覺, 故我又想不到怎樣給她報, 報上午playgroup (例如9-11), 返到屋企也11:45, 還要吃東西, 又沒有小睡, 之後便返學, 根本就似乎行不通(雖然有朋友說小朋友可以不午睡), 但我囡似乎沒有午睡的日子, 脾氣很差, 很易扭計. 返下午班的問題真是冇時候去做其他東西.

作者: 貝珠    時間: 17-6-13 16:00

樓主那一區方便?boxhill , joyful ,n 班語境也非常好,N班基本上唔會認字,我唔明白點解你要上local 幼稚園,冇語境,但自己用有限英文教小朋友,又再諗上英文playgroup .

作者: 貝珠    時間: 17-6-13 16:11

我建議入一間語境好的nursery , 以研究來說,最少exposure 30% 才可以pick up a foreign language as native speaker , 小孩毎天睡覺12 小時,即係要immerse 在英語環境3.6 小時。tutor time 唔係唔好,但只有一半時間用英文。你自己英文oral 如何?能冇礙表達自己嗎?vocabulary 夠嗎?我建議轉語境好的nursery , 上以英語為medium of communication 的興趣班,請NET 陪玩,多看英文書。

作者: shadeslayer    時間: 17-6-13 21:19

R.Monique 發表於 17-6-13 12:42

你小朋友幾多歲?  每星期返多少天? 班中小朋友有外國人嗎?

着重甚麼,便為孩子安排上相關的學校,一字咁淺。

着重中文便上中文幼稚園小學,着重英文文便上英文幼稚園小學,着重中文英文便上中文英文雙語平衡的幼稚園小學。

着重知識便上知識形幼稚園小學,着重創意自主,便上啟發形幼稚園小學。

有乜好諗呢?除非你想讀間易入的中文幼稚園,但又要中英雙絶咁離地者。唔係唔得,如果咁易就人人中英雙絕,知識豐富兼創意爆棚,又有主見,入梗牛劍喇。

作者: sweetbaby13    時間: 17-6-14 10:09

R.Monique 發表於 17-6-13 12:42

我有兩個女,一個三歲一個兩歲!我一年前係 ANFIELD轉去TT,一星期番三日!班入面都多外國小朋友,我兩個女好鐘意同D MIX既小朋友玩! WOODLAND我連SUMMER PROGRAMME都無試過,所以答唔到你佢好唔好!但當初我選擇TT都係因為佢英普教學,重點係我兩個女好鐘意! 我同我老公普通話都唔太好,有時講簡單生字佢會糾正我地發音,超好笑! 英文方面,我覺得佢地係學得快左,最開心係佢地番黎會SHARE好多學校野我知,家姐不停講,細妹又跟住答咀!
黎更我諗住比家姐係TT讀K1, 其實你不如帶左小朋友去睇下個環境佢鐘唔鐘意先,我覺得呢點好重要!再唔係就報短期SUMMER PG,一黎你唔洗COMMIT甘耐,二黎可以睇下小朋友鐘唔鐘意!

至於你話返學時間個D,就真係要睇你點取捨!我自己當初係覺得,廣東話佢係屋企都可以學到,同呀爺個D都係講廣東話,所以我就選擇左英普 playgroup!樓上都講得岩,你要清楚自己想要咩先好去決定!

作者: R.Monique    時間: 17-6-14 11:16

sweetbaby13 發表於 17-6-14 10:09
我有兩個女,一個三歲一個兩歲!我一年前係 ANFIELD轉去TT,一星期番三日!班入面都多外國小朋友,我兩個女 ...

請問現在返TT 一星期三堂,每月多少費用?要排嗎?另,亦想知道K1學費如何 (我問了,但回覆說不能給我fee schedule, 只是粗略說約$10000(每星期五天),又說冇extended program, 但網上又說有?  

作者: 貝珠    時間: 17-6-14 15:29

Believe it or not. Even in international schools, teachers always emphasise using of mother tongue in the family. Children will learn better second language with good mother tongue foundation.  

作者: shadeslayer    時間: 17-6-14 21:16

貝珠 發表於 17-6-14 15:29
Believe it or not. Even in international schools, teachers always emphasise using of mother tongue i ...

Trouble is, English based IS need the children to learn English NOT as a second language.

作者: 貝珠    時間: 17-6-14 21:30

For school admission in early age, schools accept students with certain level of English standard, it is ok for not up to native level. Once you get in, of course schools expect native level of English when students get older, however, schools encourage speaking in your home language at home. They are confident that school will provide sufficient environment for English immersion. I cannot speak for all IS but I was told repeatedly with this philosophy in esf schools.

作者: shadeslayer    時間: 17-6-14 23:04

貝珠 發表於 17-6-14 21:30
For school admission in early age, schools accept students with certain level of English standard, i ...

I am not saying using mother tongue at home is wrong, I am just saying the statement about mother tongue helps learn English as a second language creates dilemma for some parents as some schools expect native level English before admission, not coming to school and learn native level English.

作者: 貝珠    時間: 17-6-14 23:54

shadeslayer 發表於 17-6-14 23:04
I am not saying using mother tongue at home is wrong, I am just saying the statement about mother t ...

Understand, so 樓主may not be best fit in GSIS. But she definitely can consider other IS which encourage using mother tongue at home

作者: Covenant2017    時間: 17-6-15 10:59

作者: qpalzm    時間: 17-6-15 11:04

Far be it from me to say what's best for OP's little one, but I guess you will be surrounded by a motley of cultures and accents in an international school.

I wonder if English learned in such environment can be called "native".
作者: shadeslayer    時間: 17-6-15 19:34

qpalzm 發表於 17-6-15 11:04
Far be it from me to say what's best for OP's little one, but I guess you will be surrounded by a mo ...

why not?

作者: sweetbaby13    時間: 17-6-16 14:54

R.Monique 發表於 17-6-14 11:16
請問現在返TT 一星期三堂,每月多少費用?要排嗎?另,亦想知道K1學費如何 (我問了,但回覆說不能給我fee  ...
一星期三日,一個月大概7千幾!我上年入個時就唔洗排,咁岩AM有位呀,但而家我就唔清楚,我諗你最好打去問下!K1係大概$10000到呀 (一星期5天)
我小朋友係寶馬山個間讀,佢地有EXTENDED PROGRAM呀!但我唔知係咪間間一樣,同埋下午堂可以選擇幾多日,唔一定日日都上EXTENDED !通常如果佢地上EXTENDED個D日子,我會預備好飯盒比佢地,係學校有人睇住佢地食

作者: R.Monique    時間: 17-6-16 16:35

sweetbaby13 發表於 17-6-16 14:54
一星期三日,一個月大概7千幾!我上年入個時就唔洗排,咁岩AM有位呀,但而家我就唔清楚,我諗你最好打去問 ...

唔該曬,我問咗,中環下學年冇extended program, 係間間唔同

作者: Atecila    時間: 17-6-17 00:04

Covenant2017 發表於 17-6-15 10:59
GSIS也鼓勵父母在家用自己的母語跟孩子溝通。

Good to know. So GSIS also believes children should retain their mother tongue? I heard some theory saying using mother tongue first before learning a second language is better. A bit off topic- but wondering if you may share your experience with GSIS which I understand is an elite school? Seems they are highly selective and cherry pick the best/smartest students only ( I guess just having native level of English isn't enough). Are all the kids there super smart?

作者: Covenant2017    時間: 17-6-17 08:04

作者: 星星的後裔    時間: 17-6-19 00:07

Nbs 發表於 17-6-9 14:51

yeh 要做到好似native 甘真係唔容易。真係要全屋企人連親戚都係 ...

我同意你既講法。 要去到Native 係另一層次,同聽得明及講得流利是不同的。多數香港人死讀書面語法,表達唔到個神韻出黎。中文:近日喜歡做什麼?最近搞咩多?搞緊咩? 三句差唔多意思, 邊個最地道? 有d 野係無書會教。

作者: Atecila    時間: 17-6-19 00:50

Covenant2017 發表於 17-6-17 08:04
國際學校版那邊最近有一標題有關GSIS,你可看看了解多些。
其實無論是否為了更好學習外語,父母也應該或必 ...

Thanks for the detailed info! Very useful. The school seems excellent indeed and provides a very good learning environment . I don't dare to think that my little one would be bright Enough to be selected for GSIS. Your son must be very bright- do u mind sharing how you nurture your son And train up his  native English?

作者: ACE2126    時間: 17-6-19 02:43

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 08:34

ACE2126 發表於 17-6-19 02:43
讀國際幼稚園,然後轉本地小學,然後升中時轉國際學校或留學。這樣中英文都會很好。不過學生適應力要很強, ...

淨係國際幼稚園沒有寫字默書,上傳統小學己經大鑊,加上幼稚園學好的英文,經過傳統第二語言式教育,還剩多少?

這遠不及考一間 IB Bilingual Diploma 比例高,或主打中英雙絶的學校好。

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-19 12:04

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-19 12:11

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 12:16

SimplyVoice 發表於 17-6-19 12:11
對,最重要是清楚。有人說英語是很快,但他/她不懂運用語調,不理解native說話習慣,給人的印象只是在開機 ...

不是,Obama and Christ Patten 平時做訪問也很慢。  I don't believe these interviews were scripted.

作者: ACE2126    時間: 17-6-19 12:21

作者: Cara2006    時間: 17-6-19 12:23

ACE2126 發表於 17-6-19 02:43
讀國際幼稚園,然後轉本地小學,然後升中時轉國際學校或留學。這樣中英文都會很好。不過學生適應力要很強, ...

如果只是入本地小學,唔好浪費金錢入國際幼稚園。

國際幼稚園 --> 本地小學,英文不進則退。

作者: ACE2126    時間: 17-6-19 12:28

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 12:29

ACE2126 發表於 17-6-19 12:21

非常大風險及痛苦,遠不及賣點為中英雙絶的一條龍,例如 CIS, SIS, ISF, VSA, Logos, etc

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 12:33

ACE2126 發表於 17-6-19 12:28
回覆 Cara2006 的帖子

小學6年,若家庭没有環境和不出勁,只靠學校,英文肯定大到退。 重末計本地小一課程非常深,中文數學好難跟得上。三科主科兩科大落後,你以為咁輕易追?  重要keep 英文 native, 神仙嗎?

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-19 12:46

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-19 12:48

作者: Cara2006    時間: 17-6-19 13:14

回覆 Cara2006 的帖子

每個人要求唔同,你認為 ok 就得。
我只是提醒其他家長。
IS primary 學到的 skills ,是 local primary 不會 cover 的。

local 英文,是 second language ,中學才去考 IS ,難考,除非你係 DGS。
如意算盤未必嚮。

想中文好,可以去 ISF VSA,很多人中英雙語。

作者: nintendo    時間: 17-6-19 13:25

英文退少少,中文進多多.
最重要是對英文的敏感度和語感,是會保留到中學。

Local primary:  Chinese first language + English second language

IS primary ( particularly bilingual schools like ISF, CIS, VSA) : Chinese first language + English first language

Even in ESF, if you can maintain top pathway, you can also get into Chinese first language stream.

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-19 13:31

作者: ACE2126    時間: 17-6-19 15:08

作者: ACE2126    時間: 17-6-19 15:11

作者: ACE2126    時間: 17-6-19 15:22

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 19:00

ACE2126 發表於 17-6-19 15:08

\非常大風險及痛苦,遠不及賣點為中英雙絶的一條龍,例如 CIS, SIS, ISF, VSA,  ...

入唔到中英双絕的學校,便應幼稚園小學讀本地英文好的學校,家裡更幫助改善英文,中學便上國際或放洋。

如果孩子轉到國際學校後一路學中文,中國人家庭多數能考 IB Chinese B,即中英文的聽講能力會係 native 或非常接近。中文讀寫有基本能力。

但咁樣小學時英文一定要 keep 得好好,如果唔係兩頭唔到岸。

要中英皆有很好水平,要有風險同代價的。我身邊其實10個無一個人有此水平,甚至20個30個無一個人有此中英高水平。

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 19:57

ACE2126 發表於 17-6-19 15:08

\非常大風險及痛苦,遠不及賣點為中英雙絶的一條龍,例如 CIS, SIS, ISF, VSA,  ...

本地學生到中五才出國,能達到 near native 口語己大幅降低,成為只小數人。 不過只要求流利也好多可以。

講番轉頭,選校不是選語文咁簡單。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5