教育王國

標題: 填表問題 [打印本頁]

作者: iampizzamum    時間: 17-7-4 08:49     標題: 填表問題

想請教前輩們,你們填表時,甲部會不會只填心儀學校,放棄甲部另外二個選擇?

作者: sissysze    時間: 17-7-4 08:49

iampizzamum 發表於 17-7-4 08:49
想請教前輩們,你們填表時,甲部會不會只填心儀學校,放棄甲部另外二個選擇?
...

大把人咁做

作者: Charlotte_mom    時間: 17-7-4 09:59     標題: 回覆樓主

只要甲部選擇較乙一更心儀就無問題
你可以選擇填甲一,漏空甲二三
或在甲二三填超心儀誇區學校,反正漏空無著數,買個六合彩都好,叩門都叫多個誠意分

作者: Charlotte_mom    時間: 17-7-4 10:36     標題: 回覆樓主

順帶一提,只填甲一漏空甲二三,唔會快人一步process乙部。
係處理完所有人甲部申請,至會開始處理乙部的

作者: mba34567    時間: 17-7-4 10:38

Charlotte_mom 發表於 17-7-4 09:59
只要甲部選擇較乙一更心儀就無問題
你可以選擇填甲一,漏空甲二三
或在甲二三填超心儀誇區學校,反正漏空無 ...

其實甲一係乜應該填仲勁過乙一嘅學校,而冇必要當作雙保險?唔考慮叩門111需要,以隨機編號來講,如果甲一能中,咁即使丟空,係乙一也幾乎百分百能中。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-7-4 10:54

mba34567 發表於 17-7-4 10:38
其實甲一係乜應該填仲勁過乙一嘅學校,而冇必要當作雙保險?唔考慮叩門111需要,以隨機編號來講,如果甲一 ...

你個假設都岩不過唸唔出理由需要咁去棄糊。而且對名校網家長來說,甲一=乙一好正路

作者: mba34567    時間: 17-7-4 11:02

Charlotte_mom 發表於 17-7-4 10:54
你個假設都岩不過唸唔出理由需要咁去棄糊。而且對名校網家長來說,甲一=乙一好正路
...

我淨係唸起一d專家成日教人甲一=乙一咁話,其實是但填d瑪利諾喇沙都好嘛。

作者: pcdogjoe    時間: 17-7-4 11:08

回覆 iampizzamum 的帖子

作者: iampizzamum    時間: 17-7-4 15:16

Charlotte_mom 發表於 17-7-4 10:36
順帶一提,只填甲一漏空甲二三,唔會快人一步process乙部。
係處理完所有人甲部申請,至會開始處理乙部的
...

有些人說會直接跳去乙部添?原來不是....

作者: cattz288    時間: 17-7-4 16:44

iampizzamum 發表於 17-7-4 15:16
有些人說會直接跳去乙部添?原來不是....

佢果個no直接落左去乙部....等囉!點都係等全世界玩晒甲部先落乙部!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-7-4 16:47

cattz288 發表於 17-7-4 16:44
佢果個no直接落左去乙部....等囉!點都係等全世界玩晒甲部先落乙部!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5