教育王國

標題: (叩門)港島民生vs聖馬可 [打印本頁]

作者: PriscillaNg    時間: 17-7-8 16:55     標題: (叩門)港島民生vs聖馬可

當時福建及中華基金收咗阿仔。但呈二失咗手我哋驚派唔到港島民生仔又話驚自己入唔到港島民生,最終填咗自行去咗聖馬可見。到呈三及畢業試又追番上嚟,到宜家叩門心大心細唔知邊間好。

作者: mansum92    時間: 17-7-8 22:59

PriscillaNg 發表於 17-7-8 16:55
當時福建及中華基金收咗阿仔。但呈二失咗手我哋驚派唔到港島民生仔又話驚自己入唔到港島民生,最終填咗自行 ...

聖馬可不接受同區扣門

作者: cheukcheukma    時間: 17-7-9 10:07     標題: 回覆樓主

上年放榜前我打電話去問過,職員話佢地接受同區叩門。

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-9 14:08

mansum92 發表於 17-7-8 22:59
聖馬可不接受同區扣門
接唔接受同區扣門,其實好睇籌碼
作者: patpat234    時間: 17-7-9 15:40     標題: 回覆樓主:

民生有咩好?

作者: mansum92    時間: 17-7-9 16:36

cheukcheukma 發表於 17-7-9 10:07
上年放榜前我打電話去問過,職員話佢地接受同區叩門。

我也是打電話去問

作者: mansum92    時間: 17-7-9 16:36

王家爸爸 發表於 17-7-9 14:08
接唔接受同區扣門,其實好睇籌碼

明白

作者: cheukcheukma    時間: 17-7-9 17:40

mansum92 發表於 17-7-9 16:36
我也是打電話去問

我問的是聖馬可

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-9 19:33

patpat234 發表於 17-7-9 15:40
民生有咩好?
可能覺得容易啲?
作者: mamee    時間: 17-7-9 20:50

當時福建及中華基金收咗阿仔。但呈二失咗手我哋驚派唔到港島民生仔又話驚自己入唔到港島民生,最終填咗自行 ...

到時真係叩門,咪2間扣曬。
我都少見有人對民生咁有興趣。

作者: patpat234    時間: 17-7-10 20:20

王家爸爸 發表於 17-7-9 19:33
可能覺得容易啲?

學校:東區港島民生書院 

所需文件:學位申請表、小五及小六成績表、獎狀或其他資料影印本、中一入學註冊證、自行分配學位申請表家長存根影印本(曾於自行分配階段申請該校)及統一派位選擇學校表格影印本 

評審準則:小六操行達A-或以上、全級20名內或中英數三科考獲90分或三科考獲A級以上 

作者: mami42    時間: 17-7-11 02:38

其實聖馬可仲好過港島民生

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-11 09:38

mami42 發表於 17-7-11 02:38
有啲家長將九龍民生同港島民生混淆咗。

作者: happy+    時間: 17-7-11 10:11

曾經有個家長同我講進取的就選民生,保守的就選筲官,我心諗唔係筲官好過民生咩?點解東區家長咁鍾意民生?

作者: mamee    時間: 17-7-11 10:22

happy+ 發表於 17-7-11 10:11
曾經有個家長同我講進取的就選民生,保守的就選筲官,我心諗唔係筲官好過民生咩?點解東區家長咁鍾意民生? ...

點解鍾意民生,呢個好難答,鍾意就鍾意。
反而民生同筲官,我自己就對官立中學,感覺一般,要揀不如揀聖馬可(假若預了不選中婦)。

作者: 快樂小b    時間: 17-7-11 10:41

happy+ 發表於 17-7-11 10:11
曾經有個家長同我講進取的就選民生,保守的就選筲官,我心諗唔係筲官好過民生咩?點解東區家長咁鍾意民生? ...

民生整體成績好過筲官,和聖馬接近,聖馬略高!不過校風民生好

作者: dorchiu    時間: 17-7-11 20:21

patpat234 發表於 17-7-10 20:20
學校:東區港島民生書院 

所需文件:學位申請表、小五及小六成績表、獎狀或其他資料影印本、中一入學註 ...

有呢啲籌碼唔洗讀佢

作者: saiwanho    時間: 17-7-11 21:40

dorchiu 發表於 17-7-11 20:21
有呢啲籌碼唔洗讀佢
totally agree.

作者: ms.aeroplane    時間: 17-7-11 22:22

快樂小b 發表於 17-7-11 10:41
民生整體成績好過筲官,和聖馬接近,聖馬略高!不過校風民生好

成績應該同筲官差不多,分別係民生比筲官谷,午餐休息時間都用來做評估!而同聖馬可頗有段距離!

作者: baldhead    時間: 17-8-2 21:58

但今年民生DSE成績好好喎!
作者: afternoontea372    時間: 17-8-3 01:09

baldhead 發表於 17-8-2 21:58
應該係呢兩年成績好好!
作者: afternoontea372    時間: 17-8-3 01:13

mami42 發表於 17-7-11 02:38

睇你用乜嚟比較,如果以DSE成績比較,港島民生比聖馬可同另一地區有名英中都要出色!筲官同張祝珊今年唔知攪乜,到現在都未公佈DSE成績。
作者: Minionboy    時間: 17-8-3 09:34

afternoontea372 發表於 17-8-3 01:13
睇你用乜嚟比較,如果以DSE成績比較,港島民生比聖馬可同另一地區有名英中都要出色!筲官同張祝珊今年唔知 ...
以 Dse成績比較,過去幾年聖馬可比港島民生好。 2017 / 2016 4主科 4+%:-

聖馬可 70.25% / 72%

港島民生 58.45% / 61.3%

另外,張祝珊於榜日已介佈 Dse 成績, 效率很高, 抵讚。

作者: afternoontea372    時間: 17-8-3 10:41

港島民生在DSE分派成績當日已在網上公開成績。張祝珊個官方網頁到現時為止只有2016年嘅資料,請問你在那裏見到有2017年嘅資料?可以send條link來分享嗎?
作者: nespresso    時間: 17-8-3 11:00

回覆 afternoontea372 的帖子

http://www.ccsc.edu.hk/release-of-hkdse-exam-results-2/

作者: afternoontea372    時間: 17-8-3 11:07

nespresso 發表於 17-8-3 11:00
回覆 afternoontea372 的帖子

http://www.ccsc.edu.hk/release-of-hkdse-exam-results-2/
謝謝分享,收得好埋吓,由homepage入係搵唔到,係唔係唔想俾人知?
作者: afternoontea372    時間: 17-8-3 11:18

Minionboy 發表於 17-8-3 09:34
以 Dse成績比較,過去幾年聖馬可比港島民生好。 2017 / 2016 4主科 4+%:-

聖馬可 70.25% / 72%
以2017DSE成績計,聖馬可只有中文、英文、LS、中國文學,4科嘅4+%高過港島民生。其他科包括physics、history、geography 、economics、中史、chemistry、BAFS、數學、數學M2,9科嘅4+%都低過港島民生。
作者: nespresso    時間: 17-8-3 11:20

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:07
謝謝分享,收得好埋吓,由homepage入係搵唔到,係唔係唔想俾人知?
其實在"latest news 2016-17"下已經可以找到, 都尚算容易搵到

作者: greenapple1093    時間: 17-8-3 11:21

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:07

由homepage 入, click latest news , 選2016-2017, screen 掃下來,就見到
聯招未放榜,就不會在our students/student achievement/public examination results 見到住

作者: CMMM    時間: 17-8-3 11:24

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:18
以2017DSE成績計,聖馬可只有中文、英文、LS、中國文學,4科嘅4+%高過港島民生。其他科包括physics、histor ...

Chin, Eng, Math and LS are core subjects.  Guess people would like to give more weights on these subjects when assessing the merits of a school's performance in the DSE.

作者: afternoontea372    時間: 17-8-3 11:47

CMMM 發表於 17-8-3 11:24
Chin, Eng, Math and LS are core subjects.  Guess people would like to give more weights on these su ...

講啲實際啲嘅野好啲。
作者: mamee    時間: 17-8-3 13:18

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:47
講啲實際啲嘅野好啲。

不過無可否認,中英文最講個底、要浸出來。可能/事實入民生的學生都係1c較多,中英文成績始終難改進啲;而聖馬可dse中英文真係一路都晤錯。

作者: Jack0128    時間: 17-8-3 17:18

回覆 dorchiu 的帖子

聖馬可仲好過港島民生, the standard is different level . 聖馬可 Band 1

作者: afternoontea372    時間: 17-8-4 01:12

講多無謂,數據最實際。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-4 11:50

afternoontea372 發表於 17-8-3 10:41
港島民生在DSE分派成績當日已在網上公開成績。張祝珊個官方網頁到現時為止只有2016年嘅資料,請問你在那裏 ...
CCS每年都係頭幾日有份獨立資料公佈, 校網慢慢會再update.
其實好多中學都係咁.

而且CCS會一直keep住多年DSE成績比大家check, 但港島民生會每年update同一頁, 之前無睇/留底既就唔會搵得番

作者: hkpapa852    時間: 17-8-4 11:57

afternoontea372 發表於 17-8-4 01:12
講多無謂,數據最實際。
事實上港島民生係被外間低估, 近2-3年佢既多個選修科目學生達4+比例, 的確比筲官同聖馬可出色.
不過受中一生源限制, 港島民生中英文兩科成績還是較差.

雖知道入大學要求, 唔係 4C+2X 就係 Best 5 科目成績, 即係除非你有三科選修科兼成績都好, 否則點都要睇至少3個主科成績, 尤其係英文基本上係必睇.

作者: hkpapa852    時間: 17-8-4 11:58

Jack0128 發表於 17-8-3 17:18
回覆 dorchiu 的帖子

聖馬可仲好好過港島民生, the standard is different level . 聖馬可 Band 1
坦白講, 近年DSE成績話我地知, 呢個未必再係現況
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-4 17:26

afternoontea372 發表於 17-8-4 01:12
講多無謂,數據最實際。
有數據,有真相。
作者: UTB    時間: 17-8-5 01:14

王家爸爸 發表於 17-8-4 17:26
有數據,有真相。
學校DSE的整體成績 = 學校自己的學業成績表,反映學校在教學上的表現。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-5 10:20

有冇人知港島民生既選修科係咪都用英文考?
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-5 10:51

UTB 發表於 17-8-5 01:14
學校DSE的整體成績 = 學校自己的學業成績表,反映學校在教學上的表現。
Yes and No
個人意見係唔可以太單純去睇。
首先學校既DSE的整體成績,受好多因素影響。而小朋友比較容易受朋輩影響,環境好重要,所以無可否認係一間成績好啲既學校,係有一定好處。
第二,自己小朋友既成績,未必同其他同學既成績有 correlation(相關性),即使有相關性,亦未必有 causality。所以個人努力永遠比環境更重要。

作者: greenapple1093    時間: 17-8-5 11:28

hkpapa852 發表於 17-8-5 10:20
有冇人知港島民生既選修科係咪都用英文考?

校網上列出的科目若是寫英文名的話(例如History),就用英文考,若是寫中文名的話(例如通識教育及視覺藝術),就用中文考。

2017 DSE
Subject

No. Entered

Percentage of Level 4+

Percentage of Level 2+

English Language

59.0%

100%

Mathematics Compulsory Part

80.6%

100%

中國語文

44.6%

98.6%

通識教育

49.6%

98.6%

Business, Accounting & Financial Studies

93.6%

100%

Chemistry

87.8%

95.1%

Physics

90.0%

100%

Biology

66.7%

100%

History

71.0%

93.5%

Economics

76.7%

96.7%

中國歷史

72.4%

100%

Geography

68.4%

100%

Mathematics M2

92.9%

100%

中國文學

44.4%

100%

視覺藝術

50.0%

83.3%

2016 DSE 為第一批用英文考的考生(通識教育及視覺藝術除外),今年2017年為第二批。2015年或以前DSE某些科目,例如地理、歷史、生物在校網公佈時是寫中文名的。

作者: hkpapa852    時間: 17-8-5 11:33

greenapple1093 發表於 17-8-5 11:28
校網上列出的科目若是寫英文名的話(例如History),就用英文考,若是寫中文名的話(例如通識教育及視覺藝術) ...
原來有玄機,無留意到。咁大部份英文考既科目成績都幾好,只要主科成績再改善,入Um率應可再提升。
作者: mama_papa    時間: 17-8-5 13:07

greenapple1093 發表於 17-8-5 11:28
校網上列出的科目若是寫英文名的話(例如History),就用英文考,若是寫中文名的話(例如通識教育及視覺藝術) ...
點解選修科D選修學生數字咁少?最多那科BAFS得47,約班半;M2得20,完全冇M1。
作者: UTB    時間: 17-8-5 13:56

王家爸爸 發表於 17-8-5 10:51
Yes and No
個人意見係唔可以太單純去睇。
首先學校既DSE的整體成績,受好多因素影響。而小朋友比 ...
明白你的意思。另外,每年學校的DSE成績亦會有上有落。因為每屆學生可以很不同,每年也不是由相同的教師團隊任教。

但我亦曾經有個這樣的經驗:當學生遇到適合他們的老師,成績真係可以脫胎換骨,完全變了另一班人。

作者: greenapple1093    時間: 17-8-5 13:57

mama_papa 發表於 17-8-5 13:07
點解選修科D選修學生數字咁少?最多那科BAFS得47,約班半;M2得20,完全冇M1。 ...

應該有下列原因:

(1) 大環境問題,那幾年升中時,東區升中人數每年減少。
(2) 因為循環班級制,2017考人數比2016年少。2016年考DSE 有5班,153人。到2017年有4班,共139人。

2016 DSE
Subject

No. Entered

Percentage of Level 4+

Percentage of Level 2+

71.9%

100%

Mathematics Compulsory Part

85.6%

99.3%

中國語文

43.8%

98.7%

通識教育

43.1%

98.7%

Chemistry

71.4%

96.4%

Physics

86.0%

100%

Biology

83.7%

100%

History

81.4%

100%

中國歷史

62.2%

100%

Business, Accounting & Financial Studies

94.6%

100%

Geography

70.0%

100%

Economics

70.8%

95.8%

Mathematics M2

90.9%

100%

中國文學

57.1%

100%

視覺藝術

66.7%

100%

(3) 有部份考生升中五或中六時,自願或被學校退修選修科。

學校公佈早年DSE 成績時 (2012, 2013) 都有M1,後來不知甚麼原因,只開M2,就不得而知了。

作者: mamee    時間: 17-8-5 14:07

點解選修科D選修學生數字咁少?最多那科BAFS得47,約班半;M2得20,完全冇M1。 ...

因為,其實民生選科晤算好fix死,但大致上文科生只可以選2x, 因為都無得揀

作者: SingMom    時間: 17-8-5 17:33

恭喜你, 你突破盲點.
作者: hkpapa852    時間: 17-8-5 18:27

睇多D唔同學校既校務報告,就知呢個係正常現象。
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-5 19:10

呢個真係正常現象,所以分析時需要考慮呢個因素。有啲學校只准學生揀兩科,有啲學校准許學生揀三科加M1/M2。有啲學校唔會強迫學生drop科,但係有啲會(想做靚條數),所以除咗睇成績外,都需要睇人數。

作者: mrs.lo    時間: 17-8-5 20:43     標題: 回覆樓主

想請教一下王家爸爸& hkpapa852,全面來體聖馬可好啲定港島民生好啲呢?

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-5 21:28

mrs.lo 發表於 17-8-5 20:43
想請教一下王家爸爸& hkpapa852,全面來體聖馬可好啲定港島民生好啲呢?
我覺得聖馬可同港島民生差別唔大,但係個人比較鍾意聖馬可。純粹係個人比較鍾意睇辯論比賽。
作者: mama_papa    時間: 17-8-5 22:31

hkpapa852 發表於 17-8-5 18:27
睇多D唔同學校既校務報告,就知呢個係正常現象。

"王家爸爸":
請問正常現象是指甚麼?我真係睇唔出。

"我估/或者唔係"你是指民生整靚了盤數。
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-5 22:39

mama_papa 發表於 17-8-5 22:31
"王家爸爸":
請問正常現象是指甚麼?我真係睇唔出。
整靚盤數
作者: MMVV    時間: 17-8-5 23:10

王家爸爸 發表於 17-8-5 21:28
我覺得聖馬可同港島民生差別唔大,但係個人比較鍾意聖馬可。純粹係個人比較鍾意睇辯論比賽。 ...

聖馬可始终傳統歴史長好多!以前校舍在筲箕灣尾尾。

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-6 11:20

MMVV 發表於 17-8-5 23:10
最早係中西區既己連拿利。
作者: ANChan59    時間: 17-8-6 12:27

回覆 hkpapa852 的帖子

Just for discussion.

Now, after 33222, then most programs are considered best of 5, if we trust Game Theory and weighting (English, Maths and preferred subjects) , MS will be equal or slightly better than St Mark in University Admission from 2017 onward.
So historical data can be misleading for school selection .

作者: ANChan59    時間: 17-8-6 12:34

王家爸爸 發表於 17-8-5 21:28
我覺得聖馬可同港島民生差別唔大,但係個人比較鍾意聖馬可。純粹係個人比較鍾意睇辯論比賽。 ...
I am just opposite, because I don't like the secondary school stopped the through train years back. It's not the correct education philosophy. That's exactly parents prefer nowadays (Relatively better public examination results) , how about the primary division students and parents?

We didn't put St Mark in Mark Six list. That's my position.

Declare: I picked MS instead.

作者: elbar    時間: 17-8-6 17:19

baldhead 發表於 17-8-2 21:58

九龍城區黃笏南這一兩年開始好似港島民生當年受惠於新校舍喺自行和派位受歡迎程度開始上升

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-6 22:41

ANChan59 發表於 17-8-6 12:34
I am just opposite, because I don't like the secondary school stopped the through train years back.  ...
I would say the two schools are equally good.  But for those who love writing and debate, St. Mark's School is better.
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-6 22:43

MMVV 發表於 17-8-5 23:10
兩校差別唔大,但係其實英文同通識成績都有啲啲差距。
http://www.imsc.edu.hk/pages/hkdse.html

http://www.stmarks.edu.hk/sms2/index.php/academic/academic-results/10-academic-results/594-hkdse-2017

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-6 22:49

ANChan59 發表於 17-8-6 12:27

Not really.  Because every St. Mark's student takes more elective subjects, they have higher chance to get higher best 5 scores.
作者: ANChan59    時間: 17-8-7 01:17

王家爸爸 發表於 17-8-6 22:49
Not really.  Because every St. Mark's student takes more elective subjects, they have higher chance  ...
From the table, the % of 4+ is higher than St Mark, more electives not necessary higher chance.
Am I correct?

作者: bluestar3000    時間: 17-8-7 02:54

王家爸爸 發表於 17-8-5 19:10
呢個真係正常現象,所以分析時需要考慮呢個因素。有啲學校只准學生揀兩科,有啲學校准許學生揀三科加M1/M2 ...
我識得有位中學老師,佢真係要成績差的學生drop選修科(校長落order),所以我揀中學唔太睇選修科盤數係點,只睇主科成績,因為主科drop唔到嘛!所以我覺得聖馬可有實力多D。如有冒犯大家,多多見諒。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-7 08:44

ANChan59 發表於 17-8-6 12:27

Base on the statistic those MS provided, I believe most of the MS students only attended DSE with 2 electives.
Base on the minimum requirements to obtained an UGC-degree in recent years:  minimum 20 marks for 5 subjects, performance of 3 core subjects of MS students need to take into consideration. Therefore, MS may not have a better % when compare with St Marks because their core subjects are relatively weak.

On the other hand, 4+ performance is only a partial view to justice a the academic performance of a school. It is true that MS students have a better 4+ % when compare with St Marks, but I doubt the % of 5+ will not be the same picture.

I do appreciate the work MS done for the students, it is because the intake of student level (the banding) are relatively weaker when compare with St Marks, but MS can lift up the student to perform good in most of the electives.

If my kid is a B1C student, I will happy to let him goto MS if he/she desire.

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-7 09:25

bluestar3000 發表於 17-8-7 02:54
我識得有位中學老師,佢真係要成績差的學生drop選修科(校長落order),所以我揀中學唔太睇選修科盤數係點 ...
我睇法相似,其實我反而擔心港島民生既主科合格率,其中通識科明顯同B1水平有啲啲距離。B2B既2+率=89%,4+率=36%;
MS既2+率=98.6%,4+率=49.6%。

% of 4+

HK average

SMS

MS

Chinese Language

44.6

Mathematics

80.6

Liberal Studies

49.6

% of 2+

HK average

SMS

MS

Chinese Language

98.6

Mathematics

Liberal Studies

98.6

作者: elbar    時間: 17-8-7 09:35

王家爸爸 發表於 17-8-7 09:25
我睇法相似,其實我反而擔心港島民生既主科合格率,其中通識科明顯同B1水平有啲啲距離。B2B既2+率=89%,4+ ...
始終此校在2010年9月才升格英中,上年和今年才開始有升格後DSE生,尚算可以

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-7 09:43

ANChan59 發表於 17-8-7 01:17
From the table, the % of 4+ is higher than St Mark, more electives not necessary higher chance.
Am I ...
Not sure.  But, it is no doubt that MS has a 3.7% (Biology) to 34% (M2) higher in "% of 4+" in elective subjective.  However, the percentages are misleading.  If the number of SMS students taking the same subjects were 3.7% to 34% more than that in MS, then number of students having "number of 4+" in SMS might be higher in the same subject.

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-7 09:45

elbar 發表於 17-8-7 09:35
始終此校在2010年9月才升格英中,上年和今年才開始有升格後DSE生,尚算可以
...
同意,我亦都十分肯定老師同學生既努力!
作者: Minionboy    時間: 17-8-7 09:49

王家爸爸 發表於 17-8-6 22:49
Not really.  Because every St. Mark's student takes more elective subjects, they have higher chance  ...
這點我同意。

雖然表面睇港島民生在 elective subjects 比 St Mark 好, 但 St Mark 在 4主科實在優勝得多 (4 主科是很難 Window Dressing 的), 特別係 English 4+ 可以高成 2x%。 可以想像到入大學計算, 會有很大優勢。

就算 All Subjects 一併考慮, 港島民生的每人平均 4+ 是 4.09 (按校方公佈資料自行計算), 而 St Mark 是4.77。 以 Best 5 Subjects 計, 仍以 St Mark 為佳呢!

我認為這兩間學校是同一 Level。

作者: ANChan59    時間: 17-8-7 10:03

王家爸爸 發表於 17-8-7 09:43
Not sure.  But, it is no doubt that MS has a 3.7% (Biology) to 34% (M2) higher in "% of 4+" in elect ...

Agree.

Not enough info to draw the conclusion.

作者: bobbob    時間: 17-8-7 12:31

hkpapa852 發表於 17-8-7 08:44
Base on the statistic those MS provided, I believe most of the MS students only attended DSE with 2 ...
民生收生質素低過聖馬可真係未必,響東區唔少家長buy民生多過聖馬可,尤其係幾年前負面新聞多,好多band 1生唔會揀聖馬可,加上呢2年正正係接龍嘅畢業年,成績唔多唔少都有啲影響,考成咁算唔差啦。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-7 13:40

bobbob 發表於 17-8-7 12:31
民生收生質素低過聖馬可真係未必,響東區唔少家長buy民生多過聖馬可,尤其係幾年前負面新聞多,好多band 1 ...
我相信, 視港島民生為B1生保險線既家長, 遠較選港島民生而棄聖馬可既多.
而且就算佢地棄聖馬可, 相信都係寧選中婦, 筲官, 之後才會再考慮港島民生.

作者: 快樂小b    時間: 17-8-7 14:46

hkpapa852 發表於 17-8-7 13:40
我相信, 視港島民生為B1生保險線既家長, 遠較選港島民生而棄聖馬可既多.
而且就算佢地棄聖馬可, 相信都係寧 ...

聖馬民生不作爭論,作為東區家長,今年筲官不是大熱,大部分都放筲官在乙3,民生聖馬之後,DSE 成績,筲官在此二校之下,我校有二三位band2生第一志願入筲官,十分滿意,數據中沒有band2生可入民生聖馬,二間學校都很多學生選擇,全部入到都是band1B或C,我見都很平均,大家各自都有B/C的人,因為抽獎的因素!希望東區家長多注意,選校是與時並進,知己知彼,才幫到小孩子!

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-7 14:47

民生收生質素低過聖馬可真係未必,響東區唔少家長buy民生多過聖馬可,尤其係幾年前負面新聞多,好多band 1 ...
你又講得啱,民生收生質素未必低過聖馬可。聖馬可受小學影響咗,民生受九龍民生影響,東區唔少家長真係buy民生多過聖馬可,尤其係啲外區搬來既。前幾年,我都同唔少朋友分析過呢個問題,其中一個新移民爸爸同我傾開,先知道佢以為港島民生就係成績好好嗰間民生。
作者: ANChan59    時間: 17-8-7 15:07

回覆 王家爸爸 的帖子

How about other electives ?
作者: hkpapa852    時間: 17-8-7 17:47

ANChan59 發表於 17-8-7 15:07
回覆 王家爸爸 的帖子

if we have the info about 5+ of both schools, we can rank the schools in better way

作者: mama_papa    時間: 17-8-7 19:38

唔單止好多家長認為民生好過聖馬可,連我囝小學都推薦比B1生做自行二選擇,真係唔明

作者: whywhywhywhy    時間: 17-8-7 20:37     標題: 回覆樓主:

聖馬可,民生都係好學校,作為家長,我除左睇dse成績,都會睇啱唔啱小朋友,民生講座講明以考大學為目的,所以連水運會都無左,而且民生應該比聖馬可嚴,所以比較頑皮的小朋友未必啱,聖馬可自由度好似大啲,同埋都多課外活動,講到尾dse成績好,只代表大部份學生,並唔代表全部,我相信肯讀,邊間學校都可以讀得好

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-8 09:37

hkpapa852 發表於 17-8-7 17:47
if we have the info about 5+ of both schools, we can rank the schools in better way
Yes, without the 5+ data, it is difficult to compare.
In this situation, I believe the most workable way to compare them would be to take the actual 4+ and 2+ numbers, plug them into Hong Kong Average Curve, and project their 5, 5* and 5**.
It is not the best way, but is the best way under the current circumstances.

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-8 09:44

ANChan59 發表於 17-8-7 15:07
回覆 王家爸爸 的帖子

For the electives, I would assume that SMS and MS students take 2.8 and 2.2 electives respectively. Then use statistical method to best guess the real performance of each subjects in each school.  Again, it is not perfect, but it is the best approach to compare apples to apples.
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-8 09:46

whywhywhywhy 發表於 17-8-7 20:37
聖馬可,民生都係好學校,作為家長,我除左睇dse成績,都會睇啱唔啱小朋友,民生講座講明以考大學為目的, ...
如果你去參觀兩間學校,比較佢哋學生既作品(尤其係寫作),就知道距離有幾遠。
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 10:02

王家爸爸 發表於 17-8-8 09:44
For the electives, I would assume that SMS and MS students take 2.8 and 2.2 electives respectively.  ...

2.8 vs 2.2 只代表學生應考科目的平均值,多跟好是兩回事!如果選修科數目較多,按常理是入大學比率較高,甚至高好多,如果差不多亦反映了一些狀況。

我之前問你,是因為我以為你掌握了SMC的選修科成績數據,一看就知 2.8 是什麼成績!

作者: elbar    時間: 17-8-8 10:06

delete
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 10:19

elbar 發表於 17-8-8 10:06
…係咁上下

如果如你所說的,SMC對學生選科較具彈性,而不是入U機率高些!都是選校的一個正面的考慮因素!

我數字冇你哋咁叻,我只是好奇心重,鐘意問問題,特別是數字後的邏輯!

作者: 快樂小b    時間: 17-8-8 11:06

王家爸爸 發表於 17-8-8 09:46
如果你去參觀兩間學校,比較佢哋學生既作品(尤其係寫作),就知道距離有幾遠。 ...

聖馬的英文是全東區最好,教得非常深,不是一般人可以handle,如果英文能力不足的學生,學校是不建議去聖馬,聖馬的英文比張記更好,又是否意味聖馬比張記優勝!每所學校都有其過人的地方⋯⋯根本很難評論!只有適合與否,不是為比較而比較!

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-8 11:28

ANChan59 發表於 17-8-8 10:02
2.8 vs 2.2 只代表學生應考科目的平均值,多跟好是兩回事!如果選修科數目較多,按常理是入大學比率較高, ...
因為兩間學校公佈既資料唔夠,所以只能估。因為只能估,所以我無將分析效果講出來,以免唔導咗人哋。
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 11:41

快樂小b 發表於 17-8-8 11:06
聖馬的英文是全東區最好,教得非常深,不是一般人可以handle,如果英文能力不足的學生,學校是不建議去聖馬, ...

如果選擇東區學校,考慮校長領導能力,我一定支持張祝!

歷任校長
10年改變操行
10年操行+改善成績
10年操行+成績卓越
?年全靣發展!

我寫個服字!

這些在網頁很少及不會報導,去到開放日,聽及發問,就會明白學校的理念,多方面的成效!

作者: ANChan59    時間: 17-8-8 11:41

王家爸爸 發表於 17-8-8 11:28
因為兩間學校公佈既資料唔夠,所以只能估。因為只能估,所以我無將分析效果講出來,以免唔導咗人哋 ...

明白!

作者: afternoontea372    時間: 17-8-8 16:14

快樂小b 發表於 17-8-8 11:06
聖馬的英文是全東區最好,教得非常深,不是一般人可以handle,如果英文能力不足的學生,學校是不建議去聖馬, ...
咁勁,請問係同東區邊間中學比較?
作者: 快樂小b    時間: 17-8-8 16:35

afternoontea372 發表於 17-8-8 16:14
咁勁,請問係同東區邊間中學比較?

東區,張記,中婦,教育界人士也覺得其課程內容很深,比其他學校深,自行也講明英文比重很重,有心吸納英文人材,只有聖馬在東區有此要求,所以其英文水準很好,但只是英文科方面,考慮學校要看整體!

作者: mama_papa    時間: 17-8-8 16:51

ANChan59 發表於 17-8-8 11:41
如果選擇東區學校,考慮校長領導能力,我一定支持張祝!

歷任校長
重有現任校長接任第一年就講話會改收生制度,加入面試比D機會成績不是最top而又較全面發展那班。第二年已經做到。
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 17:04

快樂小b 發表於 17-8-8 16:35
東區,張記,中婦,教育界人士也覺得其課程內容很深,比其他學校深,自行也講明英文比重很重,有心吸納英 ...

我冇比較過英文程度,正如你所說,我都不會為一科英文而選一間學校。

旺角體校 d 英文都唔錯㗎,每年都出一本學生英文文摘,冇記錯叫 steps,有些外校英文老師用來教學生英文!

不過中文就屎d!

作者: ANChan59    時間: 17-8-8 17:05

mama_papa 發表於 17-8-8 16:51
重有現任校長接任第一年就講話會改收生制度,加入面試比D機會成績不是最top而又較全面發展那班。第二年已經 ...

我脫節了,如有錯漏,多多指正!

作者: afternoontea372    時間: 17-8-8 17:42

聖馬可嘅英文程度响東區嚟講係比較好,但講到係"最好“,就真係要有啲實質啲、客觀啲嘅資料先至可以做比較。
作者: mama_papa    時間: 17-8-8 18:15

回覆 ANChan59 的帖子

唔好咁客氣!我估你已唔需要玩升中這個遊戲很久
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 20:58

mama_papa 發表於 17-8-8 18:15
回覆 ANChan59 的帖子

唔好咁客氣!我估你已唔需要玩升中這個遊戲很久 ...
是的,阿仔今年大學畢業了!
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-8 21:55

ANChan59 發表於 17-8-8 17:04

我冇比較過英文程度,正如你所說,我都不會為一科英文而選 ...
旺角學校,都係INSPIRATION啲水準高啲,當年特登買俾小朋友睇。
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 23:41

王家爸爸 發表於 17-8-8 21:55
旺角學校,都係INSPIRATION啲水準高啲,當年特登買俾小朋友睇。
Haha, my memory is not as good as yours
作者: tommyxsarah    時間: 17-8-9 00:59     標題: 回覆樓主

我記得我中六果陣 去左私校讀
有兩位同學來自 聖馬
1 個BPS
仲有2 個聖嘉勒
仲有st Jospeh

佢地d 英文超超勁 流利到 基本上英文堂佢地唔洗聽書甘濟 因為老師講既問既 全部都識

印象非常深刻

佢地都係原校上唔到果批 所以我諗佢地 學校本身 英語係超勁

但都睇得出佢地除左英文叻但其他外科係弱項

所以英文叻唔叻 無意思 講全間學校整體package 還好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5