教育王國

標題: JUPAS 怎麼樣派位? [打印本頁]

作者: cpecpr    時間: 17-7-9 18:01     標題: JUPAS 怎麼樣派位?

各位樓主,請問JUPAS 是怎麼樣派位?
是否好似升中?派完A1,再派A2.......

請指教

作者: 希爾達    時間: 17-7-10 16:17

push!
作者: Unclejt    時間: 17-7-10 17:11

http://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/648/
作者: 多利是    時間: 17-7-14 23:19     標題: 回覆樓主:

請問jupas有無得扣門架?放榜後派5 入理想既大學可5 可以去扣門架?定還是現在放榜前都可以去考呢?

作者: hinhin_ma    時間: 17-7-15 17:23

回覆 多利是 的帖子

應該無扣門E家野,,,之前聽D 學友社講座講....佢地有電話可打去問....

http://student.hk/site/

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-15 20:47

回覆 多利是 的帖子

係冇叩門呢樣野,除非你因為有 1 科唔達標而所有其他科 5**,咁樣大學有機會考慮你(provided that you're not studying the subject you failed in DSE)
作者: chocolatebean    時間: 17-11-14 17:06

Unclejt 發表於 17-7-10 17:11
http://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/648/
我睇完都唔明係點派

根據分數派? 分數高先派? 但又聽人講先派BAND A, 即係你張個志願排得高, 而分數比另一位同學低, 個SYSTEM 會先派比你?

有冇人可以詳細少少講?

作者: Yanamami    時間: 17-11-14 17:30

个学生明点填JUPAS就夠啦……家長知黎做乜?禁大个人,应該識為自己前途做決定啦……
作者: mansdom    時間: 17-11-14 17:34

Yanamami 發表於 17-11-14 17:30
个学生明点填JUPAS就夠啦……家長知黎做乜?禁大个人,应該識為自己前途做決定啦…… ...
To the point

they are no longer secondary students

作者: MC1128    時間: 17-11-14 18:27

个学生明点填JUPAS就夠啦……家長知黎做乜?禁大个人,应該識為自己前途做決定啦…… ...
但我有興趣去了解, 作為一項社會制度去認識。

好似我沒有小孩唸小學了, 但我仍有興趣知道升小制度係點, 唔怕被人老點

又好似孩子讀緊官津, 不會考直資, 但直資運作到底係點, 我有興趣架

作者: Yanamami    時間: 17-11-14 18:45

MC1128 發表於 17-11-14 18:27

好似我沒有小孩唸小學了, 但我仍有興趣知道升小制度係點, 唔 ...
你係職業病
作者: chocolatebean    時間: 17-11-14 21:00

MC1128 發表於 17-11-14 18:27

好似我沒有小孩唸小學了, 但我仍有興趣知道升小制度係點, 唔 ...
me too

認識多樣野有咩問題,唔明點解D人咁鍾意話人,我想識多樣野同人分享唔可以咩?
我仔/女係知個機制,佢唔洗我教,唔洗我幫佢選科,同我想知多樣野係2回事。

作者: ANChan59    時間: 17-11-14 21:01

Yanamami 發表於 17-11-14 18:45
你係職業病

我冇職業病,不過都好奇!

作者: ANChan59    時間: 17-11-14 21:02

我都是讓他自己作決定,沒有抵觸的。

作者: Yanamami    時間: 17-11-14 21:22

有求知慾永遠係好事……我相信MC同陳sir想瞭解制度係会自己上網揾答案~

又聽人講先派BAND A, 即係你張個志願排得高, 而分數比另一位同學低, 個SYSTEM 會先派比你?”
Does it make sense? 禁个个唔洗-分都不能少,全部擺A1就可以了……

作者: chocolatebean    時間: 17-11-14 21:42

Yanamami 發表於 17-11-14 21:22
有求知慾永遠係好事……我相信MC同陳sir想瞭解制度係会自己上網揾答案~

“又聽人講先派BAND A, 即係你張個 ...
呢個解釋係大學INFO DAY 聽到的,你要質疑都冇辦法

你憑咩質疑我冇上網找料,連條片都睇完,唔明才上來再問,你唔答唔洗咁話人囉!

作者: 888iphone4s    時間: 17-11-14 22:33

Yanamami 發表於 17-11-14 21:22

“又聽人講先派BAND A, 即係你張個 ...
好似係真㗎喎.... 不過當然大學有最終決定權
作者: 888iphone4s    時間: 17-11-14 22:41

cpecpr 發表於 17-7-9 18:01
好似係派完band A再派Band B

當然有exceptional case.... 大學可能收一個將program放咗喺band B 但係高分嘅人(假設嗰個人band a嗰啲program唔收佢)

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 09:45

chocolatebean 發表於 17-11-14 21:42
呢個解釋係大學INFO DAY 聽到的,你要質疑都冇辦法

你憑咩質疑我冇上網找料,連條片都睇完,唔明 ...

我聽到你講,我以為我的理解已經Outdated,所以看完條十幾分鐘的影片,看完,我明白我的理解仍然正確的!

你再看短片,要留意分階段,在香港任何教育,最重要是分數行先,所以有不同學生各有 rating,越高分越排得前。然後考慮個別學位收生人數,及學生個人對不同科目的優先次序!

我都特別留意 Band choice 的重要性,看完成條短片,所謂 Band choice 只是另一個方式表達學生個人的取態及優先次序!

當個學生 rating 高,而且是學科是首選,自然是合理地入到。好嘞,另一個學生 rating 低,排得后,你在短片中見到白色1仔的申請人,會在臨時保險線之下,好大機會冇機會。

反而排得前非首選的學生就有得留低,就要看他在個人首選的機會,如果 rating 又夠高,又夠 quota,自然會入他的首選。而先前的位多出一個,咁就有人可以敗部復活,執雞入到首選。你可能覺得低分入到,但同時要明白另一個學生的首選才是他的至愛,他只是捨棄其他人的第一學科!

香港教育一直都是玩分數,你分數夠高,有得簡先至係老闆!

你去 info Day 果位介紹者照計冇理由唔知,可能你先入為主!幸好你肯去澄清,求真!

我想知邊間大學的 Info Day.

等我估,X德X物

作者: kcimum    時間: 17-11-15 10:41

作者: Yanamami    時間: 17-11-15 10:49

ANChan59 發表於 17-11-15 09:45
我聽到你講,我以為我的理解已經Outdated,所以看完條十幾分鐘的影片,看完,我明白我的理解仍然正確的!
...
香港地从來無禁大隻蛤乸隨街跳……
作者: jessimm    時間: 17-11-15 10:52

...
Jupas 明..........
格物都明..........

作者: chocolatebean    時間: 17-11-15 11:11

...
謝謝你詳細解答!

你講的我都係咁理解, 正常情況係派左高分先 (包括計埋INTERVIEW分, ETC) 才派低分者

舉個EXTREME CASE, 假設A同學有26分, B同學有23分

A同學在BAND A/B 都進取, 全部不入, 將CU SCIENCE 放在 BAND C1, 而26分仍然高過去年UPPER QUARTILE

B同學將CU SCIENCE 放在BAND A1, 23分是去年的MEDIAN

這個情況, 是否都係先收左A同學, 如有位才收B同學呢?

如果係咁, 只要我的分數高過個PROG UPPER Q/MEDIAN, 順序排落去, 咁一定入到是旦一個, 是否咁理解?

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 11:36

chocolatebean 發表於 17-11-15 11:11
謝謝你詳細解答!

你講的我都係咁理解, 正常情況係派左高分先 (包括計埋INTERVIEW分, ETC) 才派低分者

I don’t answer your question directly, go to JUPAS admission results of 2016 or 2017. Good for you and other parents.

Look at how many students get into any program not in band A and B.

For programs with low admission scores in general 水泡科, more students come from non-Band A.

香港真是求學一定求分數!

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 11:37

chocolatebean 發表於 17-11-15 11:11
謝謝你詳細解答!

http://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6901/

作者: Unclejt    時間: 17-11-15 14:31

大學 info day 好多老師的確會講,你哋如果唔將我個 programme 擺 band A,咁就未必入到喇。佢哋無講的只係,入唔劃係因為入咗更心儀的學科。
作者: 黃巴士    時間: 17-11-15 15:15

謝謝你詳細解答!

這個情況, 是否都係先收左A同學, 如有位才收B同學呢?
我理解係咁.
作者: 黃巴士    時間: 17-11-15 15:18

chocolatebean 發表於 17-11-14 21:00
me too

認識多樣野有咩問題,唔明點解D人咁鍾意話人,我想識多樣野同人分享唔可以咩?
我同你一樣, 想了解清楚D. NO PROBLEM架.
作者: MC1128    時間: 17-11-15 15:38

ANChan59 發表於 17-11-15 11:37
http://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6901/
我瀏覽部分學科的收生統計情況

>98%收band A, band B好少好少, Band C未見過

其實, jupas 放榜後可改志願, 考生自然會切合分數和興趣來改動

唔夠分嗰個, 不會亂搏

作者: chocolatebean    時間: 17-11-15 16:19

黃巴士 發表於 17-11-15 15:18
我同你一樣, 想了解清楚D.  NO PROBLEM架.

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 17:19

MC1128 發表於 17-11-15 15:38
我瀏覽部分學科的收生統計情況

>98%收band A, band B好少好少, Band C未見過

我曾經見過 Band E, 是第一、二屆 DSE!

作者: MC1128    時間: 17-11-15 17:21

ANChan59 發表於 17-11-15 17:19
你講的是Application Statistics, 定offer stat?

作者: LingChiBaBa    時間: 17-11-15 17:36

ANChan59 發表於 17-11-15 17:19
Band A,B,C,D,E 都有

http://www.jupas.edu.hk/en/programme/polyu/JS3894/

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 17:39

MC1128 發表於 17-11-15 17:21
你講的是Application Statistics, 定offer stat?

Offers statistics.

If you have good grades, no need to worry about A to Z.

Borderline cases, play the card right.

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 17:40

LingChiBaBa 發表於 17-11-15 17:36

http://www.jupas.edu.hk/en/programme/polyu/JS3894/

Thanks.

We need to cross check factual info.

作者: MC1128    時間: 17-11-15 17:44

LingChiBaBa 發表於 17-11-15 17:36

我集中看兩大, 難怪看不到

謝謝你的資料!

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 17:50

MC1128 發表於 17-11-15 17:44
我集中看兩大, 難怪看不到

謝謝你的資料!

你唔睇四大之王 - 城大!

作者: MC1128    時間: 17-11-15 17:51

ANChan59 發表於 17-11-15 17:50
你唔睇四大之王 - 城大!
受教了, 下次睇

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 18:22

MC1128 發表於 17-11-15 17:51
受教了, 下次睇

Just joking.

作者: MC1128    時間: 17-11-15 18:39

ANChan59 發表於 17-11-15 18:22
Just joking.
認真地去了解收生分數, 有熟悉的網友幫手提點下, 過程快好多

好似你同L君都好熟,好幫手

頭先我轉而專睇收分統計最低的科目, 平均分低於20分的科目都唔少

有些院校的某些科目, 無論收生分數幾低都好, 根本不是某些學生的考慮, 他們寧願搏副學士, 夢想轉正入三大或四大/五大, 又或經濟許可, 讀自資或海外升學, 希望在有限分數下揀想入的科, 而不是只求一個資助學位

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 19:02

MC1128 發表於 17-11-15 18:39
認真地去了解收生分數, 有熟悉的網友幫手提點下, 過程快好多

我一直都講,大學現正三大之外,入學分數是歷史新低,肯讀就好多機會。

去到副學位,好多衰個別主科,或整體低分。加上多數學生漫無目的,人讀佢又讀,搞到債台高築。

作者: ANChan59    時間: 17-11-15 19:04

MC1128 發表於 17-11-15 18:39

一直以來都是有$,或者有實力自然多選擇,難道真的行教育共產主義,均富還是均貧!

作者: jessimm    時間: 17-11-15 23:54

估佢唔到, Band E 個位是怎樣排Jupas band A, B, C, D choices. 可能佢有nomination scheme 係手
作者: ANChan59    時間: 17-11-16 07:32

jessimm 發表於 17-11-15 23:54
估佢唔到, Band E 個位是怎樣排Jupas band A, B, C, D choices. 可能佢有nomination scheme 係手 ...

應該不會,我們只是一直被聯招及大學誤導,以為一定要選 Band A 或B 才有機會,只是聯招唔想煩,大學想收到相對較好的學生。

但遊戲規則是學生分數及 priority 優先,但如果自己的分數合適,科目亦都心儀,搏一兩個收生分數下限,然後選擇就會歸於現實。

去到C、D、E,學生可能真的唔係好有方向感,似亂點鴛鴦譜多些。

作者: jessimm    時間: 17-11-16 09:12

ANChan59 發表於 17-11-16 07:32
應該不會,我們只是一直被聯招及大學誤導,以為一定要選 Band A 或B 才有機會,只是聯招唔想煩,大學想收 ...
問題又去番神科學系能否將收生list只 filter out Band A candidate, 要jupas 電腦系统程式容許
作者: ANChan59    時間: 17-11-16 09:19

jessimm 發表於 17-11-16 09:12
問題又去番神科學系能否將收生list只 filter out Band A candidate, 要jupas 電腦系统程式容許 ...

You better ask JUPAS and or universities.

作者: Rattie    時間: 17-11-16 09:25

jessimm 發表於 17-11-16 09:12
問題又去番神科學系能否將收生list只 filter out Band A candidate, 要jupas 電腦系统程式容許 ...

還有一個顧慮就係如果同分,人哋排A1你擺在A2,有可能輪到你時已經冇位?
當年我建議阿女去搏A1和A2,女唔敢就是驚呢個因素

作者: jessimm    時間: 17-11-16 09:49

Rattie 發表於 17-11-16 09:25
還有一個顧慮就係如果同分,人哋排A1你擺在A2,有可能輪到你時已經冇位?
當年我建議阿女去搏A1和A2,女唔 ...
我相信這類case 電腦系統已不能處理, 會交回faculty admission board 開會決定.
作者: October.    時間: 17-11-16 10:54

ANChan59 發表於 17-11-16 07:32
應該不會,我們只是一直被聯招及大學誤導,以為一定要選 Band A 或B 才有機會,只是聯招唔想煩,大學想收 ...

咪就好似升中咁囉, 校長放風話,要將我地學校排第一志愿, 扣門先有機會(大學當然冇門敲), 嚇下家長.

作者: lch99    時間: 17-11-16 11:47

BAND E 入到嘅學生可能係DSE appeal成功,可以改排次序,於是將收佢嗰科放到最後位置,搏唔到其他科而入讀
作者: Yanamami    時間: 17-11-16 12:18

October. 發表於 17-11-16 10:54
咪就好似升中咁囉, 校長放風話,要將我地學校排第一志愿, 扣門先有機會(大學當然冇門敲), 嚇下家長.:thinki ...

但係入大学無“隨机no.”,無禁符碌。你个Rating唔夠好,擺A1都会係臨時線以下,即out.

係呢个遊戲你能夠做既係:考好个DSE, 一分都不能少/ 面試表现突出/ Jupas選科唔好乱填~

不受你控制部份:心儀科目所提供学位数目/ 有幾多人排係你前面/ 有幾多排你前面既人有其他科offer......

作者: celiamum    時間: 17-11-16 12:50

回覆 Yanamami 的帖子

想請問一下係咩情況下會有人有多過一個OFFER?
作者: Unclejt    時間: 17-11-16 12:53

Rattie 發表於 17-11-16 09:25
當年我建議阿女去搏A1和A2,女唔 ...
要清楚 JUPAS 是不負責計分的,是每個 programme 自己負責。每個 programme 根據 DSE 成績,面試成績等等,將考生們排了一個 priority list 還給 JUPAS。JUPAS 就根據這 priority list ,和每個考生自己的 priority list 分配學位。因 programme 不知道考生的確實排序,故此制定他們的 priority list 時,與考生放他們在 A1 或 A2 無關。

另外,JUPAS 亦不會替每個 programme 核對考生是否符合入讀資格,如是否有考某科等。這也是programme 自己的責任。如果他們認為某考生不合資格,必須把他們剔除。同樣的原則,如果 programme 認為把們放在 Band C 或以下便不合資格,亦可把他們剔除。這跟 JUPAS 系統無關。當然,可以這樣做不代表有 programme 這樣做。

作者: Yanamami    時間: 17-11-16 13:03

celiamum 發表於 17-11-16 12:50
回覆 Yanamami 的帖子

想請問一下係咩情況下會有人有多過一個OFFER?
無人
作者: ANChan59    時間: 17-11-16 13:13

Unclejt 發表於 17-11-16 12:53
要清楚 JUPAS 是不負責計分的,是每個 programme 自己負責。每個 programme 根據 DSE 成績,面試成績等等, ...

你講到個個都無關,難道是無人決定?

Final Matching 一定是JUPAS,只有它有兩方面排序資料!對嗎?!

作者: Unclejt    時間: 17-11-16 14:03

ANChan59 發表於 17-11-16 13:13

Final Matching 一定是JUPAS,只有它有兩方面排序資料!對嗎?!
當然有人決定,排 priority list 就需要決定,誰合資格、誰不合資格、同分的時侯如何分別誰先誰後,這都要在交 priority list 前決定。JUPAS 就靠 programme 和考生的 priority list 分配學位。

作者: jessimm    時間: 17-11-16 14:12

ANChan59 發表於 17-11-16 13:13

programme admission committee 只有相關學科的各個申請者的position of band choice 和DSE 成績. 根據這些資料再用預早列出的計算方法去set the cut off line , 從中得出 the priority list.
作者: MC1128    時間: 17-11-16 14:23

Yanamami 發表於 17-11-16 12:18
但係入大学無“隨机no.”,無禁符碌。你个Rating唔夠好,擺A1都会係臨時線以下,即out.

係呢个遊戲你能夠 ...

同意
其實,睇完片都明白派位機制

嗰啲千分一、萬分一可能出現情況,甚至根本不會知道的情況,多想無用。努力讀書

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-11-16 14:58

個機制就有 d 似圓球滾下有洞嘅山坡咁,高分者先滾,滿額即止。
作者: Unclejt    時間: 17-11-16 15:32

這個機制是保障學生的。比方說我有希望但不肯定能入 medi,我把它放到 A1,入不到也不用害怕會被派出公海。但當然亦要有止蝕線。
作者: moon88    時間: 17-11-16 15:43

老師應有解釋給同學知的.
作者: October.    時間: 17-11-16 16:14

Yanamami 發表於 17-11-16 12:18

係呢个遊戲你能夠 ...
係架,大學成績凌駕一切, DSE一分之差已經幾千人在后面了.

所以我咪話要人填佢A1.......愛來呃人囉.

作者: LingChiBaBa    時間: 17-11-17 22:04

要清楚 JUPAS 是不負責計分的,是每個 programme 自己負責。每個 programme 根據 DSE 成績,面試成績等等, ...

JUPAS段片有講Banding係院校計算rating嘅其中一個因素。所以唔收某banding之後嘅考生都有可能。

作者: ANChan59    時間: 17-11-18 00:23

回覆 LingChiBaBa 的帖子

Only possible for elite programs, if go for medicine, must be both medical schools A1 and A2, A3 for insurance.

Check historical data ..... for other programs .....

作者: LingChiBaBa    時間: 17-11-18 06:11

ANChan59 發表於 17-11-18 00:23
回覆 LingChiBaBa 的帖子

Only possible for elite programs, if go for medicine, must be both medical  ...

Different programs may have their own rules.  As you said, medical school may filter the non-Band A candidates.  For the others, they may grant the bonus for candidates who put the choice in Band A.
Just guessing...

作者: ANChan59    時間: 17-11-18 08:23

LingChiBaBa 發表於 17-11-18 06:11
Different programs may have their own rules.  As you said, medical school may filter the non-Band A ...

I checked all elite programs years back, all Band A.

For general programs, Band A-E.

作者: jessimm    時間: 17-11-18 10:15

ANChan59 發表於 17-11-18 08:23
I checked all elite programs years back, all Band A.

For general programs, Band A-E.

Physiotherapy got Band B candidate, but it should not be the main round offer. This candidate got Physio offer (Band A) in main round. However, physio was put to band B1 after successfully recheck DSE result and modification of choice. Most likely, the 3 choices of Band A  still rejected the request of reconsideration based on faculty selection criteria such as interview performance, etc. Finally, the pyhsio offer was shown in Band  B category

Be careful! don't put physio in Band B as lifebuoy in main round offer

作者: ANChan59    時間: 17-11-18 11:15

LingChiBaBa 發表於 17-11-18 06:11
Different programs may have their own rules.  As you said, medical school may filter the non-Band A ...

No need to filter, either A1 or A2.

作者: Unclejt    時間: 17-11-18 11:48

以 medi 來説,如果有入到 medi 的成績而不將它放在 Band A,咁一早就比放在 A1 的課程取錄了。所以 medi 沒有收到 Band A 後的學生是很合理的。

作者: jessimm    時間: 17-11-18 12:17

Unclejt 發表於 17-11-18 11:48
以 medi 來説,如果有入到 medi 的成績而不將它放在 Band A,咁一早就比放在 A1 的課程取錄了。所以 medi  ...

medi 要放Band A 才可 interview , 原理/效果一樣. 無interview 已經收得工.
作者: Unclejt    時間: 17-11-18 12:43

jessimm 發表於 17-11-18 12:17
medi 要放Band A 才可 interview , 原理/效果一樣. 無interview 已經收得工.

有成績好的學生不將 medi 放 Band A,即是說他其實並不多想當醫生,入不了 medi,不是 medi 唔收,而是入了更喜歡的課程。

作者: Rattie    時間: 17-11-18 13:19

我有同女説過差不多的説話,就如排隊等位,排在你後面的就是冇機會超前,輪到你就要看看你手上有甚麼選擇,如果A1已滿,就看A2,如此類推。
至於同分,始終存著不明朗因素,女兒最近認識了一個大學同學,她就是當年同女一樣分數但入唔到。

作者: ricetaster    時間: 17-11-18 14:10

Rattie 發表於 17-11-18 13:19
我有同女説過差不多的説話,就如排隊等位,排在你後面的就是冇機會超前,輪到你就要看看你手上有甚麼選擇 ...

可能另有加權嘅细分。

作者: Yanamami    時間: 17-11-18 14:32

Rattie 發表於 17-11-18 13:19
我有同女説過差不多的説話,就如排隊等位,排在你後面的就是冇機會超前,輪到你就要看看你手上有甚麼選擇 ...

DSE同分,仲要睇面試同加权呢~話唔埋个PS同OLE係呢个时候有dd作用?
作者: Rattie    時間: 17-11-18 14:33

ricetaster 發表於 17-11-18 14:10
可能另有加權嘅细分。

女兒的一科是沒有加權的,同分就唔知~ 即是不明朗

作者: Rattie    時間: 17-11-18 14:39

Yanamami 發表於 17-11-18 14:32
DSE同分,仲要睇面試同加权呢~話唔埋个PS同OLE係呢个时候有dd作用?

呢科唔使面試吖,冇加權,ps ole 有咩增值 errrrr..... 所以同分真係搏一搏

作者: Yanamami    時間: 17-11-18 14:42

Rattie 發表於 17-11-18 14:39
呢科唔使面試吖,冇加權,ps有咩增值 errrrr..... 所以同分真係搏一搏
無面試無加权,同分-个入到一个入唔到……唔通擲骰仔?
作者: Unclejt    時間: 17-11-18 14:47

Rattie 發表於 17-11-18 14:33
女兒的一科是沒有加權的,同分就唔知~ 即是不明朗

說不明朗,是因為我們不完全知道每個課程將學生排序的方法。如dse同分,則根據甚麼準則等。但因為他們不知道學們把他們的課程放到A1或A2,所以放到A1或A2,並不影響出來的priority list。

作者: Rattie    時間: 17-11-18 14:53

Yanamami 發表於 17-11-18 14:42
無面試無加权,同分-个入到一个入唔到……唔通擲骰仔?

佢哋兩人同是傳統名校
electives 同分
4 core 細分唔一樣,彼此有高有低,至於 ps ole....
即是我説的不明朗因素

作者: Rattie    時間: 17-11-18 14:56

Unclejt 發表於 17-11-18 14:47
說不明朗,是因為我們不完全知道每個課程將學生排序的方法。如dse同分,則根據甚麼準則等。但因為他們不知 ...

我同意,也是這樣説,但女兒只肯搏 A1,我也就由得她不堅持了

作者: LingChiBaBa    時間: 17-11-18 16:47

Unclejt 發表於 17-11-18 14:47
說不明朗,是因為我們不完全知道每個課程將學生排序的方法。如dse同分,則根據甚麼準則等。但因為他們不知 ...

大學可以唔需要知道學生放個課程喺邊個Band,衹需通知JUPAS邊個Band加/減幾多分咪OK。

作者: Unclejt    時間: 17-11-18 17:26

LingChiBaBa 發表於 17-11-18 16:47
大學可以唔需要知道學生放個課程喺邊個Band,衹需通知JUPAS邊個Band加/減幾多分咪OK。
...

JUPAS 唔會幫手計分,他要的只是每個 programme 的 priority list。

作者: LingChiBaBa    時間: 17-11-18 19:06

Unclejt 發表於 17-11-18 17:26
JUPAS 唔會幫手計分,他要的只是每個 programme 的 priority list。

咁咪有矛盾。Iteration process 嘅rating 計Banding 分,但院校又唔知道個考生Banding,咁JUPAS唔計,邊個計?

作者: Unclejt    時間: 17-11-18 19:22

LingChiBaBa 發表於 17-11-18 19:06
咁咪有矛盾。Iteration process 嘅rating 計Banding 分,但院校又唔知道個考生Banding,咁JUPAS唔計,邊個 ...

唔係唔知 banding,只係唔知係 a1,2,3或者b4,5,6啫。

作者: jessimm    時間: 17-11-18 19:46

Unclejt 發表於 17-11-18 12:43
有成績好的學生不將 medi 放 Band A,即是說他其實並不多想當醫生,入不了 medi,不是 medi 唔收,而是入 ...

所以我用了physio 做例子. 這科也是要求放係Band A 才有interview.

4c+2x: 34分, 放physio 在B1 , 可能會失落埋. (A1, A2, A3 又唔收)

作者: LingChiBaBa    時間: 17-11-18 22:45

Unclejt 發表於 17-11-18 19:22
唔係唔知 banding,只係唔知係 a1,2,3或者b4,5,6啫。
係喎。我原本諗緊A1, A2, A3會唔會加唔同嘅分。
作者: 888iphone4s    時間: 17-11-19 00:16

謝謝你詳細解答!

del
作者: 888iphone4s    時間: 17-11-19 00:24

我記得jupas係派完band a再派band b

好似係
作者: bks2014    時間: 17-12-1 22:54

cpecpr 發表於 17-7-9 18:01

Jupas網站的video已經講得很清楚。考DSE成績叻的揀先,每年總有學生自視過高,分數唔夠高但是在band A 揀醫科/law, 結果有可能DSE成績比他差的同學入三大,他只入八大。
要避免這種不幸的情況,是DSE放榜後改選學系時,請教學校老師,不要自把自為。

作者: cow    時間: 17-12-2 09:49

大家都知大學先揀DSE成績叻嘅,但Jupas網站的video講“院校並不只取決於其DSE成績。

作者: wendyw    時間: 17-12-2 10:28

bks2014 發表於 17-12-1 22:54
Jupas網站的video已經講得很清楚。考DSE成績叻的揀先,每年總有學生自視過高,分數唔夠高但是在band A 揀 ...

請教,既然成績叻的揀先,點解會出現成績較差的人三大,而較好的只入八大,thx!

作者: cow    時間: 17-12-2 11:48

wendyw 發表於 17-12-2 10:28
請教,既然成績叻的揀先,點解會出現成績較差的人三大,而較好的只入八大,thx!
...
可以有N個理由. 大把非三大科收生分數高過三大科. 同一科也有人首選非三大. 甲學生把某科放band B, 乙學生放band A. 乙學生入那科的機會遠高過甲學生.

作者: ANChan59    時間: 17-12-2 13:29

cow 發表於 17-12-2 11:48
可以有N個理由. 大把非三大科收生分數高過三大科. 同一科也有人首選非三大. 甲學生把某科放band B, 乙學生 ...

如果甲學生成绩好過乙學生,甲學生的 Band B 會行先過 乙學生的 Band A.

Am I correct?

作者: cow    時間: 17-12-2 14:01

好多學科唔收bandB.
作者: cow    時間: 17-12-2 22:32

Unclejt 好清楚JUPAS的運作, 其餘有啲就...

每個課程會按學生的DSE成績,課程放的band(ABCDE), 同其他因素,作出一個收生list.

有了收生list後,便沒有分數了.JUPAS會按學生志願同收生list派位給學生.同一課程,如A排在B前,A把課程放bandE,B把課程放bandA,A也較B優先入那個課程,即如只有一個位,也會給A。

所以每個band的排位(如bandA),永遠是最想讀的放A1, 之後A2,A3. 把某課程放bandA,bandB會影響課程收唔收你同排位,但放A1A2A3,不會影響課程收唔收你同排位。 

*** JUPAS不同中學派位 ***
作者: hw1115    時間: 17-12-2 22:44

cow 發表於 17-12-2 22:32
Unclejt 好清楚JUPAS的運作, 其餘有啲就...

每個課程會按學生的DSE成績,課程放的band(ABCDE), 同其他因素 ...

你讲的A排在B前是指DSE成绩A好過B嗎?

作者: cow    時間: 17-12-2 23:01

回覆 hw1115 的帖子

某課程收生list排位.
作者: bks2014    時間: 17-12-4 09:37

wendyw 發表於 17-12-2 10:28
...

不自量力,自視過高,沒有諮詢老師
例如某人的分數肯定可以入中大會計/工程/數學系,但分數不夠入醫科。。但此人不自量力,把band a 的三個選擇全部填醫學,牙醫。白白浪費了機會。只好跌落下一輪band b. 而且是等成積比他差的其中同學選完band a 後才輪到他選band b。

所以自量很重要。

作者: cow    時間: 17-12-4 13:49

bks2014 發表於 17-12-4 09:37

只好跌落下一輪band b. 而且是等成積比他差的其中同學選完band a 後才輪到他選band b

課程放bamdA是重要,但問題不是等成積比他差的其中同學選完band a 後才輪到他選band b。而是睇某個課程點睇學生把它放bandB。如果課程對放bandA或B一樣處理,他還是比成績較他差而放bandA的學生佔優。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5