教育王國

標題: 有關40網旅小一問 [打印本頁]

作者: iampizzamum    時間: 17-7-10 16:37     標題: 有關40網旅小一問

想請教一下,如果旅小在乙部只放第二或第三志願,當叩門時,學校會給予面試機會嗎?

謝謝!

作者: Felix223    時間: 17-7-10 16:44

iampizzamum 發表於 17-7-10 16:37
想請教一下,如果旅小在乙部只放第二或第三志願,當叩門時,學校會給予面試機會嗎?

謝謝!

如旅小放在乙二丶或乙三真係自殺式填表?
你最多放佢在甲二、甲三?

作者: iampizzamum    時間: 17-7-10 17:16

Felix223 發表於 17-7-10 16:44

如旅小放在乙二丶或乙三真係自殺式填表?
謝謝解答。但如果在甲2或甲3填了旅小後,乙部要不要也要填來顯示叩門誠意?

我不太明白填表攻略,請各位前輩指教一下,謝謝。

作者: 一個閒人    時間: 17-7-10 17:17

謝謝!

我都係勸你放乙一好少少。

今年旅小開五班,每班36人。我有朋友好似填乙一都入唔到。

呢間好注重111,111叩門試同非111叩門試既考試卷深淺程度有好大分別。

除非你小朋友有一定學術水平,否則都要打定輸數。

來年龍年出生小朋友,你填大抽獎表時既排位真係要諗得清清楚楚,到時跌入無底深淵時好難拉返上嚟。

作者: Felix223    時間: 17-7-10 17:24

iampizzamum 發表於 17-7-10 17:16
謝謝解答。但如果在甲2或甲3填了旅小後,乙部要不要也要填來顯示叩門誠意?

我不太明白填表攻略,請各位前 ...

首先你自己要了解小一派位的遊戲規則:

https://www.myschool.hk/education-2-1.php

作者: Felix223    時間: 17-7-10 17:37     標題: 回覆樓主

以我所知40網有幾間地區熱門小學:荔天、協和丶旅小丶瑪神。呢D只可放乙一,乙二都無可能。
其實你自己有咩要求,可以清楚D説明,等其他熟悉40網的家長比D建議你。

作者: yukisch    時間: 17-7-10 19:02     標題: 回覆樓主:

你放第2,第3都唔會有機會,不如放其他機會仲高d

作者: jojochau0614    時間: 17-7-10 19:10

乙一:幾間熱門學校選一間,乙二:已要選二線學校好一點,乙三:冇所謂,因乙一乙二不中就準備叩門
作者: ying8    時間: 17-7-10 21:13

謝謝!

如果你想入表荔天或協和,一旦派唔到又想叩旅小,仍有機會,因叩旅小嘅全部可參加筆試,但聽講試題比111嘅深好多。幼稚園嘅同學仔個個都話唔識做!
作者: 88881111    時間: 17-7-10 21:31     標題: 回覆樓主

開放日有講111考的內容

作者: conniewktang    時間: 17-7-10 22:44

ying8 發表於 17-7-10 21:13
如果你想入表荔天或協和,一旦派唔到又想叩旅小,仍有機會,因叩旅小嘅全部可參加筆試,但聽講試題比111嘅 ...

以今年為例,多了好多外區校友及其他人入旅小(葵涌丶荃灣丶青衣丶大圍同九龍其他區,家長冇校車也不介意,校舍大小也不在意,而且他們PM我話孩子一心入旅小,最多搬屋,直私考了只作backup,(他們有自行,大抽獎,110同000叩門入,好多學術水平高,有閱讀習慣,有些K2已考了GAPSK, 什至考了starters, movers等,基礎漢字500,全部25本已識)。
所以40網若想入旅小,始終是熱門學校,如果不選第一志願,我諗叩門比較難,加上細路人數又多!

作者: iampizzamum    時間: 17-7-11 02:56     標題: 回覆樓主

謝謝大家的解答!思路清晰了一點。

作者: ying8    時間: 17-7-11 09:12

旅小剛於網上公佈左今年升中派位統計結果,保持水準,不少學生派讀名校,睇黎今年9月小一會吸引更多人報讀。
http://www.hpccps.edu.hk/index/customIndex.aspx?nnnid=1
作者: tkinwong    時間: 17-7-11 09:20

ying8 發表於 17-7-11 09:12
旅小剛於網上公佈左今年升中派位統計結果,保持水準,不少學生派讀名校,睇黎今年9月小一會吸引更多人報讀 ...

好好。

作者: 一個閒人    時間: 17-7-11 09:33

等數據王做分析啦
不過感覺上今年派英中既質素比去年好
作者: 88881111    時間: 17-7-11 09:37

一個閒人 發表於 17-7-11 09:33
等數據王做分析啦
不過感覺上今年派英中既質素比去年好

雖然沒有聯繫旅中,但又真的年年8-10人入到。

作者: thyhma    時間: 17-7-11 10:13

88881111 發表於 17-7-11 09:37
雖然沒有聯繫旅中,但又真的年年8-10人入到。
近年旅小學生升旅中,表現咁好,如果我係旅中校長,都優先收番啦!
估唔到最叻嗰批學生,寧願跨去港島讀名校。

作者: conniewktang    時間: 17-7-11 10:48

thyhma 發表於 17-7-11 10:13
近年旅小學生升旅中,表現咁好,如果我係旅中校長,都優先收番啦!
估唔到最叻嗰批學生,寧願跨去港島讀名 ...

旅小收kg生其實冇茘天同協和咁靚,但學校管理好,老師教得好,越做越好,老師教到咁嘅成績實在難得,因是學校老師自己教出來不是只靠收生質素好及家長自己谷。
今屆派位受2014及2016雙數年升中的師兄師姐考Pre S one AT 成績影響,咁嘅成績,即2016果屆Pre S one AT都同樣考得好好!
詹校長的團隊真係得!

作者: conniewktang    時間: 17-7-11 13:45

conniewktang 發表於 17-7-11 10:48

B1為主,其次b2, b3只13個(10%)。
可能因為教學好!

作者: thyhma    時間: 17-7-11 14:22

conniewktang 發表於 17-7-11 13:45
B1為主,其次b2,b3只13個(10%)。
可能因為教學好!

對,睇番旅小升中名單,好大部份都係B1、B2中學,估計B3只有約10-15%,以津小黎計,真係唔錯。
作者: conniewktang    時間: 17-7-11 14:29

thyhma 發表於 17-7-11 14:22
對,睇番旅小升中名單,好大部份都係B1、B2中學,估計B3只有約10-15%,以津小黎計,真係唔錯。 ...

我叫一間中學副校數過,佢話只13個b3,13/120二10.83%。我唔肯定。

作者: patpat904    時間: 17-7-11 19:48

一個閒人 發表於 17-7-10 17:17
我都係勸你放乙一好少少。

今年旅小開五班,每班36人。我有朋友好似填乙一都入唔到。

我仔同班同學乙二入旅小,註冊了

作者: michellelee1979    時間: 17-7-12 00:49

patpat904 發表於 17-7-11 19:48
我仔同班同學乙二入旅小,註冊了

乙二都入到,真係估唔到。

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 01:07

michellelee1979 發表於 17-7-12 00:49

今年情況特別,加了咁多位!由每班平均27人變三十幾人一班,4班變5班。我覺得來年唔會咁易入,乙二入的機會好微!旅小之前低調,但是,宜家多人討論,又hit, 多了咁多外區人報,而且本區kg家長又like,按常理,如果家長like旅小,會唔會把旅小放乙二? 你話佢哋敢唔敢這樣填?我就覺得太過危險,並且浪費了個選擇。

作者: iampizzamum    時間: 17-7-12 01:37     標題: 回覆樓主

謝謝大家的分析和解答

作者: ying8    時間: 17-7-12 05:39

michellelee1979 發表於 17-7-12 00:49

唔奇吖,旅小係上年自行應收左好多表,幼稚園好多同學仔都報左,點知去到統一,教育局只係話全區間間學校加人,都無公佈話旅小加班,見唔少媽媽轉左放荔天、長協係乙1,以為位多易入,可能咁樣益左幾個乙2。唉!點知荔天、長協仲多人報,好多要週圍叩門。
作者: conniewktang    時間: 17-7-12 07:31

ying8 發表於 17-7-12 05:39
唔奇吖,旅小係上年自行應收左好多表,幼稚園好多同學仔都報左,點知去到統一,教育局只係話全區間間學校 ...

如果40網的,去到要叩門,冇111都幾頭痕,因為要考筆試同面試,而且000的比起111的,份卷深好多!中丶英丶數都要考。

作者: tenko    時間: 17-7-12 08:12

回覆 patpat904 的帖子

乙一都入唔曬,乙二無咩可能抽入呀
作者: ying8    時間: 17-7-12 08:20

究竟實情係點?有無乙1真的入唔到?係EK兩邊都有人講喎!講真,我諗報長協、荔天嘅可能比旅小多幾倍,抽中難度仲大。
作者: patpat904    時間: 17-7-12 09:09

tenko 發表於 17-7-12 08:12

乙一都入唔曬,乙二無咩可能抽入呀

真人真事, 騙你都冇用

作者: starrymama    時間: 17-7-12 09:19

吾奇。可能佢本身 no. 好前, 但又未前到抽到協和, 荔天個 d. 但就入到可能 乙2 得返幾個位的旅小。

作者: patpat904    時間: 17-7-12 09:21

starrymama 發表於 17-7-12 09:19

吾奇。可能佢本身 no. 好前, 但又未前到抽到協和, 荔天個 d. 但就入到可能 乙2 得 ...

佢甲一乙一基福, 乙二旅小

作者: starrymama    時間: 17-7-12 09:44

咁又怪d.基福應該多位過開平好多.

作者: patpat904    時間: 17-7-12 10:16

starrymama 發表於 17-7-12 09:44

咁又怪d.基福應該多位過開平好多.

電腦依家野不是我地定, 結果係咁就係咁

作者: starrymama    時間: 17-7-12 10:17

可能基福比旅小更受歡迎吧.但本身唔係咁鐘意基福.

作者: 88881111    時間: 17-7-12 10:36

patpat904 發表於 17-7-12 09:21
佢甲一乙一基福, 乙二旅小

如果乙一入不到基福號碼唔會太靚,有人乙一旅小入不到,有咩可能入乙二。
係你親眼目睹?或者聽朋友講?

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 10:45

88881111 發表於 17-7-12 10:36

如果乙一入不到基福號碼唔會太靚,有人乙一旅小入不到,有 ...

我都不信乙二可入旅小。乙一好多也不入,要玩叩門,所以PM問我才知。基福仲多位!網上留言,真真假假,自己判斷吧!不用太過認真!

作者: ying8    時間: 17-7-12 10:51

starrymama 發表於 17-7-12 10:17

可能基福比旅小更受歡迎吧.但本身唔係咁鐘意基福.

睇睇今年基福升中派位,入英中人數仲少過旅小。佢仲6班近180人畢業,B1百分率:63/178×100%=35%
http://www.keifook.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1369&mode=published&nocache1499827574&lang=zh

作者: starrymama    時間: 17-7-12 10:56

回覆 ying8 的帖子

基福成績一向差過旅小.我係唔鐘意基福的校風.

作者: ying8    時間: 17-7-12 11:01

starrymama 發表於 17-7-12 10:56

基福成績一向差過旅小.我係唔鐘意基福的校風.

最弊「非精英」嗰4班約120人派左去邊?唔驚就假!

作者: Felix223    時間: 17-7-12 11:19     標題: 回覆樓主

其實每年小一派位,久不久有d校網爆冷有人乙二入了某熱門學校,真係唔出奇,當然會有好多因素同那個乙二中的同學number 一定排得好前和好運。

作者: ebuddy    時間: 17-7-12 11:33

謝謝!

如果你只求面試機會,旅港全部會In, 只係非111份券深D,如果你對小朋友有信心,那放D心水係前面博下

作者: 88881111    時間: 17-7-12 11:49

Felix223 發表於 17-7-12 11:19
其實每年小一派位,久不久有d校網爆冷有人乙二入了某熱門學校,真係唔出奇,當然會有好多因素同那個乙二中 ...

咁如果乙一不入,有冇機會乙二入?
自己第幾自願入,經常有人搞錯。

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 11:59

88881111 發表於 17-7-12 11:49

Strongly Agree!

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 12:05

ebuddy 發表於 17-7-12 11:33
如果你只求面試機會,旅港全部會In, 只係非111份券深D,如果你對小朋友有信心,那放D心水係前面博下
...

係可以搏下,不過到時玩叩門果時,小孩已有小一丶二水平,或者叩得入旅小!好多111或110一心想入旅小的家長,K2早已為小孩入不了旅小而要叩門入旅小作準備了,K2已做緊小一丶二的補充,真係唔收咁多PM唔知旅小如今咁受歡迎,家長咁心儀學校!仲有啲細路咁勁!
我小孩小二插班入旅小,到K3才完成25本基礎漢字500,K3下學期已看中丶英文童書超過一千本,英文超前所讀年級,我個12月出世超細仔仲要早產一個多月。但睇番現在K2/3想入旅小的,好多學術與閱讀都比我的小孩叻好多!他們仲有好多公開試證書和獎項添!

作者: tenko    時間: 17-7-12 12:13

按教育局既派位機制,無論no 係點都係派曬乙一先到乙二,如果派哂乙一位已經唔夠派,係無可能去到乙二。年年都有人話乙二中,多數係聴人地講或者當事人都分不清自己個排位
作者: conniewktang    時間: 17-7-12 12:15

tenko 發表於 17-7-12 12:13
按教育局既派位機制,無論no 係點都係派曬乙一先到乙二,如果派哂乙一位已經唔夠派,係無可能去到乙二。年 ...

Yes!

作者: starrymama    時間: 17-7-12 12:34

基福好多派得好差
作者: Felix223    時間: 17-7-12 12:48

40網如果不是心儀旅小是荔天/長協,那麼乙二都不用放旅小了,放其他二線小學安全d。
(通常旅小乙一都唔夠派)

作者: ebuddy    時間: 17-7-12 12:49

conniewktang 發表於 17-7-12 12:05

可能比較幸運,沒有特別準備,今年成功叩入旅小。音樂椅開始後,朋友都陸續有名小offer,所以機會總係有嘅

作者: 88881111    時間: 17-7-12 12:54

Felix223 發表於 17-7-12 12:48
40網如果不是心儀旅小是荔天/長協,那麼乙二都不用放旅小了,放其他二線小學安全d。
(通常旅小乙一都唔夠 ...

明白

作者: cherrieshum    時間: 17-7-12 12:56

回覆 ebuddy 的帖子

旅港今年升band 1率為51.6%(不計瑪利諾神父),與協和相當接近,荔天56.7%
作者: patpat904    時間: 17-7-12 13:25

88881111 發表於 17-7-12 10:36

如果乙一入不到基福號碼唔會太靚,有人乙一旅小入不到,有 ...

我問了同學的爸爸2次,佢答我甲一乙一基福乙二旅小,入旅小(太太是新移民選校是佢填),當然我冇睇過佢份表,當事人有冇搞錯就不知了。其他乙一旅小的同學都入到,但我只係問左相熟幾位而已

作者: 88881111    時間: 17-7-12 13:44

cherrieshum 發表於 17-7-12 12:56

旅港今年升band 1率為51.6%(不計瑪利諾神父),與協和相當接近,荔天56.7% ...

善導?派成點?

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 13:48

patpat904 發表於 17-7-12 13:25
我問了同學的爸爸2次,佢答我甲一乙一基福乙二旅小,入旅小(太太是新移民選校是佢填),當然我冇睇過佢份表 ...

講開旅小的新移民家長,原來相當高質素,我識果個住四小龍,有二部車(粵港兩地牌),媽媽開車送子女上學,他們做生意的,有學識,又謙虛,有禮貌,樂於助人,孩子成績佳同品行好,所以40網裡新移民都可以好高質,不止41網才有這些家長。

作者: cherrieshum    時間: 17-7-12 14:03

88881111 發表於 17-7-12 13:44
善導?派成點?

善導派得非常好,我看到數據竟然比荔天更好,升Band 1率有57%。不過我不明白為何善導公佈的數據是2015-2017?
以上資料有錯,因為學校只公佈了77個學生升中情況。估計應該大約>40%

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 14:04

cherrieshum 發表於 17-7-12 14:03
善導派得非常好,我看到數據竟然比荔天更好,升Band 1率有57%。不過我不明白為何善導公佈的數據是2015-201 ...

但我有個表,看落只有四成幾,我pm你。

作者: 88881111    時間: 17-7-12 14:06

善導派得非常好,我看到數據竟然比荔天更好,升Band 1率有57%。不過我不明白為何善導公佈的數據是2015-201 ...

更勁

作者: cherrieshum    時間: 17-7-12 14:10

88881111 發表於 17-7-12 14:06
更勁
不過人數有詭異,善導有4班,但只公佈77人升中成績,可能升band1 率只有>40%

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 14:18

2015-2017即小五至小六呈分年度這一屆。

作者: ying8    時間: 17-7-12 15:15

conniewktang 發表於 17-7-12 14:04

但我有個表,看落只有四成幾,我pm你。

善導應比上年差了少許,計埋瑪中,派B1都係得53人,有4x%,都算幾好了!
http://www.gccps.edu.hk/website/article/article_detail?channel_id=2745&article_id=1724

作者: ying8    時間: 17-7-12 16:02

cherrieshum 發表於 17-7-12 12:56

旅港今年升band 1率為51.6%(不計瑪利諾神父),與協和相當接近,荔天56.7% ...

長協個派位表有些少取巧,將所有B2直資中學放埋入去,扣去嗰15人,加番德雅,約有82人入英中,百分率為51.2%,同旅小差唔多。

http://www.heepwohcsw.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/news/1617/20162017s_1499740546.pdf

作者: conniewktang    時間: 17-7-12 20:36

ying8 發表於 17-7-12 15:15
善導應比上年差了少許,計埋瑪中,派B1都係得53人,有4x%,都算幾好了!
http://www.gccps.edu.hk/website ...

好多學校升中派位表只列出見得人的學校,差少少就冇出,有水份,所以總人數同實際人數有出入。通常派位靚的學校,會出曬全部人數,幾好幾差果啲都出,好似旅小,b3約只有10%,怕乜列埋出嚟。名校都有b3啦,間間有,只是數目少而已!估唔到旅小同長協b1%咁接近,都話旅小b1主要是老師教出來,不是只收返來或靠家長自己谷出來(要家長幫細路日日狂溫習或預先備課)。
我兒子讀舊校,我就真係成日幫佢溫習或備課,舊校教一課考三課,為應付測考,所以要備課。舊校老師唔知點樣教,上完堂好似老師冇教過咁,要成日溫書,自己谷,煩到我死,本身工作又忙,我以前兒子在舊校,我日日要抽好多時間陪太子讀書。
入了旅小,我都唔使點理佢,佢唔識先問我,邊洗預先備課或成日溫習,學校幫我搞掂,默書同測考先溫,又OK喎,個仔多了好多free time and play time, 所以好開心。另一個由舊校插班進旅小的家長也有同感,這里輕輕鬆鬆,愉快學習,不知不覺被老師谷起來。我又發覺,旅小中文科,正如補習社說,係深過好多學校,好似中作字數,小二已要作200字,一年作16篇作文,連測考果幾篇,成20篇,老師好勤快,批改咁多,真係冇諗過, 孩子不知不覺竟學會作成篇200字的中文作文了!

作者: Arthas    時間: 17-7-12 22:56

都係個句, 邊間學校有實力, 睇佢公開幾多升中派位成績就知:

1. 有學校選擇唔講...
2. 有學校只列出有名氣既中學校名...
3. 亦有學校將所有學生派位結果統計出黎, 全部學校同人數一清二楚.

作者: ying8    時間: 17-7-13 01:58

其實40網有好多媽媽唔上EK,無比較區內學校質素,鍾意揀新校、大校。佢地唔會理升中派位成績。
作者: conniewktang    時間: 17-7-13 05:49

ying8 發表於 17-7-13 01:58
其實40網有好多媽媽唔上EK,無比較區內學校質素,鍾意揀新校、大校。佢地唔會理升中派位成績。 ...

但係唔上網都應該自己多問幾個各校用家,自己比較一下,唔好只追求新校或大校!
學校地方太大,學校睇唔到咁多,有時學生在暗角曳曳都未必有人知有人見。細校都有好處,人少少,老師可以睇緊些,管束學生多些,學生又會乖些,校風自然又會好些。先管後教,學生唔乖的話,成績又點會好呢?!
升中成績好,多人升b1英文中學,不單畢業生讀得上,而且是讀得好。旅小中丶英丶數各科都教學好好!
小學各科教學程度高,學生升中就唔會程度唔銜接,升了英中又唔會太辛苦追唔上。我識的旅小畢業生家長都讚校長好,老師有heart教學,又有愛心,所以學生即使升了b1a中學,食老本都得,再努力就可以在中學考得不錯成績!所以我老遠跨區冇校車都插班旅小,因為小學基礎好重要呀!

作者: thyhma    時間: 17-7-13 11:43

旅小升中派位真係年年有驁喜,運動表現亦一鳴驚人,睇下校網就知,唔係一間死讀書嘅學校。上年EK唔少人話我地班家長不停吹棒,但事實真係咁樣。
作者: worldcat    時間: 17-7-13 11:58

一齊填表嘅家長,旅小乙一入唔到,所以乙二入嘅機會。。。。
放榜當日都有幾十人考叩門,除左朋友小朋友應該唔會全部係110啩。

作者: worldcat    時間: 17-7-13 12:03

starrymama 發表於 17-7-12 12:34

基福好多派得好差
睇基福,請只睇頭30%
作者: 88881111    時間: 17-7-13 12:08

worldcat 發表於 17-7-13 11:58
一齊填表嘅家長,旅小乙一入唔到,所以乙二入嘅機會。。。。
放榜當日都有幾十人考叩門,除左朋友小朋友應 ...

系囉,放榜當然只係俾111叩門,000係另外一日

作者: worldcat    時間: 17-7-13 12:19

88881111 發表於 17-7-13 12:08
第一日係111同110(非40)都有份in,入門口已經要睇左揀位表先可以入去。
作者: 88881111    時間: 17-7-13 12:31

worldcat 發表於 17-7-13 12:19
第一日係111同110(非40)都有份in,入門口已經要睇左揀位表先可以入去。

你講嘅已經證明無可能乙二入

作者: conniewktang    時間: 17-7-13 16:04

thyhma 發表於 17-7-13 11:43
旅小升中派位真係年年有驁喜,運動表現亦一鳴驚人,睇下校網就知,唔係一間死讀書嘅學校。上年EK唔少人話我 ...

話我地吹棒的其實並不是讀旅小的學生家長或並非心儀旅小的,見人哋做得好及家長滿意讚好都唔得。

作者: iampizzamum    時間: 17-7-13 16:26

謝謝大家的解答。填表真的是一場策略戰
作者: thyhma    時間: 17-7-13 19:39

conniewktang 發表於 17-7-13 16:04
話我地吹棒的其實並不是讀旅小的學生家長或並非心儀旅小的,見人哋做得好及家長滿意讚好都唔得。
...

其實,我地家長支持學校,多D讚下學校,會令校長及班老師更加努力,追求更大嘅進步。最後得益嘅始終係我地班仔女。旅小近年表現越黎越好,唔會輸比長協、荔天、又真係抵讚!
作者: dogkit    時間: 17-7-13 21:17     標題: 回覆樓主:

好多人無留意呢張放門口嘅通告,旅小嘅學生,就算去到中學,就算去到上智呢啲band 1 英中,一樣名列前茅,一啲都唔輸蝕。

圖片附件: Screenshot_20170713-211030.JPEG (17-7-13 21:17, 59.95 KB) / 下載次數 12
/forum.php?mod=attachment&aid=MTM5ODI3fDM4MzliNDhjfDE3MTY4NDQxNzl8MA%3D%3D

作者: thyhma    時間: 17-7-13 21:59

回覆 dogkit 的帖子

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平中學嗰班中一學生仲犀利,通告話全級第1、3、4、9嘅,都黎自旅小。每年得8-9個學生升上去,一半入到前10,都算利害。
作者: conniewktang    時間: 17-7-13 22:23

thyhma 發表於 17-7-13 21:59

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平 ...

其實最抵讚的是現任校長詹校長,佢簡直是把旅小起死回生的校長,佢使旅小不斷增值,學生成績不斷創高峰,旅小又越來越hit, 由較弱校變強校,講開又講,佢在旅小勁多家長fans!佢十幾年帶領旅小的功勞,真係抵讚!(emoji)

作者: conniewktang    時間: 17-7-14 07:57

thyhma 發表於 17-7-13 21:59

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平 ...

講開家長日日接放學,我仔同舊校一同學都由葵青跨區小二上同下學期分別插班入旅小,冇校車都讀。

好似我小朋友插班旅小,每天由青衣陪佢坐的士返學,之後我怕遲到再繼續坐的士返工,八五折的士都要$240(單程),以前我返工坐MTR 。放學孩子又坐的士($80內)回家,用了錢但省了時間。我覺得讀這間學校是值得的!
我仔舊校家長(也住葵青),孩子轉校旅小,她早上坐的士送孩子返學,再回家煑午餐,再坐車把午餐送給孩子吃,再回家。放學又坐車到旅小接孩子放學,一日六轉,我真係佩服她。她說孩子讀得不錯,旅小校風好丶教學好、老師又有heart、孩子又愉快學習,好值得喎!佢仲辛苦過我,但每次提起學校都好滿意,多謝我好介紹添!
有時跨唔跨區讀書,都要看讀邊間同值不值得讀。我自己只看校風同教學,校舍大小反而不是問題。

作者: iampizzamum    時間: 17-7-20 02:07

conniewktang 發表於 17-7-13 22:23
其實最抵讚的是現任校長詹校長,佢簡直是把旅小起死回生的校長,佢使旅小不斷增值,學生成績不斷創高峰, ...

希望到時候有機會認識詹校長!

作者: conniewktang    時間: 17-7-20 07:35

iampizzamum 發表於 17-7-20 02:07

根據hkpapa852資料,今年40網派位最好是荔天,第二已是旅小,稍微高過長協少少,長協第三!
這是旅小老師教得好的成果!

作者: thyhma    時間: 17-7-20 09:07

conniewktang 發表於 17-7-20 07:35

根據hkpapa852資料,今年40網派位最好是荔天,第二已 ...

旅小真係上緊,對比去年派位,唔單止荔天、長協、善導升B2a-B1中學百比率都下跌,外圍學校普遍都有下跌跡象,惟獨網內旅小保持平穩,即上屆PS1-AT可能考得不錯。
作者: conniewktang    時間: 17-7-20 10:04

thyhma 發表於 17-7-20 09:07
旅小真係上緊,對比去年派位,唔單止荔天、長協、善導升B2a-B1中學百比率都下跌,外圍學校普遍都有下跌跡 ...

詹校長真係好得!一間學校好唔好,成績升定跌,同有冇一個英明能幹的校長好有关係!我好幸慶兒子入了旅小,各方面,我可以安心好多了!真的好感恩!

作者: conniewktang    時間: 17-7-20 10:15

旅小真係上緊,對比去年派位,唔單止荔天、長協、善導升B2a-B1中學百比率都下跌,外圍學校普遍都有下跌跡 ...

旅小學生有實力,基本上屆屆Pre S one A T都考得好好!
記住旅小的intake仲要冇荔天同長協咁靚,學生成績好是老師教出來的,而且旅小又冇精英制,即老師把全部學生都教得好,所以只1成b3。旅小b1最多,其次是b2。

作者: conniewktang    時間: 17-7-20 10:32

你可以去旅小九月份4個週六的Open Day, 10-12。
自選一天。

作者: kinglily    時間: 17-7-20 10:38

詹校長確實是位很好的校長,今年叩門試中與他接觸過,他有禮有心辦學,是個令家長感到窩心的校長,相信旅小在他管理下一定能更加進步!

作者: conniewktang    時間: 17-7-20 10:42

conniewktang 發表於 17-7-20 10:32
你可以去旅小九月份4個週六的Open Day, 10-12。

旅小開放日資料

圖片附件: myimage.jpg (17-7-20 10:42, 492.66 KB) / 下載次數 27
/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ2MjcyfDYwMjY1YTdhfDE3MTY4NDQxNzl8MA%3D%3D

作者: cherrieshum    時間: 17-7-20 12:12

其實荔天升中真正band 1率沒有下跌,長協和旅小有少許下跌

作者: iampizzamum    時間: 17-7-20 12:24

conniewktang 發表於 17-7-20 10:42
旅小開放日資料
謝謝分享!

作者: thyhma    時間: 17-7-20 12:38

cherrieshum 發表於 17-7-20 12:12
其實荔天升中真正band 1率沒有下跌,長協和旅小有少許下跌

講真,荔天升讀B1率咁高,全因有派往同屬天主教德雅嗰1X個學生撐住。

作者: conniewktang    時間: 17-7-20 13:55

thyhma 發表於 17-7-20 12:38
講真,荔天升讀B1率咁高,全因有派往同屬天主教德雅嗰1X個學生撐住,德雅近年DSE成績都無公佈,有少許懷疑 ...

沒有公佈多數考得不太理想,認識幾個教b1c英中的朋友,他們說如果那屆考得好,學校好快會對外公佈,如果考不好(例如學生考差了或不達b1c的升大學%,學校不會公佈,隻字不提。)

作者: creambun    時間: 17-7-20 14:31

conniewktang 發表於 17-7-20 10:15

旅小學生有實力,基本上屆屆Pre S one A T都考得好好 ...

大家都是津校,都是大抽獎抽入,何解話旅小學生入小一時學生質素會較茘天及協小差?是怎樣推斷出來?

作者: Felix223    時間: 17-7-20 15:03

creambun 發表於 17-7-20 14:31
大家都是津校,都是大抽獎抽入,何解話旅小學生入小一時學生質素會較茘天及協小差?是怎樣推斷出來?
...
點解茘天及協小的學生質素?? 點差法?? 我都好想知??????
不過茘天及協小的家長們都好低調.

作者: conniewktang    時間: 17-7-20 15:57

creambun 發表於 17-7-20 14:31
...

派位多人選茘天及協和,旅小因校舍小有影響,相對少人選。前兩間多人選,相對叻學生也會多些。叩門入了旅小,也有些會走咗去前兩間。所以旅小會收second round果啲叩門生,因最叻果批走了。
縦使如此,也不影響旅小教學和派位。
我就是看中旅小教學好而跨區插班。

作者: creambun    時間: 17-7-20 16:14

conniewktang 發表於 17-7-20 15:57

如果只是以報名人數及叩門人數去估計旅小小一生整體質素較其他學校差,我不太認同。不過多謝你分享你的看法。

作者: 小華媽媽    時間: 17-7-25 13:45

88881111 發表於 17-7-10 21:31
開放日有講111考的內容
請教一下前輩,我不是住40網,但很想110旅小,又怕派不到,110的卷是否比111深很多呢?大兒子來年要選校,他是資特優,記性好,完美主義,錯了一題功課也會不開心,但我沒有特別訓練他,只是他瘋狂地閱讀。聽住附近的朋友說旅小對資優的支援不錯,老師都照顧得學生不錯,是嗎?我又沒有錢讀直資私立如聖方濟各英文小學(資優有支援),只希望入一間適合的免費小學,如果入了旅小,我兩個孖女可跟哥哥入讀,又不用煩。剛知道茘景有校車,好想入讀,來年我應如何準備?有沒有前輩可回答我,萬分感激!
作者: 88881111    時間: 17-7-25 14:15

小華媽媽 發表於 17-7-25 13:45
請教一下前輩,我不是住40網,但很想110旅小,又怕派不到,110的卷是否比111深很多呢?大兒子來年要選校, ...

不好意思,我也是來年升小一家長,111卷淺是朋友告訴我的,你9月到旅小,有4日開放日,你到時問問。

作者: conniewktang    時間: 17-7-25 14:19

88881111 發表於 17-7-25 14:15
不好意思,我也是來年升小一家長,111卷淺是朋友告訴我的,你9月到旅小,有4日開放日,你到時問問。
...

資優有支援。

作者: creambun    時間: 17-7-25 14:21

conniewktang 發表於 17-7-25 14:19

資優有支援。

你用錯account 回覆了!為何你代「小華媽媽」回覆?

作者: yukisch    時間: 17-7-25 16:02

小華媽媽 發表於 17-7-25 13:45
請教一下前輩,我不是住40網,但很想110旅小,又怕派不到,110的卷是否比111深很多呢?大兒子來年要選校, ...

校長話非40網,如果110會同40網111的卷一樣

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5