教育王國

標題: 身心俱疲! [打印本頁]

作者: peipeiwong    時間: 17-7-12 15:59     標題: 身心俱疲!

只想呻兩句!

作者: 車仔媽咪    時間: 17-7-12 16:00

回覆 peipeiwong 的帖子

我陪你

作者: peipeiwong    時間: 17-7-12 16:02     標題: 回覆樓主

好想大聲大聲喊出來!

作者: peipeiwong    時間: 17-7-12 16:11

車仔媽咪 發表於 17-7-12 16:00

我陪你

希望你小朋友快d有好消息,脫離苦境

作者: eddiexo14    時間: 17-7-12 16:13

peipeiwong 發表於 17-7-12 15:59
只想呻兩句!

加油

作者: yingying媽咪    時間: 17-7-12 16:21

U are not alone.
作者: 車仔媽咪    時間: 17-7-12 16:24

昨晚忍到阿囝瞓咗,才敢在房偷泣
作者: 車仔媽咪    時間: 17-7-12 16:25

昨晚等到阿囝瞓咗,才敢在房偷泣

作者: asrwz1107    時間: 17-7-12 16:25

回覆 車仔媽咪 的帖子

作者: asrwz1107    時間: 17-7-12 16:28

仲有我
作者: 小Monkey    時間: 17-7-12 16:31

加油!
作者: JJXKT    時間: 17-7-12 16:33

小Monkey 發表於 17-7-12 16:31
加油!

加油

作者: YmOra    時間: 17-7-12 16:34

唔好諗得太灰,朝好的一方去諗,增加正能量,現在的結果只反影著此時此核的狀態,無阻孩子未來的發展,成功之路仍然响他/她的面前呢!此路不通咪行另一條路囉!唔會無路可行的呢!現在最重要係"保體力","保自信心","保一家人的團結支持".

努力加油呀!
作者: bcwong    時間: 17-7-12 16:34

仲有我
作者: asrwz1107    時間: 17-7-12 16:47

食唔落瞓唔覺,唉!仲要一路肚痾,要好努力才能克制自己唔好係阿仔面前眼濕濕
作者: 悠悠110409    時間: 17-7-12 16:49

加油, 祝福你們.
作者: 小Monkey    時間: 17-7-12 16:51

asrwz1107 發表於 17-7-12 16:47
食唔落瞓唔覺,唉!仲要一路肚痾,要好努力才能克制自己唔好係阿仔面前眼濕濕 ...

努力頂住!阿囝呢段時間好需要妳鼓勵!重整旗鼓,讀好F1, 再謀變!

作者: aeiou_drm    時間: 17-7-12 16:51     標題: 回覆樓主:

祝你地叩到適合小朋友的中學,加油!

作者: hugub    時間: 17-7-12 17:05

只想呻兩句!
師弟你派左去邊間? 加油
作者: cindyming    時間: 17-7-12 17:19

只想呻兩句!

加油!希望在明天!盡力叩門,還是好多希望,你不坚持住很影響小朋友,加油!加油!加油!

作者: peipeiwong    時間: 17-7-12 17:31

車仔媽咪 發表於 17-7-12 16:24
昨晚忍到阿囝瞓咗,才敢在房偷泣

我都係

試過唔係好忍到,眼紅紅,聲音變了,阿仔即係放低電話,坐埋我身邊攬住我,叫我唔駛唔開心

作者: peipeiwong    時間: 17-7-12 17:33

hugub 發表於 17-7-12 17:05
師弟你派左去邊間? 加油

Deleted

作者: peipeiwong    時間: 17-7-12 17:42     標題: 回覆樓主

多謝各位!

我盡量表現正面,阿仔今日考咗一日筆試,佢都辛苦,所以我更加唔可以係佢面前表現得太灰⋯⋯
剛才就是等阿仔考試,自己一個,越諗越灰,又喊咗出來,知道喊都無用,只有比信心阿仔,同耐心等!

但事實是,除了等,已經唔知可以做乜,
而最灰嘅係,再過一兩天,便連等都無得等,無消息,無機會,咁點算?!

作者: asrwz1107    時間: 17-7-12 17:49

peipeiwong 發表於 17-7-12 17:42
多謝各位!

我盡量表現正面,阿仔今日考咗一日筆試,佢都辛苦,所以我更加唔可以係佢面前表現得太灰⋯⋯
放寛心,有筆試就有機會,加油!!!我連筆試機會都冇

作者: LLK    時間: 17-7-12 17:51

你們加油! 一定有好學校收的, 終會見到光明 !
作者: lsy9255    時間: 17-7-12 17:52

樓主加油

作者: peipeiwong    時間: 17-7-12 17:58

asrwz1107 發表於 17-7-12 17:49
放寛心,有筆試就有機會,加油!!!我連筆試機會都冇

報咗5間,有3間是報名便有筆試的,叫做讓阿仔覺得有得叩門就有機會,但昨天考的一間出咗面試名單了,阿仔無份

作者: 熊大    時間: 17-7-12 18:16     標題: 回覆樓主:

same here.. 頭痛,肌肉痛。
有間明天見多次,但也不是最心儀!

作者: Zumger    時間: 17-7-12 18:53

堅持!一定有好結果!
作者: arun    時間: 17-7-12 19:12

琴日同今日朝8晚5係條街四圍撲, 夜晚兩三點至瞓得著, 绝對感受到身心俱疲的感覺, 但仲要頂多兩日。

大家扣門家長, 為了孩子,一齊頂住。
作者: wyfpoon    時間: 17-7-12 19:32     標題: 回覆樓主

我都想呻兩句,大喊吓。攪珠呢個遊戲一d都唔好玩

作者: brother4    時間: 17-7-12 19:34     標題: 回覆樓主:

希望在明天

作者: ILoveCinderella    時間: 17-7-12 20:47     標題: 回覆樓主:

加油呀

作者: optman88    時間: 17-7-12 21:02     標題: 回覆樓主:

客氣說話唔講了,各位千其唔好比太大壓力小朋友, 加油!

作者: cheuklokmom    時間: 17-7-12 21:07

Add oil and good luck to all of you !!!  Never give up !!
作者: oldgamesman    時間: 17-7-12 21:14

加油,明天開始註冊,音樂椅開始轉,應該會有好消息
作者: Goodluck_CKC    時間: 17-7-12 21:23

加油,要留意電話。電話號碼可能冇來電顯示架。

我覺得最好暫時停用小熊來電,拒絕來電……等等。

作者: TwinWong    時間: 17-7-12 21:26

只想呻兩句!

唔好好棄 你仲要主圭大局架

作者: fooky-hk    時間: 17-7-12 21:44     標題: 回覆:TwinWong 的帖子

加油!努力爭取,不要放棄。自己上年感受過,明白你們這幾天的心情。上天會為小朋友安排最好的,儘力而為。

作者: Goodluck_CKC    時間: 17-7-12 21:55

fooky-hk 發表於 17-7-12 21:44
加油!努力爭取,不要放棄。自己上年感受過,明白你們這幾天的心情。上天會為小朋友安排最好的,儘力而為。 ...
我都係過來人,個時星期四晚上有個冇來電顯示電話,當時冲緊凉冇接到,攞到諗咗成晚,好彩第二日(星期五)收到喜訊電話。加油!
記住要留意電話呀!

作者: vickilau    時間: 17-7-12 21:57

我都係,呢兩日真係食唔安坐唔樂,叩3間2間有得in,但都要等電話,好煎熬
作者: mantracy    時間: 17-7-12 22:19     標題: 回覆樓主

大家要頂住呀!

作者: 車仔媽咪    時間: 17-7-12 22:31     標題: 回覆樓主

這兩天已夠折磨,自己情緒要好好管制、甚至抑壓情緒。但又要電話、whatsapp應付「車輪轉」的親友(點解叩這間?吾叩那間?)。現階段仲有好多未知數,心情又吾好,真係吾想再答佢地.......

作者: corinthians    時間: 17-7-12 22:36     標題: 回覆樓主:

即使前面再多幾個彎,只要不放棄,總會找到出路,祝大家順心順意,希望在明天 !

作者: littlecath    時間: 17-7-12 23:09

oldgamesman 發表於 17-7-12 21:14
加油,明天開始註冊,音樂椅開始轉,應該會有好消息

點解?會有人唔註冊?定係有學校會趕喺註冊前出叩門offer?

作者: oldgamesman    時間: 17-7-12 23:19

littlecath 發表於 17-7-12 23:09
點解?會有人唔註冊?定係有學校會趕喺註冊前出叩門offer?
一定有人想叩間更好的,而放棄原本派到個間

作者: greenapple1093    時間: 17-7-12 23:24

家長及同學們,加油努力,不輕言放棄,明天會更好 !
作者: JJXKT    時間: 17-7-13 07:10

littlecath 發表於 17-7-12 23:09

每班也有留班位,學校拎埋出黎就收到盡。

作者: Cherilam    時間: 17-7-13 08:02

只想呻兩句!

努力!

作者: 2LittleMonkey    時間: 17-7-13 08:06     標題: 回覆樓主:

各位媽媽辛苦了!加油!要頂住!
雖然我唔使點叩門, 但個心-樣痛。

作者: 2jkidsfather    時間: 17-7-13 08:14

加油!
作者: Ktfk    時間: 17-7-13 08:17

加油!加油!
作者: 無比滴    時間: 17-7-13 08:20     標題: 回覆樓主:

真係好疲倦

作者: ihui    時間: 17-7-13 08:25     標題: 回覆樓主:

我當年派去1x志願既band 3中學, 我媽媽只關注交通問題, 一點也不考慮學校banding. 我那時真的唔開心, 因結果完全非我預期。 幸我媽媽無任何壓力給我, 我亦沒有要求叩門, 一心想住努力讀好中一, 中二先轉返自己心意的中學。 最後我中二轉返去我想入既學校, 一 讀就讀到中七, 再入大學。 所以中一去那一間不重要, 最重要小朋友會努力及不放棄, 最終前路由自己創的。 所以各位父母, 不要在中一派位結果上過於擔憂。

作者: littlecath    時間: 17-7-13 08:45

ihui 發表於 17-7-13 08:25
我當年派去1x志願既band 3中學, 我媽媽只關注交通問題, 一點也不考慮學校banding. 我那時真的唔開心, 因結 ...

你係一個好識唸既小朋友。但唔係個個小朋友都咁識唸。做媽咪既會擔心小朋友去咗校風差既學校變壞,到時就唔係成績唔好咁簡單。我唸大部分媽咪擔心既都係呢樣。
不過,都好多謝你既鼓勵。希望未能成功叩門既小朋友都可以似你一樣,最終都轉到自己想去既學校!

作者: peipeiwong    時間: 17-7-13 10:05

我當年派去1x志願既band 3中學, 我媽媽只關注交通問題, 一點也不考慮學校banding. 我那時真的唔開心, 因結 ...

你很懂事,謝謝。
我都係咁同阿仔講,如果真的叩唔到,便要努力讀好中一,再考慮中二轉校。佢話佢會十倍努力。

作者: peipeiwong    時間: 17-7-13 10:13

littlecath 發表於 17-7-13 08:45
你係一個好識唸既小朋友。但唔係個個小朋友都咁識唸。做媽咪既會擔心小朋友去咗校風差既學校變壞,到時就 ...

完全正確。我對所派學校全無認識,有很多的擔心。

我常跟阿仔說:我唔想你欺凌人,更唔想你被人欺凌!

學壞,可以很容易!香港的父母,大部分要返工,唔係唔想好好的睇住佢,但真的無咁多時間⋯⋯很乏力!

作者: little_yolky    時間: 17-7-13 10:22

車仔媽咪 發表於 17-7-12 22:31
這兩天已夠折磨,自己情緒要好好管制、甚至抑壓情緒。但又要電話、whatsapp應付「車輪轉」的親友(點解叩這 ...
唔好答, 唔好睇, whatsapp有個靜音功能, 可以將某些人靜音, 咁就唔會成日聽到叮叮聲, 煩住晒了。
作者: YYL    時間: 17-7-13 11:03

一齊加油!
作者: ihui    時間: 17-7-13 12:02

peipeiwong 發表於 17-7-13 10:05
你很懂事,謝謝。
我都係咁同阿仔講,如果真的叩唔到,便要努力讀好中一,再考慮中二轉校。佢話佢會十倍努 ...

你小朋友已很懂事, 他有決心努力學習, 真的不必過份擔憂。 我媽媽完全無時間理我, 見一面都難, 我入一間無其他同學一齊讀的學校, 外人會覺得學校學生品行差, 但我在入面讀, 亦見到不少乖及努力學習的學生, 最緊要自己的心態與價值觀。

作者: hugub    時間: 17-7-13 12:19

peipeiwong 發表於 17-7-13 10:13

正面d...現在開始了解和認識...加油
作者: siu_to    時間: 17-7-13 13:21

加油呀
作者: chingching52    時間: 17-7-13 13:26

想問下扣門多數幾耐有消息丫?
作者: ms.aeroplane    時間: 17-7-13 13:45

peipeiwong 發表於 17-7-13 10:13

朋友個妹當年b1 ,派入b3,佢自己努力讀好f1,間學校認為佢更適合去更好嘅學,仲幫佢轉入英華女校。所以認清方向,不是沒灣轉!加油

作者: Hohoman    時間: 17-7-13 15:31

只想呻兩句!

係!好疲累!好灰,B1學生派B2學校,而個仔未放榜就病到現在。叩門面試要等,參加筆試又受"病未好返"所影響。最慘係有啲「名次後過我仔而又中頭獎嘅家長」去安慰你,叫你樂觀面對咪影響小朋友。仲谷氣!

作者: CWWin    時間: 17-7-13 16:01

回覆 Hohoman 的帖子

堅係認同。放過我啦大佬。
作者: ivywen    時間: 17-7-13 16:18

我都病了, 成日訓唔到。覺得白髮多了o 好彩阿女仲頂得順。他真的成長了。
作者: 車仔媽咪    時間: 17-7-13 18:09

只想呻兩句!

今日去獲派中學註冊,好吾自在,內心好吾中意,個老師同我講咩,我都聽吾入耳。極吾想比佢撕張 入學註冊証,心裡不斷同自己講,我一定會返來取回。唉,18號仲要考 preS1

希望叩門快啲有好消息。

作者: peipeiwong    時間: 17-7-13 18:19

車仔媽咪 發表於 17-7-13 18:09
今日去獲派中學註冊,好吾自在,內心好吾中意,個老師同我講咩,我都聽吾入耳。極吾想比佢撕張 入學註冊証 ...

我打算到明天下午才去註冊,希望明天有好消息。

希望你可以叩到心儀的學校,再註冊。

作者: Fion710    時間: 17-7-13 18:44     標題: 回覆樓主:

仲有我陪你

作者: sharol1312    時間: 17-7-13 19:53

今日去獲派中學註冊,好吾自在,內心好吾中意,個老師同我講咩,我都聽吾入耳。極吾想比佢撕張 入學註冊証 ...
我未去註冊已經想撕咗佢,訓得一陣都成日發惡夢,我哭不出,感覺欲哭無淚。
作者: asrwz1107    時間: 17-7-13 20:20

sharol1312 發表於 17-7-13 19:53
我未去註冊已經想撕咗佢,訓得一陣都成日發惡夢,我哭不出,感覺欲哭無淚。 ...
一樣。
作者: asrwz1107    時間: 17-7-13 20:31

派得差的好似都係band1-2邊緣人
作者: vickilau    時間: 17-7-13 20:50

我都係,只註冊,校服同書我都無喺學校訂,話自己出去買,一路諗希望有機會拎返張註冊證
我想問下,通常叩門學校係咪一定會preS1前出offer架?有無試過考完之後先有電話?

作者: sharol1312    時間: 17-7-13 21:10

回覆 asrwz1107 的帖子

我個仔係,而家派咗2b,都係叩2a,但都未有結果,屋企氣氛好差,個個都苦好苦面。
作者: sharol1312    時間: 17-7-13 21:14

vickilau 發表於 17-7-13 20:50
我都係,只註冊,校服同書我都無喺學校訂,話自己出去買,一路諗希望有機會拎返張註冊證
我想問下,通常叩 ...
我都想知
作者: Tangkaka    時間: 17-7-13 21:18

唔好放棄,一直扣門,到9月開學都重有機會架。寫信到心儀中學比校長,希望佢見到你有心,比機會面試。
作者: sharol1312    時間: 17-7-13 21:31

Tangkaka 發表於 17-7-13 21:18
唔好放棄,一直扣門,到9月開學都重有機會架。寫信到心儀中學比校長,希望佢見到你有心,比機會面試。 ...
咁應該幾時寫,寄去定交去
作者: s.y.lau    時間: 17-7-14 08:42

回覆 車仔媽咪 的帖子

我昨日去註冊時我都好唔開心! 見到好多同學成績好差都入到一齊註冊.
有的同學媽媽仲問點解你個女成績咁好都入呢間.我當時幾想同佢講我都唔想同你亞仔一間學校.

作者: s.y.lau    時間: 17-7-14 08:48

回覆 Tangkaka 的帖子

唔好意思,本人女兒原本係BAND1 頭成績,派左去BAND 2 頭學校,亞女好唔開心左幾日,我每都係開解佢.
我想請問是否可以寄信給該學校長呢? 因為我好擔心亞女的心情.

作者: Goodluck_CKC    時間: 17-7-14 09:22

加油,希望大家今日收到學校電話
作者: CWWin    時間: 17-7-14 10:19

回覆 s.y.lau 的帖子

你講出我心聲……
作者: asrwz1107    時間: 17-7-14 10:58

剛剛去學校注冊完,心情勁差。d問卷問我從乜途徑知道間學校點解報呢間學校,我乜都冇填,鬼有選擇你呢間學校。
d女老師粘住閃閃令五顔六色長指甲,係我見識少,真係第一次見
作者: os_ecu    時間: 17-7-14 11:22

Hohoman 發表於 17-7-13 15:31
係!好疲累!好灰,B1學生派B2學校,而個仔未放榜就病到現在。叩門面試要等,參加筆試又受"病未好返"所影響。最慘係有啲「名次後過我仔而又中頭獎嘅家長」去安慰你,叫你樂觀面對咪影響小朋友。仲谷氣!
唔安慰好過安慰了, 有啲被抽水既感覺.

係唔係又因為受學校影響保險線擺得太前既緣故 ?

作者: os_ecu    時間: 17-7-14 11:25

asrwz1107 發表於 17-7-14 10:58
剛剛去學校注冊完,心情勁差。d問卷問我從乜途徑知道間學校點解報呢間學校,我乜都冇填,鬼有選擇你呢間學 ...
學校啲老師咁花技招展, 同學仔起碼都唔會太過拘緊 .

作者: yf03    時間: 17-7-14 11:38

作者: lumfamily    時間: 17-7-14 11:46

s.y.lau 發表於 17-7-14 08:42
回覆 車仔媽咪 的帖子

我昨日去註冊時我都好唔開心! 見到好多同學成績好差都入到一齊註冊.

我情況同你一樣
心情很難受

排名比我女後很多的都入到我女心儀的中學
很葡萄
但制度下,唯有接受,另外又叩門
只要不放棄,希望仍在
大家忍耐,難過時便深呼吸
加油

作者: chesswin    時間: 17-7-14 11:58

各位加油!
作者: 妹妹頭    時間: 17-7-14 12:23

回覆 yf03 的帖子

B1A生派去B2A學校? 可唔可以講邊區呀? 是否B1位嚴重不足?

作者: s.y.lau    時間: 17-7-14 12:25

回覆 yf03 的帖子

沙田區得沙官有得叩門
其它學校全部不接受叩門
好無耐地去返派中學註冊

請問有無人成功寫信去心儀學校可以入到.

作者: s.y.lau    時間: 17-7-14 12:35

回覆 lumfamily 的帖子

你係邊區?

作者: 悠悠110409    時間: 17-7-14 12:37

妹妹頭 發表於 17-7-14 12:23
回覆 yf03 的帖子

B1A生派去B2A學校? 可唔可以講邊區呀? 是否B1位嚴重不足?

......
作者: yaya_c    時間: 17-7-14 12:46

s.y.lau 發表於 17-7-14 12:25
回覆 yf03 的帖子

沙田區得沙官有得叩門
有無諗過誇區呀, 而家大把誇區返學喎.  一係就讀一年, 中二轉校.
作者: bearbear2003    時間: 17-7-14 13:11

s.y.lau 發表於 17-7-14 12:25
回覆 yf03 的帖子

沙田區得沙官有得叩門
Try Kwok Tak shing.  Today still able to knock doors.  It is 1C school.

作者: sharol1312    時間: 17-7-14 13:38

啱啱完咗畢業典禮,我真係笑唔出,直頭唔想出席。一陣去註冊啦,月嚟月灰
作者: March    時間: 17-7-14 13:45

really a good support to all of us.
作者: purple_girl    時間: 17-7-14 13:53

等消息中
作者: Hohoman    時間: 17-7-14 14:45

sharol1312 發表於 17-7-14 13:38
啱啱完咗畢業典禮,我真係笑唔出,直頭唔想出席。一陣去註冊啦,月嚟月灰 ...

認同,今日最後一日返學。估唔到六年由普通班一直打拼到去精英班,諗住有在完滿美好嘅結局。點知...好失落!好...失...落...!

作者: Hohoman    時間: 17-7-14 14:50

os_ecu 發表於 17-7-14 11:22
唔安慰好過安慰了, 有啲被抽水既感覺.

係唔係又因為受學校影響保險線擺得太前既緣故 ?

絕對係!校方為保頭三志願命中率,作故仔話我係邊緣人,誰不知考八十幾同九十幾都入B1的多的是。當然佢哋係好好彩中頭一志願,但如果不影響我,我會一到十也選B1,結果不會第三中B2。

作者: sharol1312    時間: 17-7-14 15:06

Hohoman 發表於 17-7-14 14:45

認同,今日最後一日返學。估唔到六年由普通班一直打拼到去 ...
我都想係完美,派到2頭也可,但粉碎了。如果係單純運氣的我都無嘢講,但填大抽獎時學校無提供我仔嘅所屬Baning,排名只比咗呈兩,呈一及三都無,過往派位結果又無,班主任話學校無做呢D,佢話唔係一就二,叫我考慮。到派位嗰日我終於知啦,脫龍嘅十個家長,得一個係好開心咁走,其他的都企咗係處等叩門信。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5