教育王國

標題: OU (Hons) 同 HKCC ASSO (都係Translation )有 offer,點揀,請指教 [打印本頁]

作者: 傻妹    時間: 17-8-7 20:35     標題: OU (Hons) 同 HKCC ASSO (都係Translation )有 offer,點揀,請指教

OU (榮譽學士Translation) 同 HKCC ASSO (都係Translation )有 offer,點揀,請指教,謝謝

作者: 2女女    時間: 17-8-7 23:57

傻妹 發表於 17-8-7 20:35
OU (榮譽學士Translation) 同 HKCC ASSO (都係Translation )有 offer,點揀,請指教,謝謝
...

我都想知,asso唔知有冇機會上返UGC

作者: linrongyao    時間: 17-8-8 11:31

這是一個難題。 一,我不知道香港雇主是否承認了OU的畢業生? 二,學位持有人優於副學士學位。 副學士學位有機會繼續在補貼大學學習。 但機會可能不高!

作者: moon88    時間: 17-8-8 15:47

好選 ASSO 第一, 你肯定有能力在未來 2年考倒 GPA 3.6或以上 ( 年件及每科收生不同, GPA 只供參考 ).
第二, 如上唔留學士, 讀完2年有無能力出去外地讀? 如果唔係就要出來工作了.
香港雇主是否承認OU的畢業生, 我相信如果同時有10個人, 9 個是 8 大, 你係雇主你會點選? 所以增加工作經驗會比較有好處.
作者: linrongyao    時間: 17-8-8 16:31

moon88 發表於 17-8-8 15:47
好選 ASSO 第一, 你肯定有能力在未來 2年考倒 GPA 3.6或以上 ( 年件及每科收生不同, GPA 只供參考 ).
第二, ...
Agreed.
作者: moon88    時間: 17-8-8 17:18

曾經我比左 3 萬幾 Asso 學費最後都無讀.
作者: 傻妹    時間: 17-8-8 23:24

moon88 發表於 17-8-8 17:18
曾經我比左 3 萬幾 Asso 學費最後都無讀.

可以講點解嗎?最後讀咩?

作者: moon88    時間: 17-8-9 09:19

傻妹 發表於 17-8-8 23:24
可以講點解嗎?最後讀咩?
因為一直沒有考慮過 OU, 以為 DSE 沒有 offer, 點知派了 OU 學士.

作者: linrongyao    時間: 17-8-9 16:06

確保OU學位獲得香港商業界的認可。

作者: 傻妹    時間: 17-8-9 20:03

moon88 發表於 17-8-9 09:19
因為一直沒有考慮過 OU, 以為 DSE 沒有 offer, 點知派了 OU 學士.

你讀完未?可以comment下OU嗎?

作者: 傻妹    時間: 17-8-9 20:04

linrongyao 發表於 17-8-9 16:06
確保OU學位獲得香港商業界的認可。

其實咩原因唔認可?

作者: linrongyao    時間: 17-8-10 10:19

回覆 傻妹 的帖子

OU學位得到香港政府的認可。
商業公司可能對OU學位持有人有偏見。因此,影響其認受性

作者: 傻妹    時間: 17-8-10 10:55

linrongyao 發表於 17-8-10 10:19
回覆 傻妹 的帖子

OU學位得到香港政府的認可。

請問你係OU學生嗎?

作者: moon88    時間: 17-8-10 15:21

傻妹 發表於 17-8-9 20:03
你讀完未?可以comment下OU嗎?
讀緊, 易入難出.

作者: linrongyao    時間: 17-8-10 15:31

不要緊。 最重要的是,您取得了良好的成績和表現。除了學歷, 未來的雇主將評估您的表現, 努力讀書。

作者: 傻妹    時間: 17-8-10 16:12

moon88 發表於 17-8-10 15:21
讀緊, 易入難出.

願聞其詳。可以透露你讀邊科嗎?

作者: moon88    時間: 17-8-11 10:20

傻妹 發表於 17-8-10 16:12
願聞其詳。可以透露你讀邊科嗎?
邊科就唔講了, 因為呀女仲讀緊.
人人以為 OU 收生分數底, 是但入左先算, 但係唔夠分一樣要比錢重讀.

作者: moon88    時間: 17-8-11 10:22

moon88 發表於 17-8-11 10:20
邊科就唔講了, 因為呀女仲讀緊.
人人以為 OU 收生分數底, 是但入左先算, 但係唔夠分一樣要比錢重讀.
我意思係 Exam 不合格要重修那科.

作者: linrongyao    時間: 17-8-11 10:26

昨天我問我的女兒(人力資源經理 )是否接受OU大學畢業生。 她說她會考慮OU申請人。 不過,她必須比較其他候選人的學術背景和經驗來決定面試。 直至今天,她沒有機會面試 OU的申請人。

作者: moon88    時間: 17-8-11 10:33

linrongyao 發表於 17-8-11 10:26
昨天我問我的女兒(人力資源經理 )是否接受OU大學畢業生。 她說她會考慮OU申請人。 不過,她必須比較其他 ...
即是我之前說的, 如果有十個人, 9 個是8大, 1 個是OU會點選.

作者: linrongyao    時間: 17-8-11 15:43

回覆 moon88 的帖子

正如我之前所說,雇主可能會對OU畢業生有點偏見。 但是,如果您能在面試中有出色的表現 (如語言表達能力 ),那麼與其他畢業生相比,我沒有看到OU畢業生會被打折扣。

作者: moon88    時間: 17-8-11 17:25

樓主最後選了 OU 定 HKCC ?
作者: 傻妹    時間: 17-8-11 19:18

moon88 發表於 17-8-11 10:22
我意思係 Exam 不合格要重修那科.

唔合格有得重修唔係好事嗎?

作者: 傻妹    時間: 17-8-11 19:19

moon88 發表於 17-8-11 17:25
樓主最後選了 OU 定 HKCC ?

前者

作者: ANChan59    時間: 17-8-12 11:07

傻妹 發表於 17-8-11 19:18
唔合格有得重修唔係好事嗎?

你要知道OU的最初設計,是給在職人士或者轉職人士去讀,因為不想停下工作,手停口停。如果肥咗,就要重讀,就會用多了時間及金錢!

作者: 傻妹    時間: 17-8-12 11:47

ANChan59 發表於 17-8-12 11:07
你要知道OU的最初設計,是給在職人士或者轉職人士去讀,因為不想停下工作,手停口停。如果肥咗,就要重讀 ...

但對學生而言係好事,有機會補救。請問OU會否轉型?

作者: ANChan59    時間: 17-8-12 11:57

傻妹 發表於 17-8-12 11:47
但對學生而言係好事,有機會補救。請問OU會否轉型?

現在已經轉型,但需要時間!

作者: 傻妹    時間: 17-8-13 09:34

ANChan59 發表於 17-8-12 11:57
現在已經轉型,但需要時間!

請問轉咩型式?

作者: ANChan59    時間: 17-8-13 09:37

傻妹 發表於 17-8-13 09:34
請問轉咩型式?

現在收多咗好多高中升上來的學生,學生程度冇咁參差,但決心冇在職人士的高!在職者很多時為勢所逼,有時被迫放棄學業。

作者: 傻妹    時間: 17-8-13 09:45

ANChan59 發表於 17-8-13 09:37

現在收多咗好多高中升上來的學生,學生程度冇咁參差,但決 ...

有利有幣,希望高中生努力令OU印象比人好一點。

作者: moon88    時間: 17-8-14 11:36

ANChan59 發表於 17-8-13 09:37

現在收多咗好多高中升上來的學生,學生程度冇咁參差,但決 ...
其實 OU 教的一點也不差. 而且近幾年都收左好多 DSE 16-18分的學生

作者: Mattison    時間: 17-8-14 14:08

傻妹 發表於 17-8-7 20:35
...
我剛有一個案例 亦是OU跟HKCC 不是Translation 是英文教育和商業英文 學生選擇了後者 就是可以在一或兩年後 再成熟一點時 再選擇前途如一早選了OU degree 即巳被綁四年 中途只能放棄 很難轉系/科 況且 OU Translation能有多大做回本行的機會
相反 先挑HKCC 一或兩年後 憑CGPA3.8或可返身到排名更前的大學 或接駁其他心儀或原先的科目

作者: 傻妹    時間: 17-8-14 17:45

moon88 發表於 17-8-14 11:36
其實 OU 教的一點也不差. 而且近幾年都收左好多 DSE 16-18分的學生

你咁講都開心,因為一直以來聽到都係幅面嘢(emoji)

作者: 傻妹    時間: 17-8-14 17:47

Mattison 發表於 17-8-14 14:08
我剛有一個案例 亦是OU跟HKCC 不是Translation 是英文教育和商業英文 學生選擇了後者 就是可以在一或兩年後 ...

OU都可以中途學分轉移,點解咁幅面呢?

作者: Mattison    時間: 17-8-14 19:36

傻妹 發表於 17-8-14 17:47
OU都可以中途學分轉移,點解咁幅面呢?
OU還可以轉那兒? 不過挑了 就努力完成它 將來誰都説不了準 目下應該是把英文起碼提昇至5或5*程度 否則實在駕馭不了

作者: 傻妹    時間: 17-8-14 21:58

Mattison 發表於 17-8-14 19:36
OU還可以轉那兒? 不過挑了 就努力完成它 將來誰都説不了準 目下應該是把英文起碼提昇至5或5*程度 否則實在 ...

唔係好明你意思,可以再說明嗎

作者: Mattison    時間: 17-8-14 23:41

傻妹 發表於 17-8-14 21:58
唔係好明你意思,可以再說明嗎
如我沒看錯 應該是選擇了OU吧 我的個案是選了HKCC ASSO
無論如何 選擇了就別再猜想假設 既然揀了Translation degree 就要快快打好英文底子 起碼到達DSE5或5*程度
不然成績出不了位 亦很容易一事無成
祝 學業愉快

作者: hksarhksar    時間: 17-8-15 09:34

有朋友以前讀POLY翻譯,他的評語是不外如是,讀翻譯好看自己下幾多苦工,有朋友仔在BAPTIST 讀自己再學多一個語言,最緊要是真材實料,肯腦力就得.
作者: 傻妹    時間: 17-8-15 10:42

Mattison 發表於 17-8-14 23:41
如我沒看錯 應該是選擇了OU吧 我的個案是選了HKCC ASSO
無論如何 選擇了就別再猜想假設 既然揀了Translatio ...

oic, thanks

作者: 傻妹    時間: 17-8-15 10:43

hksarhksar 發表於 17-8-15 09:34
有朋友以前讀POLY翻譯,他的評語是不外如是,讀翻譯好看自己下幾多苦工,有朋友仔在BAPTIST 讀自己再學多一個 ...

(emoji)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5