教育王國

標題: 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考) [打印本頁]

作者: hkpapa852    時間: 17-9-5 09:45     標題: 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考)

眼見近年升小一人收上升, 自行同大抽獎越嚟越難爭, 越嚟越多家長都希望但其心安,入到間唔太差既小學早點離場.

我又睇番D資料, 咗以下呢一份無聊嘢 (其實幾年前我整個一份)出嚟
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2904682

先旨聲明,以下建議,主要建基於相關小學近年升中派位表現,個人認為佢地既表現係較可接受。但要留意,以下部份被區內家長認為寶校,所以家長除升中派位呢方面外,還是要去親自瞭解吓學校其它方面既資料是否合適,再作決定吧!

以下係部份校網,係過去幾年自行階段都經常收唔足人,但升中派位表現其實都還可以既學校,以及一些就算只得15分,係自行階段仲有機會抽中既學校,大家不妨留意吓:

1. 自行階段經常收生不足的學校名單:

校網

小學

備注

聖嘉祿學校

過去多年每年均有2X%學生升讀B1中學

筲箕灣官立小學

參考校務報告資料, 升讀B1中學比例估計~2X%, 聯繫B1中學有筲箕灣官中, B2A中學金文泰

東莞同鄉會方樹泉學校

參考校務報告資料, 過去三年升讀B1中學大約 ~2X%

塘尾道官立小學

參考校務報告資料, 過去三年升讀B1中學大約 ~2X%, 有聯繫B1中學伊利沙伯

香港四邑商工總會新會商會學校

聯繫B2A-B1中學香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學, 中學既聯繫位過去多年可覆蓋至少50%
小學既學生

慈雲山聖文德天主教小學

聯繫B2中學聖文德書院, 估計B1比例~2X%

循理會美林小學

過去3年每年有~3X%學生升讀B1中學

將軍澳官立小學

聯繫B2A-B1中學將軍澳官立中學, B2何文田官文中學, 將官聯繫位可覆蓋至少1/3小學既學生

2. 過往315分都有機會入既地區2/3線學校:

校網

小學

備注

李陞小學

聯繫B1中學有英皇同BPS, 至少有25%學生升讀B1中學, 過去3每年約有1/3男仔升讀KC

香港潮商學校

主收NCS既學校之一, 學校有超過50%南亞裔NCS, 但年年都有30%以上學生升讀B1中學

李賜豪小學

過去4年每年平均有~25%學生升讀B1中學

佛教中華康山學校  

過去3年每年平均有~2X%學生升讀B1中學

勵志會梁李秀娛紀念小學

20152016兩年均有~2X%學生升讀B1中學

愛秩序灣官立小學  

過去4年每年~3X% 學生升讀B1中學, 聯繫B1中學QC
筲箕灣官

保良局陳南昌夫人小學

聯繫B1中學保良局第一張永慶中學, 過往每年平均至少有20%學生升讀保一

順德聯誼總會梁潔華小學

過去4年每年均有 ~35%
學生升讀B1中學

東華三院王余家潔  

過去4年每年均有 ~30%
學生升讀B1中學

3. 過往315分都有機會入既地區一線小學:

校網  

小學

備注

北角官立 (英皇道)

過去4年每年有不少於40%學生升讀B1中學, 聯繫B1中學有筲箕灣官立

滬江

過去4年每年有不少於50%學生升讀B1中學

旅港開平

過去4年每年有不少於40%學生升讀B1中學

記住, 做家長唔可以懶, 至少要自己研究吓學校, 係咪啱自己心水, 唔好人講就聽/信.

Good luck!

作者: vinvin901    時間: 17-9-5 12:50

請問可以到那裡查詢一下18/19年度各區的小學學額數目及適齡學童的人數分佈?
作者: hkpapa852    時間: 17-9-5 13:04

vinvin901 發表於 17-9-5 12:50
請問可以到那裡查詢一下18/19年度各區的小學學額數目及適齡學童的人數分佈? ...
小一學額就係自行學額既一倍, 至於各區人數, 唔會有人有資料 (至少現在EDB敎沒有)

作者: 山海兒女    時間: 17-9-5 13:12

幫朋友問,佢有15分(包宗敎5分,但不是首名子女),自行是否一定冇機會?
作者: hkpapa852    時間: 17-9-5 13:20

山海兒女 發表於 17-9-5 13:12
幫朋友問,佢有15分(包宗敎5分,但不是首名子女),自行是否一定冇機會? ...
如果佢選我上表個堆自行都收唔夠學生既學校, 應該0分 (連適齡分都無) 都好大機會入

作者: 山海兒女    時間: 17-9-5 14:18

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks
但她希望撰有宗教的學校

作者: hkpapa852    時間: 17-9-5 14:25

山海兒女 發表於 17-9-5 14:18

Thanks
上面有一間基督教, 一間天主教, 仲有一間佛教

作者: szelau123    時間: 17-9-5 15:14     標題: 回覆樓主:

冇區中(emoji)

作者: pumpkinfly    時間: 17-9-6 09:16     標題: 回覆樓主

多谢晒楼主的信息

作者: YuHangMum    時間: 17-9-6 10:50

想問下如果小朋友沒了適齡分, 在12網男仔, 但有妹妹跟尾, 心儀軒官(2間都OK)的話, 交不交第一輪好呢? 交是=0%, 不交會否比多D叩門機會?
作者: hkpapa852    時間: 17-9-6 10:52

YuHangMum 發表於 17-9-6 10:50
想問下如果小朋友沒了適齡分, 在12網男仔, 但有妹妹跟尾, 心儀軒官(2間都OK)的話, 交不交第一輪好呢? 交是= ...

你唔交表, 日後要自己去EDB觀塘個office申請參加統一派位.

另外, 雖然111對叩門唔係咁有用, 但有個1, 比連1個1都無, 點都好睇少少, 亦有可能係學校係最後關頭用嚟決定既考慮條件之一

作者: pccw2017    時間: 17-9-6 15:42

hkpapa852 發表於 17-9-5 09:45
眼見近年升小一人收上升, 自行同大抽獎越嚟越難爭, 越嚟越多家長都希望但其心安,入到間唔太差既小學早點離 ...
請問表中李陞小學有聯繫B1中學英皇同BPS, 至少有25%學生升讀聯繫中學是真的嗎 ?
是否不論成績高低, 總之在學校頭25%便可升讀聯繫B1中學 ?

還是說在各聯繫小學中成績頭25%才可以? 如果般官有同學排頭成績30%但按教局排位高過李陞排第25個的同學, (假設是男生) KC的學位是否比了般官的同學還是李陞的同學 ?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-6 15:45

pccw2017 發表於 17-9-6 15:42
請問表中李陞小學有聯繫B1中學英皇同BPS, 至少有25%學生升讀聯繫中學是真的嗎 ?
是否不論成績高低, 總之在 ...

聯繫中學會將中一統一派位既25%學額分俾所有聯繫小學, KC既聯繫小學有4間, 中西區2間官小既KC聯繫位合共只有10個.

想知多D聯繫學額既分佈, 可以參考吓我呢個塵年舊帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105420

聯繫位申請人多於聯繫學位時, 先按學生派位組別, 即B1先選. 如B1申請人仍然超額就抽籤.

作者: babybeauty    時間: 17-9-6 16:43

您好! 想問如果有基本分, 選不出名的學校, 會有機會收到嗎?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-6 16:45

babybeauty 發表於 17-9-6 16:43

您好! 想問如果有基本分, 選不出名的學校, 會有機會收到嗎?
自己去呢個網站睇吓, 佢統計過去幾年收生人數都係準確:

http://www.schooland.hk/ps/

需知道, 你認為唔出名, 唔代表人地認為佢唔出名.

作者: pccw2017    時間: 17-9-7 13:37

hkpapa852 發表於 17-9-6 15:45
聯繫中學會將中一統一派位既25%學額分俾所有聯繫小學, KC既聯繫小學有4間, 中西區2間官小既KC聯繫位合共只 ...

謝謝. 咁係唔係果10個位由李陞同般官爭? 兩間合計最好成績果10位同學獲得. 而不是各得5個位 ?
作者: crystalupala    時間: 17-9-7 15:18     標題: 回覆樓主

多謝你,前輩!正需要這些資訊!

如果41或34呢?九龍塘基華、九官、舊華德、陳瑞祺喇沙,邊間15分既機會大d?

作者: Felix223    時間: 17-9-7 15:24

回覆 crystalupala 的帖子

九官大機會.

作者: emma_kapo    時間: 17-9-7 15:36

Felix223 發表於 17-9-7 15:24
回覆 crystalupala 的帖子

九官大機會.

呢間好多世襲

作者: ylflp    時間: 17-9-7 17:05

請問邊到可以睇到2017/2018年度同以往各小學係自行收生人數及超收人數? 見教育局都無
作者: hkpapa852    時間: 17-9-7 17:19

ylflp 發表於 17-9-7 17:05
請問邊到可以睇到2017/2018年度同以往各小學係自行收生人數及超收人數? 見教育局都無 ...
可參考呢個網, 學位資料準確:

http://www.schooland.hk/ps/

作者: taxibird    時間: 17-9-7 17:25

請問是否有超收就代表世襲都已經多過自行學額?
因見介紹的都有超收情況
如只係15分, 學校沒必要超收, 對嗎?
作者: hkpapa852    時間: 17-9-7 17:46

taxibird 發表於 17-9-7 17:25
請問是否有超收就代表世襲都已經多過自行學額?
因見介紹的都有超收情況
如只係15分, 學校沒必要超收, 對嗎? ...
有超收, 基本上係世襲太多, 我係第1點介紹既果堆, 應該大部份係長年收生不足 (自行階段)

作者: blueaqua    時間: 17-9-8 15:33

hkpapa852 發表於 17-9-6 15:45
聯繫中學會將中一統一派位既25%學額分俾所有聯繫小學, KC既聯繫小學有4間, 中西區2間官小既KC聯繫位合共只 ...
請問這25%的學頟, 是指在自行收生階段就會分比聯繫小學的學生申請, 定係在統一派位的甲乙部申請?因為參考你舊帖, E.G 以QC 為例, 只共有10個位分比兩間軒官 (雖然是早幾年的資料但相信同而家唔會差太遠), 但最近一年兩間軒官夾埋有成40-50人入到QC......唔係好明點解...........

作者: hkpapa852    時間: 17-9-8 17:12

blueaqua 發表於 17-9-8 15:33
請問這25%的學頟, 是指在自行收生階段就會分比聯繫小學的學生申請, 定係在統一派位的甲乙部申請?因為參考你 ...
25%聯繫學額, 係升中派位時, 統一派位階段學額既25%.

QC俾兩間軒小既聯繫位合共係16-18個 (每年會有1/2個差異), 唔只10個喎? KC俾兩間中西區官小就得10個位.

軒小學生入QC, 除咗聯繫位, 仲可以係自行同大抽獎同灣仔區學生爭QC街外個4X個位.

作者: blueaqua    時間: 17-9-8 17:18

唔知我咁諗啱唔啱, 即假設聯繫中學來年仲有100個位, 佢會留起25個位 (25%) 比聯繫小學的學生去爭(申請)? 咁呢25個位是否計落自行收生階段的50個位當中? (因為50%係自行, 50% 係統一派位?)

定係呢25個位係放在統一派位 (即甲同乙)階段比聯繫小學的學生去抽?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-8 17:22

blueaqua 發表於 17-9-8 17:18

唔知我咁諗啱唔啱, 即假設聯繫中學來年仲有100個位, 佢會留起25個位 (25%) 比聯繫 ...
你去參考吓呢度, QC聯繫位分佈:
https://www.schooland.hk/ss/qc

QC聯繫位: 23 (18+5), 點計呢?

統一派位甲部: 7
統一派位乙部: 86

合共: 93個, 25%=23個

作者: meowymeowy    時間: 17-9-8 22:38     標題: 回覆樓主

呢篇應該置頂啦,功德無量!

作者: blueaqua    時間: 17-9-8 22:59

hkpapa852 發表於 17-9-8 17:22
你去參考吓呢度, QC聯繫位分佈:
https://www.schooland.hk/ss/qc

唔好意思想借位問少少升中派位的情況,升小派位的自行階段係用計分制, 咁升中派位的自行階段,又係因應咩標準而收生?

作者: Dragonmama2012    時間: 17-9-8 23:17     標題: 回覆樓主

真係大力啲推,幫到不少媽媽選擇

作者: tabby0521    時間: 17-9-9 08:17

想向hkpapa852請教:
13年9 月女, 家姐入左直資, 想跟尾入機會好細, 爸爸媽媽都係筲箕灣丘佐榮舊生, 咁妹妹係自行爸媽舊生方面會計5分定10分?
丘佐榮聽聞升級左叫左四小龍, 規模同我地細個讀果陣亦大好多, 所以諗緊好唔好自行報左先, 至少有野渣手先
萬望賜教!!
作者: cattz288    時間: 17-9-9 08:40

tabby0521 發表於 17-9-9 08:17
13年9 月女, 家姐入左直資, 想跟尾入機會好細, 爸爸媽媽都係筲箕灣丘佐榮舊生, 咁妹妹 ...

舊生仔女有20分

作者: tabby0521    時間: 17-9-9 09:29

回覆 cattz288 的帖子

謝謝!我見教育局資料單張寫住父/母為該小學的畢業生有10分, 唔知係父母計做兩個人定一個unit
作者: cattz288    時間: 17-9-9 17:17

tabby0521 發表於 17-9-9 09:29

謝謝!我見教育局資料單張寫住父/母為該小學的畢業生有10分, 唔知係父母計做兩個人定 ...
梗係計其中一個喇, 留意學校由以前上下午分左兩間學校, 唔好搞錯!  
作者: tabby0521    時間: 17-9-9 18:12

係咩??完全唔知添
作者: loverofpapa    時間: 17-9-13 15:29

有20分(包宗教分),心儀14北衞/16崇真,但擔心唔夠分入,請問各位意見:(1) 會照博OR (2) 用15分博2/3線無宗教背景的小學???

還是,14/16 網有冇2/3線有宗教背景的小學? 我見好似好多都好熱....

謝謝~

作者: hkpapa852    時間: 17-9-13 15:49

tabby0521 發表於 17-9-9 08:17
13年9 月女, 家姐入左直資, 想跟尾入機會好細, 爸爸媽媽都係筲箕灣丘佐榮舊生, 咁妹妹 ...
如果丘咗榮有20分, 應該極大機會入.

除非交通安排唔到, 否則梗係袋住先 (呢個仲要係靚橙, 唔係爛橙喎!)

作者: hkpapa852    時間: 17-9-13 15:51

loverofpapa 發表於 17-9-13 15:29

有20分(包宗教分),心儀14北衞/16崇真,但擔心唔夠分入,請問各位意見:(1) 會照博 ...
20分, 相比之下, 入到崇真既機會一定遠高過北衞

問吓自己, 到底邊間/幾間學校係自己想入.

大部份家長, 其實都係到大抽獎先攞到心儀學位, 無必要為求安心, 係自行階段搵間較易入又唔係心儀既學校

作者: Cajes    時間: 17-9-13 16:08

cattz288 發表於 17-9-9 17:17
梗係計其中一個喇, 留意學校由以前上下午分左兩間學校, 唔好搞錯!

我都唔知!!請問點分?

作者: emma_kapo    時間: 17-9-13 16:18

hkpapa852 發表於 17-9-13 15:51
20分, 相比之下, 入到崇真既機會一定遠高過北衞

問吓自己, 到底邊間/幾間學校係自己想入.

Hkpapa 請教一下,家住45實在揀唔落手同過多一兩年會搬...預左誇區...但得15分....夢想係九官但15分肯定陪跑自行填佢好似同自殺無分別......另外貼地d既選擇想佐敦谷聖若瑟/啟晴村聖十架......請問有無其他二線既選擇係可以安心小小謝謝你

作者: hkpapa852    時間: 17-9-13 16:36

emma_kapo 發表於 17-9-13 16:18
Hkpapa 請教一下,家住45實在揀唔落手同過多一兩年會搬...預左誇區...但得15分....夢想係九官但15分肯定陪 ...
不如留意吓你將會搬去既區份既小學吧!

本身住得係45網, 無理由唔知聖十架個"背景"吧! 真係咁想入?

作者: kitblack    時間: 17-9-13 17:06

hkpapa852 發表於 17-9-13 16:36
不如留意吓你將會搬去既區份既小學吧!

本身住得係45網, 無理由唔知聖十架個"背景"吧! 真係咁想入?
hkpapa852,
我都想問下 15 分 想入 16網 培僑或愛官, 邊間機會大尐? 謝謝

作者: cattz288    時間: 17-9-13 17:32

Cajes 發表於 17-9-13 16:08
我都唔知!!請問點分?

用校名search wiki, check係前身既上定下午校!

作者: hkpapa852    時間: 17-9-13 17:33

kitblack 發表於 17-9-13 17:06
hkpapa852,
我都想問下 15 分 想入 16網 培僑或愛官, 邊間機會大尐? 謝謝

小西灣培僑小學2000年先創校, 得17年年資, 有20分既申請人, 應該只係"兄姊"為小學部既畢業生, 相信很大機會用唔晒25個計分位 (估計應該有至少一半剩), 咁15分一定有機會.

愛官雖然都係2000年先有, 但佢前身係渣華道官立上午同下午小學, 有20分既申請人會多好多.

所以如果以15分搏, 培僑機會高好多

作者: Cajes    時間: 17-9-13 17:46

cattz288 發表於 17-9-13 17:32
用校名search wiki, check係前身既上定下午校!

sorry 唔太識揾。。見唔到呢。。

香港中國婦女會丘佐榮學校(英文:The Hong Kong Chinese Women's Club Hioe Tjo Yoeng Primary School)是一所創辦於1965年、位於香港東區西灣河的津貼小學。於1999年9月1日改制為全日制小學。設一至六年級,現共30班。

作者: hkpapa852    時間: 17-9-13 17:47

Cajes 發表於 17-9-13 17:46
sorry 唔太識揾。。見唔到呢。。

香港中國婦女會丘佐榮學校(英文:The Hong Kong Chinese Women's Club  ...
直接打去學校問吧!

作者: muimui120    時間: 17-9-13 18:47

想問柴米20分有冇機會??定15分抽其他學校??
作者: ellishoyc    時間: 17-9-13 22:06

多謝樓主, 呢排忙interview又要睇埋資助既open day, 而且自己同小朋友病埋, 真係頭都暈, 呢個list好幫到手呀!
作者: bandband1437    時間: 17-9-13 22:47     標題: 回覆樓主

hkpapa852,
本身住係91網,但只得15分而且有妹妹跟尾,爸爸係45網鳳聖舊生有20分,因為唔熟黃大仙區而且鳯聖又好少人講,你認為揀鳳聖值得嘛?

作者: Cajes    時間: 17-9-14 08:42

hkpapa852 發表於 17-9-13 17:47
直接打去學校問吧!

我打左去學校,以往的上下午校都會有10分舊生分呢。

作者: hkpapa852    時間: 17-9-14 08:48

Cajes 發表於 17-9-14 08:42
我打左去學校,以往的上下午校都會有10分舊生分呢。
咁就簡單啦! 搵番畢業証明, 有20分極大機會入

作者: Cajes    時間: 17-9-14 09:16

hkpapa852 發表於 17-9-14 08:48
咁就簡單啦! 搵番畢業証明, 有20分極大機會入

多謝你既指導,但其實我無校車,又搬唔到屋。所以仍然諗唔通到底應該20分入母校,定15分填本區用用黎叩門。15分係本區心儀亦無機會。有一私校offer,但學費同細佬亦係我既考慮。好苦惱。

作者: hkpapa852    時間: 17-9-14 09:21

Cajes 發表於 17-9-14 09:16
多謝你既指導,但其實我無校車,又搬唔到屋。所以仍然諗唔通到底應該20分入母校,定15分填本區用用黎叩門 ...
好似有架6XX既巴士..... 不過車程耐

作者: vinvin901    時間: 17-9-14 10:11

但1.1.1.都仍然係學校以至老師都掛在口邊的提醒.........
11網我驚連李陛自行都爆quota, 仲要我想跨區........
諗緊博李陛定聖嘉祿........
樓主可否再俾俾意見?
作者: hkpapa852    時間: 17-9-14 10:14

vinvin901 發表於 17-9-14 10:11
但1.1.1.都仍然係學校以至老師都掛在口邊的提醒.........
11網我驚連李陛自行都爆quota, 仲要我想跨區..... ...
仔的話, 搏李陞或者南區官立吧!

作者: vinvin901    時間: 17-9-14 10:16

hkpapa852 發表於 17-9-14 10:14
仔的話, 搏李陞或者南區官立吧!
謝謝意見

作者: behd    時間: 17-9-14 11:13     標題: 回覆樓主

Hkpapa852

本身小朋友讀緊蘇浙國際部,如果博marymount都係英文教學,值唔值得?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-14 11:17

behd 發表於 17-9-14 11:13
Hkpapa852

本身小朋友讀緊蘇浙國際部,如果博marymount都係英文教學,值唔值得?

15分無希望, 20分可試吓, 整體學術水平, 我相信MPS一定高D

作者: iampizzamum    時間: 17-9-14 12:19

超級謝謝你!

作者: bandband1437    時間: 17-9-14 14:49

hkpapa852 發表於 17-9-14 11:17
15分無希望, 20分可試吓, 整體學術水平, 我相信MPS一定高D

hkpapa852,
本身住係91網,但只得15分而且有妹妹跟尾,爸爸係45網鳳聖舊生有20分,因為唔熟黃大仙區而且鳯聖又好少人講,你認為揀鳳聖值得嘛?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: dreamdream081    時間: 17-9-14 14:53

muimui120 發表於 17-9-13 18:47

想問柴米20分有冇機會??定15分抽其他學校??
柴米20分有機會...Heard many successful cases with 20 marks before

作者: hkpapa852    時間: 17-9-14 15:00

bandband1437 發表於 17-9-14 14:49
hkpapa852,
本身住係91網,但只得15分而且有妹妹跟尾,爸爸係45網鳳聖舊生有20分,因為唔熟黃大仙區而且鳯 ...
點解唔選美林要入鳳聖?

坦白講, 個人相信美林升中派位表現, 不會和鳳聖相差好遠, 甚至可能好過佢, 而且棄沙田去讀鳳聖留係黃大仙升中, 應該會好後悔

作者: ~ari~    時間: 17-9-14 15:57

其實我想問下舊生20分同大女加宗教20分有無分別?
往年20分聖心又係咪收得曬呢?
唔該
作者: hkpapa852    時間: 17-9-14 15:59

~ari~ 發表於 17-9-14 15:57
其實我想問下舊生20分同大女加宗教20分有無分別?
往年20分聖心又係咪收得曬呢?
唔該 ...
舊生20分, 大女加宗教20分, 待遇一樣.

20分聖心..... 你講邊間?

沙田同中西區個兩間, 年年都有20分既人入到, 亦有入唔到

作者: ~ari~    時間: 17-9-14 16:10

hkpapa852 發表於 17-9-14 15:59

中西區…其實今年仲未到我
我都驚緊20分入唔到

作者: 小儀皇后    時間: 17-9-15 16:53

hkpapa852請問43陳南昌,我搵返呢個版區既一年前帖,你話陳南昌以升中率去計係三線,但見你呢個帖寫住有20%去保一中學,即係呢個比率都係屬三線嗎? 另外如我乙三揀陳南昌會穩入嗎? 還是要乙二? 因我乙一會揀熱門的,乙二爭扎緊天虹定陳南昌,如我想升中率較好係咪陳南昌會比天虹好?
謝謝回覆。

作者: parkview1224    時間: 17-9-16 19:17     標題: 回覆樓主

作者: Jennypp    時間: 17-9-18 00:40

你好,只有15分,想問下你旅小同嘉靈兩間應該點樣選擇?
作者: suslau2004    時間: 17-9-18 23:33

眼見近年升小一人收上升, 自行同大抽獎越嚟越難爭, 越嚟越多家長都希望但其心安,入到間唔太差既小學早點離 ...

你好呀,想問下,我自己心儀聖言中學,家住牛池灣,咁小學應該点部署?
媽媽係聖文德old girl
爸爸係農官old boy
另外自資,私立嘅l小学我都可以考慮。
感謝回覆

作者: floraoen    時間: 17-9-19 00:16

想請軒小或軒銅15分係咪一定無機會?

同埋可否自行先㨂二綫學校(因為得15分),再叩門一綫學校?
作者: 綠茶新地    時間: 17-9-19 00:47

hkpapa852 發表於 17-9-14 15:59

To :hkpapa852

過往在11校網都看過你的文章,可以給我小小意見嗎?

聖公會教友,首名子女 20分
爸爸是英一畢業生    20分

請問自行階段應該揀英一還是揀聖彼得定揀聖士提反女子? 因為3間學校都是計20分

女兒來的,但不是聖幼學生

謝謝錫教!

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 08:38

綠茶新地 發表於 17-9-19 00:47
To :hkpapa852

過往在11校網都看過你的文章,可以給我小小意見嗎?
聖提女子有20分或以上既申請人:
1. 舊生女兒
2. 聖公會教友
3. 父/母在聖提稚教緊書既小朋友

英一有20分或以上既申請人:
1. 舊生子女
2. 基督教教友
3. 英皇書院畢業生兼入埋舊生會既子女

聖彼得有20分或以上既申請人:
1. 舊生子女
2. 基督教教友
3. 天主教教友

聖提女子和英一可有20分或以上既人應該少, 因聖提女子學位較英一多, 機會應該高一點

不過要考慮, 你唔係讀聖幼, 聖提女子基本上無得叩門 (其它小學俾 111 佢都未必有用)

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 08:38

floraoen 發表於 17-9-19 00:16
想請軒小或軒銅15分係咪一定無機會?

同埋可否自行先㨂二綫學校(因為得15分),再叩門一綫學校? ...
我諗至少5年前, 自行20分已經收唔晒, 自行15分應該連抽既機會都無

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 08:41

suslau2004 發表於 17-9-18 23:33
你好呀,想問下,我自己心儀聖言中學,家住牛池灣,咁小學應該点部署?
媽媽係聖文德old girl
爸爸係農官o ...
考慮埋中學網等因素, 農官較優勝.

但農官20分未必穩入

聖文德要睇吓係去咗鳳德個間, 定係留係慈雲山個間

鳳德個間20分要抽, 慈雲山個間, 年年自行收生不足

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 08:42

Jennypp 發表於 17-9-18 00:40

你好,只有15分,想問下你旅小同嘉靈兩間應該點樣選擇? ...
旅小值搏D, 而且旅小111有得優先叩門

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 08:42

小儀皇后 發表於 17-9-15 16:53

hkpapa852請問43陳南昌,我搵返呢個版區既一年前帖,你話陳南昌以升中率去計係三線, ...

天虹...... 你知唔知呢間係咩類型學校呢?

作者: suslau2004    時間: 17-9-19 09:08

hkpapa852 發表於 17-9-19 08:41
考慮埋中學網等因素, 農官較優勝.

但農官20分未必穩入

感謝回覆。不好意思,再問多少少……
我自已心儀聖言中學,是否值得放棄農官,留返係45綱?又或者揾边間小學有優勢上聖言?再次謝謝你的意見!

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-19 09:23

hkpapa852 發表於 17-9-19 08:38
聖提女子有20分或以上既申請人:
1. 舊生女兒
2. 聖公會教友

謝謝回覆,我想請問聖士提反女子,如果姐姐是在中學就讀會計20分,還是必收的世襲生?
我1516 ,因為派唔到就無得叩門,而且聖提女是一線名校,有點卻步

如果另外般咸道官小15 分和呂明才20分和英一20分那間勝算較高?

作者: penny0206    時間: 17-9-19 10:10     標題: 回覆樓主

請問樓主大仔,基督教,12 校網,是否St. James 比較穩陣。本身他比較好動,十分喜歡籃球同遊水,體育是否St.Joe好,但分數唔夠.報名痛ing, 望樓主抽空比啲意見(emoji)

作者: cloudcloudrobot    時間: 17-9-19 10:16

suslau2004 發表於 17-9-19 09:08
我自已心儀聖言中學,是否值得放棄農官,留返係45綱?又或者揾边間小 ...
心儀聖言,讀兩兆係不二之選
作者: suslau2004    時間: 17-9-19 10:23

cloudcloudrobot 發表於 17-9-19 10:16
心儀聖言,讀兩兆係不二之選

兩兆即是什麼?謝謝賜教

作者: cloudcloudrobot    時間: 17-9-19 10:28

suslau2004 發表於 17-9-19 10:23
兩兆即是什麼?謝謝賜教
平田李兆強同德田李兆強
作者: Beautypeople    時間: 17-9-19 11:20     標題: 回覆樓主

謝謝您的分享!我大女已入了一條龍女子私校,今年細佬計埋基督教先15分,冇宗教得10分。本人是聖嘉祿舊生,即細佬有20分應該入到,但現今呢間口碑麻麻,實在不知點樣選擇 可以請你俾啲意見嗎?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 12:25

綠茶新地 發表於 17-9-19 09:23
謝謝回覆,我想請問聖士提反女子,如果姐姐是在中學就讀會計20分,還是必收的世襲生?
我1516 ,因為派唔 ...
兄/姊就讀同小學既中學部, 唔一定有分, 因為係有一個條件:

二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

聖提女子中學同小學, 地址係唔同
小學地址係: 柏道33號
中學部地址: 列堤頓道2號

香港中學部同小學部屬同一校址, 暫時只知有St Mary同協恩

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 12:29

suslau2004 發表於 17-9-19 09:08
我自已心儀聖言中學,是否值得放棄農官,留返係45綱?又或者揾边間小 ...
聖言係觀塘區中學, 只有入讀46網或48網升中時先可以抽, 但觀塘B1中學學位唔夠俾B1學生分

45網係黃大仙區, B1學位充足率係全九龍最差既一區.

農官係九龍城區中學網, 整體B1學位充足係全九龍最高 (男仔最二高), 係B1生都近乎必入B1中學, 加上區內有至少5成B1中學, 係同聖言同級或更好

作者: suslau2004    時間: 17-9-19 13:58

hkpapa852 發表於 17-9-19 12:29
聖言係觀塘區中學, 只有入讀46網或48網升中時先可以抽, 但觀塘B1中學學位唔夠俾B1學生分

45網係黃大仙區,  ...

再次謝謝你的意見。
咁我就可以收窄個範圍,目標就是農官or 九龍灣聖若瑟英文小學
不過小朋友不是進取型,坐吾定,可能要隨時轉plan b
謝謝你寶貴意見

作者: cloudcloudrobot    時間: 17-9-19 14:38

hkpapa852 發表於 17-9-19 12:29

45網係黃大仙區,  ...
KLN3,有邊幾間中學同聖言同級或比聖言更好?
呢個網較少男校,選齋校(特別係男生)有點難度

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 14:43

cloudcloudrobot 發表於 17-9-19 14:38
KLN3,有邊幾間中學同聖言同級或比聖言更好?
呢個網較少男校,選齋校(特別係男生)有點難度
...
九龍城B1中學, 男校只有LS, 其餘和聖言同級或更好, 有培正, 民生, 華英, 迦密, 旅港開平

和聖言相近或差少許, 有銀禧, 黃笏南, 丘佐榮

作者: Assuntamama    時間: 17-9-19 15:01

hkpapa852,

我囡20分, 想問灣仔ST. FRAN定ST. PAUL 會機會大啲?
作者: Beautypeople    時間: 17-9-19 15:16

謝謝您的分享!我大女已入了一條龍女子私校,今年細佬計埋基督教先15分,冇宗教得10分。本人是聖嘉祿舊生,即細佬有20分應該入到,但現今呢間口碑麻麻,實在不知點樣選擇 可以請你俾啲意見嗎?
補充:仔仔面試唔掂,直私有報但打定輸數

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 16:32

Beautypeople 發表於 17-9-19 15:16
謝謝您的分享!我大女已入了一條龍女子私校,今年細佬計埋基督教先15分,冇宗教得10分。本人是聖嘉祿舊生 ...
仔的話, 有得揀都遠離中西區, 唔係6年後升中又要煩過

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 16:33

Assuntamama 發表於 17-9-19 15:01
hkpapa852,

我囡20分, 想問灣仔ST. FRAN定ST. PAUL 會機會大啲?
其實無得估...... 各有不利因素, 777母校同要去柴灣返學

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-19 17:04

hkpapa852 發表於 17-9-19 12:25
兄/姊就讀同小學既中學部, 唔一定有分, 因為係有一個條件:

二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

To :Hkpapa852

謝謝回答,我都是擔心聖士提反女子太多人想揀

如果另外般咸道官小15 分和呂明才20分和英一20分那間勝算較高?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 17:05

綠茶新地 發表於 17-9-19 17:04
To :Hkpapa852
應該英一20分機會高D
作者: Assuntamama    時間: 17-9-19 17:07

柴灣返學好似一年ONLY?
作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 17:10

Assuntamama 發表於 17-9-19 17:07

柴灣返學好似一年ONLY?
如果係2018-2019年入讀小一, 工程無延期的話, 小二可以番跑馬地返學.

不過工程呢家嘢, 依家好難講

作者: penny0206    時間: 17-9-19 18:02     標題: 回覆樓主

請問樓主大仔,基督教,12 校網,是否St. James 比較穩陣。本身他比較好動,十分喜歡籃球同遊水,體育是否St.Joe好,但分數唔夠.報名頭痛ing, 望樓主抽空比啲意見(emoji)

作者: 小儀皇后    時間: 17-9-20 01:55

hkpapa852 發表於 17-9-19 08:42
天虹...... 你知唔知呢間係咩類型學校呢?
我知道天虹係咩類型學校呀。
我乙一會揀樂富聖博德,即係你意思建議乙二揀保良局陳南昌唔揀天虹,對嗎?我只想揀一間乙二比較穩陣的,所以都想知陳南昌升中率如何,如你所講有20%入保一又幾好幾吸引。

作者: bblo    時間: 17-9-20 05:31

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:43
九龍城B1中學, 男校只有LS, 其餘和聖言同級或更好, 有培正, 民生, 華英, 迦密, 旅港開平

和聖言相近或差少 ...

你好呀!
女仔得15分!本身34網,自行福馬,農官,合一,基道,邊間有機d呀?諗緊跨區去旅港開平

作者: vinvin901    時間: 17-9-21 11:50

樓主, 請問有沒12網張凝文/李賜豪的升中資料?

張凝文都算是12網的寶校嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5