教育王國

標題: 迪昇海外升學中心 [打印本頁]

作者: TKSMOM    時間: 17-9-13 19:05     標題: 迪昇海外升學中心

I've visited this agent this afternoon. Does anyone here have used this agent before? What is your comment?

作者: 亮燈    時間: 17-9-14 11:52

TKSMOM 發表於 17-9-13 19:05
I've visited this agent this afternoon. Does anyone here have used this agent before? What is your c ...

我搵個佢地幫我問一間學校,最後都冇用佢地既服務,但感覺係舒服及有誠意既!好過另一間。

作者: brother4    時間: 17-9-14 12:06

I've visited this agent this afternoon. Does anyone here have used this agent before? What is your c ...

agent介紹得好唔好?如家長明白?有冇佢school list有介紹平價,正價/貴價學校?

作者: 168148    時間: 17-9-14 17:16

我囡囡是經此入澳洲某大學附屬College, 是因當時大學教育展, 間Agent 就是在隔鄰, 我有問大學位小姐, 她說細一點Agent 可有佢地優勝之處, 這様情況就跟了他們做駁脚。 結論是中規中舉, 基本要做的程序也可完成, 其實大多數是囡囡自己親自上去, 包括搞網上學生Visa.
沒有試過其他, 好難與其他作出比較。

作者: TKSMOM    時間: 17-9-14 18:15

我在升學展收了他們的書,又經常在internet看見他們,所以上了去,感覺良好,介绍的學校也同另一agent相似,只是多數人也介绍AA/ Britannia

作者: brother4    時間: 17-9-14 18:32     標題: 回覆樓主:

貨比三間便可,自己感大型中心做野一般,反而細間近得貼D。。

作者: ivy1977    時間: 17-9-19 01:03

回覆 亮燈 的帖子

我都有找這一間, 但一路都沒有回覆好奇怪!?問親佢哋先會話追緊????已經成個月,音訊全無
作者: katrinafu    時間: 17-9-19 01:43

ivy1977 發表於 17-9-19 01:03
回覆 亮燈 的帖子

我都有找這一間, 但一路都沒有回覆好奇怪!?問親佢哋先會話追緊????已經成個月 ...

我上過去兩次 ,第一次感覺是不錯 ,後來收到他們email  有關School List ,  比了 20幾間我 , 由於我公司在隔離街 ,於是我再上去了解 , 我話我考慮考慮 才決定 報邊幾間 , 點知他即刻print 了一個list 我 ,話已經把我女資料send 去學校,現正等各學校回覆接唔接受我報名喎 ,當時說大約有5-6間有回覆。

我說:你未問過我就幫我去查詢學校 ? 如果我其他Agent 相同School List 咁點 ? 他說一定要經番他們公司 。

於是我離開了他們的公司,又睇下有什麼回覆 , 因為當時距離入學都有 一年半 。

結果是 ⋯⋯⋯完全沒回覆 ,電話又冇,電郵又冇 !

作者: 亮燈    時間: 17-9-19 06:31

ivy1977 發表於 17-9-19 01:03
回覆 亮燈 的帖子

我都有找這一間, 但一路都沒有回覆好奇怪!?問親佢哋先會話追緊????已經成個月 ...

咁就搵過另一間,或者自己聯絡學校喇!

作者: ivy1977    時間: 17-9-19 10:02

回覆 亮燈 的帖子

係呀!我都係禁諗
作者: ivy1977    時間: 17-9-19 10:33

回覆 katrinafu 的帖子

我我都等左一個月了,打數十次電話給他,我都覺得自己煩會否我揀的學校他們的commission少,所以不理我
作者: brother4    時間: 17-9-19 12:47     標題: 回覆樓主:

自己開頭新手,也中伏,agent會把孩子資料俾學校,去另一間申請同學校,被拒絕,因有二間agent用孩子的名報。。好怕遇着慢條斯理的agent,所以另找不同合適agent好D。。

作者: katrinafu    時間: 17-9-19 13:25

ivy1977 發表於 17-9-19 10:33

我我都等左一個月了,打數十次電話給他,我都覺得自己煩可能我揀的學校 ...

我是去年3月去問,打算2017 9月入學 , 到宜家都冇電話冇電郵 。

後來 去年5月底突然決定阿女 9月入學 , 即刻搵另一間做野的Agent 去申請入學 , 我去年都有去過4-5間Agent 查詢 。

作者: ivy1977    時間: 17-9-19 13:43

請問介唔介意講你囡囡最後決定入咗邊間呀?
作者: ivy1977    時間: 17-9-19 13:45

回覆 brother4 的帖子

係唔係即係一間agent申請的學校不可以相同?
作者: brother4    時間: 17-9-19 14:34

ivy1977 發表於 17-9-19 13:45

係唔係即係一間agent申請的學校不可以相同?

因學校俾佣金俾誰?所以最好不可以相同

作者: ivy1977    時間: 17-9-19 16:56

Oh....明白了!謝謝你的分享
作者: TingTing    時間: 17-9-19 19:12

katrinafu 發表於 17-9-19 13:25
我是去年3月去問,打算2017 9月入學 , 到宜家都冇電話冇電郵 。

後來 去年5月底突然決定阿女 9月入學 , ...
事前無問過人,就將我D資料四處send 出去,呢D agent 我唔會幫襯佢。!!!!
作者: 亮燈    時間: 17-9-19 19:38

TingTing 發表於 17-9-19 19:12
事前無問過人,就將我D資料四處send 出去,呢D agent 我唔會幫襯佢。!!!! ...

C字頭果間都係咁。

作者: CherylChloe    時間: 17-9-19 23:51

Britannia 有人用過嗎,感覺好多宣傳,但d agents 看來好green...另外,大地升學又如何呢?
作者: ivy1977    時間: 17-9-20 01:10

我有見Britannia ,感覺都幾好喎!有電話跟進。
迪㫒都傾得好細心,但我也正在等消息中,因我上次上去,正是英國暑假,對方冇人返工,所以得個等字
BU,今星期六會上去,  花多眼亂,都唔知點楝
作者: katrinafu    時間: 17-9-20 02:08

ivy1977 發表於 17-9-20 01:10
我有見Britannia ,感覺都幾好喎!有電話跟進。
迪㫒都傾得好細心,但我也正在等消息中,因我上次上去,正是 ...

我3間都有上過去 ,3間都是音訊全無 !

BS ~ agent 話即將結婚好忙喎 ,不過我有2個朋友都咁好彩是安排了她接待 , 都係幫襯了第2間 , 但後來我在某間學校面試時同家長傾開 ,和阿女現時同學家長 ,她們都是用英識, 她們agent 都跟得好好喎 , 仲大讚 某2個人 。
BU 上去做筆試,然後話比School list 我 ,今日都未有 !
但我絕對相信,人夾人緣,邊間公司都唔緊要 , 跟你的agent 好就得 。

作者: VERYCOOLCAT    時間: 17-9-20 09:49

之前找過AA,但跟嗰agent一點都不helpful,愛理不理。
之後我用BS, 感覺跟我的那agent經驗倘淺,但她會用心幫忙及主動幫我同學校溝通,只要有問題找她,她一定會幫我解決。
所以經驗與否,不太重要,只是agent用心幫你便好。

作者: ivy1977    時間: 17-9-20 12:53

真係最緊要係個 Agent有heart,邊間都無所謂, 我仲一定會介紹俾我身邊的朋友及家長!
作者: ivy1977    時間: 17-9-20 13:02

最近身邊朋友都想安排下年小朋友到外國
成升學,想我介紹agent比佢哋,因我小朋友都未confirm到學校,所以我都唔敢介紹住 :(
作者: djf    時間: 17-9-20 13:30

我女兒兩年前經旺角一間很細的 agent (Academic Advisers) 到英國讀 A Level,找到適合的學校,A Level 有3粒星,現在會去 Imperial 讀書。
作者: kikima    時間: 17-9-23 00:29

djf 發表於 17-9-20 13:30
我女兒兩年前經旺角一間很細的 agent (Academic Advisers) 到英國讀 A Level,找到適合的學校,A Level 有3 ...

恭喜晒

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5