教育王國

標題: 葵青, 荃灣B1尾B2頭既選擇 [打印本頁]

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 12:06     標題: 葵青, 荃灣B1尾B2頭既選擇

安柱, 全完, 伍若瑜, 何傳耀, 燕京

可以點排?
作者: gracelam    時間: 17-9-20 12:17

紫翹 發表於 17-9-20 12:06

可以點排?

安柱b1b
何傳耀b1b
全完b1c-b2a
伍若瑜band 2a
燕京b3a

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 12:18

gracelam 發表於 17-9-20 12:17
安柱b1b
何傳耀b1b
全完b1c-b2a
感謝你既回覆呀!! 我見D人對燕京都幾正評, 好似唔錯咁
作者: oiyau2005    時間: 17-9-20 12:22

紫翹 發表於 17-9-20 12:06

可以點排?

如自行只可選伍若瑜. 全完

作者: oiyau2005    時間: 17-9-20 12:23

紫翹 發表於 17-9-20 12:18

燕京係有好多正評, 但係睇係咩學生, 如b3可考慮, b1/b2邊緣人點會選.

作者: gracelam    時間: 17-9-20 12:24

紫翹 發表於 17-9-20 12:18

燕京係我地小學家長大力追捧一間中學, 如果成績未如理想, 一間校風好, 師生關係好嘅中學, 入去讀起碼唔會學壞先。

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 12:25

oiyau2005 發表於 17-9-20 12:23
燕京係有好多正評, 但係睇係咩學生, 如b3可考慮, b1/b2邊緣人點會選.
多謝你意見
因為我仔小四啫, 但都要預備定.  所以想了解多D.  我想問我以前讀果間中學係B1, 咁我仔報入既機會會大D嗎? 唔同區架

作者: oiyau2005    時間: 17-9-20 12:27

紫翹 發表於 17-9-20 12:25
多謝你意見
因為我仔小四啫, 但都要預備定.  所以想了解多D.  我想問我以前讀果間中學係B1, 咁我仔報入既機 ...

有D學校報名表會問有冇兄姊丶父母係舊生,但影響不大,成績首要

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 12:28

oiyau2005 發表於 17-9-20 12:27
有D學校報名表會問有冇兄姊丶父母係舊生,但影響不大,成績首要
感謝你既回覆.  小四一次都未考.  但我仔一向成績都KEEP到八字頭, 除左中文.  常可去到9.  但一科中文都拉低左
作者: 紫翹    時間: 17-9-20 12:30

gracelam 發表於 17-9-20 12:24
燕京係我地小學家長大力追捧一間中學, 如果成績未如理想, 一間校風好, 師生關係好嘅中學, 入去讀起碼唔會 ...
因為我仔係無乜自信, 除左成績好D之外, 佢其他野麻麻, 所以我想搵D輕鬆少少既中學, 同時佢唔會考得太差(相對咁講), 咁可以等佢多D自信, 所以都要慎選
作者: gracelam    時間: 17-9-20 12:37

紫翹 發表於 17-9-20 12:28
感謝你既回覆.  小四一次都未考.  但我仔一向成績都KEEP到八字頭, 除左中文.  常可去到9.  但一科中文都拉 ...

年尾可以帶小朋友去各中學睇下簡介會或open day, 感受下中學及了解下各中學收生要求.

其實最重要小五小六三次呈分試, 考完第一第二次就知道小朋友咩banding, 到時就可以敲定自行揀邊2間中學。

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 12:38

gracelam 發表於 17-9-20 12:37
年尾可以帶小朋友去各中學睇下簡介會或open day, 感受下中學及了解下各中學收生要求.

其實最重要小五小 ...
感謝你既意見, 係呀, 宜家開始留意定都差不多
作者: 小韋寶    時間: 17-9-20 16:41

回覆 紫翹 的帖子

燕京係幾好架。早年可能因為剛搬入青衣少人揀,形成收生質素較低。但近年係大有進步。我女現在都在燕京讀,佢返學好開心而且亦識到好多朋友。以前我哋間小學都將燕京定為B2C,不是B3,我哋亦有成十個同學入咗,同班有4個,連同我女在內全部都係B2生而且亦是第一志願入。今年四十周年校慶可以來參觀,同之前VIU TV中學預備班都有訪問我哋學校,可以上網睇返。
作者: 紫翹    時間: 17-9-20 17:07

小韋寶 發表於 17-9-20 16:41
回覆 紫翹 的帖子

燕京係幾好架。早年可能因為剛搬入青衣少人揀,形成收生質素較低。但近年係大有進步。我 ...

我想問下燕京係英中定中中呀?

雖然中中同英中都係無所謂, 其實只要係好學校同讀得開心, 我覺得問題不大, 但我想問下英中同中中既分別?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-20 17:14

gracelam 發表於 17-9-20 12:17
安柱b1b
何傳耀b1b
全完b1c-b2a
全完同B1C距離差好遠.....

燕京過去幾年都有8%-12%升讀degree (不過本地+海外, 仲好大機會係台灣既大學), 6X%升讀AD/HD之類既課程.... B3A/B2C

作者: gracelam    時間: 17-9-20 17:18

hkpapa852 發表於 17-9-20 17:14

燕京過去幾年都有8%-12%升讀degree (不過本地+海外, 仲好大機會係台灣既大學),  ...

全完始終係英中, 一般人都將佢定為band 1尾英中, 但DSE成績唔達標又係另一回事。

作者: gracelam    時間: 17-9-20 17:20

紫翹 發表於 17-9-20 17:07
我想問下燕京係英中定中中呀?

雖然中中同英中都係無所謂, 其實只要係好學校同讀得開心, 我覺得問題不大,  ...

英中咪除左中文及中史科, 所有科目都係英文教。

中中咪剛剛相反, 但某D band 2頭中中每級會開1ㄧ2班英文班。

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 17:21

gracelam 發表於 17-9-20 17:20
英中咪除左中文及中史科, 所有科目都係英文教。

中中咪剛剛相反, 但某D band 2頭中中每級會開1ㄧ2班英文 ...
因為我識人讀伍若瑜, 中中但又有英文班架喎
作者: gracelam    時間: 17-9-20 17:25

紫翹 發表於 17-9-20 17:21

所以伍若瑜係band 2a

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 17:27

gracelam 發表於 17-9-20 17:25
所以伍若瑜係band 2a
即係B2A中學先可以係中中但又有英文班?
作者: gracelam    時間: 17-9-20 17:29

紫翹 發表於 17-9-20 17:27
即係B2A中學先可以係中中但又有英文班?

一般都係咁定位。 因為要有足夠學生達標先可以開到英文班。

作者: 紫翹    時間: 17-9-20 17:32

gracelam 發表於 17-9-20 17:29
一般都係咁定位。 因為要有足夠學生達標先可以開到英文班。
咁即係B2A以下既中中都唔會有英文班?
作者: elbk    時間: 17-9-20 17:41

回覆 紫翹 的帖子

燕京係幾好架。早年可能因為剛搬入青衣少人揀,形成收生質素較低。但近年係大有進步。我 ...

請問學生校風情況,因為以前好多人話在校有打交情況,唔知現在學生和老師質素怎樣?有分精英班或補底班或英文班?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-20 17:49

紫翹 發表於 17-9-20 17:32
如果官津中學, 可以話係, 不過D有區因為無B2A中學, 所以連B2B中學都有英文班.

另外, 如果學校係主收NCS, 一樣要開英文班, 或主要係用英語教學 (如西九龍官立嘉道理)

如果直資中學, 就算佢主收B3學生, 一樣可以做英中.

作者: oiyau2005    時間: 17-9-20 19:42

紫翹 發表於 17-9-20 17:21

伍若瑜其實得數同中史係中文,其他英文㗎,有一班係精英班

作者: oiyau2005    時間: 17-9-20 19:46

回覆 紫翹 的帖子

其實冇一概而論燕京係b2定b3,睇下主要收咩banding嘅學生,好似你地小學推薦咪多band 2生揀,不過又好少排第一志願,band 2㨂佢第一實入啦

作者: oiyau2005    時間: 17-9-20 19:47

其實有band 3開一班英文班

作者: peggy    時間: 17-9-20 20:22

林伯欣s1-s3有一班英文班,但s4~s6就冇開英文班
作者: rulerL    時間: 17-9-20 21:07

hkpapa852 發表於 17-9-20 17:14

燕京過去幾年都有8%-12%升讀degree (不過本地+海外, 仲好大機會係台灣既大學),  ...

我本身對全完無咩認識,只知道係一間不太突出的官津英中。而早排有朋友俾佢手機我睇,入面係佢朋友whatsaap咗個仔今年DSE成績表俾佢睇,有5科5**,一科5*,一科5。
個男仔就係讀全完,嗰下我即刻覺得全完都好叻,亦因爲咁我更加相信係讀到書既人,去到邊都會有好發展。

作者: hkpapa852    時間: 17-9-20 21:26

rulerL 發表於 17-9-20 21:07
我本身對全完無咩認識,只知道係一間不太突出的官津英中。而早排有朋友俾佢手機我睇,入面係佢朋友whatsaa ...

叻人如果入到好學校,可能可以更上一層樓,去到普通學校,要靠自己,兼要承擔被拖累既風險。

每間學校都會有叻學生,但大圍表現先係最緊要。

如果學校出嚟既學生主要都只有B2成績,B1生入到去,隨時有機會負增值。

作者: sunflower2000    時間: 17-9-20 22:21

全完、廖保珊、王少清是否都係B2A, 點㨂呢?
作者: twhkleung    時間: 17-9-20 23:13

sunflower2000 發表於 17-9-20 22:21
全完、廖保珊、王少清是否都係B2A, 點㨂呢?

个人觉得王应是1c,但会很谷的!

作者: 紫翹    時間: 17-9-21 09:35

twhkleung 發表於 17-9-20 23:13
个人觉得王应是1c,但会很谷的!
王少清葵青定荃灣區?
作者: 妹妹頭    時間: 17-9-21 09:40

回覆 紫翹 的帖子

荃灣

作者: 紫翹    時間: 17-9-21 09:45

妹妹頭 發表於 17-9-21 09:40
回覆 紫翹 的帖子

荃灣
多謝解答
作者: sunflower2000    時間: 17-9-21 15:35

有沒有王少清DSE同入U資料?
作者: AHGU    時間: 17-9-21 16:22

gracelam 發表於 17-9-20 17:18
全完始終係英中, 一般人都將佢定為band 1尾英中, 但DSE成績唔達標又係另一回事。
...

全完每年每級有8人留級,唔知點解?

作者: 熊大    時間: 17-9-21 16:32

AHGU 發表於 17-9-21 16:22
全完每年每級有8人留級,唔知點解?

真的嗎?但上年我識有兩人叩入全完…唔通有些人無去註冊?所以有位?

作者: 小韋寶    時間: 17-9-21 16:33

回覆 elbk 的帖子

現在先有時間上嚟。打交我暫時無聽聞過,我只可以講好學生壞學生間間都有,我亦唔會否定我哋學校一定無壞分子。我以前本身亦同區讀中學,間中學現時被"傳"係B2,但我早前同幾位老師傾過偈,現在收生情況不但成績差,而且操行更差,不是一般打交咁簡單。外間以為是B2的學校都如此,我相信每間學校都一定有呢啲問題學生只係你認唔認識佢,或者有無內幕消息。同區另一間又係外間以為是B2的學校,早兩年前有媽咪話佢女在校內被同學掌摑而校方只低調處理。不要問我或PM我邊間,因我答應不會講。
總然之仔女去到中學階段除咗讀書亦要學習做人處世,要分清好壞。宜家呢個年代社會風氣本身就差,連大學生都可以在校內公然粗口鬧人,準教師都滿口粗言然毫無道德,大學校風都唔好得去邊,真係唔識點講。

作者: AHGU    時間: 17-9-21 16:35

熊大 發表於 17-9-21 16:32
真的嗎?但上年我識有兩人叩入全完…唔通有些人無去註冊?所以有位?
...

每年必留8個,如果有簡介會,一定要問下,點樣才會留班

作者: JJXKT    時間: 17-9-21 16:38

hkpapa852 發表於 17-9-20 21:26
叻人如果入到好學校,可能可以更上一層樓,去到普通學校,要靠自己,兼要承擔被拖累既風險。

每間學校都 ...

agree

作者: twhkleung    時間: 17-9-21 16:58

sunflower2000 發表於 17-9-21 15:35
有沒有王少清DSE同入U資料?
DSE Only
http://www.pocawsc.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=25&nnnid=42

作者: twhkleung    時間: 17-9-21 17:06

小韋寶 發表於 17-9-21 16:33
回覆 elbk 的帖子

現在先有時間上嚟。打交我暫時無聽聞過,我只可以講好學生壞學生間間都有,我亦唔會否定我 ...
如果唔介意, 我想話我唔系好同意, 我个年代几乎日日新聞都話黑社會入侵中學, 今時今日, 唔咁話冇, 但真系小听到咁多, 我相信而家嗰啲係曳仔多d,而唔係暴風少年.

作者: gracelam    時間: 17-9-21 18:00

twhkleung 發表於 17-9-21 17:06
如果唔介意, 我想話我唔系好同意, 我个年代几乎日日新聞都話黑社會入侵中學, 今時今日, 唔咁話冇, 但真系小 ...

宜家呢個年代, 日日呢埋屋企鎖住自己响間房打機而唔返學就大把, 反而暴風少年真係冇乜再聽見了。

作者: wongty912    時間: 17-9-21 22:13

想知道廖寶珊校風如何?是否如谷?
作者: 妹妹頭    時間: 17-9-22 08:09

回覆 wongty912 的帖子

一定谷, 始終佢係B2A, 有機會上B1, 學校一定會想辦法將成績提升, 盡量想升至B1, 問過之前學校老師, 佢都話荃灣區以廖係最有機會升上B1, 而現時因為佢收到好多B1學生, 依一班B1學生升到去考DSE, 就會知道佢真正既能力了

作者: wongty912    時間: 17-9-22 08:35

明白了
作者: peggy    時間: 17-9-22 08:40

wongty912 發表於 17-9-21 22:13
想知道廖寶珊校風如何?是否如谷?

大仔讀緊,校風不錯,唔覺得好谷,功課量適中不算多
作者: wongty912    時間: 17-9-22 10:57

我谂住自行揀廖
作者: 妹妹頭    時間: 17-9-22 11:10

比心機考埋呈二先決定啦, 升上5名, 可以揀B1中學

作者: wongty912    時間: 17-9-22 12:21

因我吾想比甘大壓力自己
作者: wongty912    時間: 17-9-22 12:52

如果有進步就梗係好啦
作者: twhkleung    時間: 17-9-22 13:17

妹妹頭 發表於 17-9-22 08:09

一定谷, 始終佢係B2A, 有機會上B1, 學校一定會想辦法將成績提升, 盡量想升至B1, 問 ...
我都希望系咁, 咁荃灣网可有5间b1校揀下.
但, 我担心不一定咁易, 始終個遊戲規則系, 三分一 B1, 三分一 B2, 三分一 B3, 即有校上便需要有校落, 王這几年成績都不錯, 肯定不是B1底, 咁廖要替代王机会並不高.

咁另一可能性系, 最大可能系別區的B1 底校被換出, 再分折多d, 強區B1 校, 交難跌出, 返而強區B2A 更有機會升, 結果, 最有可能系弱區 B1 底校落車变B2校.

咁其實荃區算是強區定弱區? 如果系中等, 不變机会較大, 除非廖可再勁d, 勁到下打底強區的B2 頂校, 去拿到弱區 B1 底校被換出个 位!

作者: wongty912    時間: 17-9-22 21:09

想問陳兆民校風如何?
作者: oiyau2005    時間: 17-9-23 10:52

wongty912 發表於 17-9-22 21:09
想問陳兆民校風如何?

陳兆民校風OK. b1c, 去觀校學生都乖,入U率35%,係band 1保險線。

作者: sunflower2000    時間: 17-9-25 11:31

oiyau2005 發表於 17-9-23 10:52

陳兆民校風OK. b1c, 去觀校學生都乖,入U率35%,係band 1 ...
入U率35% 是指8大學位嗎? 陳同王,邊一間成績好D?
作者: oiyau2005    時間: 17-9-25 12:48

sunflower2000 發表於 17-9-25 11:31
入U率35% 是指8大學位嗎? 陳同王,邊一間成績好D?

陳都冇講係8大,王就完全冇入U數據

圖片附件: myimage.jpg (17-9-25 12:48, 196.31 KB) / 下載次數 7
/forum.php?mod=attachment&aid=MTczODA0fGU5ZDJiNmE1fDE3MTcwNTAwMzZ8MA%3D%3D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5