教育王國

標題: Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問) [打印本頁]

作者: JamieMa    時間: 17-10-1 19:34     標題: Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)

是幫朋友問。如果巳經在喇沙小五就讀,成績全級十名內。但她想試Co-Ed 同QC, 我小朋友巳經畢業很久, 不太清楚現在這三間水平和機會。所以想問下大家意見。
作者: Yanamami    時間: 17-10-1 19:54

試co-ed咪入表申請,無乜代价既~唔試既机会=0
作者: Sherry_mom    時間: 17-10-1 20:28

回覆 JamieMa 的帖子

如果是想入Co-ed只是頭十可能差少少。有無獎或特異功能?

作者: Soundervolt    時間: 17-10-1 20:41     標題: 回覆樓主:

通常尐媽咪都會鐘意SPCC,爸爸阿仔會鐘意留喺LSC,讀緊LSC仲要諗QC,鐘意過海乎?

作者: Yanamami    時間: 17-10-1 21:02

Sherry_mom 發表於 17-10-1 20:28

我地小学入4位同学入都係头10,無乜持異功能……
作者: siden    時間: 17-10-1 21:07

Soundervolt 發表於 17-10-1 20:41
通常尐媽咪都會鐘意SPCC,爸爸阿仔會鐘意留喺LSC,讀緊LSC仲要諗QC,鐘意過海乎?

...

讀緊LS想去QC

如非本身住港島或TKO

我會覺得佢身㾗攞野黎搞

作者: cmchang0927    時間: 17-10-1 21:11

回覆 siden 的帖子

可能過吓塘才顯示到自己是學校裏的band 1A直屬上驚人地誤會佢係小學係band 2好彩抽到入去

作者: JamieMa    時間: 17-10-1 21:12

我朋友個仔比較學術型。他爸爸覺得QC學術D (相比LS就多樣化D).
他話QC 由A level 至DSE 成績幾時都o甘好
作者: 章太郎    時間: 17-10-1 21:28

JamieMa 發表於 17-10-1 21:12
我朋友個仔比較學術型。他爸爸覺得QC學術D (相比LS就多樣化D).
他話QC 由A level 至DSE 成績幾時都o甘好 ...

(emoji)

作者: Yanamami    時間: 17-10-1 21:30

他話QC 由A level 至DSE 成績幾時都o甘好 ...
連daddy都想轉咪去試,CO-ED係不試白不試,QC自-,LS自二。搞掂!
作者: Pauline_CC    時間: 17-10-1 21:31

甘QC成績又真係好好。

作者: Soundervolt    時間: 17-10-1 21:52

其實近年QC同LSC平均學術成績都差唔多,入三大率(LSC 6X% / QC 5X%) LSC仲稍勝添,近年入兩大醫學院兩間學校大約二十人,學術成績不相百仲,而且LSC真係多樣化尐,讀緊LSC又有成班老友,冇乜理由過海喎。

作者: hyao    時間: 17-10-1 21:58     標題: 回覆樓主

隔離飯香心態

作者: Soundervolt    時間: 17-10-1 21:59

Yanamami 發表於 17-10-1 21:30
連daddy都想轉咪去試,CO-ED係不試白不試,QC自-,LS自二。搞掂!

媽咪通常都鍾意尐仔做書生......

作者: jumphigh    時間: 17-10-1 22:05     標題: 回覆樓主:

作者: Pauline_CC    時間: 17-10-1 22:06

回覆 Soundervolt 的帖子

聽聞今年有幾個去了Co-ed 做書生。

作者: mcl203    時間: 17-10-1 22:17

JamieMa 發表於 17-10-1 19:34
是幫朋友問。如果巳經在喇沙小五就讀,成績約全級十名內。但她想試Co-Ed 同QC, 因 我小朋友巳經畢業很久, 不 ...

已係喇小就讀,若想外闖都係SPCC/QC啦,基本上都無須理名次,一試無妨,唔得有中學部包底~

作者: mcl203    時間: 17-10-1 22:21

siden 發表於 17-10-1 21:07
讀緊LS想去QC

如非本身住港島或TKO

QC都係天后站啫,交通絶對方便,相反,港島去LS/MCS就有D難搞~

作者: Soundervolt    時間: 17-10-1 22:23

mcl203 發表於 17-10-1 22:21
QC都係天后站啫,交通絶對方便,相反,港島去LS/MCS就有D難搞~

LSC/MCS附近冇地鐵到,乜野區外人都吊腳

作者: mcl203    時間: 17-10-1 22:25

SPCC 視乎小學,我地同年入果2位入既,因小學無名次,但應係級10外,級20內~

作者: Pauline_CC    時間: 17-10-1 22:26

回覆 Yanamami 的帖子

Co-ed 90 幾個位, 入到4個, 好勁!

作者: mcl203    時間: 17-10-1 22:27

Soundervolt 發表於 17-10-1 22:23
LSC/MCS附近冇地鐵到,乜野區外人都吊腳

九龍人可能巴士方面呢,當然要視乎地區,九龍我已唔熟了~

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-1 23:34

mcl203 發表於 17-10-1 22:17
已係喇小就讀,若想外闖都係SPCC/QC啦,基本上都無須理名次,一試無妨,唔得有中學部包底~
...
讀緊喇小,又真係想走,其實頭一、二十名去SPCC或者QC,機會都高。問題反而係真係入咗會唔會後悔。
作者: 晴晴小B    時間: 17-10-1 23:36

喇小級十既同學,成績絕對不比spcc自己小學既級十差。
基本上喇小級二十名內既同學,都係集合左各大名校既精英插班過黎,成績肯定無問題。

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-1 23:36

Pauline_CC 發表於 17-10-1 22:26
回覆 Yanamami 的帖子

Co-ed 90 幾個位, 入到4個, 好勁!
勁校同弱校,係升學方面,其實係一天一地。

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-1 23:38

晴晴小B 發表於 17-10-1 23:36
喇小級十既同學,成績絕對不比spcc自己小學既級十差。
基本上喇小級二十名內既同學,都係集合左各大名校既 ...
所以其實問題唔係人地收唔收,而係人地收咗,會唔會後悔。

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-1 23:40

mcl203 發表於 17-10-1 22:25
SPCC 視乎小學,我地同年入果2位入既,因小學無名次,但應係級10外,級20內~
...
講得啱,勁既單性別小學,其實SPCC未必係佢哋杯茶。
作者: Pauline_CC    時間: 17-10-1 23:45

回覆 晴晴小B 的帖子

但是A level, DSE 成績有明顯差別wor.何解?

作者: Pauline_CC    時間: 17-10-1 23:54

回覆 王家爸爸 的帖子

有DSE, 又有 IB, 應該很少人會後悔. 百年老校名人又多. 講network 不會差過DB, LS.

作者: cmchang0927    時間: 17-10-2 00:01

回覆 王家爸爸 的帖子

我女個年(津中小)都入3個

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 00:02

Pauline_CC 發表於 17-10-1 23:54
回覆 王家爸爸 的帖子

有DSE, 又有 IB, 應該很少人會後悔. 百年老校名人又多. 講network 不會差過DB, LS.  ...

所以媽咪會比較重視教學同其他條件,不過唔少喇沙仔個"款"啱唔啱第二間學校都係好重要。

作者: Yanamami    時間: 17-10-2 00:04

王家爸爸 發表於 17-10-1 23:40
講得啱,勁既單性別小學,其實SPCC未必係佢哋杯茶。
SPCC今年好似收左5个英华小学?
作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 00:08

Pauline_CC 發表於 17-10-1 23:45
回覆 晴晴小B 的帖子

但是A level, DSE 成績有明顯差別wor.何解?

你指SPCC定QC?
SPCC係直資,無左統一派位,全部選過先收,而且係男女校,整體成績一定比男津校既LSC好。
LSC去年都有21人入醫,比SPCC既33人少(女仔考新高中學制有明顯優勢),正好反映以上兩個因素。不過我覺得尖子係兩校都會有很好既發展。

如LSC vs QC,根據khmama有關2010會考資料,LSC係全港最多學生(32個)用6A經拔尖直入大學,比第二名既QC(25人)同第三名既林護(20人)多。
而係DSE時代,LSC入三大比率亦比QC好。

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 00:19

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:08
你指SPCC定QC?
SPCC係直資,無左統一派位,全部選過先收,而且係男女校,整體成績一定比男津校既LSC好。
...

QC近年有出狀元,所以感覺上成績比LSC好。

作者: rubycourt    時間: 17-10-2 00:30

Soundervolt 發表於 17-10-2 00:19

由dse第一屆開始,QC每年也有狀元,真係好勁。想知究竟QC定LS的平均成績,邊間好呢?

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 00:32

Soundervolt 發表於 17-10-2 00:19

呢幾年LSC確實係唔好彩,出到榜眼但出唔到狀元。

補充多少少,LSC每年有138個直屬位留比喇小,但每年都收成16X個喇小同學,多收左三十幾人,即代表LSC基本上收返哂喇小絕大部分B2同學。相比QC既全B1學生,LSC係生源上有著先天既不足,但最後出黎既整體成績卻比QC略好,我覺得係非常難得。

如果樓主朋友係想繼續係男校升學,我相信LSC應該不比其他男校差。但如果係鍾意男女校,就應該考慮SPCC

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 00:37

rubycourt 發表於 17-10-2 00:30
由dse第一屆開始,QC每年也有狀元,真係好勁。想知究竟QC定LS的平均成績,邊間好呢?
...

舊年DSE計,
三大比率
LSC 60% vs QC 55%

醫科
LSC 21人 vs QC 22人

** LSC 收左幾十個喇小B2同學,QC全收B1學生

作者: rubycourt    時間: 17-10-2 00:40

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:37

過往幾屆dse怎樣?不能單看一年的

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 00:44

rubycourt 發表於 17-10-2 00:40

2015 DSE,

三大比率

LSC 65% vs QC 5X%

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 00:47

rubycourt 發表於 17-10-2 00:40

除咗第一屆DSE因中文累事之外,過往幾屆成績都差唔多,聽講剛過去一年亦唔錯,等年尾出詳盡校務報告就有分曉。

作者: rubycourt    時間: 17-10-2 01:15

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:44

2015 DSE,

謝謝分享!

作者: rubycourt    時間: 17-10-2 01:21

Soundervolt 發表於 17-10-2 00:47
除咗第一屆DSE因中文累事之外,過往幾屆成績都差唔多,聽講剛過去一年亦唔錯,等年尾出詳盡校務報告就有分 ...

我之前還以為QC的平均成績比LSC好。謝分享!聽說QC十分谷中文,但又好似唔多聽到人講LSC很谷中文,其實是否一樣也很谷?

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 01:35

rubycourt 發表於 17-10-2 01:21
我之前還以為QC的平均成績比LSC好。謝分享!聽說QC十分谷中文,但又好似唔多聽到人講LSC很谷中文,其實是 ...

近年因為某尐傳統男名校成績下滑,唔少人都以為LSC會係當中一分子,而且一般人只憑狀元多寡,而唔會細心去睇每年校務報告就憑感覺就斷定一間學校好壞。當年第一屆轉DSE確實被中文科拖累,所以學校立即由下而上,從小學部開始到書院全面對中文科改革,跟著之後都冇乜甩拖。

作者: ANChan59    時間: 17-10-2 09:41

QC真的四通八達!

作者: Sherry_mom    時間: 17-10-2 10:58

回覆 晴晴小B 的帖子

SPCC 是直資. Resources 一定比資助和官校好.

這也可能是成績比較好的原因.

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-2 11:11

港島(中西區、灣仔)去DBS/LSC/MCS,一程113搞掂,其實都還可以。南區、東區去就麻煩啲。
作者: RunningPig    時間: 17-10-2 11:13     標題: 回覆樓主:

其實三間都係頂級名校,比較它們的成績意義不大。反而樓主嘅仔點唸最重要。他有冇喜歡玩嘅野?

作者: Sherry_mom    時間: 17-10-2 11:27

QC 2015 DSE, 172個 5**, 231 個5* and 267 個 5s. 總數是 670. 平均每人3.89.

LS  我從2015-2016 School Report, 我拿平均四年DSE, 每年5** ~30-40個; 5* ~ 40-50個, 5s 50-60個?

兩間相差o甘大?

我有冇計鍇?

作者: Aerosol_Ma    時間: 17-10-2 11:39

回覆 Sherry_mom 的帖子

真旳差甘大?

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 12:30

Sherry_mom 發表於 17-10-2 11:27

QC 2015 DSE, 172個 5**, 231 個5* and 267 個 5s. 總數是 670. 平均每人3.89.

以今年DSE計,有30個同學有七科42分以上(即全部科5*以上),只計呢30個同學,已有210個5*。

相信你肯定計錯數

圖片附件: Screenshot_2017-10-02-12-26-46-042_com.android.chrome.JPEG (17-10-2 12:30, 100.35 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MTc1NDg0fDMwM2RlOTRifDE3MTY3MzAyOTR8MA%3D%3D

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 12:34

Aerosol_Ma 發表於 17-10-2 11:39
回覆 Sherry_mom 的帖子

真旳差甘大?

如果QC真的比LSC好,點解釋三大比率一直係LSC比QC好?

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 12:38

Sherry_mom 發表於 17-10-2 11:27

LSC係校務報告公佈的是各科拿唔比分數的分佈,數據係以%公佈。
你又唔知每科有幾多人應考,點樣可以計出**數?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-10-2 15:26     標題: 回覆樓主

喇沙個校園vs Qc個校園.......有d距離bor

作者: chun媽    時間: 17-10-2 15:48     標題: 回覆樓主:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3431338
有關類似的討論

作者: serinac    時間: 17-10-2 16:36

Yanamami 發表於 17-10-2 00:04

我都有聽過類似的傳言,好似頭二十名走左大半

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 17:42

Sherry_mom 發表於 17-10-2 10:58
回覆 晴晴小B 的帖子

SPCC 是直資. Resources 一定比資助和官校好.

SPCC比QC/LSC成績好有好多因素,如果單獨跟津校LSC比較resources,LSC一定唔會比SPCC差.
SPCC當年仲係津時成績已經好好,直資所收既學費只係錦上添花. 其實直資政策好似俾到更多resources學校,理應較津校有優勢,但公開試成績顯示有實力既津校一直冇被拋離.而受優於直資政策而由一般成績變成好績既學校比例亦唔算多.

作者: chun媽    時間: 17-10-2 17:54

Soundervolt 發表於 17-10-2 17:42
SPCC比QC/LSC成績好有好多因素,如果單獨跟津校LSC比較resources,LSC一定唔會比SPCC差.
SPCC當年仲係津時 ...

始終是有分別的,特別在中四選科時,直資的資源真係多好多,選擇科目的彈性比津校好得多

作者: Sherry_mom    時間: 17-10-2 17:59

樓主, 同你朋友講, 如果小朋友是遇強越強的話, SPCC 是好適合的. 因為語文開始一定比D女仔差. 要慢慢適應. 有人會氣餒. 但如果可以化為正能量, 那便好了.

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 18:00

chun媽 發表於 17-10-2 17:54
始終是有分別的,特別在中四選科時,直資的資源真係多好多,選擇科目的彈性比津校好得多
...
我只係用resources比較成績,LSC都可以揀考GCSE(LSC當然冇IB, DGS都冇).

作者: Aerosol_Ma    時間: 17-10-2 18:24

回覆 Soundervolt 的帖子

LSC o既 GCSE 只比Non-Chinese 學生讀, 同 DG o既要求又好唔同.

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 18:32

JamieMa 發表於 17-10-1 19:34
是幫朋友問。如果巳經在喇沙小五就讀,成績約全級十名內。但她想試Co-Ed 同QC, 因 我小朋友巳經畢業很久, 不 ...

樓主,溫馨提示下你朋友喇小只會喺P4升P5時一次性公布全級排名,然後要到P6學期尾。但係去到P5-P6嘅時候好多同學都會發盡全力考好三嗰呈分試,升P5時考10名內未必代表一切,阿仔個老友升P5考全級第5,三次呈分之後考26。如果想轉校,先好好努力考好未來兩年所有考試先啦。

作者: siden    時間: 17-10-2 18:56

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:37

舊年DSE計,

所以我咪話走去煩去唔去QC係身痕囉。

如非交通原因,根本成績差不多,無la la走去斷六親從頭開始,都唔知為乜。

我估最大原因都係-隔離飯香。

作者: jumphigh    時間: 17-10-2 19:01

作者: b3410    時間: 17-10-2 19:51

siden 發表於 17-10-2 18:56
所以我咪話走去煩去唔去QC係身痕囉。

如非交通原因,根本成績差不多,無la la走去斷六親從頭開始,都唔知 ...
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好正常的想法。
如果小朋友文靜,學術型,對體藝興趣不大,留在重視體藝的學校,未必最適合。

作者: mcl203    時間: 17-10-2 20:01

王家爸爸 發表於 17-10-1 23:38
所以其實問題唔係人地收唔收,而係人地收咗,會唔會後悔。

人地收左,佢又無得後悔,後悔權自然係自己手中~

作者: siden    時間: 17-10-2 20:02

b3410 發表於 17-10-2 19:51
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好 ...

LSC邊忽冇咁重學術?

DSE result相當!

人地呢啲叫「全人發展」

作者: Soundervolt    時間: 17-10-2 20:08

b3410 發表於 17-10-2 19:51
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好 ...

放心啦,鐘意齋讀書既人亦都唔少,亦冇人會被迫要變成十八般武藝。

作者: b3410    時間: 17-10-2 20:12

siden 發表於 17-10-2 20:02
LSC邊忽冇咁重學術?

DSE result相當!
咁,如果我唔鐘意全人發展呢?雖然只係話如果,不過,真係冇最好的學校,只有最適合自己的學校。

作者: siden    時間: 17-10-2 20:49

Soundervolt 發表於 17-10-2 20:08
放心啦,鐘意齋讀書既人亦都唔少,亦冇人會被迫要變成十八般武藝。

咪就係囉

DGS GH HY人地運動音樂夠好la

咪又係有人專注學業齋讀書

DSE成績做得出成績,就冇乜理由話呢間學校「冇咁注重學業」。

作者: chun媽    時間: 17-10-2 21:21     標題: 回覆樓主:

反而要留意,LS高中選科是沒有history, 中國文學,美術科目的,對喜歡揀純文科的同學仔要留意

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-2 21:35

chun媽 發表於 17-10-2 21:21
反而要留意,LS高中選科是沒有history, 中國文學,美術科目的,對喜歡揀純文科的同學仔要留意
...

叻既男仔有幾多個會選文科?

作者: chun媽    時間: 17-10-2 21:38

晴晴小B 發表於 17-10-2 21:35

delete

作者: siden    時間: 17-10-2 22:18

晴晴小B 發表於 17-10-2 21:35

咁又唔可以咁講嘅

俾學生多個選擇總是好事

一間學校,每一個學生都珍貴,總不能只看望理科尖子

作者: youma    時間: 17-10-2 22:33

若target local 大學, 三間差不多, 因讀書始終最靠自己 (其次靠同儕激勵). 若targe外國升學, 建議SPCC 和 LSC, 因英文,理科和體藝都好, 有利考IB/GCE/SAT, 外國名大學亦較重視特異體藝,

SPCC 整體學術成績全港最好 (DG第二) , 因 intake學生勁. 文理科都好.

LSC 數理全港最強, Programming 第二 (培正第一), 但中文, 文科和通識都幾弱,

QC 較平均, 持續有一班文理雙全尖子, 易產生DSE狀元.  

作者: ABC-DAD    時間: 17-10-2 22:42

照申請,收先再諗,到問下有無讀緊嘅家長實質啲嘅問題好過。報直資同自行分開各有各辦事。
作者: golfwu    時間: 17-10-2 23:37

rubycourt 發表於 17-10-2 01:21
我之前還以為QC的平均成績比LSC好。謝分享!聽說QC十分谷中文,但又好似唔多聽到人講LSC很谷中文,其實是 ...

唔谷邊出到好成績嘅?

作者: ABC-DAD    時間: 17-10-3 00:00

語文水平要浸出嚟,考試靠谷都谷到出嚟又幾另闢蹊徑喎。
作者: vckchoy    時間: 17-10-3 00:21

siden 發表於 17-10-1 21:07
讀緊LS想去QC

如非本身住港島或TKO
識一個R痕幾年了

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-3 08:25

vckchoy 發表於 17-10-3 00:21
識一個R痕幾年了
唔明
作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 09:24

晴晴小B 發表於 17-10-2 12:34
如果QC真的比LSC好,點解釋三大比率一直係LSC比QC好?

其實入讀3大比例只係一個參考, 同幾多人讀醫科一樣, 唔可以肯定學校之間既水平差異.

QC同LSC, 其實根本無需攞嚟比例, 近年成績大家都只係伯仲之間......

真係要俾, 我又計吓.....

畢業年度

中學名稱

3大比例

整體人均5+數/平均5+率

整體人均4+數/平均4+率

主科5+率

主科4+率

2012-2013

喇沙書院

55.00%

?/53%

?/~75%

~28%/~59%/~61%/~24%

~52%/~88%/~84%/~62%

2012-2013

皇仁書院

No info

2013-2014

喇沙書院

?/43%

?/~70%

~18%/~46%/~55%/~21%

~45%/~85%/~79%/~56%

2013-2014

皇仁書院

3.48/~48%

2014-2015

喇沙書院

65.00%

?/~55%

?/~82%

~27%/~64%/~67%/~42%

~55%/~92%/~92%/~78%

2014-2015

皇仁書院

56.50%

3.79/~53%

2015-2016

喇沙書院

60.00%

?/~49%

?/~80%

~20%/~61%/~65%/~33%

~53%/~89%/~90%/~79%

2015-2016

皇仁書院

55.49%

3.53/49.11%

5.64/78.43%

32.52%/51.53%/59.51%/46.63%

63.19%/87.12%/88.96%/77.3%

有會員將上年 QC 既DSE成績詳情登咗出嚟, 所以QC 2016年成績係最準確.
係QC 2015-2016年既統計, 發現人均考 7.19科, 於是係其它年份既整體5+比例, 用番人均考7.2科去計

作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 09:26

識一個R痕幾年了
其實, 除咗有個仔讀緊LS小學既家長會咁Silver Hand, 又有咩人會攞LS同QC去比較呢?

真係想望高一點, 其實男生選擇只有SPCC..... 或者去國際學校 (哈羅, CIS......)

作者: BBKDWLAM    時間: 17-10-3 10:43

識一個R痕幾年了

喇小去QC,真係少,知幾年前有一個,聽聞級三內的,其餘會考慮跳船的多考慮SPCC。

大家少提及的分別仲有學校氣氛,始終係男/男女校,有啲係斯文啲; 基督/天主/官立,始終管理唔同; 4/7班的分別,有啲係冷清啲,但唔排除出位機會多啲。

三間學校的換血率同提早出國讀書的比率應該好唔同,亦會微調學校成績。例如今年LSC有個原本升F5的但直入中大醫可能已令LSC
後年出唔到個狀元。另,可能EK高手可以統計下學生讀到尾畢業的比率,我會估QC係最高的,成績最差的仍會在港考DSE,相反如在SPCC,應該已提早出國了(始終大部份學生根本無需申請資助的,由小學上的更加唔使講),所以留下考DSE的都係較有信心的。

好多嘢無絕對答案的,係適合與否,有時學校運動好亦唔代表你可以多啲參與。例如因為籃球場係得咁多個,你籃球好,係LSC可能打到學界的頂級賽事,好有滿足感;但你籃球唔好但又想lunch玩下,係LSC,每級7班用兩個籃球場,高手如雲情況下,平時你可能籃球場都無法走埋去。泳池/網球場/足球場/田徑場係香港真係罕有,唔去LSC去邊? 但如你只喜歡童軍或天文活動,可能去QC仲開心。但有好多活動(如辯論),有男有女,效果應該好啲。

作者: hkmom    時間: 17-10-3 11:22

Yanamami 發表於 17-10-2 00:04

5 boys per year ... well this has been something observed for many years.  This year, the figure is even more than five.

Yet, quite a lot of smart boys (those within top 20) have stayed and are now studying in YWC.

Btw, I remember a P.1 YW boy (among top 5) went to LS and topped the whole form in the following year.  The family has a good cause because the boy has a younger brother.  Now he is F.1 kid at LSC and his younger brother at the primary section.

作者: Minionboy    時間: 17-10-3 11:23

BBKDWLAM 發表於 17-10-3 10:43
喇小去QC,真係少,知幾年前有一個,聽聞級三內的,其餘會考慮跳船的多考慮SPCC。

大家少提及的分別仲有 ...
泳池/網球場/足球場/田徑場....重有間中央圖書館

QC 附近都有整, 雖然吾係學校擁有,但要用也很方便。QC 坐落黃金地段,隱性資源絕不野少。

好奇一問, QC仔多唔多用附近個足球場?

作者: ericby    時間: 17-10-3 11:41

QC 附近都有整,很容易訂到,真方便
作者: 晴晴小B    時間: 17-10-3 12:21

hkmom 發表於 17-10-3 11:22
5 boys per year ... well this has been something observed for many years.  This year, the figure is ...

英華小學跳船比率高,最叻個班一早係P2-5跳哂去LS或DB

作者: hkmom    時間: 17-10-3 12:47

晴晴小B 發表於 17-10-3 12:21

1.  最叻個班 --> not true

2.  DB is no longer preferred by many YW parents when compared to SPCC, QC, LSC, St Joe, or even KC and HKUGAC.

作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 12:53

hkmom 發表於 17-10-3 12:47

2.  DB is no longer preferred by many YW parents when compared to SPCC,  ...
其實YW書院幾可憐, 相隔N年後攪返間小學出嚟, 但不少入讀佢間小學既學生家長, 根本志不在YW

作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 12:54

Minionboy 發表於 17-10-3 11:23

QC 附近都有整, 雖然吾係學校擁有,但要用也很方便。QC ...
QC仔用得最多...... 應該係天后站附近檔賣魚蛋燒賣既舖頭

作者: BBKDWLAM    時間: 17-10-3 13:21

Minionboy 發表於 17-10-3 11:23

QC 附近都有整, 雖然吾係學校擁有,但要用也很方便。QC ...

維園足球場最實用,波牛可踢足早午晚。其餘的應該好少用。偶然PE堂去游水或去維園跑圈都有,但可能一兩年先一次。
公道講,LSC自己有泳池,網球場,田徑場係唔同的,因免費同埋得自己友玩,學生先會經常用。
中央圖書館係方便的,放學須便借書還書。
講開又講,QC最利害武器應該有兩樣。
係校園較開放自由,好多聯校會議同活動採排同學都鍾意係QC,所以同好多學校/同學好多民間交流。因有QC夜校,晚上唔關門,中六學生好鐘意留校讀書,班房放學後都變成圍內的自修室,學生有場合互相解難請教。
另外一定係獎學金,考夠**全免讀大學。如讀醫六年,攞幾十萬,對草根階層真係奮發目標。

作者: hkmom    時間: 17-10-3 13:26

hkpapa852 發表於 17-10-3 12:53
其實YW書院幾可憐, 相隔N年後攪返間小學出嚟, 但不少入讀佢間小學既學生家長, 根本志不在YW
You've missed my point raised earlier - quite a lot of smart boys (those within top 20) have stayed and are now studying in YWC.  It seems there's no evidence to support your statement 根本志不在YW.  

Parents (and even some of the P.5 & P.6 boys) will look to the most suitable schools, not necessarily the "best" (while there is nothing called "best" in fact).  YWC is definitely improving in terms of its student intake quality.  I guess those within top 50 or even 100 do not differ very much academically.  

Also, YWC has all along maintained a low-profile stance.  Years ago, it had a DSE taker with 6 x 5** (plus the seventh subject a 5*).  Yet the school didn't go around publicising its DSE results.

作者: 晴晴小B    時間: 17-10-3 13:32

hkmom 發表於 17-10-3 12:47

2.  DB is no longer preferred by many YW parents when compared to SPCC,  ...

英華12/13個屆小一既級一同學,好似係小四時跳船去左喇小,另外每年都有幾個勁人插入喇小。

作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 13:51

hkmom 發表於 17-10-3 13:26
You've missed my point raised earlier - quite a lot of smart boys (those within top 20) have stayed  ...
I just point out "many YWPS parent, their target not YWC", no matter their kid is smart or not.

At least, I seldom see so many students in LSPS, SJPS, DBSPS, WYHKPS ... etc will try to transfer to other school (running the traditional cirrcumlum) during P1-P4 stage.

作者: ppmmbb    時間: 17-10-3 13:59

hkpapa852 發表於 17-10-3 12:53

撩是鬥非

作者: ppmmbb    時間: 17-10-3 14:00

hkpapa852 發表於 17-10-3 13:51
I just point out "many YWPS parent, their target not YWC", no matter their kid is smart or not.

At  ...

What is the definition of  "many"?

作者: mytambb    時間: 17-10-3 14:09

BBKDWLAM 發表於 17-10-3 10:43

大家少提及的分別仲有 ...

同意。除了SPCC, 其他都唔洗唸,始終差不多。不過SPCC 收了先算吧。

作者: cloudcloudrobot    時間: 17-10-3 14:28

ppmmbb 發表於 17-10-3 13:59
又撩是鬥非!
除左可憐兩個字較為主觀外,其他都睇唔出有乜問題
作者: ppmmbb    時間: 17-10-3 14:33

cloudcloudrobot 發表於 17-10-3 14:28
除左可憐兩個字較為主觀外,其他都睇唔出有乜問題

內容是客觀定主觀?
佢有數據?

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-3 14:54

晴晴小B 發表於 17-10-3 12:21
YW要跳船去LS或DB又唔真係容易。如果得既話大部分九龍學校既家長都想小朋友跳船去LS或DB,競爭好大。

作者: mcl203    時間: 17-10-3 15:01

王家爸爸 發表於 17-10-3 14:54
YW要跳船去LS或DB又唔真係容易。如果得既話大部分九龍學校既家長都想小朋友跳船去LS或DB,競爭好大 ...

你仲黎英華,唔講得㗎喎~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5