教育王國

標題: 小一讀phonics一問 [打印本頁]

作者: baby7    時間: 17-10-6 16:13     標題: 小一讀phonics一問

小女今年小一,在幼稚園時都學過幾個月phonics, 不過blending唔係太好,諗住而家同佢報吓phonics,喺learning centre做完assessment 話佢可以由letterland level 4開始,不過就suggest 一星期兩堂,話因為佢已小一了,想同佢快啲追返個進度。
但其實小一生有冇必要一星期兩堂?放學要做功課又要默書評估。。。但d staff又講到我女好厳重咁

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-6 16:34

做生意,當然要嚴重化個學生,等你唔補會驚,補左就安心。

如果覺得冇需要,咪話冇時間,上住一堂先,真係覺得同學校程度追唔上,再補多一堂都未遲。除非係讀特別谷英文嘅學校(GH、DGJS...),小一英文唔會太深,家長肯花少少時間幫小朋友串字便可。
作者: wongtw    時間: 17-10-6 17:01

我仔讀津校,學校小二會教phonics,不足10堂,另外再加網上練習,可以問下高年級的家長,學校有沒有教phonics再作決定。
作者: AndrewHo_FB    時間: 17-10-6 17:07

My kid started his 1:1 to 1:3 phonics class in the middle of K2. Now he is in the 2nd month of K3.

I don't like big class like 1:8 at all, or each student will suffer or just a waste of time and money for all parties.

Kindergarten has been teaching phonics at K2, but the class teacher's  first language is not English. So I put my kid to the external phonics class.

Phonics is the fundamental of learning English, especially to face dictation at the end of K3.
作者: baby7    時間: 17-10-6 23:14

wongtw 發表於 17-10-6 17:01
我仔讀津校,學校小二會教phonics,不足10堂,另外再加網上練習,可以問下高年級的家長,學校有沒有教phoni ...

學校有教呀,不過由零開始教的,我女已識的。
現在學都是由level 4開始,不過諗諗係咪真的有必要2 classes per week? 係咪真的大部分幼稚園時已學哂成套phonics?

作者: baby7    時間: 17-10-6 23:16

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 16:34
做生意,當然要嚴重化個學生,等你唔補會驚,補左就安心。

如果覺得冇需要,咪話冇時間,上住一堂先,真係 ...

Yes 現在學校教的英文也是好淺,現在來說是夠用的。
但係咪現在的小朋友大多數已學哂成套phonics呢?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-6 23:26

回覆 baby7 的帖子

好多已經學曬,我出年暑假都要幫幾個 2-4 歲學 phonics(我都唔知點教 2 歲小朋友 phonics,不過家長叫到,我就盡力試下....)。
不過如果你唔多要求,只求跟得上,就上住一堂先啦,有時間攞 Cambridge Starters 份詞表背下,應該足夠應付小一同小二上學期需要認識嘅字。

作者: scgift    時間: 17-10-7 02:01     標題: 回覆樓主:

囡囡有冇睇過 Alphablocks?我女識左基本letter sounds後睇左30分鐘就學識左blending。我有啲幼稚園學生本身blending麻麻,睇左後有改善。

其實上堂之餘,在家也要多聽多看才能運用得好。個人覺得每星期上幾多堂唔係重點,小朋友肯花多少時間落去才影響效果。

作者: baby7    時間: 17-10-7 08:20

scgift 發表於 17-10-7 02:01
囡囡有冇睇過 Alphablocks?我女識左基本letter sounds後睇左30分鐘就學識左blending。我有啲幼稚園學生本身 ...

女女都會有睇過下alphablock, 不過就比較少睇⋯
謝謝你的提議,我會多啲比佢睇了

作者: baby7    時間: 17-10-7 08:21

scgift 發表於 17-10-7 02:01
囡囡有冇睇過 Alphablocks?我女識左基本letter sounds後睇左30分鐘就學識左blending。我有啲幼稚園學生本身 ...

咁你覺得睇下alphablock之外,仲有啲咩可以令佢blending好啲?

作者: baby7    時間: 17-10-7 08:24

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 23:26

好多已經學曬,我出年暑假都要幫幾個 2-4 歲學 phonics(我都唔知點教 2 歲小朋友 phon ...

我女都考過starter, 該份vocab list都認讀到大部分,不過有時候同佢睇圖書時見佢遇到唔識的字時blend得唔算太好

作者: scgift    時間: 17-10-7 08:58

baby7 發表於 17-10-7 08:21
咁你覺得睇下alphablock之外,仲有啲咩可以令佢blending好啲?

睇適合小朋友程度既英文書,鼓勵佢自行拼讀。唔識時家長從傍指導下。

我自己多數睇ORT/RWI書仔時叫佢試下拼讀。

作者: IloveJJ    時間: 17-10-7 09:14

作者: baby7    時間: 17-10-7 09:24

IloveJJ 發表於 17-10-7 09:14
係,最好真係幼稚園學晒,因為一上小一已要默書,而且上小學就唔得閒。但你既已上了小學,咁應該知默書掂 ...

默書就ok呀,因為而家的範圍仲係佢幼稚園時讀Cambridge 啲嘢,所以就仲可以食下老本囉。
我其一的concerns就如妳所說一樣,因已上小一,我係咪應該focus返去reading comprehension 喥?但又怕佢phonics底唔夠strong,第時遇到深少少的事會比較困難。

作者: IloveJJ    時間: 17-10-7 09:30

作者: babywoman    時間: 17-10-7 10:27

學校有教, 在外就唔駛一星期兩堂。
我仔小一在外一對一,一星期一堂,學咗大半年,覺得悶,冇學。學校好似教到小二。初小英默都係80分左右(考試落啲力記,就有接近100分)。但上到高小,特別小五,最近 一次英默100分(只用咗兩個早上上學前嘅時間記)。所以,到高小,佢可能會自己嘅一套方法去記憶。我地嘅年代,有幾多個人學過phonics?
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-7 15:48

叻女啊,係咪全部都識串?
我除左同幼稚園小朋友串字之外,都要佢地「讀」書,落堂佢地就向父母讀一次。其中一套係 Usborne My First Reading Library,因為書入面好多字句 ending 都係押韻,好考到佢地 blending。不過呢套書有機會對你女女黎講淺左少少,可以睇其他 Usborne。

不過如果你想佢睇書/文章冇咁吃力,你都係著重返閱讀好 d。Phonics 係呢度幫唔到你,佢唯一作用係幫你默書同讀字。

作者: retriever    時間: 17-10-8 08:53

baby7 發表於 17-10-6 16:13
小女今年小一,在幼稚園時都學過幾個月phonics, 不過blending唔係太好,諗住而家同佢報吓phonics,喺learni ...

其實幼稚園有教已可。有無未要學深入?

PHONIC 呢D 係幫下手,記個音或估返個字出來。 你要音準都唔係靠呢D。

作者: HaYi    時間: 17-10-8 10:02

我2個都是直資英小, 私幼K1開始學phonics, 冇再外學,  

大的(現已高小)一早K2可用phonic出來看書, p1  前己自看厚的chapter book, 上了小學少溫默都少錯字, 又不用刻意記生字. .  

細的(現剛小一) , 平時看英文書OK, 可以自己看chapter book仔如老鼠記者, 但剛開始默書, 看他溫時, 我覺得他不用到phonics 在串字, 要提番 (幼稚園少默書), 經過幾次又好似好些, 記番, 串快左.  

所以我覺得無論phonics學多學少, 佢地要用番出來看字, 只有習慣用, 先可以幫到睇字同串字.
作者: retriever    時間: 17-10-8 13:28

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 23:26

好多已經學曬,我出年暑假都要幫幾個 2-4 歲學 phonics(我都唔知點教 2 歲小朋友 phon ...

好奇。

你會否跟自己倒米,跟客仔講唔駛背 STARTER D 字表,話睇邊套故事書已經包含哂?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-8 14:51

回覆 retriever 的帖子

咁事實真係冇任何一套故事包含曬 Starters d 字(有咁嘅書而小朋友又睇得明就唔需要搵我教啦
我推薦 Starters 字表係因為夠快捷,唔知從何入手的話,背熟呢份表就可以熬過一年級英文,就算我有事教唔到,父母都可以接替繼續幫仔女。

作者: GB    時間: 17-10-10 16:52

回覆 scgift 的帖子

Alphablocks 可以係邊度買?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-10 18:32

回覆 GB 的帖子

上網 Youtube 有得睇,我睇左一兩集,唔錯,類似我平日教小朋友嘅方法。
作者: scgift    時間: 17-10-10 20:55

GB 發表於 17-10-10 16:52

Alphablocks 可以係邊度買?

我喺淘寶買。youtube 也有得睇。

作者: bananaGi    時間: 17-10-11 11:56

baby7 發表於 17-10-6 16:13
小女今年小一,在幼稚園時都學過幾個月phonics, 不過blending唔係太好,諗住而家同佢報吓phonics,喺learni ...
現世代就是如此.... 令家長驚, 然後比錢.

phonics只不過係輔助模式, 原意係幫助併讀英文, 又或聽到識串...
佢只不過係"工具"

唔識phonics係一樣可以學到英文~ 串到字~
你識唔識廣東話拼音??

如期好辛苦去學phonics, 不過直接讀/串好過...

我自己覺得姐

作者: GB    時間: 17-10-12 12:23

回覆 1998Ruby1998 的帖子

唔該晒! 我都有睇過, 但唔想小朋友成日睇YOUTUBE, 所以想買DVD

作者: GB    時間: 17-10-12 12:24

有無LINE呀? 係咪第一季至第四季91集?

作者: sawsaw    時間: 17-10-12 15:43

我都想問,點解坊間好多"學店" 都要一星期返兩堂拼音?我見一星期一堂的都唔係教得差
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-12 16:07

回覆 sawsaw 的帖子

因為返兩堂可以賺你多 d 錢
之後有機會就話:「既然你果日都係度,不如補埋 XX 課程,上完 phonics 咪可以直接上呢個,中間隔開有 30 分鐘休息,食個下午茶返黎剛剛好。」

作者: scgift    時間: 17-10-13 09:01

GB 發表於 17-10-12 12:24

有無LINE呀? 係咪第一季至第四季91集?

係呀,4季共91集。

作者: scgift    時間: 17-10-13 09:09

1998Ruby1998 發表於 17-10-12 16:07
回覆 sawsaw 的帖子

因為返兩堂可以賺你多 d 錢

有啲一星期返2堂仲要教得超慢。阿女有個同學仔喺猴子樹度學phonics, 學左個幾月(每星期2堂)只係學左幾個letter sounds(emoji)同是每星期上2堂,我啲學生個半月就學識晒26個letter sounds了!

作者: scgift    時間: 17-10-13 09:11     標題: 回覆樓主:

樓主,有冇考慮過Oxford RWI?學拼音之餘學埋讀寫。

作者: baby7    時間: 17-10-13 10:24

scgift 發表於 17-10-13 09:11
樓主,有冇考慮過Oxford RWI?學拼音之餘學埋讀寫。

Oxford rwi有聽過,不過喺我屋企附近嗰間教呢套phonics的centre嘅comment 麻麻,所以冇去了解到。。。

作者: baby7    時間: 17-10-13 10:28

1998Ruby1998 發表於 17-10-7 15:48

叻女啊,係咪全部都識串?

Starters個vocab list我諗小女只能識串大半部分only, 所以唔係叻女(emoji)其實我依家都打算比佢學一星期一堂算,反正暫時學校方面的英文都夠用⋯⋯

作者: scgift    時間: 17-10-13 10:36

baby7 發表於 17-10-13 10:24
Oxford rwi有聽過,不過喺我屋企附近嗰間教呢套phonics的centre嘅comment 麻麻,所以冇去了解到。。。
...

你可以去了解下課程先,如啱既咪去另一間報名。

個人幾鍾意RWI套書,我自己有同阿女睇,阿女好願意自己嘗試拼讀。ORT既書佢都鍾意睇,但自行拼讀既話就RWI好啲。

個人再花錢上letterland既話,不如改上RWI。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-13 14:44

我個學生半個月時間就可以自己 blend。我睇過猴子樹課程,真係有少少慢,一堂拖成兩堂,擺到明係錢作怪。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-13 14:46

咁真係教得有 d 淺 wor,不過既然係咁,就唔需要咁谷,順住學校慢慢學。
作者: scgift    時間: 17-10-13 16:41

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 14:44

我個學生半個月時間就可以自己 blend。我睇過猴子樹課程,真係有少少慢,一堂拖成兩堂 ...

好奇一問,你這學生一星期學幾多堂?由letter sounds開始學去到blending只需半個月?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-13 16:47

一星期 3-4 晚,一堂 1-1.5 小時。佢本身資質都幾好,只係講得到但係認唔到(Bob、Tip 呢 d 佢認唔到,讀成 Bib/Boop、Pip),又係願意 please 老師嘅學生,所以教起上黎冇咁辛苦/拉牛上樹。
作者: tomcathui    時間: 17-10-13 17:03

給樓主參考下.
www.starfall.com  
Word world 中文名"幼字園"是很有趣的卡通
我女由K2開始學到小一尾,程度等如津小的小六,基本上津小每年教D,下年D學生都已忘記了學過的。
一分耕耘,一分收穫。
重點是要陪佢溫書
作者: baby7    時間: 17-10-13 17:06

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 14:46

咁真係教得有 d 淺 wor,不過既然係咁,就唔需要咁谷,順住學校慢慢學。 ...

小女讀私小,我覺得英文又唔算淺得哂,應該冇英文私小咁深,但比普通津小一定深,所以也不敢放慢手腳呀

作者: baby7    時間: 17-10-13 17:08

tomcathui 發表於 17-10-13 17:03
給樓主參考下.
www.starfall.com  
Word world 中文名"幼字園"是很有趣的卡通

你係自己教?
我入你post條link但係download 唔到個apps

作者: baby7    時間: 17-10-13 17:09

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 16:47

一星期 3-4 晚,一堂 1-1.5 小時。佢本身資質都幾好,只係講得到但係認唔到(Bob、Tip ...

上得咁密,怪唔之咁快上手
我們冇錢亦冇咁多時間呀⋯⋯

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-13 18:00

我每小時收一張紅衫魚,所以個媽媽畀我補咁密。
作者: Olympian    時間: 17-10-13 20:32

baby7 發表於 17-10-13 17:08
你係自己教?
我入你post條link但係download 唔到個apps
之前我女K2 都是係一星期一堂,進度不理想。老師講到我個女好唔掂咁。跟住我自己教返。進度理想。
作者: scgift    時間: 17-10-14 07:53

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 16:47

一星期 3-4 晚,一堂 1-1.5 小時。佢本身資質都幾好,只係講得到但係認唔到(Bob、Tip ...

忘了你係私人教授,可因材施教。我教大班(一班起碼10個),學劵幼稚園學生,最初上堂時全部唔識小階字母(學校未教)所以冇可能教得快。我教自己阿女既進度就可以好快,因一早識晒大小階字母。

BTW,你個學生原先冇學過phonics?讀字靠死記?你講啲例子似係連基本letter sounds 都唔識/唔記得。

作者: Honey    時間: 17-10-14 09:45     標題: 回覆樓主:

我兩個仔k2k3p1都有上過小班Phonics, 對佢哋唔work。英默都係靠拆字記,唔需要盲目上phonics。

作者: HaYi    時間: 17-10-14 10:03

Honey 發表於 17-10-14 09:45
我兩個仔k2k3p1都有上過小班Phonics, 對佢哋唔work。英默都係靠拆字記,唔需要盲目上phonics。
...

拆字吾靠phonic 拆?點拆呢?

作者: Honey    時間: 17-10-14 10:32

HaYi 發表於 17-10-14 10:03
拆字吾靠phonic 拆?點拆呢?

我細個時都係咁記……有幾多個音就拆幾多。

gar/den
pa/per
mush/rooms
com/pu/ter

作者: baby7    時間: 17-10-14 10:51

Honey 發表於 17-10-14 10:32
我細個時都係咁記……有幾多個音就拆幾多。

gar/den

你舉出的字的確係可以拆到,我們細時都係咁溫,但時代唔同,大家對小朋友要求也高了,有啲字亦不可靠我地以前的拆字方法,例如tip, top, tub,three⋯phonics 的確幫到手。

作者: Honey    時間: 17-10-14 11:42

baby7 發表於 17-10-14 10:51
你舉出的字的確係可以拆到,我們細時都係咁溫,但時代唔同,大家對小朋友要求也高了,有啲字亦不可靠我地 ...

呢啲好睇小朋友學咗用唔用得番,我兩個仔學過唔覺應用到,可能有啲小朋友應用到。

我只係想提醒呢道啲媽媽,學咗phonics唔代表默書串字一定會快,值唔值得多花$幾千, 自己衡量。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-14 14:29

佢媽媽話學校只係教左少少,冇教得多。佢幼稚園都係教得好淺,寫字嘅功課唔多,所以佢口語係好好,但係就半文盲,就算係中文,想寫個「天」、「日」、「年」都寫到成隻怪獸咁。依家好左好多。
作者: shadeslayer    時間: 17-10-14 14:36

Honey 發表於 17-10-14 11:42
呢啲好睇小朋友學咗用唔用得番,我兩個仔學過唔覺應用到,可能有啲小朋友應用到。

我只係想提醒呢道啲媽 ...

我學過彈琴,但應用唔到,彈唔到歌,算不算是識彈琴?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-14 15:04

Phonics 其實有時候唔係想像中咁有用,例如 through、though、bough、cough、rough、thought,六個都有 -ough,但係個個都唔同讀音。我個補習妹妹問點解讀音都唔同,我只能夠話 “This is English.”
作者: baby7    時間: 17-10-14 15:41

1998Ruby1998 發表於 17-10-14 15:04

Phonics 其實有時候唔係想像中咁有用,例如 through、though、bough、cough、rough、th ...

我都明白呀,學樓上jm話,phonics唔係話必須要學,但只是諗住小女還是小一,好不好打好個底

作者: scgift    時間: 17-10-14 18:28

shadeslayer 發表於 17-10-14 14:36
我學過彈琴,但應用唔到,彈唔到歌,算不算是識彈琴?

好多家長俾個小朋友上完堂就算,在家唔溫習唔練習唔運用,最後默書/閱讀時應用唔到就話學phonics 冇用/唔一定應用到。其實係小朋友根本學唔好phonics。

當然,phonics唔係萬能,唔少special cases都唔能夠用phonics拼出來。但如果學得好既話當然冇可能冇用。好似我女(4歲)咁,我喺街隨便叫佢拼下啲店舖名,大多數都能拼到。伴讀時叫佢試下自己拼讀,也能讀到簡單故事書。冇學過既生字,能正確聽音串字。我個女唔係好彩能夠應用到phonics,而係我同佢一齊努力過。我先生/部份朋友覺得我係近乎瘋狂,一有機會就陪佢拼拼拼。(emoji)

作者: shadeslayer    時間: 17-10-14 18:40

1998Ruby1998 發表於 17-10-14 15:04

Phonics 其實有時候唔係想像中咁有用,例如 through、though、bough、cough、rough、th ...

Phonics 咁簡單,出面學可以,自己家裏學又可,但有七成準,好值得學。

作者: HaYi    時間: 17-10-14 19:50

係呀, phonics 是俾細小朋友學下見唔識讀的字時試拚到上下的音. 其實K2-K3普通進度一年到應可做到初小拚常用字, 默書看書用下, 慢慢build up vocab 易些, 我地細時呂吾識但拆字其實都類同, 只是唔知phonic rules, 我地會加少少土法 (記憶法),  反正有basic rule, 做到目的就可, 多花時間金錢就不必. .   

難學的是phonetic symbol (字典個D), 學成可以有標準發音, 不過我大人學過, 好悶下, 冇心機用, 好快結果都是一場空. 好似有幾間要求高的小學高小是必學. 都係一句, 學得到唔錯, 學唔到就尤佢啦.  
作者: shadeslayer    時間: 17-10-14 20:59

HaYi 發表於 17-10-14 19:50
係呀, phonics 是俾細小朋友學下見唔識讀的字時試拚到上下的音. 其實K2-K3普通進度一年到應可做到初小拚常 ...

小學學 IPA 係好多餘下。

作者: tomcathui    時間: 17-10-15 02:25

先download "Flashfox" then you can use PC version on your anroid mobile phone.
However, I played "starfall" with my daughter on PC.
Also, in my point of view if u know how to pronounce the 25 basic phonic sounds and the mouth shapes,
u may try to teach by yourself.
U either spend your time or pay money. No free lunch.......

作者: JC_mami    時間: 17-10-15 10:43

baby7 發表於 17-10-14 15:41
我都明白呀,學樓上jm話,phonics唔係話必須要學,但只是諗住小女還是小一,好不好打好個底
...
你自己有沒時間,其實自己教都可以,還可以控制進度,讓孩子朗讀一些phonics故事書,很快學識,
尤其你囡囡已經小一,應該有基本的英文程度,
不要放太多課後時間上堂。
小學生放學後的時間太寶貴了。
另外你囡囡讀私小,學校有沒教phonics?
我仔學校教RWI, 也是私小

作者: JC_mami    時間: 17-10-15 10:56

baby7 發表於 17-10-14 15:41
...
以小兒為例,學phonics的最大好處並不是串字,串字快只是副産品。Phonics的用處是讓幼兒盡早享受自己閲讀的樂趣,
舉個例子,小朋友知道cat 是貓,但看書時他聯想下到cat是貓,
但籍著phonics能力,小孩子可以將自己的的聽力英文化成閲讀能力,
從而提升英文的讀寫能力。
講了這麼多,phonics是設計給英語為母語的幼兒,
如果已經具備了不錯的英文閲讀能力,phonics的幫助會不大明顯,
所以現在的孩子多數在幼稚園階段已完成phonics課程。

作者: baby7    時間: 17-10-15 13:39

JC_mami 發表於 17-10-15 10:43
你自己有沒時間,其實自己教都可以,還可以控制進度,讓孩子朗讀一些phonics故事書,很快學識,
尤其你囡囡 ...

呀女学校教floppy phonics, 不過好簡單的,她都識。呀女都應付到簡單的文章,有啲故事書她也可以讀到level 4, 不過learning centre 的老師話覺得如果現在比佢讀reading comprehension 嗰班佢好勉強,所以suggest佢讀letterland phonics 5至至reading 嗰班。咁我見佢在learning center入面d 拼音test(emoji)的確表現麻麻。

作者: 蛋爸爸    時間: 17-10-15 14:23

其實RWi類似natural sound發音,樓主可以在家由letter sound開始教,如囡囡識的音便教快啲,跟住vowel sound,最後letter combination.教時用CD,再讀字。平日多看書和朗讀,我覺得學phonics能讓小朋友見到陌生字都肯試讀,而識讀的字就更會放聲有信心讀,讀出嚟既英文就會好聽。
作者: momama    時間: 17-10-15 21:19     標題: 回覆樓主

學 phonics 嘅時間去聽故事串字睇書,得益更甚

作者: baby7    時間: 17-10-15 22:24     標題: 回覆樓主

謝謝大家的意見
會仔細想想

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5